Hart van Enschede - Haaksbergen

8 februari 2019

Hart van Enschede - Haaksbergen 8 februari 2019


Enschede peilt behoefte aan woonwagenstandplaatsen

ENSCHEDE - De gemeente Enschede voert momenteel een peiling uit om de behoefte aan standplaatsen voor woonwagens beter in kaart te brengen. De gemeente deed vorig jaar al deze toezegging, naar aanleiding van signalen vanuit deze gemeenschap.

De woonwagen-gemeenschap staat in steeds meer gemeenten onder druk. Zo is het door de jaren heen lastiger geworden om nog een plek te krijgen om een nieuwe woonwagen te plaatsen. Dit maakt het voor kinderen die uit huis gaan lastiger om een woonwagen te plaatsen binnen hun eigen gemeenschap. Zo dreigt een stukje cultuur en gemeenschapszin verloren te gaan. Veel gemeenten hanteren namelijk zeer strikte eisen, bijvoorbeeld dat mensen ook echt familie moeten hebben in een plaats om zich er te kunnen vestigen met een woonwagen.

Overleg
Enschede heeft op dit moment twee locaties met standplaatsen voor woonwagen: 65 plaatsen aan de Winterweg en 12 standplaatsen aan de Robinson Crusoëstraat, speciaal voor kermisexploitanten. In oktober vroegen potentiële woonwagenbewoners aandacht voor de knelpunten waar zij tegenaan lopen. Op 16 oktober was het eerste gesprek tussen medewerkers van de gemeente en een delegatie van de potentiële woonwagenbewoners. Het onderzoeken van het eigen woonwagenbeleid en een bijbehorend behoefteonderzoek waren twee belangrijke afspraken die toen gemaakt zijn.

Vervolg
De uitkomsten van de behoeftepeiling en het gemeentelijk beleid worden verwerkt in de Woonvisie die op korte termijn aan de gemeenteraad aangeboden zal worden. Dit is een belangrijke stap om de woonwagencultuur in Enschede te behouden - maar het is geen snelle stap, zo waarschuwt ook de gemeente. Het vestigen van tijdelijke locaties werd nog wel overwogen, maar dit bleek niet haalbaar. De eisen voor tijdelijke vestiging zijn namelijk identiek aan die van permanente vestiging, waardoor dit relatief veel moeite is voor een tijdelijke voorziening. De gemeenschap hoopt dan ook dat er uiteindelijk een positievere uitkomst in het woonbeleid te zien zal zijn om te voorkomen dat hun cultuur en gemeenschap écht uitsterft.

Onderwijsprijs voor bewegingsproject De Regenboog

ENSCHEDE - Basisschool De Regenboog in Enschede heeft afgelopen week de Overijsselse Onderwijsprijs in ontvangst genomen. De school won in de categorie basisonderwijs, voor hun project 'Kom in Beweging'.

Het stimuleren van sport en beweging bij de jeugd is een belangrijk thema voor de Twentse scholen en gezondheidsinstellingen. Beweging en actief blijven is niet alleen goed voor de gezondheid van het kind, maar het opent ook de deur naar betere gezondheidskeuzes wanneer ze volwassen zijn. En: beweging op school draagt zelfs bij aan positieve schoolprestaties. Kortom, er valt veel positiefs te bereiken met sportstimulering.

De Regenboog
Het project Kom in Beweging van De Regenboog is in de opzet vrij simpel. Leerlingen gaan elke dag tussen de middag één uur sporten. De school werkt hiervoor samen met de gemeente en diverse sportverenigingen. Zo kunnen kinderen kennis maken met zoveel mogelijk diverse sporten. De ondersteuning is dan in handen van een vakleerkracht en studenten. Zo hebben de overige docenten een uurtje écht vrij, terwijl de kinderen lekker druk bezig zijn.

Vooruitstrevend
De jury van de Overijsselse Onderwijsprijs was dan ook vol lof over de breed gedragen en enthousiaste aanpak van de school en betrokken clubs. Het vergt immers een hele investering qua tijd en overtuiging om dit samen tot een succes te maken. De resultaten op korte termijn - betere concentratie op school en meer energie - zijn een mooi zichtbaar resultaat. Hopelijk vertaalt zich dit dan op termijn ook weer in gezonde volwassenen. De school ontving de tweejaarlijkse prijs in het Provinciehuis in Zwolle, uit handen van gedeputeerde Monique van Haaf. De prijs voor het voortgezet onderwijs ging naar het Vechtdal College in Hardenberg. Zij kwamen met een innovatief project om een 'HoloLens' in te zetten bij techniekonderwijs. De Regenboog maakt nu ook kans op de Nationale Onderwijsprijs. Deze wordt op 27 maart uitgereikt in Leiden. Het doel van de Nationale Onderwijsprijs is om scholen te motiveren om creatief en innovatief na te denken over het onderwijs. De prijs werd ingesteld in 1993.

Jaargang: 9 • Nr 319• Wk 06

Inspireren, verbinden en genieten op het Bewust! Event

ENSCHEDE - Deze zondag 10 februari is het Bewust! Event. U bent van harte welkom van 12.00 tot 17.30 uur in De Melkweg aan de G.J. Van Heekstraat 408 in Enschede. Toegang kost 2 euro.

Bewust! Event is een gezellige intieme beurs waarin aandacht is voor onderwerpen op het gebied van duurzaamheid en bewustwording. Er zijn lezingen en workshops op het gebied van bewustwording en duurzaamheid. Hieraan kun je gratis meedoen. Daarnaast is er live muziek en kun je genieten van heerlijke hapjes en drankjes. Er is een markt met daarbij ook aanbod aan coaches en consultgevers. Ook kun je een heerlijke massage ontvangen. Het thema van de beurs is deze keer: eigen verantwoordelijkheid. Een heerlijke dag om lekker te genieten en geïnspireerd te raken door iedereen die er het beste voor heeft voor mens, dier, natuur en aarde.

