Hart van Enschede - Haaksbergen

13 december 2019

Hart van Enschede - Haaksbergen 13 december 2019


Nieuwe bomen vergroenen Centrum Enschede

ENSCHEDE - Sinds vorige week vrijdag is de Raiffeisenstraat weer toegankelijk voor het verkeer. De herinrichting van de Raiffeisenstraat en een deel van de Oldenzaalsestraat wordt afgerond met het aanplanten van een groot aantal nieuwe bomen door Onderhoud Enschede.

De Oldenzaalsestraat en de directe omgeving vormen een knelpunt bij extreme neerslag. Door de klimaatverandering is de verwachting dat Enschede vaker te maken krijgt met korte, hevige regenbuien. Daarom is vorig jaar gestart met het nemen van maatregelen die wateroverlast in de toekomst moeten beperken. Tussen de spoorlijn en de Boulevard 1945 wordt een nieuw en innovatief waterbergingsriool aangelegd, ook wordt een groenstrook met wadi's gecreëerd om water beter af te kunnen voeren. Deze aanpassingen maken de Oldenzaalsestraat droger én aantrekkelijker. Het waterbergingsriool en de wadi's kunnen samen maar liefst 7 miljoen liter water opvangen. Deze gelegenheid wordt ook aangegrepen voor de aanleg van een warmtenet, een belangrijke stap in de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. De verwachting is dat dit omvangrijke project in april 2020 wordt opgeleverd. Over de voortgang van de verschillende fases wordt actief gecommuniceerd met de betrokkenen. De vernieuwde inrichting maakt het gebied meer klimaatbestendig en dus beter op de toekomst voorbereid.

Bomenmix
Tot uiterlijk 20 december worden er in totaal 173 nieuwe bomen aangeplant. In de Oldenzaalsestraat komt een bomenmix te staan van wilg, iep, linde en krentenbomen, in totaal 66 stuks. In de Raiffeisenstraat worden 29 iepen en 1 esdoorn aangeplant en op de nieuwe, groene ovonde komen 44 sierkersen. Daarnaast wordt in de straat een bloemenlint gerealiseerd. In het Blijdensteinpark wordt een twintigtal bomen geplant, het gaat om een mix van tulpenboom, linde, schijnbeuk, bijenboom en valse christusdoorn. Tot slot worden op het Stadserf 10 pluimessen, 2 ginkgo's en 1 tulpenboom geplaatst.

Actuele informatie
Kijk op www.enschede.nl/centrum/plannen-projecten-centrum voor actuele informatie over de diverse projecten die worden uitgevoerd of nog op de planning staan.

Onderzoek koopgedrag

ENSCHEDE - De gemeente Enschede voert momenteel een eigen onderzoek uit naar het koopgedrag van de inwoners. Onder meer via het Enschede Panel kunnen meepraten over hun winkelgedrag. De gemeente hoopt zo belangrijke inzichten op te doen over hoe Enschedeërs nu én in de toekomst hun inkopen doen.

Het winkellandschap en het koopgedrag van mensen zijn landelijk volop in beweging. Zo kopen mensen steeds meer zaken online en geven ze meer uit. Ook voor onder meer de boodschappen ben je tegenwoordig niet meer strikt aangewezen op fysieke winkels. Hiermee staat de gemeente wel voor een uitdaging: hoe geef je richting aan winkelgebieden terwijl fysiek winkelen steeds minder relevant is voor veel mensen? Winkels zijn immers ook werkgevers en dragen bij aan een stukje leefbaarheid en gemeenschapszin. De gemeente benaderde onder meer het eigen panel om hen deel te laten nemen aan dit bredere koopstromenonderzoek, waarmee ook resultaten vergeleken kunnen worden met andere gemeenten. De vragen zijn divers; zo willen de onderzoekers niet alleen weten of u online koopt of fysiek, maar ook bij het soort winkel en of men bijvoorbeeld producten afhaalt of thuis laat bezorgen. Verder wordt gericht gekeken naar producten zoals mode, huishoudelijke artikelen, woninginrichting en elektronica. Ook de aankopen in de horeca of voor vrije tijd komen aan bod in het onderzoek. Veel gemeenten constateren dat het winkelen afneemt, terwijl horecabezoek vaak juist in de lift zit.

Jaargang: 9 • Nr 361• Wk 50

Een nieuwe standplaats voor Vishandel Keizer & Zn.

ENSCHEDE - Reeds 40 jaar exploiteert Vishandel Keizer & Zn. uit Enschede de standplaats bij Winkelcentrum het Stroink. Op dit moment staat daar de vierde generatie, Roy Keizer aan het roer, samen met zijn vrouw Susan Keizer.

Komend jaar zal helaas deze standplaats komen te vervallen. Vanwege grootse renovatieplannen van het winkelcentrum, moet de standplaats wijken voor nieuw te realiseren parkeerplaatsen. Vertrekken van Stroinkslanden doen zij echter niet, er wordt een prachtige viswinkel gerealiseerd op het winkelcentrum zelf. Naar verwachting zal deze halverwege 2020 geopend worden.

Nieuwe plek
Echter kruipt het bloed, waar het niet gaan kan. "Ambulante handel drijven is het mooiste wat er is.", aldus Roy Keizer. "Toen afgelopen zomer dan ook bleek, dat de standplaats bij de Nettorama vrij was gekomen, zijn we er meteen mee aan de slag gegaan". Met succes: sinds afgelopen week is het mogelijk om elke donderdag (10.00-18.00 uur), vrijdag (10.00-18.00 uur) en zaterdag (9.00-18.00 uur) te genieten van de lekkerste gebakken vis, vers schoongemaakte haring en andere vislekkernijen. Wellicht dat dit in de toekomst nog uitgebreid gaat worden, maar vooralsnog starten zij op deze dagen. Op de standplaats bij winkelcentrum het Stroink kan je zelfs 6 dagen per week terecht voor heerlijke vis. Van maandag tot en met zaterdag zijn zij daar geopend. Kom ook eens langs!

Column

Lezen

Buitenhof had afgelopen zondag (8/11) een buitengewoon interessante uitzending. Jort Kelder had als gasten de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen en Albert Jan Ruiter directeur van het Instituut Publieke Waarden over het onderwerp vertrouwen overheid-burger. De aanleiding was de toeslagenaffaire, waar honderdduizenden de dupe van zijn geworden. Sommigen zijn hierdoor ernstig beschadigd, hebben financiële problemen en daardoor ook gezondheidsproblemen.

