Hart van Enschede - Haaksbergen

18 januari 2019

Hart van Enschede - Haaksbergen 18 januari 2019


Demonstratie tegen risico's kernenergie in Lingen

Foto: KRD / Wikipedia Creative Commons

ENSCHEDE - De actiegroep Enschede voor Vrede haakt samen met GroenLinks Enschede en de SP Hengelo aan bij een geplande demonstratie tegen kernenergie komend weekend.

Zaterdag organiseren de lternverein Restrisiko Emsland, de Aktionsbündnis Münsterland gegen Atomanlagen en de Arbeitskreis Umwelt (AKU) Schüttorf een demonstratie in Lingen. De demonstranten gaan in optocht naar het stadhuis van deze Duitse gemeente. De aanleiding voor de demonstratie was het incident op 6 december afgelopen jaar bij de Duitse kerncentrale. Hierbij ontstond brand in een fabriek waar radioactieve splijtstofstaven geproduceerd worden. Dit is de brandstof waar de Lingense kerncentrale op loopt. Dankzij de grote inzet van 150 brandweerlieden bleef het incident beperkt qua omvang en schade. Maar, zo vrezen de actievoerders, het had ook heel anders af kunnen lopen. Zij vrezen scenario's waarbij radioactief materiaal vrijkomt en zich bij een wind uit het oosten makkelijk over Oost-Nederland zou kunnen verspreiden. Hoewel het incident op zich mee viel, valt er nog wel het een en ander af te dingen op de communicatie, ook vanuit de Nederlandse kant. Zo waren veel inwoners van Twente niet op de hoogte van de situatie en hoorden pas achteraf over het incident. Dit terwijl juist een instantie als de Veiligheidsregio Twente mensen actief zou moeten informeren bij zo'n incident. De hulpdienst staat dan natuurlijk wel weer voor een eigen afweging: te vroeg en te vaak waarschuwen zou de effectiviteit bij een écht probleem omlaag halen. Binnen de Provinciale Staten en Tweede Kamer was een en ander ook aanleiding voor discussie.

Oefenen
De Duitse en Nederlandse hulpdiensten werken wel continu aan het verbeteren van hun paraatheid voor eventuele, grotere incidenten. Zo bevestigde de Veiligheidsregio Twente dat er zowel in eind 2019 als begin 2020 gezamenlijke oefeningen gehouden zullen worden. Natuurlijk lost dit het communicatieve probleem richting de burger vooralsnog niet op. Eerder werden in delen van Twente al wel jodiumtabletten uitgedeeld om inwoners te beschermen bij eventuele stralingslekken, maar het is dan wel van belang om mensen ook op tijd te informeren wanneer er écht een incident ontstaat.

Happie brengt restaurant en klant bij elkaar

ENSCHEDE - De afgelopen jaren is het online bestellen en laten bezorgen van eten fiks toegenomen. Zeker in een stad als Enschede met veel restaurants kun je vrijwel alles laten bezorgen: van pizza tot sushi, van Griekse vleesspecialiteiten tot overheerlijke Surinaamse Roti. Ook voor een heerlijke lunch of catering bent u aan het juiste adres. Het nieuwe platform Happie wil het bestellen zowel voor de ondernemer als klant nog aantrekkelijker maken.

De website www.happie.online is sinds november vorig jaar in de lucht. Bezoekers kunnen nu al bestellen bij meer dan twintig bedrijven in Enschede, met een snel groeiend aantal de komende tijd. Zo is er voor iedere smaak wat te vinden. Happie wil de consument en ondernemer blij maken met een eerlijk bestelplatform en de beste gebruikservaring. Voor de ondernemer is het kostenplaatje simpel en duidelijk: zij betalen 6 procent provisie, all-in.

Gemakkelijk bestellen
Voor de consument die al gewend is om online eten te bestellen heeft Happie geen geheimen. De website is goed toegankelijk en heeft een zeer duidelijk bestelproces. Met enkele klikken is een maaltijd te bestellen. Dankzij een goede web-applicatie is dit ook op de mobiele telefoon goed te doen.

Leuke deals
De ambitie van Happie is om de kosten voor de consument en ondernemer zo laag mogelijk te houden. Door de lage kosten van de ondernemer kunnen ook zij de prijzen voor het bestelde eten laag houden én zelfs leuke acties aanbieden, uiteenlopend van speciale kortingsacties tot een gratis drankje bij bestellen. Diverse ondernemers bieden nu al mooie kortingen aan, waardoor het dus zeker loont om eens de prijzen te vergelijken. Zo heeft iedereen voordeel bij het gebruik van Happie.

Beleving
Happie is ook via social media actief met een mooi stukje promotie. Zo worden op de Facebook-pagina 'HappieBestellen' al leuke winacties gehouden. Daarnaast tonen ook de restaurants zelf hun lekkerste gerechten met foto's die ons doen watertanden. Dit geeft dan een mooi inzicht in de grote diversiteit en kwaliteit die de restaurants leveren.

Optimaal proces
Happie.online is achter de schermen druk bezig met nieuwe mogelijkheden en wensen die vanuit de ondernemers zelf komen. Het doel is om het platform zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij hun behoefte. Zo kunnen ondernemers ook hun volledige menukaart op Happie plaatsen en deze gemakkelijk bijhouden, wat ook weer handig is voor hun eigen websites. Happie wil dus nadrukkelijk niet de website van de ondernemer zelf vervangen, maar een mooie toevoeging zijn op hun eigen mogelijkheden.

