Hart van Enschede - Haaksbergen

5 oktober 2018

Hart van Enschede - Haaksbergen 5 oktober 2018


Nederland en Duitsland ontmoet elkaar bij Feierzeit 2018!

TWENTE - Scholieren uit Hengelo, Enschede, Haaksbergen, Gronau en Ahaus ontmoeten elkaar op 5 oktober tijdens Feierzeit. Feierzeit is een onderdeel van Die Tolle Woche en is bedoeld om Nederlandse en Duitse scholieren dichter bij elkaar te brengen.

De scholieren zullen in Nederlandse en Duitse teams meedoen aan activiteiten zoals graffiti, muziek en dans. De organisatoren van Feierzeit hopen hiermee de twee nationaliteiten dichter bij elkaar te krijgen en enthousiast te maken voor elkaars taal en cultuur. Dit brengt ons terug naar de inwoners van het grensgebied tussen Nederland en Duitsland vroeger, die praktisch dezelfde taal spraken en elkaar prima verstonden. Dit zorgde voor een grote betrokkenheid, iets dat men graag terug ziet in de huidige generatie. Doordat er minder dialect wordt gesproken de afnemende kennis van de Duitse taal bij in Twente is deze communicatie tegenwoordig minder.

Die Tolle Woche
Die Tolle Woche is begonnen op 29 september en duurt nog tot en met 7 oktober. Hiervoor heeft Enschede een boordevol programma samengesteld dat is gebaseerd op "grensoverschrijdende samenwerking." Het motto voor deze luidt: "Das Schöne passiert wenn Man Grenzen passiert!"

Activiteiten
Feierzeit 2018 zal op vrijdag 5 oktober geopend worden de wethouder voor onderwijs van de gemeente Enschede; Eelco Eerenberg en de burgemeester van Ahaus; Karola Voß. Na de officiele openingen mogen de deelnemende scholieren, afkomstig van scholen uit Twente en Duitsland en in de leeftijd van 14-15 jaar, zich vermaken met de uitdagende activiteiten. Feierzeit 2018 zal plaatsvinden in het Duitse Ahaus en belooft een waar festival te worden voor Nederlandse en Duitse jongeren waarbij elkaars taal en cultuur centraal staan.

Samenwerking
Het grensoverschrijdend samenwerken is een belangrijk doel voor inwoners en ondernemers van deze regio. Ondernemers in Euregio zijn in hoge mate met elkaar verbonden en profiteren van deze onderlinge samenwerking. Maar ook voor het dagelijks leven en de recreatie is een samenwerking tussen beide nationaliteiten een aanwinst.

Waar een klein stukje asfalt al niet goed voor is...

ENSCHEDE - Wie vanaf ruwweg de Oosterbegraafplaats naar Glanerbrug wil fietsen, komt al snel een bijzonder obstakel tegen: er ontbreekt een stuk fietspad tussen de rotonde Euregioweg/Sleutelweg en de fietsersbrug van de Oosterstraat over de Euregioweg.

Hoewel het hemelsbreed maar een klein stukje tussen deze twee punten is, komt een fietser niet echt ver: er ontbreekt namelijk een fietspad langs dit deel van de Euregioweg. Gevolg is dat fietsers aanzienlijk om moeten rijden wanneer zij bijvoorbeeld naar het Euregio bedrijventerrein willen of doorfietsen naar Glanerbrug. Volgend jaar moet hier verandering in komen.

Nieuw fietspad!
De gemeente laat een nieuw fietspad aanleggen langs dit deel van de Euregioweg, zodat fietsers in beide richtingen kunnen fietsen. Een relatief simpele ingreep, maar de gemeente verwacht dat hierdoor ook meer mensen zullen gaan fietsen naar het industrieterrein, wat weer goed is voor de duurzame doelstellingen die de gemeente heeft. Als onderdeel van de plannen zal ook een nieuwe fietsbrug over het spoor geplaatst worden.

Realisatie
De aanleg van de nieuwe vietsverbinding gaat naar verwachting in maart volgend jaar van start. De planning is met name ingegeven door de benodigde treinvrije periode van ProRail, gepland voor halverwege juni. Als alle werkzaamheden goed verlopen kunnen fietsers vanaf oktober volgend jaar de nieuwe fietsverbinding gebruiken.

Trots
Wethouder Jurgen van Houdt die ook fietsbeleid in zijn portefeuille heeft is blij dat dit zo uitgevoerd kan worden. Het is een complexere materie dan menigeen zou denken, omdat bijvoorbeeld ook een hoogteverschil overbrugt moet worden en het coördineren met ProRail nodig is. De nieuwe fietsverbinding moet ook mooi passen in het landschap. Enschede investeert momenteel veel in het verbeteren van de fiets-infrastructuur in en om de stad. Zo werd eerder ook al fiks geïnvesteerd in de Fietssnelweg F35.

Jaargang: 8 • Nr 302 • Wk 40

Ultiem comfort tot in de details bij Het Stoelenpakhuis Borne

BORNE - Bij Het Stoelenpakhuis vindt u kwalitatief hoogwaardige eetkamerstoelen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Door te komen proefzitten en u te laten adviseren tot in de kleine details, komt u tot de eetkamerstoel waarmee lang tafelen een comfortabel plezier wordt!

De keuken krijgt in onze huizen een steeds prominentere plaats. Vroeger zat men in de woonkamer te eten, maar tegenwoordig is de leefkeuken steeds meer in opkomst. De keuken is steeds meer het sociale hart van het huis geworden waar niet enkel meer wordt gekookt, er wordt gelachen, gevierd en er worden goede gesprekken gevoerd. Dit vraagt om goed zitcomfort en dat is waar Het Stoelenpakhuis zeker kaas van heeft gegeten!

Details
Rob Damhof heeft een passie voor zitcomfort en houdt met alle factoren rekening bij een passend advies. "Kleine details maken soms net het verschil als het op lekker zitten aankomt. Zo kan voor een lang iemand een diepere stoel een groot verschil maken", aldus Rob. Naast het juiste model komt een vering of een polyether vulling ook het zitcomfort ten goede. Rob weet waar u op moet letten bij een goede stoel en kan u uitgebreid adviseren. Om tot het beste advies te komen, kan men het beste de maten van de tafel (de hoogte, ruimte onder de tafel en de ruimte tussen de poten) meebrengen.

Zelf ervaren
Vaak ziet Rob dat mensen denken: een stoel is een stoel, maar door te komen proefzitten en stoelen te vergelijken, ervaren klanten het comfort zelf. Van elk model stoel staat er één showmodel die klanten kunnen proberen en naar hartenlust kunnen aanpassen aan hun eigen wensen. Zo kan men het materiaal van de poten kiezen en of men wel of geen armleuningen of wieltjes wil. Qua stijl loopt het aanbod zeer uiteen: u vindt er klassieke en landelijke modellen, maar ook strak en modern design. Voor ieder interieur en voor mensen van elk formaat is er wel een passend design te vinden. Daarnaast biedt Het Stoelenpakhuis een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding als het op kwalitatief hoogwaadige eetkamerstoelen aankomt. Zelf ervaren? Kom proefzitten aan de Ennekerdijk 28 in Borne.

Column

Postbode

Vorige week op een vroege morgen werd er gebeld aan de zijkant van het huis bij de deur van de bijkeuken. Daar hangt een koperen bel, die de vorige eigenaars hebben laten hangen, omdat de toegang tot het huis redelijk ingewikkeld is. We wonen in een Twentse boerderij met, zoals gebruikelijk daarbij, de schuurdeuren aan de straatkant. Dat was gemakkelijker voor het inrijden van hooi en andere spullen, maar dat betekent dat de achterdeur aan de voorkant zit en andersom. Als je dan ook aan de zijkanten van het huis deuren hebt, dan is een vreemde bezoeker soms redelijk in de bonen en die gebruikt uit pure nood maar de koperen bel aan de zijkant. Vorige week dus, een uur of negen 's morgens. Wij waren toevallig al beneden en ik zag iemand naar voren lopen. Ik gaf een gil, kreeg een vage kreet terug en daar kwam de postbode aangelopen. Het was de vrouwelijke postbode, de meest officiële van de pak 'm beet vier, die bij ons langskomen. Sinds de postbezorging geen monopolie meer is van de PTT, krijgen we op minder dagen, steeds meer bezorgers met steeds minder post.

Haar brommertje stond voor het huis. Ik vond het raar dat ze had aangebeld, een pakketje brengen ze meestal met een busje. Even dacht ik aan pech of een aangetekende brief, of iets dergelijks. Ik keek haar aan. "Ik durf het bijna niet te vragen.", zei ze, "Maar waar is de hond?" "De hond is dood.", antwoordde ik. "Daar was ik al bang voor.", zei ze. Ik vertelde haar het hele verhaal, dat uiteindelijk zo slecht voor Luna, onze Bennen Senner zou aflopen en terwijl ik dat vertelde pinkte ze achter haar brillenglazen een traantje weg. "Zij was zo lief.", zei ze, "Ik heb altijd hondenkoekjes bij me en elke keer kreeg ze daar één van." "Ik weet het.", zei ik, "Zij zat op jou te wachten." "Ja," zei ze, "Ik deed het omdat bij de buren twee rothonden zitten, die best agressief zijn en als ik hier dan kwam, dan zat zij mooi te wachten."

Er rolde waratje een traan over haar wang. "Wij hebben zelf ook honden.", vertelde ze, "Daar ben ik ook wel eens bang voor ziekte of dood. Maar deze was nog jong hè?". Ik beaamde het. "Sorry, dat ik u heb gestoord.", zei ze. Ik dacht aan mijn vast antwoord hierop: "Gestoord was ik toch al.", maar liet het achterwege. Ze moest iets verwerken en voor mij was het al weer een week geleden. Maar ik stond ook al weer met tranen in mijn ogen.

Het Zweedse schrijversduo Sjöwall en Wahlöö voeren in één van hun meesterwerkjes een postbode op als moordenaar; postbodes vallen niet op.

Maar postbodes mogen niet moorden. Lieve postbodes mogen lekkere koekjes voor lieve honden meenemen. En stoute honden krijgen lekker niks.

Jan Visser

Demonstratie tegen moskee verloopt rustig

ENSCHEDE - Veel was er maandagavond niet van te merken; een kleine twintig mensen demonstreerden in Enschede tegen islamisering en de bouw van een nieuwe moskee.

Pegida is in het verleden al vaker te gast geweest in Enschede voor demonstraties, met wisselend succes. Deze keer werd een demonstratie gehouden aan de Tweede Emmastraat in de avonduren. Het ging om een statische demonstratie met podium, ze liepen verder niet de wijk in. Naast enkele sprekers toonde de groep ook schokkende beelden over de volgens hen negatieve kanten van Islamisering: onthoofdingen, terrorisme, etc. De gemeente nam enkele verkeersmaatregelen en de politie was zichtbaar aanwezig om orde te houden. Een kleine veertig tegendemonstranten werden op afstand gehouden, waardoor het niet tot een confrontatie kwam. De gemeente kan demonstraties als deze niet zomaar verbieden zoals sommigen graag willen; ook dit valt immers binnen de vrijheid van meningsuiting en is een grondrecht in Nederland. De gemeente mag zich dan ook niet bemoeien met de inhoud van dit soort demonstraties. De demonstratie van afgelopen maandag was relatief klein in vergelijking met eerdere demonstraties van rechtse groeperingen. Het aankondigen van een demonstratie zorgt vaak al snel voor tegendemonstranten die niet zelden de confrontatie zoeken. Zo waren er meerdere demonstraties met arrestaties rondom de komst van een vluchtelingencentrum in Glanerbrug. Dit ging uiteindelijk niet door vanwege de afgenomen vluchtelingenstroom. In juni was nog een gespannen demonstratie van de groep Rechts in Verzet aan de Atjehstraat.