Als toppunt werd de opmerking van de staatssecretaris in de Tweede Kamer genoemd, die vroeg waarom betrokkenen niet even de belastingtelefoon hadden gebeld. Hoongelach op de publieke tribune. Alles is gedigitaliseerd, gaat via de computer. Je krijgt geen mens aan de telefoon. Dat levert toch alleen maar problemen op. Je krijgt brieven, die je automatisch worden toegestuurd. Die zijn door niemand gecontroleerd. Als er iets fout gaat, moet je maar naar de rechter gaan. Een ambtenaar zal nooit sorry zeggen, want dan geeft hij toe dat hij fout zat en dat kan tot grote problemen leiden, bijvoorbeeld tot schadeclaims. De oplossing zagen de heren in het geven van meer ruimte aan de ambtenaar om zaken zelfstandig af te handelen. Mocht daar een vergissing bij gemaakt worden, dan is er nog geen man overboord. Maar dan moet er 1 ding veranderen; de vertrouwenspositie van burger en overheid. De overheid gaat nu uit van wantrouwen. De burger wordt verdacht van fraude en moet bewijzen dat hij onschuldig is. Het moet andersom; de burger is onschuldig en de overheid moet het tegendeel bewijzen. En de wederzijdse behandeling moet menselijker worden; het laatste contact tussen burger en ambtenaar moet een echt mens kunnen zijn. De computer heeft de mens uit het systeem en de procedure gehaald. Roger van Boxtel, voorzitter van Raad van Bestuur van de NS voegde daaraan toe dat de politiek jaren geleden had gezegd: "Dit lossen wij op.", maar dat hij daarvan tot nu toe niets gemerkt had. De genoemde tendensen zijn duidelijk te herkennen. Je hoort in Enschede bijna nooit: "Ik heb een fout gemaakt. Sorry." En het fraudebeleid is kei- en keihard en gaat uit van de kwaadwillendheid van de uitkeringsgerechtigde. Dat beleid is niet gericht op het vinden van een oplossing, maar om zoveel mogelijk geld te kunnen innen.

De discussie op de tv werd afgesloten met laaggeletterdheid. Nederlandse scholieren presteren steeds slechter, vooral het lezen wordt slechter. Edith Hooge, voorzitter van de Onderwijsraad vertelde dat 60% van de jeugd zegt dat ze een hekel aan lezen hebben. "Velen kunnen wel lezen wat er staat, maar begrijpen niet wat er staat.", vertelde ze en ze noemde landen als China, die Nederland inhalen en voorbij streven. De overheid dient bij de voorlichting rekening te houden met mensen, die niet kunnen lezen, want de burger is er niet voor de ambtenaar, de ambtenaar is er voor de burger. Ook voor de ongeletterden. Misschien vooral voor ongeletterden.

Jan Visser

Kerstwandeling Hof Espelo deze zondag

ENSCHEDE - Wilt u tussen de drukte van de feestdagen door even genieten van een frisse wandeling? Wandel dan op zondag 15 december tussen 12.00 en 16.00 uur mee. Landschap Overijssel heeft dan een speciale kerstroute uitgezet op Hof Espelo. Midwinterhoornblazers, vuurkorven en warme chocolademelk maken de middag compleet. Een leuk uitstapje de hele familie!

Het Koetshuis op Hof Espelo is zondag 15 december in kerstsfeer. Een mooi moment om de benen te strekken en een frisse neus te halen op een route die u langs de mooiste plekken voert. Onderweg komt u de midwinterhoornblazers tegen die al van verre te horen zullen zijn. Weer terug bij het Koetshuis is het tijd om op te warmen bij de vuurkorven, binnen staat dan de warme chocolademelk klaar. De kerstwandeling begint bij het bezoekerscentrum Het Koetshuis Hof Espelo. Aanmelden is niet nodig, de wandeling is gratis. Adres: Weerseloseweg 259 (provinciale weg tussen Deurningen en Enschede).

Meer informatie
Kijk op www.landschapoverijssel.nl.

Kerstzangavond Laus Deo in de Noorderkerk

ENSCHEDE - GZK Laus Deo organiseert op zaterdag 14 december een kerstzangavond in de Noorderkerk (Lasondersingel 18 in Enschede). Deze avond staat in teken van het thema "Er is een roos ontloken", een bekend kerstlied.

Naast veel samenzang zal het koor Laus Deo zelf een bijdrage leveren. De avond wordt gekenmerkt door onder andere Keltische klanken en de prachtige harmonieën van bekende Engelse en Nederlandse kerstliederen. Ook een aantal klassieke stukken ontbreekt niet. GZK Laus Deo staat onder leiding van Jorrit Woudt en Henk van der Maten bespeelt het orgel. Daarnaast verlenen musici Krista van den Esker (fluit) en Maurice van Dijk (trompet) hun medewerking. Een korte meditatie omtrent het thema wordt verzorgd door ds. AJ Mol. Deze zangavond begint om 19.30 uur, de kerk is open vanaf 19.00 uur. Entree is gratis, aan de deur zal wel een collecte worden gehouden voor de onkosten.

Local Sunday Market in de Melkhal

ENSCHEDE - Op 15 december 2019 vindt in de Melkhal te Enschede (Kottendijk 1), tussen 12.00 en 17.00 uur, de 15e editie plaats van de Local Sunday Market. Het allerlaatste evenement in de Oude Melkhal voordat deze verbouwd gaat worden.

Op de Local Sunday Market bieden bijzondere lokale ondernemers creatieve, handgemaakte, groene en zelfs vegan producten aan. Lampen van gerecycled materiaal, fairtrade spullen uit Nepal, handgemaakte sieraden, duurzame kinderkleding, vintage meubilair en nog veel meer! Nog gezelliger en helemaal compleet wordt de markt door de workshops, lokale singersongwriters, een speelhoek voor de kinderen en natuurlijk ook lokaal lekkers om te eten en te drinken.

Bijzondere locatie
Kom kijken, genieten en inspiratie opdoen! Dit alles op een bijzondere locatie in Enschede.

Een principe geet vake tot an de knippe.

