Hart van Enschede-Haaksbergen

13 april 2018

Hart van Enschede-Haaksbergen 13 april 2018


Boosterfestival trekt veel bekijks

ENSCHEDE - Zaterdag 7 april werd in Enschede het Boosterfestival gehouden. Op deze zomers aanvoelende avond traden diverse jonge talenten verspreid door de binnenstad in café's en theaters op.

Het Enschedese Boosterfestival viel dit jaar samen met de eerste warme dag van het jaar, wat voor een gezellige drukte en afgeladen terrasjes in de binnenstad zorgde. Het festival is bedoeld om talent van nu een podium, kennis en netwerk te bieden om zodoende de uitdaging van het maken van carrière in de muziekwereld te vergemakkelijken. Sommige café's, zoals de Beiaard en Proeflokaal België, hadden hun deuren voor de jonge muzikanten geopend. Een dertigtal bands of individuele artiesten kregen de gelegenheid om hun beste beentje voor te zetten. Green Vibrations hield haar launchparty om de bezoekers alvast een voorproefje te geven van het festival dat met hemelvaart zal worden gehouden. Bij café Rocks werd de afterparty gehouden met de Rocks Booster After Blaster. Bij de N.E.W. Releaseparty kreeg aanstormend talent de gelegenheid om hun vaardigheid te oefenen met nieuwe elektronische waar. Aan verscheidenheid in muziekstijlen die te horen waren was geen gebrek: Country, Indie, Techno, Rock, Hiphop, Pop, Punk en nog vele andere. Tot diep in de nacht gingen de optredens door en maakte Enschede haar naam als muziekstad waar.

Muzikantendag en conferentie
Naast de optredens waren er bij Artez ook een muzikantendag en een conferentie. Men kon bij stands, demospreekuren en seminars en talentenscouts terecht met allerhande vragen over het muzikantenbestaan. Hoe kun je als Artiest met je act naar het buitenland treden bijvoorbeeld? Of hoe speel je in op de alsmaar veranderende technologie? Hopelijk heeft iedere artiest van de verzamelde kennis gebruik kunnen maken en een antwoord kunnen krijgen op zijn of haar prangende vraag. Aansluitend was er een netwerkdiner voor de professionals.

Popprijs
Om half elf 's avonds werd de popprijs Overijssel 2018 uitgereikt, dit jaar aan 'The Cool Quest'. een band van vijf uit Zwolle. Een prestigieuze prijs voor die ene act die zichzelf binnen en buiten Overijssel op de kaart heeft weten te zetten.


Regenboogviering

ENSCHEDE - Op zondag 22 april is er in de Grote Kerk in Enschede om 16:00 een oecumenische Regenboogviering. Het zal een viering worden die mensen verbindt, ongeacht of je nou katholiek, transgender, hervormd, homo, baptist, bi en/of gereformeerd bent.

De viering wordt geleid door ds. Hanneke Siebert en ds. Remko Ongersma. Oud-stadsdichter van Enschede Regine Hilhorst draagt een gedicht voor dat ze speciaal voor de viering heeft geschreven. Met de viering wil men de verbinding leggen tussen mensen, ongeacht hun religieuze overtuiging, seksuele oriëntatie of gender, zonder oordeel, maar met nadruk op wat écht belangrijk is: (naasten)liefde en de zorg voor elkaar. Deelnemers aan de viering krijgen de kans om zelf hun voorbeden te doen of om de zegen te vragen van de predikanten - voor jezelf of voor jou en je partner. Janny Joosten en Mark Melenhorst (COC Twente-Achterhoek) hebben de viering opgezet. Joosten: "Gods liefde is voor mij onvoorwaardelijke acceptatie van de ander. We vieren diversiteit, midden in de stad in de Grote Kerk. Melenhorst: "Er is de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt met de acceptatie van seksuele diversiteit binnen de kerk. Dat we nu samen met de PKN-kerk en de Baptistengemeente een viering organiseren is een bewijs van deze progressie. Pure winst, niet alleen voor wie christen én homo is (of bi, of transgender), maar ook voor de kerkgemeenschappen zelf." Het speciaal voor deze viering opgerichte projectkoor bestaat uit ervaren en minder ervaren zangers. De groep is een bont gezelschap van jong en oud, homo en hetero, gelovig en niet-gelovig. Het koor staat onder leiding van dirigent Edwin Beskers en wordt begeleid door Margriet van der Meulen op de piano.

Acceptatie
De acceptatie van homoseksualiteit binnen de kerk wordt steeds iets beter. Ondertussen kun je in veel kerken als homostel een inzegening van je relatie krijgen. Toch is dat niet overal zo. In veel kerken blijft seksuele en genderdiversiteit een moeilijk onderwerp. Dit maakt zelfacceptatie voor lhbt+'ers in deze kerken tot een zware opgave. De acceptatie van seksuele en genderdiversiteit binnen geloofsgemeenschappen is het thema van de werkgroep lhbt+ & religie, die is opgericht als onderdeel van het lhbt+-beleid van de gemeente Enschede.

Jaargang: 8 • Nr 279 • Wk 15

Tekort mantelzorgers dreigt

TWENTE - Als goede noabers zorgen we voor elkaar, toch? Elkaar helpen wanneer dat nodig is, is een belangrijke kernwaarde in Twente. Een stukje gemeenschapszin waar we zeker trots op mogen zijn in onze regio. Bijvoorbeeld wanneer iemand ziek is, zorgt zijn of haar familie voor hen, of een buurman, kennis of ander persoon uit je omgeving. Maar dit zal de komende jaren steeds lastiger worden...


