Hart van Enschede - Haaksbergen

7 december 2018

Hart van Enschede - Haaksbergen 7 december 2018


Veel interesse voor bouwplan 't Zeggelt

ENSCHEDE - Zelf je eigen droomhuis bouwen in het centrum van Enschede. Een aantrekkelijk voorstel, zeker in de huidige woningmarkt. Niet verrassend zijn er dan ook veel geïnteresseerden in het bouwplan 't Zeggelt. Afgelopen maandag werden de eerste 22 kavels verkocht.

De interesse voor het bouwplan was erg groot. Ruim 150 geïnteresseerden kwamen naar de informatiemarkt eind november. De gemeente verwacht dan ook geen enkele moeite te hebben om de in totaal 39 beschikbare kavels aan de man te brengen. Het worden 'compacte en intieme kaavels'die alle ruimte bieden om alle woonwensen waar te maken, aldus de gemeente. Het bouwplan ligt tussen de Nieuwe Schoolweg, de Molenstraat en de Cultuurmijl; net op het randje van het echte stadshart. Vijf minuten lopen van zo'n beetje alles wat een mens nodig heeft, maar wel met een stukje rust dankzij het vele groen. De gemeente reserveert ook een parkeerplek met kavel, voor wie toch een auto nodig heeft, ondanks het bus- en treinstation op loopafstand.

Duurzame bouw
De gemeente wil met bouwplan IN 't Zeggelt ook vooral een stukje hoogwaardige bouw realiseren in dit gebied, zeker omdat dit in het verlengde van Roombeek ligt. Hoogwaardig, duurzaam en architectonisch zijn dan ook de toverwoorden. Met kavels van 74 tot 163 vierkante meter die voor 90 tot 100 procent bebouwd mogen worden kan een koper zelf kiezen voor een rianter optrekje voor meer binnenleven, of een wat compacter stek voor wie wat meer ruimte qua tuin zou willen.

Uniek
De aard van dit bouwproject is zeker uniek te noemen. Het komt niet vaak voor dat er met deze mate van vrijheid in een binnenstad gebouwd kan worden. Je moet nieuwbouw immers ook goed in kunnen passen tussen bestaande panden en voorzieningen. Aangezien de locatie van 't Zeggelt een braakliggend terrein is, geeft dit veel vrijheid voor creativiteit. De keuze voor particulier opdrachtgeverschap was bij eerdere bouwprojecten al succesvol; bewoners kunnen dan zelf bouwen binnen de (ruime) kaders van een beeldkwaliteitsplan, wat té grote rariteiten voorkomt.

Noodklokken door heel Twente geluid voor klimaatverandering

ENSCHEDE - Afgelopen weekend werden in heel Europa letterlijk de noodklokken geluid voor het klimaat. Ook in Enschede werd meegedaan met deze bijzondere actie voor het milieu.

Milieu-organisatie Greenpeace riep op om letterlijk de noodklokken te luiden voor klimaatverandering, dit naar aanleiding van de klimaattop in Polen die deze week gehouden is. Op bijna 200 plekken in Nederland werd gehoor gegeven aan de actie, waaronder in Enschede. Stadsbeiaardier Esther Schopman van het Stadscarillon Enschede liet van zich horen, samen met studenten van het ArtEZ conservatorium. Zij speelden afgelopen zaterdag tussen 11.30 en 12.00 uur een passend programma: Final Countdown van Europe, Wonderful World van Louis Armstrong, Do No Wrong van Thirteen Senses en een zelf geschreven stuk van ArtEZ-student Ronja Maltzahn, getiteld Whole New World.

Veel steun
De actie kreeg veel steun, waaronder bij duurzaamheidswethouder Niels van den Berg. Enschede werkt al veel aan de lokale, regionale en landelijke doelen op het gebied van duurzaamheid. Zo wil Enschede klimaatbestendig zijn met het oog op komende veranderingen in extremer weer, maar ook bijdragen aan het terugdringen van grondstoffenverbruik en natuurlijk meer gebruik van duurzame energie. Hierbij hoort ook een stukje bewustwording, wat met een actie als deze dus versterkt kan worden. Naast de Enschedese kerkklokken deden landelijk en internationaal ook veel andere organisaties mee, waaronder gemeenten, individuele beiaardiers en moskeeën. De boodschap is natuurlijk dat klimaatverandering een collectief probleem is, waar iedereen uiteindelijk door geraakt zal worden.

Klimaattop
Bij de klimaattop werd gepraat over de maatregelen die we kunnen - moeten - nemen om de schade voor de mensheid te beperken. Een eenvoudige opgave zal dit niet zijn. Uit een recent rapport van de Verenigde Naties blijkt dat we de opwarming van de aarde moeten beperken tot 1,5 graad, anders kan dit grote gevolgen hebben voor de leefbaarheid van onze planeet. De mensheid heeft in principe een goede kans om dit doemscenario af te wenden, zo zijn eerder ook al goede stappen gezet om bijvoorbeeld het gat in de ozonlaag te dichten, zure regen terug te dringen en de luchtkwaliteit in steden verder te verbeteren. Het oplossen van een globaal probleem zoals klimaatverandering kon wel eens onze grootste uitdaging zijn, omdat veel belangen lijnrecht tegenover staan. Zo is een opbloeiende economie in een arm land gunstig voor de levensstandaard van de bevolking daar, maar niet wanneer meer bedrijvigheid gepaard gaat met meer milieuschade.

Jaargang: 8 • Nr 311 • Wk 49

Mango opent nieuwe vestiging in Hengelo

HENGELO - Een bezoekje aan de markt, naar familie of naar het park. Dingen waar we allemaal van genieten, maar die wat moeilijker zijn wanneer je minder mobiel bent. Mango Mobility Twente kan u helpen om mobiel te blijven met een scootmobiel of ander mobiliteitsproduct. Sinds 1 december kunt u voor goed advies en aanschaf ook in Hengelo terecht.

Mango Mobility Twente beschikt al enige tijd over een vestiging in Almelo, waar een breed assortiment aan scootmobielen, elektrische scooters, elektrische fietsen en brommobielen te koop is, maar ook andere hulpmiddelen zoals een rollator of traplift. Op zaterdag 1 december opende Mango Mobility Twente ook een nieuwe vestiging in Hengelo aan de Drienerstraat 59. Deze richt zich als eerste op scootmobielen; zo kunt u hier een breed assortiment scootmobielen bekijken en testen. Voor iedere gebruiker is er een passend model te vinden zodat u altijd mobiel blijft; van opvouwbare, compacte scootmobielen tot geheel overdekte modellen. Naast goed advies voor aankoop specialiseren zij ook in een goede service om u mobiel te houden. Zo kunt u bij de vestigingen terecht voor regulier onderhoud aan uw scootmobiel, maar ook service aan huis is mogelijk door de gespecialiseerde monteurs. Wanneer u kennis wil maken met een scootmobiel kunt u zelfs een gratis en vrijblijvende demonstratie aan huis aanvragen.