Wat maak jij?
Ik schilder portretten en landschappen, op doek, op muren en garagedeuren. Ook maak en bewerk ik foto's, zoals deze.

Wat maakt dit speciaal?
De technische uitdagingen die ik als perfectionist mezelf opleg. In mijn jaar AKI zeiden ze: 'je denkt in kaders van techniek, zo maak je nooit echt vrij werk.' Ik zeg: dat kader is een puzzel die ik op moet lossen. Dat lukt altijd.

Waar is je werk te zien?
In de Walstraat. De blauw-roze garagedeuren tonen de klassieke ijskar en het herkomstdorp van de Talamini's. Je kunt meer over me lezen op www.heidiulrich.nl.

Wie bewonder je?
De Zweedse illustratrice Lena Furberg. Ze is verschrikkelijk goed in anatomie van dieren. Al vijfentwintig jaar ben ik haar fan - eerst via tijdschriften, later internet. Met het talent van mijn moeder leerde ik tekenen naar Lena's voorbeeld. Tegenwoordig volgen we elkaar op Instagram!

Wat betekent Enschede voor je?
In Enschede ging ik studeren en bleef er wonen. Van Doesburg via Doetinchem naar Enschede. Werkte o.a. bij Atak als vrijwilliger. Ik keek altijd met bewondering naar de schildering van de violiste (Noorderhagen) en de stadsgedichten. Toen ik Talamini's garagedeuren mocht beschilderen veroverde ik mijn plek!

Deze rubriek wordt verzorgd door Cultuur in Enschede. Zie www.cultuurinenschede.nl/projecten/kunst-van-enschede

Leuke kennismaking met Chinese delegatie

HAAKSBERGEN - De Chinese delegatie die vorige week naar Haaksbergen kwam is inmiddels weer huiswaarts. Tien dagen lang kwam een groep studenten en leraren uit Beijing naar Haaksbergen.

Het was voor de groep een letterlijke wereldreis om hier heen te komen. Maar met goede redenen. De veertien studenten en drie leraren kwamen in het kader van een uitwisselingsproject. Leerlingen van het Assink waren eerder dit jaar te gast in China. De Chinezen verbleven dan ook bij Haaksbergse leerlingen, om zo ook een stukje van de Nederlandse cultuur buiten school te ervaren. De delegatie bracht ook diverse bezoeken aan onder meer de Universiteit Twente, Waterpark Lankheet en TKH/TKF. Bijzonder is dat de leerlingen van het Assink Lyceum zelf de kosten voor de uitwisseling financiering. De scholieren hebben namelijk zelf een jaar lang fondsen geworven voor het project. Dit leverde veel mooie ervaringen op.

'n Hoarfst gef eagenlijk nog
mear kluur as 't vuurjoar.

Van isolement naar succes en talent

TWENTE - Succesvol zijn, wat is dat eigenlijk? Een hoge functie en een Porsche voor de deur? Deze sterke Twentenaren laten zien dat succes vele vormen kent. In deze serie delen zij hun verhaal waarin zij ieder op hun eigen manier hun weg naar succes vinden of gevonden hebben. Zij laten zich niet in een hokje duwen, maar bepalen zelf hoe zij succesvol zijn. Rob (28) doet dit keer zijn verhaal.

Rob heeft zijn talent wel echt ontdekt. Toen hij binnenkwam bij RVTwente, een re-integratiebedrijf in Enschede, begon hij met tekstschrijven "om eens uit te proberen". Toen bleek dat Rob ook nog echt goed was in schrijven, was dat voor hem een vreemde gewaarwording. "Dat ik ergens goed in zou kunnen zijn, was me volkomen wereldvreemd."

Isolement
Toen Rob jaren terug ging studeren, werd hij heel vrij gelaten. Dit werkte totaal niet en hij moest zijn studie staken. Rob zat toen een hele tijd thuis tot hij bedacht dat het hem alleen niet ging lukken om zijn psychische problemen aan te pakken, hij ging in therapie. Toen deze was afgelopen, voelde hij zich niet per se beter. Hij had niks meer omhanden en raakte in een sociaal isolement. Op een gegeven moment vond zijn vader dat het zo niet langer kon en hij opperde dat een re-integratietraject misschien iets voor hem was. Zodoende kwam Rob bij RVTwente terecht. "Die stap had ik echt nodig om weer uit dat isolement te komen, ik had weer een reden om uit mijn bed te komen."

Diagnose
Waar ze pas twee jaar geleden achterkwamen, is dat een deel van Rob's klachten door autisme kon worden verklaard. "Dat hebben ze helaas wel jammerlijk laat opgemerkt." Rob is wel blij dat hij veel dingen nu beter kan plaatsen. "Ik heb nu een aantal handvaten waarmee ik moet werken en sommige andere dingen moet ik accepteren van mezelf." Wat hij ook heeft geleerd is dat hij niet alles alleen moet willen doen en dat je soms anderen nodig hebt. "Dingen zelf doen is niet hetzelfde als dingen alleen doen."

"Best een succes"
Succes is voor Rob jezelf kunnen ontplooien en kunnen doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt, wat dat ook is. Helemaal leuk is het als het ook nog wat oplevert. "Neem de stukjes die ik schrijf, die worden door bedrijven gebruikt. Twee jaar geleden zat ik nog de hele week thuis en nu heb ik de hele week wat te doen en er komt er ook wat uit, dat is best een succes. Ik vind het vooral zelf soms lastig om te zien, maar je moet het wel naast elkaar bekijken." In zijn dagelijks leven zijn er nog steeds zaken waar Rob tegenaan loopt. Ondanks dat probeert hij door te zetten en hulp te vragen als het allemaal even niet lukt. Een betaalde baan in het schrijven dat is die stip aan de horizon waar hij op zijn eigen tempo naartoe werkt.

Losser helpt kinderen met overgewicht

LOSSER - Overgewicht blijft helaas een groot probleem in Nederland, als u ons een flauwe woordgrap wilt vergeven. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat 13,5 procent van de 4 tot en met 17-jarigen kampt met overgewicht. Bij jongens komt dit vaker voor dan bij meisjes. In Losser is een brede groep organisaties bezig om hier verandering in te brengen.

Jong geleerd is oud gedaan; het spreekwoord gaat op voor veel zaken die je als kind leert. Een gezonde of ongezonde leefstijl op jonge leeftijd heeft later in het leven een groot effect. Zo is de gezondheidsschade door overgewicht op latere leeftijd aanzienlijk. Door dit vroeg aan te pakken zijn kinderen niet alleen gezonder, maar ook het zelfvertrouwen gaat hierdoor omhoog.

Cool2BFit
In Losser gaat eind oktober het project Cool2BFit van start. Dit is een samenwerking tussen de gemeente Losser, FitClinic, diëtistenpraktijk Eetbewust.nu, de lokale sportverenigingen en basisschool De Verrekijker. De eerste groep start op 31 oktober met maximaal 10 deelnemers. Deze week werden de eerste intakegesprekken gehouden.

Gedragsverandering
Het programma duurt ongeveer anderhalf jaar. In de eerste fase gaan de kinderen en jongeren in groepsverband intensief sporten. Onder leiding van beweegcoach Ron Naafs en kinderfysiotherapeut Liek Boeijink komen zij bijeen op de woensdag en vrijdagmiddag. Na deze bewegingslessen zijn er kind- en ouderbijeenkomsten. Orthopedagoog Chantal ten Voorde werkt samen met ouders en kinderen aan het veranderen van hun gewoontes. Zo moeten zij een ommezwaai maken die op langere termijn houdbaar is. Hoewel gewichtsverlies op zichzelf natuurlijk mooi is, heeft dit weinig nut als de 'slechte' gewoontes later weer langzaam terugkomen. In de tweede fase blijven de kinderen wekelijks sporten, waarna het traject overgaat in een derde fase waarbij ze via een online coach deze positieve leefstijl gaande moeten houden. De hoop is dat de kinderen en jongeren zelf ook veel positiefs ervaren en bewust kiezen voor een gezonder leven. Bij een jeugdige doelgroep werkt dit vaak beter dan bij volwassenen die meer vastgeroest zijn in hun leefstijl. De verwachtingen zijn dan ook positief.

Meer informatie
Meer informatie over Cool2BFit is te vinden op de website, www.cool2bfit.nl.

Kinderfeestjes bij de Brandweer Twente

TWENTE - Brandweer Twente bestaat dit jaar 5 jaar en organiseert daarom tijdens de landelijke Brandpreventieweken brandweer kinderfeestjes voor vijfjarigen. De burgemeesters van alle 14 Twentse gemeenten komen de taart snijden en vieren mee. Daarnaast krijgen alle baby's die in oktober geboren worden een brandweer geboortetas. De hele maand oktober staat in het teken van brandpreventie.

De brandpreventieweken hebben ook dit jaar als thema: Hé doe de deur dicht! Onderzoek heeft uitgewezen dat het sluiten van binnendeuren kostbare tijd oplevert om te kunnen vluchten en gered te worden. Gesloten deuren zorgen ervoor dat de verspreiding van giftige rook (de grootste bedreiging bij brand) beperkt wordt. Een simpele handeling als het altijd sluiten van de binnendeuren voordat je gaat slapen, redt levens als er brand uitbreekt. Daarbij is het belangrijk dat rookmelders op de juiste plaats hangen en ook hoorbaar zijn. Afgelopen jaar zette de brandweer vooral in op jonge gezinnen die ook een verhoogd risico op brand lopen. Deze 'roze wolk'-campagne werd toen een succes. Gingen vorig jaar alle Twente burgemeesters op kraamvisite, dit jaar snijden ze taart aan bij de brandweer kinderfeestjes. In iedere Twentse gemeente komt het eerste kindje dat vijf jaar wordt het kinderfeestje vieren bij de brandweerkazerne. Dit feestje staat uiteraard geheel in het teken van de brandweer en brandpreventie. De ouders en grootouders van de jarige krijgen bovendien een gratis woningcheck aangeboden. Naast de kinderfeestjes geeft de brandweer ook voorlichting bij kinderdagverblijven en kraamzorgorganisaties. In Enschede is het kinderfeestje afgelopen woensdag al gehouden. In Haaksbergen donderdag.

FC Twente – MVV

ENSCHEDE - Na de overwinning op Jong PSV staat op zondag 14 oktober de volgende thuiswedstrijd tegen MVV Maastricht op het programma. De wedstrijd in De Grolsch Veste start om 16.45 uur.

MVV staat momenteel op de 9e positie in de Keuken Kampioen Divisie. Na zeven gespeelde wedstrijden heeft de club uit Limburg 11 punten verzameld. MVV beschikt de afgelopen wedstrijden over een prima vorm. Het behaalde zeven punten uit de laatste drie wedstrijden door FC Eindhoven (0-1) en FC Dordrecht (2-1) te verslaan en gelijk te spelen tegen Jong FC Utrecht (0-0).

Kaarten
Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf € 12,50 en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsch Veste. Voor de wedstrijd tegen MVV heb je geen Clubcard nodig, iedereen kan eenvoudig kaarten kopen.

Tino Martin

ENSCHEDE - Tino Martin is een volkszanger in een modern jasje. Op 10 oktober kunt u naar hem luisteren in het Muziekcentrum.

De naam Tino Martin zegt niet iedereen gelijk iets, maar hij heeft al wel het Ziggo Dome weten plat te spelen met zijn muziek. Fans van jong tot oud horen graag zijn muziek, die qua gevoel veel overeenkomsten vertoont met de muziek van André Hazes, maar dan eigentijdser. Op 10 oktober om 20.00 uur kunt u genieten in de Wilmersbergzaal in het Muziekcentrum. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 30,50.

Touch of Toto

HAAKSBERGEN - Of het nu jeugdsentiment is of niet, de muziek van Toto kan ieders oor bekoren.

