Hart van Enschede-Haaksbergen

9 maart 2018

Hart van Enschede-Haaksbergen 9 maart 2018


Stadscentra: afsluiten of niet?

Tot 2001 was dit de boulevard.

ENSCHEDE - De afgelopen week is veel discussie ontstaan over het al dan niet afsluiten van stadscentra voor autoverkeer. Hoewel milieu-organisaties voorstander zijn van het weren van de auto in de centra, zijn ondernemers dit niet. Zo vreest Detailhandel Nederland dat het vaker afsluiten van stadscentra negatief uit zou pakken voor steden die al kampen met groeiende leegstand. Dat dit niet zo hoeft te zijn bewijst een stad als Enschede. Hoe pakte dit hier uit, en wat zien we elders in Twente?

Veel Enschedeërs van een bepaalde leeftijd kunnen het zich nog wel herinneren: vroeger was de Enschedese binnenstad open voor de auto. Wie het stadsarchief induikt kan mooie foto's vinden van de Oude Markt waar de auto's parkeerden. Of natuurlijk het Van Heekplein, wat met de toen nog doorgetrokken Boulevard 1945 ook fungeerde als parkeerplaats. Ook de omliggende straten waren tot in de jaren '80 vrij toegankelijk voor autoverkeer.

Koploper
Enschede probeerde in 1982 al om de auto beter in te passen; namelijk met een circulatiesysteem waarbij auto's slechts één kant op konden rijden. Niet verrassend had dit niet het gewenste effect; zeker op koopavonden en zaterdag waren er toch opstoppingen. In juni 1991 voerde Enschede een afsluiting van de binnenstad in als proef. De eerste gemeente van Nederland die dit deed. In een evaluatie van Van Dijk, Van Soomeren en Partners uit juni 1992 bleek al dat dit positief uitpakte: het woongenot voor binnenstadsbewoners nam toe (61 procent van respondenten zag verbetering) en ook winkelend publiek zag een betere sfeer in de stad na de afsluiting; 74 procent van ondervraagden destijds. Driekwart van de gewone Enschedese inwoners die benaderd werden voor het onderzoek zagen een verbetering. Een breed draagvlak dus, in ieder geval bij de inwoners van weleer.

Bredere context
De rest is geschiedenis; inmiddels weten we in Enschede niet meer anders. Ook de afsluiting van de Boulevard in 2001 riep aanvankelijk wat meer weerstand op, maar het huidige Van Heekplein ging er wel op vooruit ten opzichte van de oude situatie in de belevenis van veel Enschedeërs. Enschede heeft een modern centrum waar je opgelucht adem kunt halen en kunt wandelen zonder je druk te hoeven maken over snelverkeer. Uitdagingen zijn er ook; meer Enschedeërs kwamen op de fiets, waardoor er ook meer fietsnietjes en aanvankelijk voetgangersgebieden kwamen. De autodruk van bezoekende Duitse gasten zorgt nog wel eens voor uitdagingen in de schil rond het centrum, maar over het algemeen kunnen ook zij zich goed redden met de parkeergarages in het centrum.

Uitdaging
Als de Enschedese cijfers van toen en de belevenis van nu ook elders toepasbaar zijn, zou de vrees van winkeliers en anderen tegen afsluiting wel eens ongegrond kunnen zijn. Begrijpelijk is het wel; veel steden kampen met groeiende leegstand. Hoe zal dit uitpakken? In ieder geval Enschede toont aan dat het niet negatief hoeft te zijn.

Hudson's Bay geopend

ENSCHEDE - Het was een aardige bevalling; de opening van de nieuwe Hudson's Bay in Enschede. Donderdag was het dan eindelijk zover: de nieuwste vestiging van deze warenhuisketen opende aan het Van Heekplein in het voormalige pand van de V&D. Gaat het Canadese bedrijf meer succes hebben op deze plek dan het oude icoon?

Donderdag was de langverwachte opening. Onder grote belangstelling openden de deuren van de 11.000 vierkante meter grote vestiging. Dit met enig spektakel, zo werden met een confetti-kanon ook waardebonnen de lucht ingeschoten. Loco-burgemeester Eelco Eerenberg opende de vestiging, samen met storemanager Silvia Top-Adams. Het is de elfde locatie van het bedrijf in Nederland. Bezoekers konden onder meer een rondleiding krijgen en er werden randactiviteiten gehouden zoals het versieren van shoppingbags. Kortom, er werd uitgepakt om dit niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Ook wij als redactie proberen altijd een positieve insteek te vinden van het nieuws. In dit geval: het is zeker goed dat het grote pand van de voormalige V&D inmiddels weer een grotere, permanente huurder heeft. Leegstand in een pand van dit formaat is nooit fijn, zeker niet op een aantrekkelijke zichtlocatie als het Van Heekplein. Maar ook met de positieve draai is het u vast niet ontgaan dat de Hudson's Bay-openingen in Nederland niet zonder slag of stoot gingen.

Uitbreiding
Hudson's Bay is een van oorsprong Canadese warenhuisketen en het oudste Canadese bedrijf. In 2015 kregen zij voet aan de grond in Europa met de overname van het Duitse Galeria Kaufhof. Begin 2016 kwam veel in het nieuws dat het bedrijf het failliete V&D over wilde nemen. Een poging die mislukte. Wel nam het bedrijf specifieke oude V&D panden over, waaronder dus de Enschedese locatie. In september 2017 opende in Amsterdam de eerste Hudson's Bay, al snel gevolgd door meer locaties. De start bleek moeizaam; Hudson's Bay voert duurdere merken en concurreert met Bijenkorf in het exclusieve imago. Het probleem was dat dit dure imago klanten niet bepaalt lokte. Daarom kondigde het bedrijf in december al aan ook een wat meer toegankelijker assortiment te gaan voeren. Hudson's Bay zelf blijft optimistisch; ze gaan zeker niet weg uit Europa, maar het concept moet wel groeien. We zijn immers nog geen jaar verder qua opening en ook de klant moet nog even wennen aan de insteek.

Vernieuwend
Hudson's Bay wil graag vernieuwend zijn, met een nadruk op bekende en mooie merken in mode, waarbij dus ook een prijsbewuster aantal merken toegevoegd is aan het assortiment. Door het combineren van 'looks' en producten moet een 'geheel nieuwe warenhuisbeleving' centraal staan, aldus de aankondiding van het Nederlandse avontuur destijds. Hudson's Bay zette daarom ook in op het werven van gedreven en gemotiveerd personeel met een oog voor service en 'attitude'. Of Hudson's Bay floreert in Enschede? Ook wij durven er geen gok aan te wagen. Het vertrek van Bijenkorf uit Enschede in 2014 is iedereen bekend. Daarentegen leeft de economie op en met een onderscheidend concept zou het zeker succesvol kunnen zijn. Kiek'n Wat 't Wot, zoals we hier zeggen. We wensen de Canadese keten succes toe in onze mooie stad.

