Hart van Enschede - Haaksbergen

7 juni 2019

Hart van Enschede - Haaksbergen 7 juni 2019


Meerdere werkzaamheden van start gegaan; pak de fiets!

ENSCHEDE - Afgelopen maandag zijn er twee werkzaamheden bij het centrum van Enschede van start gegaan. Volgende week dinsdag beginnen ook de werkzaamheden aan de Weerseloseweg.


Afgelopen maandag heeft de gemeente het startsein gegeven voor de werkzaamheden aan de Raiffeisenstraat en voor de aanleg van De Kop. De Raiffeisenstraat zal tijdens de werkzaamheden, die volgens de huidige planning zullen duren tot eind oktober van dit jaar, gefaseerd worden opengebroken. Het verkeer zal tijdens de werkzaamheden worden omgeleid via een van de omliggende routes.

De Kop
De werkzaamheden voor het aanleggen van De Kop zijn uitgebreider. De gemeente voorspelt dan ook dat deze werkzaamheden zullen duren tot het einde van 2019. Er is een begin gemaakt bij de rotonde Haaksbergerstraat - Ripperdastraat. Hier worden kabels en leidingen verlegd langs de Nijverheidstraat, de Beltstraat en de inrit van de Van Heekgarage. De rotonde zal worden vervangen voor een kruispunt en de Haaksbergerstraat, de inrit van de Van Heekgarage West wordt verlegd en er komt een extra waterberging in de Haaksbergerstraat zodat dit gedeelte beter bestand is tegen zware regenval. Ook vindt er een herinrichting plaats van de Haaksbergerstraat, Ripperdastraat/De Ruyterlaan, Nijverheidstraat/Piet Heinstraat en de Beltstraat. Tevens wordt de inrit naar het Q-Park Zuidmolen verbetert.

Pak de fiets
Ondanks dat er vaak kritiek is op het starten van meerdere werkzaamheden tegelijk, kan wethouder Jurgen van Houdt dit onderbouwen: "Uitvoering rondom de zomermaanden heeft een aantal voordelen. Door de betere weersomstandigheden kunnen we makkelijker doorwerken en indien nodig kunnen er langere dagen bij daglicht worden gemaakt. Daarnaast maken verkeersdeelnemers rond de zomerperiode nog meer gebruik van de fiets, dit alles verkleint de overlast." De omleidingen zorgen ervoor dat het centrum goed bereikbaar blijft via de singels. Toch is het algemene advies om de fiets te pakken wanneer dit mogelijk is.

Eerste zomerkamp voor Enschedese scholen

ENSCHEDE - Dit jaar vindt voor het eerst het Lyceo Zomerkamp plaats in Enschede. Het project, waarbij leerlingen die anders thuis zouden blijven toch een vakantie kunnen beleven, is eerder al succesvol geïntroduceerd in Den Haag en Rotterdam.


Leerlingen in de leeftijd van 11 tot en met 14 jaar kunnen hier kosteloos aan meedoen. Ze beleven een zomerkamp met uitdagende, sportieve en leerzame activiteiten. De deelnemers worden na aanmelding geselecteerd, de doelgroep hiervoor is de jeugd die normaal gesproken niet de mogelijkheid heeft om op vakantie te gaan. Dankzij het Lyceo Zomerkamp beleven ze tijdens de zomervakantie toch een uitdagende vakantie zodat ze met frisse zin aan het nieuwe leerjaar kunnen beginnen. Dit zou een leerachterstand kunnen voorkomen of terugdringen, zo is het idee achter de zomerkampen. "Leerlingen die wel op vakantie gaan doen tal van nieuwe stimulerende ervaringen op. Ze komen in een andere omgeving, leren andere mensen kennen, eten andere gerechten. Zaken waar thuisblijvers meestal niet mee te maken krijgen. Met de zomerkampen willen we dat patroon doorbreken", aldus Lotte bij de Leij van Lyceo Zomerkampen.

Samenwerking
Het Stedelijk Lyceum Kottenpark heeft de eer om de locatie te vormen voor het eerste Lyceo Zomerkamp in Twente. Ze krijgen hiervoor medewerking van onder andere het Bonhoeffer college en lokale bedrijven. Burgemeester Onno van Veldhuizen mocht onlangs de eerste twee deelnemers aan het zomerkamp een voucher overhandigen. Gehoopt wordt dat meerdere Twentse steden dit initiatief zullen volgen in de toekomst.

Jaargang: 9 • Nr 336• Wk 23

Voor hippe meiden en stoere vrouwen

ENSCHEDE - Women, wait bestaat sinds 2 december 2013 en de slogan waar ze toentertijd mee begonnen 'Voor hippe meiden en stoere vrouwen' is nog steeds van toepassing.


De zussen Ingrid en Heidi ontvangen dagelijks veel dames van jong tot oud, met maten 34 tot en met maat 52-54. Wekelijks is de winkel gevuld met nieuwe collectie. Minimaal twee keer per week wordt er een bus vol kleding en accessoires ingekocht en het duurste artikel is € 30,-.

Meer ruimte
Door de samenvoeging van twee winkelpanden is er nog meer ruimte voor de collectie, en voor maar liefst acht paskamers. Verder is Women, wait rolstoelvriendelijk, is er een klantentoilet en gratis parkeergelegenheid.

Klantgericht
Naast de scherpe prijzen en de brede collectie staat Women, wait bekend om de manier van verkopen. Het verkoopteam weet op een vakkundige manier een figuur- en kleuranalyse toe te passen, waardoor vele klanten tevreden deze gezellige winkel verlaten. Women, wait is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, maar via Facebook zijn ze zeven dagen per week bereikbaar voor vragen en bestellingen. Women, wait is te vinden aan de Velveweg 69 in Enschede.

Women, wait, de "snoepjes"-winkel van Enschede en omstreken, daar moet je een keer geweest zijn!

Haaksbergen krijgt Nette Toilette

HAAKSBERGEN - De eerste sticker pronkt op de ruit. 'Nette Toilette' staat erop. Iets nieuws in Haaksbergen, overgewaaid uit ons buurland. Eigenaar Boy te Koppele van horecagelegenheid De Kornuiten werkt graag mee aan het Duitse initiatief om toiletten open te stellen voor mensen met hoge nood. De sticker op een winkelruit of horecazaak duidt aan dat mensen er zonder tegenprestatie naar de wc kunnen. Ondernemers kunnen zich aanmelden om mee te doen.

Haaksbergen Promotie (VVV), de HOV en de gemeente voeren de Nette Toilette ook in Haaksbergen in. Er zijn al meerdere gastvrije horecaondernemers en winkeliers die meedoen. Wethouder Louis Koopman is er blij mee: "Voor mensen met darm- en blaasklachten kan een wc in de nabijheid een regelrechte must zijn. Een voorwaarde om deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Maar ook heel veel andere mensen stellen een openbaar toilet erg op prijs. Door een toilet beschikbaar te stellen, kunnen Haaksbergse ondernemers en organisaties zich van hun gastvrije kant laten zien."

Meedoen?
De invoering van de Nette Toilette past bij het Actieplan Centrum, waarbij allerlei partijen samenwerken om het Haaksbergse dorpshart aantrekkelijker te maken. Iedere winkelier, horecagelegenheid of organisatie kan meedoen. Hoe meer, hoe beter. Deelnemers krijgen een sticker aangeboden voor bij de entree van de zaak. Dat is de belangrijkste aanduiding van openstelling van de wc. Verder komt op de site van Haaksbergen Promotie een lijst met deelnemende partijen en hun openingstijden. Belangstellende ondernemers kunnen zich melden bij Haaksbergen Natuurlijk via info@haaksbergennatuurlijk.nl of (053) 572 28 11. Aanmeldingen zijn van harte welkom! Ook van ondernemers in het buitengebied en de kerkdorpen.

Column

Dick

"Boulevard. Toekomst van Enschede?" Zo begint een artikel in de Nieuwsbrief van de PvdA-Enschede van de hand van Dick Buursink. Dick is nooit te beroerd een discussie te starten over een omstreden politiek standpunt. Helemaal niet als het over verkeer in de binnenstad gaat, waarbij hij redelijk ongenuanceerd de fietser de hemel in prijst en de automobilist, die in het stadscentrum moet zijn nog net geen lijfstraffen in het vooruitzicht stelt, maar veel scheelt het niet.

Want het is voor Dick een zeer principiële zaak; hij haalt zelfs de tweedeling van de maatschappij erbij. Dick ziet in het stadscentrum een enclave gebouwd worden voor rijke mensen. En Dick kan het weten, want hij woont er zelf ook. Hij grijpt terug op principes uit de jaren 60, waar de Groningse bestuurders nogal van gecharmeerd waren. De belemmering van het doorgaande verkeer door het stadscentrum was een steen des aanstoots voor bezoekers van de stad; je bleef rondjes rijden en kwam steeds op hetzelfde punt terug. Volgens mij zijn de meeste stadscentra tegenwoordig op deze manier ingericht; in principe is met een beetje goede wil, alles in het centrum met de auto te bereiken onder voorwaarden, bijvoorbeeld voor 11 uur bevoorrading van de winkels en horeca.