Maandag 16 dec. 10.00 uur

EUREGIO-Meisterschaft: leuker en meer kansen

ENSCHEDE - U kunt zich al inschrijven voor de Enschede Marathon van 19 april 2020, maar doordat Enschede Marathon en Volksbank Marathon Münster de krachten hebben gebundeld, heeft u ook de mogelijkheid om deel te nemen aan de EUREGIO-Meisterschaft. De EUREGIO-Meisterschaft is een combiklassement van de Enschede Marathon en de Volksbank Marathon Münster van 20 september 2020. Er wordt gestreden om het officiële EUREGIO-kampioenschap en daaraan gekoppelde prijzen.

Aan het EUREGIO-Meisterschaft zitten voor u als loper leuke voordelen. Voor de drie snelste dames en heren van het klassement liggen er prijzen klaar van respectievelijk €500, €300 en €100. Maar ook voor de andere deelnemers valt er van alles te winnen: zo wordt er een verloting gehouden onder deelnemers waarbij diverse leuke prijzen in natura (o.a. gratis startbewijzen) zijn te winnen. Bovendien is inschrijven voor beide evenementen tientallen euro's goedkoper dan voor de twee evenementen apart.

Versterken
"We zijn enorm verheugd dat we de samenwerking met onze oosterburen weer kunnen hervatten", zegt Sandra Melief, directeur Stichting Marathon Enschede. "Zowel de marathon van Münster als die van Enschede groeien nog steeds en kunnen elkaar met dit combiklassement versterken. De loopsport blijft onverminderd populair en in Enschede doen er jaarlijks bijna 600 Duitsers mee. Ik verwacht dat we door dit convenant het aantal deelnemers van beide evenementen kunnen laten groeien."

Bekende combi
Voormalig toploper Marti ten Kate is zeer te spreken over de samenwerking tussen beide marathons. "In 2013 liep ik in Münster mijn laatste marathon, samen met vijftig andere Twentse marathonlopers. Velen van hen hadden in de voorbereiding op die hele marathon de halve afstand in Enschede gelopen. Sommige lopers liepen toen zowel in Enschede als in Münster de hele marathon. Die combi is dus al langer bekend. Het is natuurlijk geweldig om daar nu een klassement aan te verbinden en te kijken wie er over deze twee prachtige marathons het snelst is!"

Kijk voor meer informatie over de Enschede Marathon op https://www.enschedemarathon.nl

Win kaarten voor populaire Bee Gees tributeband 'Night Fever'

ENSCHEDE - Europa's beste en meest geliefde Bee Gees act Night Fever komt dit theaterseizoen weer terug naar Nederland met de spectaculaire show 'Nights on Broadway'.

Na vele uitverkochte avonden in ons land speelt de Duitse band op 12 januari 2020 in het Muziekcentrum in Enschede. Met hun perfect op elkaar afgestemde vocalen verzorgt Night Fever een avond met de allerbeste live muziek. Tijdens het 2,5 uur durende concert komt de bijzonder lange reeks hits van de Bee Gees voorbij, gespeeld door een professionele 9-mans formatie en ondersteund door een decor van LED-walls en een gastzangeres.

Alle hits
De tributeband speelt alle wereldberoemde songs, de nummers die het trio onder andere voor Frankie Valli, Barbra Streisand en Dolly Parton schreef én liedjes voor de echte fans. 'More Than a Woman', 'Stayin' Alive', 'You Should Be Dancing, Yeah', 'Massachusetts,' 'Spicks and specks,' 'Words' en 'To love somebody': je favoriete 60s, 70s en 80s hits worden tot in perfectie nagespeeld. Met meer dan 50.000 verkochte tickets in Nederland bewijst Night Fever een absolute must see te zijn voor fans van de broertjes Gibb.

Win kaarten!
Wil jij de meest authentieke Bee Gees show van Europa live ervaren? Doe dan mee met onze lezersactie, want we mogen 4x twee kaarten weggeven voor de show in Enschede. Stuur hiervoor een email met uw contactgegevens naar: prijsvraag@dwfmediamakers.nl om kans te maken op deze kaarten. Winnaars krijgen per email bericht.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie en kaartverkoop voor 'Night on Broadway' en andere leuke tribute shows op: www.tribevents.nl/shows

Nieuwe invulling gezocht

ENSCHEDE - Het is een pand met een rijke geschiedenis; eentje die Enschedeërs van een wat jongere leeftijd wellicht niet kennen. De huidige huurder Hudson's Bay sluit op 31 december de deuren van het pand aan het Van Heekplein. Tijd om eens in de geschiedenis te duiken, met een doorkijkje naar de toekomst.

Veel Enschedeërs denken bij dit pand nog steeds aan de 'oude V&D aan de Boulevard', hoewel beide zaken onjuist zijn. Het huidige Hudson's Bay pand is heel anders dan toen het ooit opgeleverd werd. Onherkenbaar kunnen we wel stellen. In 1955 ging de aanleg van de Boulevard 1945 van start, een proces wat tot 1973 zou duren. In deze periode verrijzen ook de Twentec-torens. Op aandringen van het gemeentebestuur werd vlak naast dit complex het nieuwe onderkomen van warenhuis Vroom & Dreesmann gerealiseerd. De V&D was tot dan toe gevestigd bij kruispunt De Graaff. V&D beleeft mooie jaren op de nieuwe plek; het Van Heekplein groeit evenals V&D zelf. Een supermarkt, restaurant, het brede assortiment een stukje sfeer blijken publiekstrekkers voor het warenhuis.

Grote ingreep
In de vroege jaren van de nieuwe eeuw is Enschede wederom volop in beweging. De Boulevard 1945 verdwijnt deels om het Van Heekplein groter te maken, er komt een nieuwe ondergrondse parkeergarage, De oude Klanderij gaat tegen de vlakte, de nieuwe Bijenkorf opent zijn deuren, de Alpha toren verrijst waar eerst een Twentec-toren stond.

Neergang
De aftakeling van V&D is definitief in gang gezet. Een grootschalige verbouwing naar 'licht, modern en Jan des Bouvries' blijkt uiteindelijk niet het gewenste effect te hebben. De klant trekt het concept niet meer. In 2016 valt definitief het doek voor het bedrijf met een faillissement. Het Canadese Hudson's Bay ziet kansen in Nederland; ze verbouwen het pand in Enschede opnieuw en openen op 8 maart 2018 de deuren. Lang zou het avontuur niet duren; de hoge prijzen en het niet-echt-onderscheidende assortiment blijken niet in de smaak te vallen bij het winkelend publiek - niet in Enschede, maar ook niet in de rest van Nederland. Hudson's Bay's sluiting komt dan ook niet echt als een verrassing.