Jaargang: 8 • Nr 274 • Wk 10

Exclusieve stijl bij Ladybugs

ENSCHEDE - De nieuwe kledingwinkel voor dames, Ladybugs, opent komende week haar deuren. Aan de Haverstraatpassage 8 kunt u uiteenlopende exclusieve merken vinden die ook nog eens goed betaalbaar zijn.

Eigenaresse Yvette Eberhard opent haar nieuwe winkel op donderdag 15 maart. Dit was een langgekoesterde wens; zij heeft ruim tien jaar ervaring met het werken in een kledingwinkel, maar maakt nu de grote stap om zelf een damesboetiek te openen.

Exclusief
De insteek van Ladybugs is simpel: bijzondere merken aanbieden die je niet overal ziet. Veel winkels zijn een eenheidsworst; je ziet overal hetzelfde waardoor het lastig is iets leuks te vinden. Bij Ladybugs is een mooie combinatie van hoogwaardige kwaliteit en trendy artikelen te vinden. Onder meer My Jewellery, Glamorous, Jacky Luxury, Purewhite, Given, The White Brand en Royal Temptation. Met nog meer bijzondere merken in de nabije toekomst. Sommige van deze merken zijn in Enschede alleen bij Ladybugs te vinden. Het vestigen aan de Haverstraatpassage is hierbij een logische keuze; er zijn ook andere zelfstandige ondernemers gevestigd waardoor dit echt een bestemming is voor de stijlbewuste shopper die iets bijzonders zoekt.

Beleving
De winkel biedt ook een belangrijk stukje beleving. Winkelen moet immers leuk zijn. Zo is er in de winkel ook een bar geplaatst, waar bezoekers onder het genot van koffie of een drankje kunnen winkelen.

Aanbiedingen
Op donderdag 15 maart opent de winkel feestelijk haar deuren. Vanaf 12.00 uur bent u van harte welkom om een kijkje te nemen. De eerste klanten profiteren daarnaast ook van een mooie openingsaanbieding; vijftien procent korting op hun aankoop. Ook de dagen erna loont het zeker om eens kennis te maken! Ladybugs is gevestigd aan de Haverstraatpassage 8 in Enschede. Kijk ook op: www.ladybugs.nl

Open huis nieuw Kulturhus Losser

LOSSER - Het Kulturhus van Losser is officieel geopend. Deze zaterdag, 10 maart, zijn alle belangstellenden van harte welkom om een kijkje te nemen in het nieuwe pand.

Het gemeentehuis van Losser onderging een fikse verbouwing om dit geschikt te maken voor gebruik door meerdere organisaties. Zo heeft de gemeente Losser zelf minder ruimte nodig, die weer gebruikt kon worden door onder meer de bibliotheek, politie, VVV, het consultatiebureau en anderen. De gemeente en organisaties openen het Kulturhus voor het grote publiek zaterdag tussen 10.00 en 15.00 uur.

Veel te zien
Het open huis moet echt een feestje zijn voor jong en oud. Immers, het kulturhus omvat vele functies die voor iedere Losserse inwoner van toepassing zullen zijn. Jong én oud moet zich er welkom voelen. Zo kunnen kinderen meedoen aan een speurtocht van de VVV door het gebouw en een kijkje nemen bij de politie. Ook een ballonkunstenaar is voor de gelegenheid hier te vinden. De volwassen Lossernaar kan ook terecht bij de verkiezingsmarkt die gehouden zal worden in de grote zaal. Op het voorplein van het nieuwe kulturhus worden muziekoptredens gehouden. Zo kunt u 's ochtends genieten van twee bands van de plaatselijke muziekschool en 's middags van Aveleijn's huisband, de Flying Birds.

Column

Juf Ank

Waarom zijn we zo gek op juf Ank? Daar moet een stukje herkenning inzitten.
Je herkent in de tv-personage gedrag van jezelf of van een ander uit je omgeving. Je begrijpt die persoon.

Onze kinderen hebben hun lagere schooljaren nagenoeg helemaal in Enschede doorgebracht. Goede "gewone" scholen, geen afwijkende leermethoden, aan ons en hun lijf geen polonaise. Een lagere school is voor nieuwkomers, actie te krijgen en contacten te leggen. Zowel op de middelbare als op de lagere school heb ik mij bezig gehouden met ouderparticipatie: Ouderraad en Medezeggenschapsraad. En daar zie je de herkenning van thema's en onderwerpen van "de Luizenmoeder". De school gaat er tegenwoordig van uit, dat ouders bepaalde klussen klaren. Dit leidt tot soms zeer intensieve contacten met de ouders en soms blijven ouders "hangen" in een school, terwijl hun kinderen inmiddels al lang niet meer op de school zitten.

Ik heb het lidmaatschap van de Ouderraad en Medezeggenschapsraad altijd gezien als een middel om te horen wat er gaande is op de school van mijn kinderen. Natuurlijk kom je niet achter alles wat er speelt, maar dat hoeft ook niet. Voor één ding heb ik altijd gevochten en dat was een armoedebeleid voor elke school en als voorbeeld noemde ik dan altijd de ouderbijdrage. Veel scholen vragen naast het gebruikelijke school- en boekengeld, een ouderbijdrage en noemen dat zelfs een verplichting. En dat klopt niet, de ouderbijdrage is niet verplicht en kan niet afgedwongen worden. De praktijk is wel zo; als de ouders geen extra-bijdrage hebben betaald, worden de kinderen bij sommige activiteiten geweerd. Bijvoorbeeld een tripje Winterberg, Londen, Praag, Berlijn of Parijs gaat voor deze kinderen niet door.

Nu kan je dat niet erg vinden, maar je krijgt als kind wel een stempel opgedrukt. Terwijl schoolgaan toch redelijk kostbaar is, schoolboeken, kerstfeesten, sportbenodigdheden, etc., etc. Een onafzienbare rij van verplichtingen, inclusief prijskaartje. Als de scholen zoveel extra-doen, laten ze dan ook de mogelijkheid hebben om op een andere manier te betalen, bijvoorbeeld door actief te zijn binnen de school. Ouders die meehelpen met toneeluitvoeringen,onderhoud plegen aan de school en aan de omgeving, etc.

Ook andere instellingen zouden dat ook moeten doen, bijvoorbeeld sportverenigingen, maar ook balletlessen en andere clubs en verenigingen. En dat mag niet vrijblijvend zijn, elke school moet een armoedebeleid hebben en dat kenbaar maken. Gelukkig is dit idee op landelijk politiek niveau opgepakt en het schijn inmiddels al toegepast te moeten worden. Niet dat het allemaal al geregeld is, maar het begin is er. Nu Enschede nog..