"Wat moet een binnenstad bewoner met een auto?", vraagt Dick zich af. Nou ik weet wel een stuk of wat volledig legitieme bezigheden, waarvoor een auto verduvelde handig is. Zoals het ophalen van een kerstboom, of het wegbrengen van het voetbalelftal van je oudste zoon. Ik noem maar iets. Hij roept op tot een maatschappelijk debat en vindt dat alleen fietsers en voetgangers ruim baan moeten krijgen en daarmee zijn we nu terug bij de jaren 60, de jaren van het autootje pesten. Met een streng, anti-autobeleid nu (Enschede heeft de hoogste parkeertarieven in de regio!) zou het kind weleens met het badwater weggegooid kunnen worden.

Het stadshart van Enschede heeft nu een stabiliteit bereikt, waar bezoekers en ondernemer blij mee mogen zijn. In en vlakbij het centrum zijn nog enkele zeer veelbelovende (bouw-)terreinen, waarmee wonen en werken in het stadshart nog verbeterd kunnen worden. Maar dan moet de bezoeker zich wel welkom voelen; het openbaar vervoer binnen de stad en naar en van Enschede is slecht. Enschede is meer dan een textielstad of een studentenstad. De kop van de Boulevard is niet de toekomst van Enschede, de kop is onderdeel van die toekomst. Een binnenstad heeft veel meer aspecten dan wonen en shoppen en dat betekent dat de toegankelijkheid van het centrum voor alle verkeersdeelnemers gegarandeerd moet zijn. Inclusief betaalbaar en gemakkelijk parkeren.

Open Training bij Roller Derby Twente

GLANERBRUG - Eens iets anders uitproberen qua sport? Houd je van snelheid en tactiek? Schrikken rolschaatsen je niet af? Probeer dan eens roller derby: een contactsport op rolschaatsen!

Rolschaatsen wordt in Nederland vaak gezien als iets voor kinderen om zich mee te vermaken, maar ook volwassenen kunnen op een leuke en actieve manier aan de slag met rolschaatsen. Niet simpelweg een rondje rolschaatsen, maar een tactische wedstrijd op rolschaatsen spelen. Het team van Roller Derby is op zoek naar skaters en scheidsrechters. Skate ervaring is niet nodig! Ook voor de benodigde rolschaatsen en bescherming wordt gezorgd: deze zijn voor €5 van de vereniging te huren. De eerstvolgende open training is op 30 juni in sporthal De Brug aan de Schipholtstraat 45 in Glanerbrug. Voor de tijd kijkt u op de Facebookpagina van Roller Derby Twente. Aanmelden hiervoor kan door een e-mail te sturen naar freshmeat@rollerderbytwente.nl. Vermeld schoen- en kledingmaat in de e-mail!

Vaderdagmarkt

HAAKSBERGEN - Op zondag 16 juni vindt er van 10.00 tot 17.00 uur een "Vaderdagmarkt" (Braderie & Vlooienmarkt) plaats op de Markt in Haaksbergen (rond de Kerk).

Standhouders met zowel gebruikte als nieuwe goederen, zal men er aantreffen. Variërend van kleding, sieraden, lederwaren, producten uit Equador, allerlei hebbedingetjes, klompen en cadeau-artikelen en voor de verzamelaars zijn er de boeken en grammofoonplatenstands. Ook de curiosa, brocante, blikken speelgoed, glas- aardewerk, grammofoonplaten en nog veel meer van wat men zoal in en rond het huis kan aantreffen is op deze "Vaderdagmarkt" te vinden.
Voor de inwendige mens (hapje, drankje) kan men terecht op één van de terrassen en/of bij de hamburger/braadworst en loempiastand.
Toegang tot de markt en het parkeren is gratis.

Voor de particulier, die overtollige spulletjes op de "Vaderdagmarkt" wil verkopen, zijn er nog een aantal plaatsen beschikbaar. Neem hiervoor contact op via 06 26 222 593 of info@rezimarkten.nl

Maandag 10 juni 10:00 uur

't Is zoer kuijern met leu dee 't froai
met zichzelf etröffen hebt.

Solar Boat Twente toch gefinisht

AKKRUM - Solar Boat Twente heeft ondanks vele tegenslagen de sprint uitgevaren tijdens het Nederlands Kampioenschap ZonnebootRace in Akkrum, Friesland. "Het was een emotioneel weekend. Als team hebben wij keihard gewerkt om de Blue Manta te laten finishen. Dit was het maximaal haalbare'', zegt Stan van der Wel namens Solar Boat Twente. Over een maand gaat het team de strijd aan met buitenlandse teams tijdens de wereldkampioenschappen in Monaco.

Het studententeam van de Universiteit Twente, bestaande uit 14 teamleden, heeft zich full-time ingezet voor het ontwerpen en bouwen van een boot aangedreven door zonne-energie. Solar Boat Twente stimuleert milieubewustzijn door hernieuwbare energie toe te passen op de maritieme sector.

Race
De race in Akkrum bestond uit drie onderdelen, waarbij voor elk onderdeel punten werden verdeeld. Het team met de minste punten wint de race. Tijdens het eerste onderdeel, een duurrace van 53 km door Friesland, kampte het team met een aantal problemen waardoor de finish niet werd gehaald. "Het zonnedek wekte geen energie op door een slechte elektrische verbinding. Hierdoor konden we niet de beoogde snelheid bereiken om dit wedstrijdonderdeel tot een succesvol einde te brengen," aldus Frank Somhorst, elektrotechnicus. Het team heeft vervolgens de bewuste beslissing genomen om de Blue Manta naar de kant te varen. Vrijdagavond heeft het team alles op alles gezet om zaterdag weer raceklaar aan de start te verschijnen.

Sprint
Op zaterdag werden het ''Rondje Akkrum" en de sprint gevaren. Tijdens het Rondje Akkrum hadden de zonneboten een uur de tijd om zo veel mogelijk rondes te varen, ook hier zat het niet mee bij de studenten. Toch werd het team nog met een warm applaus ontvangen toen de zonneboot sprintend door de finishbogen kwam bij het laatste wedstrijdonderdeel, de sprint. Danielle Kruijver, bestuurster: "Ik ben blij dat ik alsnog met een lach over de finish ben gekomen." De volle focus ligt nu bij de eerstvolgende race in Purmerend over 3 weken.

Alle kinderen moeten buiten kunnen spelen

TWENTE - Buiten spelen is een belangrijk aspect van het opgroeien als kind. Lekker buiten ravotten met vriendjes en vriendinnetjes, misschien een beetje kattenkwaad uithalen en uiteraard: genieten van de vele speellocaties die de gemiddelde woonwijk rijk is. Komende woensdag is er extra aandacht voor het buitenspelen tijdens de landelijke Buitenspeeldag.

Buiten spelen is volgens Jantje Beton, drijvende kracht achter de buitenspeeldag, steeds minder vanzelfsprekend. Dit zien we ook terug in de concrete cijfers. Afgelopen jaar voerde Kantar Public (voorheen TNS Nipo) onderzoek uit naar speelgedrag en de bredere trends. Dit wees uit dat drie op de tien kinderen nooit buiten spelen of slechts één keer per week.Kinderen spelen ook minder regelmatig buiten dan in voorgaande jaren. De hoeveelheid uren die zij buiten spelen is eveneens fors minder.

Oorzaken
Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen voor de dalingen. Zo speelt ruim 39 procent van de kinderen liever binnen, waarbij uiteraard de moderne elektronica erg aantrekkelijk is. Toch moeten we dit niet als enige factor zien. Net zo'n grote groep geeft namelijk aan dat speelplekken saai zijn. Nog eens 15 en 16 procent van de kinderen geeft aan te druk te zijn met school en hobby's.

Oplossingen
De saaie speelplekken zijn in ieder geval een factor waar ouders en gemeenten in Twente actief aan werken. Zo worden ouders en kinderen steeds vaker betrokken bij het inrichten van de speelplekken. Gemeenten moeten meer doen met minder geld, waardoor de nadruk vaak wel ligt op een stukje zelfredzaamheid en meehelpen in de buurt. Zo zijn er buurten die zich actief inzetten voor het onderhoud van lokale speelvoorzieningen om deze te kunnen behouden.

Veel te beleven
Tijdens Buitenspeeldag worden door heel Nederland bijna 900 activiteiten gehouden. Ook in Twente zijn diverse leuke activiteiten te vinden. Kijk voor meer informatie op: www.jantjebeton.nl

De bevrijdingsroute in beeld bij bibliotheek

ENSCHEDE In de Centrale Bibliotheek is van juni 2019 tot en met mei 2020 een semipermanente tentoonstelling te zien waarin de hele bevrijdingsroute van 75 jaar geleden in beeld wordt gebracht.