Nieuwe invulling
Er zal nu gezocht moeten worden naar een nieuwe invulling. Maar de vraag is wie nog zoveel vloeroppervlakte in één pand nodig heeft. Het zou helemaal van deze tijd zijn als een projectontwikkelaar er woningen in zou realiseren à la het oude ABN-AMRO gebouw aan de Oldenzaalsestraat. Of wellicht grootschalige horeca; bijvoorbeeld een all-you-can-eat concept dat landelijk steeds populairder is.

Groeiende steun voor vuurwerkverbod

TWENTE - De landelijke steun voor een algeheel vuurwerkverbod of een lokaal vuurwerkverbod zijn verder toegenomen. Uit de nieuwste cijfers van onderzoeksbureau I&O Research blijkt dat inmiddels 50 procent van de Nederlanders voor een algeheel verbod op vuurwerk is en 57 procent voor een lokaal verbod.

De vuurwerkdiscussie is inmiddels net zo'n traditie als het afsteken van vuurwerk zelf. Voorstanders beargumenteren dat het met de overlast wel meevalt en dat de meeste mensen zich best aan de regels houden. De belevenis bij veel Nederlanders is echter anders: al ruim voor de verkoopdatum is er fanatiek geknal hoorbaar en rond de feestdagen doet de politie weinig aan handhaving van de geldende regels.

Meer handhaving
Het onderzoek van I&O Research wijst dan ook het gebrek aan handhaving aan als één van de mogelijke factoren waardoor mensen meer overlast ervaren en dus ook vaker voorstander zouden kunnen worden van een vuurwerkverbod. De steun voor strengere handhaving van de afsteektijden en het verbod op illegaal vuurwerk is in vergelijking met 2018 verder toegenomen. Acht op de tien Nederlanders vinden dat het verbod op illegaal vuurwerk strenger moet worden gehandhaafd. Tweederde is voor strengere handhaving van de afsteektijden, aldus het onderzoek.

Weinig prioriteit
Het handhaven lijkt echter weinig prioriteit te hebben bij de politie. Het zelfde onderzoek concludeert namelijk ook dat Nederlanders zien dat er in de praktijk juist steeds minder handhaving is. De politie heeft immers in sommige gemeenten de handen meer dan vol rond de feestdagen, waardoor handhaven op het te vroeg afsteken simpelweg geen al te hoge prioriteit heeft. Wie contact opneemt met de politie naar aanleiding van te vroeg afsteken wordt nog net niet uitgelachen. Ook de Twentse politiek lijkt zich vooralsnog niet aan de kwestie te willen branden als het niet hoeft.

Vrijwillige zones
In diverse gemeenten zijn al wel lokale vuurwerkvrije zones aangewezen, hoewel men ook hier weer tegen de haalbaarheid qua handhaving aanloopt. Veelal gaat het dan om plaatsen zoals de directe omgeving van ziekenhuizen en woonzorgcentra. In onder meer Enschede gaat men een stapje verder door mensen zélf aan te laten geven waar zij een vuurwerkvrije zone willen, door middel van het ophangen van een poster. Het vrijwillige karakter -'zou u hier niet af willen steken?' - heeft in de praktijk weinig effect om overlast terug te dringen.

Gedragsverandering
Om de vuurwerktraditie ook op de lange termijn levensvatbaar te houden is het belangrijk om rekening te houden met elkaar. Wanneer we ons allemaal aan de regels houden, kunnen we samen genieten van de jaarwisseling.

Column

Bekeuringen

Zo'n achttien jaar geleden kochten we een boerderij aan de Twistveenweg. Er moest verbouwd en veel geregeld worden. In alle vroegte vloog ik naar de bouw om dingen met de aannemer door te nemen, tussen de middag vlug nog een kijkje en in de avond de troep opruimen. Op een goed moment vielen er wel erg veel bekeuringen op de deurmat. Zoveel dat ze niet op twee handen te tellen waren… Op elke bekeuring staat de plek van de overtreding. In dit geval de Buurserstraat voor te hard rijden. Niet veel, maar genoeg voor een bekeuring. Ik begreep er niets van, totdat de aannemer tegen mij zei: "Margriet, er staat sinds kort een flitspaal aan de Buurserstraat." En ja hoor, richting Enschede aan de rechterkant stond een paal, die blijkbaar elke keer naar mij "knipoogde". Ik denk dat veel mensen toen zijn bekeurd, want binnen no time was de paal in brand gestoken, hersteld en weer vernield. Nu staat er een paal met een smiley die glimlacht als je je netjes aan de snelheid houdt. Veel beter en veel vriendelijker. En de snelheidscontroles vinden nu plaats vanuit een auto…

Ik moest hieraan denken toen ik enkele weken geleden werd geïnformeerd door een oudere meneer, die een bekeuring had gekregen aan het Leunenberg. Boete 104 euro en hij vertelde dat er veel meer mensen waren die bekeurd waren, zelfs tot vier keer toe. Wat is er aan de hand? Begin 2018 is er een bebordingsplan en een bijbehorend verkeersbesluit opgesteld voor de omgeving winkelcentrum Zuid. Op verzoek van een projectgroep van destijds (geen flauw idee wie dat) zijn deze stukken (verkeersbesluit en bebording) tot stand gekomen. Het verkeersbesluit werd gepubliceerd in de Staatscourant en lag 6 weken ter inzage. Men kon bezwaar maken. Daarnaast publiceerde de gemeente Enschede het besluit in de Huis aan Huis. Dit is geen wettelijke verplichting, maar dat doen ze als extra kennisgeving. Dat is goed, alleen denk ik dat er maar weinig mensen de Staatscourant lezen en laten we eerlijk zijn, lang niet iedereen krijgt de Huis aan Huis bezorgd. Dan kom je er pas achter als de bekeuring in de bus valt. Mensen die aan het Leunenberg wonen, wonen daar al tientallen jaren en wegens hun hoge leeftijd parkeren ze het liefst zo dicht mogelijk bij huis. Heel begrijpelijk. Wat EnschedeAnders stoort is de informatieverstrekking over het verkeersbesluit. Volgens mij was het een kleine moeite geweest om de omwonenden even een briefje te sturen, waarin het verkeersbesluit wordt aangekondigd. Dat is in onze ogen echt actief informeren. Nu wist niemand van het besluit met alle gevolgen van dien.