Touch of Toto is een band bestaande uit acht leden, die stuk voor stuk fan zijn van de muziek van Toto. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Touch of Toto een Toto tributeband is. De klassiekers van Toto en de minder bekende nummers van Toto komen voorbij. Zaterdag 6 oktober om 20.00 uur laat Touch of Toto u genieten! Meer informatie op www.dekappen.nl.

De Dijk

ENSCHEDE - De band De Dijk is een legende in de Nederlandse muziek.

Op 11 oktober vanaf 20.30 uur zijn ze te beluisteren in het Muziekcentrum. In 1981 is de band ontstaan en sinds die tijd hebben ze de nodige hits op hun naam weten te schrijven. Wie kent het nummer 'Bloedend hart' niet? Deze hechte vriendengroep zien en horen, kan door kaarten à € 30,50 te kopen.

Keurmerk voor kringloopwinkels

Foto: Bjorn Keizers

TWENTE - Het leven moet tegenwoordig milieubewuster. We realiseren ons steeds meer dat we zuinig moeten zijn op onze planeet en zoeken een verantwoorder alternatief voor de wegwerpcultuur. Waar een kringloopwinkel in het verleden niet bij iedereen een goede reputatie had, is het tegenwoordig juist hip om je huis in te richten met prachtige vondsten uit de lokale kringloopwinkel.

Aanstaande zaterdag 6 oktober is het Kringloopdag. Op deze dag vieren meerdere kringloopwinkels in heel Nederland hun bestaan met een feestelijke open dag. Behalve een kijkje in het assortiment kom je op deze dag ook meer te weten over het reilen en zeilen van de kringloopwinkel.

Succesvol concept
Dat kringloopwinkels een succesvol concept is, is geen verrassing. Het mes snijdt voor hen aan twee kanten: consumenten kunnen tegen heel gunstige prijzen artikelen kopen die vaak nog in een prima staat verkeren. Tegelijkertijd bevorderen ze het hergebruiken van artikelen. Vooral het terugdringen van afval dat we per huishouden verwerken is een belangrijk onderwerp in Nederland. Het verwerken van afval kost veel energie en stoot afvalstoffen uit, waardoor we deze hoeveelheden ernstig willen beperken. Het hergebruiken van artikelen en meubels is hierbij een stap in de goede richting. Een meubelstuk dat bij de een overbodig is geworden, kan een aanwinst zijn in de woning van een ander. Met deze gedachte bieden kringloopwinkels een groot aanbod aan diverse tweedehands artikelen aan. En vaak gunstiger geprijsd dan bij een nieuwe aanschaf!

Keurmerk
Zoals bij alles willen ook kringloopwinkels het kaf van het koren scheiden. Hiervoor is de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland in het leven geroepen. Zij waken voor de kwaliteit van de bij hun aangesloten winkels, doen ze wel echt wat ze zeggen? Tijdens de kringloopdag onthullen ze daarom een nieuw keurmerk: 100% kringloop! Aangesloten winkels zullen te herkennen zijn aan deze tekst die op de gevel prijkt. Wat het keurmerk precies inhoudt zal duidelijk worden in de aangesloten winkels op kringloopdag. Kijk op www.kringloopdag.nl voor een overzicht van deelnemende winkels.

Wereld Daklozendag

TWENTE - Komende woensdag 10 oktober is het Wereld Daklozendag. Jaarlijks is er op 10 oktober speciale aandacht voor hen die veelal gedwongen op straat leven. De dag moet burgers en bestuurders deelgenoten maken in de strijd om dit probleem op te lossen.

Exacte cijfers over de hoeveelheid dak- en thuislozen die in Nederland wonen zijn niet te geven. Ruwe schattingen zijn dat er naar schatting 30.000 mensen op straat leven. De afgelopen jaren is een fikse stijging zichtbaar; in 2009 was de schatting nog 17.000 mensen. Dit zou onder meer te danken zijn aan de fiks gestegen huurprijzen, terwijl juist mensen met een laag inkomen of uitkering er weinig tot niets bij kregen. Wanneer je de huur niet meer op kunt brengen en aanvullende problemen ervaart, is dakloosheid helaas vaak een uitkomst. De stijging van het aantal daklozen is niet alleen in Nederland zichtbaar, ook in de rest van Europa raakten meer mensen dakloos als gevolg van de economische crisis. In veel andere landen is het sociale vangnet ook aanzienlijk kleiner dan in Nederland.

Actieplan
In 2016 werd door de overheid een actieplan uitgezet om het aantal daklozen terug te dringen. Gemeenten en hulpinstanties deden en doen veel, maar dakloosheid blijft een hardnekkig probleem. De hoop is dat de aantrekkende economie weer een deel van hen een positief perspectief kan bieden met werk, hoewel uit dakloosheid komen vaak al een hele prestatie is. Instanties zoals Humanitas bieden in onder meer Enschede, Hengelo en Oldenzaal inloopmogelijkheden waar mensen terecht kunnen om te douchen, kleding te wassen en natuurlijk advies te krijgen. In Almelo is daarnaast nacht- en crisisopvang om mensen kortdurend onderdak te bieden bij noodsituaties. Kijk voor meer informatie over het werk van Humanitas ook op www.humanitasonderdak.nl

Complex probleem
In veel situaties van dakloosheid speelt er vaak nog meer mee dan alleen een gebrek aan werk of inkomen. Immers, bij veel van deze problemen kunnen mensen best hulp krijgen van uiteenlopende instanties. De reden dat veel mensen in deze situatie dit juist niet doen ligt deels in een zeker wantrouwen richting overheidsorganisaties, maar ook verslaving, grotere schulden of psychische problemen spelen een rol. Bezuinigingen op onder meer GGZ hadden dan ook een negatieve invloed op de hoeveelheid verwarde personen op straat en in de opvang. Deze zijn vaak moeilijk te helpen wanneer ze op straat leven.

Losser lanceert sociale kaart

LOSSER - De gemeente Losser heeft afgelopen maandag de nieuwe sociale kaart gelanceerd. De gemeente ontwikkelde deze in samenwerking met nieuwssite www.hallolosser.nl

Er zijn in Losser een groot aantal organisaties die inwoners kunnen helpen met uiteenlopende vragen en hulp op het gebied van werk, inkomen, wonen en zorg. Uiteenlopend van welzijnsinstelling Cluster tot de voedselbank, maar ook bijvoorbeeld de bibliotheek, sportclubs en vele anderen kunnen 'ergens' bijdragen aan dit soort thema's. Juist door het brede aanbod is het echter wel een heel oerwoud voor inwoners om hun weg te vinden naar een geschikte organisatie voor hun specifieke hulpvraag. De digitale sociale kaart moet hierin uitkomst bieden. Voor zowel inwoners als professionals wordt het nu een stuk eenvoudiger om zorg- en welzijnsaanbieders in de gemeente te vinden en hun aanbod te vergelijken. Zelfs voor mensen die binnen een specifiek taakveld werkzaam zijn is zo'n overzicht handig; ze weten beter hoe ze moeten doorverwijzen of waar ze advies in kunnen winnen wanneer ook zij er niet meer uit komen. Wethouder Prins lanceerde de kaart maandag in het gemeentehuis van Losser samen met de vrijwilligers van Hallo Losser.

Samenwerking
Hallo Losser is een nieuwswebsite die maandelijks tussen de 40.000 en 60.000 keer bezocht wordt. Dit gegeven speelt een rol in het opbouwen van de vindbaarheid en de bekendheid van de sociale kaart in Losser. Hallo Losser zal de kaart jaarlijks actueel houden.

Staatssecretaris bezoekt Losser

LOSSER - Afgelopen maandag bracht Raymond Knops (Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) een bezoek aan Losser. Samen met gedeputeerde Eddy van Hijum van de Provincie Overijssel, die de portefeuille economie heeft.

Het doel van het werkbezoek was dat de bestuurders kennis namen van concrete initiatieven in onze grensregio en daarover het gesprek voeren met lokale bestuurders uit Nederland en Duitsland.

Lunch
Het bezoek bestond uit een lunch bij de Bloemenbeek in De Lutte. Tijdens de lunch gaven burgemeester Cia Kroon van Losser en burgemeester Volker Pannen van Bad Bentheim een toelichting op de bestaande samenwerking in de grensregio op het gebied van toerisme, veiligheid en bestuur.

Presentatie
Wethouder Marcel Wildschut van Losser en Volker Pannen gaven ook een gezamenlijke presentatie en pitch voor een regionaal initiatief op het gebied van Energiesamenwerking Duitsland–Nederland: het project power2gas en het project grensoverschrijdend windpark). De presentatie werd afgesloten met een bezoek aan het projectgebied aan de Zandhuizerweg in De Lutte.

Klassiek concert

ENSCHEDE - In Het Vestzaktheater zal het duo Lucas en van Kempen op zondag 14 oktober een klassiek concert verzorgen.

Gerard van Kempen, piano, en Harmen Lucas, viool, spelen al sinds 2007 samen. Ze vormen een voortreffelijk op elkaar ingespeeld duo. Zij verklanken werken uit een breed klassiek repertoire, waarbij de Franse componisten rond 1900 hun speciale interesse hebben. Ditmaal brengen zij een gevarieerd programma ten gehore met o.a. werken van Franz Schubert en Cesar Franck. Laat u verrassen hoe de romantiek zich ontwikkelt van het zangerige naar het visueel lijkende spel van harmonieën. Het concert zal om 15:00 beginnen en de entree is €8,50.

IVN Paddenstoelentocht

ENSCHEDE - Dit jaar organiseert IVN Enschede weer een paddenstoelenexcursie op de Lonnekerberg, op zondag 14 oktober.

Paddenstoelen zijn de vruchtlichamen van schimmels die zich soms jarenlang onder de grond bevinden. Ze hebben een grote betekenis voor het bos. Het zijn onder meer de vuilopruimers van dode planten en dieren. Misschien ken je de kreet "dood hout leeft". Ook dienen zij als voedsel voor onder andere slakken, egels en eekhoorns. Onder deskundige leiding van een IVN gids maak je kennis met de vele soorten paddenstoelen op de Lonnekerberg. De IVN gids vertelt je over de paddestoelen en welke paddenstoelen wel en niet giftig zijn. De wandeling begint om 14:00 aan de Bergweg bij het witte hek van Landschap Overijssel. Parkeren kan aan de rechterkant van de Bergweg bij het informatiebord bij de kleigaten. Tip: neem een klein spiegeltje en een loepje mee om de paddenstoelen nog beter te bekijken.

Vakkundig advies bij Auping voor heerlijke nachtrust

ENSCHEDE - Een goede nachtrust is van groot belang. We staan er allemaal wellicht te weinig bij stil: iedere dag breng je toch enkele uren door in je bed. Aangenaam slapen is belangrijk om 's ochtends weer goed aan je dag te kunnen beginnen. Een specialist zoals Auping Plaza in Enschede kan u hierbij helpen.

Een Auping Plaza is niet zomaar een beddenwinkel. Zij specialiseren in het hoogwaardige merk Auping, dat bekend staat om de hoge kwaliteit van matrassen, boxsprings en complete beddensets. Auping levert een breed assortiment aan matrassen, zodat er voor ieder lichaam een passende matras te vinden is. Veel mensen blijven helaas te lang liggen op een oude matras, waardoor de nachtrust geleidelijk aan slechter zal worden. Het advies is om een matras doorgaans ergens na 8 tot 10 jaar te vervangen. Ook in deze categorie is zeker innovatie, zo bieden moderne matrassen betere ondersteuning per lichaamsdeel, maar ook een hoge mate van ventilatie en ligcomfort. Auping Plaza Enschede biedt het volledige Auping-assortiment aan, waardoor u uitgebreid kennis kunt maken. Of u nu een matras zoekt, een compleet bed of bedtextiel; u bent aan het juiste adres. Auping levert ook een uitgebreid assortiment accessoires, uiteenlopend van nachtkastjes, bedlampen tot het innovatieve Connect-systeem, waarmee een bed verstelbaar is vanaf smartphone of tablet.