Deze maandelijks wisselende tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Eric Heijink van Second World War. De tentoonstelling is geopend vanaf 6 juni om 19.30 uur, precies 75 jaar na D-day, de geallieerde invasie in Normandië. Toegang gratis.

Het laatste jaar
De maandelijks wisselende tentoonstelling geeft een inkijkje in zowel de geallieerde opmars als ook in de lokale gebeurtenissen in het laatste oorlogsjaar van de Tweede Wereldoorlog. In het bezette Europa werd in het voorjaar van 1944 met smart gewacht op de geallieerde invasie. Zo ook in Enschede, waar tegen die tijd nog honderden Joden ondergedoken zaten. Veel inwoners hadden in de jaren ervoor hun huis verloren aan de geallieerde bombardementen die onze stad hebben getroffen.
Hoe verging het de jonge soldaten op het slagveld? Wat merkte de gewone man in Enschede? Wat herinneren de kinderen van toen zich nog van die tijd? Waarom vielen binnen het verzet de meeste slachtoffers in het laatste oorlogsjaar? Aan de hand van foto's, voorwerpen en dagboeken nemen we je mee terug naar toen.

Voetbalacademie: Toernooiwinst voor O13 en O12

ENSCHEDE - FC Twente Onder 13 en Onder 12 behaalde op Hemelvaartsdag mooie successen.

Beide teams namen deel aan een internationaal toernooi en wonnen de finale. Onder 13 won bij ONS Sneek Onder 12 won bij Focus '07 uit Culemborg. Op weg naar de finale won Onder 13 van onder meer KV Mechelen en FC Groningen. In de eindstrijd werd met 3-1 gewonnen van het Engelse Bournemouth. Onder 12 speelde onder meer tegen FC Utrecht, GA Eagles en Beerschot. In de finale werd met 5-0 gewonnen van RW Essen.

Koning van de dieren

ENSCHEDE - Kom op 7 juni om 20.30 uur genieten van het theaterprogramma van Martijn Koning. De voorstelling is te zien bij het Wilminktheater aan de Langestraat 45 in Enschede.


Martijn is de 'Koning van de dieren' in zijn nieuwe theaterprogramma. Dieren speelden altijd al een grote rol in zijn voorstellingen, maar nu is het echt tijd om een volledige show te wijden aan onze beste vrienden. Honden, katten, olifanten, haaien, parkieten, naakte molratten: zo'n beetje alle dieren komen langs. En mensen natuurlijk. Verwacht veel snelheid, grappen, absurdisme, Martijn Koning en vooral veel dieren. Kaarten zijn voor €19,50 te bestellen op www.wilminktheater.nl.

Freshtival

ENSCHEDE - Het Rutbeek wordt in het pinksterweekend omgetoverd tot een bonte, kleurrijke en betoverende plek om samen te komen met vrienden en familie.

Voor iedereen die zin heeft in een feestje en om in de zomerse sfeer te komen, is Freshtival het perfecte festival. Op zaterdag 8 juni en zondag 9 juni kunnen de feestgangers genieten van onder andere Nicky Romero, Fedde Le Grand, Jason Derulo en Curbi. Op de website www.freshtival.nl is de gehele line-up te zien. Kaarten voor het weekend zijn ook op de website te koop. Voor de zaterdag betaalt u voor een ticket €38,50, voor zondag betaalt u €53,50 en u kunt ook een weekendticket kopen voor €73,50. Het festival wordt georganiseerd op het Rutbeek aan de Jacobrietweg 182.

Kunstenlandschap

ENSCHEDE/LONNEKER - In het fraaie landschap rond Lonneker en Enschede wordt dit jaar een driedaagse expositie georganiseerd. De route is van 8 tot en met 10 juni geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Het thema is dit jaar 'Stilte, Ruimte, Duisternis en Verkenning in de natuur. Geïnteresseerden kunnen wandelend of fietsend genieten van de kunstroute. Het betreft een route van ongeveer 14 kilometer, waarbij je kunt starten vanaf de volgende locaties: het Dorpsplein in Lonneker, TETEM en de Museumfabriek op het Roombeek in Enschede. Meer informatie over de kunstroute kun je vinden op www.kunstenlandschap.nl

Nieuw en vertrouwd tijdens Week van de Amateurkunst

HAAKSBERGEN - De Week van de Amateurkunst: Haaksbergen Treedt Op! vindt dit jaar plaats van zaterdag 15 tot en met zondag 23 juni. Een week waarin de amateurkunst in al zijn facetten voor het voetlicht komt.

Naast nieuwe onderdelen, zoals bijvoorbeeld het Klein Duimpje Concert, zijn er ook vertrouwde onderdelen. Zo mag het Korenkwartet inmiddels als een vast onderdeel worden gezien. Ook de Hoksebargse Avond in Theater De Kappen is inmiddels een traditie en de Pop Up Galerie 'Kunst in het Kulturhus' ontbreekt niet.

Pop Up Galerie
Tijdens de WAK wordt het Kulturhus Haaksbergen wederom omgetoverd tot een Pop Up Galerie, waar Haaksbergse kunstenaars hun kunst kunnen vertonen. De expositie loopt door tot en met 7 juli, tijdens de reguliere openingstijden. De entree is gratis.

Korenkwartet
Op zaterdag 15 juni vanaf 20.00 uur is het tijd voor het Korenkwartet. Haaksbergse koren hebben de krachten gebundeld en organiseren een geweldige avond! Kom luisteren naar een gevarieerd programma van gemengd koor Singing Together, Vrouwenkoor Et Cetera Haaksbergen, zanggroep Haaksbergse Revue Allo Jannao en het Gospelkoor Celebration.

Hoksebargse Avond
De Hoksebargse Avond op 19 juni heeft een fantastisch programma! Rondom het thema 'Wereld' laten Steps Dance & Entertainment, Danscentrum Dwars, Haaksbergen en de dansgroep van de Haaksbergse Revue Allo Jannao dansen zien uit verschillende windstreken. De Pleerstökskes zijn ook weer van de partij. Zij sluiten met hun muziek aan bij dit thema. Aanvang van de Hoksebargse Avond is om 19.30 uur.

Kaartverkoop
Kaarten voor het Korenkwartet en de Hoksebargse Avond kosten € 5,- voor volwassenen en kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis. Kaarten zijn in de voorverkoop te verkrijgen via Theater De Kappen, Sterrebosstraat 2. Bel 053 - 573 02 50, bezoek de website www.dekappen.nl of ga naar de theaterkassa, dagelijks geopend van 08.30 tot 12.30 uur en vanaf een uur voorafgaand aan een voorstelling.

Gratis proeflessen peutervoetbal

Foto: unknown

ENSCHEDE - Vanaf het nieuwe seizoen biedt v.v. Rigtersbleek ook de allerkleinsten de mogelijkheid om lid te worden. In samenwerking met Peutersport Enschede is er speciaal voor kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 5 jaar een mooi project gerealiseerd.

Met Peutervoetbal kunnen peuters op basis van sport- en spelactiviteiten op het veld kennis maken met voetbal. De peuters krijgen op een speelse manier activiteiten met de bal aangeboden van professionele spelbegeleiders. Samen met de ouders/begeleiders zijn de peuters veel in beweging, in de buitenlucht.

In de maand juni worden vier gratis proeflessen Peutervoetbal aangeboden om alvast kennis te maken met het nieuwe aanbod! Op woensdag 5 juni was de eerste proefles, inclusief een kennismaking met Rigtersbleek door een rondleiding op het Ontmoetingspark en een introductie van de spelbegeleiders. Vervolgens is er een eerste training van dertig minuten. De daaropvolgende woensdagen zijn er nog drie gratis proeflessen waar de peuters en hun ouders/begeleiders kennis kunnen maken met de sport- en spelactiviteiten van het Peutervoetbal.

Meer informatie & aanmelden: www.rigtersbleek.nl/peutervoetbal

Mango Mobility heeft veel te vieren

ALMELO/HENGELO - Mango Mobility viert feest. Inmiddels is de vestiging in Almelo precies drie jaar open en er is een nieuwe vestiging gekomen in Hengelo. Tijd voor een feestje en ook u kunt daarvan profiteren. Op tweede pinksterdag bent u tussen 10.00 en 16.00 uur van harte welkom voor een hapje en een drankje bij de vestiging in Almelo.

Dat Mango Mobility al meer dan tien jaar bestaat, heeft niet alleen te maken met de vergrijzing van de samenleving. Het is voornamelijk de kwaliteit, de service en de continue ontwikkeling van Mango, die daaraan ten grondslag ligt. Al jaren bent u welkom voor alle producten die ervoor zorgen dat u mobiel kunt blijven; van scootmobiel tot rollator en rolstoel, u vindt het allemaal bij Mango. En ook na aankoop kunt u blijven vertrouwen op Mango Mobility voor onderhoud en reparatie.

