Hart van Enschede - Haaksbergen

8 maart 2019

Hart van Enschede - Haaksbergen 8 maart 2019


Van de nood een deugd maken met fietsbeloning

ENSCHEDE - De gemeente Enschede zet de afgelopen jaren steeds meer in op het stimuleren van fietsen. Fietsen is niet alleen gezond en goed voor het milieu, maar zorgt ook nog eens voor minder drukte en schadelijke uitstoot in binnensteden. De gemeente is dan ook actief bezig om meer mensen de fiets te laten pakken. Fietsbeloning op creatieve wijze is een mooie manier om sociaal wenselijk gedrag te stimuleren. Bijvoorbeeld nu de Oldenzaalsestraat even afgesloten is voor het verkeer.

Zoals de vaste forens of binnenstadsbewoner weet, gaat dit jaar de Oldenzaalsestraat in het centrum fiks op de schop. Er komt een nieuwe waterberging en nieuwe riolering, wat gefaseerd gedurende het jaar gerealiseerd zal worden. Het probleem is dat dit ook een belangrijke doorgaande route is. Automobilisten moeten omrijden, wat elders juist voor pieken in het verkeer zorgt. Maar wat als we van de nood een deugd kunnen maken? Want je kunt immers ook de omleidingsroute fietsen.

SMART-app
Met deze gedachte is nu ook een nieuwe spaaractie opgezet via de SMART-fietsapp. Deze werd al vaker ingezet om positief gedrag te stimuleren, inzichten te krijgen in fietsgedrag én fietsers meer mogelijkheden te geven om hun woon-werkverkeer te beïnvloeden. Zo krijgen gebruikers sneller groen wanneer ze bepaalde kruispunten naderen.

Beloning
Fietsers die gedurende de werkzaamheden vaker de omleidingsroute fietsen kunnen zo sparen voor een leuke beloning bij lokale ondernemers. Bijvoorbeeld een gratis lunch bij Dolce Vita of een Dopper naar keuze voor 2,50 euro bij Expo Enschede. De eerste fase van deze spaaractie loopt tot begin april. Bij de overige gefaseerde werkzaamheden dit jaar worden weer meer en nieuwe beloningen toegepast. Mensen die overstappen van een gewone naar een elektrische fiets kunnen ook sparen voor een extra beloning. De onderbouwing is dat een elektrische fiets namelijk fietsen op een langere afstand makkelijker maakt, waardoor een e-fiets een goed alternatief kan zijn voor de auto in het woon-werkverkeer. Het stimuleren van de e-fiets voor dit doel is één van de doelstellingen achter het overkoepelende beleid voor Fietsstad 2020.

Gemeente past stembureaus aan op meerdere fronten

ENSCHEDE - Op woensdag 20 maart mogen we weer naar de stembus, zowel voor de Waterschapsverkiezingen als de Provinciale Statenverkiezingen. Afgelopen week ontvingen alle stemgerechtigde inwoners de benodigde stempassen. En dit leverde gelijk wel wat vragen op, want de gesuggereerde stemlocatie is wellicht anders dan men gewend is.

Zoals vaste kiezers weten staat op iedere stempas ook uw dichtstbijzijnde stembureau vermeld. Dit is slechts een suggestie: u mag bij deze verkiezingen stemmen bij ieder stembureau binnen de gemeente. Het is alleen een manier om het voor kiezers makkelijker te maken om een stemlocatie te vinden.

Wijziging
Dit jaar kan deze suggestie echter afwijken van wat men gewend is. Dit komt doordat de gemeentelijke organisatie met een ander systeem werkt. De locatie van uw dichtstbijzijnde stembureau wordt namelijk bepaald aan de hand van uw postcode in plaats van uw huisnummer. Dit kan ervoor zorgen dat er een andere locatie staat dan u gewend bent. Wanneer u dus graag wil stemmen bij uw vertrouwde locatie is dit mogelijk, mits dit inderdaad nog een stembureau is.

Alles toegankelijk
Een andere belangrijke wijziging is dat bij deze verkiezingen alle stembureau's binnen de gemeente toegankelijk zijn voor mindervaliden. Enkele vertrouwde stembureaus kwamen hierdoor te vervallen omdat zij niet geschikt zijn voor mensen met een beperking, bijvoorbeeld door veel drempels. Om dit te compenseren werden ook weer nieuwe stembureaus toegevoegd, namelijk het Zonecollege, de Stadsbank, Prismare en het ROC aan de Wethouder Beversstraat. Gehandicaptenorganisaties in Nederland vroegen de afgelopen jaren al wel vaker aandacht voor het belang van goed toegankelijke stembureaus. Zeker ook nu ons land kampt met vergrijzing is het belangrijk dat ook inwoners op leeftijd hun stem uit kunnen brengen om zo op te komen voor hun eigen belangen.

Jaargang: 9 • Nr 323• Wk 10

Voorjaarscollectie bij Orrsing Schoenmode

HAAKSBERGEN - Wat een mooie vroege start van het voorjaar, bij Orrsing Schoenmode gingen dan ook al meerdere nieuwe paren over de toonbank, enthousiast werd men van de verschillende breedte maten die wij voeren en natuurlijk is het ook dit voorjaar weer sneakers wat de klok slaat, praktische veterschoenen met een rits die de klittenband schoenen vervangt.

