Hart van Enschede - Haaksbergen

2 november 2018

Hart van Enschede - Haaksbergen 2 november 2018


Enschede timmert aan de weg - en niet zo'n beetje ook

ENSCHEDE - De gemeente Enschede is momenteel met stoom en kokend water bezig om diverse wegwerkzaamheden uit te voeren.

De afgelopen weken werden al veel werkzaamheden uitgevoerd. Zo was met name de herfstvakantie erg druk. Diverse werkzaamheden werden en worden uitgevoerd, waaronder het vervangen van leidingen, kabels en het riool. Dit leverde veel overlast op in een relatief korte periode.

Verkeersinfarct
De vele werkzaamheden in een korte tijd in en om de binnenstad zorgden voor grote overlast bij buurtbewoners en het overig verkeer. Zo was de loop van de bussen van en naar het industrieterrein Marssteden bijzonder slecht voor en tijdens de herfstvakantie. Rond de binnenstad stond het verkeer vaak vast tussen stoplichten zoals op de Parkweg. Dit leverde voor reizigers veel hinder op en gemiste aansluitingen.

Meer dan normaal
Het beeld dat de overlast momenteel zeer groot is klopt ook, zo geeft de gemeente toe. Diverse werkzaamheden konden namelijk niet langer uitgesteld worden; deze moesten in verband met kwaliteitseisen voor de winter uitgevoerd worden. De ondergrondse werkzaamheden moeten altijd voor het echter winterseizoen uitgevoerd worden omdat bij te strenge vorst graven onmogelijk is.

Minder spreiding
Normaliter is er meer ruimte om het werk te spreiden, maar met zo'n piekmoment is dit onvermijdbaar. De planning rondom de herfstvakantie was dan ook bewust gekozen, omdat in ieder geval het woon-werkverkeer dan beduidend minder is. Helaas bleek de gemeente dit toch sterk onderschat te hebben; de verkeersdrukte bleek groter dan verwacht.

Goed inzicht
De gemeente heeft ook verkeersregelaars ingezet en bij diverse knelpunten werden de stoplichten handmatig bediend. Dit moet dan op piekmomenten de doorstroming verbeteren. De gemeente heeft ook een online overzicht geplaatst van de wegwerkzaamheden op www.enschede.nl, om zo mensen te informeren over deze hinder.

Enschede beste autodeelproject

Shutterstock

ENSCHEDE - Natuur & Milieu en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat reiken voor de derde keer prijzen uit voor het principe autodelen. De Autodeel Award 2018 ging naar Utrecht dat het autodelen al breed en langjarig aanpakt. Enschede viel ook in de prijzen afgelopen maandag. De stad won met het beste autodeelproject, een project waarmee het autodelen op de kaart wordt gezet.

Bij autodelen maken meerdere mensen gebruik van slechts een auto. Dit kunnen collega's, buurtbewoners of zakenrelaties zijn. Het autodelen heeft meerdere voordelen en wordt daarom gestimuleerd. Men hoopt dat in de toekomst nog meer mensen gebruik gaan maken van het delen van auto's. Doordat mensen die doen aan autodelen ook vaker de fiets of het openbaar vervoer pakken wordt er energie bespaard. De auto's die hiervoor gebruikt worden zijn vaak ook kleiner en energiezuiniger dan een gemiddelde gezinsauto. Ook verminderen deelauto's het parkeerproblemen dat geldt in veel grote steden.

Autodeelproject
Hoewel autodelen in Enschede nog niet zo is ingeburgerd als de winnende stad Utrecht, zijn we wel goed op weg. De stad heeft de winst van het beste autodeelproject te danken aan een app waarmee ambtenaren gemakkelijk kunnen zien wat op dat moment het meest duurzame vervoersmiddel is dat beschikbaar is. Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu licht toe waarom Enschede verkozen werd tot winnaar: "De ambitie om het op te schalen, maakt dit zo'n goed project" Het project werd getest met 65 ambtenaren en wordt in 2019 gebruikt door alle ambtenaren en verschillende organisaties.

Afspraak
Verschillende partijen maakten onderling de afspraak om te streven naar 100.000 deelauto's in heel Nederland in 2021. Momenteel zijn dit er 40.000, maar het aantal neemt snel toe. Het aantal autodelers zou daarmee in dat jaar op 700.000 liggen. Voor Enschede worden de deelauto's geleverd door een lokaal garagebedrijf. Na een Europese aanbesteding kwam dit bedrijf als beste uit de bus voor het project.

Jaargang: 8 • Nr 306 • Wk 44

Werken bij een internationaal bedrijf om de hoek

TWENTE - Ben jij op zoek naar een baan in een groot e-commerce bedrijf, maar dan wel bij jou in de buurt? Zoek dan niet verder! Kom werken bij Thuisbezorgd.nl en groei met ons mee.

In het jaar 2000 richtte Jitse Groen (destijds nog een student aan de UT) op zijn zolderkamertje in Enschede de website van Thuisbezorgd.nl op. Tegenwoordig is Thuisbezorgd.nl onderdeel van Takeaway.com, een van de grootste eten-bestelsites ter wereld. Sinds de oprichting zijn we altijd bezig geweest met één ding: het verbinden van consumenten met fantastische restaurants via een zo makkelijk mogelijk online platform. Vandaag de dag geldt dat nog steeds. We opereren inmiddels in meer dan 10 landen en groeien nog steeds hard.

Snelle groei
Aangezien onze roots in Enschede zitten, hebben we hier ook nog steeds een kantoor. In een veelzijdig gebouw in de bruisende wijk 'Roombeek' zijn we gevestigd met onze Customer Service en Sales afdelingen voor Nederland, Oostenrijk en Zwitserland alsmede een grote IT afdeling. Omdat Thuisbezorgd.nl zo hard groeit (in 2017 zelfs de snelgroeiende organisatie van Nederland) zijn we inmiddels uit onze voegen gegroeid en hebben nu ook een kantoor op de bekende 'Spinnerij', waar onze Partner Services afdeling is gevestigd. Met 250 internationale mensen werken wij hier in Enschede hard aan de toekomst van Thuisbezorgd.nl. Wij zijn een gedreven groep mensen die met trots kunnen zeggen dat wij Thuisbezorgd.nl groot(s) maken!

Sfeer
Maar wat maakt ons nou de leukste werkgever? Dat komt vast door de ongekend goede werksfeer, het verse fruit, de goede koffie, de spectaculaire bedrijfsuitjes en de wekelijkse borrels. Ben jij klaar om bij ons aan de slag te gaan? Bekijk dan snel de actuele vacatures op www.takeaway.com/jobs!

Column

Burgerjaarverslag

In de Tubantia las ik dat de gemeente Enschede een burgerjaarverslag gaat produceren. Bedoeld zal zijn een terugblik op 2018, te verschijnen zo snel mogelijk in het nieuwe jaar. Ik heb één advies aan allen die hierbij betrokken zijn: doe het niet. Ik heb ervaring met zo'n wangedrocht opgedaan. Ik weet dat daar licht over gedacht wordt. Vanuit het bestuur komt het idee voor een Burgerjaarverslag of van een fanatieke voorlichter, die een wit voetje bij zijn baas wil halen en daar later veel spijt van krijgt. Hoe gaat dat in de praktijk? Degene die het idee oppert, krijgt de opdracht alles op een rijtje te zetten. Hij of zij heeft het idee gelanceerd en de andere betrokken willen geen nee zeggen, maar ze willen het project ook niet in hun in-vakje hebben. Wie een probleem signaleert mag het zelf oplossen. Allereerst: wat moet er in het Burgerjaarverslag komen te staan? Daar kan je een lijstje van maken, dat al spoedig groeit tot anderhalf A4'tje. Het is bedoeld voor onderwerpen de het publiek in zijn algemeenheid raken: openbare orde, beroep en bezwaar, juridische aangelegenheden, klachtenafhandeling, communicatie, Koninklijke Onderscheidingen en meer. Meestal gedraagt de burgemeester als opdrachtgever, maar de klus is zo omvangrijk dat iemand van Voorlichting de coördinatie op zijn dak krijgt. Misschien is hij eerst vereerd, maar in de loop van het proces wordt de animo kleiner en ergernissen groter. De coördinator, die ook niet alles weet, vraagt andere ambtenaren teksten aan te leveren. Ik bespaar u de ellende van het op tijd aanleveren (niet dus), om dan tot de ontdekking te komen dat niemand op eenzelfde manier schrijft. Sterker, dat sommige mensen een fantastisch raadsvoorstel kunnen schrijven, maar iets anders niet. Dus hij als niet vakexpert moet alle teksten herschrijven en ondertussen loopt de tijd langzaam door. En is het april/mei en er is nog geen verslag gedrukt.