Goed advies
Bij Auping Plaza zijn de medewerkers ook echte Auping-specialisten. Een matras of bed aanschaffen doe je niet zomaar. Zij kunnen u perfect adviseren over welke matras het beste past bij uw lichaamstype, slaapstijl en comfort-wensen. Dankzij het grote assortiment kunt u ook uitgebreid proefliggen. U kunt ook een afspraak maken voor een uitgebreid slaapadvies; zo bent u zeker van een juiste keuze. Auping's slaapadviseurs hebben één doel: u helpen bij het vinden van uw perfecte nachtrust.

Service voorop
Auping Plaza Enschede levert en plaatst uw nieuwe bed gratis. Dankzij de productie in Deventer kunt u snel genieten van uw nieuwe bed, geheel op uw wensen afgestemd. Mocht u onverhoopt toch niet volledig tevreden zijn? U kunt tot maximaal 90 dagen na levering gebruik maken van de omruilgarantie. Hebt u een oude matras om in te leveren? Auping neemt deze bij levering van uw nieuwe bed graag voor u mee om deze weer te recyclen. Auping Plaza Enschede helpt u graag met het vinden van uw perfecte nachtrust. Kom langs aan de Haaksbergerstraat 130-136 in Enschede. Kijk ook op: www.aupingplaza-enschede.nl

Och, het is zijn oude dag…

ENSCHEDE - Gisteren kwam Woody op mijn spreekuur. Woody is een Deense Dog van 9 jaar. Woody is vernoemd naar Woody Woodpecker omdat hij in zijn jonge jaren vol energie was en heel hard kon lopen.

Die Woody was er niet meer; hij liep langzaam met kop naar beneden mijn kamer in. Woody's baas maakte zich zorgen, want Woody wilde niet meer wandelen. Hij plaste en poepte snel en wilde weer naar huis. Ik heb hem onderzocht en vond dat zijn ellebogen stram en stijf waren. Zijn rug voelde aan als een plank, waardoor hij zijn achterpoten ook niet goed kon bewegen. Daarnaast was Woody 5 kg aangekomen! Woody mocht op de (röntgen)foto. De diagnose was artrose aan rug en beide ellebogen.

Goed behandelbaar
Wat was er gebeurd? Woody werd ouder en wat rustiger, wilde minder lopen. Zijn baas dacht dat dit allemaal kwam door de 'ouderdom'. Artrose komt dan ook vaker voor bij oudere dieren en mensen. Het is een gevolg van slijtage. Maar dat betekent niet dat we dit moeten accepteren! Door de artrose en de bijbehorende pijn en stramheid ging Woody minder bewegen. Daardoor werd hij nog stijver wat weer maakte dat hij nog minder gaat bewegen. Een vicieuze cirkel. Woody was dezelfde hoeveelheid voer blijven eten maar bewoog veel minder en hij kwam dus aan. Hierdoor werden de klachten van de artrose verergerd. Artrose kun je niet genezen, maar we kunnen de hond wel helpen met goede pijnstillers en een speciaal dieet zodat hij kan genieten van zijn oude dag. Artrose en gewichtstoename zijn geleidelijke processen die je vaak, als baas, pas laat opmerkt. Daarom raad ik aan om de senior hond en kat jaarlijks te laten checken door de dierenarts. Dit kan samen met de vaccinatie of gewoon op het spreekuur. Een fijne oude dag is veel waard.

Dierenarts
Esther van Sprang
Dierenkliniek Enschede

Woonpaleis Twente ruimt op!

TWENTE - In het weekend van 6 en 7 oktober houdt Woonpaleis Twente een mega magazijnverkoop met kortingen tot wel 70%! De collectie van 2019 staat alweer voor de deur, dus het hele weekend gelden flinke kortingen op veel zitmeubelen en andere prachtige items. Bekijk de collectie onder het genot van een hapje en drankje. Voor de kinderen is er een springkussen geregeld!

Woonpaleis Twente is een CBW erkende woonwinkel met een showroom van ruim 2500m2, gevuld met meubelen in verschillende stijlen waaronder landelijk en industrieel. Je vindt er topmerken zoals Urban Sofa, Meubelindustrie het Anker, Mondiart, Maxfurn B.V. en nog veel meer. De grote voorraad is veelal direct leverbaar en gunstig geprijsd. Een bestelling kan ook bezorgd worden. Bezorging is mogelijk in heel Europa tegen zeer gunstige tarieven. Een bestelling plaatsen kan gemakkelijk online en de gehele woonprogramma's zijn uit voorraad leverbaar. Wie graag een kijkje komt nemen is welkom in de showroom, met gratis parkeren voor de deur. Ook is er de mogelijkheid voor gratis styleadvies aan huis voor een advies op maat.

Bezoek de showroom
Woonpaleis Twente is gevestigd aan de Lonnekerbrugstraat 100 in Enschede. De showroom is op maandag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Op zondagen bent u welkom van 12.00 tot 17.00 uur. Het team van Woonpaleis Twente staat alle dagen voor u klaar met professioneel advies op maat. De koffie staat dit weekend klaar tijdens de mega opruiming met veel mooie aanbiedingen!

Online shoppen
Wie liever online inkopen doet kan ook terecht bij Woonpaleis Twente. Via de website www.woonpaleistwente.nl is de gehele collectie te bekijken en bestellen. Zoek uw nieuwe inrichting uit vanaf uw luie stoel! Of kies er voor om inspiratie op te doen via een van de sociale mediakanalen van Woonpaleis Twente. Woonpaleis Twente is te volgen op Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest. Zo bent u altijd op de hoogte van actuele aanbiedingen en de nieuwste trends! Voor vragen of meer informatie is Woonpaleis Twente bereikbaar via info@woonpaleistwente.nl of bel naar 053-5738770 waar een van de medewerkers u graag te woord staat.

NobosJamSession

ENSCHEDE – Het is programmeur Cor Timmer voor het 32e jaar gelukt om voor NobosJamSession op 15 oktober een attractief programma samen te stellen met jong talent en krasse knarren.

Timmer, die traditioneel ook zelf op de planken staat met Nobo's Blues Band omschrijft deze megaklus als appeltje eitje: "Het hele jaar door krijg ik informatie over artiesten en bands opgestuurd die allemaal op NobosJamSession willen optreden en voor mij is het dan een kwestie van de juiste kranten uit de pap te haken." Het festival wordt oom dit jaar op een maandag georganiseerd bij Eet- en Bierencafé De Beiaard en wel op 15 oktober. Timmer over deze dag: "In het verleden was dit de enigste vrije dag voor veel muzikanten, omdat met het de rest van de week druk had met optredens op bruiloften, partijen en festivals." Dit jaar zullen er maar liefst 20 singer/songwriters en bands acte de presence geven, waaronder aanstormend talent als Marie Smid en Eliane Dorlen, Marieke Pril, Het Kapsones Kwartet, Louche Volente en Step Back. Krasse knarren als MINK, Highway 61, Desert Kings, Dark Fluid en Guns of the East laten horen dat muziek niet aan een maximum leeftijd is gebonden. Ongetwijfeld zal er veel extra publiek komen opdagen i.v.m. het optreden van de Prima Deluxe Boys.

Havenlichten

HAAKSBERGEN - Theatergroep de Verstrooiers nemen u mee naar het havencafé en de jaren 50.

Saai is het zeemansleven niet; niet voor de zeelui en niet voor de achterblijvers. In het stuk 'Havenlichten' komt alles aan bod en langzaam worden alle verwikkelingen ontrafeld. En hoe zit het met de rederij? Deze voorstelling zien kan op 13 oktober om 20.00 uur bij Theater de Kappen aan de Sterrebosstraat 2 in Haaksbergen. Kaarten kosten € 17,50.

Kinderworkshop Herfst

HAAKSBERGEN - Op 6 oktober is er een workshop voor kinderen bij Kwekerij Tuincentrum Groengilde 't Niej'nhoes.

Tussen 14.00 uur en 15.00 uur kunnen kinderen voor € 7,50 deelnemen aan de workshop. De prijs is inclusief alle materialen. Kom ook iets moois maken met als thema herfst. Opgeven kan door een e-mail te sturen naar info@groengildebuurse.nl of te bellen naar 053-5696322.

Vliegveldmarkt

ENSCHEDE - Op 6 en 7 oktober is Hangar 11 van Vliegveld Twente de plek waar de Vliegveldmarkt wordt gehouden.

Twee dagen lang kan er gesnuffeld worden bij zo'n 300 kramen vol met tweedehands goederen, curiosa en antiek. De markt is overdekt, dus het weer heeft geen invloed op de markt. Kom ook op 6 of 7 oktober tussen 9.00 uur en 16.00 uur.

Botte Pech

ENSCHEDE - De voorstelling Botte Pech vertelt het verhaal van iemand die ongeneeslijk ziek is.

Borstkanker met uitzaaiingen waar geen remedie meer tegen is. De zoektocht die volgt op deze diagnose wordt op een indrukwekkende, lichte en humorvolle manier verteld. Voorstelling is op zaterdag 13 oktober om 20.30 uur in De Kleine Willem. Kijk op www.wilminktheater.nl voor meer informatie en toegangskaarten.

Lisa Loïs

ENSCHEDE - Lisa Loïs sings Adele op 12 oktober om 20.00 uur in het muziekcentrum.

De prachtige stem van Lisa Loïs en de prachtige songs van Adele; een betere combinatie is er niet. Kaarten voor dit staconcert kosten € 24,50. Bestel ze via www.wilminktheater.nl

Coming Out Dag

TWENTE - Komende donderdag 11 oktober is weer de landelijke Coming Out Dag. Gemeenten, organisaties en een groeiend aantal bedrijven schenken dan speciale aandacht aan het brede spectrum van seksualiteit. In Nederland moet iedereen kunnen zijn wie hij of zij is; zonder discriminatie of vooroordelen. Er valt helaas nog wel wat winst te behalen.

Afgelopen jaar deden al een record aantal gemeenten en provincies mee; ieder jaar groeit dit. Eén van de vaste tradities op deze dag is het hijsen van de regenboogvlag bij gemeentelijke panden. De vlag, ontworpen in de VS in 1978 door kunstenaar Gilbert Baker uit San Francisco, is het bekendste symbool van seksuele diversiteit. Aanvankelijk vooral te zien bij activiteiten rond homo- en lesbische bewegingen, maar tegenwoordig een veel breder symbool van acceptatie.

Acceptatie
In Nederland is de acceptatie van seksuele diversiteit over het algemeen goed, hoewel er zeker winst te behalen valt. Zo nam het aantal meldingen van discriminatie tegen homoseksuelen toe de afgelopen tien jaar. Niet alleen door een hogere aangiftebereidheid, maar ook helaas door concreet meer discriminatie. Met name vanuit andere culturen die vaker voorkomen in Nederland dan voorheen is er nog grote weerstand tegen seksuele diversiteit op religieuze gronden.

Meer steun
Wanneer iemand te maken krijgt met discriminatie op basis van seksuele geaardheid zijn er diverse mogelijkheden om hier melding van te maken. Zo kan men in Twente terecht bij Artikel 1 Overijssel (www.artikel1overijssel.nl). Klachten over discriminatie kunnen ook bij het College voor de Rechten van de Mens doorgegeven worden. De overheid biedt daarnaast ook actieve bescherming aan deze groep op diverse punten; zo is het voor scholen verboden om leraren te ontslaan vanwege homoseksualiteit.

