Hart van Enschede - Haaksbergen

23 augustus 2019

Hart van Enschede - Haaksbergen 23 augustus 2019


Enschede zet in op elektrisch rijden met nieuwe laadpalen

ENSCHEDE - De mobiliteit is aan het veranderen. Steeds meer mensen denken actief na over hoe ze zichzelf vervoeren van A naar B. Duurzaamheid is hierbij ook een steeds belangrijke factor. Nu meer en meer Enschedeërs bewust kiezen voor elektrisch rijden, moet de gemeente ook actief nadenken over de beschikbare infrastructuur.

De gemeente Enschede heeft momenteel een nieuwe plankaart opgezet met mogelijke locaties voor nieuwe, openbare laadpalen. Inwoners, forenzen en belanghebbenden kunnen nog tot en met 31 augustus een reactie achterlaten. De gemeente hoopt dat zoveel mogelijk mensen en bedrijven dit zullen doen. Ook niet-Enschedeërs zijn welkom om te reageren op de plankaart, aangezien er ook veel mensen van buiten Enschede naar de stad komen met een elektrische auto.

Brede spreiding
De gemeente heeft de kaart digitaal beschikbaar op www.enschede.nl/laadpalen. Wat hierbij opvalt is dat de beoogde locaties door de hele stad te vinden zij. Het doel is niet alleen om laadpalen bij zoveel mogelijk veelgebruikte locaties te hebben, maar ook juist daarbuiten. Niemand wil namelijk te ver moeten lopen van de laadpaal naar waar men zelf moet zijn. Parkeren en laden in de buurt dus. De nieuwe laadpalen anticiperen ook al op toekomstige woningbouw in bepaalde gebieden; door ze nu al in de buurt te hebben worden woonlocaties voor de duurzame bewuste automobilist wellicht nóg aantrekkelijker

Ergernis
Op dit moment rijden er ongeveer 45.000 volledig elektrische auto's in Nederland rond, met nog eens 84.000 plug-in hybrides die ook beschikken over een verbrandingsmotor. Het aantal elektrische auto's is in een jaar tijd verdubbeld - maar de infrastructuur blijft nog achterwege bij deze groei. Dit zorgt op straat voor ergernissen bij elektrisch rijders. Zo houden auto's een laadpaal van nature langer bezet en wanneer een niet-elektrische auto op zo'n plek gaat staan schiet de irritatie helemaal omhoog. Gelukkig zijn veel auto's tegenwoordig ook erg flexibel in het laden; zo kunnen eigenaren vaak zelf thuis opladen al dan niet met een traditionele stekker.

Infoavond evenementensubsidie

ENSCHEDE - Enschede is een stad met veel reuring en gezelligheid. Er gaat geen week voorbij dat er niet iets leuks te beleven valt. Naast de traditionele grotere evenementen die iedereen kent, zijn er ook veel kleinere activiteiten. Deze kunnen onder specifieke voorwaarden subsidie krijgen van de gemeente.

De gemeente Enschede hecht een grote waarde aan het lokale aanbod van evenementen. Deze dragen bij aan de aantrekkelijkheid en saamhorigheid in een gemeente, evenals de toeristische en recreatieve kansen. Wie komend jaar een evenement organiseert dat waardevol is voor de inwoners en de stad kan misschien in aanmerking komen voor een subsidie. Voor de verdeling van het budget dit jaar maakt de gemeente gebruik van een digitaal platform. Gebruikers moeten voor 1 oktober een subsidie aanvragen.

Informatieavond
Omdat het platform nieuw is, organiseert de gemeente komende maandag 26 augustus een informatiebijeenkomst. Deze zal gehouden worden in het Stadskantoor aan de Hengelosestraat 51 in Enschede. Aanmelden kan via m.tip@enschede.nl

Jaargang: 9 • Nr 345• Wk 34

Al 30 jaar vrijwilliger bij Zuiderspeeltuin

ENSCHEDE - De Zuiderspeeltuin in Enschede is een waar begrip; hele generaties zijn er opgegroeid. Dankzij vaste vrijwilligers kan de speeltuin een breed scala activiteiten aanbieden voor jong én oud.

Een van de vaste vrijwilligers is Marianne. Zij is nu al dertig jaar actief als vrijwilliger bij de Zuiderspeeltuin aan de Kuipersdijk in Enschede. Ze is begonnen in 1989; ze kwam toen met de kinderen naar de speeltuin. Er werd en wordt altijd gezocht naar vrijwilligers, een boodschap die Marianne ter harte nam. Niets is haar teveel; ongeacht wat men van haar vraagt. Ze voert dan ook vele taken uit en komt altijd zelf ook met veel leuke ideeën om te doen met de kinderen.

Creatief talent
De kinderen zijn dan ook dol op Marianne. Mede vanwege haar creatieve talent; ze schminkt er namelijk vrolijk op los. De kinderen staan geregeld geduldig een kwartier in de rij zonder mopperen, om vervolgens omgetoverd te worden tot een prachtige prinses, clown, tijger, spin of iets anders. Alles is mogelijk.

Vaste hulp
Ze woont al jaren in Overdinkel, maar de Viva op de Zuiderspeeltuin loopt ze nooit mis. Ze is er altijd om te helpen en het bestuur zou haar dan ook niet willen missen. Dat ze vanuit Overdinkel moet komen neemt ze voor lief; voor Marianne is de Viva de mooiste week van het jaar. Naast haar werk als vrijwilliger bij de Zuiderspeeltuin is zij ook actief bij het Rode Kruis, de Hartstichting, als klaarover en bij de verhuur van carnavalskleding voor de carnavalsvereniging in Overdinkel.

Mooie prestaties bij Rutbeek Triathlon

ENSCHEDE - Zondag 18 augustus begon regenachtig, maar het klaarde op. Daardoor mocht de Triathlon Club Twente vooral in de middag weer veel bezoekers en deelnemers verwelkomen op Het Rutbeek. Er waren vijfhonderd deelnemers, waarvan enkele zelfs uit Duitsland en België naar Het Rutbeek waren gekomen.

Er waren verschillende series. De dag begon met de ouder-kind en kind triathlon met jongens en meisjes in de 8+, 10+, 12+ en 14+ categorie, gevolgd door de individuele tijdrit van het jeugd-en juniorencircuit van de NTB. Daarna was het tijd voor de 1/3 triathlon, de 1/4 triathlon en de 1/8e voor recreanten en de afsluiter was een estafette voor de jeugd en junioren.

Laagdrempelig
De opzet van deze ouder-kind triathlon estafette is bedoeld om kinderen op een laagdrempelige manier in aanraking te brengen met de triathlonsport. Het concept daarbij is dat het kind zwemt, de ouder fietst en zij beiden lopen. De afstanden hierbij zijn 100 m zwemmen, 6,7 km fietsen en 1 km lopen. Elk jaar is dit weer een van de hoogtepunten van de Rutbeek Triathlon. Al met al was het een druk bezet deelnemersveld met 21 kinderen van 8 tot 16 jaar. Ook stonden er 9 estafetteteams aan de start.

Uniek
Er was dit jaar ruimte voor een nieuw uniek format. Alleen bekend als serie binnen de Oud Gastel triathlon had de Rutbeek Triathlon dit jaar ook een 1/3 triathlon afstand. Dit als voorbereiding op triathlons met langere afstanden die later deze zomer gehouden worden. Deze afstand die goed kan dienen als voorbereiding op een halve of hele ironman, heeft de afstanden: 1300 meter zwemmen, 60 kilometer fietsen, en 14 kilometer hardlopen.