Merken als Durea, Wolky, Piedi Nudi, Xsensible, DL sport en Gabor zijn merken met verschillende breedtes, wat de pasvorm uiteraard ten goede komt. Nieuwe prints en kleuren, zoals okergeel, grijs zilver en diverse blauwtinten worden door menig fabrikant aangeboden, wat een genot is om te verkopen, waar veel leuke reacties op komen. Zeker leuk vinden wij het dat een merk als Durea ook in de bredere leesten steeds mooiere modellen maakt in mooie prints en kleuren. Zowel in sneakers, bootjes als voor straks de sandalen. Het is natuurlijk voor ons de uitdaging om voor ieder paar voeten de best passende en leukste schoenen te vinden, daarom is de inkoop ook heel belangrijk. Samen met de fabrikanten steeds weer modernere en nieuwe materialen uitzoeken, wat een leuk vak hebben wij toch. Daarom nodigen wij u uit een kijkje te komen nemen in onze winkel om u te laten verrassen door wat wij voor u hebben ingekocht. Als nieuw merk hebben wij Hartjes toegevoegd, mooie frissen kleuren, soepele loopzool in verschillende breedtes voor de klant die dat zoekt. Natuurlijk staan wij voor u klaar met onze vakkundig advies en service.

Henrie en Annette Orriëns – Delsing. Orrsing Schoenmode is gevestigd aan de Spoorstraat 19 in Haaksbergen.

Column

74

Ben je 74 jaar oud, moet je naar de Centrale raad van Beroep om 1 uur extra huishoudelijke ondersteuning per week erbij te krijgen van de gemeente Enschede. Wat een lijdensweg. Je was ook al bij de bestuursrechter in Zwolle, die stelde toen de gemeente in het gelijk, maar de drie rechters van de Centrale raad hadden daar korte metten mee en tikten gemeente en rechtbank behoorlijk op de vingers. De Centrale raad had over een soortgelijk geval al eerder de gemeente Enschede in het ongelijk gesteld en de rechters baalden dat de boodschap niet was overgekomen, blijkbaar.

En hoe reageert de gemeente, wat doen ze? Gaan ze dadelijk aan de slag om de onwettige situatie te verhelpen? Nee, ze wachten eerst af wat het ministerie gaat doen en welk standpunt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten inneemt en passen vooralsnog hun beleid niet aan, want dat zou de rechtszekerheid bij de lopende gevallen in gevaar brengen. Welke rechtszekerheid? Vertragen, saboteren, misbruik maken van het recht. Alles wordt in stelling gebracht om maar te voorkomen dat er 1 uur extra moet worden uitbetaald. Maar dat lukt ze niet, want de Centrale raad heeft de beschikking van de gemeente vernietigd en zelf een besluit genomen voor dit individuele geval en wijst fijntjes op de geldigheid van de uitspraak in gelijke gevallen. Zoals de situatie nu is, moet elke aanvrager blijkbaar naar de Centrale raad van beroep om de uitkering te krijgen waar hij of zij recht op heeft.

Het college zegt de randen van de wet op te zoeken. Daar horen zij niet te zijn; zij horen als dienaren van het algemeen belang op de middenstip van het Nederlands recht te staan. Recht bestaat uit geschreven recht en jurisprudentie. Die jurisprudentie is er nu over het gebruik van tijdsaanduiding bij huishoudelijke ondersteuning. Zeker na de uitspraak van vorige week. Complimenten voor het doorzettingsvermogen van de aanvrager en zijn adviseurs. 74 jaar potverdorie.

Ik heb hier al eerder over geschreven met als kop "Handhaving" en toen was ik ook behoorlijk pissig en dat ben ik opnieuw. Deze week staat FC Twente ook weer op de stoep van het stadhuis en natuurlijk gaat het om geld. De bedragen staan in geen verhouding met elkaar en de onderwerpen ook niet. De belangen van de FC zijn veel groter dan die van 1 man van 74 jaar. Is dat zo? Is het waar dat de belangen van een zieke oudere overschaduwd worden door onvermogen en mismanagement bij een voetbalclub?

Hoe kan de raad nog maatschappelijk verantwoorden dat de inwoners van de gemeente moeten betalen voor lening en garantie van een bedrag van meer dan 30 miljoen euro voor een voetbalclub, die zijn eigen broek op moet houden en dat moet kunnen met uitverkochte wedstrijden. Als dat nu niet kan, dan kan het nooit staan ze over drie jaar weer op de stoep van het stadhuis. Wat is belangrijker? 1 uurtje meer hulp voor een 74-jarige per week, of miljoenen voor de Grolsche put? Meneer Vos, de aanvrager van het uurtje extra, dat hem werd ontnomen, weet het wel. Ik ook wel en ik denk u ook wel.

The Psalm Project in Ontmoetingskerk

ENSCHEDE - Op vrijdag 29 maart wordt de Palm Pasen Tour gehouden bij de Ontmoetingskerk. Het concert start om 20.00 uur en duurt 75 tot 90 minuten zonder pauze.

De concerten van The Psalm Project zijn inmiddels een begrip in Nederland. Met een eigentijdse vertaling van de psalmen worden de bezoekers getrakteerd op sfeervol en verrassend concert. Jong en oud zullen aangesproken worden door prachtige liederen die de band ten gehore zal brengen. Het geheel wordt afgewisseld met verhalen, luisterliederen en momenten om mee te zingen. Er wordt een collecte gehouden voor kerk in actie en na het concert is er de de gelegenheid om nog even na te praten met daarbij koffie/thee/fris voor 2 euro. Reserveer je kaarten via www.zingenindekerk.nl.

Infoavond over staar bij Augenklinik Ahaus in Enschede 13 maart

ENSCHEDE - Op woensdag 13 maart 2019 houden de artsen van Augenklinik Ahaus in het Fletcher Hotel in Enschede een informatieavond over de meest voorkomende oogaandoening staar (cataract).

Tijdens deze avond wordt er geinformeerd over de symptomen, de behandeling en de soorten kunstlenzen die kunnen worden toegepast. De kosteloze informatieavond begint om 20.00 uur. Augenkliniek Ahus hoopt u van harte welkom te mogen heten. Omdat het aantal zitplaatsen beperkt is gelieve van tevoren aanmelden via www.augenklinik.nl of telefonisch via 085-888 22 88.