Probeer het zelf!
Maak ook eens kennis met Happie voor uw volgende bestelling; kijk voor meer informatie en bestellen op de website: www.happie.online

Jaargang: 9 • Nr 316• Wk 03

Krat met bio-groenten. Lekker en gezond van Twentse grond

BORNE - Vertwenz (in Borne) bezorgt biologische groente- en/of fruitpakketten in stedelijk Twente, van Wierden tot Oldenzaal en Enschede. Zoveel mogelijk uit Twente en van het seizoen. Elke week een vers en gevarieerd pakket met groente/fruit. Zowel voor kleine als grote huishoudens. Zonder fratsen, dus stoppen of even niet kan zonder een opzegtermijn. Zo smaakvol is Twente.

Wat lekker en gezond is, hoeft niet van ver te komen. Drie biologische groentetelers in Twente verbouwen gezonde en smaakvolle groenten. Elk seizoen valt er weer wat anders te oogsten aan blad-, wortel-, vruchtgroenten, kolen, peulen en aardappelen. Van een heel gewone winterpeen tot vergeten groenten zoals winterpostelein en nieuwe groenten zoals mosterdblad. Het hele jaar door worden er meer dan 50 verschillende groenten geoogst, die hun weg van oale grond naar Twentse mond vinden. De smaakhelden van Twentse grond die dit met veel passie en hard werken mogelijk maken zijn Bietenrood uit Rossum, de Witte Raaf uit Denekamp en De Viermarken uit Enschede. Zo van de boer bij u thuisbezorgd en dat voor een eerlijke prijs. Geef om uw gezondheid en laat uw smaakpapillen zingen.

Probeer het!
Wekelijks verse, biologisch, lokale en lekkere pure groenten, zo van het land in jouw groentepakket? Vertwenz wenst je nog veel smakelijke en gezonde maaltijden. Waarom zou je het niet eens proberen? De bezorging aan huis is gratis en je kan stoppen wanneer je wilt. Geen fratsen, want daar houden wij zelf ook niet van (Jan & San, www.vertwenz.nl)

Gestampte Meisjes

BOEKELO - De naam geeft aan dat het theater mogelijk moeilijk te vinden is. Niets is minder waar.

Liefhebbers van cabaret en comedy weten wel degelijk de weg te vinden naar het verborgen theater te Boekelo. In de achterzaal van eetcafé de Buren aan de Beckumerstraat 2 te Boekelo, is de mogelijkheid aanwezig om maandelijks een voorstelling bij te wonen van een aanstormend talent. Op 8 januari werd de aftrap van het seizoen 2019 gedaan door de Gestampte Meisjes.

Het Verborgen theater was geheel uitverkocht. Drie jonge vrouwen, heel verschillende types, hebben getracht de man een plaats te geven die wij mannen verdienen. Na afloop van de prachtige energieke en humoristische voorstelling vroeg ik mij af, als je een keuze zou mogen maken of moeten maken, voor wie zou je dan kiezen? Het seksleven van Esmeé dat uitdagend werkt, haar danspasjes, haar bewegingen enthousiasmeerden mij als senior en riepen hier en daar prikkels op uit een ver verleden. Bij deze oudere man die zorg en aandacht en af en toe hulp nodig heeft past toch beter Ymke, eerlijk en direct, dus tijdens de voorstelling had ik al mijn keuze gemaakt. Maar de onbenulligheid en onhandigheid van Thenera viel bij het publiek ook goed in de smaak.

Wie een volgende voorstelling wil meemaken, noteer in uw agenda 12 februari Bas Birkert met 'Je Moeder. Reserveer nu en weet maak je avond je uit compleet de menukaart en de wijnkaart van restaurant de Buren is er met heel aantrekkelijke prijzen en menu's. Info@deburenboekelo.nl of 053-4281202

Foto en tekst Martin Meijerink

Column

Nieuwjaar

Bij de Nieuwjaarsspeech van Onno van Veldhuizen is het misschien zinvoller om te zien wat niet wordt gezegd, dan wat er wel wordt gezegd. De speech van de burgemeester van Enschede spitst zich toe op kinderen en gemeentebeleid met het oog op het verleden (Op welke wijze heeft het gemeentebeleid bijgedragen aan het welzijn van de huidige kinderen, nu en in de toekomst?) en met het oog op de toekomst (Op welke wijze wordt rekening gehouden met effecten in de toekomst bij het huidige beleid?). Daartoe gaat hij op zoek naar wat ons verbindt, bestuur en inwoners van Twente. Als eerste noemt hij de regio als verbindend element en dan in brede betekenis van het woord, inclusief Duitse grensstreek.

Vervolgens gaat de speech over zorg, waarbij hij waarschuwt voor de onbetaalbaarheid ervan. In het hoofdstukje over zorg, valt 'e'en zin op: "Wantrouwen lijkt in de plaats te komen van vertrouwen." Dit lijkt meer een maatschappelijk statement, dan een bijdrage voor gemeentebeleid op het gebied van zorg. Hij roept op tot een noodzakelijke discussie "zonder heilige huisjes" en noodzakelijk om als stad te kunnen blijven investeren, om vervolgens bij het D66-stokpaardje terecht te komen; duurzaamheid.