Overwinningen
Bij de kindertriathlon was de overwinning voor Lynn Oosterhuis. Bij de 1/3 triathlon was de eerste plek bij de mannen voor Daan Schouten en bij de vrouwen voor Marlene de Boer. Bij de kwart afstand ging de overwinning bij de dames naar Eva Janssen met een voorsprong van 2 minuut 27 op de nummer twee. Bij de heren won Dirk Wijnalda met een tijd van 1:51:19. De achtste triathlon bestond uit 105 mannelijke, 71 vrouwelijke deelnemers en 4 teams en was daarmee de drukst bezette serie. Deze kortste recreatieve serie voor volwassenen bestaat uit 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. De winst ging naar Hans Huisman bij de mannen en Jolien Vanendert bij de vrouwen.Laatst op de dag was de teamtimetrial voor junioren. Het doel was om zo snel mogelijk met twee van de drie atleten van het team te finishen. De snelsten op dit onderdeel waren: GVAV met een tijd van 20 minuten en 50 seconden.

Alle uitslagen zijn na te lezen via http://nl.mylaps.com/evenementen/uitslagen/2019/aug/18/enschede/

Column

In memoriam Bert de Haan (1951 – 2019)

Vorige week woensdag is in het MST Bert de Haan overleden. Daarmee verliest Enschede één van haar meest creatieve inwoners. Ondanks zijn ziekte - Bert had Parkinson - werkte hij met veel energie aan zijn projecten. Bert was ooit gestart in de reclamewereld, later in de uitgeverij en was actief op politiek en cultureel gebied.

Hij was een opvallende verschijning. Met een hoed en een rooie sjaal, fietsend op een driewieler of bakfiets of steppend werd hij van verre herkend en begroet. Ik kwam hem nog weleens tegen bij Albert Heijn in Stroinkslanden, waar we afhankelijk van onze bezigheden al of niet een praatje maakten. Want hij had het tot het laatst toe druk. Hij woonde in de buurt van het winkelcentrum aan de Vasterdlanden, een ijzeren rooie haan in de voortuin.

Ik heb hem beter leren kennen na een verkiezingsavond in het café Berlijn. Hij moest tussen de discussies een impressie geven van de gevoerde discussie. Maar daar was bij de politieke elite geen behoefte aan. Ik bewonderde zijn doorzettingsvermogen, stug bleef hij zijn commentaar geven. Na afloop vroegen ze of ik hem naar huis wou brengen, aangezien ik ook ergens in Zuid woonde. Voor zijn fiets zou worden gezorgd. Hij was bekaf toen ik hem aan de Vasterdlanden afleverde.

Daarna hadden we incidenteel contact. Zo nodigde hij mij wel eens uit voor een presentatie, de laatste was een boek met jeugdherinneringen, De jongens van de Brug.

De wereld is een stukje grauwer geworden door het overlijden van Bert en Enschede is een stuk saaier geworden en de haan uit de voortuin moet het predikaat Twents cultureel erfgoed krijgen.

Jan Visser

Wat maak jij?
Ik maak keramiek en schilderijen.

Wat maakt jouw werk speciaal?
In mijn werk zie je mijn voorliefde voor de natuur regelmatig terug. Ik hou ervan om aardse vormen en kleuren te combineren, soms uitbundig, soms ingetogen, afhankelijk van mijn stemming of het door mij gekozen onderwerp. Diverse technieken en materialen bieden mij de mogelijkheid om mijn gevoel en ideeën uit te werken. Elk werkstuk is daarom uniek.

Waar kunnen we jouw kunst zien?
Mijn werk is te vinden op Facebook; ART Studio Jacqueline. Half september wil ik mijn website klaar hebben, die vind je hier: www.artstudiojacqueline.nl.

Welke bekende kunstenaar bewonder je?
Te veel om op te noemen, maar Ans Markus en Ilse Scholten hebben me enorm geïnspireerd.

Wat betekent Enschede voor jou?
Ik ben een rasechte Enschedese en hou van 'mijn' stad. Ik ben er geboren en getogen en in de zuidwijk waar ik woon geniet ik van de prachtige natuur en van de mensen met al hun verschillende culturen en achtergronden. Enschede heeft veel te bieden op het gebied van kunst en cultuur en daar word ik een blij mens van!

A'j gin verkeerde kuukns weelt hebm, mu'j de eaier opbakn.

Maandag 26 aug. 10:00 uur

De Boekelose mosterd eet je zo niet zo zout!

BOEKELO - Bij de Coop staat een bijzonder streekproduct in het schap: mosterd uit Boekelo. En: zoutloos ook nog! Een bijzonder product met een verhaal.

Boekeloër Hans Joosten maakt sinds enkele jaren dit bijzondere streekproduct. Eerst alleen voor zichzelf, maar anderen die dit proefden vroegen al snel waar het te krijgen was. Uiteindelijk besloot Hans om dit zelf te doen. Een echte mosterdfabrikant aan de Bleekerij in Boekelo. Op de Boekelose Kerstmarkt dat jaar was de eerste voorraad snel uitverkocht. Eén van de klanten: Jaap ter Wengel van de Coop, die op zoek was naar een leuk streekproduct voor in de winkel. De unieke, zoutloze mosterd viel goed in de smaak bij Boekeloërs en toeristen.

Recepten en suggesties
Hans heeft ervoor gekozen om maar één goede basis voor zijn mosterd te maken en geen 10 verschillende smaken. Wil je wel andere smaken, dan kun je zelf ingrediënten toevoegen om een andere smaak te krijgen. Hans heeft er inmiddels zoveel lol in, dat hij ook recepten bij de verpakking voegt van onder meer honingmosterd, dille mosterd en Nori-mosterd. Zelfs een recept voor mosterdsoep zit er bij.

Goede basis
De mosterd bestaat uit een mix van mosterdzaden en dat is zeker geen alledaagse combinatie voor een mosterdproducent. Maar waarom dan juist zoutloze mosterd? En dan nog wel uit het enige echte zoutdorp Boekelo? Eigenlijk mis je het zout niet eens als je de mosterd proeft. Het is echter wel bewust zoutloos, omdat mensen met hoge bloeddruk, hart- en nierproblemen deze smaakmaker gewoon mogen eten. In bijna alle mosterdvarianten die je in de winkel koopt zit zout verwerkt en is daardoor vaak taboe voor deze mensen. Maar de Boekelose mosterd mogen ze rustig tot zich nemen. Mosterd is dan ook een gezond product, is goed voor de spijsvertering en bevat veel antioxidanten. Hoe lekker is een eetlepel mosterd in diverse stamppotten, op nieuwe aardappelen, bitterballen of een kroketje, en wat al niet meer?

Mooie reacties
Hans vindt het leuk om zijn mosterd te maken en de vele positieve reacties te horen. Als hij dan verneemt dat hij in de omstreken al 'Hans de Mosterd-man' genoemd wordt, begint hij vanzelf te stralen, als hij me dat tijdens ons interview vertelt. Hans verdient er per saldo niet echt een boterham mee als pensionado. En wees eerlijk wat blijft er per saldo over van een potje mosterd? Het is en blijft een leuke hobby. Zijn winst zit hem in de vele positieve reacties op zijn trots, de zoutloze mosterd uit Boekelo.