Het Sociaal Cultureel Planbureau becijferde onlangs dat mantelzorgers straks dun gezaaid zijn. Op dit moment zijn er naar schatting 15 potentiële mantelzorgers voor iedere 85-plusser in Nederland. De verwachting is dat dit rond 2040 echter sterk zal dalen tot zo'n 6 personen. Zeker in steden zoals Enschede kan dit voor uitdagingen zorgen.

Probleem
De situatie is echter een stuk nijpender dan deze cijfers op het oog doen vermoeden. In de praktijk is een potentiële mantelzorger namelijk lang niet altijd beschikbaar. Bijvoorbeeld wanneer je weliswaar een zoon of dochter hebt die voor je zou kunnen zorgen als je ziek bent, maar in de praktijk is dit lastig wanneer deze ook zijn eigen verplichtingen en familie heeft. In de praktijk blijkt dan ook dat die 15 potentiële verzorgers er eerder één of twee zijn. En dan ontstaat dus al snel een probleem.

De toekomst
De verwachting is dat rond 2040 het aantal mantelzorgers sterk terug zal lopen. Dit komt namelijk doordat mantelzorgers in de praktijk nu vaak tussen de 50 en 75 jaar oud zijn. Dit is de groep die de komende twintig jaar zélf zorg nodig gaat krijgen. Ze vallen dan niet alleen af als helpende handen, maar creëren zelf ook een zorgbehoefte. Dit zal dan dus een extra druk leggen op de resterende mantelzorgers en natuurlijk de professionele, dure zorg.

Uitdaging
Voor de Twentse gemeenten is het dan ook een uitdaging om dit stukje noaberschap - voor elkaar zorgen als goede buren - te blijven stimuleren. Niet alleen wanneer je zorgt voor een direct familielid, maar meer zorgen voor elkaar in de brede zin. Ook wanneer het gaat om een buurman in je straat of zelfs een onbekende die wel eens een helpende hand kan gebruiken.

Alternatief
Hoewel professionele zorg natuurlijk voor een deel deze wegvallende mantelzorgers op kan vangen heeft dit ook een groot nadeel: de bijbehorende kosten. Mede daarom zetten gemeenten ook in op een grote mate van zelfredzaamheid en het stimuleren van een betere gezondheid op leeftijd. Natuurlijk kan medische en technologische vooruitgang ook uitkomsten bieden, zoals het op termijn inzetten van zorgrobots ter ondersteuning.

ANWB Automaatje nu ook in Losser

LOSSER - In Losser kan vanaf 6 april gebruik worden gemaakt van het ANWB Automaatje. Hierbij vervoeren plaatsgenoten met hun auto minder mobiele mensen zodat zij ook deel kunnen blijven uitmaken van het sociale en maatschappelijke leven. Op vrijdag 6 april wordt de intentieverklaring voor dit project getekend.

Op vrijdag 6 april zal in 't Lossers hoes een intentieverklaring voor het opzetten voor het project worden ondertekend samen met de Gemeente Losser, Stichting Fundament en de ANWB. Het ANWB Automaatje zorgt ervoor dat ouderen en mensen met een beperking bijvoorbeeld makkelijker een bezoek aan de huisarts kunnen brengen, de wekelijkse boodschappen kunnen doen of op bezoek kunnen bij vrienden. Zij kunnen tegen een geringe kilometervergoeding een lift krijgen van een buurtbewoner.

Al op 30 locaties
In januari werd het ANWB Automaatje al in 30 locaties in het land aangeboden. In Woerden en Barneveld werd in 2016 een pilot gehouden en er bleek veel belangstelling te zijn voor de dienst. Hierna volgden er meerdere plaatsen waaronder Haaksbergen. In het eerste kwartaal van dit jaar komen daar meer plaatsen bij waaronder Enschede. Vanaf juni zal het ANWB Automaatje echt van start gaan in Losser.

Wanted: chauffeurs
De Stichting Fundament heeft behoefte aan chauffeurs met een eigen auto om het project te kunnen uitvoeren. Heeft u dus een eigen auto en heeft u tijd en zin om af en toe op pad te gaan met een buurtgenoot? Meld u dan aan bij Sherina Schouten van Stichting Fundament, email: s.schouten@stichtingfundament.nl of bel 053-5369405.

Column

Pony

Buiten op het grasveld ligt een dode pony. Shirley, onze Welshpony met bijna de hoogte van een paard heeft een spuitje gehad en ligt nu onder een dekzeil in de voortuin. Mirthe, de kleine pony loopt onwennig in de wei, zo dicht mogelijk bij haar kuddegenoot. Het wachten is op een vrachtauto, die Shirley op komt halen. Tussen 6 en 10 uur 's morgens is er gezegd. Om een uur of zeven word ik wakker en ga naar beneden. Krantje uit de bus, wat gegeten, kopje koffie. Maar je gedachten gaan toch naar dat dode beest in de voortuin.

Ze had de ziekte van Cushing; een tumor in haar hoofd. Goedaardig, maar de tumor blijft groeien. Bij een paard niet te opereren en dt betekent uiteraard dat de een na andere functie uitvalt. De hoeven raken bevangen; ze worden dikker door het vasthouden van vocht en dat doet pijn; Shirley wou niet meer uit de stal. De veearts kwam kijken, maar we wisten het al; dit is een aflopende zaak. De ziekte schijnt ook bij mensen voor te komen. Dan is het wel operabel. Een paard heeft een groter hoofd, je kunt niet bij de tumor komen zonder grote schade aan te richten aan de rest van het hoofd.