Workshops
Er zijn ook diverse leuke en leerzame workshops gepland. Het programma is wel onder voorbehoud. Om 12.30 uur kunt u deelnemen aan een workshop bewustwording door Alice Slijkhuis. Om 13.30 uur: 'Soul Journey Australië' met Henrike Schotman. Vervolgens start om 14.30 uur de workshop 'Bewust zijn, bewust voelen, bewust leven' door Wim Velthuis. Om 15.30 uur geeft Esra Tjemkes de workshop 'Geef jezelf de ruimte!'. Om 16.30 uur start de laatste workshop over numerologie door Theo Jeukens. Er is ook een gezellig randprogramma. De muziek wordt vandaag verzorgd door de Humming Brothers

Standhouders
Bewust! Event heeft weer veel leuke standhouders weten te boeken. De lijst is lang en divers met zo'n 25 verschillende standhouders. Kijk voor meer informatie ook op: www.bewustevent.nl. De standhouders zijn een leuke mix die voor iedere bezoeker wat interessants biedt. Bijvoorbeeld Lynette Wolterink met diverse oliën van www.oilyn.nl, Yvonne Kaspers van het Mental Training Institute (www.mti.nu), Jan van der Heide van Reiki Master Enschede (www.reikimasterenschede.nl), Ton Wagenmans, natuurgeneeskundig therapeut, acupunctuut etc (www.praktijkzenit.nl) en Wapiti Design / Margot Hagel die buidels, armbanden en tassen verkoopt. Ook de diverse organisatoren van de workshops zijn als standhouder aanwezig.

Column

(On)macht


De vernieuwde gemeentebesturen beginnen zo langzamerhand aan het serieuze werk. Na verkiezingen krijg je eerst de euforie van de uitslag, daarna de stress van de onderhandelingen over een nieuw college, de zomervakantie, gevolgd door een half jaartje inwerken en dan aan de bak. Het college in Enschede staat voor de eerste echte vuurproef. Een aantal zaken komt bij elkaar en onder het motto "grote stappen, snel thuis" viert het opportunisme hoogtij. Problemen worden op 1 hoop gegooid, door elkaar gehusseld en opgediend als oplossing van (bijna) alles.


Een voorbeeld; het FC Twentebestuur staat denk ik binnenkort wel weer voor de deur. Ze willen herstructurering van hun financiële positie, zeggen ze. Dat suggereert dat er alleen intern met geld geschoven wordt en dat er niet opnieuw extra gemeente geld gevraagd wordt. Dat klopt natuurlijk niet. Wat je als gemeente ook doet, je zakt dieper in het financiële moeras. En als Twente bovenaan staat in de Keukendivisie, dan wint de euforie het weer van het nuchtere verstand. "Dat is het probleem van de gemeente.", zult u zeggen, " die moet prioriteiten stellen." En dan heeft u gelijk.


De collegepartijen willen scoren en zich profileren, nu ze op het pluche zitten. De collegeleden zijn inmiddels een beetje aan elkaar gewend. Foto's van echtgenote, kinderen en kleinkinderen staan op het bureau en de wethouders willen aan de slag. En dat kan niet, want er is geen geld. Geen gemakkelijker baantje op dit moment dan wethouder van financiën in Enschede; je hoeft alleen maar "nee" te zeggen. Een bordje op de deur van de wethouderskamer met NEE erop is ook genoeg. Je kunt wel gaan onderhandelen met de voetbalclub, maar als je niks hebt, dan heb je niks. Tenzij er toch geld is, of je doet alsof. Bijvoorbeeld in het sociale domein, geld dat niet gebruikt is voor het doel waarvoor je het hebt gekregen, zoals bestrijding van de gevolgen van armoede bij kinderen.


In de politiek is iedereen een concurrent van iedereen. Want naast de FCT zijn er nog meer stokpaardjes, die van stal worden gehaald. Het betekent dat er binnen het bestuur van de gemeente Enschede gevochten wordt om zaken uit de nieuwe portefeuilles boven water te houden. En dat betekent dat de echte strijd om de macht is losgebarsten. De tegenstellingen zijn groot en er is geen PvdA meer, die dingen kan doordrukken. D66 moet nog wennen aan het feit dat ze rechts zijn ingehaald door Burgerbelangen, die nu de grootste partij in de raad is en dat bevalt de Democraten absoluut niet. De machtsverhoudingen in Enschede zijn veranderd door de verkiezingen en dat moet zich nog uitkristalliseren in de praktijk en dat gaat van "au".

Open dagen basis-school De Uitvinding

ENSCHEDE - Deze week organiseert basisschool De Uitvinding twee open dagen. U bent van harte welkom op vrijdag 8 februari van 09.00 tot 12.00 uur of zaterdag 9 februari van 11.00 tot 13.00 uur.

Tijdens deze dagen kunt u 'uitvinden' hoe we zijn afgestapt van klassikaal onderwijs en instructies verzorgen in workshops op basis van doelen, gekozen door het kind en ouder. U ziet hoe een kind invloed heeft op zijn leerproces, kan excelleren per vakgebied, keuzes kan maken op basis van interesse en talent en kan verwonderen op ons Talentenplein. We vertellen u graag hoe we elke zes weken met ieder kind een coachgesprek voeren en doelen stellen en daardoor gelukkig naar school gaat. Basisschool De Uitvinding is in 2015 gestart met gepersonaliseerd onderwijs. In een duidelijk gestructureerd systeem kan het kind eigen keuzes maken en heeft zo invloed op zijn eigen leerproces. ?U vindt ons in het prachtige gebouw Lumen in Enschede-Oost. OBS De Uitvinding, Velveweg 52, www.deuitvinding.nl

Wat maak jij?
Jan Doodle maakt kunst en illustraties die zich kenmerken door een fijngeslepen samenspel van abstracte zwart-wit lijnen, vormen, composities en patronen. Met zo nu en dan kleur.

Wat maakt jouw werk speciaal?
Ik wil mensen inspireren om creativiteit te ontwikkelen. We zijn creatiever dan we denken, we weten alleen niet hoe we beginnen. Of we denken dat we het niet goed doen. Anders leren kijken en denken is wat ik graag doe.