Openingsweek
Mango Mobility Twente in Hengelo organiseert ook een actieweek om de opening van de nieuwe vestiging te vieren. Op 12, 13, 14 en 15 december bent u van harte welkom om onder het genot van een hapje en drankje het assortiment te bekijken. U ontvangt in de actie week extra leeftijdskorting bij een scootmobiel vanaf € 999,00 20% op de accessoire voor u scootmobiel of rollator. Kom langs in de nieuwe vestiging in Hengelo voor passend advies of een vrijblijvende proefrit. Mango Hengelo is gevestigd aan de Drienerstraat 59, 7551 HL in Hengelo. Open op dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 - 15.30 uur, zaterdag van 10.00 - 13.00 uur. Bel met: 0546-45 32 96 of kijk op: www.scootmobieltwente.nl

Column

Tussen in

Ik kreeg een telefoontje van een medewerkster van Dik Wessels. Sini heette ze. De heer Wessels wou een afspraak met mij. Van verbazing viel ik bijna van mijn bureaustoel. Maar als de heer Wessels een afspraak wou, wie was ik dan om te zeggen dat ik eerst wilde weten wat het doel van het gesprek was. We spraken af in het BTC, het Bedrijfstechnologisch Centrum, halverwege Hengelo-Enschede, waar ik jarenlang kantoorruimte heb gehuurd. Daar huurde ik voor twee uurtjes extra vergaderruimte met koffie, thee en Spa.
Precies op tijd kwam er een witte Mercedes aanrijden met Dik Wessels achter het stuur en naast hem in een lange bontmantel Sini. Dat kon niet anders en het klopte. Tijdens het overleg sprak alleen de Rijsense aannemer, Sini maakte aantekeningen. Ik weet niet of hij toen rookte, hij was er wel berucht om. Het verhaal wil dat hij met opzet vergaderingen in Rijssen op zijn kantoor plande om te kunnen roken en er wordt beweerd dat deals zijn afgeknapt vanwege de tabaksrook van Dik. En Sini was overal bij. Als daar bezwaar tegen werd gemaakt, dreigde Dik ook te vertrekken. Nou dan mocht ze altijd wel blijven. Zij noteerde de afspraken en als zij het niet had genoteerd bestonden ze niet. In de Tubantia van afgelopen zaterdag stond er een interview met haar. Uit het verhaal blijkt haar bijzondere positie waarvoor de term secretaresse ongepast is. Het was een vertrouwenspost, centraal in een organisatie. Een soort directieondersteuner. De deal ging trouwens niet door. Het ging om het schrijven van speeches en ons gevoel voor humor was niet dezelfde.
Ik heb jarenlang als bestuursondersteuner bij de overheid gewerkt en vond het fantastisch. Als het nodig is en je hebt de juiste informatiekanalen aangelegd, dan kun je veel invloed hebben. Het staat en valt met de persoon, die je moet ondersteunen; 100% vertrouwen en geen spelletjes onderling. Nou, dan blijven er niet zoveel over. We hadden een vergadering over het vliegveld van Lelystad; de provincie, de gemeente, Schiphol en het ministerie. Het wachten was op de directie van Schiphol. Ik stond op de uitkijk, hoewel de heren de weg best wisten in het Provinciehuis. En dat was handig want de directeur had zich die ochtend bij het scheren gesneden en die wond knapte open bij het uitstappen. Ik nam hem onder mijn hoede en stuurde de rest van het gezelschap naar de wachtenden in de collegekamer. Wij liepen naar de kantine waar de verbandtrommel stond. In de lift vroeg ik, waarom Schiphol zo tegen de uitbreiding van vliegveld Lelystad was. Toen vertelde hij dat de KLM achter de schermen dwarslag en dreigde zich terug te trekken op Parijs en ze dreigden dit naar de pers te lekken. Lees in dit geval maar naar de Telegraaf, want dat is het huisorgaan van de KLM. Ziet u de kop in chocoladeletters op de voorpagina? Onze nationale trots weg uit Schiphol?
Hij knipoogde toen we de collegekamer binnen liepen. Hij was zijn ei kwijt en kon de officiële riedel van Schiphol afsteken tijdens de vergadering. Hij wist dat de informatie bij de juiste personen terecht zou komen. Kijk, zo'n positie tussen bestuur en buitenwereld. Heerlijk.

Jan Visser

Donaties gezocht voor woningaanpassing

LONNEKER - Een inwoonster van Lonneker is begonnen met een bijzondere actie. De 51-jarige Evelien Spreitzer zoekt donaties en biedingen op schilderkunst om zo diverse woningaanpassingen te bekostigen.

Evelien Spreitzer is als gevolg van een te vroege geboorte afhankelijk van een rolstoel. Haar lichaam werkt motorisch niet mee, maar verder is ze zeer zelfstandig. Afgelopen jaar verhuisde ze van een aangepaste woning van een zorgorganisatie naar een nieuwe, onaangepaste woning om zo meer regie over haar eigen zorg te krijgen met een eigen zorgteam. Door deze verhuizing is de gemeente echter niet van plan om mee te betalen aan de aanpassingen van de nieuwe woning.

Aanpassingen
Er moeten diverse dingen aangepast worden om de woning beter geschikt te maken. Zo is deze nu voorzien van vloerbedekking, wat erg lastig is met een rolstoel. Het is te zwaar voor thuiszorg en andere hulp om haar te duwen. Hierdoor heeft ook de thuiszorg aangegeven dat ze haar niet meer 's nachts naar de WC kunnen krijgen - met alle gevolgen van dien. Het zelf bekostigen van aanpassingen is lastig, aangezien zij rond moet komen van een kleine Wajong-uitkering. Het bedrijf Laminaat Outlet had al aangeboden om een vloer te schenken, maar er komen nog wel kosten bij voor plaatsing en andere aanpassingen.

Donaties welkom
Evelien hoopt dat er mensen zijn die willen doneren voor deze noodzakelijke aanpassingen. Donaties zijn dan ook van harte welkom op NL02INGB0656501707 t.n.v. E. Spreitzer.

Schilderijen
Evelien ontving eerder ook schilderijen van de schildersclub van speeltuin De Wester, waar zij zelf ook zo'n 5 jaar schildert. Deze werken mag ze nu verkopen vanaf 35 euro, waarvan de opbrengst dan naar een nieuwe vloer gaat. Ze verkoopt ook eigen werk. Wie interesse heeft kan een bod doen via een privébericht op www.evelienspreitzer.nl. Hier staat ook de portfolio van schilderijen.

Kerst-koopavond bij Vegter Jeans Enschede

ENSCHEDE - Om aan de vraag van vele klanten te voldoen heeft Vegter Jeans besloten om op vrijdag 14 december een speciale kerstkoopavond te houden tot 21.00 uur, geheel in kerstsfeer.

Zo heeft iedereen de mogelijkheid om in alle rust hun kerst kleding-inkopen te doen. Even tijd nemen om te genieten in deze drukke periode! Vegter Jeans is terecht trots op de enorme collectie; de ruimste sortering jeans van Oost-Nederland. Daarnaast is er momenteel ook een speciale kerst-collectie. Met onder andere overhemden in kerst-designs, mooie pantalons van Treffic, nette zwarte en grijze jeans van vele merken en nog veel meer.

Alles op maat
Uw aangekochte jeans of pantalons worden net als altijd ter plekke én klaar terwijl u wacht op lengte gemaakt. Zo zit dit altijd top. Vegter Jeans is gevestigd aan de Lonnekerbrugstraat 89 te Enschede (industriegebied Havens). Kijk ook op: www.vegterjeans.nl

Leden gezocht voor Participatieraad

HAAKSBERGEN - De gemeente Haaksbergen is op zoek naar twee nieuwe leden voor de lokale Participatieraad. Deze geeft de gemeente gevraagd en ongevraagd advies op het gebied van welzijn, zorg, werk en inkomen.

De Participatieraad is een belangrijke partner voor de gemeente. Wanneer de gemeente nieuw beleid invoert op dit vlak, gaan ze in gesprek met de Participatieraad om te kijken welke mogelijke gevolgen dit zal hebben. Daarnaast kan de Participatieraad ook ongevraagd advies geven aan de gemeente wanneer de leden zelf iets signaleren. Doel is om to te komen tot een breed gedragen beleid dat recht doet aan de belangen van de inwoners. De huidige Participatieraad is al weer vier jaar actief en bestaat uit zeven leden. Vanwege het vertrek van twee van deze leden is de gemeente op zoek naar twee nieuwkomers. Zij krijgen dan training voor dit werk en een kleine onkostenvergoeding.

Aanmelden
De wervingscommissie wil in januari gesprekken voeren met kandidaten. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Katleen Horck-Brummelhuis via 053-573 47 40 of via k.horck@haaksbergen.nl

Op één been kö'j nit lopen;
wal op twee, op dree wier meender…

Maandag 10 december 10:00

Heel december Gold Rush bij Holland Casino Enschede

ENSCHEDE - De decembermaand is een echte feestmaand in het sfeervolle Holland Casino Enschede. Zo maken gasten tijdens de December Gold Rush vanaf 3 december kans om echt goud te winnen. Ook is er veel live entertainment, extra veel kans om mooie prijzen te winnen en leuke voordelen.