Shirley was een cadeau voor de kinderen. Ze was net zo oud als Anrike toen. Onze oudste dochter was toen 6 en nu bijna 32. Een paar jaar later kwam Mirte. Femke, de veearts kwam de volgende dag nog een keer en toen hebben we de beslissing genomen. We hebben de kinderen geïnformeerd en nu zit ik te wachten op de vrachtauto.

Als je dit een keer meemaakt, dan weet je hoe ze aan het spreekwoord "Trekken aan een dood paard" komen. Je krijgt er geen beweging in. De kinderen reageerden redelijk nuchter. Net alsof ze het al enige tijd hebben aan zien komen. Sommige zaken zie je van verre aankomen:afgelopen zondagmiddag Twente – Feijenoord 1 – 3, ondanks een cadeautje van Karim el-Ahmadi. Maar dat was niet genoeg..

De supporters zijn lamgeslagen. Het geloof in behoud van het eredivisieschap is verdwenen als sneeuw voor de zon. Om in stijl te blijven: het is dit voetbalseizoen als trekken aan een dood paard.

Jan Visser

Lentemarkt bij Ter Huurne Hollandmarkt

BUURSE - Op zondag 22 april is er weer een gezellige Lentemarkt (braderie en vlooienmarkt) bij de Ter Huurne Hollandmarkt.

Van 09.00 tot 17.00 is deze gezellige markt weer. U kunt tientallen kramen bezoeken waar weer vele producten verkocht worden, van gebruikte tot nieuwe spullen. Particulieren kunnen dan weer hun overbodige spullen verkopen, vaak voor een habbekrats. Het is dus zeker de moeite waard om eens te komen snuffelen. Wilt u ook iets verkopen? Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Voor info en aanmelding: mail naar info@rezimarkten.nl en/of 06 26 222 593.

Duel Twente tegen PEC Zwolle

Foto: Bjorn Keizers

ENSCHEDE - FC Twente speelt op dinsdagavond 17 april om 18:30 de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. PEC Zwolle kwam in competitieverband 16 keer eerder op bezoek in Enschede en won hierin nog nooit van FC Twente.

FC Twente won 10 keer en 6 keer eindigde de tweestrijd in een gelijkspel. De vorig ontmoeting in Zwolle eindigde in een teleurstellende 2-0 nederlaag. Oud FC Twente speler Youness Mokhtar opende de score in de eerste helft. Het tweede doelpunt van PEC Zwolle kwam op naam van Bram van Polen. Hij benutte een strafschop na een overtreding van Trajkovski. De wedstrijd in De Grolsch Veste start om 18.30 uur. Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf € 17,50 en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en in de Fanstore. Voor de wedstrijd tegen PEC Zwolle heb je geen ClubCard nodig, iedereen kan eenvoudig kaarten kopen. De kaartverkoop is inmiddels begonnen.

Maandag 16 april 10:00 uur

Meender insecten?
Net ha'k der alwier ene in 't oge.

Test een elektrische fiets op Twentse E-Bike dagen

ENSCHEDE - De elektrische fiets is steeds populairder in Nederland. Steeds meer mensen ontdekten de elektrische fiets met zijn vele voordelen. Bent u ook geïnteresseerd in de elektrische fiets, maar hebt u er nog nooit mee gefietst? Dan bent u van harte welkom bij de Twentse E-Bike testdagen op zaterdag 21 en zondag 22 april op het terrein van Vliegveld Twenthe.

De elektrische fiets had vroeger nog een imago als een hulpmiddel voor senioren om mobiel te blijven. Inmiddels gebruikt iedereen de elektrische fiets vanwege de mooie voordelen. Zo kunt u verder fietsen dankzij de trapondersteuning en arriveert u zonder te zweten. Ook voor woon-werkverkeer is de elektrische fiets een mooi alternatief voor de auto. Daarnaast zijn er ook steeds meer sportieve fietsen met trapondersteuning, voor de avontuurlijke fietser. De eerste editie van de Twentse E-Bike dagen laat u het gemak en plezier van een elektrische fiets zelf ervaren. De Twentse rijwielhandelaren organiseren dit, samen met vele grote fabrikanten en in samenwerking met de Lente Fair Twente van CNO-EXPO die ook op het Vliegveld Twenthe gehouden zal worden. Zij verwachten in totaal zo'n 10.000 bezoekers.

Testfietsen
Bezoekers kunnen vele merken en typen fietsen uitproberen. Zo zijn onder meer Koga, Cannondale, Gazelle, Batavus, Sparta, Trek, Giant, Kettler, Pegasus, Bulls, Qwic, Cube, ENRA, BOVAG, Craft, Ortlieb, en Vredestein aanwezig. Bezoekers kunnen een testparcours afleggen van ongeveer anderhalf kilometer lang. Hier zit ook een heuveltje in, zodat bezoekers de fiets goed kunnen testen. Zij kunnen veilig fietsen op het geheel met dranghekken afgesloten parcours. Bezoekers kunnen alleen het terrein op en af via de hoofdingang.

De organisatie
Het evenement wordt georganiseerd onder de vlag van Twentse Samenwerkende Rijwielhandelaren (TSR) door Wim Landewe, Jan ten Tusscher en Martijn Kip in samenwerking met CNO-EXPO. Er zullen ook fietsenwinkels aanwezig zijn tijdens het evenement. De volgende winkels zijn aanwezig. Pot, Zwiep, Leenders, Harberink, Damhuis, Smit, Landewe en Ten Tusscher. Zij zullen hun medewerkers meenemen om bezoekers te adviseren.