Te koop
In Boekelo is de mosterd te koop bij supermarkt de Coop. En verder bij het Plukreef in Twekkelo en Camping Het Scharrelhoes in Boekelo. En ook bij Hans zelf; bestel via; hansjoosten64@gmail.com

Anticonceptiecamper geeft nieuwe studenten voorlichting

ENSCHEDE - De introductiedagen voor studenten zijn weer begonnen. De studententijd is voor veel jongvolwassenen ook een leuke tijd om te experimenteren op veel gebieden. Maar: dit moet wel veilig gebeuren, zo is de boodschap van de anticonceptiecamper.

Zowel hbo-/wo-studenten als mbo-studenten vormen een risicogroep voor onbedoelde zwangerschap, blijkt uit een nadere analyse van het onderzoek Seks onder je 25e 2017 van Rutgers en Soa Aids Nederland. Deze woensdag bezocht de camper de introductiedagen in Enschede; één van de dertien steden die bezocht worden.

Voorlichting
Jongeren die gaan studeren doen nieuwe contacten op en gaan vaak ook seksuele contacten aan. Tijdens de introductiedagen krijgen ze informatie over alles wat voor hen van belang is als student. Het is een uitgelezen kans om ook voorlichting te geven over alle anticonceptiemethoden, zodat studenten zich tijdig en goed kunnen voorbereiden op seksuele contacten. De Anticonceptiecamper van Bayer trekt met een tentoonstelling over de geschiedenis van de anticonceptie veel publiek. Van oude Egyptische gebruiken, zoals een mengsel van honing en acacia-stekels in de vagina en een varkensblaas als condoom, tot de hedendaagse anticonceptiemethoden. Rutgers levert de voorlichtingsmaterialen over anticonceptie en Sense- verpleegkundigen van GGD'en beantwoorden vragen van studenten en delen condooms uit.

Risico's
Uit Seks onder je 25e 2017 blijkt dat bijna 5 procent van de mbo-vrouwen en bijna 2 procent van de hbo/wo-vrouwen te maken heeft gehad met een ongeplande zwangerschap. Studenten in het hbo/wo gebruikten met de laatste partner vaker altijd anticonceptie, namelijk 91 procent van de vrouwen en 85 procent van de mannen, versus 81 procent van de vrouwen en 72 procent van de mannen in het mbo.

Methodes
Meer dan twee derde van de vrouwen in zowel hbo/wo als mbo gebruikt als huidige anticonceptiemethode de pil, een deel daarvan in combinatie met het condoom. In het hbo/wo gebruikt 14 procent van de dames een spiraaltje. Dat is twee keer zo veel als onder jonge vrouwen in het mbo. De pleister, de ring, de prikpil en het hormoonstaafje worden maar weinig gebruikt.

We glijden met je mee naar de zomer!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BAD BENTHEIM - Gratis strandstoelen en parasols, een speeltuin-uitbreiding met nieuwe nestschommels, een nieuwe glijbaan en nog veel meer. Het Badepark Bentheim biedt op en top vermaak deze zomer!

Het royale, natuurlijke buitenzwembad heeft ruim 1.800 vierkante meter water, compleet met duiktoren. Zowel zwemmers als niet-zwemmers vermaken zich optimaal; zo zijn er ook uitgestreken speel- en ligweiden met een waterspeeltuin, strandvolleybal en voetbalvelden. Deze zorgen voor veel afwisseling, plezier en ontspanning. Ondergedompeld in de natuur geniet u van chloorvrij zwemplezier; door het grindbed is het water op een natuurlijke manier gezuiverd en biedt altijd schoon zwemplezier. Voor kinderen is de toegang tot het buitenzwembad slechts 1,50 euro. Voor volwassenen is dit 3 euro en voor gezinnen (twee volwassenen en maximaal drie kinderen) is dit slechts 7 euro.

Volop pret
Als alternatief kunt u met een kleine meerprijs ook gebruik maken van het veelzijdige indoor waterpark. Hier is van alles te beleven voor de hele familie: een glijbaan met daglichteffecten, de lazy river, massagestoelen, het sportbad en een peuter speelruimte. De exclusieve sauna is het hele jaar door geopend.

Kom tot rust
Om écht goed tot rust te komen kunt u ook een bezoek brengen aan de vijf aantrekkelijke sauna's en uiteraard de natuurlijke zwemvijver. Het nieuw geopende Wellnesslandschap nodigt uit om te ontspannen en tot rust te komen. Zo kunt u ook genieten van een deskundige massage, hammam-ervaringen en cosmetische behandelingen in de schoonheidsafdeling 'Pure Silk'. Het reserveren bij Pure Silk kan via 0049-5922-999 4529 of per email via opbadepark@salonpuresilk.nl

Meer informatie
Bel voor meer informatie over prijzen, openingstijden en evenementen met: 0049-5922 999 450 of kijk op: www.badepark-bentheim.de

Van der Gouw tekent contract

ENSCHEDE - Ennio van der Gouw, keeper van Jong FC Twente en zoon van voormalig doelman Raimond van der Gouw, heeft afgelopen woensdag een contract getekend bij de club. De 19-jarige Van der Gouw speelt sinds 2014 in de Voetbalacademie van FC Twente. "Nu begint het pas echt."

Het jeugdvoetbal heeft Van der Gouw deze zomer achter zich gelaten. Na een succesvol seizoen bij FC Twente Onder 19 maakte hij de overstap naar het beloftenteam. Met Onder 19 werd de doelman kampioen en promoveerde hij met de ploeg naar de Eredivisie. Daarnaast maakte Van der Gouw deel uit van de selectie van Oranje onder 19. "Een goed seizoen voor de club en mezelf, een erg mooi jaar waarin het kampioenschap met Onder 19 bijzonder was." De voorbereiding op het seizoen maakte Van der Gouw mee bij de selectie en dagelijks staat hij op het veld met de keepers van het eerste en Sander Boschker. "Je merkt dat je daar in korte tijd zo veel van leert, op allerlei punten. Je trekt je op aan de anderen en daar word je alleen maar beter van. Ik wil graag doorgroeien en het is goed om dat hier te doen."

Summer Health & Beauty Bootcamp bij Clinique Dr. Don

HENGELO - De Summer Health & Beauty Bootcamp Brochure met fantastische aanbiedingen, staat nu op onze website! Neem zeker een kijkje bij onze leuke zomer-behandelingen! We hebben prachtige behandelingen voor het gezicht en lichaam.

Wij organiseren ook tijdens deze weken een wedstrijd. Lees verder voor de voorwaarden van onze wedstrijd. U kunt een gratis behandeling (!) winnen naar keuze uit de Bootcamp Brochure. De wedstrijd duurt 3 maanden: juli, augustus en september 2019. We verloten iedere maand: een behandeling naar keuze uit de Bootcamp-brochure.

Waarom een wedstrijd?
Hoe meer mensen weten dat Clinique Dr. Don een spetterende Summer Health & Beauty Bootcamp organiseert, hoe meer mensen wij een plezier kunnen doen. We gunnen iedereen een mooie zomerbehandeling voor een zonnige prijs.

Wat moet u doen?
Voorwaarden van de wedstrijd zijn: Clinique Dr. Don volgen op Instagram & Facebook, onze wedstrijd-post liken, geef een reden waarom u graag wilt winnen en 3 vrienden of vriendinnen taggen. Voor extra punten kunt u de post delen op uw instastory of verhaal op Facebook & de hashtag #contestcliniquedrdon gebruiken. Het Bootcamp-team beoordeelt de mooiste en leukste reden waarom u graag de behandeling naar keuze uit de Summer Health & Beauty Bootcamp Brochure wilt winnen. Per maand is er één gelukkige prijswinnaar. Die maken wij bekend op Facebook en Instagram.