Holland Casino Enschede is 364 dagen per jaar geopend van 12.00 tot 03.00 uur. Alleen op 31 december is het casino gesloten. Er staan circa 390 speelautomaten en 28 speeltafels waar u Black Jack, Amerikaanse Roulette, Poker of Punto Banco kunt spelen.

Gezellige avond uit
Het restaurant in ons casino is uitmuntend met een beoordeling van 9,3 waar u nog tot laat middernacht kunt dineren. Voor een gezellige Kerst- of Nieuwjaarsborrel bent u bij Holland Casino ook aan het juiste adres. Wij organiseren vele groepsarrangementen vanaf 8 personen in een unieke spelomgeving middenin het centrum van Enschede. En speciaal voor bedrijven hebben wij de 'vrijdagmiddagborrel' mogelijk vanaf 20 personen voor € 15,00 p.p. inclusief 5 drankjes, warm borrelgarnituur en speluitleg.

Ervaar de spanning!
Komt u voor het eerst? Dan raden wij u het 'try out pakket' aan. De eerste winst is dan al binnen. Want voor slechts € 35,00 ontvangt u gratis entree, hapje en drankje en speelgeld ter waarde van € 35,00. Kijk voor meer informatie en de actuele agenda van Holland Casino Enschede op: www.hollandcasino.nl/enschede/agenda

Column

Oproep Jeugdzorg

Het blijft lastig om antwoorden te krijgen. Wij hadden op 24 september jl aanvullende artikel 35 vragen gesteld naar aanleiding van het Jaarverslag van de commissie Bezwaarschriften. Alle fracties kunnen schriftelijke vragen stellen, de zogenaamde "Artikel 35" ( genoemd naar het betreffende artikel in het Reglement van orde van de raad). Het college of de burgemeester moet deze vragen binnen drie weken beantwoorden. Op 15 oktober moest de beantwoording binnen zijn, maar het werd 7 november… Toen ik de antwoorden zag, moest ik glimlachen. " Ze zijn er druk mee geweest ." ,dacht ik. Op sommige vragen kwam geen antwoord, op andere vragen kregen we ontwijkende, of onvolledige antwoorden. Als je dat ziet, weet je vaak al dat er een "gevoelige snaar" is geraakt. Dat is hier ook het geval.

De Bezwaarcommissie ( Kamer Jeugdzorg) gaf aan dat in een "groot aantal zaken" een ondersteuningsplan (in een ondersteuningsplan staan alle afspraken tussen zorgvrager en zorgaanbieder, het resultaat dat behaald moet worden en de ondersteuning die ingezet wordt) ontbrak, terwijl een dergelijk plan wettelijk verplicht is. Er kwam een lang verhaal van het college. De procedure begon met een gesprek, de hulpvraag is dan nog open en in afstemming met de zorgvrager kwam de wijkcoach er meestal wel uit. Het was al snel duidelijk dat er geen ondersteuningsplan gemaakt werd en dus ontving de zorgvrager niets, ook geen officieel besluit. Blijkbaar werd er wel een clientenrapportage gemaakt, maar die ontving de zorgvrager niet, tenzij er om werd gevraagd. Aangezien er dus geen ondersteuningsplan en besluit kwam, kon de zorgvrager niet in bezwaar en beroep gaan. In juni 2018 is het college pas begonnen met het maken van een ondersteuningsplan, terwijl dit wettelijk al verplicht was per 1 januari 2015!

Op onze vraag: Hoeveel aanvragen in het Kader van de Jeugdwet zijn ingediend en hoeveel zijn er afgewezen en wat waren dan de redenen van afwijzen? Was de beantwoording: Deze vraag kan niet beantwoord worden, omdat dit niet geregistreerd wordt in onze systemen….

Ook het niet registreren is in strijd met de wet!! Conclusie is dat de gemeente in deze haar taken niet goed heeft uitgevoerd. Wat voor EnschedeAnders een zeer belangrijk punt is, hoeveel mensen hebben in het Kader van de Jeugdwet een hulpvraag ingediend en in een gesprek met een wijkcoach al te horen gekregen, wij kunnen u geen hulp bieden? Bent u 1 van de hulpvragers die ook geen besluit hebben ontvangen, laat het ons weten.

Aangezien de Jeugdwet over is gegaan per 1 januari 2015 naar de gemeente en daarmee de uitvoering ook, kunnen we niet genoeg controleren of alles goed gaat. Het gaat om zeer kwetsbare kinderen!! Mailen naar: m.visser-voorn@enschede.nl of bellen: 0620538929

Margriet Visser
EnschedeAnders

Muziek bij de Buren

ENSCHEDE - Zondag 9 december 2018 klinkt er Muziek bij je Buren. Enschede doet namelijk mee aan het landelijke huiskamerfestival Muziek bij de Buren.

In vijftien steden in heel Nederland openen mensen gastvrij hun deuren om samen met hun buren, vrienden, familie en spontaan aanwaaiend publiek uit Enschede te luisteren naar lokale muzikanten. Alle muzikanten spelen drie mini-concerten van 30 minuten. Overal is de toegang gratis.

Bijzondere plekken
In 37 huiskamers, van Deppenbroek tot Helmerhoek, geven Enschedese artiesten in totaal 111 optredens; als solist of in groepsverband, pop, jazz, elektronisch, rock, blues, klassiek, singer songwriter – vele muziekgenres passeren de revue. Het festival wordt geopend in de Javastraat 50 om 12.15 uur door de dames van Spoenk. Van 13.00 tot 17.30 uur zijn er concerten te beluisteren. Vanaf 19.00 uur is er een slotfeest in Muziekcafé 053 - Metropool.

Opening
De dag wordt feestelijk geopend om 12:15 uur in de sfeervolle huiskamer van Magda Nij Bijvank aan de Javastraat 50, met muziek van Spoenk. Vervolgens kunnen bezoekers de rest van de middag op pad naar de huiskameroptredens. Deze zijn op loop- en/of fietsafstand, waardoor je een route kan samenstellen. Leuk om met vrienden af te spreken of om nieuwe mensen te leren kennen in je eigen buurt.

Huiskamerfestival
Het blijft natuurlijk bijzonder, dat je zomaar bij iemand die je niet kent naar binnen mag. En dan is er ook nog live muziek! Een fantastische combinatie. Zonder iemand te kort te willen doen, wijzen we jullie op "Just the 2 of us" die optreedt aan de Flevolandstraat 37. Voor het hele programma zie de online programmakrant of haal hem af bij de bibliotheek, het Wilmink theater of bij Kaliber. Deelnemende huiskamers zijn te herkennen aan de rood/witte raamborden. Reserveren is helaas niet mogelijk. Zie je een raamposter met 'Helaas we zijn vol', betekent dit wachten op de volgende ronde.

Eindfeest
Muziek bij de Buren wordt in iedere stad afgesloten met een eindfeest. In Enschede is er vanaf 19.00 uur een feestelijke afsluitende avond in Muziekcafé 053 – Metropool, Willem Wilminkplein 2 Enschede. Deze is voor iedereen toegankelijk. Op het eindfeest kan iedereen daar genieten van dj Dr. Anders. Tevens is het eindfeest een uitgelezen moment voor alle deelnemers en bezoekers om de dag met elkaar door te nemen en af te sluiten.

Landelijke beweging
Wat in 2013 begon als een Arnhems initiatief is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke beweging van steden die zich van hun meest muzikale en gastvrije kant laten zien. Op zondag 9 december openen maar liefst 670 huiskamers in vijftien steden hun deuren. Jonge talenten en ervaren muzikanten verzorgen samen ruim 2000 optredens. Muziek bij de Buren is daarmee een van de grootste muziekfestival van Nederland. Kijk op enschede.muziekbijdeburen.nl voor meer informatie.

Jubileum Excelsior met kerstmarkt

LONNEKER - Op zaterdag 15 december zal muziekvereniging Excelsior Lonneker het Dorpsplein in Lonneker omtoveren tot een waar kerstsprookje.