Meer informatie
U kunt de nodige informatie vinden op de websites www.twentseebikedagen.nl en www.lentefairtwente.nl

In de Gloria

ENSCHEDE - De dood is niet te vermijden, maar er wordt weinig over gepraat. In de voorstelling 'In de Gloria' wordt het onderwerp zeker niet gemeden.

De voorstelling is ontstaan door een samenwerking van de Theatergroep Bint en uitvaartonderneming Yarden. De dood wordt bespreekbaar gemaakt, maar op een lichtzinnige manier. Het doel is niet mensen angst aan te jagen voor de dood, maar de dood juist bespreekbaar te maken. Op 17 april om 20.00 uur is 'In de Gloria' te zien in Concordia Theater. De entree is gratis, maar vooraf aanmelden is wel noodzakelijk. Aanmelden kan op www.yarden.nl/vereniging/agenda.

Sevn Alias

ENSCHEDE - Rapper Sevn Alias is op zaterdag 14 april om 18.00 uur in Museum TwentseWelle voor een speciaal optreden in het kader van de Nationale Museumweek.

The Golden Hour is een muzikale tour die in museum TwentseWelle begint met Sevn Alias. Hij zal de museumstukken in zijn muziek de aandacht geven die ze verdienen. De toegang is gratis, maar aanmelden is wel noodzakelijk en kan op www.nationalemuseumweek.nl/goldenhour.

WOEST

ENSCHEDE - In De Kleine Willem is de voorstelling Woest van Project Sally te zien op 15 april om 14.30 uur.

WOEST en dan in de meest letterlijke zin van het woord wordt in de voorstelling onder de aandacht gebracht. De rookwolkjes uit de oren, gebalde vuisten en maar proberen tot tien te tellen. Dat moet er allemaal uit en dat betekent afreageren en vechten. Een maatschappelijk thema op een poëtische en hartverwarmende gebracht. De entree voor de voorstelling WOEST in De Kleine Willem is € 7,50. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de kassa van het Wilminktheater of online via www.wilminktheater.nl.

Chicago Mike

ENSCHEDE - Een optreden van Chicago Mike is altijd een feest. Dit zelf ervaren kan op vrijdag 20 april in Cafe Rocks.

Het repertoire van Chicago Mike, eigen nummers en nummers van anderen, bestaat uit rockfavorieten en soul classics. Een optreden van Chicago Mike en zijn band is een garantie voor virtuoos gitaarspel en krachtige zang. Kom ook genieten op 20 april vanaf 22.30 uur in Cafe Rocks, Hofstraat 3 in Enschede.

Bijeenkomt wijkraad centrum zuid-west

De koffie staat klaar!

HAAKSBERGEN - De wijkraad centrum zuid-west organiseert op donderdag 19 april weer een bijeenkomst. Het is alweer twee jaar geleden dat zei voor het laatst met buurtbewoners in gesprek gingen. Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen die zei graag willen bespreken.

Na wat magere jaren met een minimale bezetting is de Wijkraad het afgelopen jaar weer aangegroeid tot een zes man sterke en gemotiveerde groep mensen. Doelstelling van de Wijkraad was en is het verbeteren van de leefomgeving in de wijk. Ook dit jaar zal (een afvaardiging van het College van Burgermeester & Wethouders van de gemeente Haaksbergen aanwezig zijn, en zijn ook de wijkagent en de wijkbeheerder uitgenodigd. Samen met hen wil de wijkraad graag met inwoners in gesprek over de wijk en de toekomst.

De onderwerpen
Voor de pauze komen de volgende punten aan de orde: Wat is er gebeurd met de zaken die in 2015 besproken zijn, Wat is de afgelopen jaren gerealiseerd, De activiteiten en stand van zaken betreffende bestemmingsplan industrieterrein, Hoe kunnen buurtbewoners ook de komende jaren samen werken aan een plezierige wijk? Na de pauze gaat de wijkraad graag met de aanwezigen in gesprek over de afwaardering van de Rondweg. Deze straat krijgt een nieuw karakter en hierdoor ontstaan mogelijkheden om wegen in de wijk anders in te delen. Op 19 april bekijken ze samen met de bewoners de plannen zoals die er nu liggen.

Kom ook!
De wijkavond wordt gehouden in Zalencentrum Het Bakkershuis aan de Molenstraat 71-73 op donderdag 19 april aanstaande. aanvang is om 20:00 uur, de zaal is open vanaf 19:30 uur, het einde is rond 22:00 uur. De wijkraad hoopt dat veel inwoners hierbij aanwezig zullen zijn. Dit is belangrijk om mee te praten over de toekomst van deze mooie Haaksbergse wijk.

Toerist geeft meer geld uit in Twente

TWENTE - In 2017 zijn de toeristische bestedingen in Twente wederom gestegen. In totaal gaven toeristen ruim 180 miljoen euro uit aan overnachtingen, eten & drinken en activiteiten in de regio. Een toename van 13,5 miljoen euro ten opzichte van 2016. Dit blijkt uit publicatie van de Regiomonitor Twente, een onderzoek van MarketingOost en provincie Overijssel. 'Een pracht resultaat. De doelstelling voor 2017 lag op 3% groei in bestedingen, deze stijging van 8,1% overtreft daarmee alle verwachtingen'. Aldus Quirine ter Haar, merkleider van Twente Marketing.