Wij zetten de bekeuringen in elk geval op de agenda zetten van Stadsdeel Zuid.

Margriet Visser

Kerstcrossloop

BOEKELO - Op tweede kerstdag, donderdag 26 december, organiseert de Boekelopers de Kerstcrossloop!

Deze crossloop vindt ook dit jaar weer plaats in de mooie omgeving tussen Boekelo en Usselo. De route gaat over bos- en zandpaden, verharde wegen en langs beekjes. Een echte crossloop! De start van de 800 meter Kidsrun is om 10.00 uur. Om 10.15 uur gaan de 5 en 10 kilometer van start.

Inschrijving
Voorinschrijving kan nog tot en met 19 december via de website of de link https://lopers.bscunisson.nl/traditionele-kerstloop/ Op de dag zelf van 08.30 uur tot 09.45 uur. Inschrijving kost 5 euro van tevoren, 7 euro op de dag zelf. Deelname aan de Kidsrun is voor kinderen van 4 tot 12 jaar gratis. De locatie is Sportpark De Zweede Boekelosestraat 275, 7548 AS Boekelo. Hier is een douche- en kleedgelegenheid aanwezig. Tegen inlevering van je startnummer ontvang je gratis koffie/thee en ranja voor de jeugd. Kijk voor meer informatie over de Kerstcrossloop op: www.bscunisson.nl of kijk op Facebook: Boekelopers

Kerstmarkt in de Haverstraatpassage

ENSCHEDE - Deze zaterdag en zondag is er weer een gezellige kerstmarkt in de Haverstraatpassage. Op beide dagen van 12.00 tot 17.00 uur.

De winkeliers hebben hun winkels weer mooi aangekleed, er zijn ruim 35 kramen en er is een uitgebreid randprogramma. Zo kunt u zaterdag genieten van een aantal optredens van Shanelle de Lannoy, bekend van Voice of Holland. Ook het kerstmannen-orkest en stadsorgel De Tukker zijn van de partij. Op zondag zal het koor All Flavours een optreden geven; zij zingen diverse kerstliederen in Dickens-stijl. Uiteraard zal ook de kerstman weer zijn opwachting maken.

Kerstmarkt in Boekelo

Abbink Fotografie

BOEKELO - Deze zaterdag 14 december is er van 17.00 tot 21.00 uur weer een grote kerstmarkt in het centrum van Boekelo. Vorig jaar is de kerstmarkt nieuw opgezet. En met groot succes! Dit jaar wordt de markt zo mogelijk nog groter.

De schaatsbaan komt weer, waar kleine en grotere kinderen naar hartenlust op kunnen schaatsen. Er wordt geschaatst met speciale schaatsen die ter plekke beschikbaar zijn. Je hoeft dus geen eigen schaatsen mee te nemen. Het is gratis, maar er kan een beperkt aantal kinderen tegelijk op de baan. Het kan dus zijn dat je even moet wachten. Ook mag je niet de hele avond schaatsen, zodat anderen ook aan de beurt komen. Ook nieuw en vorig jaar begonnen is de Kunstexpo op de Kerstmarkt. In Galerie Polman en in een voortent zullen zo'n 14 kunstenaars uit Boekelo, Twente en Duitsland hun werken tentoonstellen. Onder hen een aantal professionele kunstenaars en een aantal amateurs. Er zijn beelden van steen en brons, schilderijen, houtsnijwerk en objecten van glas.

Meer kramen
Het aantal kramen is gestegen tot 60 stuks! De Beckumerstraat en het Meester Schierbeekplein zullen helemaal gevuld zijn met kramen waar allerlei artikelen te zien en te kopen zijn, zoals: sieraden, kleding, kerstversiering, wenskaarten etcetera. Natuurlijk is er ook van alles te eten en te drinken: poffertjes, pannenkoeken, worstenbroodjes, glühwein, chocolademelk, een koffieproeverij, kniepertjes maar ook voor de ouderen een lekker biertje of glas wijn. Er is ook gelegenheid om Glow Golf of jeu de boule te spelen. De meeste winkels zullen ook open zijn.

Veel te beleven
De stoomtrein gaat die avond ook rijden en een arrenslee met paard zal tussen het spoor en de Beckumerstraat ritten verzorgen. Op een catwalk presenteren de modezaken een modeshow en tussendoor zijn er optredens van een koor. Daarnaast is er live muziek op het Schierbeekplein. Houdt u er rekening mee dat de Beckumerstraat vanaf kapsalon Hair by Paulien tot Slagerij Wagelaar vanaf 15.00 uur afgesloten is voor verkeer. Supermarkt Coop helpt klanten die veel boodschappen hebben en verder weg geparkeerd hebben graag de boodschappen in de auto te krijgen, maar handiger is het om uw boodschappen wat eerder te doen. Bel voor informatie over de kerstmarkt of kraamhuur met de Boekelose Ondernemers Vereniging: Ingrid Langenburg: 06 - 839 824 00

Leerlingen staan stil bij 75 jaar bevrijding

ENSCHEDE - Leerlingen van Het Stedelijk Lyceum staan stil bij 75 jaar bevrijding. Op dinsdagavond 3 december is er op College Zuid onder het toeziend oog van ouders en leerlingen een bijzondere banner onthuld. Hierop staan gebeurtenissen en personen uit de afgelopen decennia die staan voor het thema vrijheid.

In 2019 en 2020 herdenken we het einde van de Tweede Wereldoorlog op diverse momenten en plaatsen. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten en de grote offers die zijn gebracht, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om deze vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

Het lyceum doet mee met het project van het 4 en 5 mei comité en de gemeente om jongeren stil te laten staan bij het einde van de oorlog in Nederland en daarbuiten. De wandvullende banner werd onthuld door de voorzitter van het comité, Rachel Denneboom. Monique van Manen, coördinator tweetalig onderwijs (TTO), was erg blij met de onthulling. "Wij merken dat het voor leerlingen steeds moeilijker wordt om zich te verplaatsen in een leven waarin vrijheid niet vanzelfsprekend is. Toen wij hoorden dat het 4 en 5 mei comité samen met de gemeente een project startte, dachten wij meteen: meedoen!" Onder de banner hangen projecten van het vak Engels waar leerlingen sonnetten hebben geschreven over het thema vrijheid. Daarnaast hangen er dagboekverhalen die leerlingen geschreven hebben bij het vak geschiedenis.