Wat is het doel van het verslag? Het gaat om profilering van het bestuur. Zij vinden dat ze niet de aandacht krijgen van de media, die ze verdienen en ze willen wel eens terugslaan. Dat betekent dat wethouders en burgemeester zich met de vorm en inhoud van het verslag gaan bemoeien, eerst op ambtelijk niveau en later op bestuurlijk niveau. Want de bestuurders vinden dit het pakkie-an van de burgemeester. Maar als ze een beslissing over de vormgeving moet nemen en de burgemeester het aan het college heeft laten zien, zorgt dit weer voor veel onhandigheden. Want dan moet er gestemd worden over vormgeving of dat het al dan niet een glossy magazine moet worden. Waarover nogal wat klachten kwamen als 'te duur' en waar de inhoudelijke teksten te vaak door te veel mensen waren bekeken, waarna er telkens iets geschrapt moet worden.

Wat bleef er over? een inhoudsloos verslag, op duur papier, met een fantastische vormgeving. En wat gebeurde er met het verslag? In het ergste geval werd het huis-aan-huis bezorgd, waardoor duizenden exemplaren in de stadsvijvers terecht kwamen of rechtstreeks doorgingen naar het oud papier. Er staat namelijk geen letter nieuws in, en wat er in staat wordt gezien als propaganda. En dat is het ook. College, doe het niet. Gebruik je geld en tijd op een betere manier.

Barokmuziek en eigentijdse muziek

ZWILBROCK - Op zondag 11 november word om 16.30 uur is er Barokmuziek en eigentijdse muziek in de Barockkirche St. Franziskus in Zwillbrock, door het Euregio Symphonieorchester Ahaus onder leiding van Michael Rein, met medewerking van André Kerver, voormalig solo klarinettist van het Orkest van het Oosten.

Het orkest voert de werken Symphony No. 104 van Joseph Haydn en der Schauspieldirektor - Overture van Wolfgang Amadeus Mozart uitgevoerd. Bij het eigentijdse werk Mine Own King Am I van Eric Vloeimans begeleidt het orkest André Kerver. De toegang tot het concert is gratis, maar een kunnen wel vrije giften gedaan worden. Meer informatie is te vinden op de websites www.euregioorchester.de en www.barockkirche-zwillbrock.de.

Boekenmarkt voor goed doel Moldavië

HAAKSBERGEN - Op vrijdag 9 en zaterdag 10 november is er in de Maranathakerk aan de Enschedestraat 16 weer een mooie boekenmarkt.

Op vrijdag bent u van harte welkom van 18.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Lekker snuffelen door de mooie selectie boeken die hier weer te koop is. En met uw aankoop steunt u ook nog eens een goed doel. Zo gaat de opbrengst naar het project 'Kwetsbare ouderen in Moldavië'. Aangeboden worden onder meer thrillers, romans, geschiedkundige werken, buitenlandstalige boeken, detectives, kinder-, kook- en, hobbyboeken, legpuzzels, enz. Alle boeken worden tegen een zeer geringe prijs aangeboden. Wie boeken beschikbaar wil stellen kan bellen via telefoon 053 – 5721129 of 053 – 5721182.

Foto: RUUD MULDER

Wat maak je?
Ik schilder en teken. Momenteel ben ik bezig met een serie die in de verte wel wat weg heeft van boeketten. Ik ben tekenaar geweest en heb veel boeketten geschilderd (ik had er een bloedhekel aan).

Wat maakt jouw werk speciaal?
Mijn werk is o.a. herkenbaar door mijn techniek. Ik breng met palletmessen een mengsel van Gesso, papier-maché, zand, kalk enz. op het doek in verschillende diktes. Na het drogen begin ik te schilderen. Ik werk in series: ongeveer 2 jaar per serie. Geïnspireerd wordt ik door zowel dingen uit het dagelijkse leven als van bijvoorbeeld vakanties.

Waar kunnen we jouw zien?
Galerie Àlafran in Diepenheim en via de kunstuitleen van Concordia (Langestraat 56) in Enschede.

Welke bekende kunstenaar bewonder jij?
Ik bewonder veel kunstenaars: o.a. de Enschedese schilder Henk Schurink en Jean Dubuffet. Beide zijn abstract expressionistische materie schilders waar ik mezelf ook onder reken. Ik geniet ook van hele technische schilders zo als Lourens Alma Tadema.

Wat betekent Enschede voor jou?
Mijn stad: ze wordt steeds leuker. Mooie exposities in Rijksmuseum Twenthe, mooie voorstellingen in het Wilminktheater. Het is mijn stad; niet de mooiste, maar ik houd van haar.
Deze rubriek wordt verzorgd door Cultuur in Enschede. Zie www.cultuurinenschede.nl/projecten/kunst-van-enschede/

Reagen in november;
kasfeest in december.

Maandag 5 november 10:00 uur

Slagerij Mark Wagelaar opent vestiging in Enschede

ENSCHEDE - De zaak vol smaak, of ook wel Slagerij Mark Wagelaar, is sinds 12 september een winkel rijker. De slager met aandacht voor wat lekker is, opende recent een winkel aan de Zweringweg 214 in Stadsveld in Enschede. Ook in hier kan men dus nu terecht voor de ambachtelijke specialiteiten en service met een glimlach.

Veel mensen weten Slagerij Mark Wagelaar te vinden als het op lekker en ambachtelijk bereide vleesspecialiteiten aankomt. Of men nu komt voor een lekker stukje vlees voor bij het avondeten of voor een barbecue- of gourmetpakket, bij de slagerij in Boekelo vindt u wat u zoekt. En ook in Enschede kunt u sinds kort terecht bij de slager, op 12 september werd er namelijk een nieuwe vestiging aan de Zweringweg 214 geopend.

Kwaliteit
De slagerij staat voor kwaliteit en de producten worden dan ook vers en ambachtelijk voor u bereid. Zo worden de kant-en-klare maaltijden elke dag vers bereid en hanteert men hoge standaarden als het op de kwaliteit van het vlees aankomt. Zo is men Porc D'Or sterdealer slager. Dit keurmerk garandeert malser varkensvlees van uitmuntende kwaliteit. Tevens heeft men zicht op de herkomst van dit vlees, dit komt namelijk uitsluitend van varkenshouders waarbij het dierenwelzijn erg hoog in het vaandel staat. Zo kunt u zorgeloos genieten.

Divers assortiment
Naast van hoge kwaliteit is het assortiment ook zeer divers. U kunt in de winkel natuurlijk terecht voor uw vlees en vleeswaren, maar ook voor dagverse maaltijden, vleesschotels voor gourmet en barbecue, saladeschotels, warme en koude buffetten en ook voor borrelhapjes bent u er aan het juiste adres. Ook kunnen alle producten online worden besteld. Deze kunnen bij u thuis worden bezorgd of u kunt ze afhalen in de winkel. Ideaal wanneer u een feest geeft en u geen tijd heeft om zelf in de keuken te staan! Zelf eens het uitgebreide assortiment en de service van Slagerij Mark Wagelaar ervaren? Kom eens langs in Boekelo aan de Beckumerstraat 32A of natuurlijk in de nieuwe winkel aan de Zweringweg 214 in Enschede.