Van 12.00 tot 21.30 uur wordt daar een "Jubileum Kerstmarkt" georganiseerd door de 100-jarige muziekvereniging. Met vele kerstkraampjes en lekkere versnaperingen belooft het een gezellige dag te worden waarbij de muzikale omlijsting onder andere wordt verzorgd door de muziekvereniging zelf en door zanggroep "All Flavours" die volledig in Dickensstijl aanwezig zal zijn bij de kerstmarkt. Daarnaast zullen jachthoornblazers "De Blattbloasers", de midwinterhoornblazers en het draaiorgel "De Tukker" hun muzikale steentje bijdragen. Voor de kinderen is er naast een schminkkraam ook een draaimolen waar zij zich kunnen vermaken. Om het winterse sfeertje af te maken kunnen de ijzers ondergebonden worden voor een rondje schaatsen op de ijsbaan. Daarnaast kan er een kijkje worden genomen in de kerk. Ook organiseert IJsclub Lonneker deze dag de jaarlijkse Lampionoptocht. Om 18.00 uur zal de optocht vertrekken vanaf het Dorpsplein en bij terugkomst worden de lichtjes in de grote kerstboom op het plein ontstoken. Daarna kan de dag nog gezellig worden afgesloten met een hapje en een drankje op het plein.

Bon Boys straks ook op zaterdag actief

HAAKSBERGEN - Voetbalclub Bon Boys wil ook de zaterdagtak nieuw leven inblazen. De club heeft de ambitie om uiteindelijk met meerdere seniorenteams op de zaterdag aan de slag te gaan.

Bon Boys is traditioneel een zondagclub. Maar ook hier is de landelijke trend zichtbaar: meer en meer amateurclubs overwegen een overstap naar het zaterdagvoetbal, of zoals in het geval van Bon Boys, een uitbreiding met behoud van de zondagtak. De club is hier dan ook stellig in: voetballen op zondag blijft en er zal in geen vorm aan de status van de zondag getornd worden. Er is binnen de club groeiende vraag om op zaterdag te willen voetballen. Dit past wat beter binnen de planning van veel mensen. Voetballen op zaterdag geeft je ook de gelegenheid zaterdag uit te gaan, zonder zondag met 'frisse tegenzin' aan te moeten treden op het sportpark. Bon Boys roept spelers, teams en anderen op om hun interesse kenbaar te maken voor het zaterdag.

Genieten bij restaurant Het Middelpunt

ENSCHEDE - Restaurant Het Middelpunt in Enschede is al 25 jaar een begrip. Een perfecte plek voor een diner met vrienden of familie, of een warme hap voorafgaand aan een voetbalwedstrijd. Met een gezellige familie-sfeer zowel voor als achter de schermen is het volop genieten.

Restaurant Het Middelpunt heeft een mooie geschiedenis. In 1993 opende de familie Aslan hun eerste eethuis, gevestigd aan de Thomas de Keyserstraat. Tegenwoordig is dit cafetaria De Keizer, nog steeds in handen van de familie. En een perfecte plek voor een heerlijke snack.

Nieuwe plek
Dankzij de groeiende klantenkring ontstond het idee om naar een grotere locatie te gaan; een voormalige autoshowroom aan de Rembrandlaan 54-56. Dit is een plek waar de kinderen van de familie Aslan vroeger zelf speelden en veel leuke herinneringen aan hebben. Een perfecte plek voor hun familierestaurant dus, zo benadrukt Benjamin Aslan. Samen met zijn broer Zeki Aslan runt hij het restaurant. Zijn broer is kok, zijn zussen zijn zowel voor als achter de schermen actief evenals diverse andere familieleden. Werken met familie is leuk én uitdagend. "We hebben een goede taakverdeling. Ik zeg altijd: ik zorg dat ze binnen komen en mijn broer zorgt dat ze blijven komen.", grapt Benjamin.

Uitgebreide menukaart
De menukaart van Het Middelpunt is zeer divers. Voor iedere gast is er wat lekkers te vinden: van vlees tot visgerechten, maar ook pizza en pasta. Natuurlijk met een zeer uitgebreide grill-selectie, zodat de vlees-liefhebbers goed aan hun trekken komen. Ook wanneer gasten speciale wensen hebben die niet op de kaart staan probeert Het Middelpunt dit te regelen. Zelfs kreeft op bestelling is mogelijk. Allemaal geserveerd in een vriendelijke, gezellige sfeer én tegen nette prijzen. Ook groepen zijn natuurlijk van harte welkom in Het Middelpunt, hoewel reserveren dan aan te raden is. Dankzij hun uitstekende service bouwde Het Middelpunt een vaste klantenkring op, met uitstekende reviews op internet.

Kom langs
Restaurant Het Middelpunt is gevestigd aan de Rembrandlaan 54-56 in Enschede. Dagelijks geopend van 15.00 tot 23.00 uur. Bel voor reserveringen met: 053-43 17 020 of kijk op: www.middelpunt-enschede.nl. Of volg ons op Instagram, @hetmiddelpunt of op Facebook voor leuke updates. Ook catering is op afspraak mogelijk.

Info-avond endometriose in het Deventer Ziekenhuis

TWENTE - De Endometriose Stichting en het Deventer Ziekenhuis organiseren op maandagavond 7 januari een informatiebijeenkomst over endometriose. De voorlichtingsavond vindt plaats in het Deventer Ziekenhuis, Nico Bolkesteinlaan 75 in Deventer en begint om 19.30 uur.

Endometriose is een ziekte waarbij op-baarmoederslijmvlies-lijkend weefsel buiten de baarmoederholte voorkomt. Dit kan leiden tot pijnlijke menstruaties in combinatie met darmklachten, blaasklachten, seksuele problemen en vermoeidheid. Deze aandoening kan ook de kans op een zwangerschap ernstig verminderen. Er is nog geen genezing van deze ziekte mogelijk. Wel zijn er verschillende mogelijkheden om endometriose te behandelen. Het is een aandoening waarover niet makkelijk gepraat wordt en die bovendien de kwaliteit van leven drastisch kan verminderen.

Informatiebijeenkomst
Dr. P. van der Linden, gynaecoloog in het Deventer Ziekenhuis, legt op maandagavond 7 januari tijdens een informatiebijeenkomst uit wat endometriose is en hoe de ziekte behandeld kan worden. Daarnaast gaat bedrijfsarts drs. A. de Visser in op het onderwerp endometriose en werk. Zij zal meer vertellen over je rechten en plichten als werknemer en wat je zelf kunt doen om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen in het geval je je ziek moet melden door je endometriose. Verder komt drs. M. Glaubitz, endometriosecoach bij Coachingspraktijk Endokracht, om vrouwen te inspireren zelf aan de slag te gaan met hun endometriose. Omdat je zelf vaak veel meer kunt om klachten te verminderen. Meer dan je vaak in eerste instantie denkt. Uiteraard zal de Endometriose Stichting meer informatie geven over hun inzet voor vrouwen met endometriose en zijn er vrijwilligers/ervaringsdeskundigen van de stichting aanwezig. Zij zorgen ervoor dat er alle gelegenheid is om in contact te komen met lotgenoten en ervaringen uit te wisselen. De informatieavond is bedoeld voor vrouwen met (vermoedelijk) endometriose. Ook partners, moeders, vriendinnen en andere belangstellenden zijn welkom.

Aanmelden
Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via www.endometriose.nl/agenda. Er zijn geen kosten verbonden aan deze bijeenkomst, iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Betere overdracht van MST naar kraamzorg

ENSCHEDE - Het Medisch Spectrum Twente en BTK Kraamzorg gaan nauwer samenwerken om een betere overdracht van pasgeboren naar de kraamzorg thuis te regelen. Deze zogenaamde 'warme overdracht' heeft diverse voordelen.

De opzet is dat een kraamverzorgende naar het ziekenhuis komt voor het overdragen van het kind, waardoor het ontslag van moeder en kind ontspannender moet verlopen. Zowel MST als BTK Kraamzorg willen hiermee de kwaliteit van zorg verder verhogen. De kraamverzorgende van BTK Kraamzorg komt rond het tijdstip van ontslag naar MST, maakt alvast kennis met het gezin en is aanwezig bij de overdracht. Samen wordt alle relevante informatie besproken zoals de bevalling en de gezondheid van moeder en kind. Ook verrichten de verpleegkundige en de kraamverzorgende de laatste controles bij moeder en kind. Na de overdracht bereidt de kraamverzorgende de terugreis voor, begeleidt ze het gezin naar de auto en zorgt dat ze veilig naar huis kunnen rijden. Thuis aangekomen zet de kraamtijd zich voort. De verloskundige is dan eindverantwoordelijk.