Vrijheid toen en nu

"Bij ieder vak staan we stil bij het thema vrijheid. Op onze school zitten leerlingen die uit oorlogsgebieden komen. Voor hen is het geen 75 jaar geleden. Door stil te staan bij het thema zorgen we ervoor dat leerlingen luisteren naar elkaars verhaal. Dat is zo waardevol", aldus wiskundedocent Noël O'Domhnaill.

Vele projecten

De onthulling is de eerste in een reeks projecten die georganiseerd worden richting 1 april 2020. De datum waarop gevierd wordt dat Enschede 75 jaar bevrijd is. Zie ook de website van het comité:
4en5mei.enschede.nl.

Twente - Go Ahead Eagles: al ruim 18.000 kaarten verkocht

ENSCHEDE - Dinsdag 17 december staat de bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles op het programma.

In De Grolsch Veste wordt er om 18.30 uur afgetrapt tegen de club uit Deventer. Er zijn voor de wedstrijd al ruim 18.000 kaarten verkocht. Ben jij er 17 december ook bij? Bestel dan eenvoudig jouw kaarten online of bij de receptie van De Grolsch Veste.

Kaarten
Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf €7,50 via kaartverkoop.fctwente.nl of op doordeweekse dagen bij de receptie van De Grolsch Veste (van 09.00 tot 17.00 uur). Voor deze wedstrijd tegen Go Ahead geldt een (Seizoen)ClubCard-verplichting, per (Seizoen)ClubCard kunnen 4 kaarten worden besteld.

Kom ook!
FC Twente mag zich rijk rekenen met een trouwe schare supporters die ook graag meereizen naar de diverse uitwedstrijden buiten de regio. De steun van deze trouwe supporters is ook in 2020 onmisbaar voor sportief succes!

De Keukenvernieuwers

TWENTE - December is de maand van gezelligheid en lekker koken. U brengt veel tijd door in uw vertrouwde keuken; u voelt zich er letterlijk en figuurlijk thuis. Maar: hij kan eigenlijk wel een renovatie gebruiken. Wilt u uw bestaande keuken graag behouden maar wél weer helemaal laten stralen? Overweeg dan de Keukenvernieuwers.

Het compleet vervangen van een keuken is een grote en kostbare klus. Die bovendien ook niet altijd noodzakelijk is. Wanneer u verder nog goed tevreden bent met uw keuken maar wel hier en daar wat dingen vernieuwd wil hebben, is dit een passend alternatief. John van Dijk is uw Keukenvernieuwer in de regio Twente. Hij bezoekt klanten in Enschede, Oldenzaal, Losser en Dinkelland. Met zijn 'rijdende showroom' kan hij u thuis van een passend advies voorzien. Alle aspecten van uw keuken kunnen onder handen genomen worden, geheel naar wens. Bijvoorbeeld het vervangen van een werkblad en de keukendeurtjes, plaatsen van een nieuwe afzuigkap, keukenlades, verlichting, grepen en uiteraard: nieuwe inbouwapparatuur.

Liefhebber
John van Dijk deelt net als u de passie voor het koken. Het is dan ook logisch dat hij zich als een vis in het water voelt in elke keuken. Samen met u werkt hij aan het beste resultaat voor een volledig vernieuwde keuken die voldoet aan uw wensen.

Flinke ervaring
"Ik heb een flinke ervaring in het renoveren en/of plaatsen van keukens. Maar voordat ik aan de slag kan gaan, zal er eerst goed onderzocht moeten worden wat er zoal dient te gebeuren. Bij De Keukenvernieuwers gooien we liever niets weg dat nog goed is. Dus een creatief en oplossingsgericht advies ten aanzien van uw probleem/situatie is waarmee het allemaal begint.", aldus Van Dijk. Door de jaren heen kunnen allerlei kleine problemen ontstaan in de keuken, uiteenlopend van een lekkende kraan tot scheurend folie in de keukendeurtjes.

Kosten besparen
Het komt tegenwoordig regelmatig voor dat mensen een ander huis kopen en dat de keuken die er in staat nog wel te gebruiken is, maar gewoon niet voldoet aan de smaak van de nieuwe bewoners. "Ik maak dit in de praktijk regelmatig mee en kan daarom een goed advies geven ten aanzien van vernieuwing, uitbreiding en/of aanpassing. Daarmee worden enorm veel kosten bespaard ten opzichte van de aanschaf van een geheel nieuwe keuken. Mijn tip: kies voor het vernieuwen van uw keuken wel voor de beste kwaliteit. Want hiermee heeft u gegarandeerd weer voor tientallen jaren veel plezier van uw keuken. De Keukenvernieuwers bieden uitsluitend topkwaliteit van Nederlands fabricaat waarmee we niets aan het toeval overlaten."

Maak een afspraak
De Keukenvernieuwers zijn CBW-erkend; zo hebt u volledig vertrouwen in de kwaliteit van hun geleverde materialen en het werk. Maak vrijblijvend een afspraak via 06 – 11 56 58 80. Kijk voor meer informatie ook op: https://www.dekeukenvernieuwers.nl/keukenrenovatie/john-van-dijk/

Veilig versieren in december

TWENTE - De laatste weken van december versieren we weer volop onze woningen. Van de kerstboom in de huiskamer tot de kerstkransen bij de deur. Kerstslingers, kaarsen, extra lampjes in en aan de woning. Hoe brandveilig is dit allemaal? Een aantal tips van Brandweer Twente.

Om de feestdagen veilig door te komen is het van belang dat u goed nadenkt over het plaatsen van uw kerstboom. Zet een kerstboom niet te dicht bij gordijnen of ander makkelijk brandbaar materiaal en zet hem niet de in vluchtweg. Zorg ervoor dat de boom goed stevig staat, zodat hij niet gemakkelijk om kan vallen. In de kerstboom hoort natuurlijk versiering. Deze versiering is echter meestal brandbaar of kan zelfs een brand veroorzaken. Gebruik nooit echte kaarsjes. Controleer de bedrading van de elektrische kerstboomverlichting op beschadigingen en probeer de installatie eerst uit door de lampjes vóór het ophangen korte tijd te laten branden. Doe de verlichting uit als u gaat slapen of het huis verlaat. Uitdoen betekent de stekker uit het stopcontact halen en niet een lampje losdraaien.