Stijging buitenlandse bezoekers
Uit de Regiomonitor blijkt dat het totaal aantal overnachtingen in Twente met 8,3% is gestegen naar 3,39 miljoen. De groei in het aantal overnachtingen door buitenlandse bezoekers stijgt daarbij harder dan in de rest van Nederland. 'Het aantal buitenlandse overnachtingen stijgt met 16%, de gemiddelde stijging in Nederland ligt op 11%. Ruim de helft van de inkomende overnachtingen in Twente komt voor rekening van de Duitse toerist.' In de afgelopen jaren, is de Duitser de sterkst stijgende nationaliteit. Gevolgd door de Vlaming.

Groei in alle accommodatietypen
Alle typen accommodatie maken een groei door, waarbij de huisjesterreinen met 15% het sterkst groeien. Opvallend is ook dat kampeerterreinen in Twente, in tegenstelling tot het gemiddelde in Nederland, nog steeds een groei doormaken (8%). Groei van de Twentse toeristische sector is ook positief voor de regionale werkgelegenheid in deze sector.De afgelopen jaren nam het aantal banen bij recreatieve bedrijven dan ook toe.

By Hilke viert groots openingsweekend

BORNE - Afgelopen donderdag werd de vernieuwde winkel By Hilke feestelijk geopend. De winkel is uitgebreid om te kunnen voldoen aan de vraag van klanten. De winkel werd geopend door celebrity Koen Kardashian en gedurende de avond klonken de fijne deuntjes van de DJ. Dit gehele weekend is het openingsweekend waarin klanten kunnen profiteren van een speciale openingsactie.

By Hilke wordt gerund door Hilke en haar vriend Don. Hun winkel werd te klein om aan de vraag te voldoen. "De winkel hing te vol en vaak waren populaire items in de webshop en de winkel al snel uitverkocht, de winkel moest groter zodat niemand achter het net hoeft te vissen" vertelt Hilke. "We waren simpelweg uit ons jasje gegroeid."

Social media
Klanten komen van heinde en verre naar de winkel of shoppen op de webshop. By Hilke is zeer actief op sociale kanalen als Facebook en Instagram. Hierdoor weten zowel mensen in de buurt als mensen in het westen en zuiden van Nederland en zelfs in België By Hilke te vinden. Door up-to-date met de trends op social mediagebied te blijven, weet de winkel zich te onderscheiden van de concurrentie.

Ruim aanbod
In de winkel kan je zowel voor een leuk prijsje slagen als voor een wat exclusievere outfit. Het eigen merk By Hilke biedt diverse betaalbare en stylish items om een unieke look te creëren. Daarnaast vind je er exclusieve merken als Reinders, Glamourous en Wanderlust. Ook qua sieraden wordt een exclusieve collectie aangeboden. Zo vind je er oorbellen van Juli Dans Jewels en oorbellen ontworpen door fashion blogger Lizzy van der Ligt. Met deze merken is By Hilke een exclusieve aanbieder in de regio. Naast dameskleding wordt er ook herenmode verkocht, met de nieuwe grotere winkel zal ook de herencollectie worden uitgebreid. In de collectie zijn merken als Ballin Amsterdam en Pure White te vinden, maar ook het eigen merk By Hilke.

Delen maar
Vanaf donderdagavond 12 april 19:00 tot en met zondag 15 april 17:00 is het openingsweekend waarbij mensen de nieuwe winkel zelf kunnen bewonderen. Ook geldt er een openingsactie. Als mensen een foto in de nieuwe winkel maken en deze delen op Facebook of Instagram en hierbij By Hilke taggen, krijgen zij 15% korting op hun aankopen. U bent dit weekend van harte welkom aan de Bakkersteeg 10 in Borne.

Planet of Sound viert Record Store Day!

ENSCHEDE - Zaterdag 21 april is het weer zover: internationale Record Store Day 2018. Met dit inmiddels wereldwijde fenomeen wordt gevierd dat er gelukkig nog steeds muziekfanaten bestaan die het aandurven een platenzaak te runnen.

Ondanks de opkomst van de webshops blijven ze volhouden en dat mag best eens beloond worden. En andersom trouwens; de platenzaak wil ook graag de klanten trakteren. Tijdens deze speciale dag zullen er namelijk een flink aantal bijzondere uitgaven verschijnen in zeer gelimiteerde oplages. Aangezien er geen reserveringen gedaan mogen worden op deze items is het verstandig niet te laat binnen te stappen. Voor de gelegenheid gaan we een uurtje eerder open, dus om 10.00.

Kom vroeg
Wie het eerst komt, wie het eerst maalt! Het feestje is natuurlijk niet compleet zonder de nodige muzikale omlijsting en dit jaar zal DJ Torino weer kris-kras door de platenkast gaan. Ervaar eens hoeveel leuker een fysieke winkel is t.o.v. het internet. Voor ons is iedere klant speciaal en hoewel we enorm breed geselecteerd zijn kunnen we natuurlijk niet alles op voorraad hebben, dus verlanglijstjes zijn altijd welkom. Al moeten we het uit Japan halen. En vergeet niet het persoonlijke contact met muziekliefhebbers met een zeer brede smaak. Als je echt even de moeite neemt kom je echt zeer bijzondere platen en cd's tegen bij de Planet.