Neem contact op
Tijdens de Summer Health & Beauty Bootcamp staat een speciaal team voor u klaar om uw vragen te beantwoorden. Wij vertellen u graag over alle behandelingen die beschikbaar zijn tijdens onze bootcamp weken. Wij plannen voor u een intakegesprek bij één van onze behandelaars zodat wij een op maat gemaakt behandelplan kunnen opstellen. U kunt Clinique Dr. Don bereiken op 074-3030250 (Hengelo) of 020-8950455 (Amsterdam). Kijk ook op: www.cliniquedokterdon.nl voor meer informatie.

Expositie 75 jaar bevrijding

ENSCHEDE - In de Bibliotheek is tot en met mei 2020 een semipermanente tentoonstelling te zien waarin de hele bevrijdingsroute van 75 jaar geleden in beeld wordt gebracht.


Deze maandelijks wisselende tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Second World War. De toegang is gratis. De maandelijks wisselende tentoonstelling geeft een inkijkje in zowel de geallieerde opmars als ook in de lokale gebeurtenissen in het laatste oorlogsjaar van de Tweede Wereldoorlog. In het bezette Europa werd in het voorjaar van 1944 met smart gewacht op de geallieerde invasie. Zo ook in Enschede, waar tegen die tijd nog honderden Joden ondergedoken zaten. Veel inwoners hadden in de jaren ervoor hun huis verloren door de geallieerde bombardementen die onze stad troffen. Hoe verging het de jonge soldaten op het slagveld? Wat merkte de gewone man in Enschede? Wat herinneren de kinderen van toen zich nog van die tijd? Waarom vielen binnen het verzet de meeste slachtoffers in het laatste oorlogsjaar? Aan de hand van foto's, voorwerpen en dagboeken word je naar toen mee terug genomen. Kijk voor meer informatie op: www.secondworldwar.nl

Sjachermarkt op Van Heekplein in Enschede

ENSCHEDE - Zondag 25 augustus is van 12.00 tot 17.00 uur de gezellige sjachermarkt op het H.J. Van Heekplein in Enschede.

Een "Sjachermarkt", is een markt, waar men vrijwel alles kan kopen en verkopen (wat wettelijk mag). Je vindt er antiek, verzamelingen, brocante, curiosa, cd's, dvd's, boeken, grammofoonplaten, vintage, oud speelgoed, restantpartijen, winkeldochters en niet te vergeten de "Zoldergeheimen". Deze markt is voor de particulier, handelaar en de detaillist die zijn restvoorraad wil verkopen. Kortom, een bijzonder leuke markt om eens rond te struinen. Wie weet met wat voor schat u huiswaarts keert...

Huur een plek
Vanwege dat de vakanties weer zijn afgelopen en dat de meeste portemonnees vrijwel leeg zijn, kan iedereen voor een superprijs een plaats huren van +/- 500 x 200 cm, voor slechts 15 euro. Uitsluitend tweedehands goederen mogen dan aangeboden worden. Als zondag 25 augustus niet goed uit komt, dan komt u op zondag 1 september. Bel voor meer informatie en aanmelden met: Tel: 06 26 222 593 en info@rezimarkten.nl

Koken en bootcampen op boerderij

ENSCHEDE - Op vrijdag 27 september kunnen kinderen en hun ouders niet alleen lekker bewegen tussen de koeien en het groen, maar ook gezonde streekgerechten maken en proeven met een echte chefkok.

De Foodcamp vindt plaats bij biologisch melkveebedrijf 'n Pol en de tuin van Ware Natuur in de bosrijke omgeving van Enschede, dichtbij Hengelo en Boekelo. Zij nemen de deelnemers mee over de boerderij en tuinderij en laten zien wat er voor nodig is om melk, vlees, (vergeten) groenten, fruit en kruiden op hun boerderij en tuinderij te produceren. Kok Junior van restaurant De Basis kookt samen met kinderen en ouders in en om de LekkerBoer foodtrailer. Hein Ooitink van In2Sport neemt de deelnemers mee in een kind-ouder bootcamp over het erf. Eerder werden succesvolle pilots in Zwolle en Deventer gehouden; dit jaar zijn 13 Overjisselse en Gelderse Foodcamps gepland.

Aanmelding
Kinderen kunnen zich aanmelden met hun ouders via www.lekkerboer.nl/foodcamp. Vol is vol. De prijs is 7,50 euro per persoon.

Showroomopruiming bij Bubbels & Jets

Foto: Picasa

ENTER - Bubbels & Jets in Enter ruimt op! Om altijd de nieuwste trends en innovaties te kunnen tonen is het af en toe nodig om de showroom op te ruimen. U profiteert daarom tot en met 31 augustus van scherpe aanbiedingen op showroommodellen en occasions, met nog eens tien procent extra korting!

Bubbels & Jets is uw vertrouwde specialist voor alles wat met de badkamer te maken heeft, maar ook op het gebied van wellness en ontspanning. Zo bieden zij een brede selectie complete badkamers, sanitair en accessoires aan van toonaangevende A-merken zoals Geberit, Grohe, Villeroy & Boch en meer. In de ruim 1.500 vierkante meter grote showroom kunt u volop inspiratie opdoen voor uw nieuwe badkamer.

Opruiming
Momenteel ontvangt u nog eens tien procent extra korting op al scherp geprijsde showroommodellen en occasions. Als voorbeeld: een VT Wonen badmeubelset in graphite met bijzonder shell wastafelblad van composiet, met bijbehorende spiegel. Normaliter 2.645 euro, nu scherp geprijsd voor 1.695 euro. Of geniet in uw eigen privé-sauna die nu wel heel bereikbaar is; zoals de Helo Spryng sauna met hoogwaardig design en afwerking; van 8.444 voor een scherpe 5.495 euro. Verder zijn er scherpe aanbiedingen op onder meer wand- en vloertegels, douche- en stoomcabines.

Compleet ontspannen
Om helemaal tot ontspanning te komen is er ook een ruime selectie van bubbelbaden van HotSpring en Dimension One, zowel voor binnen als buiten. Op dit gebied is er veel innovatie. Zo beschikken de HotSpring spa's over technologisch hoogstaande hydrojets met variabele sterkte die iedere plek van uw lichaam vakkundig masseren. Voor juist een actieve ervaring levert Dimension One ook de AquaFit System zwemspa's. Een compleet onderwater fitnesstoestel; onder meer te gebruiken als 'eindeloos' zwembad, voor krachttraining en uiteenlopende spieroefeningen. Van beide merken zijn enkele scherpe showroomaanbiedingen te vinden. Zo is de Dimension One AquaFit Sport leverbaar als showroomaanbieding van 34.350 euro voor 19.950 euro. Op alle genoemde prijzen ontvangt u nóg eens tien procent extra korting!

Kom langs
Bubbels & Jets laat u graag kennismaken met deze scherpe aanbiedingen en het uitgebreide assortiment. Kom langs aan de Vonderweg 28B. Kijk ook op: www.bubbelsenjets.nl

Rutbeek SurivalRun

ENSCHEDE - Toe aan een leuke uitdaging? Niet bang om vies te worden? Dan is de Rutbeek SurvivalRun echt wat voor jou! De Rutbeek SurvivalRun 2019 wordt gehouden op zondag 22 september op "Het Rutbeek" te Enschede. Dit sportieve evenement biedt uitdaging en plezier aan zowel de beginner als getrainde survivalatleet.