De Nieuwe Toekomst helpt slachtoffers geweld

TWENTE - Vrouwenplatform Carree Overijssel start per 27 november aanstaande weer met het project 'De Nieuwe Toekomst' in Enschede en omgeving. Dit is gericht op vrouwen die helaas slachtoffer zijn geworden van huiselijk geweld. Dit heeft vaak een grote nasleep; veel vrouwen houden nog jaren last van hun ervaringen.

Naar schatting zijn jaarlijks 220.000 volwassenen in Nederland slachtoffer van huiselijk geweld. Vrouwen zijn in de meeste gevallen slachtoffer. Dit project richt zich op vrouwen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld en die toe zijn aan het zetten van stappen op weg naar opleiding, werk of andere vormen van meedoen in de maatschappij.

Goede begeleiding
De Nieuwe Toekomst biedt 10 wekelijkse groepsbijeenkomsten in een veilige en stimulerende omgeving begeleid door een trainer. Vanaf de vierde groepsbijeenkomst wordt iedere deelnemer gekoppeld aan een individuele coach die gedurende 9 maanden begeleiding biedt bij het realiseren van de persoonlijke doelen. Deze coach blijft het gehele traject betrokken bij de deelnemer. De groepsbijeenkomsten vinden plaats op een vast dagdeel. De nadruk ligt hier op het ontdekken van talenten, krachten en het stellen van doelen. De deelname aan De Nieuwe Toekomst is kosteloos.

De bijeenkomsten
Van de deelnemers wordt gevraagd om gemotiveerd te zijn en vanaf vanaf 27 november deel te nemen aan de groepstraining in een periode van 10 weken, 1 ochtend per week. Daarna 1 keer per week 1 à 2 uur af te spreken met de coach.

Aanmelden
Binnen het project is nog ruimte voor vrouwen die willen deelnemen. Ben je of ken je iemand voor wie de deelname waardevol kan zijn, neem dan contact met de projectleider van 'De Nieuwe Toekomst' via telefoonnummer 06-19 67 36 19 (Enschede e.o.) of via dnt@vpcarree.nl. Meer informatie is te vinden op http://vrouwenplatformcarree.nl/de nieuwe-toekomst/

FC Twente - RKC Waalwijk

ENSCHEDE - Op vrijdag 2 november staat de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk op het programma. De wedstrijd in De Grolsch Veste start om 20.00 uur.

De club uit Waalwijk bezet op dit moment een 15e plaats in de competitie. Afgelopen weekend werd er met 3-2 gewonnen van Jong FC Utrecht. RKC snakte al een lange tijd naar een overwinning, de laatste winst in de competitie dateerde uit augustus. FC Twente won afgelopen vrijdag met 1-0 van Almere City FC. Na acht minuten kwam FC Twente op voorsprong in De Grolsch Veste. Uit een schitterende aanval scoorde Tom Boere zijn zevende goal van het seizoen.

Kaarten
Voor de wedstrijd tegen RKC Waalwijk heb je geen Clubcard nodig. Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf € 12,50 en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsch Veste. Ben je lid van de Kidsclub of Young Reds? Dan betaal je € 7,50.

Showponies

ENSCHEDE - Op 6 november is in het Wilminktheater 'Showponies - De Alex Klaasen Revue' te zien.

Alex Klaasen staat op het podium met onder meer Daniel Cornelissen en Freek Bartels en brengt met de 'Showponies' de revue weer tot leven op een geheel eigen wijze maar zeker boordevol entertainment. De voorstelling bijwonen? Koop uw kaarten vanaf € 22,50 via www.wilminktheater.nl .

Excursie Lankheet

HAAKSBERGEN - Op zaterdag 3 november wordt er door De Historische Kring Haaksbergen weer een publiekswandeling georganiseerd door Waterpark Het Lankheet.

Onder leiding van een deskundige gids komt u tijdens de wandeling op plekken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor het publiek. Loop ook mee door de rietvelden en langs de beeklopen. Ook wordt er een bezoek aan de houtdroogschuur en de bootoverkapping van de Buurserpot gebracht. Vertrek van de wandeling is om 10.00 uur bij Veldwerkcentrum Het Lankheet, Lankheterweg 6 te Haaksbergen. Deelname kost €5,-.

Wereldmuziek

ENSCHEDE - Een bijzonder concert in het Vestzaktheater: het concert van Kluijtmans & Stopperka, Sirenas de La Loba en Gerry & Port.

Tijdens dit concert klinkt er jazz van Stopperka & Kluijtmans, Roma songs van Sirenas de La Loba en Ierse ballades van Gerry & Port. Een programma met veel variatie zal dus klinken op zaterdag 10 november vanaf 20.30 uur. Toegangskaarten voor dit bijzondere kosten € 10,- per stuk.

Beursvloer

HAAKSBERGEN - De tweede editie van beursvloer Haaksbergen vindt plaats op 8 november.

Hoe mooi is het om elkaar te kunnen helpen? Voorwaarde is wel dat vraag en aanbod elkaar kunnen vinden en dat is wat de beursvloer mogelijk maakt. Scholen, buurtclubs, overheid, stichtingen, bedrijven, verenigingen en burgerinitiatieven vinden elkaar op de beursvloer in Museum Buurtspoorweg Haaksbergen. Inmiddels hebben zich al 60 deelnemers aangemeld. Zelf aanmelden kan via info@haaksbergseuitdaging.nl. Meer informatie is te vinden op haaksbergseuitdaging.nl.

Expeditie Oost heeft stoere, eigen auto!

TWENTE - Munsterhuis Autobedrijven en RTV Oost zijn vanaf 1 november automotive-partners voor het programma 'Expeditie Oost, dwars door Overijssel'. Munsterhuis stelt hiervoor een Dacia Duster ter beschikking.

De programmamakers Esther Rikken en Bert Eeftink rijden vanaf 1 november met hun cameramensen opeens wel heel trots door onze provincie want in Expeditie Oost gaan de RTV Oost-verslaggevers elke werkdag op zoek naar mooie en bijzondere verhalen, mensen en gebeurtenissen in Overijssel. De auto werd vol in de extra opties gezet zodat hij een stoer uiterlijk kreeg en helemaal past bij het programma. Zo werden er extra brede dorpels gemonteerd er kwam een heuse bullbar voorop en een lichtbalk bovenop de auto. Als u dus voortaan de afgebeelde zwart-gele bolide ziet rijden… kijk dan vooral naar 'Expeditie Oost'! Autobedrijf Munsterhuis heeft diverse Dacia-vestigingen in Twente: Enschede, Hengelo, Almelo, Oldenzaal en Rijssen. Kijk ook op: www.munsterhuisdacia.nl

Krapte qua personeel bij transportbedrijven

TWENTE - Mijn buurman was tot kort voor de zomer internationaal vrachtwagenchauffeur. Hij maakte lange dagen, zag amper zijn familie en was dan ook blij dat hij eindelijk met pensioen mocht. Jaren werkte hij voor een groot transportbedrijf in Oldenzaal. Voor zijn werkgever was het een aderlating. Hij en veel andere gepensioneerde truckers krijgen vaker het aanbod om tóch weer in de cabine te klimmen. Want, de krapte op de arbeidsmarkt blijkt funest voor de Twentse transportsector.

De transportsector is altijd een lastige qua personeel. De transportbedrijven werden als eerste getroffen door de crisis en herstel liet even op zich wachten. Nu de economische groei doorzet, blijkt het echter lastig om snel voldoende personeel te vinden om aan de vraag te voldoen. Bedrijven moeten dan ook lucratieve opdrachten laten schieten omdat er simpelweg te weinig mensen zijn. Dit komt ook deels door truckers zoals mijn buurman: de beroepsgroep kampt met fikse vergrijzing en een vrachtwagenchauffeur is nu gemiddeld al 45 jaar oud.