Zo'n speech is meer dan een gelegenheidstoespraak; het is een gemeentelijke Troonrede, waarbij de burgemeester aangeeft welke richting het collegebeleid op gaat. De burgemeester zal het concept van de speech ongetwijfeld aan bepaalde mensen hebben laten lezen. Opvallend is zijn keuze van onderwerpen. Tegenover de betaalbaarheid van de zorg staat het niet noemen van de slechte financiële positie van de gemeente, noch de miljoenensteun aan het noodlijdende FC Twente, of de miljoenentekorten van het gemeentelijk grondbedrijf. Geen woord hierover. Ook niet over de bestrijding van de armoede in Enschede. De burgemeester heeft het over 45.000 kinderen in Enschede, maar vertelt niet dat een kwart daarvan in armoedegezinnen woont. Als je zo begaan bent met kinderen, is verbetering van de leefomstandigheden van kinderen uit minimagezinnen een eerste prioriteit, lijkt mij.

Wat de burgemeester doet is kiezen voor "back to business", terug naar "normaal" en dat betekent dat de zorg haar eigen broek moet ophouden. Nog beter, misschien houd je geld over. Als dat niet lukt, dan maar verhoging van de belasting (is al gebeurd; Enschede is de duurste gemeente om te wonen) of aanscherping van beleidsregels (het moeilijker maken een uitkering te krijgen, waar je recht op hebt). Onno van Veldhuizen weet waarvoor hij kiest en de vraag is of dit collegebreed gedragen wordt. Het is de keuze tussen liberaal en sociaal, tussen zelfredzaamheid en sociaal vangnet, tussen verplichte mantelzorg en solidariteit, tussen behoorlijk en onbehoorlijk bestuur, tussen de randen van de wet opzoeken en de burger geven waar hij recht op heeft, tussen Enschede opstoten in de vaart der volkeren of een degelijk financieel beleid.

Een dergelijke, politiek geladen speech verdient een politieke discussie in de gemeenteraad. Kan nog leuk worden.

Enschede app

ENSCHEDE - De Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker houdt een nieuwjaarsbijeenkomst op 22 januari om 19.30 uur in de Ontmoetingsruimte van de Ontmoetingskerk aan de Varviksingel in Enschede. Iedereen is van harte welkom!

De SHSEL zal ter afsluiting van het 50-jarig bestaan tijdens de bijeenkomst de Enschede app presenteren. De app is met name bedoeld om bij de jeugd rond de tienerleeftijd de belangstelling en liefde voor de geschiedenis en met name die van Enschede te vergroten.

De app
In de app zijn 64 locaties opgenomen en een daarbij behorende multiplechoicevraag. Naast de vraag zijn er over de locatie informatie en meerdere foto's beschikbaar. Alle beschikbare locaties zijn makkelijk te vinden, doordat op basis van GPS de dichtstbijzijnde locaties worden getoond. En men is geheel vrij in het bepalen welke locaties op welk moment worden bezocht. Een leuke manier voor iedereen om meer te leren over Enschede. De app is beschikbaar in het Nederlands, Duits en Engels en schakelt automatisch naar gelang de instellingen van de telefoon.

Mogelijk gemaakt
De Enschede app is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente Enschede, de Stadsgidsen en de Binnenstadcommissie.

Lezing: "De beleving van kleur in de tuin"

Biodiversiteit goed voor bijen en vlinders

ENSCHEDE - Op 22 januari wordt van 20.00 tot 22.00 uur een lezing over de beleving van kleur en tuin gegeven bij De Roef aan de Pastoor Geertmanstraat 17. Om de lezing bij te wonen betaald u €2,50.

Een tuin is bij uitstek een plek om te genieten en rust te vinden, maar ook een plek die nieuwe energie geeft. Hoe we een tuin waarderen en de kleuren erin ervaren wordt mede bepaald door wat we mooi vinden. iedereen beleeft kleur anders, dat zegt iets over de persoon en het zegt iets over de kleur.

Beleving
Martje leert je eigen beleving van kleur en je eigen kleurvoorkeur te begrijpen. Het is ook een heel praktisch verhaal, met veel aandacht voor beplanting. Niet alleen éénjarigen en vaste planten, maar ook bollen, rozen en bomen komen aan bod. behalve een beschrijving hoor je handige tips en doe je ideeën op om in je eigen tuin aan de slag te gaan en te komen tot mooie borders.

Maandag 21 jan. 10:00 uur

Word nit zat van 't leawn,
a'j nog tied van leawn zat hebt.

De aangename voordelen van TONZON vloerisolatie

Foto: Ton Willemsen

ENSCHEDE - In Nederland staan miljoenen cv-ketels die vroeg of laat vervangen moeten worden. Het is nog onzeker hoe je straks je huis kunt/moet verwarmen en hoe je warm tapwater krijgt. Duidelijk is wel dat in de toekomst de alternatieven steeds beter en goedkoper zullen worden. Het is daarom maar te hopen dat uw huidige ketel nog een flinke tijd meekan. Gelukkig hebt u dat deels in eigen hand. Wanneer u de ketel nu minder gebruikt, zal hij langer meegaan.