De bezemkast
Deze week introduceert Petrushka de Bezemkast. Hierin kun je lp's, cd's en dvd's vinden voor de helft van de prijs! De bedoeling is om met de bezem door de collectie te gaan zodat we weer plek hebben voor nieuwe releases. De Planet of Sound is meer dan gewoon een platenzaak. We zijn ook een culturele hotspot. Omdat we een heus podium bezitten hebben we regelmatig optredens van bands of dj's. Zo gaat weer een gezellig voorjaar worden in de Haverstraatpassage met op 6 mei the Charles Darwin Selection (folk), 24 mei Shï (synth-pop), 27 mei gaan we internationaal met: Pacho Davila nrw Jazz Connection Trio (jazz uit Colombia) en op 3 juni de Amsterdamse electronic wizard CLEMM (electro). Allemaal gratis te zien. Kom gezellig langs bij: Planet of Sound – Haverstraatpassage 54 - Enschede. PS: we hebben ook geweldige officiële band shirts!

Parkcompetitie Tennisvereniging Glanerbrug start op 17 mei

GLANERBRUG - Voor iedereen binnen de tennisvereniging Glanerbrug en voor mensen die het tennissen willen uitproberen, is er op 7 donderdagavonden, van 17 mei tot en met 28 juni, de parkcompetitie.

Mocht je een avond verhinderd zijn, dan is dat geen probleem. We starten om 19.30 uur met de wedstrijden, het is handig om iets eerder aanwezig te zijn. Je kunt je individueel voor de parkcompetitie opgeven waarna je wordt ingedeeld in een team. Een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen en/of als je geen vaste tennispartner hebt. Het maakt niet uit of je veel of weinig tenniservaring hebt. Het gaat vooral om tennisplezier en gezelligheid! De parkcompetitie is voor tennissers tot speelniveau 7. We spelen dames-, heren-, en mix-dubbel wedstrijden. Opgave voor 3 mei 2018 via een email naar t.hinrichs@kpnmail.nl of via het aanmeldformulier in de kantine van TV Glanerbrug, Ekersdijk 160. Geef daarbij je naam, emailadres en telefoonnummer door. Kosten: € 10,00, die je kunt voldoen op de eerste speelavond.

Speel mee
Heb je eventueel alleen tijd om af en toe in te vallen als reserve: geef je dan op als reserve. Die hebben we ook nodig. Voor vragen kun je contact opnemen met Theo de Vries (theoinadevries@home.nl) of Yvonne Oosting (vroost@kpnmail.nl).

Zomers alternatief
Tennis is de afgelopen jaren ook steeds populairder als een mooie zomersport, vooral ook wanneer andere teamsporten stil liggen. Het is tegenwoordig dan ook niet vreemd dat menig teamsporter in de zomer bijvoorbeeld de voetbal verruild voor de tennisbal.

Bonje

HAAKSBERGEN - Een avond met Thijs Kemperink betekent een avond over dagelijkse zaken in het leven en niet over politiek.

De voorstelling waarmee Thijs Kemperink nu langs de zalen trekt heet 'Bonje'. Zoals de titel al zegt gaat het over ruzie en in dit geval over ruzie met een allerbeste vriend. Wat er zich allemaal afspeelt tijdens de ruzie wordt door de stand-up comedian en cabaretier op boeiende wijze verteld. De humor zal ook in zijn verhaal zeker niet ontbreken. 'Bonje' zien kan op 19 april in Theater De Kappen. Kaarten à € 16,50 zijn online te bestellen op www.dekappen.nl. Kopen bij de kassa van het theater kan natuurlijk ook.

Abeltje

HAAKSBERGEN - Op woensdag 18 april is in Filmhuis Haaksbergen de film Abeltje te zien.

De film Abeltje gaat over de elfjarige jongen Abeltje die niet meer naar school gaat, maar een baan heeft als liftboy. Het enige dat hij niet mag doen is op de groene knop in de lift drukken. Wat er gebeurt als hij dit wel doet, is te zien in de film. De aanvang van de film is om 14.30 uur op 18 april in Filmhuis Haaksbergen, Sterrebosstraat 2. De toegangsprijs is € 3,-.

A horas troncas

ENSCHEDE - Cuarteto Lunares laat u de hedendaagse tangomuziek horen in Concordia Theaterzaal.

Cuarteto Lunares is een tangokwartet uit Frankrijk. Carmela Delgado bespeelt de bandoneon, het instrument dat onlosmakelijk verbonden is met de tangomuziek. Verder wordt het muzikale kwartet gevormd door Aurélie Gallois op viool, Gersende Perini op Cello en op contrabas Lucas Eubel-Frontini. Op 16 april vanaf 12.30 uur is Cuarteto Lunares met vooral de muziek van de CD 'A horus troncas' te horen bij Concordia Theaterzaal. De toegangsprijs is € 10,-. Kaarten bestelt u via www.concordia.nl.

La Fille de Brest

HAAKSBERGEN - La Fille de Brest is een film gebaseerd op de strijd die Irène Frachon voert, ondanks de tegenwerking van anderen.

Irène Frachon is longarts in het Franse Brest. Ze ontdekt dat een geneesmiddel niet veilig is. Ze wil dat het geneesmiddel uit de handel wordt genomen. Ze krijgt de steun van de media maar niet van haar collega's. De film is te zien op 18 april om 20.00 uur in Filmhuis Haaksbergen. Kaarten à € 7,50 zijn te koop bij de theaterkassa en online via www.dekappen.nl.

5 miljoenste bezoeker Holland Casino Enschede

ENSCHEDE - In Holland Casino Enschede werd op zondag 1 april de 5 miljoenste bezoeker ontvangen. Het klinkt als een 1 april grap, maar dat is het beslist niet! Het was bekend dat de 5 miljoenste bezoeker tijdens het Paasweekend van 2018 zou vallen, maar welke gelukkige zou binnenlopen was voor iedereen een grote verrassing.