Veel vacatures
Het aantal onvervulde vacatures in de transportsector is de afgelopen tijd rap gestegen. Het Sectorinstituut Transport en Logistiek en het CBS hebben duidelijke cijfers: aan het begin van het derde kwartaal van dit jaar kampte 37 procent van de werkgevers met personeelstekorten. Concreet had het UWV in het tweede kwartaal nog ruim 9.500 vacatures in deze branche, een jaar eerder stond de teller nog op 7.700.

Terugkomers
Bedrijven proberen daarom ook om zelfs weer de gepensioneerde terug te lokken, aangezien zij beschikken over de jarenlange ervaring die je graag wil als bedrijf. Jong personeel opleiden doen ze weliswaar ook, maar dit vergt nou eenmaal tijd. Ondernemers bekostigen dan ook maar wat graag de benodigde opleidingen en rijlessen om mensen snel inzetbaar te krijgen. Zij-instromers uit andere branches zijn dan ook een interessante doelgroep. Hoewel de praktijk van de internationaal vrachtwagenchauffeur wel iets is waar je echt tegen moet kunnen. Lange dagen en vele kilometers ver van huis in je cabine is een levensstijl die niet altijd verenigbaar is met andere verplichtingen. En mijn buurman? Het begint toch weer wat te kriebelen...

Optreden 'Om de noord'

HAAKSBERGEN - In november neemt Kamerkoor Arte Vocale o.l.v. Jurriaan Poesse u mee naar 16e eeuw, de tijd van ontdekkingsreizen. Na de grote reizen om Azië te bereiken door om Afrika heen te varen werd hetzelfde geprobeerd via een noordelijke doorvaart die nog altijd niet gevonden was. De Nederlandse Willem Barentsz (1550-1597) leidde verschillende expedities rond Scandinavië en (her)ontdekte o.a. Veere Eiland (Bereneiland), Het Nieuwe Land (Spitsbergen) en Nova Zembla. Samen met verteller Hans Maartens volgen hem op zijn laatste expeditie richting het Noorden.

Arte Vocale zal muziek zingen uit de landen waar Barentsz op zijn tocht langskomt. Voel de golven van de zee in de Five English Folksongs van Vaughan Williams, zie de bloemen open gaan en treur mee met de Koning van de Lelietjes-van-Dalen in Kung Liljekonvalje van Wikander. Hoor de mysterieuze klanken uit IJsland en overwinter op Nova Zembla, waar Le champ des Morts (het veld van de doden) van Prokofiev als een eerbetoon wordt gezongen aan zeelieden die hun leven gaven voor het vinden van een noordelijke doorvaart. Wij hopen u te ontmoeten bij dit bijzondere concert.

Optredens
De optredens zijn 17 november 20.00 uur in de Oude Kerk, Oude Kerkstraat 9, Borne. 23 november 20.00 uur in de Protestantse Kerk, v. Heijdenstraat 4, in Haaksbergen. 25 november 14.30 uur Antoniuskerk, Rekken. Kaarten à € 12,50 / € 10,00 via www.kamerkoorartevocale.nl

The Marshalls live bij café De Verdieping

Foto: Picasa

HAAKSBERGEN - De Haaksbergse formatie The Marshalls komt zaterdag 3 november live in actie in café De Verdieping.


En dan te bedenken dat bij de oprichting van The Marshalls - intussen een kleine twintig jaar geleden - de muzikanten elkaar ooit plechtig beloofden dat ze nooit zouden optreden in gelegenheden die zouden luisteren naar namen als Zoldertje of Keldertje. Maar door omstandigheden belandden The Marshalls onverwacht toch in café De Verdieping. "Eigenaar Boudewijn te Koppele polste ons. En aangezien het altijd gezellig druk is in dit café en er een prettige sfeer hangt, stemden we ermee in."

Traditie
Het betekende het begin van een traditie. "Iets wat we die eerste keer uiteraard nog niet konden vermoeden", aldus Gerard te Rietmole. "Maar intussen hebben we hier al een keer of tien opgetreden. Omdat de optredens bij De Verdieping telkens weer erg geslaagd zijn, hebben we er dat maar al te graag voor over."

Classicrock
The Marshalls heeft louter classicrock uit voornamelijk de zeventiger, tachtiger en negentiger jaren op het repertoire. Werk van onder meer Status Quo, ZZ Top, Deep Purple, Led Zeppelin, Van Halen, Metallica. En uiteraard de legendarische Australische rockband AC/DC.

Optredens
The Marshalls heeft zo onderhand alle uithoeken van ons land wel gezien. De band speelde op festivals als de Zwarte Cross en in illustere popzalen als de Dru in het Achterhoekse Ulft en 013 in Tilburg.

Informatie
Het optreden begint rond 21.30 uur in café De Verdieping aan de Blankenburg 2. De toegang is gratis.

Sint Maartenviering met optocht op 11 november

ENSCHEDE - Zondagochtend 11 november om 10.00 uur is er weer een Sint Maartenviering tijdens de gezinsviering in de Sint Jankerk aan de Haaksbergerstraat.

Alle kinderen zijn van harte welkom met hun lampionnetjes. Het kinderkoor van de Jacobus de Meerdere zingt bekende en minder bekende liedjes voor Sint Maarten. Het thema voor deze viering is samen delen. De viering van Sint Maarten blijft een mooie traditie die diverse Twentse kerken dan ook volop in ere houden.

Inlooprondleiding door Roombeek

ENSCHEDE - De ambassadeurs van het Huis van Verhalen verzorgen zaterdag 3 november de maandelijkse inlooprondleiding door de wijk Roombeek.

De ontvangst is om 13.30 uur in de huiskamer van het Huis van Verhalen in Prismare aan de Roomweg. Hier wordt een korte presentatie gegeven over hoe Roombeek er vroeger uitzag, de vuurwerkramp en de opbouw van de nieuwe wijk. Dit onder het genot van een kop koffie of thee. Daarna neemt de ambassadeur de bezoekers mee voor een rondwandeling. Kosten: 6 euro, inclusief koffie of thee. Opgave vooraf is niet noodzakelijk. Info: tel. 4316288 / info@huisvanverhalenenschede.nl

Pubquiz

HAAKSBERGEN - Op zondag 11 november is er weer een pubquiz bij De Kappen.

In teams van twee tot vijf personen beantwoordt u vragen in uiteenlopende categorieën. Het team dat aan het eind van de avond de meeste vragen goed heeft beantwoord is de winnaar. De pubquiz begint om 18.30 uur. Deelnemen kost € 3,50 per persoon. Kom met uw team of kom alleen, er is altijd wel een team bij wie aangesloten kan worden.

Feest voor Performance Factory

ENSCHEDE - De Performance Factory viert feest, want ze bestaan één jaar!

In het weekend van 4 november wordt de verjaardag gevierd door Miljata's Bouwlab, Twentsche Foodhal en GLO Entertainment Live. Iedereen mag het feestje mee vieren. Zo kan er op 4 november op zeven spelconsoles gespeeld worden en kan er bij Miljata's Bouwlab met LEGO gebouwd worden. Liefhebbers van dansen en Fortnite kunnen meedoen met de workshops Fortnite Dance. Natuurlijk zorgt de Twentsche Foodhal voor iets lekkers. Het verjaardagsfeestje kost € 5,- per kind. Aanmelden kan bij de bar van de Twentsche Foodhal.

Speelgoedbeurs in het Dorpshuis van Lonneker

LONNEKER - Zaterdag 3 november is weer de tweedehands Speelgoedbeurs in het Dorpshuis te Lonneker.

Wilt u Sinterklaas een handje helpen, kom dan naar het Dorpshuis in Lonneker. De verkoop is van 14.00 uur - 15.30 uur!

"Jezelf kwijt kunnen in iets wat je leuk vindt, is al een deel van je succes"

TWENTE - Succesvol zijn, wat is dat eigenlijk? Een hoge functie en een Porsche voor de deur? Deze sterke Twentenaren laten zien dat succes vele vormen kent. In deze serie delen zij hun verhaal waarin zij ieder op hun eigen manier hun weg naar succes vinden of gevonden hebben. Zij laten zich niet in een hokje duwen, maar bepalen zelf hoe zij succesvol zijn. Dit keer doet Leon (29) zijn verhaal.