Betere service
"Door een goede persoonlijke overdracht" zegt Agnes Wiersma, Teamhoofd Moeder Kind afdeling, "voorkomen we onduidelijkheden en verlies van informatie waardoor de continuïteit van zorg gewaarborgd is. Daarnaast wordt de overdracht op deze manier een stuk ontspannener. Dit komt moeder en kind ten goede." Karin Freriksen, relatiebeheerder BTK Kraamzorg, vult aan: "Onze clienten betalen hiervoor niet extra en ze bepalen zelf of ze gebruik willen maken van deze service. De tijd dat onze kraamverzorgende in het ziekenhuis is, gaat wel van de zorguren af. Afhankelijk van de situatie, is dit maximaal een uur."

Jong FC Twente scoort ruim!

ENSCHEDE - Jong FC Twente behaalde maandagavond een grote overwinning op Jong Achilles'29.

De Twentse beloften wonnen met 2-10 in Groesbeek, Ryan Trotman had met vijf treffers een groot aandeel in de zege. Een overwinning die door trainer Theo ten Caat in perspectief werd geplaatst, maar waar de oefenmeester vanzelfsprekend wel erg tevreden over was. "We weten in welke situatie Achilles'29 zich bevindt", vertelt Ten Caat. "Dus wil je er graag met duidelijke cijfers van winnen. Ik vind dat we de laatste tijd heel aardig spelen. We hebben een jeugdige ploeg die graag wil aanvallen, maar soms wat naïef is. De uiteindelijke uitslag is denk ik nog wat geflatteerd, want we kregen nog wel zes of zeven goede kansen. Dat we er dan twee tegen krijgen heeft te maken met jeugdige overmoed. Doordat er nu eens teveel tijd is zie je dat spelers wat foutjes maken. Over het geheel ben ik zeer tevreden, zeker over de gretigheid, de energie en de instelling."

Viering van de Maronitische kerk zondag

ENSCHEDE - Op zondag 9 december zal voor de tweede keer een gezamenlijke viering van de Maronitische kerk, de kerk van Maria Koningin van het Oosten en de St. Jan Kerk gehouden worden met thema: bereid de Weg van de Heer.

De dienst zal voorgegaan worden door Abouna Miled en Pater Ben Engelbertink, mhm, ondersteund door koren van beide kerken. De dienst begint om 10.00 uur en wordt besloten met een gezamenlijke koffie/thee bijeenkomst. Iedereen is van harte welkom om de dienst samen te beleven.

The Cats in the House

HAAKSBERGEN - Op zaterdag 8 december on stage bij party accommodatie Het Hagen the Cats in the House. De Cats Coverband van dit moment en 100% live.

Met nummers als One way wind, Be my day, Let's dance en veel meer, wordt er een grandioze avond van gemaakt. De zaal is open vanaf 20.00 uur en de aanvang van het concert is 21.00 uur. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar voor € 10,- bij Steakhouse Buffalo Bill en VVV Haaksbergen. Kaarten zijn verder verkrijgbaar voor aanvang van het concert voor € 12,50 per stuk. Let op vol = vol. Voor meer informatie zie www.het-hagen.nl.

Coca-Cola Kersttruck

ENSCHEDE - Misschien wel de mooiste reclame die in aanloop van de feestdagen te zien is: de Coca-Cola reclame met die grote, rode truck.

Op 8 december is op het Jacobusplein deze Coca-Cola Kersttruck te zien. Tussen 11.00 uur en 18.00 uur kan de truck bewonderd worden en kan er op de foto met de kerstman. Ook kan er een boodschap achtergelaten worden op het grote led-scherm op de truck. Kom ook naar Winter Wonderland en de Kersttruck op 8 december.

Dragonheart Kerstmarkt

ENSCHEDE - Een kerstmarkt in Middeleeuwse en Fantasy style bezoeken kan op 9 december bij Dragonheart.

De kerstmarkt wordt gehouden tussen 11.00 uur en 17.00 uur aan de Stroinksweg 90. Er zijn tal van kramen met handgemaakte producten, Middeleeuwse live muziek.

Voluit lachen, praten en eten met Prothetico

ENSCHEDE - Iedereen wil graag een mooie glimlach en daarvoor is een goed en gaaf gebit onontbeerlijk. Dat geldt uiteraard ook voor een kunstgebit. Het is dus erg vervelend als daar een probleem mee is, zoals een scheurtje of een loszittende tand. De deskundigen van kunstgebittenspecialist Prothetico begrijpen dat maar al te goed. Dat is dan ook de reden waarom zij bij dit soort problemen een supersnelle service zo belangrijk vinden. Vandaar het motto: 'Klaar terwijl u wacht'.

'Wij begrijpen heel goed dat een klein scheurtje of een missende tand in een kunstgebit erg vervelend is voor mensen die daarmee rondlopen en dat zij dus zo snel mogelijk geholpen willen worden', zegt Carlo Hommel van Prothetico. 'Daarom zorgen wij er voor dat onze wachttijden erg kort zijn. Bij een noodgeval kan een patiënt gewoon langs komen en dan wordt de reparatie direct uitgevoerd. Dat is een van onze serviceaspecten die wij zeer belangrijk vinden.' Service staat bij Prothetico dus hoog in het vaandel. Dat uit zich ook in een andere vorm van dienstverlening, die uniek is: tandtechniek aan huis. 'Die service is ideaal voor mensen die slecht ter been zijn of om wat voor reden dan ook het huis niet uit kunnen', aldus Hommel. Deze service betekent dat mensen nog maar één keer naar de praktijk aan de Marssteden 90 in Enschede hoeven te komen. 'Dat intakegesprek vindt plaats met de tandarts en bij dat eerste gesprek ben ik ook aanwezig. Wij vinden dat belangrijk, want het betekent dat ik beter rekening kan houden met de wensen van de patiënt wanneer ik met een kunstgebit aan het werk ga.' Na het eerste intakegesprek kan de rest van het proces, zoals de modellen- en de pasfase, aan huis worden afgewerkt.

Service aan huis
Een extra voordeel van de tandtechniek-aan-huis-service is, dat de patiënten ook voor reparaties het huis niet meer uit hoeven. Dit is wel zo fijn wanneer je druk of even wat minder mobiel bent. Een loszittend kunstgebit is erg lastig. De kans is groot dat het slinken van het kaakbot hiervan de oorzaak is, want een kunstgebit heeft dan niet genoeg houvast meer. Prothetico biedt hiervoor de oplossing in de vorm van het klikgebit. Hoe werkt zo'n klikgebit? 'Onze gespecialiseerde tandarts brengt implantaten aan; je zou die een soort kunstwortels kunnen noemen. Die zorgen ervoor dat het kunstgebit kan worden vastgeklikt aan de kaak, vandaar de term 'klikgebit'. Het resultaat is nooit meer een loszittend of pijnlijk gebit en dus met een gerust hart voluit lachen, praten en eten. Prothetico is een specialist met alle kennis onder één dak. Prothetico heeft een eigen tandarts-implantoloog en tandtechnici en werkt met de nieuwste technieken en hoogwaardige materialen.

Een kijkje in de wereld van Citymarketing

ENSCHEDE - Woensdagochtend 28 november hebben 90 leerlingen van de het Bonhoeffer College bij Enschede Promotie een kijkje in de wereld van Citymarketing gekregen.

Dit is het startpunt van het citymarketingproject van 2-havo leerlingen die gekozen hebben voor de richting Business School. De tweedejaars leerlingen gaan binnen het project als reclame adviesbureau aan de slag. Het is de eerste keer dat een dergelijke samenwerking met de Business School van het Bonhoeffer College plaatsvindt.

Introductie
De leerlingen zijn in drie groepen ontvangen bij Enschede Promotie aan de Langestraat 41. Marieke ter Brugge, directeur van Enschede Promotie, heeft de leerlingen alles verteld over citymarketing en hoe Enschede Promotie dit uitvoert. Aansluitend vond er een stadswandeling door de binnenstad plaats, verzorgd door gidsen van Stichting Stadsgidsen Enschede.