Wat maak jij?
Al jarenlang ben ik creatief bezig, maar schilderen doe ik nog niet zo lang. Ik vind het erg leuk om te doen en ben zoekende om via verschillende technieken mijn eigen stijl te vinden. Dit is mooi om te ontdekken.

Wat maakt jouw werk speciaal?
Het liefst maak ik iets vanuit mijn gevoel en werk graag dingen uit met een eigen draai eraan. Mijn voorkeur gaat uit naar acrylverf.

Waar kunnen we je kunst zien?
Ik ben aangesloten bij schildersatelier Hoog en Droog (Lipperkerkstraat 87C, achter). Met zes hobbyisten zijn we hier op onze eigen manier aan de slag met onze creatieve ideeën. Een heerlijke omgeving hiervoor.

Welke bekende kunstenaar bewonder jij?
Mijn gevoel en het moment van de dag bepalen meestal welke kunst ik mooi vind. Dat kan heel divers zijn. Maar een specifieke kunstenaar die ik bewonder heb ik niet echt. Kunst is zo persoonlijk, ik vind het iets of helemaal niets.

Wat betekent Enschede voor jou?
Ik ben niet geboren maar wel getogen in Enschede. Ik woon hier nu 57 jaar en het is gewoon mijn stad. Een stad die in beweging is. Ik vind er de drukte, maar ook de rust. Al met al een fijne stad.

Twins
Acryl 70 x 50 cm.

Völle lachen gef reempels op de goo plaatsen.

Maandag 11 maart 10:00 uur

Elke dag werelds genieten bij restaurant Orchidee in Losser

LOSSER - Restaurant Orchidee in Losser opende in 2012 haar deuren. Andy en Min E Chang dragen elke dag weer zorg voor een topbelevenis. Of u nu komt voor een diner, het vernieuwde wokbuffet op de vrijdag, zaterdag en zondag of voor het afhalen van allerlei heerlijke specialiteiten.

Restaurant Orchidee is inmiddels bekend én geliefd bij de Lossernaren. Zo heeft het restaurant uitstekende recensies op Google en Facebook. De geweldige sfeer, uitstekende service en uitgebreide menukaart vallen goed in de smaak. In 2015 won Orchidee de prijs van het leukste restaurant van Overijssel. Dit jaar doen zij voor de vierde keer mee met deze verkiezing. Wanneer u een stem uitbrengt via www.restaurantverkiezing.nl en dit doorgeeft aan restaurant Orchidee, maakt u kans op een gratis diner voor twee!

Altijd genieten
Op dinsdag, woensdag en donderdag bent u van harte welkom om à la carte te eten met reservering, ook met grotere groepen zoals voor een bedrijfsfeest of trouwerij. Op de vrijdag, zaterdag en zondag kunt u van 16.00 tot 22.00 uur genieten van het vernieuwde wokbuffet. Dit kost 27,50 euro per persoon voor volwassenen, kinderen tot en met 12 jaar betalen 1,60 euro per leeftijdsjaar. Kijk in deze krant voor een 2,50 euro kortingsbon om voordelig kennis te maken met het nieuwe buffet. Hebt u een maagverkleining en eet u mee met een groep? Vraag naar het speciale, lage tarief. Met specifieke dieetwensen zoals een gluten- of andere allergie bent u van harte welkom. Restaurant Orchidee heeft ook diverse vegetarische gerechten.

Afhalen
Naast eten in het restaurant kunt u gerechten ook afhalen; op dinsdag, woensdag en donderdag van 16.00 tot 20.00 uur, vrijdag van 16.00 tot 22.00 uur en op zaterdag en zondag van 12.00 tot 22.00 uur. Restaurant Orchidee biedt een uitgebreid afhaalmenu met favorieten zoals de Chinese en Indische rijsttafels, uiteenlopende vlees- vis en kipgerechten en heerlijke sushi. Kijk op de website voor de altijd wisselende maandmenu's of het wintermenu. Hebt u een feestje of bijeenkomst op uw eigen locatie maar wilt u genieten van overheerlijke hapjes of een uitgebreid buffet? Restaurant Orchidee kan dit naar wens verzorgen. Buffetten worden geleverd met warmhoudschalen, borden en bestek. Vanaf 150 euro geen bezorgkosten, bij een lager bedrag in overleg.

Kom langs
Restaurant Orchidee ontvangt u graag als gast of voor het afhalen van een maaltijd. Gevestigd aan de Gronausestraat 199 in Losser. Bel voor informatie en reserveringen met: 053-536 30 00. Kijk op de website: www.orchideelosser.nl en op Facebook: wokrestaurantorchidee

Leven na een beenamputatie

ENSCHEDE - Het Roessingh in Enschede wil het brede publiek nog beter informeren over de gevolgen en behandelingen van uiteenlopende aandoeningen. Experts geven dan een interessante uitleg over diverse thema's. Op donderdag 28 maart is de eerste bijeenkomst van deze publieksacademie. Met als thema: leven na een beenamputatie.

Een ernstig ongeval, kanker, suikerziekte of vaatlijden zijn enkele oorzaken van het moeten amputeren van ledematen. Ongeacht de oorzaak, is verlies van een been een heftige gebeurtenis voor ieder persoon die geconfronteerd wordt met een beenamputatie. Wat betekent het in de praktijk om een of beide benen te moeten verliezen, hoe zit het leven na een beenamputatie er uit en wat is er nog mogelijk om goed mogelijk te kunnen functioneren en deelnemen aan de maatschappij na een beenamputatie? Dit zijn de vragen waar de drie professionals van Roessingh deze avond met het brede publiek willen spreken. U kunt zich aanmelden via marketing@roessingh.nl o.v.v. Publieksacademie.