Leon is bij reïntegratiebedrijf RVTwente op een mooie manier tot bloei gekomen, hij is veel over zichzelf te weten gekomen en heeft ontdekt wat hij leuk vindt. Hij kan zichzelf helemaal kwijt in het programmeren van games en hij werkt momenteel aan het steeds verder uitbouwen van zijn eigen educatieve spel.

Niet de domste
Leon is absoluut de domste niet, dat bewees hij wel met de afronding van zijn studie Technische Wiskunde aan de Universiteit Twente. Hierna wilde hij zijn eerstegraads lesbevoegdheid halen, maar helaas kwam hij niet door het praktijkgedeelte heen en moest hij deze opleiding staken. Leon zat hierna een tijdje zonder werk en vond het lastig om te starten op de arbeidsmarkt. Hij besloot dan ook om een Werkfit-traject te volgen bij RVTwente waarbij hij steeds meer zicht krijgt op wat hij leuk vindt en hoe dit past in een toekomstige baan.

Ruimte
Doordat er geen strakke deadlines gelden, krijgt de creativiteit van Leon alle ruimte en ontstaan er mooie dingen. Op zijn opleiding had Leon al wat programmeren gehad, maar sinds maart 2017 heeft hij hier zich helemaal op toegelegd. Meerdere programmeertalen heeft hij bij RVTwente vanaf 0 geleerd. Daarnaast heeft Leon al van jongs af aan een liefde voor gaming. Door beiden te combineren, kan hij verschillende spellen creëren. Naast dat je bij RVTwente wordt geholpen bij het vinden van je passies en talenten, vindt Leon de sfeer bij RVTwente fijn. Dit helpt hem bij het werken aan zijn sociale skills. Het sociale is voor Leon soms een uitdaging, zo liep het contact met collega's op stage niet lekker. De samenwerking en het contact met studiegenoten vond hij daarentegen weer heel erg leuk en dit verliep vaak goed. Wel vond hij het sociale soms lastig te combineren met zijn werkzaamheden. "Bij mijn studie had ik veel deadlines waardoor je ook druk had, hierdoor hield ik het sociale er een beetje buiten soms." Hier bij RVTwente heb je niet die strakke deadlines en kijk je ook nog buiten je scherm."

Toekomst
Succes is voor Leon jezelf kwijt kunnen in iets wat je leuk vindt, maar daarbij ook praktisch kijken welke baan daar dan bij past. Recentelijk is Leon samen met iemand van RVTwente op bezoek geweest bij een bedrijf om te kijken welke mogelijkheden er zijn en wat er veel wordt gevraagd op het gebied van programmeren. In de toekomst ziet Leon zichzelf wel als programmeur aan de slag gaan en hier werkt hij dan ook naartoe. Nu is hij echter al heel blij dat hij heeft ontdekt waar zijn passie ligt. "Als je uiteindelijk vindt wat je leuk vindt dan kun je daar heel veel motivatie in kwijt en dan is er vast wel iets op banengebied wat daar weer aan linkt" zegt Leon tot besluit.

Goede waterafvoer bij regenval belangrijk

TWENTE - De afgelopen week hebben we met zijn allen al weer een beetje mogen wennen aan het regenachtige weer in ons kikkerlandje. Al dat water kan voor veel overlast zorgen in en om het huis. Hoe kunnen we dit in onze eigen achtertuin voorkomen?

Als eerste kijken we natuurlijk naar de oorzaak van wateroverlast. De regenval zelf kun je weinig aan doen, want een regendans of schietgebedje is niet echt een beproefd middel. Maar je kunt wel degelijk iets doen aan de afvoer van dit water.

Verstening
Een groot probleem in Nederland is de grote verstening de afgelopen decennia. Waar vroeger een woning nog een groene tuin met gras had, hebben steeds meer mensen de afgelopen decennia hun tuin voorzien van steen. Want, die tegels hoef je niet te maaien en groen in een potje is beter beheersbaar. Nadeel is wel dat het water bij veel steen in de tuin moeilijk de bodem in loopt. Het gevolg is dan dat het water blijft staan of afvloeit naar een lager niveau waar het dan wel voor overlast zorgt. Wie onder aan een heuvel woont kan zich de problematiek wellicht goed indenken.

Van steen naar groen
In diverse gemeenten, waaronder Hengelo en Oldenzaal, zijn campagnes gevoerd om mensen te bewegen hun tuin weer groener te maken. Hiervoor werden leuke acties gehouden in samenwerking met lokale tuincentra. Zo konden huiseigenaren een pakket met gras en groen kopen om de stenen te vervangen. Wie na afloop foto's mailde van het resultaat voor en na kon het aankoopbedrag deels terug krijgen.

Andere opties
Wie toch graag wat steen in de tuin wil houden of waar groen niet altijd een optie is (denk aan een op- of inrit van een garage) zijn ook andere opties. Zo kunt u onder de grond een infiltratiekrat laten plaatsen. Dit zijn 'kratten' die onder de grond geplaatst worden en aangesloten kunnen worden op het afvoersysteem van een gebouw. Deze kratten zorgen dan voor opslag van het overtollige regenwater en een langzame afvoer naar de bodem. Zo kan ook een grote hoeveelheid water opgevangen worden zonder problemen. Dit vergt dan uiteraard wel een geldelijke investering.

Regenton
Een goedkopere optie die ook veel gemeenten actief promoten is het gebruik van de ouderwetse regenton. Als een deel van de woningen in een buurt al een ton zou gebruiken, neemt het totale volume regenwater in het riool al snel af. Dit zorgt dan voor minder druk op het riool en dus ook minder overlast. Een regenton kan echter een beperkte hoeveelheid water opvangen, maar is wel economisch ten opzichte van andere opties. In diverse gemeenten zijn ook al subsidies beschikbaar voor het afkoppelen van woningen. De traditionele regenton is er tegenwoordig ook in een grote hoeveelheid design-varianten, zodat u iets kunt vinden dat goed past in uw sfeervolle tuin. Bijkomend voordeel is dat het water van de regenton goed bruikbaar is in drogere periodes, bijvoorbeeld om de planten mee te wateren.

Event Café

HAAKSBERGEN - Het Event Café gaat weer plaatsvinden op maandag 12 november tussen 17.00 uur en 18.00 uur.

Het Event Café is bedoeld voor iedereen die iets wil organiseren in Haaksbergen. Waarom elke keer opnieuw het wiel uitvinden als de kennis al beschikbaar is? Dat is waarom Stichting Haaksbergen Promotie en de gemeente het initiatief hebben genomen voor het Event Café. Hier kunnen mensen die evenementen of activiteiten organiseren elkaar ontmoeten, informatie uitwisselen en elkaar inspireren. Het Event Café wordt gehouden bij De Kornuiten aan de Markt 2.

Vogeltentoonstelling De Goudvink

GLANERBRUG - Op zaterdag 10 en zondag 11 november zijn de mooiste vogels van G.V.V. De Goudvink te zien tijdens de tentoonstelling in het clubgebouw.

Het clubgebouw van G.V.V. De Goudvink vindt u op Sportpark Bultserve aan de Kerkstraat 92A in Glanerbrug. Op beide dagen kunt u hier vanaf 10.00 uur verschillende vogelsoorten in al hun pracht zien. Bewonder bijvoorbeeld de Gele kleurkanarie, de Appelvink, de Kruisbek of de Gouldamadine, een schitterende gekleurde tropische vogel. Ook voor de basisschoolleerlingen zijn de vogels te bewonderen. Op 8 en 9 november, voorafgaand aan de tentoonstelling, kunnen zij de vogels zien en krijgen zij op een leuke manier educatie over de vogels uit verschillende landen en continenten. Verder kunnen ze aan de hand van een boekje met vragen over de vogels zelf op ontdekking gaan.

Haal de griepprik!