TONZON vloerisolatie is de meest aangewezen manier om de levensduur van je CV-ketel te verlengen. Het verkort het feitelijke stookseizoen en vermindert het aantal dagelijkse branduren. Dat komt omdat de unieke Thermoskussens als enige isolatiemateriaal het warmteverlies naar de kruipruimte vrijwel volledig blokkeren. Omdat daarbij de vloer ook warmer is, ontstaat de behoefte aan extra warmte pas bij een lagere buitentemperatuur. Het aantal dagen per stookseizoen dat de ketel aangaat, wordt dus minder. Daar komt bij dat op de dagen dat de ketel wel aangaat, hij minder lang hoeft te branden om de gewenste binnentemperatuur te bereiken. Uw ketel gaat langer mee en tegen de tijd dat hij wel vervangen moet worden, kunt u profiteren van de laatste ontwikkelingen en technieken. Naast alleen vloeren kunnen ook zolders en buitenmuren perfect geïsoleerd worden met TONZON-isolatie. Een koude buitenmuur kan met een voorzetwand, voorzien van Thermosheets, van binnenuit worden geïsoleerd. Daarbij kun je met minder ruimteverlies meer isolatiewaarde maken. Zo kun je een oude steensmuur nog beter laten isoleren dan een spouwmuur in de nieuwbouw.

Extra rendement
Een ander veel voorkomend euvel is dat radiatoren hun warmte onbelemmerd uitstralen naar de buitenmuur. Om dit verlies te elimineren heeft TONZON een slimme en doelmatige oplossing bedacht: HR-radiatorfolie. Deze wordt direct op de achterkant van de radiator zélf aangebracht, de meest efficiënte plek. Voor extra rendement worden de CV-buizen omwikkeld met de door TONZON ontwikkelde Bandagefolie. Al met al betekent isoleren met TONZON minder stoken en een langere CV-levensduur. En dat is mooi verdiend! Kijk op: www.tonzon.nl

FC Twente - Jong FC Utrecht

ENSCHEDE - Vrijdag speelt FC Twente de eerste thuiswedstrijd van de tweede seizoenshelft, thuis tegen Jong FC Utrecht. Het duel in De Grolsch Veste begint om 20.00 uur.

FC Twente schreef afgelopen weekend drie punten bij en steeg daarmee naar de tweede plek in de competitie. Een fraaie treffer van Wout Brama bracht FC Twente zondagmiddag in de competitiewedstrijd tegen MVV Maastricht in een fijne uitgangspositie: 0-2 op slag van rust. FC Twente handhaafde de 0-2 stand en trok daarmee de winst over de eindstreep. Afgelopen speelronde heeft Jong FC Utrecht met 3-1 verloren van Jong AZ. De beloftenploeg van de eredivisionist kwam aanvankelijk op voorsprong, maar gaf de voorsprong in de tweede helft uit handen. Het team uit Utrecht bezet momenteel een 18e plek in de competitie. Wil jij erbij zijn tegen Jong FC Utrecht? Kaarten zijn beschikbaar vanaf € 12,50 en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsch Veste. Ben je lid van de Kidsclub of Young Reds? Dan betaal je € 7,50.

Nieuwe locatiedirecteuren

ENSCHEDE - Het Stedelijk Lyceum heeft voor twee van haar locaties, Vakschool Het Diekman en Kottenpark nieuwe locatiedirecteuren aangesteld.


Maike Warrink-Lotgerink zal vanaf 1 maart 2019 het stokje overnemen van Paulien de Jong. Vanaf 1 maart zal Paulien zich concentreren op Het Stedelijk Vakcollege.

Het Diekman
Maike Warrink-Lotgerink (Enschede, 1982) gaat leiding geven aan praktijkschool Vakschool Het Diekman. Zij werkt momenteel nog als teamleider HAVO bij het Bataafs Lyceum in Hengelo. Haar 'roots' liggen in het VMBO en zij werkte onder andere ook voor het OPDC Enschede, het vroegere Expertisecentrum van Het Stedelijk Lyceum.

Kottenpark
Drs. Jan Volbers is per 1 april 2019 tot directeur van Kottenpark benoemd. Hij volgt de pensioengerechtigde Bram Distel op die jarenlang het gezicht van deze locatie van Het Stedelijk Lyceum is geweest.

Projectmanager
Jan Volbers (Enschede, 1965) werkt momenteel als projectmanager van het Pre-University programma van de Universiteit Twente. Na zijn opleiding Toegepaste Onderwijskunde aan deze universiteit, werkte Jan Volbers bij diverse werkgevers en als zelfstandig ondernemer. In 1996 kwam hij in dienst van de Universiteit Twente. Vanaf 2008 ontwikkelde hij heel succesvol het Pre-University programma.

Nu-U Senioren coaching kan helpen om weer te genieten

ENSCHEDE - Ouder worden makkelijk? Wie heeft dat gezegd? Mensen zijn gevormd door opgedane levenservaringen. Iedereen heeft een verleden en iedereen verwerkt gebeurtenissen op zijn of haar eigen manier.

Is er een stuk(je) verwerking overgeslagen (vaak onbewust) dan kan dit op den duur de kop op steken. Momenten die dit versterken zijn onder andere het verlies van dierbaren door overlijden, maar ook de zware mantelzorgtaken voor naasten. Verder kunnen ook lichamelijke beperkingen hun impact hebben. Wanneer u uzelf niet meer nodig voelt in de maatschappij kan ook eenzaamheid op de loer liggen, zeker wanneer er weinig contact is met de kinderen door afstand, gezin of baan. Ook relatieproblemen door bijvoorbeeld de pensionering laten hun sporen na.