De opdracht
De leerlingen van de Business School hebben de opdracht gekregen om een goede reclamefolder op te zetten voor (dag)bezoekers aan de stad Enschede. De Business school is dit kwartiel een reclame adviesbureau, gespecialiseerd in overheidscampagnes voor middelgrote steden. De leerlingen gaan zelf aan de slag om te ervaren wat het inhoudt om een reclamecampagne te ontwikkelen en wat daar allemaal bij komt kijken.

Samenwerkingen
Enschede Promotie werkt met enige regelmaat samen met onderwijsinstellingen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Saxion Experience. Deze samenwerking met Hogeschool Saxion vindt jaarlijks in het voorjaar plaats.

Volle filmdag bij De Kappen Haaksbergen

HAAKSBERGEN - Na het grote succes van Mamma Mia! Here we go again, gaat het filmhuis van De Kappen weer twee recente films vertonen op woensdag 19 december. 's Middags wordt voor de kleine bezoekers de films Pieter Konijn vertoond. 's Avonds wordt The Greatest Showman gedraaid. Een prachtige film!


Pieter Konijn
Pieter Konijn is de verfilming van Beatrix Potters tijdloze verhaal over de eigenwijze en ondeugende Pieter Konijn. De avontuurlijke held Pieter Konijn is geliefd bij meerdere generaties lezers. Nu krijgt hij de hoofdrol in de eigentijdse en stoere live-action animatiefilm voor de hele familie. De strijd tussen Pieter en meneer Verhoef om de moestuin loopt ontzettend uit de hand. Ook proberen ze allebei in de smaak te vallen bij hun lieve buurvrouw Bea. Zij is gek op dieren, terwijl meneer Verhoef juist een hekel heeft aan het 'ongedierte' dat zijn tuin probeert te verwoesten. Tommie Christiaan spreekt de stem in van Pieter. Zussen Shelley Vol, Amy Vol en Lisa Vol (O'G3NE) nemen de stemmen van de drieling Flopsie, Mopsie en Wipstaart voor hun rekening. Verder met de stemmen van o.a. Do (Bea), Joey Schalker (Thomas Verhoef), Jan Versteegh (Benjamin Wollepluis), Cystine Carreon (afdelingsmanager) en Roué Verveer (Jan Willem de Haan).

The Greatest Showman
Barnum was een visionair die zich van niets wist te ontwikkelen tot het brein achter 'de grootste show van de wereld', een betoverend spektakel en de viering van zijn levende fantasie. Een voorstelling die een wereldwijd publiek aansprak en in vervoering bracht. De film is geregisseerd door nieuwkomer Michael Gracey en voorzien van de muziek van Oscar® winnaars Benj Pasek en Justin Paul (La La Land). De overige rollen worden vertolkt door Oscar® genomineerde Michelle Williams, Zendaya, Zac Efron en Rebecca Ferguson.

Informatie
Kaarten zijn te verkrijgen via Theater De Kappen, Sterrebosstraat 2 in Haaksbergen. Voor kaarten kunt u telefonisch contact opnemen met het nummer 053 - 573 02 50, de website www.dekappen.nl bezoeken of u kunt naar de theaterkassa gaan. Deze is geopend op maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur en vanaf een uur voorafgaand aan de voorstelling.

Rondom Johannes Vermeer

ENSCHEDE - Cordevento komt met 'Rondom Johannes Vermeer' naar het Muziekcentrum.

Met een blokfluit, barokgitaar en klavecimbel wordt door Cordevento muziek gemaakt uit de tijd van de grote schilders als Johannes Vermeer. De muziek die te horen zal zijn is van Sweelinck, Padbrué, Van Eyck en Van Wichel. Het concert is op donderdag 13 december om 20.00 uur. Kaarten kosten € 22,50 per stuk.

Kerst Workshop

HAAKSBERGEN - Bij Tuincentrum 't Niej'nhoes is er een workshop kerststukken maken op dinsdagavond 11 december om 19.30 uur.

Verwacht niet een standaard kerstbakje te gaan maken tijdens deze workshop! U maakt een stuk met jutetouw, op een standaars of op een plank. De kosten van de workshop bedragen € 37,50. Meedoen kan na opgave. Meer informatie en voorbeelden van de kerststukken vindt u op www.groengildebuurse.nl

Ka-Blamm

ENSCHEDE - De voorstelling Ka-Blamm van Theater Sonnevanck is op 8 december om 16.00 uur te zien in De Kleine Willem.

De voorstelling Ka-Blamm is voor iedereen vanaf vier jaar en gaat over Chris en Juul. Ze maken ieder een tekening, maar hebben hetzelfde potlood daarvoor nodig. Wordt het wel of niet samenwerken? Kaarten kosten € 7,50 en zijn te bestellen via www.wilminktheater.nl

Die Tote Stadt

ENSCHEDE - Die Tote Stadt van de Nederlandse Reisopera gaat in première op zaterdag 8 december in het Wilminktheater.

De Tote Stadt gaat over Paul, die zijn geliefde Marie verliest en daardoor verstrikt raakt in een wereld van obsessies en waanbeelden. De kaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 19,50 per stuk via www.wilminktheater.nl

Kerst- en Black Light instuif Twekkelerveld

ENSCHEDE - Op 27 december vindt in gymzaal Schietbaanweg in Twekkelerveld de kerstinstuif plaats.


Niet alleen tijdens de schooldagen wil de combinatiefunctionaris de kinderen van Twekkelerveld in beweging brengen en het sporten stimuleren, maar ook tijdens de kerstvakantie! Daarom organiseert Sportaal een kerstinstuif voor kinderen van 2 tot en met 14 jaar.

De instuif wordt opgedeeld in drie leeftijdsgroepen zodat iedereen op zijn/haar eigen niveau kan sporten. Voor de deelnemers t/m 10 jaar worden er veel sportclinics georganiseerd. De jeugd van 11 t/m 14 jaar gaat 's avonds in het donker sporten! Met speciale lampen en tape op de grond gaan zij verschillende blacklight games spelen.

Tussen 12.00 uur en 14.00 uur zijn er clinics voor kinderen van 2 tot en met 6 jaar. Vanaf 15.00 uur tot 17.00 uur kan dan de jeugd van 7 tot en met 10 jaar terecht voor clinics. Als laatste mag de jeugd van 11 tot en met 14 jaar tussen 19.00 uur en 21.00 uur meedoen met Blacklight games.

Deelname aan de instuif is gratis. Neem schone sportschoenen mee!

Topsolisten bij concert "Merry Christmas"

ENSCHEDE - Bij het concert "Merry Christmas" op zondag 9 december om 15.00 uur in de Jacobuskerk te Enschede zijn er tal van topsolisten.

De Enschedese sopraan Marjan Vleeming, de Filipijnse Amerikaanse Bas Bariton Peter Rolfe Dauz en Tenor Gabe Clarke (VS) Samen met professioneel symfonieorkest Orchestra Twente & Choir Twente o.l.v. dirigent Monique Kokkeler zullen ze schitteren met hun solo's, waaronder: Oh holy night, You'll never walk alone, Adeste Fideles, Ave Maria van Michael Lorenc en Philippe Rombi. Het wordt een uniek concert met een gevarieerd programma waaronder bekende Christmas Carols. Speciaal voor dit concert wordt het stuk "You'll never walk alone" ten gehore gebracht in een bijzonder mooi arrangement. Kaarten zijn te verkrijgen bij Muziekhandel H.v. Weersel & Zn. aan de Oldenzaalsestraat 126 te Enschede. Reserveer uw kaarten via www.OrchestraTwente.nl/tickets of via info@OrchestraTwente.nl (kinderen t/m 12 jaar: gratis).