Programma
Het programma begint om 18.00 uur, met een presentatie over de medische aspecten van beenamputaties door revalidatiearts Drs. B. Fard. Hierna volgt een blik op de toekomst met innovatieve beenprotheses door Prof. Dr. J.S. Rietman, hoogleraar revalidatiegeneeskunde. vanaf 19.10 uur is er een interactieve demonstratie over prothesetechniek door Ing. J. J. De Koning, senior orthopedische technoloog RRT. Kijk voor meer informatie ook op: www.roessingh.nl/over/actueel/publieksacademie-roessingh

Blijf langer zelfstandig wonen met steun van Home Instead

ENSCHEDE - In Nederland lijden ruim 250.000 mensen aan dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de bekendste vorm is.

Bij deze hersenaandoening raakt de patiënt langzaam steeds afhankelijker van de zorg van anderen. Gelukkig kunnen de meeste mensen met dementie thuis blijven wonen. Voor hun partners en kinderen is de zorg vaak een zware last, vooral omdat het gedrag van de patiënt verandert. Uit recent onderzoek van het VUmc blijkt bijvoorbeeld dat veertig procent van mantelzorgers voor mensen met dementie kampen met symptomen van ernstige depressie. Als mantelzorger heb je ook het gevoel dat je langzaam je partner, vader of moeder verliest. Veel mantelzorgers voelen zich overbelast. Daardoor kunnen zij hun partner, vader of moeder met dementie niet altijd de aandacht geven die nodig is om onveilige situaties te voorkomen. Desondanks is thuis blijven wonen voor ouderen met dementie vaak de prettigste situatie. Dit is ook wat Marco Elferink, directeur van Home Instead Thuisservice Enschede dagelijks ervaart: "De meest voorkomende vraag die ik krijg is, hoe kunnen we ervoor zorgen dat mijn vader en/of moeder verantwoord thuis blijven wonen? Welke mogelijkheden zijn er?". Thuis is bekend en vertrouwd. Bij dementie beginnen de herinneringen te vervagen en dan biedt juist de thuissituatie herkenning en geborgenheid.

Praktische oplossingen
Volgens Marco Elferink bestaan er alledaagse en praktische oplossingen die het mogelijk maken thuis een veilige omgeving te scheppen. Oplossingen voor mantelzorgers om respectvol met moeilijk gedrag om te gaan en mensen met dementie actief te houden door hen te betrekken bij alledaagse activiteiten. Mantelzorgers kunnen hun zware taak bijvoorbeeld verlichten door eenvoudige gedragstechnieken toe te passen en te werken met een levensboek. Daarnaast zorgt de inzet van speciaal in de omgang met dementie opgeleide CAREGivers voor rust en vertrouwen. Ook omdat Home Instead altijd werkt met vaste gezichten wordt er een persoonlijke band opgebouwd die helpt bij het terugvinden van dagelijks ritme en plezier. Wat hierin ook helpt is dat de CAREGiver altijd wordt geselecteerd op basis van de interesses, voorkeur en levensverhaal van de oudere. Ook de tijdstippen dat de CAREGiver langskomt, worden bepaald in overleg met de oudere. Alles om zoveel mogelijk aansluiting te vinden bij het gewenste levensritme.


Meer informatie
Mantelzorgers die meer informatie willen, of advies, kunnen contact opnemen met Home Instead Thuisservice Enschede, T:053-3030122 of via info.enschede@homeinstead.nl.

Avelijn maakt goodiebags voor de Vitaliteitsbeurs

HAAKSBERGEN - Vijf enthousiaste cliënten van Aveleijn, die dagbesteding invullen bij Noaberpoort, vullen de 100 goodiebags voor de Vitaliteitsbeurs komend weekend.

Ilse stort zich direct op de folders en kortingsbonnen en maakt daar mooie stapels van. 'ik vind het echt een hele leuke klus', zo vertelt ze. Als een geoliede machine heeft iedereen een eigen taak en nemen ze de tassen van elkaar over. Er wordt goed samengewerkt en ook gelachen. Heel snel zijn zo alle tassen gevuld en ingepakt.

Mooie hulp
Buurtsportcoach Nienke Schuppers is erg blij met de hulp van Aveleijn: "het is fijn om het vullen van de goodiebags aan hun toe te kunnen vertrouwen. Ze doen het nu al voor de derde keer en zijn elke keer weer enthousiast bereid om te helpen. Ook halen ze voor die tijd diverse goodies voor ons op. Ik ben ze heel dankbaar voor hun inzet!". Komende zondag 10 maart is de Vitaliteitsbeurs in sporthal de Bouwmeester. Om 09.30 uur gaan de deuren open voor bezoekers, met een openingsconcert van de Clippers Crew. De toegang is gratis en de eerste 100 bezoekers ontvangen één van de goodiebags. Op de beurs zijn vele stands te vinden met producten, diensten en informatie over gezond en vitaal ouder worden in de brede zin. Ook sport- en welzijnsorganisaties zijn vertegenwoordigd. Dit jaar is de vijfde editie van de succesvolle beurs.

Eindelijk duidelijke eisen voor houtkachels

OLDENZAAL - De houtkachel blijft in de Nederlandse woonkamer. Het kabinet maakte onlangs bekend dat er geen verbod komt op het gebruik van het sfeervolle toestel. Wel komen er strengere eisen omtrent het stoken van hout. Vanaf 2020 mogen alleen nog goedgekeurde HR kachels geplaatst worden. Een ontwikkeling die Boudrie Kachels en Haarden uit Oldenzaal van harte toejuicht.