Het parcours van 5 of 7 kilometer gaat door een fraai stukje Twents landschap, over (on)verharde paden, bos, strand en ook door het water. Onderweg krijgen de deelnemers diverse hindernissen voor hun kiezen, variërend in niveau en uitdaging. Voorbeelden hiervan zijn: touwklimmen, apenhang, boomstam zagen en diverse waterhindernissen. Deelname kan zowel individueel als in groepsverband en is mogelijk vanaf 6 jaar (6-10jr onder begeleiding). De run is zeer geschikt om samen te doen met vrienden, familie, collega's of buren. Survival is een snel groeiende sport en heeft veel raakvlakken met bootcamp, cross-fit en obstacle run.

Doe mee
Je krijgt van de organisatie een T-shirt die je dient te dragen tijdens de run i.v.m. de herkenbaarheid. Wij adviseren schoenen aan te trekken met grof profiel, die tegen een stootje kunnen en uiteraard nat en vies mogen worden. Een lange broek (voorkeur tight) is in de survivalwereld een echte aanrader. De start en finish zal plaatsvinden op het strand van het Rutbeek, nabij de uitvalbasis van de Rutbeek Survival Vereniging (onderaan de ski-heuvel). De deelnemers worden onderverdeeld in startblokken om daarmee wachttijden zo veel mogelijk te voorkomen. Er wordt gestart tussen 10.00 en 15.00 uur. Een week voor aanvang van het evenement staan de starttijden op de website. De run is bij de Rutbeek Survival Vereniging aan de Blikkersmaatweg 15, Parkeerplaats P3 Het Rutbeek te Enschede. Kijk voor informatie en aanmelding voor deze uitdagen run op: www.rutbeeksurvivalrun.nl

Vier het Leven & Museum Plus Bus

ENSCHEDE - Ouderen die niet graag alleen uit gaan of begeleiding nodig hebben, kunnen uitgaan dankzij Stichting Vier het Leven. Vrijwilligers begeleiden ouderen persoonlijk van deur tot deur. Drie maal per jaar ontvangen deelnemers kosteloos het programmaboekje en kan een keuze worden gemaakt uit diverse voorstellingen, naast theater, concert ook film of museum en soms met de Museum Plus Bus. Uitjes om van te genieten!

Géke Logtenberg-Hammink, al jaren gastvrouw bij Vier het Leven, heeft onlangs ook gasten begeleid met de Museum Plus Bus naar onder andere het Openluchtmuseum in Arnhem. Ze vertelt enthousiast hoe goed de chauffeur rekening houdt met de leeftijd van de gasten en dat de bus een lift heeft voor gasten in een rolstoel. Voor de andere gasten is er een loopbrug, waardoor het in- en uitstappen in de bus vele malen gemakkelijker wordt. Na de busrit is er koffie en een rondleiding waarna een heerlijke lunch volgt. In de middag heeft iedereen nog tijd heeft om zelf door het museum te gaan. De gids werd door de gasten zeer gewaardeerd. In de bus terug vond iedereen het een zeer geslaagde dag. Vooral het totale programma, inclusief lunch viel erg in de smaak.

Theater en museum
In Enschede gaan we regelmatig naar het Wilminktheater en Muziekcentrum, in Hengelo naar Schouwburg en Filmhuis Hengelo. En enkele keren per jaar met de Museum Plus Bus naar een museum ergens in het land.

Arrangement
Een Vier het Leven arrangement bestaat standaard uit het entreekaartje inclusief consumpties, vervoer, parkeerkosten en begeleidingskosten. Gasten worden thuis opgehaald door een gastvrouw of -heer van Vier het Leven en weer veilig thuisgebracht. Tijdens het uitje zelf, kan de portemonnee thuis blijven en kan men zorgeloos genieten. Het tarief met de Museum Plus Bus is extra laag, dankzij de Vriendenloterij. Ouderen, mantelzorgers, organisaties die zich aan willen melden voor het museumuitje van 30 augustus of het boekje kosteloos willen aanvragen, kunnen contact opnemen met het landelijke nummer 035-524 51 56. Meer informatie over deze activiteiten staat tevens op www.4hetleven.nl.

Schwarz- waldtour

HAAKSBERGEN - Normaal gesproken is de Schwarzwaldtour één van de eerste wielertochten van het seizoen, maar door het onstuimige weer moest het evenement worden verplaatst. De jaarlijkse toertocht van de Haaksbergse Toer- en Fietsclub (HTFC) wordt daarom nu zondag 25 augustus verreden.

Het is traditioneel een van de eerste tochten die de toerfietsers uit Twente en de Achterhoek voor de kiezen krijgen en vooral daarom is de Schwarzwaldtour uitgegroeid tot een klassieker."In maart dit jaar waaide het dusdanig hard dat we het niet verantwoord achtten om grote groepen wielrenners op pad te sturen", zegt Ronny Bergsma, woordvoerder namens de HTFC. "Vanwege de overvolle wielerkalender was het even puzzelen, maar we hebben een nieuwe datum gevonden. En juist vanwege het tijdstip verwachten we deze keer ook extra toeristen te trekken."

Kuitenbijters
Anders dan de naam doet vermoeden, wordt de Holland Schwarzwaldtour gewoon in Twente verreden. De tocht is namelijk vernoemd naar het Hollands Schwarzwald, zoals de omgeving rond Rijssen heet. "De bossen, beekjes, kastelen en de havezaten, de hele streek vertoont opvallende overeenkomsten met de befaamde Zuid-Duitse naamgenoot, maar toch… het is gewoon Twente", zegt Bergsma. "En het 'heuvelt' licht. Leuke hellinkjes om de benen eens goed te testen. En als je er maar hard genoeg tegenop fietst, worden het vanzelf wel fikse kuitenbijters."

Route
Vanaf Haaksbergen voert de route via de Achterhoek, waaronder de Needseberg, richting Markelo. Daar begint ook de 'heuvelzone'. "Heuvels die zijn ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. Het traject is dusdanig dat we geen heuvel in dit gebied overslaan."

Drie sterren
De Holland Schwarzwaldtour heeft sinds 2015 de status van driesterrentocht: een predicaat dat de overkoepelende wielerbond NTFU uitsluitend aan de best georganiseerde tochten oplegt. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de organisatie, de routebeschrijving en de manier waarop de route is 'uitgepijld'. "Ook wordt gekeken naar service en veiligheid".

De deelnemers kunnen kiezen uit twee afstanden: 65 en 110 kilometer. Het startschot valt tussen 09.00 en 10.00 uur. Het clubgebouw van de HTFC is te vinden aan de Geukerdijk 107.

Wegwerkzaamheden in Haaksbergen

HAAKSBERGEN - Nu de bouwvakantie ten einde loopt, beginnen ook de vele wegwerkzaamheden weer in Twente. Bouwbedrijven en gemeenten draaien de komende tijd weer overuren om zoveel mogelijk wegwerkzaamheden klaar te krijgen voor de zomer omdraait naar echte herfst en winter.

Deze week begon een nieuwe ronde wegwerkzaamheden in Haaksbergen. Het gaat om gefaseerde werkzaamheden aan de Mentinksweg, Brammeloweg en Kattendamsweg. Deze bestaan uit het aanpassen en plaatsen van grasbetonstenen naast de rijbaan. Dit werk zal naar verwachting zo'n vier weken in beslag nemen. Om de overlast te beperken worden de werkzaamheden gefaseerd uitgevoerd. De aanliggende woningen blijven wel gewoon bereikbaar. Wegenbouwbedrijf Lansink zal de werkzaamheden uitvoeren in opdracht van de gemeente.