Cadeautjes van Mango
U kunt ervan profiteren dat Mango Mobility iets te vieren heeft, want er worden cadeautjes uitgedeeld. Zo krijgt u op alle accessoires en rollators korting die kan oplopen tot 25 procent en ook op de Cheetah 4 deluxe scootmobiel, het model uit het middensegment dat het meest luxe is, krijgt u een leuke korting. Deze kunt u nu voor € 2.599,- in plaats van € 2.799,- kopen. Ook wanneer u eerder een product heeft gekocht, kunt u daar nu nog van profiteren. Wanneer u iemand kent die een voertuig nodig heeft en diegene besteedt minimaal € 995,- bij Mango Mobility, dan kunt u uw cheque van € 50 verzilveren.

Vestigingen
Voor goed advies en service gaat u naar Mango Mobility in Almelo aan de Einsteinstraat 8a of in Hengelo aan de Drienerstraat 59. Voor meer informatie kunt u ook terecht op www.mangomobilty.nl.

Overijssel promoot logistiek op beurs

ENSCHEDE - Het samenwerkingsverband Port of Logistics Overijssel is deze week van de partij op de Transport Logistic beurs in München. De Provincie Overijssel wil nieuwe contacten opdoen om zo de Overijsselse transport- en logistieke sector te versterken.

Twente is nu al een actieve regio op het gebied van transport en logistiek, met onder meer de Port of Twente. In onze regio wordt al ruim 6.5 miljoen toen aan bulkgoederen verwerkt in de overslag. Daarnaast beschikken we over een groot aantal transportbedrijven en zelfs gespecialiseerde bedrijvigheid op het gebied van drone-transport, een mooie toekomstige ontwikkeling. De ambitie is om deze logistieke positie in heel Overijssel verder te versterken en duurzamer te maken. Internationale profilering is hiervoor erg belangrijk. Naast de Twentse en Overijsselse deelname zijn ook nog eens 26 andere partijen uit Nederland vertegenwoordigd op de Duitse beurs.

Land, lucht en water

HAAKSBERGEN - Tot en met zondag 9 juni is de tentoonstelling van Gerda Hofman te zien in het Kulturhus aan de Sterrebosstraat 2.


Gerda Hofman houdt veel van weidsheid, de kleuren en lijnen van het lege land met de hoge lucht daar boven. Dat laat ze ook zien in haar schilderijen. Het liefst schildert Gerda in volledige stilte. Voorheen werkte ze het liefst met pen, waterverf en tempera op papier in klein formaat. Ze wil haar schilderijen graag met de inwoners van Haaksbergen en omgeving delen. Ze zijn voor het laatst te zien op zaterdag 8 juni en zondag 9 juni tussen 14.00 en 16.30 uur. Toegang is gratis.

Pinkstermarkt

BUURSE - Op 9 en 10 juni vindt de jaarlijkse "Pinkstermarkt" (braderie & vlooienmarkt) plaats op de parkeerplaatsen van Ter Huurne Hollandmarkt, Alsteedseweg 64 in Buurse. Op beide dagen van 9.00 tot 17.00 uur bent u van harte welkom.

Tientallen kramen met allerlei handel variërend van nieuwe dames-, heren- en kinderkleding, schoenen, ondergoed, sieraden, lederwaren, telefoonaccessoires, klompen en cadeau-artikelen en nog veel meer. Ook de particulier is aanwezig met zijn/haar overtollige spulletjes, verzamelingen, etc. en biedt de waren vaak voor een habbekrats aan.
Ook u kunt aan deze markt deelnemen en uw tweedehands spulletjes, antiek, curiosa, verzamelingen, etc. te verkopen. Voor info en/of aanmelding tel: 06 26 222 593 en info@rezimarkten.nl. Toegang tot de markt en het parkeren is Gratis! Voor de kinderen is er de grote gratis toegankelijke speeltuin.

Winnaars van moederdagactie bekend

HAAKSBERGEN - 31 mei was het zover; de prijsuitreiking van het trendy dames broeken merk Para Mi, samen met één van hun verkooppunten; Beau Boetiek in Haaksbergen. Op deze zonnige dag kwam Para Mi aan bij Beau Boetiek, waar zij samen de winnaressen Tamara en Crissy ontvingen, van de Moederdag Winactie!

"Door de jaarlijkse groei wilde wij wat bijzonders doen. Moederdag 2019 was hier het perfecte moment voor, aldus Para Mi!" In een tweeweekse actie die Para Mi voerde samen met hun Nederlandse verkooppunten, konden consumenten vertellen, wie er extra speciaal was voor hen met Moederdag 2019 en zo een perfect zittende broek van Para Mi winnen voor hun liefste moeder en zichzelf. Honderden aanmeldingen stroomden binnen met uiteenlopende reacties. "De consumenten deelde hun eigen verhaal met ons, wat wij erg bijzonder vinden". Niet alleen moeder-dochter verhalen stroomden binnen, ook vriendinnen meldden elkaar aan of zoals Tamara en Crissy schoonmoeder en dochter. De consumenten vertelden ook wat hun favoriete verkooppunt was. Tamara en Crissy waren één van de gelukkige winnaressen met hun favoriete verkooppunt Beau Boetiek in het prachtige Haaksbergen!
Tamara gaf haar schoondochter Crissy op omdat zij de zoon van Tamara intens gelukkig maakt! Daarbij is Crissy ook een gezegende en fijne aanvulling voor het gezin van Tamara. Crissy staat positief in het leven en gaat geen uitdaging uit de weg. Volgens Tamara zet Crissy zichzelf op de laatste plek en daarom verdient haar schoondochter dit!
Beau Boetiek is opgericht in 2003 door de eigenaressen Aukje, die ons samen met haar man ontving in haar mooie en stijlvolle winkel. Tamara en Crissy stapten snel binnen en vonden het geweldig dat zij één van de gelukkige winnaressen waren. Crissy vertelde dat zij niet wist dat haar schoonmoeder Tamara haar had opgegeven. Vanaf het eerste moment dat zij binnenkwamen, kwam er een grote glimlach van oor tot oor op het gezicht van Tamara en Crissy. Al snel wisten Tamara en Crissy welke prachtige broek zij wilde en werd de cheque overhandigd. Dit mooie moment werd vastgelegd
Na het fotomoment bedankten Tamara en Crissy Para Mi en Beau Boetiek nogmaals. Vol vreugde liepen Tamara en Crissy de deur uit met hun perfect zittende broek!

LekkerBoer Foodcamp Enschede-Hengelo

ENSCHEDE/HENGELO - Op vrijdag 28 juni kunnen kinderen en hun ouders niet alleen lekker bewegen in de buitenlucht tussen de boerderijdieren en het groen, maar ook gezonde streekgerechten maken en proeven met een echte chef-kok. De ingrediënten voor de gerechten komen zoveel mogelijk van de lokale boerderij en tuinderij. Kinderen mogen de ingrediënten zelf verzamelen tijdens een rondje over de boerderij.

De Foodcamp vindt plaats bij veehouderij en zorgboerderij Ensink aan de Vergerstveldweg 30 in Enschede, dichtbij Hengelo. Zij nemen de deelnemers mee over de boerderij en tuinderij en laat zien wat er voor nodig is om vlees, eieren en groenten op hun bedrijf te produceren. Kok Roy Ottink van restaurant Kosie kookt samen met kinderen en ouders in en om de LekkerBoer foodtrailer. Jumbo Leussink Hengelo levert aanvullende producten voor de gerechten en organiseert een kleurplaatactie in de winkel. Kinderen kunnen kaartjes voor de Foodcamp winnen door hun favoriete eten te tekenen en kleuren. Voor meer info www.lekkerboer.nl/actie. Hein Ooitink van In2Sport neemt de deelnemers mee over het erf.

Succesvolle pilot
Na een succesvolle pilot in Zwolle en Deventer, organiseren LekkerBoer en partners dit jaar 13 nieuwe Foodcamps in Overijssel en Gelderland. Kinderen en hun ouders gaan samen buiten bootcampen, oogsten en koken, op de plek waar de boer met passie teelt en het verhaal vertelt. LekkerBoer wil graag bijdragen aan een gezonde leefstijl door kinderen en hun ouders letterlijk in beweging te brengen, en het verhaal achter ons eten te laten beleven op de plek waar het 'gemaakt' wordt. Uit onderzoek in 2018 uitgevoerd door FoodHub, blijkt dat ouders het belangrijk vinden dat dat hun kinderen meer kennis over voedsel en de herkomst ervan krijgen. Op de boerderij en tuinderij komen nagenoeg alle aspecten van een gezonde leefstijl samen.