Voorlichting
De belangrijkste manier om discriminatie op het gebied van seksualiteit tegen te gaan is nog wel voorlichting; veel en vroeg. Zo is onder meer het COC Twente-Achterhoek actief in het geven van voorlichting op scholen, zowel gericht op leerlingen als kader. Dit is er dan op gericht om het thema op een positieve manier bespreekbaar te maken en wederzijds respect en acceptatie van elkaars uniekheid te kweken.

Wat eten we vandaag

Van de week las ik een artikel in de media van de emeritus hoogleraar filosofie in Wageningen dhr. M. Korthals. Daarin stelde hij dat we totaal vervreemd zijn van ons voedsel. "Veel mensen twijfelen over wat gezond en duurzaam voedsel is hetgeen tegenwoordig wordt aangeboden.

Doordat het vuur ontdekt werd zijn we ons eten gaan koken, met het gevolg dat het sneller verteert. Waardoor we een kleinere maag en kaak hebben ontwikkeld, maar ook een groter brein (hersenen)". Korthals stelt: "Koken maakt ons tot mensen". En verder: "Er zijn nog maar weinig mensen die hun voedsel zelf produceren. Slechts een kleine groep teelt zijn eigen groenten en enige soorten fruit, zoals druiven, aardbeien, appels en peren. Voedsel productie is een industrie geworden. We zijn inmiddels vervreemd van onze eigen voedselproductie. Neem b.v. de maaltijdvervanger, die bestaat uit poeder waar verschillende "nutriënten" in zitten. (Nutriënten zijn verschillende vitaminen). We moeten voedsel veel meer gaan waarderen zodat de verspilling een halt wordt toegeroepen". Afgelopen zaterdag kreeg ik twee verschillende boekjes door de brievenbus van de "grootgrutter" die "op de kleintjes let". Er is deze week een heropening na een verbouwing van de winkel in ons dorp en iedereen wordt uitgenodigd dit te komen bewonderen, we krijgen allemaal een geschenk, een doos bonbons, jammer geen kilo appels. In het midden van een van de boekjes zitten allemaal kortingsbonnen. 25 tot 50% korting op verschillende artikelen. De korting is geldig tot 14 oktober, dus twee weken. Maar bij nader onderzoek zijn de kortingsbonnen goed voor artikelen die "men" (ik) niet dagelijks gebruikt, op een enkel artikel na, misschien iets voor de feestdagen, maar dan zijn de aanbiedingen niet meer geldig… Volgens mij is het een gemiste kans van de "grootgrutter" om meer mensen in zijn winkel te krijgen door alleen maar "luxe" artikelen aan te bieden. Waarom niet ons dagelijks voedsel zoals brood, melk, groenten en fruit, de artikelen uit de schijf van 5. Volgens mij maken ze dan veel meer kans dat de "gewone" klant vaker terug komt.

Borbala, Correspondent

Twente Plat in Overdinkel

OVERDINKEL - De vakantieperiode ligt alweer achter ons en ondertussen is de R alweer een aantal weken in de maand. Dat betekend de hoogste tijd voor de start van een nieuw en lang theater -en toneelseizoen.

Ook Kulturhus Overdinkel is klaar voor een nieuwe en spannende periode boordevol prachtige activiteiten, waar het publiek kan genieten van een heerlijke avond uit. `t Trefhuus komt dit seizoen al meteen goed op stoom. Want Vrijdag 12 Oktober staat in het teken van de Twentse humor. Dan komt namelijk het succesvolle gezelschap Twente Plat naar Overdinkel voor een heerlijke avond Twentse humor op z`n best. Lachen is gezond zegt het spreekwoord en die wijsheid brengt Twente Plat al jarenlang in praktijk. Met keigoede conferences en prachtige liedjes verkreeg het gezelschap naam en faam op de Oost- Nederlandse podia. Met een avondvullend programma houdt de groep de bezoekers op het puntje van de stoel. Want de Twentse humor staat niet voor niets bekend als de leukste streekhumor van ons land. De avondvullende voorstellingen van Twente Plat hebben daarbij ook nog eens een grote grapdichtheid. En dat betekend: heerlijk lachen de hele avond lang. De entreekaarten voor deze onvergetelijke avond uit zijn nu reeds in voorverkoop verkrijgbaar bij `t Trefhuus. Telefonisch reserveren kan ook. Bel dan met De Reserveerlijn onder telefoonnummer 074 3841718 en Uw kaarten liggen op de avond zelf voor U klaar aan de kassa. Aanvang van de voorstelling is 20.00 uur. De entreeprijs bedraagt € 12,50 per persoon. Kijk ook op: www.twenteplat.com

Vakbondscafé 'Werken over de grens'

LOSSER - Wat komt er zoal kijken bij werken over grens? Om die vraag te beantwoorden nodigt de FNV werknemers die over de grens pendelen of overwegen dat te gaan doen uit voor een informatiebijeenkomst op dinsdagavond 9 oktober in Losser.

"Voor je kansen op de arbeidsmarkt is het altijd goed om een blik over de grens te werpen", zegt Hans Hupkes, bestuurder van de FNV voor de arbeidsmarkt in de Euregio. "Maar hoewel de grensbomen al lang weg zijn, blijft de grens nog een belemmering door verschillen in wet- en regelgeving en cultuur. Daarom is het goed om je terdege te oriënteren."

Goed advies
Een deskundige van het Grensinfopunt van de Euregio in Gronau zal een overzicht geven van zaken waaraan je moet denken als je over de grens werkt of gaat werken. Samen met deskundige kaderleden van de FNV zal hij vragen beantwoorden. Hoewel Nederland en Duitsland in veel dingen overeen komen, zijn er wel degelijk grote verschillen. Bijvoorbeeld qua verschillen in belastingwetgeving en erkenning van diploma's. Er is wel groeiende aandacht voor het wegnemen van deze en andere hindernissen, juist om zo het werken over de grens aantrekkelijker te maken voor een grotere doelgroep.

Kom ook
Vakbondscafé 'Werken over de grens', dinsdagavond 9 oktober 2018, 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur). Café het Spoortje, Gronausestraat 70, Losser. Iedere belangstellende is welkom. Wel graag opgeven door een mail te sturen naar noordoost.twente@vereniging.fnv.nl.

Rondje Enschede eindelijk weer beschikbaar bij TIP

ENSCHEDE - Hebt u wel eens echt goed Enschede verkent? Er is veel te zien binnen én rondom de stad. Zo is ook het bekend 'Rondje Enschede' weer beschikbaar.

Dit is een avontuurlijke wandel- en fietsroute van circa 52 km, ook in delen te fietsen, rondom de stad, dwars door de groene longen van Enschede. In samenwerking met Gemeente Enschede, Buiten in Enschede en Enschede Promotie is de route geactualiseerd. Omdat er veel vraag is naar fiets- en wandelroutes, zijn we blij deze route weer aan te kunnen bieden. Deze is als folder verkrijgbaar bij de Tourist Info Punten.

Weer workshop Walk&Talk

Shutterstock

HAAKSBERGEN - Op dinsdag 16 oktober organiseert Kulturhus Haaksbergen de maandelijkse Walk&Talk workshop.

Deze maand is het thema "nieuwe loopbaan?" De workshop is gebaseerd op de methode van Richard N. Bolles uit zijn boek "Welke kleur heeft jouw parachute?". Als het niet zo lukt met het vinden van je droombaan of je wilt iets heel anders gaan doen dan is zelfonderzoek heel belangrijk. Je gaat aan de slag met 5 "eenvoudige vragen" en door middel van oefeningen krijg je een beeld waar je goed in bent en zo handvatten voor een nieuwe loopbaan. De workshop wordt gegeven door Mireille Speekenbrink. Na afloop van de workshop kunt je napraten en netwerken met andere werkzoekenden. De workshop duurt van 09.30 tot 12.30 uur (inloop vanaf 09.15 uur) en wordt gegeven in de gymzaal van Kulturhus Haaksbergen aan de Sterrebosstraat 2 te Haaksbergen. De kosten zijn 5 euro en je kunt je aanmelden via info@kulturhushaaksbergen.nl of 053-5730200.

19 / 36

Burgemeester van Veldhuizen

Paardensport diep in Twentse samenleving verankerd

Topsport in het fraaie Twentse coulisselandschap, dat is de Military Boekelo-Enschede. Een evenement van internationale allure, dat al decennialang tot de beste paardensport-evenementen ter wereld behoort. Niet voor niets komen er jaarlijks ruim 60.000 mensen op af.

De liefde voor paarden en de paardensport zit diep in Twente verankerd. Niet voor niets is het Twentse Ros hét symbool voor deze regio. En dat is niet zo vreemd, want het paard speelt al eeuwenlang een belangrijke rol in onze samenleving. In vroeger tijden vooral om de paardenkrachten, tegenwoordig voor het plezier.

En het plezier staat voorop bij de Military. Of het nu gaat om de deelnemers of om de bezoekers. Want naast topsport is het evenement bovenal een plek van ontmoeting. Bijna alle economische en maatschappelijke organisaties zijn vertegenwoordigd, waarmee het als geen ander evenement een netwerkfunctie vervult.

Plezier heeft ook de organisatie van de Military. Want ruim 1.500 medewerkers en vrijwilligers staan jaarlijks klaar om achter de schermen ervoor te zorgen dat het op en naast het parcours aan niets ontbreekt. Dat is een prestatie waar iedereen alleen maar bewondering voor kan hebben. Terecht wordt er in deze speciale Militarykrant aandacht aan besteed.

Ik wens u dan ook veel leesplezier.

Onno van Veldhuizen
Burgemeester van Enschede

Anchela Rohof

Met bloed, zweet en tranen naar het succes

BOEKELO - Anchela Rohof heeft in het verleden op een hoog niveau meegereden in de paardencross en heeft ook vaak de Military van Boekelo meegemaakt. Ze heeft er goede herinneringen aan , maar ook heel wat tranen gelaten.

De paardencross heeft Anchela altijd ervaren als een leuke en veelzijdige sport. Daar beleefde Anchela veel meer plezier aan dan aan de dressuur. "Je komt het dichtst bij de natuur van een paard." Voor het succes heeft ze echter wel wat moeten laten en doorstaan.

Hard trainen
De Military is echter niet alleen maar leuk en dat doen we even. "Er gaat heel wat vooraf voordat je aan een Military kunt meedoen" aldus Anchela. Het kost aardig wat tijd om zowel het paard als jezelf fit te krijgen. Er werden schema's gebruikt waarbij draven en galopperen werd afgewisseld en ter voorbereiding van een wedstrijd in het buitenland in heuvelachtig gebied, trainde ze elders. "Dan zette ik de paarden een paar keer per week op de vrachtauto en reed ik naar Duitsland om in de heuvels te trainen." Ook is Anchela wel eens 14 dagen naar Engeland geweest om te trainen. Daarnaast moest ze zelf ook fit zijn en trainde Anchela destijds twee keer per week met een personal trainer. "Hardlopen, fietsen, gewichten, pfff", verzucht Anchela lachend. Maar alle moeite betaalde zich terug, want ze viel meerdere keren in de prijzen en nam deel aan grootse wedstrijden zoals de Olympische Spelen van Barcelona in 1992.

Felle competitie
Onder de ruiters was er een enorme competitie destijds, vertelt Anchela. "Dat ging wel zo ver dat je dacht dat een ander 's nachts in de stallen ging om je paard ziek te maken door een of ander goedje in het water te gooien bij wijze van spreken. De belangen werden ook groter, als je Boekelo goed reed was je het jaar erop verzekerd van een plaats in het team voor een EK of een WK of een Olympische spelen." Alle ruiters wilden wel een plek in het team en dus werd de onderlinge competitie ook feller. "Als je viel, knepen ze zich bij wijze van spreken in de handen. Volgens mij heerst er nu meer een teamgeest en doen de ruiters van nu meer samen dan wij destijds", voegt Anchela toe.