Het kabinet heeft besloten dat er strengere eisen gesteld gaan worden aan de uitstoot van fijnstof uit de houtkachel. Vanaf 2020 mag de houtkachel nog 40 milligram fijnstof per kubieke meter uitstoten. Daarnaast moet het toestel een minimaal rendement hebben van 75%. Deze eisen gaan Europees gelden vanaf 2022, maar minister Van Veldhoven heeft besloten dat in Nederland per 1 januari 2020 alleen nog maar kachels verkocht mogen worden die aan deze eisen voldoen.

Waarschuwen
Ook gaat men de consument waarschuwen wanneer de weersomstandigheden ongeschikt zijn om te stoken. Het KNMI en RIVM zijn bezig met een systeem waarbij gebruikers van een houtkachel een bericht krijgen wanneer de omstandigheden niet geschikt zijn om te stoken. Dit kan zijn wanneer de luchtkwaliteit al slecht is of wanneer het windstil is. Volgens Van Veldhoven kan het systeem al in de winter van 2019/2020 operationeel zijn.

Goede ontwikkelingen
voor de luchtkwaliteit

Boudrie Kachels en Haarden is blij met de ontwikkelingen die het kabinet gaat doorvoeren. Alle houtgestookte toestellen die in de Oldenzaalse showroom opgesteld staan voldoen al aan de nieuwe eisen. Het bedrijf heeft al jaren de focus op kwalitatief goede toestellen met een lage belasting voor het milieu. De nieuwe regelgeving zorgt ervoor dat de kwaliteit van de houtgestookte toestellen die op de markt zijn drastisch omhoog gaat. Zo komt er een einde aan de vervuilende toestellen die veelal aangeboden worden bij de niet gespecialiseerde haardenzaken.

Stookcursus
Ook doet Boudrie Kachels en Haarden haar uiterste best om bij te dragen aan de kundigheid van de stoker. Het bedrijf stuurt niet alleen aan op de verkoop van kwalitatief goede, zuinige haarden en rookkanalen, maar geeft ook een aantal keren in het jaar stookcursussen. Dit doet Boudrie Kachels en Haarden niet alleen voor consumenten die een haard hebben gekocht bij het bedrijf, ook mensen die al reeds in het bezit zijn van een houthaard of kachel mogen zich aanmelden voor de cursus. Een leefomgeving zonder stank- en roetoverlast wordt namelijk niet alleen maar behaald door hoge kwaliteit producten. Een kundige stoker is minstens zo verantwoordelijk voor de uitstoot. Wilt u meer weten over het nieuwe stoken? De medewerkers van Boudrie Kachels en Haarden praten u graag bij over de laatste ontwikkelingen uit de kachelbranche. In de sfeervolle showroom in Oldenzaal staan diverse moderne houtkachels opgesteld.

Breed assortiment
Daarnaast is Boudrie Kachels en Haarden ook specialist op het gebied van gashaarden, pelletkachels en elektrische sfeervuren. Ook op het gebied van deze kachels en haarden zijn veel nieuwe ontwikkelingen te melden. De showroom in Oldenzaal is van maandag tot en met zaterdag geopend van 10:00 tot 17:00. Op donderdag is er een koopavond tot 20:00.

Stempassen op de mat

TWENTE - Op 20 maart mogen we weer naar de stembus. En deze keer mag u niet één, maar zelfs twee stembiljetten invullen. Er kan namelijk gestemd worden voor zowel de Provinciale Statenverkiezingen als het Waterschap Vechtstromen.

Deze week vallen de stempassen op de mat. Als u deze na 6 maart niet ontvangen hebt, neem dan contact op met de gemeente. Dit kan dan uiterlijk 15 maart schriftelijk of uiterlijk 19 maart 12.00 uur aan de balie bij uw gemeente. U ontvangt dan vervangende stempassen.

Twee passen
Omdat u mag stemmen voor twee aparte verkiezingen ontvangt u ook twee stempassen. Deze zijn bij de gemeente ook in te wisselen voor een kiezerspas. Hiermee kunt u buiten uw eigen gemeente stemmen, maar dit moet dan wel in het werkgebied van zowel de Provincie Overijssel als het Waterschap Vechtstromen liggen in verband met de stembiljetten. Het om laten zetten van een stempas naar een kiezerspas kunt u het beste op tijd doen. Dit kan zelfs op de dag van de verkiezingen nog tot 12.00 uur, hoewel het natuurlijk verstandiger is om dit wat vroeger te regelen.

ID-bewijs
Naast de stempassen is het ook belangrijk om een identiteitsbewijs mee te nemen. Dit mag een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart zijn die maximaal 5 jaar verlopen is. Stembureaus zijn hier tegenwoordig strikt op: geen ID = niet stemmen. Hoe goed u de stembureauleden ook kent; iedereen moet zijn identiteitsbewijs tonen.

Volmacht
U kunt ook bij deze stemming een ander voor u laten stemmen met een volmacht. U vult deze in op de stempas en de stemmer neemt een kopie van uw identiteitsbewijs mee om te mogen stemmen. De gemachtigde mag het stembewijs tegenwoordig ook als foto op een smartphone of tablet tonen. Stemwijzers zijn te vinden op www.vechtstromen.nl voor het Waterschap en www.stemwijzer.nl voor de Provinciale Statenverkiezingen

Steun voor vluchteling-meiden

TWENTE - Op maandag 4 maart heeft minister Ank Bijleveld het startsein gegeven voor het maatschappelijke diensttijd project 'Wereldmeiden'. Vrouwennetwerk Carree nam hiervoor het initiatief.