Lokale samenwerking
Met het houden van de Foodcamps wil LekkerBoer niet alleen de aanwezige kinderen en ouders stimuleren in het maken van gezonde keuzes, maar ook bij een groter publiek bewustwording en lokale samenwerkingen tot stand brengen. Alle Foodcamps worden ingevuld met lokale partners.

Kinderopvang en scholen
Scholen en kinderopvang (buitenschoolse opvang, BSO) kunnen ook een Foodcamp aanvragen. Voor zowel scholen als BSO is hiervoor subsidie vanuit het landelijke programma Jong Leren Eten beschikbaar. Er hebben zich al scholen gemeld.

Opgave en kosten
Kinderen kunnen zich aanmelden met hun ouders via www.lekkerboer.nl/foodcamp. De prijs is € 7,50 per persoon.

The Jesus Christ Superstar Experience

TWENTE - Stichting Musical Producties Twente brengt voor het eerst in haar tienjarige bestaan locatietheater onder de titel 'The Jesus Christ Superstar Experience'.

De stichting roept geïnteresseerden op om zich vóór 14 juni aan te melden voor de audities, die op zaterdag 22 juni 2019 plaatsvinden bij De Klankkast aan de Bosrand in Almelo. Er worden auditanten gezocht voor alle hoofd- en bijrollen en het ensemble, dansers in alle stijlen, lint, lucht- en/of vloeracrobaten. Het auditieformulier en de aanmeldprocedure kan men vinden op de website www.musicalproductiestwente.nl.

De stichting
Het is 2007: vijf enthousiaste muziekliefhebbers uit Wierden, met ieder een eigen expertise, zitten rondom de tafel te mijmeren of het niet leuk is om een musical op de planken te zetten. Ze hebben alle vijf iets met muziek en vinden het een uitdaging om jonge talentvolle mensen een podium te bieden om op gebied van zang, toneel en dans zich verder te ontwikkelen. En kijk: de stichting Musical Producties Twente is een feit. Nu heeft de Stichting Musical Producties vier succesvolle producties achter de rug en heeft ze gekozen om de musical "Jesus Christ Superstar" op te gaan voeren.
Het bestuur heeft voor haar nieuwe productie gekozen voor een andere locatie dan de theaterzaal. Ze wil het jubileum vieren met een bijzondere voorstelling. Uitgangspunt voor de nieuw productie met de titel 'The Jesus Christ Superstar Musical Experience' is locatietheater in een grote bedrijfshal, waarbij de bezoekers heel nauw betrokken worden bij het verhaal dat daar zingend, acterend en dansend wordt gebracht. Hierdoor zijn de creatieve mogelijkheden vele malen groter, waarmee we het publiek zeker zullen verrassen.
De musical wordt geregisseerd door Richard Sprokkereef, die samen met Tasco Silva (repetitor), Rutger Jansen (dirigent) en Linda Spackler (choreografie) het creatieve team vormen.
Op facebook en instagram en op de genoemde website vindt men meer informatie over dit ambitieuze project.

Pinkster pretmarkt

ENSCHEDE - Voor het vijfde jaar op rij wordt er op tweede pinksterdag een Pinkster Pretmarkt georganiseerd voor de kinderen.

Park Steenbeltweg wordt op tweede pinksterdag omgetoverd tot een kleedjesmarkt, er zullen verschillende springkussen zijn, kinderen kunnen voetballen, smullen van een suikerspin, knutselen en geschminkt worden. Er is een groot terras waar iedereen onder het genot van een kleine versnapering kan genieten van de aanwezige livemuziek. Iedereen is gratis welkom op maandag 10 juni tussen 9.00 en 17.00 uur.

Openstelling Pancratiuskerk

HAAKSBERGEN - Vanaf 4 juni opent de Pancratiuskerk haar deuren voor geïnteresseerde inwoners en bezoekers van Haaksbergen.

Tot ver in de 20e eeuw was er in Haaksbergen maar één Katholieke kerk: de St. Pancratiuskerk op de markt. Deze kerk is de oudste nog bestaande kerk van Haaksbergen. In de 19e eeuw heeft het gebouw een ingrijpende restauratie ondergaan. Tijdens de openstelling van deze oude kerk is er een gids aanwezig die u alles kan vertellen over de geschiedenis van deze kerk. Heeft u interesse? Dan kunt u de kerk iedere dinsdag en donderdagmiddag bezoeken tussen 15.00 en 17.00 uur aan de Markt 20 in Haaksbergen.

Be Your Own Robot

ENSCHEDE - Sander Veenhof geeft bezoekers een inkijk in de toekomst van Augmented Reality (AR) en apps. Gaat iedereen over tien jaar als robot door het leven? Of blijft er toch wel de mogelijkheid om jezelf te blijven?


Sander Veenhof is al jarenlang gefascineerd door Augmented Reality: een technologie waarbij de realiteit wordt verbonden met virtuele objecten. Bezoekers krijgen een actieve rol en zeggenschap over hun eigen semi-digitale zelf. Bij deze tentoonstelling vertelt Sander in een video hoe zijn werk tot stand is gekomen en hoe hij onderzoek heeft verricht. Binnen de muren van de tentoonstelling bevinden zich allerlei virtuele schatten die te onthullen zijn met een speciale AR app. Het Exploring-Lab is dagelijks geopend tussen 13.30 en 16.30 uur bij Tetem aan de Stroinksbleekweg 16 in Enschede. Toegang is gratis! Meer informatie is te vinden op http://www.tetem.nl

De deals van Jumper

ENSCHEDE - Jumper Enschede heeft zes weken lang een 500 m2 outlet naast het bestaande pand. Deze is gevuld met prachtige producten voor spotprijzen! Manden, kussens, speelgoed, krabpalen, zwembaden, vogelkooien, konijnenhokken... noem maar op! Alles wat het hartje van jouw viervoeter wenst in één winkel!

Vanaf zaterdag 8 juni opent ook het strand aan de achterzijde van ons pand. Om dit in te luiden organiseren wij dan een beach party. Dit wordt een dag vol leuke activiteiten zoals Agility, Frisbeeën en uiteraard zwemmen.
Wist je dat Jumper Enschede je hond kan wassen! Onze honden wasstraat is 24/7 geopend voor maar €5,-! Zo sluit je een feestelijke dag fris en fruitig af. Wanneer je ons komt bezoeken let dan goed op de borden langs de weg. Parkeren kan de komende weken achter ons pand. Kom je er nog niet helemaal uit? Bel ons gerust en wij begeleiden je naar de parkeerplaats! 053-4327353

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volgen Jumper Enschede op Facebook.

Veelzijdig, sportief en geraffineerd: de Peugeot 508 SW

TWENTE - De koper van tegenwoordig is veeleisend; u neemt niet meer genoegen met een standaardauto die maar één kunstje kan. U bent op zoek naar een totaalplaatje. Van goed ontwerp, nette prestaties, een stukje luxe, fijn rijgedrag, praktisch in gebruik en een stukje innovatie. De nieuwe Peugeot 508 SW combineert al deze factoren in een zeer aantrekkelijke auto.

Eind vorig jaar introduceerde Peugeot de tweede generatie van de 508 en de flankerende 508 SW. Peugeot zelf spreekt van een mix tussen de sportiviteit van een coupé, de veelzijdigheid van de stationwagon en het comfort van een grande berline. Met een vanafprijs van 42.220 euro. In 2011 kwam de 508 voor het eerst op de markt; sinds die tijd heeft ook het auto-ontwerp en de innovatie niet stilgezeten. De nieuwe 508 SW heeft een verfijnd uiterlijk gekregen dat helemaal past binnen de moderne designtaal van het Franse merk. Aan de voorkant valt op dat de koplamppartij en neus wat agressiever ogen. De wat verzonken koplampen in combinatie met de doorgetrokken lijn van LED-richtingaanwijzers en statische bochtenverlichting geven hem haast 'tanden' die zeker bij invallende duisternis een herkenbare lichtsignatuur geven. De driedimensionale LED-achterlichten kregen eveneens een mooie restyling.

Radicale break
Peugeot omschrijft het uiterlijk met recht als een radicale break. Het rechthoekige van de traditionele familie-stationwagon is hier ver te zoeken; de elegante daklijn in combinatie met de mooi afgeronde achterste raampartij geven hem een wat atletische uitstraling. De frameloze portierruiten zorgen voor een optisch laag en uitgestrekt silhouet, zonder storende onderbrekingen. Wie kiest voor het panoramische schuif-kanteldak geniet van een mooi open uitzicht in alle dimensies. Afhankelijk van de uitvoering kunnen kopers ook nog genieten van opties zoals de sportieve 19 inch velgen en dubbele uitlaat; verdere onderstreping van de in ieder geval sportieve ambities van het merk voor de 508. Met het design mikt Peugeot overduidelijk op de koper die wel graag het gemak wil van wat meer auto, zonder in te hoeven leveren op de fun-factor.