Vallen en opstaan
Anchela heeft veel plezier aan haar militaryjaren beleefd, al heeft ze er ook meerdere tranen om gelaten. In het begin is ze bij de Military van Boekelo heel wat gevallen en heeft ze vaak in de ziekenwagen gelegen. "Op het laatst krijg je er bijna een obsessie mee en denk je: met die Millitary van Boekelo heb ik gewoon geen geluk." Maar dit geluk kwam er na vallen en opstaan uiteindelijk zeker. Zo was het geluk in Boekelo zowel in 1986 als in 1988 aan haar zijde en werd ze beide keren Nederlands kampioen.

21 / 36

Reclame in de beginjaren

Sponsoren trouw aan groeiende Military

Ronduit ontsierend! Hoe halen ze het in hun hoofd! Ja, het was een sensatie in de beginjaren van de groeiende Military: de reclame. Voor de groei van een succesvol evenement zijn sponsoren een vereiste. Maar de komst van de bebording met reclame was geenszins een positieve belevenis in 1976.

Tegenwoordig weten we niet anders dan dat reclame gewoon 'hoort' bij sportactiviteiten. Rondom de voetbalvelden is reclame de gewoonste zaak van de wereld en ook bij de Formule 1 verbaast inmiddels niemand zich meer over de bont bestikkende reclame-wagens die langs reclame-borden zoeven met hoge snelheid. Voor het publiek, rijders en de media die in de beginjaren bij de Military waren was dit fenomeen nog relatief zeldzaam. Wanneer we terugbladeren naar veel oude krantenartikelen uit de beginjaren valt op dat reclabmeuitingen vrijwel niet voorkwamen - of in ieder geval, stelselmatig niet op de foto's kwamen. Een verslag uit 1976 - de zesde editie toen nog maar - windt er geen doekjes om. Fotograaf en tekstschrijver Hans Kingman kon er niet om heen om dit fenomeen te beschrijven.

Tegenstrijdige elementen
"Je kunt er niet omheen er iets van te zeggen.", zo steekt Kingmans van wal. "Op de prent is ook de reclame te zien. Dan vallen twee tegenstrijdige elementen op. In de eerste plaats is het de bedoeling dat een cross zo natuurlijk mogelijk wordt gebouwd, aangepast aan de landschappelijke gegevenheden. De parcoursbouwer is daarin geslaagd. Maar een military kost veel geld en dan zijn sponsors onontbeerlijk. Het is geweldig dat bedrijven en organisaties bereid zijn om er geld in te steken en daar iets voor terug willen zien in de vorm van een reclamebord." Maar dat hij geen fan is, moge duidelijk zijn: "Er moet toch worden gezegd dat de reclames bij de hindernissen, bij voorkeur in helle kleuren, ontzettend afbreuk doen aan het landschap. Zo'n bank als op deze foto wordt ronduit ontsierd door het enorme grote spandoek. De parcoursbouwer tracht door natuurlijk rondhout een aanpassing van de omgeving te bewerkstelligen, de reclame maakt het werk tevergeefs." Zijn advies? "Getracht moet worden om de terechte belangen van de sponsors een andere gestalte te geven."

En nu
De reclame is zoals we nu weten nooit echt helemaal verdwenen, hoewel het zeker rond de hindernissen subtieler is. De grote rood/witte spandoeken van sigarettenmerken maakten plaats voor smaakvol groen-op-groene bebording van onder meer bouwbedrijven. De groei van het randprogramma van de Military gaf de organisatie en sponsoren ook juist meer mogelijkheden om zichzelf in de kijker te spelen naast de hindernissen. Zo is het evenement een geliefde plek om te netwerken waar veel grotere ondernemers rendement uit halen. Natuurlijk is ook het fiks toegenomen bezoekersaantal en het uitgebreide lifestyle-geörienteerde randprogramma dé manier om een product of dienst aan de man te brengen. Ook hier geldt dat de sigaretten en drank van vroeger plaats maakten voor een wat hoger niveau van merkbeleving, zo treffen we tegenwoordig menig luxe autodealer, kledingzaak of sport-specialist aan in het commerciële gedeelte. Passend bij het bredere publiek dat tegenwoordig graag naar de Military gaat voor de sfeer.

Onmisbaar
De groei van een jong evenement staat of valt met sponsoren. Voor de organisatie is het dan ook een mooie uitdaging om de sponsoren vast te houden en voldoende te bieden voor hun bijdrage. Zonder hun waardering was de Military immers nooit zo groot geworden. Ruiters, bezoekers en organisatie zijn alle sponsoren dan ook zeker dank verschuldigd. Zonder hun jaarlijkse inzet was de Military wellicht nooit zo'n iconisch evenement geworden. Zeker de sponsoren en betrokkenen die al vanaf het eerste uur de Military steunen hebben een bijzondere en belangrijke plek in de geschiedenis van dit evenement.

23 / 36

Vroeger was het mooier, maar verandering was noodzakelijk

Op de vraag of het al begint te kriebelen nu de Military Boekelo nadert, is het antwoord nee. Misschien wel een heel verrassend antwoord uit de monden van de heer Melching en de heer Stokkentre. Het is niet dat de heren het geen fantastisch evenement vinden, maar de prioriteit die het eerst had, heeft het nu niet meer. Ze zijn vele jaren zelf heel actief betrokken geweest bij de Military in Boekelo. Ze kennen de ins en outs ervan en het kent geen verrassingen meer voor ze. Als ze kunnen gaan, doen ze dat zeker. Maar als er de kans is om in de periode dat de Military plaatsvindt op vakantie te gaan, moet tegenwoordig de Military wijken voor de vakantie. Dit in tegenstelling tot vroeger.

Introductie
Voor velen overbodig om Joop Melching en Jan Stokkentre voor te stellen. Voor iedereen die de namen Stokkentre en Melching niets zegt een korte uitleg. Joop Melching was allereerst als bestuurslid, secretaris en later voorzitter actief. Jan Stokkentre was parcoursbouwer vanaf het begin van de Military Boekelo. Met hard werken en tomeloze inzet hebben zij samen met andere bestuursleden en vele vrijwilligers de basis gelegd voor de huidige Military. Ze beslisten veel samen, omdat ze elkaar dagelijks zagen. Het werd allemaal wel voorgelegd aan de rest van het bestuur en volgens eigen zeggen hadden de overige bestuursleden de keuze om ja of ja te zeggen; "Alles werd altijd heel democratisch beslist." In 1993 zijn beiden gestopt met hun bemoeienissen.

Beginjaren
e beginjaren waren toch wel de mooiste jaren volgens Melching en Stokkentre. Vergeleken met nu was de hele opzet amateuristisch. Melching: "Die eerste wedstrijd, ik weet het nog goed. Dat was 43.000 gulden die werd geïncasseerd. Aan het eind was er een tekort en elk bestuurslid moest toen 500 gulden bijbetalen. Het hele evenement draaide op uitsluitend vrijwilligers, niemand werd betaald voor werkzaamheden en iedereen stak de handen uit de mouwen. De vrouwen smeerden bijvoorbeeld broodjes voor de lunch. Een uitgebreide catering of enige vorm van luxe zoals nu, was er toen niet. Reclame maken gebeurde door oude deuren van de sloop te halen, die te beplakken met plakkaten en langs de weg te plaatsen. Raambiljetten werden zelf naar winkeliers gebracht. Alles werd gedaan uit liefde voor het hele gebeuren. Vrijwilligers, iedereen dus, namen genoegen met een broodje als beloning.

Groei
In eerste instantie was het een kleinschalig evenement en was het alleen gericht op Nederland. Toen het een internationaal gebeuren werd, groeiden de bezoekersaantallen snel. De komst van prinses Anne van het Britse koningshuis in 1972 trok het nodige publiek naar de wedstrijd en de aanwezigheid van een echte originele Amerikaanse rodeo zorgde ook voor meer publiek. Met de woorden van Stokkentre: "Het gekke was, alles wat toen meer kwam, bleef ook ieder jaar weer komen. Je vloog van zeg maar 1.000 naar 5.000 en van 5 naar 10, maar mensen die één keer waren geweest kwamen altijd terug." Uiteindelijk werd Boekelo één van de grootste van Europa.

Koninklijk tintje
Niet alleen het Britse koningshuis is bekend met de Military Boekelo. Zeker ook het Nederlands koningshuis heeft zich er laten zien. Zo is een bezoek van prins Bernhard voor Melching onvergetelijk. "Ik weet nog goed, hij was daar op het terrein toen die wedstrijd af was. Toen moest hij naar het toilet toe maar de BVD liep daar natuurlijk omheen en toen kon ie daar niet naartoe. Toen moest ik hem mee naar huis nemen, naar het toilet heen." Ook Stokkentre kan zich prins Bernhard nog goed herinneren "Hij had zijn eigen wijn altijd bij zich". Het verhaal gaat verder: "Wou u ook een glaasje meneer Stokkentre?" Ik zeg: "Jawel". Maar ik had het glas leeg, ik zeg "Heb je er niet meer van?". "Ja", zegt ie, "Ik heb nog drie flessen bij me!" "Nou die hoef je toch niet alleen leeg te drinken!" En er werden ook de nodige moppen getapt, ook door de prins, maar alleen als er verder niemand het kon horen… Ook toentertijd nog prins Willem Alexander was bekend met de Military Boekelo. Stokkentre ontmoette hem eens bij een wedstrijd in Badminton, toen de prins in het Verenigd Koninkrijk naar school ging. De prins herkende Stokkentre, tikte hem op de schouder, nodigde hem uit voor een pilsje en de conversatie tussen de heren ging verder: "Hoe vindt u het hier op school dan?" "Ja wel mooi" "Niet zulke knappe vrouwen hier." "Hoe bedoel je dat?" "Nou ik heb eens goed rondgekeken, maar de mooiste haalt op de hondententoonstelling nog geen troostprijs" Stokkentre sluit lachend de anekdote over de ontmoeting met de prins af met de woorden "Dat vond ie wel lachen natuurlijk".

Financiën
Nu is de Military Boekelo een compleet bedrijf. Het kan het niet meer draaien op alleen vrijwilligers er zijn betaalde krachten en dat is iets dat zowel Stokkentre als Melching begrijpen. Melching: "Maar de grote fout is natuurlijk wel geweest dat als je er één begint te betalen, trekt ineens iedereen aan de bel." Stokkentre vult aan: "Mensen die met geld van een ander werken, die geven dat ook makkelijker uit." Melching: "De tijden veranderen ook. We praten over een kleine vijftig jaar geleden, dat is een heel verschil. Ik bedoel: het was al veel geld dat de boeren voor iedere draad die ze los maakten 25 gulden kregen en dan moesten ze die zelf open en dicht maken in die tijd. En ze kregen een gulden per strekkende meter om over de grond te gaan." Wat er niet verandert is in al die jaren is sponsoring, niet alleen door lokale bedrijven, maar zeker ook door bedrijven van buiten de regio. De kracht heeft altijd gelegen in het niet afhankelijk zijn van één enkele sponsor. Bij het afhaken van een sponsor kwam niet direct de Military in gevaar. En ook in de beginjaren werd gebruik gemaakt van concurrentie tussen sponsoren. Diegene die het meeste geld bood werd de sponsor. Zo hebben in opeenvolgende jaren Grolsch en Heineken elkaar afgewisseld.