Aanvullende informatie
Dirigent Monique Kokkeler is de drijvende kracht achter Orchestra Twente & Choir Twente. Choir Twente is een gemengd koor dat wekelijks repeteert op de woensdagavond in Enschede. De leden komen uit heel Twente. Orchestra Twente bestaat uit professionele musici en geven concerten op projectbasis. Zaterdag 11 november 2018 was het 100 jaar geleden dat de wapenstilstand werd getekend die het einde van de Eerste Wereldoorlog markeerde. Het concert staat in het teken van kerst en is vernoemd naar de gelijknamige film uit 2005, die zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog en als thema de waargebeurde kerstwapenstilstand heeft. Wanneer de kerst aanbreekt, gebeurt er echter iets volkomen onverwachts. In die nacht gebeurt het ondenkbare, wanneer soldaten de wapens neerleggen en elkaar benaderen om Kerst te vieren. De Franse componist Philippe Rombi heeft schitterende muziek gecomponeerd voor deze film, waaronder het wonderschone en indrukwekkende Ave Maria.

Grensstreek straks nog beter bereikbaar

ENSCHEDE - Osnabrück is de komende twee jaar voorzitter van de stedendriehoek MONT. Hierin nemen naast Onsnabrück ook Münster en de Netwerkstad Twente deel.


De Duitse en Twentse steden in de grensstreek hebben veel met elkaar te maken en kunnen samen belangrijke stappen zetten. Zo is er al groeiende grensoverschrijdende samenwerking bij bereikbaarheid, toerisme, afval en arbeid. Momenteel ligt de focus van de samenwerking vooral op het beter bereikbaar maken en verkeerstechnisch ontsluiten van het Duits-Nederlandse grensgebied.

Goed overleg
In een topoverleg stond de wens om de spoorweginfrastructuur uit te breiden en belemmeringen op de arbeidsmarkt weg te nemen centraal. Voor dit overleg ontving burgemeester Wolfgang Griesert van Osnabrück zijn collega burgemeesters Onno van Veldhuizen uit Enschede, Sander Schelberg uit Hengelo, Markus Lewe uit Münster en Christoph Almering, directeur-bestuurder van de EUREGIO, in het Steinwerk aan de Heger Tor. Griesert bedankte Onno van Veldhuizen voor zijn inzet, met name voor de belangrijke regionale en landelijke verkeersverbindingen, waar vooruitgang is geboekt. De partners van het stedennetwerk hebben ook oog voor oplossingen voor de stedelijke mobiliteit van morgen: "We proberen samen te onderzoeken of en hoe bijvoorbeeld drones aan de oplossing van stedelijke logistieke problemen kunnen bijdragen," legt Onno van Veldhuizen uit.

De Notenkraker

HAAKSBERGEN - Het Kiev Ballet staat met De Notenkraker op vrijdag 14 december in De Kappen.

De Notenkraker is gebaseerd op het verhaal van Hoffmann. Een verhaal over meisje Klara dat mijmert over liefde, geluk en haar pop De Notenkraker. De ouders van Klara veranderen na twaalf uur in de Muizenkoning en Muizenkoningin. Het sprookjesachtig verhaal uitgevoerd door het Kiev Ballet is te zien op 14 december om 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 22,50.

Kerstspektakel 1001-nacht

ENSCHEDE - Feest bij de Performance Factory op zaterdag 15 december tussen 10.00 uur en 18.00 uur.

Het Kerstfestival heeft als thema 1001-nacht: Terug naar Bethlehem. Er is zang, dans, muziek, theater en een kerstmarkt. Lekkere hapjes en drankjes ontbreken zeker niet. Het feest gaat plaatsvinden bij de Performance Factory Gebouw Zuid. Kom ook genieten vanaf 10.00 uur!

Sfeervol genieten bij Copacabana

ENSCHEDE - Restaurant Copacabana opende in december 2011 haar deuren. Aan de Oude Markt 31 opende Marco Kurt een tapas-restaurant. Nu, zeven jaar later, is zowel de menukaart als de klantenkring fors groter.

Marco Kurt is geen onbekende met het runnen van een restaurant. Hij opende eerder met broer Simon het restaurant Los Ponchos. Deze ervaring kwam hem dan ook goed van pas toen hij zijn eigen restaurant opende. De eerste twee jaar waren een uitdaging; Enschede moest wennen aan het concept van tapas en de economische crisis gooide roet in het eten. Na twee jaar ontstond een hechte klantenkring. Copacabana moest een mooie aanvulling worden op het restaurant-aanbod, zónder natuurlijk direct te concurreren met Los Ponchos.

Uitgebreide menukaart
De menukaart is tegenwoordig een stuk uitgebreider. Naast de warme en koude tapas en grotere tapas-arrangementen is er ook een uitgebreide selectie vleesgerechten van de grill. Wie gaat voor vis of vegetarisch heeft eveneens een ruime keuze. Wie gewoon zin heeft in een lekkere maaltijd voor een lekkere prijs kan kiezen voor de daghappen. Deze worden de hele dag door geserveerd voor een vaste lage prijs. Kies bijvoorbeeld voor daghap spareribs, ossenhaas-spies, varkenshaas, tilapiafilet, vegetarisch of mixed-grill. Allemaal geserveerd met friet en salade. Wie ook graag geniet van een lekkere alcoholische versnapering kan eens het uitgebreide cocktailmenu doornemen.

Sfeervol
Copacabana heeft inmiddels een sfeervol terras dat ook een echte eyecatcher is. Binnenkort zal ook het interieur onder handen genomen worden. Want: blijven innoveren is belangrijk om de gasten een geweldige sfeer te blijven bieden. "Een interieurbouwer komt langs en gaat alles helemaal oppimpen", aldus Kurt.

Kom langs
Copacabana verwelkomt u graag voor een lekkere lunch, een sfeervol diner of natuurlijk een feestelijke avond met vrienden. Kom langs aan de Oude Markt 31 in Enschede. Bel met 053-434 35 35. Kijk ook op: www.copacabana-cafe.nl

Burgemeester Van Veldhuizen wordt Stoker van Immer Weiter

ENSCHEDE - Woensdag 28 november is burgemeester Onno van Veldhuizen officieel toegetreden tot OFC Immer Weiter. De burgemeester wordt Stoker van de Overijsselse Fietsambassadeurs Club. Voormalig topwielrenner, oud-ploegleider en bestuurslid Theo de Rooij heeft de burgemeester de bijbehorende versierselen opgespeld.


Burgemeester Van Veldhuizen treedt toe tot de stichting als Stoker. De Stokers van Immer Weiter zijn personen, die het fietsen en de fiets in Overijssel ondersteunen, promoten en stimuleren. Andere Stokers van Immer Weiter zijn onder andere gedeputeerden Boerman en collega-burgemeesters Rob Welten (Borne) en Arco Hofland (Rijssen-Holten).

Wielerclub
Immer Weiter is in 1871 opgericht door een aantal studenten van de HBS in Deventer. Zij richtten de eerste echte Nederlandse wielerclub op: de Deventer Vélocipède Club Immer Weiter. De stichting ondersteunt het fietsen in de volle breedte door fietsevenementen te promoten, deel te nemen aan fietsevenementen en door samen te werken met talrijke organisaties en personen, die het fietsen in Overijssel willen stimuleren.

Wielrenner
Burgemeester Van Veldhuizen draagt het fietsen een warm hart toe. Als actief wielrenner legt hij per jaar duizenden sportieve kilometers af en neemt hij regelmatig actief deel aan wedstrijden. De burgemeester is enthousiast over de doelstellingen van Immer Weiter."Het is een geweldige eer Stoker bij Immer Weiter te mogen zijn. Iedereen die echt fietsen onder de huid heeft, begrijpt dat. Het is een Overijssels fietsgevoel waar ik anderen graag mee zou willen besmetten en laat een Stoker daar nu precies voor zijn! Ait Vedan!"

Immer Weiter is er van overtuigd, dat fietsen bijdraagt aan de toename van het levensgeluk. Ook wil Immer Weiter de provincie Overijssel en het Oosten positioneren als veelzijdige en attractieve fietsregio. De leden van de Stichting zijn ware fietsambassadeurs.