Waar kunnen we jouw werk zien?
Jan Doodle is te zien geweest in musea, festivals en scholen, hier heb ik workshops mogen verzorgen. Op Instagram 'jandoodle' is te volgen waar ik mee bezig ben. Op YouTube (zoeken op Maurice van Lier) vind je filmpjes ter inspiratie om je op weg te helpen. Daarnaast vind je meer op mijn website www.jandoodle.nl

Welke bekende kunstenaar bewonder jij?
Kunstenaars die dingen in beweging zetten en mensen op een positieve manier beïnvloeden zoals bijvoorbeeld Bansky.

Wat betekent Enschede voor je?
Enschede is de stad waar Jan Doodle is ontstaan en waar ik als persoon ben opgegroeid. Ik hoop nog veel creativiteit te mogen ontwikkelen in deze stad.

Deze rubriek wordt verzorgd door Cultuur in Enschede. Zie www.cultuurinenschede.nl/projecten/kunst-van-enschede/

Fotograaf: NIKI Photogrphr

Roon Staal met tournee in Twekkelo

TWEKKELO - Met een nieuw programma begint zanger en pianist Roon Staal op 7 februari in Gorredijk zijn nieuwe Winter Tour. De tour eindigt op 25 februari in Zoetermeer en doet in totaal 7 provincies aan op 11 verschillende locaties.

Het concert te Twekkelo in de Johanneskerk vindt plaats op donderdag 14 februari. Aanvangstijd is 20.00 uur. De deuren zijn een half uur voor aanvang van het concert geopend. Alle informatie met betrekking tot de Winter Tour ean het concert te Twekkelo kunt u vinden op de website www.roonstaal.com Toegangskaarten kunnen hier online besteld worden of telefonisch via 06-30025992 en kosten 17,50 euro per stuk. In 2019 staan 3 nieuwe album releases op het programma: ten eerste zijn album 'A New Door Opens' met daarop piano composities van eigen hand zoals het titelnummer maar ook 'Anthem For All' en 'The Land Where We Dance'.

Geleuwt in oezelf, dan kan
'n aander ook in oe geleuwn.

Maandag 11 feb 10:00 uur

The Big Event bij Opel Kamp Twente

ALMELO – Opel-dealer Kamp Twente in Almelo en Hengelo maakt de aanschaf van een nieuwe Opel wel heel aantrekkelijk.

Tijdens de spectaculaire show The Big Event, die van 11 tot en met 16 februari in Nederland plaatsvindt, krijgt de klant € 2.000,- extra inruilwaarde bovenop de Autotelex-inruilwaarde van zijn huidige auto (€ 1.000,- euro voor de Opel KARL). Behalve de extra inruilwaarde krijgen kopers van een nieuwe Opel personen- of bedrijfsauto voor € 500,- gratis brandstof en mogen ze kosteloos voor € 250,- aan Opel-accessoires uitkiezen. Omdat Opel dit jaar 120 jaar bestaat, profiteert iedere koper van een nieuwe Opel óók van de 120-jaar deals bovenop de voordelen van The Big Event. Daarmee is The Big Event meer dan ooit dé inruilsensatie van Nederland! "The Big Event vindt in februari al voor de twaalfde keer plaats in Nederland", aldus Kamp Twente. "Ook wij doen mee aan deze grootscheepse voordeelshow. Onze klanten weten inmiddels dat er extra veel voordeel te halen is." Via www.opel.nl kunnen klanten een inruilwaardecheque aanvragen. Die kunnen ze tijdens de actieperiode van 11 tot en met 16 februari verzilveren als zij hun auto bij Kamp Twente inruilen voor een nieuwe Opel. Vrijwel alle modellen van Opel doen mee, ook de bedrijfsauto's.

Verdubbelaar
Ook dit jaar is er weer de verdubbelaar. Elke dag zal wordt één taxatie uitgeloot, die geen € 2.000,-, maar zelfs € 4.000,- extra inruilwaarde ontvangt! Om mee te dingen naar die verdubbelde extra inruilwaarde kunnen klanten hun gegevens achterlaten op www.opel.nl.

Gratis brandstof
Voor de € 500,- brandstof verstrekt Kamp Twente een tankpas aan de koper van een nieuwe Opel. Deze pas is tot een jaar na de aankoopdatum geldig. Verder mogen Opel-kopers voor € 250,- aan extra accessoires uitkiezen.

Extra aanbiedingen
Bovendien geldt ook tijdens The Big Event het aanbod van Opel2Go op de KARL en de Corsa voor € 120,- per maand, een automaat-upgrade voor de Crossland X voor € 120,-, een voorraadbonus van € 1.000,- op de Astra, € 750,- voorraadbonus op Grandland X en de Mokka X en 4,99% rente op de financiering. Ook kopers van een Opel Bedrijfswagen profiteren van de voordelen van The Big Event. Met als extra aanbod 0% rente op de financiering met een looptijd van vijf jaar.

Leuke workshop kledingstyling

HENGELO - Ik ben Simone Tiehatten en ik geef op 6 maart a.s. de workshop Kledingstyling tips & tricks bij de Volksuniversiteit in Hengelo. Naast docent bij de Volksuniversiteit ben ik zelfstandig ondernemer.