Het project is erop gericht om meiden die als vluchteling net in Nederland zijn te helpen om een sociaal netwerk op te bouwen. Dat gebeurt door hen in contact te brengen met andere meiden die al langer in Nederland zijn en meiden bij sportclubs. Lijsttrekker Eddy van Hijum is erg enthousiast over dit project: "Je inzetten voor elkaar is heel veel waard en dat is waar we in Overijssel heel goed in zijn. Noaberschap meegeven aan de volgende generatie en aan vluchtelingen die net in Nederland zijn, is gewoon heel waardevol. De les die je leert met dit soort activiteiten neem je de rest van je leven met je mee. Ik zie ook mogelijkheden voor samenwerking met Defensie door jongeren op te leiden tot reservist. Ik heb de minister gevraagd te kijken of zij hiervoor mogelijkheden ziet". Met de maatschappelijke diensttijd wil het kabinet bevorderen dat iedere jongere de mogelijkheid krijgt om via maatschappelijke projecten en activiteiten bij te dragen aan een sterke en betrokken samenleving. De diensttijd is breed toegankelijk voor alle jongeren. Het doel is om de maatschappelijke diensttijd zo vorm te geven dat het ook jongeren aantrekt die nu nog niet maatschappelijk actief zijn en/of jongeren stimuleert om dat nog meer te doen.

Wereldmeiden
In een groep van vijftien meiden gaan nieuwkomers tien weken lang verschillende sporten uitproberen. De groep bestaat uit vijf meiden die zelf als vluchteling naar Nederland zijn gekomen en inmiddels hun draai redelijk gevonden hebben, vijf sportieve Nederlandse meiden en vijf Meiden die nog maar net in Nederland wonen en nog moeten wennen in Nederland. De laatste groep kiest na deze tien weken een sport om die vervolgens vijftien weken verder te verkennen. Alle nieuwe meiden krijgen een buddy tijdens het project. De maatschappelijke diensttijd duurt in totaal daarmee 30 weken. En kost de MDT-ers gemiddeld 1,5 uur per week, Het project Wereldmeiden is een Project voor de Provincie Overijssel en is verdeeld in vijf regio's om afstanden niet te groot te maken. Per regio zijn er twee groepen gemaakt. Een groep van 14-18 jaar en 19-29 jaar. In totaal worden er 300 meiden mee bereikt; een mooie groep.

Op de fiets naar FC Twente!

ENSCHEDE - Fietsstad en FC Twente slaan de handen ineen, zodat nog meer bezoekers op de fiets naar de thuiswedstrijden van FC Twente in De Grolsch Veste komen.

Enschede Fietsstad gaat met verschillende lokale partners een samenwerking aan. Steeds meer fietsenmakers, bedrijven, sportverenigingen ondersteunen de mooie doelstellingen van deze campagne. Doel van deze samenwerking is dat steeds meer Enschedeërs in de stad steeds vaker de fiets pakken, óók naar grote (sport-)evenementen en naar culturele instellingen. Om de week bezoeken ongeveer 25.000 voetballiefhebbers het stadion van FC Twente. Het is iedere keer een mooie uitdaging om automobilisten, fietsers en ov-reizigers snel en veilig naar het stadion te leiden. Dit seizoen speelt FC Twente nog zes thuiswedstrijden in de competitie. De eerstvolgende thuiswedstrijd is 15 maart tegen FC Volendam. Stadionbezoekers die op de fiets naar De Grolsch Veste komen, maken bij iedere thuiswedstrijd kans op het winnen van een officieel shirt van FC Twente. Download daarvoor de Smart App op je smartphone en meld je in de App aan voor de uitdaging om de fiets te pakken naar De Grolsch Veste.

Belasting- spreekuur

ENSCHEDE - Van 4 maart tot en met 27 mei is er elke maandagochtend een gratis belastingspreekuur in de bibliotheek.

Iedereen die vragen heeft over de belastingaangifte of hulp zoekt bij het invullen kan elke maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur terecht bij het gratis belastingspreekuur in de bieb. Het belastingspreekuur is alleen te bezoeken op afspraak en aanmelden kan via 053-4804804. Neem (indien mogelijk) uw DigiD of machtigingscode mee. Voor mensen die zelfstandig aangifte willen doen is er een gratis computer beschikbaar met printfaciliteiten. Dit is mogelijk in alle vestigingen, behalve in Bibliotheek Prismare en Bibliotheek Lonneker

Tante Bella's Beautysalon

SINT ISIDORUSHOEVE - Toneelvereniging Ait Vedan staat 7, 8 en 9 maart om 20.00 uur en op 10 maart om 14.00 uur in de sportzaal van 't Meuken met het stuk Tante Bella's Beautysalon.

Voor deze gelegenheid is de sportzaal van het gemeenschapshuis omgebouwd tot een theaterzaal. Hier laten de spelers van Toneelvereniging Ait Vedan u genieten van de klucht die gaat over de gebroeders Duursma, die de beautysalon van hun tante Bella erven. Zou het hen lukken om de salon voort te zetten? Kaarten voor de voorstelling kosten € 10,- per stuk en zijn bijna uitverkocht. Voor de voorstelling op zondag zijn online nog kaarten te bestellen via www.ait-vedan.nl/tickets of telefonisch bij de familie Temmink na 13.00 uur via 074-3575460.

Ruim kwart miljoen valt bij Holland Casino Enschede

ENSCHEDE - Vorige week donderdag is er een jackpot gevallen in de vestiging van Holland Casino in Enschede. De verbijsterde winnaar kreeg direct 260.975 euro belastingvrij uitgekeerd.