Peugeot innoveert klassieke stationwagon met de 508 SW

TWENTE - Peugeot lanceerde vorig jaar al een volledig nieuwe versie van de 508. De berline deed in weinig denken aan het voorgaande model; ieder aspect werd onder handen genomen. Liefhebbers van een maatje meer moesten er even op wachten, maar nu is de nieuwe 508 dan ook eindelijk beschikbaar als 508 SW. Een exclusieve break met een gedurfd design.

De Peugeot 508 SW combineert het beste van diverse werelden: het befaamde Franse comfort van een grande berline, de sportiviteit van een coupé, de veelzijdigheid van een stationwagon en dit alles met een hoogwaardige, innovatieve afwerking.

Eerste kennismaking
De Peugeot 508 SW kreeg een gedurfd uiterlijk mee. Peugeot's otnwerpers kozen bij de 'kleine' 508 al voor een aansprekend design dat brak met de eerdere designs van het merk. Mooie details die gelijk opvallen zijn de sprekende, lage neus, expressieve inlaat en koplampen. Het is ook een model dat zijn tanden letterlijk en figuurlijk laat zien; de lightsignatuur omvat de scherpe tanden bij de LED-koplampen die ook bij de reguliere 508 al goed in de smaak vielen. Adaptieve full-LED achterlichten maken het plaatje compleet.

i-Cockpit
Eenmaal achter het stuur herkennen we Peugeot's mooie i-Cockpit design. Veel hiervan is standaard op veel moderne auto's, maar Peugeot gaat een stap verder met het premium ontwerp en afwerking. Mooie touches zijn het compacte, sportieve stuurwiel, het makkelijk configureerbare digitale instrumentarium en, afhankelijk van het gekozen model, een 10 inch touchscreen voor alle mogelijke connectiviteitsopties. Peugeot koos ook bewust voor hoogwaardige, tastbare bedieningselementen zoals de mooie 'toggle switches'; schakelaars die direct toegang geven tot de meest gebruikte functies in de auto. De stoelen bieden optimaal comfort, zeker wanneer men kiest voor de optionele bestuurders- en passagiersstoelen met AGR-kwalificatie. Naar wens zijn zelfs elektrisch verstelbare en verwarmde stoelen mogelijk, compleet met massagefunctie. Passagiers achter moeten de massagestand ontberen, maar genieten wel van een ruime zit. De bagageruimte is standaard 530 liter, tot maximaal 1.780 liter met neergeklapte bank. Peugeot biedt uiteenlopende opties aan qua stoffering en materialen, waardoor de 508 SW perfect samen te stellen is naar uw wensen.

Een weekend lang Saab in Twente

Foto: Niko Bloemendal van Bloemendal Fotografie

TWENTE - Elk jaar treffen Europese Saabliefhebbers elkaar tijdens het zogenaamde 'IntSaab' evenement ergens in Europa. Dit jaar werd die bijeenkomst in het weekend van 9 t/m 11 augustus gehouden in het Twentse Weerselo. Ruim zeshonderd Saabliefhebbers en auto's uit heel Europa waren daarbij aanwezig.

Ondanks dat Saab in 2011 ophield te bestaan, is de Saab gemeenschap nog steeds sterk vertegenwoordigd, ook in Nederland. En dat heeft zo een reden, want Saab is voor velen meer dan alleen maar een vervoermiddel, het is een auto die past bij een levensstijl. Geïnspireerd door een rijk verleden als vliegtuigbouwer heeft Saab sinds de eerste modellen in 1947 altijd een geheel eigen koers gevolgd als het ging om uiterlijk, veiligheid en snelle motoren. Saab is niet voor niets de eerste autofabrikant die snelle turbo's in gewone fabrieksmodellen leverde.

Saab modellen gingen vaak ook veel langer mee dan andere Europese auto's. Naast een grote categorie berijders die Saab roemden vanwege snelle motoren, was Saab geliefd bij mensen met vaak artistieke beroepen, maar ook artsen, advocaten of bijvoorbeeld architecten. Dat was ook niet zo gek, want een Saab was lang niet voor iedereen weggelegd. Omdat ze zo degelijk en veilig gebouwd werden, waren ze in aanschaf toch wel stevig geprijsd. De onbereikbaarheid vormde vermoedelijk een belangrijk deel van de magie en liefde voor het excentrieke merk uit Zweden. En die liefde die gaat niet zomaar voorbij, gezien de grote hoeveelheid deelnemers aan IntSaab2019 in Weerselo. En het scheelt vandaag de dag dat de huidige Saabs wat ouder zijn en als occasion goed betaalbaar. Om die reden is die hippe en snelle cultbak geliefd bij vele jonge bestuurders. En dat beeld zag je dan ook terug bij IntSaab2019, waar zowel oud als jong goed vertegenwoordigd waren en samen genoten van het favoriete merk Saab.

Auteur: Pieter Hof uit Boekelo is Saabliefhebber en lid van het bestuur van de Historische Automobiel Vereniging HAV. Facebook.com/twentsesaabvrienden en Facebook.com/HAVmedia

Autodiefstallen redelijk stabiel

TWENTE - Het is de nachtmerrie van elke automobilist: je net-niet-meer-nieuwe bolide is plotseling verdwenen van de oprit. Autodiefstal is helaas ondanks alle moderne beveiligingssystemen een concreet risico. Met name bezitters van een jonge auto lopen een hoger risico op diefstal.

In de eerste zes maanden van dit jaar wisselden 3.606 personenauto's onvrijwillig van eigenaar. Vorig jaar werden in dezelfde periode nog 3.642 auto's gestolen. Bij brom- en snorfietsen was daarentegen juist een fikse stijging zichtbaar van bijna 13 procent meer diefstallen.

Betere pakkans
Het goede nieuws is dat het terugvindpercentage auto's ook licht omhoog ging. Het aantal auto's dat binnen 24 uur weer gevonden is steeg licht naar 36,6 procent. Door snel aangifte te doen vergroot men de pakkans aanzienlijk. Opmerkelijk is dat voertuigen die geliefd zijn bij dieven ook minder vaak teruggevonden worden.

Populair
Dieven hebben absoluut bepaalde voorkeuren qua de auto's die zijn stelen. Zo zijn de Audi A1 en Fiat 500 populair bij het dievengilde. De Volkswagen Golf en Polo worden nog steeds statistisch het meest gestolen. Bij hybrides liggen Toyota en Lexus goed in de markt bij de steler. Bij lichte bedrijfswagens zijn de Mercedes Benz Vito, Sprinter en VW Transporter wagens met een hoger diefstalrisico.


Preventie
De politie hamert ook vooral veel op voorlichting en preventie van diefstal. Het gebruik van een alarmsysteem met startonderbreking helpt al veel om de minder gemotiveerde dief te ontmoedigen. In het duurdere segment loont het om na te denken over bijvoorbeeld het in laten bouwen van een volgsysteem.

Nieuwe elektrische auto maakt verplicht geluid

TWENTE - Afgelopen maand werd geruisloos een nieuwe regel van kracht: nieuwe elektrische auto's die op de Europese markt komen, moeten bij lage snelheid een extra geluid produceren.

De nieuwe regel werd ingevoerd naar aanleiding van onder meer klachten van belangenorganisaties voor blinden en slechtzienden evenals ouderenbonden. Zij zijn vaker afhankelijk van het gehoor om een auto aan te horen komen. De fluisterstiille elektrische auto's zijn met name bij lage snelheden nauwelijks te horen, zeker in wat drukkere gebieden.