Als Imago Stylist help ik mannen en vrouwen met het samenstellen van een kleurrijke, stijlvolle en combineerbare garderobe die past bij hun persoonlijkheid en geschikt is voor alle momenten van de dag. Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het soms is, om te zijn, maar vooral ook te voelen, wie je bent. Die ervaring gebruik ik in mijn werk om liefdevol en met compassie naar de ander te kijken en te begeleiden op de zoektocht naar de beste versie van henzelf. Want iedereen is mooi en je bent het waard om te zijn zoals je bent. Niet alleen mijn eigen persoonlijke ervaringen speelden een belangrijke rol bij mijn keuze voor het vak van Imago Stylist. In de geschiedenis van mijn familie vormen mode, het kleermakersvak, ondernemerschap en kennisoverdracht opvallende rode draden die te zien zijn in mijn eigen loopbaan. Ik heb inmiddels bijna vijfentwintig jaar werkervaring in de modesector, van diverse dames- en herenmodezaken tot trainer Mode-Adviseur voor een opleidingsinstituut. Sinds 2008 ben ik zelfstandig ondernemer. De stap om mij te specialiseren als Imago Stylist was voor mij een logisch vervolg van mijn loopbaan, in combinatie met mijn speciale liefde voor kleur en stoffen. Inmiddels heb ik vele opleidingen gevolgd om mijn kennis van imago styling te verbreden. Ik vind het leuk om creatief bezig te zijn en om mensen te helpen. Dit alles kan ik nu met mijn vakkennis combineren. Ga ik u ontmoeten voor mijn spiegel Kijk op: www.volksuniversiteit-hengelo.nl

Primeur voor makelaar Martin Grave in Enschede

Foto: BART van Overbeeke

ENSCHEDE - Martin Grave heeft de primeur. De eerste Makelaarsland Agent in Enschede, Hengelo en omstreken. Makelaarsland introduceert een nieuwe formule in de makelaarswereld. Naast de online verkoopdiensten, waarbij de verkoper zelf een actieve rol heeft, kan nu ook een lokale makelaar worden ingeschakeld voor extra ondersteuning.

Bezichtigingen kan een verkoper vanaf nu zelf doen of uitbesteden aan Makelaarsland. Het aanbieden van keuzevrijheid gedurende het verkopen of kopen van een huis past naadloos in de moderne aanpak van Makelaarsland. Voor de lokale ondersteuning is het Makelaarsland Agent Netwerk ontwikkeld. Een nieuw fenomeen in Nederland. De Agent is een makelaar (RMT/KRMT) die vanuit huis werkt en adviseert over vraagprijs en de verkoopstrategie. Ook worden de onderhandelingen door de Agent gevoerd. De centrale Backoffice van Makelaarsland verzorgt de administratieve en juridische werkzaamheden. Naast een betaalbare en efficiënte werkwijze is de nieuwe dienstverlening zeer duurzaam.

Duurzame service
"De beste service voor vaste prijzen en op de meest duurzame wijze, dat was ons doel bij de ontwikkeling van Makelaarsland." Aldus algemeen directeur Jeroen stoop. "Naast onze digitale werkwijze scheelt het zelf doen van de bezichtigingen veel reistijd en dat betekent minder CO2 uitstoot. Met de extra ondersteuning door de Agents willen wij de makelaardijbranche verder verduurzamen. Geen dikke auto's, scooters of stapels papier. Onze Agents zijn uitgerust met een E-bike en een 100 procent elektrische auto. Verder werken zij volledig digitaal met een iPad onder de arm en wordt de koopovereenkomst digitaal ondertekend. Hiervoor hoeft men niet meer op kantoor te komen."

Eerste Agents gestart
Afgelopen maand zijn de eerste 4 Makelaarsland Agents gestart. In de regio Enschede, Hengelo en omstreken is Martin Grave het nieuwe gezicht van Makelaarsland. En met succes. "De vraag was direct overweldigend en mijn agenda zit al bomvol met afspraken. Veel mensen uit mijn regio willen kennismaken, meer informatie over de verkoopmogelijkheden en vragen of ik hen kan helpen bij de aankoop.", aldus Martin Grave. In 2004 werd de Makelaarsland formule gelanceerd. Aan het eind van het eerste jaar had Makelaarsland meer dan 1.000 woningen verkocht en waren zij de grootste NVM makelaar van Nederland. Sinds dit jaar staat de teller op ruim 35.000 verkochte woningen door heel Nederland. Dit jaar is het team uitgebreid met het Makelaarsland Agent netwerk.

Informatie
Kijk voor meer informatie ook op: www.makelaarsland.nl

Studiekring 50 plus start in Haaksbergen

HAAKSBERGEN - Het is steeds belangrijker voor (oudere) mensen om goed voor zichzelf te zorgen. Dat betekent niet alleen een gezond lijf, maar ook de geest en het sociale netwerk moeten onderhouden worden.

Studiekringen passen daar heel goed bij. Zij zijn een zinvolle aanvulling op het hele brede veld van 'Leven Lang Leren'. Een studiekring is een vaste groep senioren, die eens per veertien dagen bij elkaar komt om van gedachten te wisselen. Actualiteiten worden besproken en een zelf gekozen onderwerp wordt per toerbeurt door de deelnemers uitgewerkt en gepresenteerd. Het doel van de studiekring is om samen op de hoogte te blijven van de maatschappelijke ontwikkelingen en om kennis, ideeën en meningen met elkaar te delen. De onderwerpen worden door de deelnemers zelf ingebracht op grond van interesse, ervaring of kennis. Vooropleiding en werkervaring zijn niet van belang, het gaat er niet om WAT je bent, maar WIE je bent. Een studiekring is voor iedereen toegankelijk. Een studiekring houdt de hersenen actief en de geest jong. De kring vergroot iemands sociale netwerk en kan uitgroeien tot een hechte groep mensen. Het is Ontmoeting en Kennisverrijking; OKé dus. In Nederland zijn al meer dan 60 studiekringen actief. In Haaksbergen gaat nu een studiekring van start georganiseerd door Kulturhus Haaksbergen. Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie? Kom dan naar de voorlichtingsbijeenkomst op donderdag 14 februari om 9.30 uur Kulturhus Haaksbergen, Sterrebosstraat 2, 7481DD Haaksbergen. Voor meer informatie kan men bellen naar: 053-5730200 (Daniëlle Bekkers).

Column

Gele hesjes.

Mijn moeder (93) heeft een "loonsverhoging" gekregen. Haar AOW-uitkering is met 31.89 euro gestegen. Ze moest lachen toen ik het haar vertelde. "Koop er maar een mooie bos bloemen voor" zei ze. Ik heb nog even nagedacht over de 31.89 euro. Stel, ze zou niet bij ons inwonen, dan zou ze voor grotere uitgaven staan. Zorgverzekering 10 euro duurder in de maand, energierekening fors gestegen, boodschappen duurder etc. Van die "loonsverhoging" zou ze niets overhouden, sterker nog, ze had denk ik wel 30 euro bij moeten passen.