Jan Visser

FC Twente Fandag in de Klanderij

Zondag 25 maart kleurt winkelcentrum De Klanderij en Twentec in de Enschedese binnenstad rood. De Klanderij viert dit jaar haar 15-jarig jubileum en organiseert in samenwerking met FC Twente een speciale Fandag in het hartje van Enschede.
Om 12.00 uur wordt op zondag 25 maart het startschot gegeven en vinden er die middag diverse activiteiten plaats voor jong en oud. Ook enkele spelers van FC Twente brengen een bezoek aan de Fandag, voor de jonge supporters de kans foto's en handtekeningen te scoren of misschien wel een balletje met hen te trappen. Tijdens de Fandag zijn er diverse acties en kunnen er unieke prijzen worden gewonnen, waaronder een VIP-arrangement bij een thuiswedstrijd van FC Twente, gesigneerde wedstrijdshirts en wedstrijdkaarten.
Op het Van heekplein staat tijdens deze koopzondag een heuse stormbaan en kun je deelnemen aan verschillende voetbalactiviteiten van de FC Twente Kidsclub. Ook kun je een kijkje nemen in de enige echte spelersbus en kun je een potje FIFA spelen tegen de e-sporter van FC Twente.

Eerste Grens(z)markt

Foto: Petra Koenderink

BUURSE - Komende zondag, 11 maart, is weer de eerste Grens(z)markt van dit jaar. Deze braderie en aparte vlooienmarkt wordt gehouden van 09.00 tot 17.00 uur op het terrein van ter Huurne Hollandmarkt, Alsteedseweg 64, 7481 RZ, Buurse.

De braderie met nieuwe handel, w.o. de diverse stands, zoals dames, kinderkleding, beenmode, ondergoed en een stand met buitenkeukens en barbecues zijn aanwezig op deze markt. Verder zijn er stands met sieraden, horloges, telefoon accessoires, lederwaren en nog veel meer. En natuurlijk de kramen van de particulier, die van alles wat bij hem/haar overbodig, te klein of te groot geworden is, te koop aanbiedt en dat meestal voor een heel klein prijsje. Toegang tot de markt, speeltuin en het parkeren is gratis! (+/- 750 P-plaatsen). Er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar: Info/aanmelding: 06 26222593 en info@rezimarkten.nl

Wat maak jij?
Ik maak abstracte acryl-gietwerken en 3D viltpanelen.

Wat maakt jouw werk speciaal?
Abstracte schilderwerken zijn erg geïnspireerd op de natuur en de wereld om ons heen. Je vind er van alles in terug; landschappen, landkaarten, wind, hemel en aarde. Viltwerken hebben een dubbele functie: het zorgt voor kleur aan de wand net als een gewoon schilderij, maar is tevens geluiddempend en verbetert akoestiek.

Waar kunnen we jouw kunst zien?
In de maanden maart en april in Pop-up Art Gallery 4 The Benefit, Marktstraat 10. Ook exposeer ik vanaf nu t/m de Week van de Amateurkunst (WAK) in restaurant De Basis (Walstraat). Zie www.facebook.com/renata.bijkerk en vanaf half april ook www.wakenschede.nl.

Welke bekende kunstenaar bewonder jij?
Mijn grote voorbeeld is Nancy Wood. Zij exposeert in de Store Street Gallery, London. Ze maakt werken met een extra toevoeging van inkt. Hoe ze het doet, het geheim van de smid, geeft ze niet prijs. Mijn doel is om acryl en inkt op die manier te kunnen verwerken. Zij geeft mij inspiratie om in elk schilderij een gevoel, beweging, beeld voor de kijker te creëren.

Wat betekent Enschede voor jou?
Ik ben er geboren en getogen. Enschede is mijn thuis. Je thuis inspireert je het meest.

A'j nit dreenkt wee'j hoe
gezellig 't feest écht is.

Maandag 12 maart, 10.00 uur

GroenLinks zet de bloemetjes buiten

ENSCHEDE - GroenLinks zet de bloemetjes buiten in Overijssel. Met deze slogan wil de partij zich niet alleen in de kijker spelen bij de kiezer, maar ook actief bijdragen aan de Overijsselse biodiversiteit.

Met deze gedachte gaan de lokale afdelingen in Enschede, Hellendoorn, Deventer, Dinkelland, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Raalte en Steenwijkerland de komende weken zakjes met bloemenzaad uitdelen. Zo'n 11.000 zakjes zijn beschikbaar, voldoende om bijna 14 voetbalvelden in te zaaien.

Biodiversiteit
Met de actie wil GroenLinks aandacht vragen voor het verbeteren van biodiversiteit en het ecosysteem voor bijen, vlinders en insecten. Het is code 'rood' voor de 360 soorten wilde bijen die in Nederland leven. Recent onderzoek laat zien dat in de afgelopen 27 jaar de vliegende insecten met 75 procent zijn afgenomen. En dat terwijl bijen en insecten ontzettend belangrijk zijn voor het bestuiven van bloemen, planten en bomen, en dus ook van onze groenten en fruit.

Planten
De zakjes bloemenzaad worden door GroenLinks leden verspreid in hun gemeenten. "We vragen onze inwoners om het bloemenzaad te zaaien in hun tuin of op braakliggende terreinen waardoor zij fraaie ecolinten gaan vormen. Dat is niet alleen goed voor de bijen, maar je tuin of buurt fleurt er natuurlijk ook erg van op!", aldus GroenLinks. De actie is niet bepaald uniek te noemen; er zijn ook al veel andere initiatieven in de brede regio om meer diverse bloemen aan te planten ten behoeve van insecten. Zo zijn in diverse plaatsen al initiatieven zoals de 'Groene Loper' actief.

Concordia speelt The Passion in Overdinkel

OVERDINKEL - Op zondag 18 maart zal Muziekvereniging Concordia in de Gerardus Majella kerk te Overdinkel the Passion gaan vertolken. The Passion is de moderne vertolking van de laatste uren van Jezus Christus leven lijden en opstanding. Het muzikale Bijbelse spektakel in een eigentijds jasje is bekend van de landelijke versie.

Concordia gaat proberen om het gevoel van the Passion over te brengen op de lokale bevolking door het spektakel naar Overdinkel te halen. In Samenwerking met zanggroep Montana zullen verschillende moderne en bekende liederen worden vertolkt die niet alleen het verhaal van Jezus weergeven maar ook het gevoel hierbij creëren. Denk aan het prachtige 'zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder', en het prachtige 'mag ik dan bij jou'. Tevens zal Diony Rouw met haar prachtige stem nog enkele stukken zingen. Spreker van de dag is bekende Overdinkelnaar Jos in het Veld, hij zal op geheel eigenwijze en een vleugje Twents het publiek proberen te boeien met het levensverhaal van Jezus Christus. Echter zal Twents niet de enige taal zijn die vertolkt wordt, er wordt namelijk een bijzondere versie van onze vader vertolkt in het Swahili. Kortom het belooft een bijzondere middag te worden in de Gerardus Majela kerk te Overdinkel. Het concert is geheel gratis te bewonderen en zal starten om 15.00 uur, de kerk is een half uur voor aanvang van het concert geopend. Na het concert is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een kopje koffie en eigen gemaakte taarten in het ''Muziekhoes'' van Concordia. Iedereen is van harte welkom op 18 maart.

Ambachtelijk genieten bij G.T.O. en Party Boerderij

BOEKELO - Gerrit ten Oever is een veelzijdig man; in Boekelo runt hij G.T.O Catering én de gezellige Party Boerderij aan de Beldershoekweg 100. Of u nu op zoek bent naar een leuke feestlocatie, een professionele cateraar of de lekkerste streekeigen vleesproducten, hier bent u aan het juiste adres.