De gelukkige 53-jarige gast mevrouw Block uit Rheine (Duitsland) kwam op zondag 1 april om 16.15 uur binnen en werd feestelijk ontvangen door casinomanager Hans van der Veen met confetti, ballonnen en een mooie bos bloemen. Daarna werd de winnares met haar gezelschap uitgenodigd voor een feestelijk diner in het restaurant van het casino, waar zij vervolgens een reischeque met een volledig verzorgde reis naar Valencia werd overhandigd. Tot slot kreeg zij gratis 1.000.000 Favorites spaarpunten op haar spaarkaart bijgeschreven. Met het spaarprogramma van Holland Casino sparen gasten voor (speel)geld of kortingen aan de bar en in het restaurant. De winnares liet ons weten: "Ik ben compleet verrast, een zeer bijzonder Pasen om niet snel meer te vergeten en een prachtige reis in het vooruitzicht!"

Veel entertainment
Holland Casino Enschede is gevestigd aan het Koningsplein en is een gastvrije uitgaansgelegenheid met een gevarieerd spelaanbod en een goed gewaardeerd restaurant. Holland Casino Enschede bestaat bijna 16 jaar en er werken ongeveer 185 medewerkers.

Managen

Wat valt er nou te managen bij een tweemanskantoor, zonder personeel, zou je denken. Op zich valt dat ook reuze mee. Maar er zijn momenten waarop je een en ander goed moet voorbereiden en plannen, wil je de boel niet in de soep laten lopen. Vakanties zijn zo'n voorbeeld. Helemaal als we samen gaan, mijn partner (tevens collega) en ik. En nee, een weekje skiën is meestal geen probleem. Dat is voor een ieder te overzien. Maar gaan we er wat langer van tussen, zoals afgelopen winter 2,5 week naar Zuid-Afrika, dan valt er wel wat te managen, ja. Zo moet je je achtervang regelen, dien je telefonisch bereikbaar te blijven, te checken of je ter plekke wel bereik hebt en of je e-mails wel binnenkomen en ga zo maar door. Ook bereiden we onze cliënten zoveel mogelijk op deze periode voor. Alhoewel we op afstand zijn, is het niet dat we geheel van de aardbodem verdwenen zijn. Lang leve het online werken van tegenwoordig. Twintig jaar geleden konden we ons deze manier van werken niet voorstellen. Vragen kunnen gesteld worden aan onze telefoniste. Zij speelt ze per e-mail weer naar ons door. We zullen die vanaf ons vakantieadres zoveel mogelijk beantwoorden en indien we direct in actie moeten komen, doen we dat. Geen probleem. Dus ja, soms valt er wel wat te managen, ook al werken we maar met z'n tweeën. Of misschien wel omdát we maar met z'n tweeën werkzaam zijn. Meestal zorgen we ervoor dat één van ons op kantoor aanwezig is. Zo gaat manlief binnenkort met vrienden vissen in Noorwegen en zoek ik een maand later een weekje de zon op met een vriendin. We nemen dan elkaars praktijk waar. En onze cliënten hebben er alle begrip voor (gelukkig maar), dat wij ons zo nu en dan ook even moeten opladen om daarna weer fris met hun zaken aan de slag te gaan. Maar het belang van de cliënt staat bij ons altijd voorop. Want zonder cliënten, geen brood op de plank. Lijkt me logisch. Daar hoef je geen manager voor te zijn, toch?

Footbike World Championship in Losser

LOSSER - Het Stepteam Twente, Centrummanagement Losser en de Gemeente Losser slaan de handen ineen voor het komende Footbike World Championship. Dit zal namelijk gehouden worden in Losser.

Het Footbike World Championship is een echt topsportevenement. Ongeveer 250 deelnemers uit de hele wereld doen mee aan deze wereldkampioenschappen die worden gehouden in het centrum van Losser en het buitengebied. De Australiërs komen met zeker 25 deelnemers, de Tsjechen met circa 80 en daarnaast zijn onder meer Russen, Italianen, Spanjaarden, Duitsers en Nederlanders van de partij. Er wordt door mannen en vrouwen, in diverse leeftijdscategorieën, gestreden op vier onderdelen: de sprint, estafette, criterium en de marathon. De organisatie rekent tijdens de kampioenschappen op minimaal 3.000 bezoekers in het centrum van Losser. Door de ondernemers in het centrum van Losser worden in dit topsportweekend gelijktijdig diverse randactiviteiten georganiseerd, waaronder beachvolleybal en handbal.

Voluit lachen, praten en eten

ENSCHEDE - Iedereen wil graag een mooie glimlach en daarvoor is een goed en gaaf gebit onontbeerlijk. Dat geldt uiteraard ook voor een kunstgebit. Het is dus erg vervelend als daar een probleem mee is, zoals een scheurtje of een loszittende tand. De deskundigen van kunstgebittenspecialist Prothetico begrijpen dat maar al te goed. Dat is dan ook de reden waarom zij bij dit soort problemen een supersnelle service zo belangrijk vinden. Vandaar het motto: 'Klaar terwijl u wacht'.