TWENTE - De GGD Twente roept mensen op om een griepprik te halen, zeker wanneer zij zelf een oproep gekregen hebben of werkzaam zijn binnen de zorg.

Afgelopen jaar was het griepseizoen al best heftig en het is ieder jaar weer de vraag welke varianten om zich heen grijpen en hoe sterk. De griep is bijzonder hardnekkig, maar het op tijd halen van de griepprik kan veel leed voorkomen. Hoewel de griep voor de meeste mensen alleen een licht ongemak is van enkele dagen, lopen anderen wel een groter risico. Zo zijn ouderen en zieken vatbaarder voor de griep, met een hoger risico op complicaties. 60-plussers en jongere mensen uit een risicogroep krijgen al standaard een oproep om de griepprik te halen. In de risicogroepen zitten bijvoorbeeld hartpatiënten, mensen met longziekten en diabetes.

Zorgmedewerkers
Wie werkzaam is in de zorg of veel in aanraking komt met kwetsbare mensen kan beter ook een griepprik halen. Wanneer je zelf de griep krijgt, kun je immers ook makkelijk andere mensen besmetten. Zo kunnen medewerkers in ziekenhuizen en bij thuiszorgorganisaties vaak een gratis griepprik halen. Op de website www.rivm.nl staat meer informatie over de griep en het halen van de griepprik.

Jubileum Concert "The Petra Singers 50 jaar"

ENSCHEDE - Vocaal Ensemble "The Petra Singers" viert op zaterdag 3 november het 50-jarig jubileum met een concert in de Ontmoetingskerk te Enschede.

Het koor brengt een gevarieerd repertoire ten gehore. Het programma dat om 20.00 uur begint, omvat onder andere het "Stabat Mater" van Rheinberger, "The Ground" en Evening Prayer" van de Noorse componist Ola Gjeilo, de Engelse componist John Rutter en werken van Mendelssohn. Het programma begint met "Verleih uns Frieden" van Mendelssohn. Henk Linker zal het koor daarbij op orgel begeleiden. In alle werken die Vocaal Ensemble "The Petra Singers" ten gehore brengt, zal het thema "Vrede" als een rode draad door het concert lopen. Altsaxofoniste Nicole van der Meulen, Henk Linker op orgel en sopraan Marjan Vleeming zullen hun medewerking verlenen. Vocaal ensemble "The Petra Singers" staat onder de bezielende leiding van Cor Kuiper. Vaste pianobegeleiding wordt verzorgd door Tasco Silva. Entree 12,50 euro. Info: secretariaat@petrasingers.nl

Zilverfestival

ENSCHEDE - Op zondag 4 november is het weer tijd voor een Culturele Zondag in de binnenstad van Enschede en dit maal staat deze zondag in het teken van Het Zilverfestival.

Het programma van Het Zilverfestival staat vol met allerlei culturele activiteiten voor 55-plussers; muziek, dans, lezingen, exposities en workshops. Er kan gekeken worden en zelf actief meegedaan worden. Het Zilverfestival is voor 55-plussers en wordt mede mogelijk gemaakt door 55-plussers.

Muziek
Het Zilverfestival zou geen festival zijn als er geen muziek zou zijn, maar dat is er volop. Zo kan er geluisterd worden naar Marcel de Groot, de zoon van Boudewijn de Groot. Hij zal twee keer in het Vestzaktheater optreden met een voorproefje van zijn nieuwste show 'Door' en u kunt daar gratis van genieten. Daarnaast kan er in De Tor geluisterd worden naar onder andere twee generaties Van Koot en Keuter. Ook de muzikale vrienden van No Songs for Old Men zal hier van zich laten horen. Ook in de tent op de Oude Markt zal muziek klinken. Zo zullen hier de tweelingbroers Geert en Machiel van zich laten horen.

Dans
Even met de voetjes van de vloer? Doe dan mee met de workshop waarbij u de beginselen van de tango kunt leren van Walter Gonzales uit Buenos Aires. Liever kijken naar anderen die dansen? Er treden diverse folkloristische dansgroepen op in de Klanderij en in de tent op de Oude Markt of leer Sacred dansen kennen bij de bibliotheek.

En verder
In de bibliotheek aan de Pijpenstraat is er een uitgebreid programma. Jan Bijkerk geeft een lezing over Muziek & Zingeving en Judith Cohen van de Stichting 55plus neemt u mee in het verhaal van de Dolle Mina's. Ook kan er in de bibliotheek worden deelgenomen aan diverse creatieve workshops. Eveneens in de bibliotheek kan er gekeken worden naar diverse exposities.

Alle informatie
Op de website www.culturelezondagenschede.nl is het volledige programma in te zien van alle activiteiten, waar ze plaatsvinden, hoe laat en of er kaarten voor aangeschaft moeten worden. De meeste activiteiten zijn gratis.

Gratis Winter-check bij Zuithof

BORNERBROEK - De winter staat al weer snel voor de deur. En bij de lagere temperaturen krijgt de auto het zwaar te verduren. Het is daarom belangrijk om deze nog even goed na te laten kijken op de belangrijkste punten. U bent van harte welkom bij de gratis wintercontrole-dag van Autobedrijf Zuithof op zaterdag 10 november.

Het koude weer heeft een invloed op veel aspecten van uw auto, zoals de staat van de accu, vloeistoffen, het risico van vastvriezende rubbers en ander ongemak. Ook zijn de omstandigheden op de weg uitdagend door gladheid. Goed werkende remmen en veilige banden zijn dan ook van groot belang. Natuurlijk moet u ook goed werkende verlichting voeren, zeker tijdens de donkere dagen. Al deze aspecten worden nagekeken tijdens de gratis wintercontrole. Auto's van alle merken zijn van harte welkom. Aanmelden is niet nodig.

40 jaar Daihatsu-dealer!
Autobedrijf Zuithof is naast Subaru-dealer ook al sinds 1978 officieel dealer van Daihatsu. Dit jaar vieren zij dus het 40-jarig dealerschap van het Japanse merk; een bijzondere prestatie. Ook voor alle andere merken mag u rekenen op service en vakmanschap.

Leuke aanbiedingen
Bij de gratis Wintercontrole-dag zijn er ook nog enkele leuke aanbiedingen. Zo betaalt u bij aanschaf van 4 winterbanden slechts 3 banden. Op brandstof ontvangt u 20 cent per liter korting. En laat u nieuwe ruitenwissers plaatsen? Dan ontvangt u ook gratis ruitensproeier-antivries. Tevens ontvangt iedere bezoeker een leuk presentje.

Kom langs
U bent van harte welkom bij de gratis Wintercontrole-dag van Autobedrijf Zuithof. Gevestigd aan het Tusveld 15 in Bornerbroek, zaterdag geopend van 08.00 tot 17.00 uur. Kijk ook op: www.zuithof.nl De warme chocolademelk en een verse kop snert staat voor u klaar!

Lezing Karin Broekhuijsen

Er was mist in de Mepperhooilanden Foto: KARIN BROEKHUIJSEN

ENSCHEDE - Voor de 5e keer organiseert Fotoclub Twente een lezing door een bekende fotograaf in het Vestzaktheater. Dit jaar is natuurfotografe Karin Broekhuijsen uitgenodigd om uitleg te geven bij haar foto's.

Tijdens de lezing kunt u niet alleen genieten van bijzondere foto's, maar vooral van de verhalen achter de foto's. Karin is een geboren verteller waar je uren naar kan luisteren. Ook vindt ze het geen punt om fotografische tips en trucs door te geven.
Informatie
De lezing word gehouden in het Vestzaktheater, Walstraat 35 in Enschede, op donderdag 8 november 2018. Aanvang van de lezing is 20.00 uur en het zal inclusief pauzes duren tot 22.00 uur en de toegang voor de lezing is geheel gratis. Om vooraf te reserveren voor de lezing van Karin Broekhuijsen bezoekt u de website: www.hetvestzaktheater.nl. Wees er snel bij want er zijn nog slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Op de avond zelf kunt u ook nog binnen komen d.m.v. de kassa verkoop.