Voor veel mensen is de samenleving moeilijk geworden. Veel mensen kunnen de touwtjes nog maar net aan elkaar knopen. Of er valt al niets meer te knopen. De afgelopen crisisjaren hebben er flink in gehakt. Opeens was er de gele hesjes-beweging. In Frankrijk kwam de beweging op gang naar aanleiding van president Macrons verschuiving van de belastingdruk van de rijken naar de armen. Je zag de gele hesjes ook in andere landen, waaronder Nederland, ook in Enschede. Er werd een beetje lacherig om gedaan, 18 personen met gele hesjes rond het Ei van Ko. Ik vond het knap dat ze er stonden, want de onvrede en de maatschappelijke tweedeling worden alleen maar groter.

Tijdens de coalitiebesprekingen van 2014 had EnschedeAnders een gesprek met drie partijen die in de coalitie zouden komen. "Wat willen jullie ons nog meegeven?", werd er gevraagd. Wij benoemden de maatschappelijke tweedeling. Arm en rijk, digitaalvaardig of niet, beheersen van de taal of laaggeletterdheid. We zijn inmiddels 5 jaar verder en ik mis nog de visie hierop. Jaren geleden hadden de gele hesjes al voor de deur van het stadhuis moeten staan. Een zoekperiode van 4 weken voor 27 plussers, geen wettelijk voorschot, geen toepassing van de beslagvrije voet, te weinig zorguren voor kwetsbare mensen, etc. Zijn deze mensen ooit gecompenseerd voor de geleden schade? Nee! Het zou de overheid sieren als ze zou leren van het foute handelen, excuus aanbieden en de geleden schade zouden vergoeden!

Ik hoor de laatste jaren alleen maar:" Als we zo doorgaan, dan slokken de zorgkosten de hele begroting op." Ja, zorg, jeugd en bijstand, kosten veel geld, maar we ontvangen daarvoor ook veel geld. Dat wordt voor het "gemak" nogal eens vergeten. Ouderen hebben recht op waardig oud worden! Ontwikkel daar een visie voor. Er komt een enorme vergrijzing aan en de vrijwilligers raken op. De jeugd heeft de toekomst, maar voor duizenden kinderen is de toekomst onzeker. Ze schamen zich voor armoede en jonge mantelzorgers praten niet over de zorg die ze thuis geven. Hebben we een visie hierop? Nee! Mensen met een bijstandsuitkering worden gewantrouwd. Stop daar eens mee en geef vertrouwen. We doen hier alsof iedereen bijbeunt. Je kunt je buurvrouw als ze ziek is, niet eens helpen met de was, want dat is op geld waardeerbare arbeid. We zijn niet goed snik!

Willen we de gele hesjes-beweging stoppen, dan zal er een antwoord / visie moeten komen op de maatschappelijke tweedeling. Niet morgen, maar gisteren!

Margriet Visser
EnschedeAnders

Blijf er niet mee lopen: Polikliniek Proktovar kan helpen

HENGELO - Darmklachten, spataderen, rug- en gewrichtsklachten hebben één ding gemeen: ze hebben een grote impact op je leven. Toch blijven veel mensen er te lang mee rondlopen. Polikliniek Proktovar met vestigingen in Hengelo en Best specialiseert in het onderzoeken en behandelen van deze klachten.

Proktovar beschikt over een multidisciplinair team met proctologen die zich buigen over darm- en anale klachten, een gastro-intestinaal chirurg, vaatchirurgen voor onder meer spataderbehandelingen, maar ook een orthopeed en radioloog, gefocust op rug- en gewrichtsklachten.

Spataderen
Spataderen zijn verwijde aderen die meestal in de benen zichtbaar zijn. De blauwe, verdikte aderen kunnen zorgen voor concrete klachten zoals bloeden na het stoten van uw been, pijn, rusteloze benen en een zwaar gevoel in de benen. Behandeling is dan zeker wenselijk op medische gronden, maar ook geeft het weer een zelfverzekerd gevoel in de zomerse dagen wanneer de benen vaker zichtbaar zijn. Meestal kan het onderzoek binnen 1 week plaatsvinden met daarna een snelle behandeling. Bij het consult gebruikt de arts moderne methoden zoals het Duplex-onderzoek om de toestand van de aders goed te bekijken. Behandeling gaat eveneens volgens de modernste technieken, zoals de endoveneuze lasertherapie. Hierbij brengen zij met een zeer kleine snee een kleine laserdraad in in de ader, waarmee het bloedvat gesloten kan worden. Hierbij is dan in de meeste gevallen geen narcose nodig, wat zorgt voor een snelle behandeling met aanzienlijk korter herstel. Andere methoden zoals bijvoorbeeld het dichtspuiten van een ader zorgen ook voor een snel herstel. Het operatief verwijderen van grotere spataderen is ook mogelijk, maar komt steeds minder voor dankzij de moderne alternatieven.

Rug en gewrichtsklachten
Ook voor de behandeling van rug- en gewrichtsklachten bent u aan het juiste adres. Hierbij wordt natuurlijk gekeken naar uw leefstijl en houding, om zoveel mogelijk zonder zware ingrepen te kunnen helpen. De behandeling van een tenniselleboog gaat volgens een innovatieve nieuwe methode, ontwikkeld hier in Twente. Hierbij wordt met kleine naaldjes op een zeer precieze plek bij de ontstoken pees uw eigen bloed of dextrose ingespoten. Uiteindelijk herstelt zo 70 procent van de mensen met een tenniselleboog.

Darm- en anale klachten
Darm- en anale klachten zijn vervelend en roepen niet zelden toch wat schaamte op. Dit is absoluut niet nodig. Veel mensen blijven te lang rondlopen met problemen die goed te behandelen zijn. Proktovar's ervaren proctologen kunnen helpen bij bijvoorbeeld aambeien, pijnklachten en jeuk maar ook problemen met de bekkenbodem of incontinentie. Wanneer een verandering van uw levensstijl of medicijnen niet toereikend zijn, kunnen de proctologen ook diverse poliklinische ingrepen uitvoeren. Behandeling draagt bij aan de kwaliteit van uw leven; blijf er dus niet mee rondlopen.