De winnaar is een jonge Duitse man uit de grensregio die heeft aangegeven anoniem te willen blijven. Hij speelde op een speelautomaat 'Book of Ra', een erg populair spel onder de Duitse gasten. Dit spel heeft een Egyptisch thema en is vrij eenvoudig van opzet met een lage inzet vanaf € 0,50. Holland Casino Enschede biedt dit spel aan speciaal voor haar Duitse gasten. Henri van Dooren, casinomanager van Holland Casino Enschede: ''gisteravond om 22.15 uur viel in ons casino de jackpot ter waarde van 260.975 euro. De 28-jarige jongeman was verbijsterd en vol ongeloof en dacht eerst dat hij 26.000 euro had gewonnen. De winnaar is geen frequente bezoeker van het casino. Onder het genot van een glas champagne kreeg hij de geldprijs uitgekeerd. De winnaar is van plan om zijn droomauto van het merk Audi aan te schaffen en een gedeelte van het geld aan zijn moeder te schenken".

Holland Casino Enschede
Holland Casino Enschede is gelegen aan het Koningsplein 8 en biedt haar gasten een verrassend en uitgebreid spelaanbod. Van tafelspelen zoals Roulette, Black Jack, Punto Banco, Poker en het allernieuwste dobbelspel Diceball, maar ook diverse speelautomaten, waaronder Dragon Link en Lighting Link. Het casino heeft twee bars, een brasserie en een à la carte restaurant. Het restaurant in het casino is geopend van 17.00 tot 02.00 uur. Holland Casino Enschede is dagelijks geopend van 12.00 tot 03.00 uur. Voor meer informatie kijk op www.hollandcasino.nl/enschede.

Het bedrijf
Holland Casino is in 1976 opgericht en kreeg van de Nederlandse overheid een exclusieve vergunning om tafelspelen aan te bieden. In 1986 werd dit uitgebreid met een vergunning voor casino speelautomaten. Dit maakt Holland Casino het enige échte casino van Nederland. Holland Casino biedt haar gasten spannend, verrassend en betrouwbaar spel in een veilige omgeving. Holland Casino heeft 14 vestigingen in heel Nederland. Het kansspel aanbod van Holland Casino staat onder extern toezicht van het NMi en de Kansspelautoriteit. In 2017 ontving Holland Casino opnieuw de European Responsible Gaming Award voor het beste preventiebeleid in Europa. Voor meer informatie kijk op www.hollandcasino.nl

Brommers kiek'n bie Lucky' met Middle of the Road

RIJSSEN – 'Brommers kiek'n bie Lucky', noemen de gebroeders Wim en Bertus van de Merwe het. Na het succes van vorige jaren organiseren zij vrijdag 29 maart 2019 a.s. in de Rijssense discotheek 'Lucky' voor de veertiende keer BROMMERS KIEKEN.


'We hebben voor die avond weer een grote naam weten te strikken', vertellen de gebroeders. Met trots kunnen we melden, dat uit Engeland MIDDLE OF THE ROAD op het podium van Lucky zal staan. Verder zal BEATLINE ook optreden. Liefhebbers van de jaren '60 en '70 komen dus opnieuw volledig aan hun trekken.' En er is een afterparty!

Zelf optreden
Het wordt niet alleen maar 'Brommers Kiek'n', maar ook kan er zelf opgetreden worden. Op de grote parkeerplaats achter 'Lucky' staan vanaf 19.00 uur brommers klaar, (PUCH, KREIDLER, etc) Voor helmen wordt gezorgd! In Lucky zelf staan weer unieke exemplaren van brommers uit de jaren 60 en 70.

Kaarten
Kaarten zijn nu te koop. Voor meer info zie www.lucky.nl. Tickets te koop via de website of bij de Primera winkels en in Nijverdal bij de VVV. De vorige editie Brommers Kieken was uitverkocht, dus koop op tijd uw kaarten. Zaal open: 20.00 uur; aanvang: 20.45 uur

Voluit lachen, praten en eten met Prothetico

ENSCHEDE - Iedereen wil graag een mooie glimlach en daarvoor is een goed en gaaf gebit onontbeerlijk. Dat geldt uiteraard ook voor een kunstgebit. Het is dus erg vervelend als daar een probleem mee is, zoals een scheurtje of een loszittende tand. De deskundigen van kunstgebittenspecialist Prothetico begrijpen dat maar al te goed. Dat is dan ook de reden waarom zij bij dit soort problemen een supersnelle service zo belangrijk vinden. Vandaar het motto: 'Klaar terwijl u wacht'.

'Wij begrijpen heel goed dat een klein scheurtje of een missende tand in een kunstgebit erg vervelend is voor mensen die daarmee rondlopen en dat zij dus zo snel mogelijk geholpen willen worden', zegt Carlo Hommel van Prothetico. 'Daarom zorgen wij er voor dat onze wachttijden erg kort zijn. Bij een noodgeval kan een patiënt gewoon langs komen en dan wordt de reparatie direct uitgevoerd. Dat is een van onze serviceaspecten die wij zeer belangrijk vinden.' Service staat bij Prothetico dus hoog in het vaandel. Dat uit zich ook in een andere vorm van dienstverlening, die uniek is: tandtechniek aan huis. 'Die service is ideaal voor mensen die slecht ter been zijn of om wat voor reden dan ook het huis niet uit kunnen', aldus Hommel. Deze service betekent dat mensen nog maar één keer naar de praktijk aan de Marssteden 90 in Enschede hoeven te komen. 'Dat intakegesprek vindt plaats met de tandarts en bij dat eerste gesprek ben ik ook aanwezig. Wij vinden dat belangrijk, want het betekent dat ik beter rekening kan houden met de wensen van de patiënt wanneer ik met een kunstgebit aan het werk ga.' Na het eerste intakegesprek kan de rest van het proces, zoals de modellen- en de pasfase, aan huis worden afgewerkt.