Nederlanders te vaak slachtoffer cybercriminaliteit

TWENTE - Nederlanders zijn zich nog te weinig bewust van de risico's die zij lopen op internet. De afgelopen tijd staat het risico van digitale criminaliteit weer volop in de belangstelling. De gemiddelde Nederlander denkt hier echter niet vaak bij na. Neta als veel andere criminaliteit is de gedachte vaak dat het een ander overkomt. En dan ben je juist kwetsbaar...

Cybercriminaliteit kent vele vormen. Zo zijn de meeste Nederlanders inmiddels bekend met het fenomeen phishing, wat staat voor 'vissen'. Criminelen proberen u dan diverse bank- en persoonsgegevens afhandig te maken. Zij doen dit vaak door u een mail te sturen en zich voor te doen als een andere organisatie, zoals uw bank, belastingdienst, het CJIB of andere vormen van autoriteit. Het belangrijkste advies is: wanneer iemand u in de mail vraagt om dingen in te vullen of vertrouwelijke gegevens door te geven - doe dit niet.

Identiteitsfraude
Ook identiteitsfraude ligt op de loer. Met de gegevens die criminelen krijgen kunnen ze vaak namelijk nog meer dingen doen. Een vlotte babbel en de juiste paar gegevens doorgeven kan ervoor zorgen dat een gewiekste crimineel toegang krijgt tot verdere belangrijke zaken zoals uw bankrekening of webwinkel-accounts. Zo kwam het de afgelopen jaren vaker voor dat criminelen accounts bij webwinkels over konden nemen en zich zo producten toe kunnen laten sturen. Ze onderscheppen dan de verzendbevestigingen in uw email, zodat u hier niet van op de hoogte bent.

Sterk wachtwoord
Het belangrijkste advies om problemen te voorkomen: gebruik voor iedere website en toepassing een ander en sterk wachtwoord. Je wil ze de kost niet geven, de Nederlanders die als wachtwoord nog steeds 'wachtwoord' of '1234' gebruiken. Gelukkig forceren steeds meer websites om in ieder geval een moeilijker, lastig te raden wachtwoord te nemen. Een combinatie van hoofd- en kleine letters, cijfers, leestekens en een creatieve misspelling hier en daar zorgt ervoor dat uw wachtwoord moeilijk te raden is voor mens en machine.

Recht voor de Raap

ENSCHEDE - Op 6 november is er weer een Twents Theatercollege en dit maal met Gertjan Verbeek.

Gertjan Verbeek zal tijdens het Twents Theatercollege vertellen over zijn loopbaan. Hij heeft als voetbaltrainer van onder andere FC Twente, Heracles Almelo en Feyenoord gewerkt. Vaak met goede resultaten, maar ook met de nodige tegenslagen. Kom ook naar Recht voor de Raap, het Twents Theatercollege met Gertjan Verbeek en Eddy van de Ley o p6 november vanaf 20.30 uur in De Kleine Willem aan de Langestraat 45. Entree bedraagt € 28,-.

Repair Café

HAAKSBERGEN - Kapotte spullen krijgen een tweede leven bij het Repair Café op woensdag 7 november.

Op 5 september tussen 9.00 uur en 12.00 uur wordt door Stichting Gilde Haaksbergen weer het Repair Café georganiseerd. Vrijwilligers repareren dan elektrische apparaten, kleding, meubels speelgoed en zelfs fietsen. Wanneer u iets ter reparatie aanbiedt, dan is het de bedoeling dat u aanwezig blijft. Wie weet moet u wel een handje helpen en mogelijk dat u het de volgende keer dan zelf kunt en geen hulp hoeft in te schakelen. U vindt het Repair Café aan de Industriestraat 51 en deze is gratis toegankelijk.

Monopoly

BOEKELO - Nabil Aoulad Ayad is met het theaterprogramma Monopoly te vinden in Het Verborgen Theater op 13 november.

Nabil Aoulad Ayad was vroeger op school al druk met musicals en vanuit daar heeft hij een rijk repertoire opgebouwd met ondere ander Human Beatboxing en ook is hij te zien geweest in verschillende soapseries. Nu staat hij met het avondvullende programma 'Monopoly' in het theater. Een programma vol grappen en muziek over geld, de noodzaak daarvan en het geluk dat het brengen kan. Koop kaarten voor 13 november om 20.30 uur in Het Verborgen Theater voor € 15,- per stuk.

Mantelzorgpunt

HAAKSBERGEN - De zorg voor een ander is niet altijd even makkelijk. Contact met anderen is dan prettig.

Tijdens de bijeenkomst op 6 november krijgt u de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan. Tussen 10.30 uur en 12.30 uur kunt u hiervoor terecht in de Noaberpoort.

Mountainbiken voor een betere gezondheid in Afrika

TWENTE - Africa Classic is een indrukwekkende zesdaagse mountainbike tocht in Tanzania of Oeganda voor Amref Flying Doctors.


Op zaterdag 10 november om 10.00 uur verzorgt de organisatie van Africa Classic samen met oud-deelnemers uit de regio een Africa Classic Café in Driebergen bij Hotel Bergse Bossen, Traaij 299. Tijdens deze informatiebijeenkomst wordt uitgebreid verteld over de bijzondere ervaringen die de deelnemers te wachten staan.

Over Africa Classic
Naast het avontuur, de fysieke inspanning en de mentale uitdaging, geeft Africa Classic deelnemers de kans een bijdrage te leveren aan de Afrikaanse gezondheidszorg. Zij werven voor deze tocht minimaal €5.000 sponsorgeld ten gunste van Amref Flying Doctors. Deelnemers bezoeken projecten van Amref Flying Doctors en zien met eigen ogen welk verschil hun bijdrage maakt. In de afgelopen 8 jaren is er door de deelnemers al ruim 5 miljoen euro opgehaald voor Amref Flying Doctors.

Informatie
De negende editie van Africa Classic Tanzania vindt plaats van 5 t/m 12 oktober 2019. De Uganda Challenge Edition vindt plaats van 22 t/m 29 juni 2019. Opgeven voor het Africa Classic Café kan via de Africa Classic website. Voor alle vragen kunt u contact opnemen via het mailadres info@africaclassic.nl of u kunt telefonisch contact opnemen via 088-3665435.

Inschrijven
Om mee te doen met een van deze mountainbike tochten kunt u zich inschrijven via de website https://2019.africaclassic.nl/inschrijven. het inschrijven via de site is mogelijk voor beide edities

Niet brommende brommobiel!

ENSCHEDE - Aixam is marktleider in Nederland en in Europa in brommobielen en heeft sinds enige tijd een electrische brommobiel in het leveringsprogramma. Deze niet brommende brommobielen zijn zelfs in twee modellen en meerdere uitvoeringen leverbaar.

De voordelen van de electrische brommobiel zijn onder andere. dat de energiekosten veel lager zijn, nl. circa € 2,- per 100 km aan electriciteit. Ook is het onderhoud voordeliger want een oliefilter, luchtfilter, uitlaat of motorolie hoeft niet vervangen te worden. Uiteraard is de electrische versie veel stiller en milieuvriendelijker. De laadtijd is circa 3,5 uur om een lege accu volledig op te laden. De actieradius bedraagt circa 100 km en kan opgeladen worden aan een "gewoon" stopcontact. Voor een (electrische) brommobiel heeft u geen autorijbewijs nodig. Wel dient u in het bezit te zijn van een AM-bromfietsrijbewijs. Dit rijbewijs heeft U al als u in het bezit bent van het B(E)-rijbewijs. Een verlopen of bijna verlopen rijbewijs kan zonder keuring omgezet worden in een AM rijbewijs bij het stadhuis of stadskantoor. Voor meer informatie gaat u langs bij Auto ter Riet, Daalweg 56 Enschede. 053-4323434. Kijk voor meer informatie ook op de websites: www.aixamtwente.nl, www.electrischebrommobiel.nl of www.autoterriet.nl

Nationale diabetes dag

TWENTE - Woensdag 14 november is het nationale diabetes dag. Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd en is vaak de oorzaak van vele hart- en vaatziekten of blindheid.