Verzekerde zorg
Proktovar biedt een breed scala aan onderzoek en behandeling aan. Proktovar heeft inmiddels contracten met veel, maar nog niet alle verzekeraars. Voor u als patiënt is het belangrijk om te weten dat u in principe alleen uw eigen risico betaalt bij Proktovar. Wanneer u namelijk bij een niet gecontracteerde verzekeraar zit, zal Proktovar hun deel van de kosten kwijtschelden. Zo bent u niet duurder uit dan voor andere behandelingen in een regulier ziekenhuis. Goede zorg moet immers voor iedereen betaalbaar zijn.

Maak een afspraak
Polikliniek Proktovar in Hengelo en Best helpt u graag. Maak dan ook een afspraak voor een consult. Bel voor meer informatie of een afspraak met 074-37 64 408 of mail info@proktovar.nl. Kijk ook op de website: www.proktovar.nl

Voluit lachen, praten en eten

ENSCHEDE - Iedereen wil graag een mooie glimlach en daarvoor is een goed en gaaf gebit onontbeerlijk. Dat geldt uiteraard ook voor een kunstgebit. Het is dus erg vervelend als daar een probleem mee is, zoals een scheurtje of een loszittende tand. De deskundigen van kunstgebittenspecialist Prothetico begrijpen dat maar al te goed. Dat is dan ook de reden waarom zij bij dit soort problemen een supersnelle service zo belangrijk vinden. Vandaar het motto: 'Klaar terwijl u wacht'.

'Wij begrijpen heel goed dat een klein scheurtje of een missende tand in een kunstgebit erg vervelend is voor mensen die daarmee rondlopen en dat zij dus zo snel mogelijk geholpen willen worden', zegt Carlo Hommel van Prothetico. 'Daarom zorgen wij er voor dat onze wachttijden erg kort zijn. Bij een noodgeval kan een patiënt gewoon langs komen en dan wordt de reparatie direct uitgevoerd. Dat is een van onze serviceaspecten die wij zeer belangrijk vinden.' Service staat bij Prothetico dus hoog in het vaandel. Dat uit zich ook in een andere vorm van dienstverlening, die uniek is: tandtechniek aan huis. 'Die service is ideaal voor mensen die slecht ter been zijn of om wat voor reden dan ook het huis niet uit kunnen', aldus Hommel. Deze service betekent dat mensen nog maar één keer naar de praktijk aan de Marssteden 90 in Enschede hoeven te komen. 'Dat intakegesprek vindt plaats met de tandarts en bij dat eerste gesprek ben ik ook aanwezig. Wij vinden dat belangrijk, want het betekent dat ik beter rekening kan houden met de wensen van de patiënt wanneer ik met een kunstgebit aan het werk ga.' Na het eerste intakegesprek kan de rest van het proces, zoals de modellen- en de pasfase, aan huis worden afgewerkt.

Service aan huis
Een extra voordeel van de tandtechniek-aan-huis-service is, dat de patiënten ook voor reparaties het huis niet meer uit hoeven. Dit is wel zo fijn wanneer je druk of even wat minder mobiel bent. Een loszittend kunstgebit is erg lastig. De kans is groot dat het slinken van het kaakbot hiervan de oorzaak is, want een kunstgebit heeft dan niet genoeg houvast meer. Prothetico biedt hiervoor de oplossing in de vorm van het klikgebit. Hoe werkt zo'n klikgebit? 'Onze gespecialiseerde tandarts brengt implantaten aan; je zou die een soort kunstwortels kunnen noemen. Die zorgen ervoor dat het kunstgebit kan worden vastgeklikt aan de kaak, vandaar de term 'klikgebit'. Het resultaat is nooit meer een loszittend of pijnlijk gebit en dus met een gerust hart voluit lachen, praten en eten. Prothetico is een specialist met alle kennis onder één dak. Prothetico heeft een eigen tandarts-implantoloog en tandtechnici en werkt met de nieuwste technieken en hoogwaardige materialen.

Mooie ogen dankzij Clinique Dr. Don

HENGELO - Clinique Dr. Don is gespecialiseerd in ooglidcorrecties en maakt de mooiste ogen van Nederland!

Denk er eens over na. Geen taboe meer. Eén op de zeven Nederlanders (30.000 per jaar) ondergaan een ooglidcorrectie per jaar. Het ziet er mooier uit. Zowel mannen als vrouwen komen in de klinieken van Dr. Don voor een bovenooglidcorrectie. Iedereen wil toch een frisse uitstraling?

Hangende oogleden
Ogen kunnen ook echt moe aanvoelen als de ogenleden gaan hangen. De omliggende spiertjes moeten steeds het gewicht van het uitgezakte ooglid omhoog houden. Het kost steeds meer moeite om de ogen open te houden. De ogen voelen dan moe aan. Ook kunnen klachten als: hoofdpijn, tranende ogen en minder zicht ontstaan.

Hoe gaat het in zijn werk?
Clinique Dr. Don is gespecialiseerd in zowel complexe als eenvoudige ooglidcorrecties en heeft al vele honderden patiënten met succes en tevredenheid behandeld. Eerst wordt er in een intakegesprek onderzocht of mensen in aanmerking komen voor een ooglidcorrectie. Daarna volgt de ingreep. De overtollige huid die in de weg zit wordt nauwkeurig verwijderd en Dr. Don zorgt ervoor dat het kleine wondje precies in de oogplooi valt, zodat het later niet meer zichtbaar is. Door zijn kennis en ervaring op het gebied van ooglidcorrecties, kan hij de operatietechniek kiezen die het beste past bij de vorm van uw oog. Het is en blijft dus maatwerk. Afspraak maken? 0743030250

Prijs
Bovenooglidcorrectie voor 495 euro. De intake is gratis. Deze unieke winteraanbieding is voor u of voor iemand uit uw omgeving die hier al een tijdje over nadenkt. Boek een vrijblijvende afspraak in bij Clinique Dr. Don en laat u informeren over de mogelijkheden. 074-3030250. De medisch consulenten beantwoorden graag uw vragen. Clinique dr. Don is gevestigd aan de Demmersweg 136, 7556 BN in Hengelo. Kijk ook op: www.cliniquedokterdon.nl

Home Instead biedt nu ook ondersteuning direct via de WMO

ENSCHEDE - Tot medio januari 2019 moest een klant van Home Instead Thuisservice Enschede een Persoonsgebonden Budget (PGB) aanvragen voor een ondersteuningsbehoefte via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO.)