Ignis en Swift voordelig leasen

TWENTE - Waren het eerst vooral bedrijven die auto's leaseden, tegenwoordig is private lease niet meer weg te denken.

De zakelijke lease kan in twee vormen: financial lease of operational lease. Bij de eerste vorm wordt u eigenaar van de auto zodra het contract ingaat. De leasemaatschappij blijft bij operational lease de eigenaar van het voertuig. Alle risico's zijn voor de eigenaar.

Private lease
Voor de particulier is leasen van een auto ook mogelijk via de private lease en dit is vergelijkbaar met de operational lease. Het gemak is voor u, de bestuurder, en de rest is eigenlijk voor de leasemaatschappij, de eigenaar van het voertuig. Bij de Suzuki dealer kunt u nu wel heel voordelig leasen. U kunt tijdelijk al in een Suzuki Ignis rijden vanaf € 218,- per maand of een Suzuki Swift vanaf € 228,-. De normale leaseprijzen zijn respectievelijk € 259,- en € 269,-. U krijgt dus minimaal € 40,- voordeel per maand! Genoemde bedragen zijn op basis van een looptijd van 48 maanden en 10.000 kilometer op jaarbasis. Alle voordelen voor u te benoemen, is niet te doen. Het is makkelijker om de nadelen op te sommen: u moet zelf boetes voor verkeersovertredingen en de brandstof betalen en natuurlijk het leasebedrag per maand moet betaald worden

Eigenaar worden?
U kunt natuurlijk ook overgaan tot aankoop van bijvoorbeeld de Suzuki Ignis. De Ignis waarvoor u bij lease € 218,- per maand betaald, is ook te koop voor € 15.899,-. En dan rijdt u in een mooi vormgegeven Suzuki in de kleur Fervent Red met een viercilinder benzinemotor met 90 pk. Een zuinige auto met een verbruik van 4,6 liter per 100 km. Verder heeft deze Ignis ook de gemakken als airco, centrale deurvergrendeling, elektrisch bedienbare ramen voor, elektrische stuurbekrachtiging en elektrisch verstelbare buitenspiegels. De Suzuki Swift die u leaset voor € 228,- per maand is te koop voor € 16.799,-

Voor meer informatie over private lease of de diverse modellen Suzuki gaat u naar de Suzuki-dealer. Vindt uw dealer via www.suzuki.nl/auto/

Valhelm hoofdzaak

Een bekende slogan in de jaren zeventig toen een valhelm op een bromfiets opeens verplicht werd. Voor velen een reden om de bromfiets te laten staan toen er gekozen moest worden tussen een fatsoenlijk kapsel of snel op je werk of school te zijn. In 2019 lijkt zich weer een soortgelijke gebeurtenis te gaan voordoen. In Amsterdam is het al zover, de snorscooters moeten van het fietspad en de berijder moet verplicht een helm op. Maar of het in dit geval een bijdrage is aan de veiligheid van de snorscooter mogen we ons toch afvragen. Want officieel mag een snorscooter slechts 25 km per uur rijden. En daar wringt nu eigenlijk wel de schoen.

Want is het niet zo dat het merendeel van die snorscooters helemaal geen 25 km per uur rijdt, maar vaak wel het dubbele? En als je dan met snelheden van tegen de vijftig tussen de fietsers door manoeuvreert op het fietspad in een drukke stad, leidt dat meestal tot ergernissen en gevaarzetting voor fietsers op het fietspad. Een situatie die het stadsbestuur van Amsterdam ertoe heeft aangezet deze maatregel te nemen. Maar zou het niet eerlijker geweest zijn voor de snorscooterrijders, die zich wel netjes aan de wet hebben gehouden, dat er meer gehandhaafd zou zijn op die grote hoeveelheid overtreders met opgevoerde snorscooters? Nu zullen velen - net als in de jaren zeventig - afhaken op het feit dat ze met 25 km per uur en met een helm op, op de weg moeten rijden. Slecht voor het kapsel en slecht voor je eigen veiligheid. Om nog maar niet te denken aan scooterwinkels die dit gaan merken in de verkopen. Soms kun je een (stads)bestuurder niet zo goed begrijpen.

Kom de succesvolle Toyota Camry bewonderen in de showroom

TWENTE - Vanaf 23 mei is de Toyota Camry weer te bewonderen in de Nederlandse showrooms en dus ook bij uw Toyota-dealer. Voor het eerst werd de Camry begin jaren 80 van de vorige eeuw op de markt gebracht. Niet alleen in Nederland maar in zo'n 100 landen. Hier verdween de Camry, maar in andere landen bleef dit model gewoon op de markt. Het model wist zelfs verkooprecords te verbreken.

De Toyota Camry is alleen leverbaar met een 2,5 liter viercilinder benzinemotor in combinatie met een elektromotor en gekoppeld door een automatische versnellingsbak. Ondanks dat er geen keuze is in motoren en transmissie, zult u niet teleurgesteld zijn in de Camry. Met een perfecte wegligging en een krachtige motor van 128 pk is de auto snel en zeker ook comfortabel. Toch is de Toyota Camry ook een zuinige auto door de hybride aandrijflijn. De gemiddelde uitstoot is namelijk 98 gram per kilometer en het verbruik ligt op 4,3 liter per 100 kilometer.

Vier uitvoeringen
De Toyota Camry is leverbaar als Active, Dynamic, Executive en Premium. De Active is leverbaar vanaf een prijs van € 39.995,- en voor dat bedrag krijgt u al een rijk uitgeruste zakelijke sedan met LED-verlichting, buitenspiegels en deurgrepen in carrosseriekleur, elektrisch inklapbare ven verwarmbare buitenspiegels, airconditioning, elektrisch bedienbare ramen vóór en achter, elektrische stuurbekrachtiging, vijf airbags en diverse Toyota Safety Sense veiligheidstechnieken als Automatic High Beam en Lane Departe Alert.

De uitdaging
De Toyota Camry heeft maar één uitdaging: niet kopen. Ga naar de showroom van de Toyota-dealer bij u in de buurt. Deze vindt u via www.toyota.nl. Hier vindt u ook meer informatie over de Toyota Camry en alle extra opties.

Citroën prominent aanwezig op nationale oldtimerdag

LELYSTAD - Citroën bestaat 100 jaar en viert dat uitgebreid tijdens de Nationale Oldtimerdag op zondag 16 juni op de Bataviaboulevard in Lelystad.

Wie kent niet het Klaverblaadje, de Traction Avant, de 2CV, de HY, de Snoek, de SM, de BX of de Cactus? Zomaar een greep van bekende modellen uit de Citroën-historie. In 1919 kwam het eerste model – Citroën A – uit de fabriek met de eerste lopende band in Europa. Het een eeuw 'jonge' automerk heeft ruim 300 modellen voortgebracht en op zondag 16 juni wordt hiervan een fraaie overzichtstentoonstelling gevormd tijdens de 35e editie van de Nationale Oldtimerdag. Van de eerste voiture tot het allernieuwste exemplaar. Citroën laat zien dat het de kunst van comfort en design verstaat.

Nederlandse roots
"Een leuk detail is dat grondlegger André Citroën (geboren in 1878) Nederlandse roots had: zijn overgrootvader Roelof was groenten- en fruithandelaar in Amsterdam en koos in 1811 bij de Burgerlijke Stand als achternaam Limoenman. Zijn zoon Barend veranderde die naam in Citroen. Kleizoon Levie verhuisde vervolgens met zijn gezin naar Frankrijk. Diens zoon André zette op aandringen van een Parijse leraar een trema op de e in zijn achternaam, opdat de Fransen het beter konden uitspreken. Nederland was daarnaast een van de eerste landen waar Citroëns werden geïmporteerd. Kortom: een mooie gelegenheid om de banden tussen Citroën en Nederland weer aan te halen, een uitgelezen kans op de komende Nationale Oltimerdag" aldus Anne Lobbes, woordvoerder van Citroën Nederland BV. "Viert u met ons deze bijzondere verjaardag mee op 16 juni? Citroën Nederland en de 30 allermooiste Citroëns van Nederland verwelkomen u graag".

De Nationale Oldtimerdag (7e lustrum) met ruim 400 deelnemende historische automobielen is een gratis toegankelijk evenement met als motto 'Erfgoed dat beweegt'.

Lease of koop de Jeep Compass

TWENTE - Heeft u de nieuwste Jeep Compass al gespot? De Compass is herkenbaar aan de zevensleufs grille uitgevoerd in glanzend zwart met verchroomde omlijsting. En natuurlijk ook aan de breedte van het voertuig. Heel kenmerkend voor het aanzien van de auto, maar ook zeer functioneel. Het zorgt ervoor dat de Compass een solide wegligging heeft en offroad-eigenschappen waar menigeen jaloers van zou worden.