Geniet weer
En ondertussen geniet ú niet meer van de laatste verdiende levensfase… Nu-U Seniorencoaching is gespecialiseerd in ouderenproblematiek. Als seniorencoach begeleid ik u om uw verleden weer kleur geven, u te laten genieten, te helpen om gebeurtenissen een plek te geven, u met plezier terug laten kijken op een mooi, nuttig en dankbaar leven. Tevens geef ik workshops waarin in positieve zin, de alledaagse dag van vroeger weer beleefd wordt. Voor meer informatie belt u naar 06-54 36 56 34 (Ester) of mail naar ester@nu-u-seniorencoaching.nl '

Vive La Fête

ENSCHEDE - Liefde voor electro, rock, new wave, Franse chansons en synthpop. Dat hoor je namelijk allemaal terug in de songs van deze trendsettende Belgen. Boek voor €23,- een ticket voor Vive La Fête tijdens hun show op 25 januari.

Mode-icoon Karl Lagerfeld is uiterst gecharmeerd van het koppel Els Pynoo en Danny Mommers en van de muziek dat het maakt. Het duo speelt meerdere malen op modeshows van Chanel over de hele wereld, worden het gezicht van het Braziliaanse zonnebrillenmerk Chilli Beans en kunnen zo op de cover van een modemagazine. Voor een cover van een 80's klassieker draaien ze hun hand trouwens ook niet om, want Vive La Fête is natuurlijk boven alles een band. Kom op 25 januari vanaf 20.30 uur bij Metropool Enschede.

Duister Rusland

ENSCHEDE - Kom op 19 januari om 20.00 genieten van het Nederlands Kamerkoor in het Muziekcentrum Enschede. Tickets kosten €22,75.

De Rus Daniil Sayapin ontdekte uniek notenmateriaal in Russische kloosters en archieven. Met Sayapin als voorzanger reconstrueert het Nederlands Kamerkoor een 17e eeuws requiem uit deze prachtige muziekverzameling. Het Concert voor Koor van Alfred Schnittke is een toegankelijk en aangrijpend werk. Duister Rusland is aangemerkt als Ovatie-tournee: een serie concerten ter ere van de Klassieke Muziekprijs van de VSCD (de Ovatie), die het Nederlands Kamerkoor in december 2017 in ontvangst nam. Op het programma staan Anoniem Russisch Requiem – Grote Panikhada en Alfred Schnittke Concert voor Koor.

Ik beloof niks

ENSCHEDE - Op 23 januari speelt René van Meurs in het Wilminktheater. De entree is €17,50 en de show start om 20.30 uur.

De afgelopen tijd heeft René van Meurs van alles meegemaakt waar hij graag over wil vertellen. Eigenlijk was hij ook van plan om exact te doen wat er van een avondje cabaretteketet verwacht mag worden: mooie verhalen, veel rake grappen, een stevig potje improviseren en een moordend tempo. Hij gaat het podium op met open vizier, klaar voor oprechte verbazing en bereid je echt te leren kennen. Eén ding wil hij afspreken: jij bent op tijd in het theater en René doet de rest.

9 / 16

Kia voor het eerst in top 5 best verkochte auto's

HENGELO - Kia heeft een geweldig jaar achter de rug; het merk staat nu voor het eerst in de top vijf van best verkochte auto's van Nederland.

Kia stond in 2017 nog op de zevende plaats in deze ranglijst. In totaal werden 26.412 nieuwe Kia's verkocht, tegenover 23.281 in 2017. Goed voor een marktaandeel van 5,9 procent. Het succes is mede te danken aan de Kia Niro Hybrid, al twee jaar het best verkopende hybride-model van Nederland. Kia verkocht in ons land al meer dan 10.000 stuks van deze crossover, met inmiddels ruim 3.000 reserveringen voor de nieuwe, volledig elektrische e-Niro. Dankzij de lage 4 procent bijtelling blijft deze ook in 2019 erg aantrekkelijk voor zowel particulier als zakelijk rijders. Ook andere modellen hadden veel succes; zo is de Kia Picanto de populairste auto in het A-segment; overtuigend met een ruim interieur en innovatieve uitrusting. De nieuwe Kia Ceed scoorde hoge ogen als finalist van 'Car of the Year'.

Servicegericht
Kia heeft een relatief jonge geschiedenis op de Nederlandse markt; het merk is hier nu 25 jaar verkrijgbaar. Dat Kia dan ook dit soort records mag vestigen is voor een groot deel te danken aan de uitstekende service bij dealers zoals Van Mossel Kia. Dit bedrijf won afgelopen december al Kia's eigen Platinum Platinum Prestige Delaer Award gewonnen.

Kom langs
Kom langs bij één van de vestigingen van Van Mossel Kia, onder meer in Hengelo aan de Holtersweg 30. Kijk voor meer informatie ook op: www.kia-vanmossel.nl

Bennie Wilmink begint 2019 met voordeel op Suzuki

ENSCHEDE - Begint u 2019 met een mooie nieuwe Suzuki? Autobedrijf Bennie Wilmink heeft momenteel diverse mooie kortingen lopen op enkele bestsellers. Zo zijn veel modellen uit voorraad extra scherp geprijsd mét tot 1.250 euro extra inruilwaarde.

De compacte Suzuki Celerio 1.0 Comfort opent deze mooie actie met een scherpe 750 euro extra inruilwaarde. Zo rijdt u deze auto nu voor een aantrekkelijk lage 12.149 euro of als private lease al vanaf 199 euro.