In de eigen slagerij zijn heerlijke, ambachtelijke vleesproducten te vinden; allemaal afkomstig van de eigen boerderij. Zo is er een mooie selectie rund- en varkensvlees te vinden, maar ook worsten en gevogelte. Hebt u iets te vieren en wilt u toch ambachtelijk genieten zonder veel rompslomp? G.T.O Catering verzorgt maaltijden voor groepen vanaf 25 personen. Geheel op maat en geheel op smaak, ook wanneer u speciale wensen hebt. Zo is er het warm en koud buffet met 3 soorten vleesgerechten, 3 huisgemaakte salades, 1 groentegerecht, 1 aardappelgerecht en sauzen voor 12,50 euro per persoon. Voor liefhebbers van stevige winterkost is het stamppot-buffet een uitkomst; 3 soorten stamppot met 3 soorten vlees en toebehoren voor 10 euro per persoon. Voor zomers genieten is ook een geheel verzorgde barbecue mogelijk. Naast vijf verschillende soorten vlees, 2 salades, rauwkost, stokbrood en sauzen verzorgt G.T.O. ook de borden, bestek, barbecue en gas. Dit alles voor 10,00 euro per persoon. Zoekt u iets echt bijzonders? Het complete varken aan het spit met barbecue is een mooie keuze voor 175 euro. Een en ander is ook aan te vullen met het uitgebreide salade-buffet voor 5,50 euro per persoon. De catering is natuurlijk inclusief halen en brengen.

Feestlocatie
De Party Boerderij is ook een geliefde feestlocatie in Boekelo. Zo kunt u in de Partyzaal gebruik maken van diverse buffet- lunch-, tappas- en borrelarrangementen. Naar wens is het ook mogelijk om een goed verzorgde casino-avond te houden, wat naast gezellig ook nog eens uitdagend kan zijn voor al uw gasten.

Buitenlocatie
Dankzij de mooie ligging is er ook volop gelegenheid om buiten activiteiten te houden. De boerderij beschikt over een mooie buitenbar met terras, waar u kunt genieten van de zon. In de overdekte buitenkeuken kunt u dan gezellig samen bakken, braden en barbecueën onder genot van een drankje. Voor de jongste gasten is er een mooi speelterrein. Diverse arrangementen zijn samen te stellen, zoals de Grote Pan voor 27,50 euro per persoon bij minimaal 25 personen, of de Boer'ntappas voor 23,50 euro per persoon. Wilt u met vrienden een leuke avond doorzakken? Bij minimaal 30 gasten kunt u onbeperkt drinken voor 19,50 euro per persoon, met zowel binnenlands en buitenlands gedestilleerd. Hebt u interesse in een arrangement of wilt u meer weten over de cateringopties? Neem contact op via 053- 4282942 of kijk op: www.gtenoever.nl

Column

Huishoudelijke hulp

Het is 10 april 2015 als ik een mail stuur aan de wethouder Zorg, Jurgen van Houdt, over het echtpaar Pietersen. Beiden lopen ze richting de negentig. Hun gezondheid laat te wensen over. Hun medische geschiedenis zal ik hier niet opschrijven, maar geloof mij, er is voldoende aan de hand. In 2015 hadden ze 4,5 uur huishoudelijke hulp in de week. Met het nieuwe beleid Een Schoon en Leefbaar Huis werden ze teruggezet naar 2,5 uur. Meneer Pietersen stuurde over de korting de gemeenteraad een brief. Daarop vroeg ik de wethouder, om direct actie te ondernemen. Een korting in uren van 50% is onmenselijk en onverantwoordelijk. Na maanden wachten en veel gedoe kreeg het echtpaar er een uurtje bij. Maar nog steeds zaten zij niet op voldoende huishoudelijke ondersteuning die nodig was, om zichzelf te kunnen redden. Daarom kochten ze voor extra tijd een dienstencheque in. Financieel was dit een aderlating. Maar ze gingen akkoord om van het hele gezeur met de gemeente af te zijn. Dan komt in mei 2016 de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep dat Enschede beter moet indiceren en onderbouwen hoe tot een Schoon en Leefbaar Huis wordt gekomen. In december 2016 krijgen de heer en mevrouw Pietersen bericht dat ze in het tweede kwartaal van 2017 een uitnodiging krijgen voor een gesprek. Een goed jaar later dus. Naar aanleiding van dit keukentafelgesprek ontvangt het echtpaar 3,5 uur hulp. Geen onderbouwing waarom het echtpaar met minder uren toe kan. Daarom maar weer met een dienstencheque een half uur extra ingekocht. Ze gaan weer in bezwaar en dan wordt het toch 4,5 uur op proef en voor 4 weken. De nieuwe beschikking is van 13 september 2017 en ondertussen blijft het echtpaar onderwerp van het gevecht tussen de gemeente en de zorgaanbieder. Een gevecht dat elke keer een hoop stress oplevert. Het is nu bijna april 2018. Drie jaar later, een aantal rechtszaken later, een aantal bezwaarprocedures later en het echtpaar Pietersen drie jaar ouder. Kwetsbaarder dan ooit. Waar halen de gemeente en de zorgaanbieder het lef vandaan om ouderen zo te laten vechten voor voldoende ondersteuning in het huishouden? Hoeveel mensen zitten in hetzelfde schuitje? Vorig jaar oktober heb ik de wethouder gemaild, dat deze signalen voorbij kwamen. Niet alleen bij dit echtpaar, maar dezelfde geluiden ontvingen wij ook van anderen, maar het blijft stil van de zijde van de gemeente. Toch zijn zij verantwoordelijk en die verantwoordelijkheid kunnen zij niet afschuiven naar de zorgaanbieder of naar de hulpvrager. Ondertussen zijn de eerste rechtszaken waar de rechter opdracht gaf om in uren te indiceren voorbij gekomen. 22 Maart aanstaande komt er weer een aantal spraakmakende rechtszaken aan de orde. Moet Enschede weer in uren indiceren? Ondertussen wordt het tijd voor een groot onafhankelijk onderzoek naar de huishoudelijke ondersteuning. De zorg voor ouderen en andere kwetsbare inwoners heeft de hoogste prioriteit! De naam Pietersen is een gefingeerde naam

Margriet Visser
EnschedeAnders

Leerlingen katholiek onderwijs in actie

ENSCHEDE - De leerlingen van het Katholiek Onderwijs Enschede komen deze maand weer in actie voor een goed doel. Van 12 tot en met 23 maart zamelen de 18 scholen geld in voor Stichting Kans voor een Kind.

Deze vrijdag geeft presentator Manuel Venderbos de aftrap voor deze KOE-tien-daagse' met de leerlingen van de Menkotoren. Hij ereidt samen met leerlingen een leuke, spraakmakende show voor, waarin ze allerlei vragen beantwoorden met uitdagende experimenten en proefjes.