Dit was niet altijd mogelijk of lastig. Wegens een positieve afronding van de aanbesteding WMO is een PGB aanvraag nu niet meer nodig en kan Home Instead Thuisservice Enschede direct na een beschikking van de gemeente hulp bieden. Hiermee is de unieke dienstverlening voor veel meer senioren bereikbaar geworden. De aanbesteding voor Home Instead Thuisservice Enschede geldt voor de gemeenten Enschede, Haaksbergen, Losser, Hengelo en Oldenzaal.

Wij zijn er voor u!
Dit uitgangspunt is de kern van onze dienstverlening. Wij zijn er voor u als senior, voor u als partner en voor u als zoon of dochter. U staat centraal en wij zorgen ervoor dat u zelf of uw dierbare naaste zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Ook wanneer het met de gezondheid of de situatie moeilijker wordt. Dan zoeken wij samen met u naar oplossingen thuis waarbij uw voorkeuren richtinggevend zijn. U wilt bijvoorbeeld graag zelf bepalen hoe u uw dag indeelt, wanneer u naar bed gaat en op wilt staan, wat en wanneer u eet. Dat kan bij ons! Onze klant-coördinator maakt hierover afspraken die passen bij uw situatie. Wij komen wanneer u dat wenst en bieden de aandacht en zorg die u fijn vindt, door CAREGivers waarbij u zich prettig voelt. Onze CAREGivers zijn ervaren en goed getrainde professionals die werken vanuit het hart en hun werk steeds afstemmen op uw persoonlijke wensen en behoeften

Vertrouwde kwaliteit
Home Instead is 23 jaar geleden gestart en al 7 jaar actief in Nederland met inmiddels 24 vestigingen. Onlangs is een onafhankelijke landelijk onderzoek gedaan naar medewerker- en klanttevredenheid. Directeur van de vestiging Enschede, Marco Elferink, is trots op de zeer hoge score. 96% van onze klanten in Nederland raadt de diensten van Home Instead aan, aan bekende en familie. Ook zijn de medewerkers erg tevreden. 97% geeft aan oprecht vanuit het hart te kunnen werken. "Natuurlijk willen we 100% halen! Deze resultaten bevestigen dat we op de goede zijn en motiveren enorm!" aldus Marco Elferink. Hebt u ook de wens zo lang mogelijk thuis te blijven neem dan contact met ons op. We komen graag vrijblijvend de mogelijkheden met u bespreken. Bel 053-3030122 of mail naar info.enschede@homeinstead.nl.

Voor elk moment van de dag: De Kornuiten

HAAKSBERGEN - Voor een heerlijke lunch, een uitgebreid diner of een gezellige (vergader)borrel met collega's is De Kornuiten in Haaksbergen de perfecte gelegenheid.

Eigenaar Boy te Koppele heeft een brede ervaring in de horeca. Hij komt uit een echt horeca-gezin, waarbij ook zijn vader een restaurant runde en ervaring heeft in hoogstaande catering. Te Koppele studeerde onder meer horeca aan het ROC van Twente, koken en serveren aan de Cas Spijkers Academie en hij was werkzaam bij De Librije. In 2017 nam hij het toenmalige eetcafé Markt 2 over samen met twee mede-eigenaren die inmiddels aan andere uitdagingen begonnen zijn.

Genieten
Voor Te Koppele is De Kornuiten een geweldige manier om zijn brede ervaring en inzicht in de praktijk te brengen. De Kornuiten serveert van 11.00 tot 16.00 uur de lunch en van 17.00 tot 21.00 uur diner. De lunchkaart omvat voor iedere liefhebber wat passends. Uiteenlopend van het altijd geliefde broodje gezond, beenham, pikante kip of pulled pork. Maar ook een overheerlijke tosti, panini, uitsmijter of zelfs hotdog maakt uw lunch tot een succes. De dinerkaart is eveneens divers. Een mooie selectie voorgerechten van Spaanse gamba's tot steak tartaar en hoofdgerechten met uiteenlopende vleesspecialiteiten. Elke dag is er een wisselende dagspecialiteit voor de scherpe prijs van 12,50 euro. Op de website is de selectie voor de lopende week te zien. Deze week bijvoorbeeld een Duitse biefstuk met champignons om de week te beginnen, de gegrilde runderribeye met truffelsaus op de vrijdag of een zondagse witvisfilet met witte wijnsaus. Een gezellig terras en een uitgebreide wijn- en borrelkaart maken het plaatje compleet.

Trends
Eén van de trends waar De Kornuiten op in wil spelen is de groeiende interesse in vegetarisch en veganistisch eten. Steeds meer mensen denken bewust na over hun vleesgebruik en proberen dit te matigen. De Kornuiten wil dit jaar een sterk uitgebreide kaart aanbieden met innovatieve, verrassende gerechten die verder gaan dan alleen 'geen vlees'. Gerechten die prikkelen, die anders zijn - en helemaal van deze tijd. Het ervaren keukenteam wil iedere bezoeker een passende culinaire ervaring bieden.

Muziek en activiteiten
Naast eten en drinken staat ook dansen op het menu bij De Kornuiten! Op vrijdagavond en in de weekenden gaat de muziek aan en kan er gedanst worden. Naast een DJ is er regelmatig live muziek. Een bezoek aan De Kornuiten is dus een heel compleet avondje uit. Geregeld organiseren zij ook diverse activiteiten en feesten. Zo werd in januari een geweldig nieuwjaarsconcert gehouden en op 17 maart is er een schilder-workshop met Bianca Leusink. Zo is er vaak iets te beleven bij De Kornuiten.