Zoals van Jeep inmiddels verwacht mag worden, is dit model geschikt voor het stadsverkeer en voor de wildernis. De Compass is uitgerust met actieve rijassistentiesystemen die goed van pas komen in het drukke verkeer. Ze waarschuwen als er een aanrijding dreigt plaats te vinden met de voorganger, als de rijbaan verlaten wordt en wanneer er iets in uw dode hoek bevindt. Offroad wordt u bijgestaan door de Selec-Terrain-tractieregeling. Door de instelling Auto, Snow, Sand, Mud en Rock te kiezen, worden maar liefst twaalf systemen aangepast aan de gekozen omstandigheden en dat zorgt voor optimale controle en grip in alle situaties.

Keuzevrijheid
Benzine of diesel? 1.4 liter of 2.0 liter? Automaat of handgeschakeld? Welke kleur? Veel keuzevrijheid dus bij de Jeep Compass. Ook kunt u kiezen of u liever de Compass wilt leasen voor een prijs vanaf € 499,- per maand of wilt kopen voor een prijs vanaf € 32.950,-. Ga voor meer informatie naar Jeep-dealer of naar www.jeep.nl

Wereldsucces voor Van Mossel Kia

TWENTE - Van Mossel Kia timmert al even flink aan de weg, en met succes. De autodealer is in Azerbeidzjan benoemd tot Global Kia Dealer of the Year 2019.

Bas Huijzer van Van Mossel Kia had de eer om af te reizen naar het prachtige Baku in Azerbeidzjan namens het bedrijf. Daar kreeg hij van Michael Choo te horen dat Van Mossel Kia is verkozen tot de prestigieuze titel van Global Kia Dealer of the Year 2019. Deze titel wordt alleen uitgereikt aan de beste Kia dealers wereldwijd.

De prijs kan door Van Mossel Kia, met vestigingen in onder andere Hengelo en Apeldoorn, worden toegevoegd aan de rij met reeds behaalde successen. De relatief jonge Kia dealer mocht zich in 2017, 2018 en 2019 winnaar van de Top Dealer Award noemen. Deze titel hoort bij de beste Kia dealers van het land. Daarnaast won Van Mossel Kia in 2018 ook de Platinum Prestige Award, welke aangeeft dat ze tot de top 10 beste Kia dealers van Europa behoren. De nieuwste titel is nog eens een kroon op het werk, maar zeker niet de laatste doelstelling van het bedrijf.

Persoonlijk contact
Op hun website bedankt Van Mossel Kia iedereen voor de medewerking die heeft geleid tot het behalen van deze successen. Ondertussen blijven hun werkzaamheden doorgaan. Ze staan voor je klaar met direct persoonlijk contact over de vraag die jij hebt, en informatie over de laatste ontwikkelingen en beste modellen. Kijk op vanmossel.nl/kia om een vestiging in de buurt te vinden.

De Renault Captur nu met gratis automaat

TWENTE - Een auto die perfect is voor het verkeer in de stad of op de snelweg: de Renault Captur. Met de Captur krijgt u als bestuurder er een paar extra ogen bij. U krijgt hulp van de auto bij het vinden van een parkeerplaats en het inparkeren. U wordt gewaarschuwd als de systemen van de Captur gevaar zien en de auto helpt ook nog eens bij het remmen in noodgevallen.

De Renault Captur is leverbaar in meerdere uitvoeringen. Zo rijdt u al vanaf € 20.490,- in de Life. Een comfortabele auto die precies dat doet wat moet: u op een veilige manier naar de plaats van bestemming brengen. De meest luxe uitvoering is de Initial Paris met onder andere een audiosysteem met zes speakers en een subwoofer, smartphone replication, met leer bekleed stuurwiel, verwarmbare voorstoelen, een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel, veiligheidssystemen als actieve bochtverlichting, noodstopbekrachtiging en blind spot warning. Deze is al leverbaar vanaf € 31.490,-. Naast de standaarduitrusting heeft u natuurlijk nog de mogelijkheid om te kiezen voor een aantal opties om de Captur te personaliseren.

Gratis automaat
Waar het brandstofverbruik bij de meeste automaten hoger ligt dan bij een handgeschakelde uitvoering, is daar geen sprake van bij de automaat met dubbele koppeling op de Captur. De transmissie schakelt vloeiend en gebruikt niet meer dan de handgeschakelde versie. Nu heeft Renault de actie lopen dat u gratis voor een automaat kunt kiezen bij de Renault Captur TCe 150 EDC Intens met vanafprijs € 25.490,-. Ga voor de volledige voorwaarden naar www.renault.nl of vraag er bij uw Renault-dealer naar. Ook deze vindt u via www.renault.nl

Het negeren van een rood kruis vastgelegd met camera's

AMERSFOORT - Op de A28 bij Amersfoort loopt tot 1 juli een proef met camera's, die het negeren van een rood kruis boven de weg gaan registreren.

Een rood kruis boven een rijbaan lijkt soms zo zinloos. Waarom niet rijden op die baan als het verkeer op de overige banen vaststaat? Wat u niet direct kunt zien, is dat er verderop wegwerkzaamheden worden uitgevoerd of dat een automobilist gestrand is met autopech. Wanneer u dan met volle snelheid op de werkzaamheden of de gestrande auto inrijdt, zijn voor zowel u als voor de ander de gevolgen ernstig. Mensen zijn zelfs overleden als gevolg van het negeren van een rood kruis.

Boetes
Nu kunnen alleen boetes opgelegd worden als een politiebeambte de overtreding constateert en hierover een verklaring aflegt. De camera's gaan dit overnemen. Met slimme software worden alleen de overtreders gepakt en beboet. Er wordt zelfs een korte video-opname gemaakt om te kunnen zien of er eventueel sprake is van een uitzonderingssituatie. Soms komt een bestuurder er niet onderuit om op een rijbaan met een rood kruis te rijden door bijvoorbeeld het moeten uitwijken om een aanrijding te voorkomen. De boete voor het negeren van het rode kruis is vastgesteld op € 240,-.

Vervolg
Na de evaluatie van de proef wordt gekeken of het systeem ook op andere wegen toegepast gaat worden.

17 / 20

Hoogwaardig interieur Peugeot schonk ook veel aandacht aan het interieur. De bestuurder geniet van de spectaculaire i-Cockpit van Peugeot, een uitgebreid digitaal instrumentarium dat alle informatie en innovatie dicht bij de bestuurder brengt. Een compact stuur geeft een sportieve uitstraling en het inmiddels bekende 10 inch touchscreen maakt de infotainment-features compleet. Kopers kiezen naar wens voor uitgebreide opties voor de stoelen. Afhankelijk van de uitvoering kiest men voor elektrisch verstelbare stoelen, al dan niet met massagefunctie en uiteraard afgewerkt in een breed scala aan stofferingsopties. In praktische zin waarderen we Peugeot's vele handige opbergvakken, absoluut handig. Passagiers genieten van een aangename achterbank met voldoende ruimte. Ook uw bagage komt niets tekort; standaard 530 liter met het bagageafdekscherm op zijn plek en tot maximaal 1.780 liter ruimte wanneer u de achterbank wegklapt.

Prestaties
Peugeot zet met de nieuwe 508 SW ook in op aangename prestaties en een mooi weggedrag. Dankzij de zuinige PureTech en BlueHDI motoren komt de bestuurder niet snel iets tekort. Naar wens kan gekozen worden uit twee benzinemotoren van 180 of 225 pk en drie dieselmotoren van 130, 169 en 180 pk. Hierbij is alleen de 130 pk diesel ook te kiezen met handgeschakelde zesversnellingsbak, de overige motoren worden standaard geleverd met de EAT8 transmissie. Even alert als een handgeschakelde zesversnellingsbak, alleen net iets geraffineerder. Snelle, vloeiende overgangen tussen de versnellingen stellen niet teleur en ook de schakelflippers achter het stuur zijn fijn in gebruik.

Veilig op pad
Naast aangenaam weggedrag was ook een hoge passieve en actieve veiligheid binnen en buiten het voertuig een grote prioriteit. De Peugeot 508 SW komt dan ook met alle gangbare rijhulpen die je mag verwachten van een moderne auto in dit segment. Zo omvat het Pack Safety opties zoals het actieve noodremsysteem, actieve rijbaanvolgen en herkenning van verkeersborden met snelheidsbeperking. Optioneel Full Park Assist maakt het haaks op de rijbaan inparkeren een koud kunstje; de bestuurder laat het stuurwiel en pedalen los en de auto manoeuvreert zichzelf in de beschikbare parkeerplek. met het pack 'Drive Assist Plus' worden verdere functies voor semi-autonoom rijden toegevoegd. Een optionele nachtzichtcamera geeft ook in het donker uitstekend zicht op vaak onzichtbare gevaren zoals overstekend wild.