Eigen invulling
De 18 aangesloten scholen organiseren zelf uiteenlopende activiteiten voor de leerlingen, ouders en omwonenden. Zo verandert bassischool Bomans in een pop-up pannenkoekenrestaurant, organiseert Sint Jan een 'Blije Bollen Festival', strijden Schateiland-leerlingen om een finaleplaats in de 'Kids got talent show', treden leerlingen van De Triangel op tijdens de 'Kans voor een Kind-show' en verrast basisschool Bonifatius ouderen uit de buurt met een high tea! De opbrengst van de 10-daagse doneert Katholiek Onderwijs Enschede aan Kans voor een Kind. Deze stichting vervult hartenwensen van kinderen die het door ziekte of een andere oorzaak niet makkelijk hebben. Rob van der Vegt, algemeen directeur KOE: "Wij vinden dat ieder kind een kans verdient. Op deze manier kunnen we daar actief een bijdrage aan leveren. Bovendien geven we zo onze leerlingen mee dat wat voor een ander doen eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn en bovendien heel leuk is!". De scholen hopen dan ook op mooie donaties.

Boekenfestival bij Bruna Enschede!

ENSCHEDE - Van 10 t/m 18 maart is het weer Boekenweek. Bruna Enschede is daar helemaal klaar voor! Tijdens de Boekenweek pakt Bruna uit met het Boeken Festival: de allermooiste boeken voor de allermooiste prijs. Want lezen is een feest!

Bruna doet als grootste boekhandel om de hoek natuurlijk mee aan de landelijke Boekenweek. Bij 12,50 aan Nederlandse boeken ontvang je het Boekenweekgeschenk: Gezien de feiten. Het geschenk is dit jaar geschreven door bestsellerauteur Griet op de Beeck. Gezien de feiten gaat over Olivia, een vrouw voor wie opeens alles anders wordt. Een verhaal over de kracht van spijt hebben, de warme wurggreep van families, de kilte van de wereld zoals we haar kennen en het wapen dat liefde kan zijn, als ze echt is tenminste. Extra leuk: op vertoon van het Boekenweekgeschenk reis je op zondag 18 maart gratis met de trein.

Thema
Het thema van de Boekenweek is Natuur. Jan Terlouw heeft het Boekenweekessay 'Natuurlijk' geschreven: een ode aan de natuur en een vurig pleidooi om de aarde in betere staat achter te laten voor volgende generaties. Het essay is voor €3,95 te koop bij Bruna Enschede. Ook een toepasselijke aanbieding tijdens het Boekenfestival bij Bruna is Mijn leven in de wildernis van Miriam Lancewood, bekend van het tv-programma Floortje naar het einde van de wereld. Dit prachtige boek is alléén bij Bruna te koop voor slechts €7,50.

Leesplezier
Tijdens het Boekenfestival vind je bij Bruna ook veel nieuwe titels voor úren leesplezier, bijvoorbeeld Voor mij van Jojo Moyes, de veelbesproken biografie van Gordon en Het Duitse meisje van Armando Lucas Correo. Ga dus snel naar Bruna Enschede (De Heurne 10) en laat je inspireren!

Te Kijk Gezet: De Windmolenaar

ENSCHEDE - De gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan! Op 21 maart hebben wij weer veel te kiezen. In deze rubriek neemt onze huis-cartoonist enkele markante uitspraken van politici onder de loep. Een rubriek met een knipoog die aanzet tot nadenken: wat merken wij van hun beloften en beleidsspinsels? Had nieuw beleid het gewenste effect of is een kritische noot op zijn plaats?

In het vijfde deel: Wethouder Eelco Eerenberg is portefeuillehouder van financiën en duurzaamheid in onze stad. In 2015 won hij de verkiezing beste jonge bestuurder van het tijdschrift 'Binnenlands Bestuur'. In onze karikatuur wordt hij neergezet als windmolenaar met het citaat: "Laat maar waaien!" Van hem mag het hele buitengebied inclusief natuurschoon volgebouwd worden met windmolens. We weten inmiddels dat daar binnen de Enschedese gemeenteraad weinig draagvlak voor is. Eerenberg trok zich daar niets van aan en huurde alvast windmolenbouwer Pondera Consult in. Snel werden er tientallen plekken aangewezen waar de windmolens gebouwd moeten worden. Het is echter nog zeer de vraag of zijn 'windmolenwaanzin' het wint of gewoon weer overwaait.

Concept en tekst: René Beunders

Mission Day

ENSCHEDE - Met GPS en een spelletje Enschede ontdekken? Op 11 maart heeft u de kans om op een geheel unieke wijze de binnenstad van Enschede te verkennen.

Het spel Ingress wordt gespeeld op een mobiele telefoon. Het doel is punten te veroveren. Deze punten kunnen gescoord worden bij culturele bezienswaardigheden in de binnenstad. Een speelse manier om Enschede beter te leren kennen. Deelnemen aan het spel kan gratis op 11 maart tussen 11.00 en 17.00 uur. Registratie voor deelname kan op http://events.ingress.com/MissionDay/Enschede.

Vitaliteitsbeurs

HAAKSBERGEN - De Vitaliteitsbeurs Haaksbergen is voor iedereen van 55 jaar en ouder die meer wil weten over gezond en fit ouder worden.

De Vitaliteitsbeurs wordt gehouden in De Bouwmeester aan de Bouwmeester 6 in Haaksbergen. Er hebben zich al meer dan 35 standhouders aangemeld. De standhouders geven informatie over onder andere en het aanpassen van de woning om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Er zal ook een lezing worden gegeven over het goed regelen van financiële en notariële zaken. De beurs is gratis te bezoeken op 11 maart tussen 10.00 en 16.00 uur.

Amsterdams Kleinkunst
Festival

ENSCHEDE - De selectierondes voor het Amsterdams Kleinkunst Festival hebben plaatsgevonden. Drie van de zes halve finalisten komen op 14 maart om 19.30 uur naar De Vrijhof.

De halve finalisten staan met de zelfgemaakte programma's op de planken in De Vrijhof. Door de reacties van het publiek kunnen de halve finalisten nog schaven aan hun programma en werken aan hun performance om zo goed voorbereid deel te nemen aan de halve finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Kom kijken naar de talenten van de toekomst. Kaarten voor de voorstelling in De Vrijhof kosten € 10,-.

Bijzondere expositie InteraktContour

ENSCHEDE - InteraktContour heeft deze week een bijzondere expositie geopend. Het gaat om werken die gemaakt zijn door kunstenaars met hersenletsel; mensen die gebruik maken van InteraktContour's dagbesteding om weer te herstellen.

Tot en met 29 maart zijn hun werken te zien in de 'Pop-Up Art Gallery 4 The Benefit' aan de Markstraat 10 in Enschede. Deze vrijdag is de officiële opening van de nieuwe expositie.