Service aan huis
Een extra voordeel van de tandtechniek-aan-huis-service is, dat de patiënten ook voor reparaties het huis niet meer uit hoeven. Dit is wel zo fijn wanneer je druk of even wat minder mobiel bent. Een loszittend kunstgebit is erg lastig. De kans is groot dat het slinken van het kaakbot hiervan de oorzaak is, want een kunstgebit heeft dan niet genoeg houvast meer. Prothetico biedt hiervoor de oplossing in de vorm van het klikgebit. Hoe werkt zo'n klikgebit? 'Onze gespecialiseerde tandarts brengt implantaten aan; je zou die een soort kunstwortels kunnen noemen. Die zorgen ervoor dat het kunstgebit kan worden vastgeklikt aan de kaak, vandaar de term 'klikgebit'. Het resultaat is nooit meer een loszittend of pijnlijk gebit en dus met een gerust hart voluit lachen, praten en eten. Prothetico is een specialist met alle kennis onder één dak. Prothetico heeft een eigen tandarts-implantoloog en tandtechnici en werkt met de nieuwste technieken en hoogwaardige materialen.

Vitaal leven volgens Trifora Benfit coach Lauren Spin

ENSCHEDE - Lauren is Benfit coach bij Trifora Sports & Health Club en weet hoe belangrijk gezonde voeding voor je lichaam is.

"De meeste mensen die proberen af te vallen, gaan proberen minder te eten en meer bewegen. Ze zijn hierbij niet bewust dat ze daardoor ook minder binnen krijgen van de belangrijke voedingsstoffen die in onze voeding zitten." De eerste resultaten van het Benfit programma zijn fantastisch, want veel sporters zijn binnen de eerste maand al tussen de drie en vijf kilo kwijt. 6 weken lang krijg je iedere week een gepersonaliseerd voedingsprogramma met een boodschappenlijst . ''We passen onze voedingsadviezen aan per persoon. Zelfs waar mensen het liefst hun boodschappen doen.''

Positief belonen
Betekent dit dan dat je zes weken lang aan een strak eetregime moet houden? ''Er is altijd ruimte om eens af te wijken van het programma, een keer lekker uit eten gaan moet kunnen, dat werkt zelfs heel positief om jezelf af en toe te belonen. Zolang de 'schade' binnen de perken blijft, is er niets aan de hand.


Meer informatie
Wil jij ervaren wat gezonde voeding met jouw lichaam doet? Kijk dan eens op de website van www.trifora.nl voor meer informatie. Ook is er op dinsdag 16 april om 19.00 uur een vrijblijvende informatieavond bij Trifora aan de Kotkampweg 65 in Enschede.

Dagbesteding voor een zinvolle invulling van de dag

ENSCHE - We blijven steeds langer thuis wonen. Dit is natuurlijk mooi, want we willen allemaal de verhuizing naar een zorginstelling zo lang mogelijk uitstellen. Totdat thuis wonen moeilijker wordt.

Thuiszorg en ondersteuning van familie en/of vrienden kunnen hier aan bijdragen, maar soms is er net iets meer nodig. Als er bijvoorbeeld behoefte is aan structuur tijdens de dag of aan meer sociale contacten om eenzaamheid tegen te gaan. Dagbesteding is hiervoor de oplossing. Dagbesteding is er speciaal voor mensen die nog te 'goed' zijn om naar een zorginstelling te verhuizen, maar wel behoefte hebben aan een zinvolle invulling van de dag.

Leuke activiteiten
Zorgorganisatie Liberein heeft meerdere locaties in Enschede en Glanerbrug waar deze dagbesteding wordt geboden. Hier kunnen deelnemers meerdere dagen per week terecht om in een huiselijke sfeer met een kleine groep mensen diverse activiteiten te ondernemen die bijdragen aan een zinvolle invulling van de dag. Het aanbod bestaat vooral uit activiteiten op het gebied van ontspanning, sport, spel, creativiteit, muziek & cultuur en uitstapjes. Naast het activiteitenaanbod is de maaltijd een belangrijk onderdeel van het dagprogramma. Hierbij is er vooral ook aandacht voor het sociale aspect, tijd om bij te praten.

Meer informatie
De dagbesteding van Liberein is toegankelijk voor iedereen die in aanmerking komt voor een indicatie van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Bovendien zijn de huiskamers in locatie Bruggerbosch er speciaal voor mensen met een vorm van dementie. Neem voor informatie contact op met Liberein: 0800 – 0139

Pas op voor de teek!

TWENTE - De bijzonder milde winter en een waarschijnlijk net zo mild voorjaar zullen naar verwachting zorgen voor een vervelend tekenseizoen. Inmiddels zijn de eerste teken al weer in de natuur gesignaleerd.

De veel te hoge temperatuur voor deze tijd van het jaar zorgde eind februari al voor een grote tekenactiviteit, zo bleek uit de meldingen van tekenbeten via www.tekenradar.nl. Het aantal meldingen nam rap toe. De verwachting is dat de tekenoverlast nog sterk toe zal nemen.

Controleer de huid
Helemaal voorkomen van tekenbeten gaat niet lukken. Wel kun je enigszins preventief kleding dragen. Een lange broek dragen in hoger gras voorkomt dat meelifters het al te makkelijk krijgen. Het is wel verstandig om na een bezoek aan de natuur altijd de huid goed te controleren. Teken kunnen op de meest rare plekken gaan zitten, die niet altijd voor de hand liggen, zoals in je knieholte, in de liezen of achter het oor.

Controle
Verwijder de teek met een speciale tekentang en noteer vervolgens de datum van de tekenbeet. Als je na een tijdje een rode kring ziet rond de beet is het belangrijk om naar de huisarts te gaan voor behandeling. Teken kunnen namelijk ook de ziekte van Lyme verspreiden. Overigens kan lyme ook worden overgedragen zonder dat er een rode kring zichtbaar is geweest. Wees daarom alert op (vage) ziekteverschijnselen.