Nieuwe regels
Nieuwe elektrische auto's zijn per 1 juli verplicht voorzien van een extra geluid; het Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS). Via speakers laten deze het geluid van een verbrandingsmotor horen, met frequenties die ook goed hoorbaar zijn voor senioren. Dit geluid is dan verplicht tot een snelheid van 20 kilometer per uur; het moet minimaal 56 decibel zijn en mag maximaal 75 decibel zijn. Boven deze snelheid produceren de banden namelijk genoeg geluid om de auto aan te horen komen. Verder moet het geluid variëren in toonhoogte bij accelereren en afremmen. Er gaan al wel stemmen op om deze grens te verhogen naar 30 kilometer per uur; dit is immers ook de maximaal toegestane snelheid in veel woonwijken. Ook zou het minimale geluidsniveau omhoog moeten aldus de Europese blindenorganisatie EBU; 56 decibel zou te laag zijn voor veel senioren.

Verschillen
Naast de Europese Unie zijn er ook in onder meer de Verenigde Staten en Japan soortgelijke verplichtingen. Wel zijn er verschillen met Europa; zo hanteert de VS al de 30-kilometergrens voor dit geluid en ook de minimale en maximale geluidsniveau's zijn vaak anders. Fabrikanten hebben verder een redelijke vrijheid over hoe hun specifieke geluid mag klinken. Zo kan een fabrikant van een sportief elektrisch model bijvoorbeeld kiezen voor een agressiever geluid.

Prestaties en rijgedrag De nieuwe Peugeot 508 SW is voorzien van een flexibel platform met dito motorisatieopties. Kopers kunnen kiezen uit de nieuwste generatie PureTech benzine- of BlueHDI dieselmotoren. Er zijn twee PureTech motoren beschikbaar met 180 of 225 pk vermogen en de diesels zijn er als 130, 160 of 180 pk varianten. Deze motoren vinden een goede balans tussen prestaties en verbruik. De 130 pk dieselversie is ook beschikbaar met een handgeschakelde zesversnellingsbak, de overige motoren zijn gekoppeld aan een EAT8 automaat. Deze zorgt voor vloeiende overgangen tussen de versnellingen. Schakelpeddels achter het stuur maken het bedienen erg eenvoudig voor de bestuurder die iets proactiever wil zijn met het schakelen. Dynamisch rijgedrag gegarandeerd; wat bij ons goed in de smaak viel met de zwaardere motoren.

Veiligheid voorop
De nieuwe Peugeot 508 SW heeft ook een hoog niveau van zowel passieve als actieve veiligheidssystemen. De nieuwe 508 scoorde afgelopen jaar met de standaarduitrusting al de volle vijf sterren bij de Euro NCAP beoordeling. Een veilig gevoel voor een gezinsauto. Al naar gelang de gekozen opties is dit nog eens fiks uit te breiden. Peugeot biedt talloze high-tech voorzieningen en rijhulpsystemen van de nieuwste generatie. Deze kunnen helpen bij het voorkomen van ongelukken en kleinere schades. Zo is er het Pack Safety, met onder meer een actief noodremsysteem, afstandswaarschuwing, rijbaanassistent en verkeersbordherkenning. Het Pack Safety Plus gaat nog verder, met dodehoekdetectie, vermoeidheidsherkenning, snelheidslimietherkenning en uitgebreide verkeersbordherkenning. Het Pack Drive Assist Plus laat de Peugeot 508 SW op semi-autonome wijze rijden. Een radar in de voorbumper en camera achter de binnenspiegel werken samen met de cruise control en remfunctie om voorgangers op veilige afstand te volgen met minimale interactie van de bestuurder. Peugeot maakt ook het onzichtbare zichtbaar met het Night Vision pakket; een infraroodcamera die dieren en mensen kan herkennen in het donker en ze tonen op het heads-up instrumentenpaneel. Technologie die tot nu toe voorbehouden was aan straaljagerpiloten. Het Full Park Assist pack maakt volledig autonoom inparkeren mogelijk; de bestuurder laat het stuurwiel en pedalen los en de auto parkeert perfect in de beschikbare ruimte.

Uitvoeringen
Naar goed gebruik biedt Peugeot de nieuwe 508 SW ook weer in diverse uitvoeringen aan. Zo is er de exclusieve First Edition; gebaseerd op de GT-uitvoering. Deze is in beperkte oplage beschikbaar met uitgebreide opties zoals het genoemde Night Vision en de diverse rijhulpsystemen. Ook navigatie, een premium geluidssysteem en diverse designelementen zijn toegevoegd. Verder is de Peugeot 508 SW leverbaar in drie uitrustingsniveaus. Active, wat begint bij 40.670 euro. De GT-Line, met onder meer Pack Drive Assist Plus als toevoeging vanaf 49.890 euro en de Peugeot 508 SW GT, welke start bij 56.490 euro. Deze omvat onder meer het premium geluidssysteem, lichtmetalen velgen en diverse designelementen die uniek zijn voor deze uitvoering.

Autoverkoop onder duk

TWENTE - De verkoop van nieuwe auto's staat onder druk. Uit de nieuwste cijfers van de RAI vereniging, BOVAG en RDC blijkt dat de verkoop van nieuwe personenauto's fiks ingezakt is de afgelopen maanden.

In de eerste zeven maanden van het jaar werden iets minder dan 260.000 nieuwe personenauto's geregistreerd. Dit is ruim 10,2 procent minder dan een jaar geleden. De grootste oorzaak zijn de gestegen verkoopprijzen van veel modellen. Rond deze tijd vorig jaar werd nog druk gestunt door merken om zoveel mogelijk auto's aan de man te brengen. Want in september werden namelijk de nieuwe regels van kracht voor het berekenen van emissies. Een en ander zorgde voor een op papier hogere uitstoot van auto's, wat zich weer vertaalde in een hogere BPM. Op een beetje auto kon dit al snel honderden tot duizenden euro's schelen. De gestegen BPM op veel modellen zorgde er ook voor dat de daling in vrijwel het gehele gamma van auto's zichtbaar was.

Toppers
Hoewel veel merken dus in de mineur zaten de afgelopen maanden deden diverse modellen het toch aardig goed op de Nederlandse markt. Zo waren de meest geregistreerde modellen in juli de Volkswagen Polo, Opel Crossland, Ford Focus, Volkswagen Golf en Volkswagen Up. Belangrijkste overeenkomst: veelal auto's in het compactere, betaalbaardere segment. Zo begint de Polo bij 17.651 euro, de Golf bij 25.895 euro en de Up! bij een wel heel scherpe 12.146 euro.

Innovatie
Naar verwachting zal de verkoopsituatie zich op termijn wel weer herstellen. Zo zal waarschijnlijk de BPM-berekening aangepast worden naar een gunstiger uitkomst, maar ook werken fabrikanten nog steeds toe naar motoren met minder uitstoot. Dit is namelijk überhaupt nodig, omdat er binnen Europa ook steeds strengere milieuwetgeving is. Zo zijn zelfs nieuwere auto's in diverse Europese stadscentra niet meer welkom omdat ze te veel schadelijke uitstoot produceren. En uiteraard zal ook de verkoop van meer elektrische auto's uiteindelijk bijdragen aan het goedkoper en aantrekkelijker maken van deze motorisaties.

Peugeot 508 SW: Pluspunten en Prijzen

Pluspunten:

+ Radicaal ontwerp dat tot de verbeelding spreekt.

+ Veelzijdig en flexibel.

+ Zeer configureerbaar naar wens van de koper.

+ Goede actieve en passieve veiligheid.

Prijzen Peugeot 508 SW:

Active: vanaf 40.670 euro.

GT Line: vanaf 49.890 euro

GT: vanaf 56.490 euro.