Vergaderen
De Kornuiten wil zich dit jaar meer in gaan zetten voor zakelijke lunches of bijeenkomsten. Met faciliteiten als een beamer en flipover, zodat u kunt genieten van een goed verzorgde bijeenkomst met een stukje sfeer en culinaire belevenis. Of u nu komt voor een zakenlunch of een uitgebreid bedrijfsdiner.

Kom langs
De Kornuiten is gevestigd aan de Markt 2 in Haaksbergen. Dagelijks geopend vanaf 11.00 uur, op woensdag al om 10.00 uur. Kijk voor de menukaart, dagspecialiteiten en meer op: www.dekornuiten.com. Bel voor meer informatie en reserveringen met: 053-300 17 38.

Sfeervol genieten bij Copacabana in Enschede

ENSCHEDE - Restaurant Copacabana opende in december 2011 haar deuren. Aan de Oude Markt 31 opende Marco Kurt een tapas-restaurant. Nu, zeven jaar later, is zowel de menukaart als de klantenkring fors groter.

Marco Kurt is geen onbekende met het runnen van een restaurant. Hij opende eerder met broer Simon het restaurant Los Ponchos. Deze ervaring kwam hem dan ook goed van pas toen hij zijn eigen restaurant opende. De eerste twee jaar waren een uitdaging; Enschede moest wennen aan het concept van tapas en de economische crisis gooide roet in het eten. Na twee jaar ontstond een hechte klantenkring. Copacabana moest een mooie aanvulling worden op het restaurant-aanbod, zónder natuurlijk direct te concurreren met Los Ponchos.

Uitgebreide menukaart
De menukaart is tegenwoordig een stuk uitgebreider. Naast de warme en koude tapas en grotere tapas-arrangementen is er ook een uitgebreide selectie vleesgerechten van de grill. Wie gaat voor vis of vegetarisch heeft eveneens een ruime keuze. Wie gewoon zin heeft in een lekkere maaltijd voor een lekkere prijs kan kiezen voor de daghappen. Deze worden de hele dag door geserveerd voor een vaste lage prijs. Kies bijvoorbeeld voor daghap spareribs, ossenhaas-spies, varkenshaas, tilapiafilet, vegetarisch of mixed-grill. Allemaal geserveerd met friet en salade. Wie ook graag geniet van een lekkere alcoholische versnapering kan eens het uitgebreide cocktailmenu doornemen.

Valentijns-verrassingsmenu's
Met Valentijnsdag in het vooruitzicht heeft Copacabana ook twee verrassingsmenu's samengesteld, Zo is er een tapas-arrangement met 3 koude en 5 warme tapas. Vanaf 2 personen betaalt u 17,50 euro per persoon. Er is ook een uitgebreider tapas-arrangement met 4 koude en 6 warma tapas, vanaf 2 personen voor 23,50 euro per persoon.

Sfeervol
Copacabana heeft inmiddels een sfeervol terras dat ook een echte eyecatcher is. Binnenkort zal ook het interieur onder handen genomen worden. Want: blijven innoveren is belangrijk om de gasten een geweldige sfeer te blijven bieden. "Een interieurbouwer komt langs en gaat alles helemaal oppimpen", aldus Kurt.

Kom langs
Copacabana verwelkomt u graag voor een lekkere lunch, een sfeervol diner of natuurlijk een feestelijke avond met vrienden. Kom langs aan de Oude Markt 31 in Enschede. Bel met 053-434 35 35. Kijk ook op: www.copacabana-cafe.nl

Menu met passie op Valentijnsdag bij De Postkoets

HAAKBERGEN - Het is altijd genieten bij Bistro De Postkoets in Haaksbergen. Het gezellige, veelzijdige restaurant biedt niet alleen de lekkerste diners op een sfeervolle locatie, maar ook voor catering of een feestje bent u aan het juiste adres.

Bistro De Postkoets biedt een altijd verrassende menukaart. De koks hebben de ambitie om u ieder bezoek weer wat verrassend te kunnen bieden. Heerlijke, culinaire verrassingen die passen bij het moment van het jaar.

Valentijnsdag
Februari is ook de maand van passie; met Valentijnsdag. Een heerlijk moment om met een geliefde eens een ontspannen maaltijd te delen. Ook op Valentijnsdag pakt Bistro De Potskoets groots uit met een waar Valentijns-Postkoets-menu. U kunt kiezen uit diverse voor-, tussen- en hoofdgerechten. Zo kunt u beginnen met een bon bon van gerookte zalm of een rouleau van carpaccio. Als tussengerecht: rode bietensoep of gebonden kreeftensoep. Voor het hoofdgerecht: chateaubriand, een grill plate voor twee of het vis palet. U sluit de maaltijd af met met een crème brûlée of Romanoff de Postkoets. Dit overheerlijke diner voor twee personen kost dan slechts 50 euro.

Volop genieten
Natuurlijk kunt u ook kiezen voor een geheel eigen menu van de uitgebreide kaart. Ook biedt Bistro De Postkoets een 4-gangen wijnarrangement aan voor twee personen voor 65 euro.

Catering
Bistro De Postkoets verzorgt ook graag een maaltijd bij u op locatie. Zo zijn barbecuepakketten al te bestellen vanaf 10 personen vanaf 9,50 euro per persoon, inclusief een professionele barbecue met gasfles, bestek, borden en servetten. Maar ook een heerlijk gevarieerde feestschaal met 60 hapjes is mogelijk, voor 36,50 euro per school. Ook een uitgebreider buffet, stamppotbuffet of all-in arrangement kan Bistro De Postkoets voor u verzorgen.

Kom langs
U bent van harte welkom als gast bij Bistro De Postkoets. Gevestigd aan de Blankenburg 4 in Haaksbergen. Bel voor informatie en reserveren met: 053-572 87 94 of kijk op: www.bistrodepostkoets.nl