Oudere heeft steeds kleiner netwerk om op te steunen

TWENTE - Hoeveel vrienden en kennissen hebt u op dit moment? Hebt u buren waar u een beroep op kunt doen? Of kinderen? Hoeveel van hen zijn ook nog bereid om een stukje zorg te verlenen wanneer u dit nodig zou hebben? Voor steeds meer Nederlanders zijn bovenstaande vragen confronterend: lang niet iedereen heeft een goed netwerk waar hij of zij op kan steunen wanneer ze een zorgbehoefte hebben. Ook de ouderenbond ANBO maakt zich zorgen over deze ontwikkeling.

De afgelopen jaren is er steeds meer een verschuiving zichtbaar qua zorgbehoefte en zorgverlening. Waar een oudere twintig jaar geleden nog vrij standaard naar een verzorgingstehuis ging, is tegenwoordig de trend juist om langer zelfstandig te wonen. Ook kwamen mensen vroeger sneller in aanmerking voor ondersteuning vanuit de gemeente zoals huishoudelijke hulp. Nu ook in dit soort voorzieningen fiks het mes gezet is de afgelopen tijd, is het aan de mensen zelf om een oplossing te vinden. De gemeenten en zorgorganisaties gaan er steeds meer vanuit dat u een netwerk hebt waar u op zou kunnen leunen wanneer u bijvoorbeeld ziek bent of op leeftijd wat ondersteuning nodig hebt.

Klein netwerk
Uit het deze week gepresenteerde jaarraport van het Sociaal en Cultureel Planbureau over het sociaal domein blijkt dat veel mensen pessimistisch zijn over hun eigen netwerk. Een derde van de ondervraagden verwacht dat ze voor hulp een beroep op hun omgeving kunnen doen. Een sterke daling ten opzichte van 2015, toen dacht nog 40 procent dat het netwerk hen kon helpen. Een derde verwacht nauwelijks een beroep op anderen te kunnen doen; in 2015 was dit nog 20 procent.

Oorzaken
De krimp van het ondersteunende netwerk heeft diverse oorzaken. Zo zijn meer vrouwen gaan werken, waardoor er minder tijd over blijft om steun te verlenen. Ook hebben de nieuwe ouderen tegenwoordig minder kinderen om op te steunen dan vroeger. Verder is ook de mentaliteit in de samenleving aan het veranderen. Minder mensen zijn van mening dat familie, vrienden en buren zoveel mogelijk hulp moeten bieden.

Noaberschap
In Twente lijkt de situatie vooralsnog relatief mee te vallen. Noaberschap is nog een belangrijke waarde, zeker wanneer het gaat om de kleinere kernen. Mensen kijken nog naar elkaar om en helpen elkaar als goede buren. Daarnaast zijn ook relatief veel Twentenaren actief als vrijwilliger in diverse vormen van zorg.

Overbelasting
Dat er hierdoor wel steeds meer taken op steeds minder schouders terecht komen brengt ook weer diverse problemen met zich mee. Zo is het leunen op familie een hele impact op hun eigen leven. Het combineren van mantelzorg met werk en een eigen gezinsleven zorgt al snel voor een overbelasting. Om nog maar te zwijgen over het feit dat lang niet ieder familielid zit te wachten op zo'n taak, of capabel is om dit uit te voeren. De Twentse gemeenten doen al wel veel qua mantelzorgondersteuning om overbelasting bij deze groep te voorkomen.

Vereenzaming
Een klein sociaal netwerk heeft grote nadelige gevolgen. Naast dat mensen zo minder steun hebben voor zorgbehoefte, ligt ook vereenzaming op de loer. Uit het SCP rapport blijkt dat 1 op de 5 ouderen zich eenzaam voelt - zelfs in de groep die al ondersteuning krijgt. Ouderen hebben vaak grote moeite om over dit thema te praten en trekken dan ook niet snel aan de bel, zo merkt ook ouderenbond ANBO. Bij de Raad & Daad advieslijn krijgen ze regelmatig vragen van senioren hoe ze hulp kunnen krijgen. Kinderen wonen vaak verder wel of willen ze niet belasten en ook de buren zijn niet zelden al zélf hulpbehoevend. Veel kwetsbare senioren zouden dan ook eigenlijk weer baat hebben bij de beschermde, gezellige woonomgeving van een verzorgingstehuis.

Remember Your December bij Salon de Beauté

ENSCHEDE - Tijdens de decembermaand krijgt Salon de Beauté versterking van junior schoonheidsspecialiste Chanel Munnik. December is de feestmaand en dat wordt gevierd met elke week een andere behandeling tegen feestprijzen.


Jezelf nog even in de watten laten leggen voor de feestdagen. Bij Salon de Beauté. zijn ze er klaar voor om in de decembermaand nog even flink uit te pakken. De verschillende behandelingen zijn een voor een scherp geprijsd en ze weten precies wat jij wel kan gebruiken in de soms hectische feestmaand. Je huid krijgt een oppepper met een professionele peeling met de Pro Power Peel van Dermalogica. Zo ben je weer helemaal fris en fruitig voor de kerstdagen met familie of vrienden. Of kies voor een peeling die je zelf thuis kan doen zoals de Rapid Reveal Peel, ook verkrijgbaar bij Salon de Beauté. De etui bevat 10 tubes waarmee je je huid keer op keer een enorme boost kan geven. Gewoon thuis en in je eigen tijd, de Rapid Reveal Peel is zelf makkelijk aan te brengen. Een aanrader van de professionals van Salon de Beauté.

Kerstcadeaus
Ook de ideale kerstcadeaus koop je bij Salon de Beauté. De prachtige huidverzorgingssets van Dermalogica bijvoorbeeld, tegen scherpe prijzen. Of kies voor een altijd gewaardeerde cadeaubon. Alles wordt deze maand feestelijk ingepakt voor onder de boom. Bij Salon de Beauté ligt de nadruk op een gepersonaliseerde huidverzorging. Dit kan in de praktijk door de schoonheidsspecialiste, maar ook thuis met een van de populaire producten.

Blijf op de hoogte
Je vindt Salon de Beauté Hetty van Gemert aan de Brinkstraat 333 in Enschede. Benieuwd wat Salon de Beauté voor jou kan doen? Aarzel dan niet op contact op te nemen, telefonisch via 053 - 4321412 of mail naar info@hettyvangemert.nl. Hou ook de website www.hettyvangemert.nl/ in de gaten of volg de salon op Facebook: Salon de Beauté-Hetty van Gemert

Droge huid in een droge winter

TWENTE - In de winter krijgt alles het wat zwaarder te verduren. Van de auto tot de tuin, van je verwarmingsinstallatie tot je eigen huid. De winter is voor velen van ons een uitdaging: zeker als je kampt met een droge huid.

In de winter is de huid altijd droger dan in de zomer. Dit komt door een combinatie van factoren. Zo brengen we meer tijd door in warme, droge ruimtes. Ook de aanvoer van koude, droge lucht heeft een nadelig effect op de huid.

Winterjeuk
Zeker mensen met een wat gevoelige huid en senioren hebben in de winter vaker last van winterjeuk. Vocht in de huid verdampt, de huid droogt uit en kan gaan schilferen. Soms ontstaat er ook eczeem, wanneer je afweersysteem de opperhuid weer wil herstellen. Dit ontstaat met name aan de armen en benen, maar het kan ook op andere plekken gebeuren. Door overmatige droogte krimpt de huid en kan broos worden, met barsten als gevolg.

Wat kan ik doen?
Dermatologen geven diverse tips ter preventie en oplossing van de winterjeuk. Zo is bijvoorbeeld niet te lang en te vaak warm douchen belangrijk. Het gebruik van een hydraterende, hypoallergene en parfumvrije douchegel kan ook helpen. Vet na iedere wasbeurt de huid in met een hydraterende lotion en ventileer de woning goed. Hoe ironisch het ook is: veel wassen met water droogt je huid uit, hoewel je zou denken dat meer water juist meer vocht oplevert. Een vervelende tegenstrijdigheid. Voor de lippen kan een lippenbalsem helpen om barsten te voorkomen.

Bij beschadigingen
Wanneer de jeuk al wat vergevorderd is en er beschadigingen aan de huid ontstaan is het verstandig om toch een keer naar de huisarts of dermatoloog te gaan. Deze kan dan bijvoorbeeld een ontstekingsremmende zalf voorschrijven, eventueel in combinatie met een middel tegen de jeuk.