Kaarsen
Zet kaarsen altijd in een stevige houder op een vlakke ondergrond. Gebruik geen kaarsenhouders van plastic of andere gemakkelijk brandbare materialen. Plaats kaarsen ten minste vijftig centimeter uit de buurt van brandbare materialen. Steek kaarsen in brandbare kerststukjes niet aan.

Open haarden
Zorg ervoor dat er binnen vijftig centimeter van de haard geen brandbare materialen aanwezig zijn. Een vonkenscherm is een goede bescherming. Laat een brandende haard nooit onbeheerd achter en doof de haard goed wanneer u weggaat of gaat slapen. Brand geen afvalhout. Een regelmatige veegbeurt van uw schoorsteen verkleint de kans op een schoorsteenbrand.

Verlichting
Gebruik alleen goedgekeurde elektrische verlichting. Bijvoorbeeld met een KEMA-keur. Controleer voor het gebruik of de bedrading niet is beschadigd. Gebruik een gaaf en goed passend verlengsnoer en leg dat zo neer dat niemand erover kan struikelen. Plak bekabeling die over de vloer loopt met stevige tape goed vast. Rol kabelhaspels helemaal af. Deze worden anders warm, waardoor brand kan ontstaan. Verleng een verlengsnoer nooit met een ander verlengsnoer. Let erop dat verlichting die warm wordt niet dichtbij licht ontvlambare materialen wordt gebruikt. Schakel de verlichting altijd uit wanneer u weggaat of gaat slapen.

Toch brand!
Mocht er ondanks alle maatregelen toch nog iets misgaan, handel dan als volgt:
1. Blijf kalm.
2. Waarschuw de overige aanwezigen.
3. Vlucht volgens uw eigen vluchtplan.
4. Houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter u.
5. Blijf bij rookontwikkeling dicht bij de grond.
6. Bel - nadat u gevlucht bent - direct 112.

Deze tips over veilig omgaan met kerstversiering, kaarsen, open haarden en veilig omgaan met vuurwerk vindt u op www.brandweertwente.nl

Betere afstelling HR-ketel kan veel besparen

TWENTE - Veel huizenbezitters zijn al goed op weg om energie te besparen. Beter isoleren van de woning, het plaatsen van duurzaam glas en actief nadenken over je energieverbruik gaan al heel ver om duurzamer te wonen. Maar er valt ook nog veel winst te behalen op een andere plek die wat minder voor de hand ligt: de CV-ketel.

Veel woningen zijn voorzien van HR-ketels. Deze naam - hoogrendementsketel - impliceert al een mooie energiebesparing. Een moderne HR-ketel heeft geen waakvlam meer, maar een elektronische ontsteking. Dat scheelt al veel gas. Verder hergebruiken dit soort ketels de warmte uit waterdamp die vrijkomt bij de verbranding. De ontwikkelingen van dit soort ketels staan zeker niet stil, waardoor u als huizenbezitter steeds minder hoeft te stoken.

Beter afstellen
Een opmerkelijke constatering is dat veel HR-ketels echter niet de optimale afstelling hebben waardoor ze nog te veel gas verbruiken. De installateur die uw nieuwe ketel plaatste heeft deze waarschijnlijk op een fabrieksinstelling laten staan. Volgens de Consumentenbond kiezen zij dan vaak voor het instellen op de Comfortstand, waarbij de ketel de warmtewisselaar warm houdt om op elk moment warm water te kunnen leveren. De ketel kan echter ook vaak in een Ecostand geplaatst worden, waardoor deze in de nacht stopt met verwarmen. Het nadeel: 's ochtends duurt het wat langer voor de kraan of douche heet is. Voordeel: je bent niet de hele nacht gas aan het stoken voor jan-met-de-korte-achternaam.

Veel te besparen
Het beter afstellen van de HR-ketel kan al snel een mooie besparing opleveren, hoewel dit wel afhankelijk is van je leefpatroon en de specifieke ketel. Besparingen zitten gemiddeld tussen de 10 en 20 kubieke meter gas per jaar. Over de levensduur van de ketel gaat het dan om een besparing die toch al zo'n 200 euro oplevert.

Meer mogelijk
Wie wat verder wil gaan dan alleen een ecostand kan ook de aanvoertemperatuur verlagen. Dit levert nóg meer op dan alleen de ecostand - zo'n 1.200 euro over de levensduur van de ketel. De maximale aanvoertemperatuur bepaalt hoe heet het water in de ketel moet zijn om het huis te verwarmen. Vaak staat deze op 80 graden. Dit water pompt dan rond en komt weer terug bij de ketel. Maar: het is dan vaak nog warm. Oftewel, verspilde energie. Door deze temperatuur te verlagen naar bijvoorbeeld 55 graden bent u niet te veel aan het verwarmen. De Consumentenbond geeft als tip: ga bij warm weer eens buiten staan en kijk naar je afvoerpijp. Ziet u een grote witte wolk? Dan zit er veel waterdamp in het afvoergas. Wanneer u dit ziet wanneer u alleen aan het verwarmen bent, (tijdens douchen of opwarmen in de ochtend is dit normaal) is het een teken van een te hoge aanvoertemperatuur.

Zelf doen
Het is goed mogelijk om de Ecostand en aanvoertemperatuur zelf in te stellen via de display van uw ketel. Raadpleeg hiervoor uw handleiding. Het is een makkelijke aanpassing waar doorgaans geen installatiebedrijf of expert voor nodig is.

Provincie start met nieuwe Groene Ondernemersprijs

TWENTE - De Provincie Overijssel start met een nieuwe groene ondernemersprijs. Zij dagen ondernemers uit om met nieuwe ideeën en initiatieven te komen die bijdragen aan het bedrijfsleven én de Overijsselse natuur.

Ondernemers kunnen en moeten een belangrijke rol spelen in de groene ambities die wij met zijn allen hebben. Er wordt gezocht naar groene initiatieven in de agrarische sector, de vrijetijdseconomie en op bedrijventerreinen. Ondernemers die met een goed idee komen maken kans op een bijdrage van 10.000 euro. Per sector ontvangt één idee zo'n bijdrage, daarnaast krijgen alle indieners ook de mogelijkheid om een adviesgesprek aan te gaan om hun idee nader uit te werken.

Goede balans
Ondernemers hebben veelal een grotere voetafdruk qua energieverbruik, grondverbruik en uitstoot. Het is dan ook een logische stap om hen deelgenoot te maken van de groene ambitie. Voldoende draagvlak bij deze groep draagt bij aan haalbaarheid van doelen.