Swift en Ignis
Ook van de Suzuki Swift mocht Bennie Wilmink afgelopen jaar al veel modellen afleveren. De Swift 1.2 Comfort staat met 1.000 euro extra inruilwaarde voor u klaar voor 15.799 euro. Kiest u voor de 1.2 Select, met als toevoegingen onder meer een uitgebreider audiosysteem, achteruitrijcamera en stoelverwarming? U bent de nieuwe eigenaar voor 17.399 euro. Of ziet u de Swift 1.2 Stijl wel zitten? Ook hier is het extra inruilvoordeel 1.000 euro, waardoor u 18.699 euro af mag rekenen. De Suzuki Ignis begint bij 14.899 euro voor de 1.2 Comfort, 16.399 voor de 1.2 Select en 17.999 voor de 1.2 Stijl, dankzij 1.000 euro extra inruilwaarde.

Vitara en S-Cross
Wanneer u in 2019 het avontuur opzoekt is de Suzuki Vitara een mooie reisgenoot. Hier ontvangt u de maximale 1.250 euro extra inruilwaarde. Met dit voordeel staat de Vitara 1.0 Select klaar voor 24.349 euro, de 1.4 Select voor 26.249 euro en de 1.0 Stijl voor 28.349 euro. Ook op de Suzuki S-Cross pakt u de maximale extra inruilwaarde. De 1.0 Select is dan leverbaar voor 25.149 euro.

Kom langs
Kom langs bij autobedrijf Bennie Wilmink voor een vrijblijvende proefrit en meer informatie. Gevestigd aan de Westerval 16 in Enschede. Kijk ook op: www.benniewilmink.nl/suzuki

Riante korting op Mitsubishi

ENSCHEDE - Mitsubishi begint 2019 goed met extra voordeel op diverse modellen. Bij autobedrijf Bennie Wilmink kunt u nu tijdelijk profiteren van extra kortingen op voorradige auto's.

Het voorraadvoordeel is op veel auto's van toepassing, dus het loont zeker om een kijkje te nemen op de website www.benniewilmink.nl/mitsubishi voor de actuele voorraad. Uw voorraadvoordeel begint bij veel auto's al bij de 1.000 euro. Zo rijdt u de Mitsubishi Space Star 1.0 Cool+ al vanaf 12.790 euro. Op de Eclipse Cross Pure is het voorraad-voordeel eveneens 1.000 euro, waardoor deze leverbaar is voor 28.990 euro. De Eclipse Cross First Edition is nog leverbaar met 2.000 euro voordeel voor 32.690 euro.

ASX
De Mitsubishi ASX is eveneens scherp geprijsd, met een voordeel oplopend tot 2.000 euro. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor de Mitsubishi 1.6 Life voor 22.990 euro of de ASX 1.6 Connect Pro + voor 24.790 euro. Deze editie komt zeer compleet, met aantrekkelijke stylingopties, achteruitricamera en een uitgebreid audiosysteem met DAB+ tuner en smartphone link. Ook de Grand Luxe synthetisch leer met rode stiksels in de bekleding valt onder deze mooie editie.

Outlander PHEV
Natuurlijk mag ook de duurzame Outlander PHEV niet ontbreken; deze hybride staat klaar vanaf 34.490 euro voor de 2.4 PHEV Pure, een korting van 1.500 euro. De Outlander 2.4 PHEV Intense staat klaar voor 37.990 euro. De meest complete 2.4 PHEV Instyle verlaat de showroom met 2.000 euro korting, voor 45.990 euro.

Goed advies
Autobedrijf Bennie WIlmink geeft u graag goed advies over deze scherpe modellen. Kom langs aan de Westerval 16 in Enschede, Höltersweg 49 in Hengelo en Twentelaan 21 in Almelo. Kijk ook op: www.benniewilmink.nl/mitsubishi

De standkachel

ENSCHEDE - Eén van de voordelen van een elektrische auto die in de winter op de oprit aan de lader staat, is dat je de auto kan laten voorverwarmen. Met een standkachel kan je echter ook een brandstofauto alvast opwarmen, wat op een koude winterdag wel zo prettig is.

De zogeheten standkachel, ook wel parkeerverwarming of waterverwarming genoemd, is een inbouwapparaat dat voorzien is van een kleine verbrandingskamer waar een mengsel van lucht en brandstof, afkomstig uit de tank van het voertuig, ontstoken wordt. Op die manier wordt de koelvloeistof verwarmd, en die warmte komt vervolgens via de warmtewisselaar en de uitstroomopeningen in het interieur. De opgewarmde vloeistof loopt verder naar de motor, om zo ook deze op temperatuur te brengen. Het eindstation is de standkachel, waarna de vloeistof opnieuw rondgaat. Het hele proces neemt zo'n half uur in beslag. Bij de juiste watertemperatuur gaat het systeem in de stand-by-stand, zodat het weer aan kan springen als de temperatuur onder een bepaald aantal graden komt.

Behaaglijk
Een behaaglijk warm interieur en de tijd die je bespaart door niet te hoeven krabben zijn niet de enige voordelen. Een koude motor stoot tijdens de eerste kilometer meer schadelijk stoffen uit dan een warme motor. Daarnaast verbruikt een motor die nog niet op temperatuur is meer brandstof. Deze problemen zijn te ondervangen door middel van een standkachel. Toegegeven, sommige van deze systemen verbruiken ook brandstof en hebben uitstoot, maar die zijn verwaarloosbaar en wegen niet op tegen de te behalen voordelen. De verwarmingstijd met sommige apparaten kan tot 60 procent verkort worden. Het verbruik en de CO2-uitstoot kunnen op de eerste kilometers met eenzelfde percentage worden verlaagd. Doordat je geen last hebt van ijsvorming of condens heb je als bestuurder bovendien beter zicht, waardoor de kans op ongelukken lager is.