Dagbesteding
Bij de Dagbesteding van InteraktContour komen mensen die als gevolg van een beroerte, ziekte, ongeluk of hersentumor blijvend hersenletsel hebben. 'Creatief bezig zijn heeft voor mensen met hersenletsel aantoonbaar meerwaarde,' vertelt Dieske Stobbelaar van InteraktContour. 'Kunst maken werkt ontspannend, maar helpt deelnemers ook om persoonlijke doelen te realiseren. Zij ontwikkelen en onderhouden zo bijvoorbeeld vaardigheden op motorisch, technisch en sociaal gebied. Daarnaast is kunst maken voor hen een manier om opnieuw invulling te geven aan hun leven, dat door het hersenletsel vaak ingrijpend veranderd is.' Deze bijzondere tentoonstelling wordt op 9 maart feestelijk geopend door Jan van Kampen, bestuurder van InteraktContour in aanwezigheid van de kunstenaars en hun familie en vrienden.

InteraktContour
InteraktContour biedt behandeling, begeleiding, dagbesteding en 24-uurs zorg voor mensen met hersenletsel na bijvoorbeeld een beroerte, ongeluk of hersenoperatie. Nederland telt volgens de Hersenstichting naar schatting 645.000 mensen met niet aangeboren hersenletsel. Jaarlijks lopen zo'n 140.000 mensen hersenletsel op, waarvan 40.000 mensen een blijvende beperking hieraan overhouden.

Daisy Correia weer in Concordia Theater

ENSCHEDE - Daisy Correia, de ambassadrice van de Portugese fado in Nederland, brengt op 12 maart tijdens het lunchconcert in het Concordia Theater haar programma 'Balans in mijn fado'.

Correia was eerder te zien in Enschede met haar theaterreeksen 'Este meu fado', 'Meu abraço' en 'Uma casa Portuguesa'. Deze fadista deelde met grote namen het podium o.a. met Ana Moura, Fernando Lameirinhas, Lenny Kuhr en Stef Bos met wie ze zelfs een duet opnam. In haar nieuwe theaterreeks 'Balans in mijn fado' balanceert Correia, tussen haar twee culturen twee landen en twee talen. Het publiek heeft in het verleden zijn waardering uitgesproken voor de sound en het gevoel van de prachtige stem van Correia en heeft haar daarnaast weten te motiveren om de Nederlandse taal meer te integreren in haar fado.

Repertoire
In beide talen laat ze nieuw repertoire horen die over het leven en de saudade (weemoed) gaan. Het leven is niet alleen verdriet maar ook geluk, vriendschap en mooie momenten. Bestaande fado's werden in het Nederlands vertaald en Nederlandse nummers in het Portugees. Hoe klinkt een bekende fado van Amália Rodrigues in het Nederlands en o.a. "Als de liefde niet bestond" van Toon Hermans in het Portugees. Correia brengt deze, samen met haar 2 gitaristen, in Concordia op haar eigen wijze. Met haar stem, de verhalen, het gevoel, de emoties en de saudade neemt Daisy Correia haar publiek mee naar een mooie balans van twee landen. De voorstelling 'Balans in de fado' is een aanrader om te bezoeken ook voor diegenen die onbekend zijn met de Portugese fadomuziek. Het optreden tijdens Broodje Cultuur begint op 12 maart om 12:30 uur en kaarten à 10,00 zijn te bestellen bij het Concordia theater. Voor meer informatie over Daisy Correia kijk op www.daisycorreia.com

Voluit lachen, praten en eten met Prothetico

ENSCHEDE - Iedereen wil graag een mooie glimlach en daarvoor is een goed en gaaf gebit onontbeerlijk. Dat geldt uiteraard ook voor een kunstgebit. Het is dus erg vervelend als daar een probleem mee is, zoals een scheurtje of een loszittende tand. De deskundigen van kunstgebittenspecialist Prothetico begrijpen dat maar al te goed. Dat is dan ook de reden waarom zij bij dit soort problemen een supersnelle service zo belangrijk vinden. Vandaar het motto: 'Klaar terwijl u wacht'.

'Wij begrijpen heel goed dat een klein scheurtje of een missende tand in een kunstgebit erg vervelend is voor mensen die daarmee rondlopen en dat zij dus zo snel mogelijk geholpen willen worden', zegt Carlo Hommel van Prothetico. 'Daarom zorgen wij er voor dat onze wachttijden erg kort zijn. Bij een noodgeval kan een patiënt gewoon langs komen en dan wordt de reparatie direct uitgevoerd. Dat is een van onze serviceaspecten die wij zeer belangrijk vinden.' Service staat bij Prothetico dus hoog in het vaandel. Dat uit zich ook in een andere vorm van dienstverlening, die uniek is: tandtechniek aan huis. 'Die service is ideaal voor mensen die slecht ter been zijn of om wat voor reden dan ook het huis niet uit kunnen', aldus Hommel. Deze service betekent dat mensen nog maar één keer naar de praktijk aan de Marssteden 90 in Enschede hoeven te komen.

Eigen tandarts
'Dat intakegesprek vindt plaats met de tandarts en bij dat eerste gesprek ben ik ook aanwezig. Wij vinden dat belangrijk, want het betekent dat ik beter rekening kan houden met de wensen van de patiënt wanneer ik met een kunstgebit aan het werk ga.' Na het eerste intakegesprek kan de rest van het proces, zoals de modellen- en de pasfase, aan huis worden afgewerkt.

Service aan huis
Een extra voordeel van de tandtechniek-aan-huis-service is, dat de patiënten ook voor reparaties het huis niet meer uit hoeven. Dit is wel zo fijn wanneer je druk of even wat minder mobiel bent. Een loszittend kunstgebit is erg lastig. De kans is groot dat het slinken van het kaakbot hiervan de oorzaak is, want een kunstgebit heeft dan niet genoeg houvast meer. Prothetico biedt hiervoor de oplossing in de vorm van het klikgebit. Hoe werkt zo'n klikgebit? 'Onze gespecialiseerde tandarts brengt implantaten aan; je zou die een soort kunstwortels kunnen noemen. Die zorgen ervoor dat het kunstgebit kan worden vastgeklikt aan de kaak, vandaar de term 'klikgebit'. Het resultaat is nooit meer een loszittend of pijnlijk gebit en dus met een gerust hart voluit lachen, praten en eten. Prothetico is een kunstgebittenspecialist met alle kennis onder één dak. Snelle service en een uitstekende kwaliteit zijn daarmee gegarandeerd. Prothetico heeft een eigen tandarts-implantoloog en tandtechnici en werkt met de nieuwste technieken en hoogwaardige materialen.

Wandeling Buurserzand

HAAKSBERGEN - Wandelkring DIO organiseert een wandeling op 15 maart richting het Buurserzand.

De omgeving van Haaksbergen is ideaal voor een wandeltocht. De wandeltocht van 15 maart om 9.00 uur gaat richting het Buurserzand. Er zijn verschillende routes met een lengte van 5 tot 10 kilometer. Deelname aan de tocht kost € 1,80 (inclusief kopje koffie). Er wordt gestart bij 't Gängelhuuske, Molenstraat 26 te Haaksbergen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anne van Adrichem op telefoonnummer 053 4770530 of annevanadrichem@home.nl.

Welcome
to the Future

ENSCHEDE - In "Welcome to the Future" geeft Richard van Hooijdonk een blik op de toekomst in een spannende ontdekkingsreis.