'Wij begrijpen heel goed dat een klein scheurtje of een missende tand in een kunstgebit erg vervelend is voor mensen die daarmee rondlopen en dat zij dus zo snel mogelijk geholpen willen worden', zegt Carlo Hommel van Prothetico. 'Daarom zorgen wij er voor dat onze wachttijden erg kort zijn. Bij een noodgeval kan een patiënt gewoon langs komen en dan wordt de reparatie direct uitgevoerd. Dat is een van onze serviceaspecten die wij zeer belangrijk vinden.' Service staat bij Prothetico dus hoog in het vaandel. Dat uit zich ook in een andere vorm van dienstverlening, die uniek is: tandtechniek aan huis. 'Die service is ideaal voor mensen die slecht ter been zijn of om wat voor reden dan ook het huis niet uit kunnen', aldus Hommel. Deze service betekent dat mensen nog maar één keer naar de praktijk aan de Marssteden 90 in Enschede hoeven te komen.

Eigen tandarts
'Dat intakegesprek vindt plaats met de tandarts en bij dat eerste gesprek ben ik ook aanwezig. Wij vinden dat belangrijk, want het betekent dat ik beter rekening kan houden met de wensen van de patiënt wanneer ik met een kunstgebit aan het werk ga.' Na het eerste intakegesprek kan de rest van het proces, zoals de modellen- en de pasfase, aan huis worden afgewerkt.

Service aan huis
Een extra voordeel van de tandtechniek-aan-huis-service is, dat de patiënten ook voor reparaties het huis niet meer uit hoeven. Dit is wel zo fijn wanneer je druk of even wat minder mobiel bent. Een loszittend kunstgebit is erg lastig. De kans is groot dat het slinken van het kaakbot hiervan de oorzaak is, want een kunstgebit heeft dan niet genoeg houvast meer. Prothetico biedt hiervoor de oplossing in de vorm van het klikgebit. Hoe werkt zo'n klikgebit? 'Onze gespecialiseerde tandarts brengt implantaten aan; je zou die een soort kunstwortels kunnen noemen. Die zorgen ervoor dat het kunstgebit kan worden vastgeklikt aan de kaak, vandaar de term 'klikgebit'. Het resultaat is nooit meer een loszittend of pijnlijk gebit en dus met een gerust hart voluit lachen, praten en eten. Prothetico is een kunstgebittenspecialist met alle kennis onder één dak. Prothetico heeft een eigen tandarts-implantoloog en tandtechnici en werkt met de nieuwste technieken en hoogwaardige materialen.

Vrijdag de dertiende: Ongeluksdag of mythe?

TWENTE - Meestal valt deze krant op de vrijdag op de mat, vrijdag de dertiende dit keer, vrees niet, u kunt hem met een gerust hart lezen. Toch blijft vrijdag de dertiende een gevreesde dag voor veel mensen. Maar moeten we deze dag echt vrezen? En waar komt vrijdag de dertiende eigenlijk vandaan?

Als je gaat zoeken, blijkt wel dat dit antwoord niet eenduidig te geven is. Bijbelse verklaringen worden vaak genoemd. Zo kan een verklaring worden gevonden in het het Laatste Avondmaal waarbij dertien mensen aanwezig waren. De dertiende gast bij dit avondmaal was Judas, de apostel die Jezus verried. Dit leidde tot de kruisiging van Jezus op goede vrijdag, vrijdag de dertiende. Sommige historici menen dat Eva Adam op een vrijdag verleidde met de verboden vrucht en dat Abel door zijn broer Kaïn werd doodgeslagen op, ja, vrijdag de dertiende. Maar als in archieven wordt gekeken blijkt dat er veel Nederlandse bronnen zijn die zowel het getal 13 als de vrijdag in verband brengen met ongeluk, maar los van elkaar.

De vrijdag en 13
Om diverse redenen wordt het getal 13 in verband gebracht met ongeluk. Mensen met triskaidefobie (angst voor het getal 13, leuk voor scrabble) zullen dit herkennen. Door numerologen wordt het getal 12 als compleet beschouwd. Volgens Thomas Fernsler, werkzaam aan de University of Delaware in Newark, komt de associatie van het getal 13 met ongeluk omdat het net voorbij de compleetheid (12) is geschoten. Maar waarom wordt dan de vrijdag als negatief gezien? In het Bataviaasch Nieuwsblad zochten ze de verklaring in dat de even dagen ongeluk zouden brengen, waaronder de vrijdag. Vrijdag zou de ergste dag zijn omdat deze is vernoemd naar de Germaanse godin Freya, ook wel de onheilbrengende vrouw genoemd in het nieuwsblad.

Gecreëerd door horror
Volgens onderzoek in de Nederlandse krantenarchieven brak het bijgeloof van vrijdag de dertiende in Nederland pas echt door in 1980. Dit jaar verscheen de horrorfilm Friday the Thirteenth. In het krantenarchief stammen namelijk verreweg de meeste stukken waarin vrijdag de dertiende aan bod komt uit na 1980. Er doen dus verschillende verhalen over vrijdag de dertiende de ronde. Of deze verklaringen nou van religieuze aard zijn of dat het om een film uit het verleden gaat, de vraag blijft of we vrijdag de dertiende wel moeten vrezen.

Wel zo ongelukkig?
Is onze angst voor vrijdag de dertiende wel nodig? Het Centrum voor de Verzekeringsstatistiek (CVS) laat zien dat dit wel meevalt. Uit onderzoek van het CVS blijkt namelijk dat er minder meldingen van brand en diefstal werden gedaan wanneer de dertiende van de maand op een vrijdag viel dan op andere vrijdagen. Ook het aantal gerapporteerde verkeersongelukken was gemiddeld lager op vrijdag de dertiende dan op de gemiddelde vrijdag. In bed blijven liggen op deze dag is dus niet nodig. En als u deze dag toch het liefste binnen blijft, denk dan even twee keer na, de meeste ongelukken vinden namelijk plaats binnenshuis.