Soorten verwarmer
Er wordt onderscheid gemaakt tussen waterverwarmers, zoals hierboven beschreven, en luchtverwarming. Het laatstgenoemde systeem is puur voor het interieur bedoeld. Daarnaast zijn er lucht- en waterverwarmingen voor elektrische voertuigen en brandstofcelauto's beschikbaar. Er zijn ook elektrische standkachels. Deze kunnen, afhankelijk van hun capaciteit, zowel de motor als het interieur verwarmen. HEK bv is dealer van de merken Eberspa¨cher, Webasto en Defa verwarmingssystemen. Kijk op: www.hek-enschede.nl

Autobedrijf Bösing door als Bosch Car Service

ENSCHEDE - Autobedrijf Bösing in Enschede gaat door met een nieuwe naam: Bosch Car Service Bösing. Het bedrijf stapt af van de Vakgarage-formule. Voor u als klant zal er niet veel veranderen: ook met de nieuwe naam mag u rekenen op de vertrouwde service waar Bösing voor staat.

Bosch Car Service telt in totaal meer dan 400 autobedrijven in Nederland, waardoor er altijd eentje in de buurt is. Alle bij Bosch Car Service aangesloten bedrijven zijn lid van BOVAG en staan voor de hoogst mogelijke kwaliteit bij onderhoud en reparaties. Zo behoudt u altijd de fabrieksgarantie van uw auto. Veel onderdelen in een auto worden gemaakt door Bosch, waardoor de vervangende onderdelen dus altijd van de hoogst mogelijke kwaliteit zijn. Daarnaast worden werkzaamheden professioneel uitgevoerd naar de strikte voorschriften van uw autofabrikant. Het stellen van een diagnose bij problemen gaat ook efficiënt, dankzij de professionele apparatuur en software van Bosch die voor alle automerken inzetbaar is.

Betrouwbaar
Betrouwbaarheid is een belangrijk aspect van de Bosch Car Service formule. Zo maakt u altijd duidelijke afspraken over de kosten. Laat u uw APK uitvoeren in combinatie met een onderhoudsbeurt? Dan kan dit gezamenlijk voordeliger dan wanneer u dit apart uit laat voeren.

Kom langs
Bosch Car Service Bösing is gevestigd aan de Lenteweg 46 in Enschede. Bel voor meer informatie met: 053-461 16 16

Scherpe prijzen op voorradige Nissan-modellen

HENGELO - Wie 2019 wil beginnen met een mooie nieuwe Nissan kan bij Autobedrijf Lesscher in Hengelo profiteren van enkele zeer aantrekkelijke kortingen op diverse modellen.

Autobedrijf Lesscher kijkt terug op een geslaagd 2018; zij mochten weer veel klanten adviseren over de aanschaf van een nieuwe auto, een occasion of voor advies over private- en zakelijke lease. Als klant profiteert u van een grote ervaring en servicegerichtheid, tegen scherpe prijzen.

Kortingen
De kortingen zijn begin dit jaar al erg aantrekkelijk. Zo is de korting op de Nissan Micra al 1.350 euro. De Nissan Micra N-Way is hierdoor nu leverbaar vanaf 19.250 euro. U kunt ook kiezen voor Nissan All Inclusive, waarbij vier jaar onderhoud en 1 jaar extra garantie inbegrepen is, in combinatie met minimaal 5.000 euro financiering. Zo rijdt u al een Micra N-Way vanaf 114 euro per maand. Het totale voordeel loopt zo op tot 2.600 euro.

Qashqai
Bij de Nissan Qashqai is het standaardvoordeel al 3.000 euro. Zo rijdt u al een 2019 Nissan Qashqai 1.2 N-Connecta vanaf 28.550 euro. Op sommige diesel-modellen loopt het voordeel op tot een megakorting van maar liefst 5.000 euro. Zo is de 2019 Nissan Qashqai 1.5 N-Connecta met design pack leverbaar vanaf 31.950 euro. Wanneer u kiest voor Nissan All Inclusive met minimaal 5.000 euro financiering, rijdt u al een Qashqai vanaf 116 euro per maand.

Juke
Natuurlijk is de kortingsactie niet compleet zonder de vrolijke, veelzijdige Juke.De korting begint hier bij 3.000 euro, met tot 4.600 euro voordeel wanneer u kiest voor Nissan All Inclusive. De 2019 Nissan Juke 1.2 N-Connecta staat voor u klaar vanaf 22.950 euro of 114 euro per maand.

Kom langs
Maak vrijblijvend een proefrit met deze of andere scherp geprijsde modellen. Autobedrijf Lesscher is gevestigd aan de Zilverstraat 5 in Hengelo. Zij geven u ook een passend lease- of financieringsadvies. Kijk ook voor het actuele aanbod en meer informatie op: www.autolesscher.nl

Opel Ampera-e combineert rijgenot en duurzaamheid

HENGELO - Steeds meer fabrikanten hebben duurzame elektrische auto's in hun assortiment zitten. Bij Opel is de keuze beperkt tot één model op dit moment. Maar wat voor eentje: de Ampera-e is innovatief, duurzaam en met een optimaal rijplezier. Toonaangevend in zijn klasse, ook in 2019.