Op 13 maart om 20.00 uur is Richard van Hooijdonk te zien in het Wilminktheater. Hij probeert vragen als "Wonen en werken we straks samen met robots?" en "Welke toekomst brengt de technologie ons?" te beantwoorden. Wilt u weten hoe trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk de toekomst ziet? Bestel dan kaarten voor de theatershow vanaf € 17,50 via www.wilminktheater.nl.

Tangata

ENSCHEDE - Tangata is een kwartet dat zorgt voor een muzikale belevenis op 11 maart in Het Vestzaktheater tijdens "Wereldmuziek: Mijmeren in de winter, passie en romantiek".

Tangata schuwt tangomaestro's als Piazzolla en Salgan niet. Daarnaast laten ze ook zelf geschreven tangocomposities horen. Muziek, en zeker tangomuziek, zorgt voor emoties bij de luisteraar. De voorstelling van Tangata is er één vol melancholie en weemoed met uitbundige ritmes. Voor deze voorstelling in Het Vestzaktheater, Walstraat 35 in Enschede, is de entreeprijs € 8,50.

Dolfje
Weerwolfje

HAAKSBERGEN - In het Kulturhus kunnen kinderen op woensdag 14 maart naar de film "Dolfje Weerwolfje" kijken.

Hoe gaat een jongetje van zeven jaar om met de verandering naar een pluizig weerwolfje bij volle maan? Kom kijken naar Dolfje Weerwolfje op 14 maart om 14.30 uur. De filmmiddag kost €3 en aanmelden kan via info@kulturhushaaksbergen.nl.

Stem sociaal

ENSCHEDE - De gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur. Eens in de vier jaar worden de inwoners van alle gemeenten in de gelegenheid gesteld hun stem uit te brengen. In Enschede hebben we deze keer de luxe om uit maar liefst 14 partijen te kiezen. Als kiezer hebt u dus veel te kiezen. De stichting Sociaal Hart Enschede keek vanuit het sociaal oogpunt naar de diverse partijen. Wie is volgens hen het meest sociaal? Zij nemen graag met u een vrijblijvend stemadvies door.

Sociaal Hart Enschede moest naar eigen beleving de laatste vier jaar helaas constateren dat de coalitiepartijen CDA, ChristenUnie, D66, VVD en Burger Belangen te weinig oog hebben gehad voor een goed sociaal en zorgzaam beleid. In plaats van het college te controleren hielden zij koste wat kost hun wethouders de hand boven het hoofd. Het CDA bijvoorbeeld deed dat met haar wethouder Patrick Welman (bijstand, armoedebeleid en schuldhulp) en de ChristenUnie met haar wethouder Jurgen van Houdt (Wmo huishoudelijke zorg). Met name deze twee verantwoordelijke bestuurders hebben een puinhoop gemaakt van het sociaal domein. Hun gezamenlijke beleid en uitvoering hebben tienduizenden inwoners jarenlang zwaar gedupeerd. Denk daarbij aan sociale misstanden zoals de zoekperiode, de bevoorschotting, de beslagvrije voet, het beschermingsbewind en de korting op de huishoudelijke zorg. Door structureel onrechtmatig en onbehoorlijk handelen werd het college reeds door de Nationale Ombudsman, de Centrale Raad van Beroep, de Rechtbank Overijssel, de Rekenkamer en de Klachtencommissaris flink over de vingers getikt.

Oppositie
Gelukkig kent Enschede drie oppositiepartijen die zich enorm hebben ingezet voor de rechten en belangen van kwetsbare inwoners. Dat zijn EnschedeAnders, de SP en GroenLinks. Tot onze spijt kunnen we dat van oppositiepartij PVDA niet zeggen. Voor de komende vier jaar is het ons inziens van bijzonder groot belang dat Enschede weer sociaal en zorgzaam wordt voor haar inwoners. Het kille uitsluitend financieel gestuurde beleid moet nu maar eens plaats maken voor de warme menselijke maat. Neem bijvoorbeeld EnschedeAnders, de partij van Margriet Visser, die slaat hier de spijker op zijn kop. Speerpunten uit het verkiezingsprogramma van deze oppositiepartij zijn: 1) goede zorg voor ouderen, mensen met een beperking en chronisch zieken 2) passende mantelzorgondersteuning en ruimhartige mantelzorgwaardering 3) humaner bijstandsbeleid en toegankelijke schuldhulpverlening en last but not least 4) effectieve (kinder)armoedebestrijding. Het stemadvies van Stichting 'Sociaal Hart Enschede' luidt dan ook: maak binnenkort gebruik van uw stemrecht en stem vooral sociaal. In dat geval heeft u de keus uit drie partijen: EnschedeAnders (lijst 10), de SP (lijst 4) of GroenLinks (lijst 7). De keus is aan u op 21 maart!

Slaapproblemen? Neurofeedback helpt!

ENSCHEDE - Iedereen kent het wel; een nacht slecht slapen. Op zich is af en toe een nacht niet erg, maar wat als je al langere tijd slecht slaapt?

"Niet of slecht slapen gedurende een korte periode heeft negatieve effecten op jou en je lichaam." Zegt Eline ten Have, therapeut van Breindomijn. "Zonder voldoende slaap worden onder andere je concentratievermogen en je reactievermogen minder. Slapeloosheid heeft ook negatieve invloed op je emoties, je gezondheid en het herstel van je hersenen. Om in goede gezondheid te blijven is namelijk een slaap van minimaal 6 uur achtereen nodig voldoende te kunnen herstellen en te functioneren." Vult therapeut Marleen Haverkate aan.

Een klant aan het woord
"Ik slaap mijn hele leven al slecht maar nu sliep ik bijna helemaal niet meer, ik voelde me daarbij ook niet lekker in mijn vel.?In september 2017 las ik iets over neurofeedback en slaapproblemen. Het zou helpen tegen slaapproblemen, depressie en kon misschien ook iets betekenen bij de ziekte van Parkinson. Ook las ik in een tijdschrift iets over kinderen met ADHD die door neurofeedback geen medicijnen meer nodig hadden. Ik besloot het ook te proberen. Alleen al beter te slapen en wat minder depressief te zijn zou mij al helpen. In oktober 2017 ben ik met neurofeedback begonnen met twee keer in de week een sessie. Na 8 sessies sliep ik al veel beter, na 12 sessies zelfs heel goed, in de afgelopen 10 jaar had ik nooit meer zo goed geslapen en zit ik weer goed in mijn vel. Had ik dit maar eerder geweten!"

Ervaar het zelf
Ook graag weer goed slapen? Maak een afspraak via www.breindomijn.nl. De vertrouwde locatie voor neurofeedback in Haaksbergen en vanaf 1 april nu ook in Enschede.?Nieuwe naam, vertrouwd adres voor dé specialisten in Neurofeedback hersentraining.

Kennismaken met roeien

ENSCHEDE - Heerlijk op het water, in de frisse lucht, bezig met je hele lijf. Binnenkort krijg je de gelegenheid kennis te maken met al deze aspecten van roeien.