Goede koeling belangrijk voor motor én motorrijder

TWENTE - Het weer is de afgelopen jaren steeds extremer geworden als gevolg van klimaatverandering. De horror-zomer van afgelopen jaar was afzien, met temperaturen die angstig dicht bij de 40 graden in de buurt kwamen. Een mooie zomerdag is het perfecte moment om te genieten op de motor. Maar hoe zorg je ervoor dat je het hoofd letterlijk en figuurlijk koel houdt?

De verstandige motorrijder draagt natuurlijk altijd zijn beschermende kleding: "All the gear, all the time", zoals we op z'n Engels zeggen. Maar goede beschermende kleding is wel bijzonder warm. Wring je motorpak uit aan het einde van een uurtje rijden en je weet het. Het dragen van een koelvest kan dan helpen. Behaaglijk rijden is niet alleen aangenamer voor je, maar het voorkomt ook risico's zoals een verslappende aandacht en medische klachten. De verleiding om toch op de motor te stappen is vaak groter dan het besef dat het eigenlijk wat te warm kan zijn.


Twee typen
Er zijn in principe twee soorten koelvesten op de markt die beiden werken met water. Dit zijn dompelvesten en vesten met watercompartimenten. Bij een dompelvest kunt u het vest simpelweg een tijdje onder de kraan houden en het vervolgens over een shirt aantrekken. Het water verdampt en in combinatie met de rijwind blijft u koel. Het tweede soort vest werkt met compartimenten die u vult met water. Hierbij gaat de verdamping langzamer, waardoor de koeling langer blijft werken. Het voordeel is dat u bij zo'n soort vest in principe geen vochtige kleding krijgt. Ook de motor zelf heeft het zwaarder te verduren bij warm weer. Zo is het belangrijk om in ieder geval de koelvloeistof te controleren en aan te vullen als onderdeel van een check voor het rijseizoen.

Komt er een aanhanger-APK?

TWENTE - De regels voor de staat van een auto zijn streng; automobilisten moeten zorg dragen voor goed periodiek onderhoud van hun voertuig en de Algemene Periodieke Keuring zorgt ervoor dat er een stok achter de deur is. Maar opmerkelijk genoeg is er nog niet zo'n wettelijk verplichte keuring voor kleinere aanhangers en andere objecten die achter de auto gehangen worden. Als het aan de BOVAG ligt, komt hier verandering in.

Brancheorganisatie BOVAG zou graag zien dat er een keuringsplicht komt voor alles wat achter een auto komt te hangen. Nu is er alleen nog een keuringsplicht voor aanhangwagens zwaarder dan 3.500 kilo. In Duitsland en België is een tweejaarlijkse APK al wel verplicht.

Weinig aandacht
Veel gebruikers van een aanhangwagen, boottrailer, paardentrailer denken te weinig aan de staat van de aanhanger. Wettelijk gezien kijkt de politie met name naar aspecten zoals goed werkende verlichting, correcte belading, een kenteken en de hulpkoppeling. Maar zelfs dan blijken veel zaken niet in orde. De BOVAG voerde eerder op eigen initiatief al vrijwillige controles uit naar de staat van aanhangwagens en trailers, waarbij bleek dat er nog vaak dingen mis zijn. Zo denken bezitters wel aan de banden van de auto, maar die van de aanhanger... "ach, hoe belangrijk kan het zijn als je twee keer per jaar met zo'n ding rijdt?"

Verplichting
BOVAG ziet dan ook aanleiding genoeg om ook in Nederland te pleiten voor een verplichte keuring. Uiteraard hebben de garages hier zelf ook veel baat bij, zeker met het oog op teruglopend onderhoud wanneer meer mensen elektrisch rijden. Toch zou het voor de veiligheid niet verkeerd zijn, zeker als veel mensen hun eigen verantwoordelijkheid niet nemen.

TWENTE - Verreweg de meeste auto's zijn tegenwoordig voorzien van interieurfilters. Deze dragen bij aan gezond rijden en reizen voor bestuurder en passagiers.

De buitenlucht is lang niet altijd gezond te noemen. Hoewel de overheid en automakers werken aan het terugdringen van fijnstof in de lucht, ademen we toch nog relatief veel in. Ook roet, pollen en bacteriën in allerlei soorten kunnen nadelig zijn voor de luchtkwaliteit in de auto. Normaal gesproken bestaat het interieurfilter uit een microvezelvlies dat stof, vuil en pollen uit de lucht filtert. Er zijn echter ook actief-kool interieurfilters die tevens schadelijke, gasvormige stoffen als koolwaterstofverbindingen en ozon tegengehouden. Door de buitenlucht te zuiveren, zorgen interieurfilters ervoor dat er sprake is van een aangenaam klimaat in de auto. Ook voorkomen ze dat er onaangename en muffe geuren in de auto ontstaan. Bovendien worden vuilafzettingen tegengegaan, die tot uitval van de airconditioning of de verwarmingsinstallatie van de auto kunnen leiden.


Vervanging
Om de lucht in de auto schoon en fris te houden en vuilafzettingen te voorkomen, is het raadzaam om interieurfilters regelmatig te vervangen. In de plooien van het filter ontstaat na verloop van tijd namelijk een 'filterkoek'. Doordat micro-organismen zich hier vermenigvuldigen, neemt de luchtstroom af en zullen de ruiten sneller beslaan of kan er een vettige film op de ramen ontstaan. Lucht die onvoldoende wordt gefilterd, kan verder leiden tot een negatieve, fysieke beïnvloeding van de inzittenden, zoals vermoeidheid en hoofdpijn. Laat uw interieurfilters dus op tijd vervangen door uw garagebedrijf.

Mooie Mini miljoenen-mijlpaal

TWENTE - Het Britse merk Mini heeft dit jaar wat te vieren. Het merk bestaat namelijk 60 jaar. En wat is er dan mooier dan ook nog eens een productiemijlpaal te mogen vieren. Afgelopen maand produceerde de fabriek in Oxford namelijk de tien miljoenste Mini.

Het was een feestje dat zeker gevierd mocht worden. De fabriek bracht voor de gelegenheid zestig auto's bij elkaar; één uit ieder jaar dat ze geproduceerd zijn. Door de jaren heen is de Mini uiteraard wel stevig veranderd. De eerste Mini rolde in 1959 van de band, geproduceerd door de British Motor Corporation. Deze klassieke Mini zou met aanpassingen nog tot zelfs het jaar 2000 van de band rollen. De Mini mag zich dan ook scharen in het rijtje van iconische productie-klassiekers zoals de Volkswagen Kever en Citroën DS. De Mini werd al snel een icoon, zowel in de jaren '60 popcultuur als in de autosport. De herkenbare auto was geliefd op het witte doek zoals in The Italian Job, maar ook op TV waar onder meer Mr. Bean er eentje reed. Sportieve successen waren er ook door de decennia heen. Zo waren de Cooper-versies oppermachtig in de Europese rallysport.


Nieuw management
Sinds 1994 is Mini in handen van de BMW groep. Sinds 2000 produceert de fabriek de 'nieuwe' Mini, die ook nu nog veelal hetzelfde, iconische uiterlijk heeft. Bij andere merken zouden we het gedateerd noemen, maar bij Mini is het uiterlijk een belangrijk verkoopargument.


Vernieuwing
BMW bracht en brengt ook een stukje vernieuwing in het merk. Zo komt er vanaf maart volgend jaar ook een volledig elektrische variant van de Mini op de markt. Ook werden steeds meer nieuwe varianten geïntroduceerd, waaronder de grotere Clubmans.