Uitvoeringen
Naar goed gebruik valt er veel te kiezen qua de diverse basis-uitvoeringen. Kopers die gaan voor een riant optiepakket met mooie prestaties kunnen kiezen voor de Peugeot 508 SW 'First Edition', op basis van de GT-uitvoering. Een exclusieve variant, met de meeste genoemde opties vanaf 61.790 euro. De uitrustingsniveaus voor benzinemotoren zijn de SW Active vanaf 43.940 euro, de Allure met als toevoegingen onder meer het Safety Pack Plus vanaf 46.290 euro, de GT-Line met onder meer opgewaardeerde verlichting en Drive Assist Plus vanaf 49.890 euro en de sportieve SW GT met onder meer lichtmetalen velgen, premium Focal HiFi-systeem en meer vanaf 56.490 euro. Bij dieselmotoren valt te kiezen tussen de SW Active vanaf 40.670 euro en de SW GT vanaf 57.270 euro. Uiteraard kunt u ook kiezen voor diverse zakelijke en particuliere lease- en financieringsopties.

Pluspunten

+ Modern en verfijnd design van bumper tot bumper
+ Comfortabel, hoogwaardig interieur
+ Veelzijdig bruikbaar dankzij berg- en bagageruimte
+ Nette prestaties
+ Hoge passieve en actieve veiligheid

BMW introduceert nieuwe 1-serie

TWENTE - Jong, cool en 'urban'. Zo omschrijft BMW de nieuwste generatie 1-serie. Het merk hoopt met de sportief gelijnde nieuwe 1 serie een wat jongere koper te trekken. Aan de marketing zal het niet liggen: BMW benadrukt de sportiviteit van het model, de wendbaarheid en rijplezier en ook vooral het design. Toch zijn er ook belangrijke verschillen met de eerdere generatie 1-serie.

BMW introduceerde de eerste generatie 1-serie al weer in 2004. Hij heeft zichzelf echt vast weten te stellen als een mooie compacte middenklasser. Na een laatste facelift in 2015 was het ook wel nodig om een en ander te actualiseren. BMW koos voor een geheel nieuw platform met voorwielaandrijving in plaats van achterwielaandrijving. Dit leverde onder meer wat meer been- en hoofdruimte op voor passagiers en de bagageruimte nam toe tot standaard 380 en maximaal 1.200 liter. De nieuwe 1-serie komt beschikbaar in diverse varianten, namelijk de Luxury Line, Sport Line en de meest sportieve M Sport. Deze biedt een optimaal sportonderstel en aerodynamicapakket, bovenop de krachtige BMW M135i x-Drive motor. Kopers genieten van het hoogwaardige interieur dat uiteraard naar wens samen te stellen is.

Meer informatie
BMW heeft op dit moment nog niet de concrete informatie bekendgemaakt over de prijzen en levertijden van de nieuwe BMW 1-serie. De huidige BMW 1-serie begint bij 31.114 euro. Geïnteresseerden kunnen al wel via www.bmw.nl hun interesse kenbaar maken om zo straks als een van de eersten in de nieuwe telg te kunnen rijden.

Nieuwe Opel Corsa is elektrisch

2019 Opel Corsa-e Foto: William Teixeira

TWENTE - Opel biedt de volledig nieuwe, zesde generatie van de Corsa voor het eerst aan met volledig elektrische aandrijving.

Met deze elektrische variant haalt Opel elektrische mobiliteit uit zijn nichebestaan. De Corsa heeft miljoenen mensen mobiel gemaakt en gaat nu een stap verder door emissievrije mobiliteit bereikbaar te maken voor velen. De orderboeken van de nieuwe Corsa openen over enkele weken, te beginnen met die voor de elektrische Corsa-e, gevolgd door de benzine- en dieselversies.

Uitstekende cijfers
De Opel Corsa-e biedt een actieradius van 330 km (volgens WLTP1). De stroom wordt geleverd door een 50 kWh-batterij met een fabrieksgarantie van acht jaar. De batterij kan worden opgeladen met verschillende snelheden via een huishoudelijk stopcontact, wallbox of snellader. In het laatste geval is de batterij in slechts 30 minuten tot 80% op te laden. Gebruikers kunnen de laadstatus controleren via de 'myOpel' app, waarmee ze ook laadtijden en -kosten kunnen optimaliseren. De Corsa-e is net zo compact als de vorige generatie Opel Corsa, maar hij oogt sportiever, mede dankzij de 48 mm lagere daklijn. Dit gaat overigens niet ten koste van de hoofdruimte, want de bestuurdersstoel is 28 mm lager geplaatst. Verder is de rijdynamiek van hoger niveau dankzij het lagere zwaartepunt en de snellere reactie op de input van de bestuurder. Het moderne interieur omvat onder meer een volledig gedigitaliseerde cockpit.

Connectiviteit
Het systeem Multimedia Navi met een 7,0-inch touchscreen en Multimedia Navi Pro met 10,0-inch touchscreen bieden de nieuwe 'Opel Connect'-telematicadienst. Waardevolle functies als Live Navigation met real-time verkeersinformatie en directe verbinding met pechhulpdiensten en Emergency Call zorgen voor extra gemoedsrust bij de bestuurder.

Productie-mijlpaal voor Fiat 500X

TWENTE - De crossover is de afgelopen jaren een populair segment. Veel nieuwe autokopers kiezen voor een auto die nét wat groter is en wat meer comfort en ruimte biedt. Het is ook een heel volwassen segment met sterke modellen die goed in de smaak vallen. Bij Fiat is de 500X een succesvol model.

Deze maand bereikte Fiat een mooie mijlpaal in de productie van deze veelzijdige crossover. Het 500.000-ste voertuig rolde van de band. Niet slecht voor een auto met een introductie in 2014. De introductie was eigenlijk een voor de hand liggende stap. Fiat bracht door de jaren heen al veel varianten uit van de compacte en vrolijke 500, waaronder ook grotere modellen zoals de 500L. Fiat gaf de 500X vorig jaar een subtiele facelift om deze gelijk te trekken met de huidige ontwerptaal van het merk. De auto is voorzien van de meeste innovaties en gemakken die we bij een moderne auto mogen verwachten. En dit alles in een vrolijk pakket qua design. In Nederland blijkt de 500L nog net iets beter te verkopen dan de 500X.

Feestje
Fiat laat de productie-mijlpaal zeker niet onopgemerkt voorbij gaan. Zo kunnen kopers momenteel ook de Fiat 500X 120th edition aanschaffen, met diverse stijlelementen én een gratis zes maanden Apple Music-abonnement. Het gamma van de 500X omvat in Nederland verder nog de Urban en Cross edities, waarbij de Urban begint bij 25.295 euro, de 120th Edition bij 26.695 en de Cross bij 27.233. Fiat biedt uiteraard ook gedurende het jaar diverse interessante kortingsacties, dus het loont om u hier in te verdiepen.

Kind en dier niet in de hete auto

TWENTE - "Jonge kinderen uren lang opgesloten in hete auto Tilburg"; een kop in de Telegraaf afgelopen week. De eerste zonnige dagen zijn weer een feit, en daarmee helaas ook de eerste gevallen van kinderen en dieren die in een hete auto achtergelaten worden.

Afgelopen week liep het gelukkig goed af met de kinderen - agenten wisten ze snel te bevrijden en de ouders moesten een verklaring afleggen op het bureau. Maar helaas gaat het ook enkele keren per jaar gruwelijk mis. Hoewel we bij dit soort situaties vaak denken aan de échte zomerse dagen met 30 graden en meer, kan het zelfs in de lente al snel gevaarlijk worden.

Snelle stijging
Wanneer men de auto parkeert bij warmer weer kan de temperatuur al snel oplopen tot gevaarlijke waarden. Bij een buitentemperatuur van 21 graden bereikt een in de zon geparkeerde auto in 10 minuten al de 31 graden. Na een half uur zit de temperatuur op 40 graden. Bij een buitentemperatuur van 30 graden zit de auto na 10 minuten al op 40 graden. In een half uur is dit opgelopen naar 48 graden. Ook even snel een boodschap doen kan dus gevaarlijk zijn.

Raam inslaan
Naast dat het een teken van weinig inzicht is om kind en dier in een hete auto te laten zitten, loopt u ook het risico op vervolging en een paar kapotte ruiten. De politie schroomt zich doorgaans niet om een ruit in te slaan om deze te bevrijden. Bent u passant en ziet u een soortgelijke situatie van een kind of dier in een overduidelijk snikhete auto? Schakel dan de politie of dierenambulance in en probeer gelijk de eigenaar te vinden. In extreme situaties met acuut gevaar is het inslaan van een ruit in principe geoorloofd, hoewel het verstandig is om dit zeker niet zomaar te doen. U zou aansprakelijk kunnen zijn als de politie niet mee gaat in deze noodzaak.