25 / 36

Tijden veranderen
Er is veel verandert in het bijna 50 jarig-bestaan van de Military Boekelo. Vroeger had je op het terrein ook de boerentent. Stokkentre: "Ze hingen in de lampenkappen en stonden op de tafels, dat was zo'n feest. Dan bestelde je 20 bier en dronk je er zelf maar één. De rest gaf je gewoon weg en vijf minuten later kreeg je van een ander die je niet kende. Dat is allemaal weg." Nu komt het grootste gedeelte van de inkomsten van sponsoren en niet uit de verkoop van toegangsbewijzen. Sponsoren willen daar iets voor terug en draait het evenement meer om de sponsoren en minder om de massa. De massa kan nu bijvoorbeeld niet meer rond het springconcours staan, omdat er tenten voor de sponsoren staan. Stokkentre: "Je kunt ze dat verwijten, maar het kan niet anders." Er komen ook meer mensen dan vroeger naar de Military bij wie het gaat om de gezelligheid, zien en gezien worden en voor wie de sport zelf minder belangrijk is.

De cross
Voor het publiek is volgens Melching en Stokkentre de cross het mooiste om te zien. "Dat is paardensport, dat is vermaak en sensatie. De mensen zijn er toch op uit dat ze een keer iets zien, dat er een keer een afdondert." Het publiek ziet graag een spectaculair parcours, maar dat mag niet leiden tot ongelukken. Het is een snelheidsport, net als motorrijden en autoraces. Er zijn altijd risico's. De samenwerking tussen ruiter en paard moet goed zijn. Een slechte ruiter met een goed en duur paard redt het niet in de cross. Er moet wel gezegd worden dat er in de cross het nodige is veranderd. Vroeger was er eerst een wegparcours van 5 km, daarna een steeplechase van 3 km en vervolgens weer een wegparcours van 10 km voordat er werd begonnen aan de cross. Toen was het meer een uithoudingsproef dan tegenwoordig met alleen de cross. De paarden hadden een mooie losse beweging voordat ze in de cross kwamen. De kosten van een steeplebaan en het afzetten van wegen maakten de wedstrijd echter een dure aangelegenheid. Het Olympisch Comité drong daarom ook aan op het afschaffen van de eerste onderdelen. Door de lagere kosten en het minder belasten van de paarden kan tegenwoordig ook vaker een wedstrijd verreden worden.

Mooie tijd
Op de vraag of de verwachtingen die ze hadden toen de Military begon ook verwezenlijkt zijn, is het antwoord: "Het is absoluut wel geworden wat wij er ooit van gehoopt hadden." Niet alles ging altijd even goed in al die jaren; het overlijden van een bestuurslid, een groep mensen die het parcours vernielden omdat ze de Military dierenmishandeling vonden en hier en daar een ongelukje. Maar de heren Stokkentre en Melching kijken met een goed gevoel terug op die mooie jaren waarin ze actief waren voor de Military Boekelo. De tijd over doen willen ze niet om iets te veranderen aan de geschiedenis, maar om weer jong te zijn. Het heeft hen geen geld opgeleverd, want, zoals bijna elke hobby, heeft deze hobby hen geld gekost. Wat het hen wel heeft geleverd is een netwerk van contacten waardoor sommige zaken makkelijker gerealiseerd kunnen worden.

'Prinsjesdag' tussen de paarden

BOEKELO - De Military van Boekelo kent vele leuke tradities. Paardensport is een sport met een rijke traditie, veelal overgenomen van de Engelse adel en de militaire tradities. Eén van de leuke aspecten van het evenement is de kledij van bezoekers en ruiters. Zien én gezien worden is het devies op de Military.

De afgelopen jaren is de mode steeds meer een onderdeel geworden van de Military. Dit leverde het leuke gegeven op dat een rondgang in het strodorp af en toe doet denken aan Prinsjesdag. De dames zijn veelal gekleed in de kenmerkende Dubarry laarzen én hoed. Het informele uniform dat ook vaak bij de jachtproeven te zien is. Aangezien lifestyle een steeds groter onderdeel geworden is van de Military, springen ook veel betere kledingmerken hier op in door zich te profileren op de Military. Het evenement trekt jaarlijks zo'n 60.000 bezoekers, waarbij de gemiddelde leeftijd boven de dertig ligt. De herfst-fair van de Military - de grootste van Oost-Nederland - is dé gelegenheid om eens mooi te flaneren met een luxe outfit. Een veiliger optie ook, dan met de dure laarzen echt het parcours op te gaan en de modder te trotseren. De VIP's met praktischer schoeisel kunnen ook dit jaar weer deelnemen aan een VIP Walking Crosscountry arrangement, waarbij zij de actie volgen vanaf een mooi paviljoen midden op het parcours.

Hilariteit
Net als bij Prinsjesdag proberen de hoeddragende dames elkaar van jaar tot jaar te overtreffen. Dit leverde dan ook door de jaren heen veel leuke plaatjes op met bijzondere creaties van haar en hoed. Zo werd een enkele bezoeker zelfs gefotografeerd met lampenkap/hoed. Zij won dan ook met glans de 'Headgearday'-competitie die een aantal jaren onderdeel van de Military Herfstfair vormde. De kleding van de ruiters staat vaak in schril contrast tot de meer uitbundige creaties van de bezoekers. De ruitersport brengt veel geschiedenis met zich mee, waardoor ruiters zich ook graag spiegelen aan de ruiters uit vroeger dagen.

29 / 36

Mevrouw Denneboom

Warme herinneringen aan 22 jaar inzet

BOEKELO - Passie voor paarden zit bij mevrouw Denneboom in het bloed. In het begin van de jaren negentig heeft ze zich dan ook met andere (oud-)betrokkenen ingezet voor de Boekelose Military, meer specifiek voor de kaartverkoop. Ondanks dat ze nu niet meer betrokken is bij de organisatie blijven de herinneringen in haar hart. "Ik kijk goed terug op al die jaren en heb er veel plezier aan beleefd."

Op de eerste Military in Haaksbergen na is mevrouw Denneboom bij alle edities van de Military geweest. Al heeft ze er meestal niet veel van gezien omdat bij eerdere edities de kaartverkoop haar aandacht opeiste. Jaren heeft ze zich hiervoor ingezet samen met zo'n 85 jonge vrijwilligers. "Over de kaartverkoop kan ik wel een boek schrijven, maar wat ik altijd nog het meest heb gewaardeerd is dat ik zo'n 85 jongelui tot mijn beschikking had die mij hielpen terwijl ze daar geen cent voor kregen. Ja, we gingen een avond uit op camping 't Stien'nBoer en daar kregen de jonge vrijwilligers een barbecue en twee drankjes en dat was het." Aan dat uitje heeft ze goede herinneringen. "Dat was me toch gezellig."

Stiekem binnendoor
Al die jonge krachten kon mevrouw Denneboom goed gebruiken bij de kaartverkoop, want mensen probeerden van alles om voor niets op de Military te komen en mensen kwamen met bussen tegelijk aan, dus er moesten genoeg kaarten verkocht en gecontroleerd worden. "Je kan je niet voorstellen wat mensen bedenken om niet te hoeven betalen." Ze heeft bij de kaartverkoop genoeg meegemaakt. "Je had wel jongens uit de buurt die het gebied kenden en dan via binnendoor probeerden op het terrein te komen of mensen die kwamen met smoesjes als 'mijn man is al op het terrein'." Maar dat ging bij het team van de kaartverkoop niet door want standaard werden mensen in deze gevallen doorverwezen naar het secretariaat waar ze dan hun geld terug kregen als alles klopte. "Wat hebben ze ons soms vervloekt", lacht mevrouw Denneboom.

Vaste prik
Ondanks dat ze niet meer bij de organisatie van de Military betrokken is dezer dagen, is de keuring nog wel ieder jaar vaste prik. Elk jaar weer treft mevrouw Denneboom er weer oude bekenden, bezoekers of mensen die meegereden hebben en die net als zij echte paardenliefhebbers zijn. Bij de keuring komen mensen die er al komen sinds dat de Military bestaat en elk jaar vraagt ze zich weer af: zouden die en die ook weer van de partij zijn? "Die jaarlijkse keuring, dat is nou echt een familiegevoel" voegt mevrouw Denneboom toe.

Dames hebben de teugels in handen bij de Military

Nederland telt naar schatting zo'n 400.000 actieve ruiters. Wie zijn ogen eens goed de kost geeft op de maneges en ruitersportcentra weet het volgende feitje al: verreweg de meeste paardensporters zijn vrouw. Niet verwonderlijk speelden de dames dan ook een belangrijke sleutelrol in het ontstaan en de groei van de Military.

Nederland is een echt paardenland; de KNHS telt 200.000 leden en in totaal zijn er zo'n 400.000 ruiters. Maar liefst 80 procent van de paardensporters is vrouw. Waarom paardensport anno 2018 nog steeds zoveel vrouwen trekt is een interessant gedachten-experiment. Van oudsher ontstonden veel paardensport-disciplines uit de krijgskunsten. De Military dankt zijn naam immers aan de ruiters die te paard over slagvelden zoefden en de uithoudingsproeven voor deze paarden. Normaliter niet iets waar vrouwen veel interesse voor zouden tonen. Dat toch veel dames dan uiteindelijk in de paardensport terecht komen is een interessant gegeven. Menig kinderkamer hangt nog steeds vol met paarden-posters en ook menig verzorgingspony krijgt liefdevolle aandacht. En de paardenmeisjes van vandaag zijn misschien wel de Ankie van Grunsven's van morgen.

Bij de Military
De Military was in de beginjaren in het veld meer een mannen- dan een vrouwenaangelegenheid. Toch zwaaiden de dames absoluut de scepter op organisatorisch vlak. Als volleerde multi-taskers waren er veel getalenteerde regelaars te vinden. Zo dankt de Military veel vroeg succes aan bekende namen zoals Els Denneboom die de kaartverkoop regelde en dochter Licy, Laatstgenoemde begon als wedstrijdsecretaresse, maar maakte zich al snel onmisbaar bij het secretariaat. Ook Ineke Mellema, Irene Berg en andere vrouwen werden al in de media bezongen in de vroege jaren vanwege hun talenten. Naast dat de dames een aardig woordje over de grens spraken - best handig met ruiters uit soms wel 20 verschillende landen - hadden ze ook een groot rustgevend effect op de totale organisatie. Zo konden ze menig ruiter of begeleider bedaren wanneer er iets mis ging.

Vriendschappen
Veel van de dames van het eerste uur zijn nog direct of inderect betrokken gebleven bij de Military. Els bleef 22 jaar actief in de organisatie en is ook nu nog fanatiek bezoeker van de keuringen. Voor veel vrijwilligers was het werken voor de Military een traditie op zich; velen kwamen zelfs uit andere hoeken van het land óm vrijwilliger te zijn tijdens deze dagen. Niet verrassend leverde het dan ook vele mooie vriendschappen op die tot de dag van vandaag in stand blijven.

De toekomst
Dat de meiden en dames ook in de toekomst onlosmakelijk verbonden zullen zijn met de paardensport staat buiten kijf. Juist de bredere insteek met een lifestyle-dorp trekt ook veel mensen die minder met de pure sport hebben maar wel afkomen op de gezelligheid. Dankzij de positieve sfeer en het mooie voorbeeld van de sportieve successen zullen zij wellicht toch ook eens in het zadel klimmen.

31 / 36

Zara Philips

Rebelse Royal gaat nog voor goud

BOEKELO - Het heeft toch altijd een magische allure: prinsen en prinsessen. Ook op de Military van Boekelo was door de jaren heen al wat blauw bloed in actie te zien. Zo maakte de Britse Prinses Anne in de jaren '70 haar opwachting bij de Military in Boekelo. De inmiddels 68-jarige Royal doet het tegenwoordig een stuk rustiger aan. Maar haar sportieve karakter komt ook tot uiting in haar dochter, Zara Philips. Deze kleindochter van Koningin Elizabeth II maakte vaker haar opwachting bij de Military, waar ze zichzelf kon zijn.