Op 24 maart 2018 start de Enschedese Roeivereniging Thyro weer met een basisroeicursus. Onder begeleiding van enthousiaste instructeurs worden de beginselen van roeien aangeleerd in meerpersoonsboten en indien gewenst in eenmansboten. De cursus vindt plaats op woensdagavond en zaterdagochtend. De cursus duurt 6 weken en kost 100 euro.

Voor iedereen
Iedereen kan leren roeien. Jong en oud, met of zonder sportervaring. Roeien is een sport die recreatief beoefend kan worden, maar wedstrijdroeien op diverse niveaus is ook mogelijk. Het is een sport waarbij alle spiergroepen gebruikt worden en weinig tot geen blessures voorkomen. Thyro heeft een volledig aangepaste accommodatie en aangepast materiaal. Hierdoor kunnen mensen met een functionele beperking ook genieten van deze mooie sport. Thyro is een vereniging waar je kunt wedstrijdroeien, fraaie dagtochten kunt maken of recreatief kunt roeien op het Twentekanaal. Daarnaast kan je ruimschoots genieten van het verenigingsleven. De roeivereniging heeft een regionale functie, de leden komen niet alleen uit Enschede, maar ook uit de omliggende gemeenten en Duitsland. Thyro heeft een eigen botenhuis aan het Twentekanaal. (Ir. E.L.C. Schiff. sr. Straat 300 te Enschede). Kijk op www.thyro.nl

Samen vieren

ENSCHEDE - Dat kerkgemeenschappen samengaan is niet echt nieuw, maar de komende viering in de St Jankerk in Enschede belooft wel een bijzonder moment te worden.

Deze zondag 11 maart staat namelijk een gezamenlijke viering op het programma van de katholieke gemeenschappen van Maria van het Oosten en de St Jan. Het verschil tussen beide gemeenschappen is dat de St Jan de Rooms-Katholieke grondslag heeft en maria van het Oosten een maronitische kerk is. Dit is een oosters-Katholieke kerk die voortkwam uit een Syrische geloofsgemeenschap die in de twaalfde eeuw haar verbondenheid met de bisschop van Rome uitsprak. De viering die start om 10.00 uur brengt verschillende culturen en kerken bij elkaar in groot respect voor elkaar. Arabische en Nederlandse talen zullen gebruikt worden in de gebeden en gezangen. Aboena Miled en father Ben Engelbertink, mhm, zullen gezamenlijk de verkondiging houden over het thema 'Samen in dienst van de Armen'. Uiteraard is iedereen welkom bij deze dienst.

Klassiekers sieren centrum Hengelo

HENGELO - De Hengelose binnenstad krijgt een bijzonder nieuw bedrijf; Maxima Classic Cars opent deze zaterdag een nieuwe vestiging in het voormalige Duthler-pand aan de Willemstraat 39. Waar eerder de nieuwste mode de etalage sierde, treffen we er nu klassieke auto's aan. Een bijzonder bedrijf op een bijzonder mooie locatie.

Maxima Classic Cars is in de regio al goed bekend bij de liefhebbers van auto's met een geschiedenis. Zo heeft het bedrijf nu al een vestiging in Saasveld. Het uitbreiden naar Hengelo schept interessante nieuwe kansen én het past in de huidige opleving van de Hengelose binnenstad. Een unieke onderneming die iets anders biedt dan gebruikelijk; een publiekstrekker in zijn eigen recht.

Liefhebber
De liefhebber kan zich vergapen aan zo'n twintig klassieke auto's. Eigenaar Pieter Jan van Oosten heeft al meerdere bijzondere auto's in de etalage staan; klassieke Volvo's, een Volkswagen T1 en een Alfa Romeo Spider. Alles zal er te vinden zijn; van de dure Rolls Royce tot een betaalbaar icoon zoals de Citroën 2CV. Hoewel de nadruk ligt op auto's uit de jaren '50 en '60 zullen ook best andere bijzondere voertuigen hier te vinden zijn. Doordat Van Oosten's collectie klassiekers de afgelopen jaren groeide, was het pand in Saasveld al snel te klein. Door auto's onder te brengen op een mooie zichtbare locatie in Hengelo trekt dit nog meer liefhebbers van klassieke auto's.

Retro
Naast de klassieke auto's zijn er ook andere leuke retro spullen te koop. Het gaat dan om bijpassende jaren '50 en '60 items voor de echte liefhebber; zoals neon-verlichting en reclameborden. Met in de toekomst nog veel meer items die passen bij de klassieker-fanaat.

Beperkt open
Maxima Classic Cars zal vanwege deze bijzondere insteek niet dagelijks geopend zijn; eerst beginnen zij met opening op de vrijdag en zaterdag. Maar, als er veel belangstelling is, zou dit in de toekomst uitgebreid kunnen worden. Daarnaast zijn de klassiekers ook op afspraak te bezichtigen. Kom eens langs of kijk op de website, www.maxima-classiccars.nl

Weidevogelstand nog steeds onder druk in Overijssel

TWENTE - Wie eens goed zijn ogen en oren de kost geeft in de Overijsselse buitengebieden kan het best opgevallen zijn: er zijn tegenwoordig helaas minder vogels te vinden. Bepaalde soorten beginnen een zeldzaamheid te worden; onder meer door veranderingen in landbouw, decennia oprukkende bebouwing en andere factoren.

Diverse soorten doen het best goed in onze provincie. Zoals de Tureluur, graspieper en gele kwikstaart weten zich in Overijssel goed te handhaven in het boerenland. Met name aan de randen van graslandpercelen en op akkers treffen we ze vaak aan. Daarentegen hebben de Wulp, kievit, grutto en scholekster het beduidend moeilijker. De stand van grutto en kievit daalt nog steeds; ondanks menselijke interventies. Wulp en scholekster vertonen een licht herstel na jarenlange afname. Van de aantallen Overijsselse weidevogels uit 1994 (het eerste jaar van het meetnet) is nog maar 61 procent over.

Rol van de boer
Agrariërs spelen een belangrijke rol in het in stand houden van de vogelpopulaties. Zo krijgen boeren een vergoeding van de Provincie Overijssel om hun percelen later te maaien wanneer er broedende weidevogels zitten. Door pas na 1 juni te maaien krijgen vogels voldoende rust om hun jongen groot te brengen. Zeker voor de grutto en tureluur kwamen hierdoor weer terug. Deze overeenkomsten werken zeer goed wanneer dit over een groter gebied loopt. Sinds 2010 zijn ook de agrarische natuurverenigingen verantwoordelijk.

Vergoeding
Agrariërs krijgen een vergoeding van de provincie voor het later maaien van percelen met broedende weidevogels, bijvoorbeeld voor maaien na 1 juni. In deze percelen komen meer grutto's en tureluurs voor dan in gebieden zonder deze overeenkomsten. Deze overeenkomsten leveren het meeste op als ze worden gesloten voor grote aaneengesloten gebieden. Vanaf 2010 zijn de agrarische natuurverenigingen verantwoordelijk voor de uitvoering van het weidevogelbeleid voor gebieden met relatief veel weidevogels.