Aanmelden
Afgelopen week werd de inschrijving voor deze 'Ereprijs 2020' geopend op het BiodiFestival. Hier werd gepraat over mooie initiatieven. Sinds 4 december is het mogelijk om een kansrijk initiatief aan te melden via de website www.natuurvoorelkaar.nl/actie/ereprijs. Hier staat ook meer informatie over de prijsvraag. De inschrijvingstermijn sluit op 1 maart 2020.

Geef griep geen kans

TWENTE - Het is weer winter; december is ook de tijd van het jaar waarbij de griep weer rap om zich heen begint te grijpen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze ziekte ons zo min mogelijk treft?

De milde winters van de afgelopen jaren vertaalden zich ook in relatief milde griepseizoenen. Het is een opmerkelijk gegeven, aangezien het absoluut niet de kou zelf is die de griep veroorzaakt. Toch zien we altijd een griepgolf in de koudere maanden, met de grootste piek tussen december en februari. De oorzaak ligt in de verspreiding van het griepvirus zelf. In de winter is de lucht relatief droog en koud, wat gunstig is voor de overlevingskans van zo'n virus. Daarnaast brengen we ook meer tijd met elkaar door binnen, waardoor we sneller het virus weten te verspreiden.

Preventie
We kunnen zelf best veel doen om ons te beschermen tegen de griep. Zo gaat bepaald gedrag al heel ver om de grote griepgolf tegen te gaan. De GGD Twente adviseert mensen in risicogroepen of hun omgeving om de griepprik te halen. Niet alleen mensen die zelf kwetsbaar zijn, maar ook bijvoorbeeld hun verzorgende of naaste familie. Zo bouw je een zekere buffer op tegen het virus. 60-plussers en jongere mensen met bijvoorbeeld hartkwalen en longziekten of diabetes krijgen een oproep om zich gratis te laten vaccineren. Hoewel het griepvaccin geen honderd procent bescherming biedt, kan het wel bij een eventuele besmetting zorgen voor een milder ziektebeeld.

Goede hygiëne
Ook een goede persoonlijke hygiëne draagt bij aan het indammen van de verspreiding. Zo is het belangrijk om in de winter goed en regelmatig de handen te wassen. Ook het niezen in een elleboog helpt om de verspreiding in de lucht wat in te perken. Een persoon die niest kan het virus zomaar enkele meters verspreiden, ver genoeg om anderen te infecteren.

Politie Kerstconcert in de Ontmoetingskerk te Enschede

ENSCHEDE - Op vrijdag 20 december 2019 organiseren de Twentse Politiekapel en het Politiekoor Twente een Kerstconcert in de Ontmoetingskerk te Enschede.

Het orkest en het mannenkoor spelen en zingen bekende kerstmelodieën. Gedurende het concert worden de aanwezigen in de kerk uitgenodigd voor samenzang. Een kerstboodschap zal worden uitgesproken door de districtchef van de politie Twente, mevrouw Karlijn Baalman.

Soliste
Als soliste zal optreden de bekende sopraan Marjan Vleeming. Zij is afgestudeerd op het conservatorium te Enschede in klassieke zang. Aansluitend heeft zij zangles gevolgd bij de bekende Claudia Patacca. Veelvuldig zingt zij solistisch op verschillende podia in het land. Naast haar solo optredens is zij zangpedagoge en dirigeert ze koren.

Nieuwe dirigent
Het Politiekoor Twente heeft sinds enkele weken Leo Bekendam als dirigent. Dit concert wordt zijn eerste optreden als zodanig. De Twentse Politiekapel staat onder leiding van Willem Loff en behaalde recent de eerste prijs op het Wilmink muziekconcours.

Kom ook!
De toegang tot het concert is gratis. Het concert is gekoppeld aan het goede doel "Stichting Evi" dat tot doel heeft ouders zorgeloos te kunnen laten zorgen voor hun kind met kanker. In het concert wordt hier uw bijdrage voor gevraagd, met hopelijk een mooie opbrengst. Aanvang is 20.00 uur en de kerk gaat open om 19.30 uur.

Nog relatief veel kinderen groeien op in armoede

ENSCHEDE - In Enschede groeien nog relatief veel kinderen op in armoede. Uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat dertien procent van de kinderen in Enschede in 2018 opgroeide in een gezin met een laag inkomen.

Landelijk gezien waren afgelopen jaar 264.000 onderdeel van een gezin met een inkomen onder de lage-inkomensgrens. Dit aantal is net zoveel als in 2017. Het aantal kinderen dat al minstens vier jaar opgroeit in zo'n gezin daalde wel naar 103.000 kinderen.

Eenoudergezinnen
Met name kinderen uit eenoudergezinnen lopen een groot risico op armoede. Een kwart van alle kinderen uit een eenoudergezin groeit op in armoede. Dat er een sterke relatie is tussen deze twee statistische feiten blijkt wel wanneer we de kaart van eenoudergezinnen vergelijken met die van armoede: ze komen sterk overeen. In Enschede groeit 12,7 procent van de kinderen op in een eenoudergezin. Deze gezinnen moeten ook betrekkelijk vaak rondkomen van een bijstandsuitkering. Het voorkomen dat kinderen opgroeien in een eenoudergezin zou dus veel helpen om kinderen in armoede terug te dringen.

Grote impact
Het opgroeien in armoede heeft een grote impact op de totale levenssfeer van deze kinderen. Ze groeien vaak op in een sociale huurwoning, ze gaan zelden op vakantie, er is minder geld voor kleren en zaken zoals een computer en andere dingen die voor leeftijdsgenoten vanzelfsprekend zijn. Hierdoor lopen deze kinderen ook een groot risico op sociale uitsluiting.

Steun
In Enschede is gelukkig veel steun om ervoor te zorgen dat deze kinderen toch zoveel mogelijk leuk op kunnen groeien. Zo kunnen zij gebruik maken van onder meer het Jeugdfonds Sport en Cultuur, voor onder meer een bijdrage aan de sportcontributie. Daarnaast heeft de gemeente uiteenlopende regelingen beschikbaar voor de ondersteuning van minimagezinnen. Deze zijn echter lang niet altijd bij de doelgroep bekend. Wellicht hebt u recht op bepaalde vormen van ondersteuning. Kijk hiervoor ook eens op: www.enschede.nl