In 2006 maakte de organisatie van de Military van Boekelo enthousiast melding dat de dochter van Princess Anne haar opwachting zou maken tijdens de Military. De toen nog 26-jarige amazone was wereldkampioen eventing en had een wat rebelse inslag ten opzichte van haar nogal gereserveerde moeder. De tongpiercing en feestjes werden breed uitgemeten in de Britse media. Zara's gebrek aan Koninklijke titels was geen gemis; in Boekelo kon ze gewoon zichzelf zijn, één van de vele ruiters die in actie kwamen. Met haar paarden Red Baron en Ardfield Magic had ze gematigd succes; ze eindigde als dertigste.

Successen
In de jaren na 2006 bereikte Zara nog vele sportieve successen en grossierde zij in accolades. Zo werd ze ook gekozen tot BBC's sport-persoonlijkheid van het jaar, een titel die haar moeder eerder ook al won in 1971. In 2007 won ze goud bij het Europese Eventing EK in Italië. In 2008 kon ze door blessure van haar paard Toytown niet deelnemen aan de Olympische Spelen in Hong Kong. In 2004 moest ze ook al de Spelen missen door pech. In 2012 kon ze dan eindelijk wel deelnemen aan de Olympische Spelen. Voor het thuispubliek in Londen won ze met het Britse ruiterteam een zilveren medaille. Ze nam deze in ontvangst uit handen van haar moeder; een emotioneel moment en een bekroning van het vele werk om tot dit punt te komen.

Minder rebels
In 2006 maakte de media nog volop gewag van haar levensstijl en de opkomende relatie met rugby-international Mike Tindall waar ze uiteindelijk in 2011 mee trouwde. Inmiddels heeft de amazone zelf ook twee dochters, geboren in 2014 en de tweede in juni dit jaar. Zij zullen wellicht over een decennia of twee eveneens op rebelse wijze hun opwachting maken op de Military.

Terug in het zadel
Na de geboorte van haar eerste dochter Mia duurde het even voor ze weer in het zadel klom. Vorig jaar was ze wel weer te zien op de Military. Na de geboorte van dochter Lena, geboren in juni dit jaar, ging het lichamelijk herstel wat sneller. De amazone zit inmiddels namelijk al weer in het zadel! De terugkeer naar de sport als inmiddels 37-jarige voelt goed. In een interview met haar sponsor Land Rover afgelopen maand laat ze weten dat ze nog wel een belangrijke ambitie heeft. Ze zou nog dolgraag een keer mee willen doen met de Olympische Spelen. Want hoe mooi het zilver in Londen ook was, er gaat natuurlijk niets boven de échte bekroning van goud.

33 / 36

In memoriam

Bijzondere nalatenschap Jacq de Groot

ENSCHEDE - Tekenaar Jacq de Groot; een markant persoon, bekend vanwege zijn voorliefde voor de getekende Twentse landschappen. Hij kon ze als geen ander visueel uitdrukken; met de 'simpele' potloodstroken ging voor de kijker een weidse wereld open. Ook de bezoekers van de Military zijn goed bekend met zijn werk, hoewel zij het zelf vaak niet eens weten. Zo pende de kunstenaar het iconische Military-logo: paard en ruiter in volle vaart over een hindernis.

Jacq de Groot werd in 1924 geboren in Winschoten. In zijn werkzame leven was hij reclameman; hij tekende veelal in opdracht van bedrijven en organisaties. In die hoedanigheid ontwierp hij ook het logo van de Military dat tot op de dag van vandaag in gebruik is.

Landschappen
Zijn bekendheid bij het bredere publiek ontstond vooral door zijn liefde voor het Twentse landschap en de mooie boerderijen. Naast pentekeningen maakte hij ook aquarellen die de kijker helemaal wegvoeren naar deze bijzondere plekken. Hij specialiseerde zich in tekeningen met een grote mate van detail. Niet verwonderlijk vonden de tekeningen onder meer hun weg naar de collectie van de Oudheidkamer Twente. Een echt grote naam in de kunstwereld kreeg hij niet, maar dat was het De Groot ook niet om te doen. In 2001 bracht Boekhandel Broekhuis zijn tekeningen uit in het boek 'Twente: tekeningen in het zwart'.

Hindernissen
Eén van zijn meer bijzondere opdrachten was het uittekenen van de hindernissen. Zo pende hij ook in groot detail de hindernissen die afgebeeld werden in het programma. In zwart/wit, zonder kleur en toch met een bijzondere diepte en detailniveau. Zelfs de simpele houtstapel werd een artistiek fenomeen dankzij zijn vakmanschap. Met details zoals de mooie brug die reflecteert in het water van de 'watercombinatie' met drie aaneengesloten hindernissen. Wie er wat kleur in denkt, zou het zo aan de muur kunnen hangen als kunst. Waar een foto wellicht simpeler zou zijn, geven de tekeningen ook echt een mooi gevoel van charme en de vervlogen tijden.

Nalatenschap
Op 11 januari 2010 overleed De Groot. Een markant mens met een bijzondere nalatenschap. Na het overlijden van zijn echtgenote Inge de Groot-Perton op 18 oktober 2017 kon hun laatste geschenk aan Twente gestalte krijgen. Het echtpaar schonk in september dit jaar postuum geldbedragen aan vijf goede doelen; in totaal 2 miljoen euro. Zo mocht de stichting Wissinks Möl die de molen in Usselo in beheer heeft ruim 415.000 euro incasseren als eerste ontvanger. Executeur-testamentair Rob Schenk zorgde voor de afwikkeling. Schenk kwam De Groot op professioneel vlak tegen, maar ook frequent bij de Military - hoe kan het ook anders. In een interview met Tubantia in september gaf Schenk aan dat het plan voor de donaties al in 1998 ontstaan is; het kinderloze echtpaar wilde graag iets bijzonders nalaten. Eén ding is in ieder geval zeker: met zijn bijdrage wist hij de Military van een stukje kunstzinnige klasse te voorzien. Een man die wellicht minder zichtbaar was in het totaalplaatje van de Military en de vele vrijwilligers die hier werkten maar daardoor juist ook een stukje erkenning verdient.

35 / 36

Derkje Schut-de Groot

Een gezellige familietraditie

BOEKELO - Derkje Schut-de Groot kan zich haar dagen op de Military nog herinneren als de dag van gisteren. "Dan gingen wij met een zooitje honden, twee kleine kinderen en vijf volwassenen de bus in, op naar de Military."

"Ik en de familie hebben het altijd heel leuk gevonden om mijn vaders verjaardag te combineren met een dagje Boekelo, naar het schitterende spektakel te kijken en er lekker rond te lopen." Derkje kwam met haar man en kinderen vanuit Friesland en haar ouders kwamen vanuit het westen naar Twente. Voor beiden was het een eind rijden en dus vertrok men vroeg in de ochtend. Eenmaal in Twente aangekomen, werd er eerst gepicknickt op het Rutbeek. "Mijn moeder maakte dan een hele grote picknick klaar en de honden konden er zwemmen. Daarna gingen we met zijn allen de bus in richting de Military waar we een dag verbleven. Zo vierden we dan mijn vaders verjaardag, een heerlijke dagbesteding. Aan het eind van de dag gingen we met zijn allen moe en voldaan weer naar huis."

Machtig evenement

De vader van Derkje kreeg voor zijn verjaardag altijd kaarten voor de Military van een vriendin die destijds in het bestuur zat. De familie is daarnaast gek op paarden dus dat kwam mooi uit. Derkje heeft van haar 11e jaar tot ver in de twintig gereden en ze heeft jarenlang een paard gehad. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het evenement haar zo trekt. Al benadrukt Derkje wel dat je echt niet per se paard moet rijden of gereden hoeft te hebben om het evenement toch te kunnen waarderen. "Het hele evenement en het spektakel eromheen is al geweldig." Wat Derkje zo leuk vindt aan de Military zijn de geweldige prestaties van de paarden, de mooie omgeving en het gezellige strodorp. Elk jaar gingen ze op de zaterdag tijdens de paardencross, want bij de cross daar ligt Derkjes hart toch wel. "Het aantrekkelijke van de cross is dat je mee kunt lopen, je bent buiten, je kunt onderweg alles bekijken, dat is machtig. "Daarnaast is Derkje ook over de veiligheid op de Boekelose Military erg te spreken. "Boekelo is toch wel de allermooiste Military ter wereld en de veiligste. De parcoursbouwer destijds was uitermate streng op veiligheidsgebied, de Military van Boekelo is daar ook om beroemd dat veiligheid boven alles gaat." Derkje kijkt dan ook in het geheel met vreugd terug op al die jaren Military. "We hebben al die jaren enorm veel plezier gehad. Het is een spektakel op eigen bodem dat geweldig is."

Klaas van der Werf

De juiste man op de juiste plaats

ENSCHEDE/BOEKELO - Klaas van der Werf is al jaren vrijwilliger in de bouwploeg bij de Paardencross. Hier kan hij bezig zijn met een van zijn grootste passies in het leven: paarden.

Klaas van der Werf is een echte paardenliefhebber, dat merk je aan alles. Van zijn oplichtende ogen als het over zijn werk bij de Military of zijn vroegere eigen paard gaat, tot aan de inrichting van zijn huis. Vrienden noemen hem dan ook niet voor niets vaak Klaas Paard. "Omdat ik helemaal bezeten van paarden ben, ben ik dan ook als vrijwilliger bij de Military begonnen", vertelt Klaas. Ook wilde hij de Military meer meemaken zoals het volgens hem was bedoeld: meer genieten van de paarden en niet enkel drinken met zijn vrienden. Toen de Military hem benaderde om vrijwilliger te worden, hoefde Klaas dan ook niet lang na te denken.

Paardenknuffelaar"De Military is een prachtig evenement en er wordt echt aan de dieren gedacht", aldus Klaas. Voor het welzijn van de paarden wil hij zich graag inzetten, dat kon bij de bouwploeg. Ze zochten iemand die niet bang was voor paarden en dat zat bij Klaas wel goed. De bouwploeg zet zich in voor het veilig verlopen van de paardencross en grijpt in als er iets mis gaat, dan wordt er afgeschermd en als het nodig is, wordt een paard naar de veearts gebracht. "Als alles goed verloopt en we hoeven niet in actie te komen, zijn we als team altijd blij aan het eind van de dag", zegt Klaas. Soms moest Klaas echter wel in actie komen. "Toen de steeplechase nog was ben ik een keer in actie gekomen toen een Fransman onder een paard lag. Het paard sloeg met de benen, de ruiter kon er niet onderweg en het paard kon niet opstaan. Toen ben ik op het paard zijn hoofd gaan liggen en heb ik hem gekalmeerd, zo kon de ruiter eronder weg worden gehaald." Vanuit de Military kreeg Klaas er niets dan lof voor: "De goede man op de juiste plek."

Mooie souvenirs
Zo'n twintig jaar achter elkaar is Klaas ieder jaar weer van de partij in de Bouwploeg, op het jaar 2008 na. "Toen was ik op vakantie naar een ranch in Canada, elke dag reden we paard, wat een mooie vakantie was dat." Maar de andere jaren is Klaas altijd van de partij geweest. Daar heeft hij een hele verzameling aan entreebewijzen aan over gehouden die hij met trots showt. Daarnaast heeft hij ook leuke contacten opgedaan tijdens de Military. Met een vast clubje mensen was samen een drankje doen in voormalig café De Windmolen in Boekelo vaste prik. Ook de saamhorigheid onder de groep vrijwilligers en tevens paardenliefhebbers is er, al wordt het wel minder naarmate medevrijwilligers ouder worden en ermee stoppen. Maar elk jaar is er weer een leuke sfeer en het blijft een fantastisch evenement", zegt Klaas tot besluit.

Colofon:

Redactie

Bjorn Keizers
Mariska de Wildt
Merel Quekel

Vormgeving

Zmoel BV

Fotografie

Erik Schaddelee