De Ampera-e viel op bij kopers en pers dankzij het grote bereik in zijn klasse. Opel's theoretische actieradius is maximaal 520 kilometer op een volle accu, hoewel dit in de praktijk eerder rond de 350 ligt. Een praktisch resultaat waar men terecht trots op is; veel merken kwamen niet in de buurt rond de introductie. Dankzij de uitstekende prestaties van de 60 kWh accu bereikt de Ampera-e de 100 kilometer per uur in slechts 7,3 seconden. Passagiers genieten van een ruim en comfortabel interieur, met hoogwaardige afwerking en materiaalgebruik. De Ampera-e is flexibel in zijn laadopties; u kunt onderweg gebruik maken van snelladers die in een half uur tijd tot 150 kilometer bij kunnen laden. Natuurlijk is de Ampera-e voorzien van de gebruikelijke veiligheidssystemen. Ook hier gaat Opel net een stapje verder. Een uitgebreid camera- en radarsysteem signaleert en voorkomt botsingen, assisteert bij het inparkeren en geeft een zeer veilig gevoel voor alle inzittenden.

Maak kennis
Opel Kamp Twente laat u graag kennismaken met de Ampera-e; deze is leverbaar vanaf 46.699 euro. Kom langs aan de Steenzoutweg 16 in Hengelo of Weezebeeksingel 4 in Almelo. Kijk ook op: www.kamptwente.nl

Betaalbaar en vakkundig schadeherstel bij Autoschade Stoeten

ENSCHEDE - Bij Autoschade Stoeten in Enschede bent u aan het juiste adres voor uiteenlopend schadeherstel. Of het nu gaat om de kleine parkeerdeukjes van alledag of grotere schades, u mag rekenen op een vakkundig resultaat.

Bij de uitdeukservice kunnen kleine deukjes worden verwijderd zonder de lak daarbij beschadigen, hierbij wordt een speciale uitdeuktechniek gebruikt. Het paneel van uw auto wordt eerst gemonteerd en vervolgens wordt de deuk er met een stang als het ware 'uitgelepeld'. Dit alles gebeurt snel en vakkundig terwijl u wacht onder het genot van een kopje koffie.

Vlotte, eerlijke service
Waar een deuk laten verwijderen middels de spuittechniek een dure aangelegenheid kan zijn, kunt u bij Autoschade Stoeten de deuk voor een gunstige prijs laten verwijderen. Kleine, rijdbare schades tot ongeveer A4-formaat kunnen met spotrepair hersteld worden. Hierbij blijft zoveel mogelijk de originele lak intact. Hebt u geen schade, maar is de auto wel toe aan een goede poetsbeurt? Autoschade Stoeten kan uw auto ook geheel reinigen en poetsen zodat deze zowel van binnen als buiten in nieuwstaat is.

Geen eigen risico
Autoschade Stoeten werkt met alle verzekeringsmaatschappijen. U betaalt ook géén eigen risico; dit neemt Autoschade Stoeten voor zijn rekening. Zij herstellen schades aan (vrijwel) alle merken.

Kom langs
Autoschade Stoeten is gevestigd aan de Chroomsteden 11 in Enschede. Bel voor een afspraak of meer informatie met: 053-43 05 223. Kijk ook op: www.autoschadestoeten.nl

De echte oldtimer, de auto van je vader

Het is een bekend fenomeen dat de favoriete auto uit je jeugd voor jou de meest ultieme oldtimer is. Kwam je een jaar of tien geleden op een oldtimertreffen aanzetten met een Volkswagen Golf van het type I, werd je vaak meewarig aangekeken. Dat was toch zeker geen oldtimer?

En die reactie is er eigenlijk één van alle tijden, want de oudere generatie oldtimerliefhebbers moet wennen aan wat de jongere generatie juist kan waarderen. De heersende generatie oldtimers die er toe doen, zijn altijd die auto's die het meest populair waren toen je zelf nog vol bewondering naar de nieuwe auto van je vader keek.

Moderne klassieker
Waren het vroeger de T-Fordjes, Citroën Traction Avant, MG of een Kever, tegenwoordig komen de dertigers en veertigers graag aanzetten met een Opel Kadett, een Peugeot 205 of dus een Volkswagen Golf I. En tot overmaat van ramp voor de oudere generatie oldtimerliefhebbers, vaak niet meer in originele staat. Vandaag de dag is een zogenaamde 'ratlook' erg populair. De ratlook doet in die zin recht aan de leeftijd van de oldtimer dat ie alle sporen van de gezegende leeftijd van het oudje gerust mag laten zien. Dus met veel roest, niet alles origineel en zelfs verweerde lak. Als oldtimer- en autoliefhebbers zullen we er maar aan moeten wennen, de tijden veranderen en de deelnemers aan oldtimertreffens ook. Zoals Bob Dylan ooit al eens zong: "The Times they are changing"

Auteur
Pieter Hof uit Boekelo is sinds zijn jeugd fervent autoliefhebber en schrijft er graag over. Al jaren Saabliefhebber en sinds een jaar of twaalf ook trotse bezitter van een oude en wat nieuwere Saab. Lid van het bestuur van de Historische Automobiel Vereniging HAV, organisator van de voormalige Singelrit in Enschede en lid van de Twentse Saabvrienden.