In Nederland hebben ruim 1,2 miljoen mensen diabetes. Op deze dag wordt er aandacht besteed aan de toenemende groei en de sociaal-maatschappelijke en economische gevolgen van diabetes.

Soorten diabetes
Er zijn verschillende types diabetes namelijk type 1 en type 2. De meest voorkomende van deze is diabetes type 2. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dit is het hormoon dat de bloedsuiker regelt, deze is onzichtbaar en kan daardoor zijn werk niet doen. Hierdoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten.

Verklein de kans
Een gezonde leefstijl kan de kans op diabetes al enorm verkleinen. Denk hierbij vooral aan gezond eten, niet roken, zorgen dat je op gezond gewicht blijft en bij overgewicht zorgen dat u iets afvalt. Dit geldt alleen voor diabetes type 2, type 1 is namelijk niet te voorkomen.

Complicaties
Bij diabetes komen ook lichamelijke complicaties kijken, dit kunnen problemen zijn met uw zenuwen, maag en darmen, hart en bloedvaten en andere vervelende lichamelijke klachten. Om deze complicaties te voorkomen helpt het als u een stabiele bloedsuikerspiegel heeft. Verder helpt het ook dat u gezond leeft en regelmatig bij de huisarts langs gaat voor een controle. Belangrijk is om dan uw bloedsuiker, voeten, bloeddruk en bloedvetten, nieren en ogen te laten controleren. Ook is het wanneer je diabetes hebt erg belangrijk om elk najaar een griepprik op te halen, zo voorkom je dat je griepcomplicaties krijgt zoals een longontsteking.

Eten met diabetes
De feestdagen komen er weer aan, maar wat betekend dat eigenlijk voor mensen met diabetes? Je hoeft geen speciale producten te kopen, het is wel handig om te zorgen dat de gerechten apart gereserveerd worden. Hierdoor kan iedereen het zelf opscheppen en kan iedereen kiezen hoeveel hij wilt opscheppen. Een kleine tip: spaar geen trek op en neem kleine porties. Wees kieskeurig met wat je neemt en geniet extra van de dingen die je écht lekker vindt.

Lang Zult U Wonen in Haaksbergen

HAAKSBERGEN - Van maandag 5 tot en met donderdag 8 november vindt de Lang zult u wonen-week plaats in Haaksbergen. Deze moet inwoners stimuleren om meer na te denken over langer zelfstandig wonen.

In de Noaberpoort kunnen inwoners terecht voor tips en adviezen van verschillende deskundigen om zo veilig, prettig en comfortabel mogelijk thuis te blijven wonen. Wethouder Arja ten Thije opent de week op maandag 5 november.

Tijdens de Lang zult u wonen-week kunnen bezoekers volop informatie vinden over de mo-gelijkheden om de woonsituatie voor te bereiden op later. "Wonen hoort bij ons leven. Het is goed om op tijd na te denken hoe we willen wonen als we ouder zijn en of de woning daar al geschikt voor is", zegt wethouder Arja ten Thije. "Als we zelf geen keuzes maken over onze woontoekomst, dan kan het zo zijn dat we door ziekte of andere ongemakken gedwongen worden het huis aan te passen. Of zelfs moeten verhuizen."

Steeds meer ouderen
In Haaksbergen is een op de drie inwoners vijfenvijftigplus. Het aantal vijfenzeventigplussers verdubbelt zelfs tot 3732 inwoners in 2030. "Veel Haaksbergenaren hebben een eigen woning", weet Ten Thije. "Zij zijn natuurlijk zelf verantwoordelijk voor het nemen van maatregelen om hun huis toekomstbestendig te maken. Maar als gemeente willen we onze inwoners wél op tijd informeren. Met de juiste informatie kunnen inwoners betere keuzes maken en regie houden over hun eigen toekomst."

Programma
Het complete programma is te vinden op haaksbergen.langzultuwonen.nl.

Alzheimer Café

ENSCHEDE - Op maandag 5 november wordt er weer een Alzheimer Café gehouden in Wijkcentrum de Roef.

Het Alzheimer Café is een samenwerking tussen Alifa Welzijn Ouderen en zorgorganisaties. Dit maal is Brenda Hardeveld aanwezig als gastspreker. Zij is casemanager bij De Posten en zal uitleggen wat een casemanager dementie doet en welke voordelen of ondersteuning een casemanager kan bieden aan een mantelzorger. Het Alzeheimer Café is gratis te bezoeken in De Roef aan de Pastoor Geertmanstraat 17. U bent vanharte welkom op 5 november tussen 19.00 uur en 21.00 uur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wil Varwijk via 053-4320122 of w.varwijk@alifa.nl.

Recreatief Pokertoernooi

ENSCHEDE - Op vrijdag 9 november is er een recreatief pokertoernooi in Enschede.

Pokeren hoeft niet altijd om geld te gaan en dat blijkt ook wel uit dit toernooi dat georganiseerd wordt door Pokeren.nl. Zelfs als u alleen de basiskennis van poker heeft kan er al meegedaan worden aan dit toernooi. Het toernooi begint om 19.30 uur, maar tot 21.00 uur kan er nog ingestroomd worden en tot ongeveer middernacht wordt er gepokerd. Uitgeschakeld bij een spel, maar toch verder spelen? Dat kan bij de gratis Sit & Go's. Inschrijven kan via de website www.pokeren.nl/pokertoernooien/enschede en kost € 12,95.

De Waanzin van de 19e eeuw

ENSCHEDE - In Rijksmuseum Twenthe is tot en met 31 december het werk van Bernard Heesen te zien.

Glaskunstenaar Bernard Heesen ziet de tweede helft van de 19e eeuw als een lelijke periode door alle neostijlen in die tijd. Zijn recente werk waarvoor hij geïnspireerd raakte door deze periode is nu tentoongesteld in het Rijksmuseum Twenthe aan de Lasondersingel 129-131 in Enschede. Dat deze expositie van glaswerken van Bernard Heesen te zien is, is eigenlijk een klein wonder. Hij was de fascinatie voor het glasblazen bijna verloren, toen hij inspiratie kreeg uit een encyclopedie uit de negentiende eeuw. Hij probeerde toen de meest onmogelijke vormen te maken en zocht daarbij de grenzen op. Een bezoek brengen kan dinsdag tot en met zondag tussen 11.00 uur en 17.00 uur. De toegangsprijs voor volwassenen is € 12,50.

Veganistisch eten in Twente

TWENTE - November is Wereld Veganisme Maand en daarom is 1 november uitgeroepen tot Wereld Veganismedag. De levensstijl raakt steeds meer geaccepteerd in Europa en ook in Nederland zie je steeds meer veganistische eetgelegenheden in het straatbeeld verschijnen. Maar hoe zit dat eigenlijk in Twente? Kun je hier een beetje goed terecht in restaurants als veganist?

Er zijn geen exacte cijfers beschikbaar als het op veganisme in Nederland aankomt. Wel deed het Sociaal Cultureel Planbureau in 2016 een schatting van het aantal veganisten in Nederland en kwam daarbij tot een aantal van 50.000 tot 70.000. Twintig jaar geleden waren dat er nog maar rond de 16.000. Er is dus een groei te zien van het aantal mensen dat als veganist door het leven gaat.

Schaars, maar mogelijk
Als je online zoekt naar veganistische hotspots in Nederland, moet je het al gauw westelijker en zuidelijker zoeken. In Overijssel zijn een stuk minder veganistische eettentjes te vinden. Ook al zijn er in Twente nauwelijks tot geen uitsluitend veganistische restaurants te vinden, er zijn wel meerdere eetgelegenheden waar veganistische opties op de kaart staan of waar men rekening kan houden met iemand veganistische wensen. Vegan Twente is een groep veganisten in Twente die regelmatig met elkaar eet in diverse restaurants en mensen wil informeren over de veganistische opties in de regio. Op hun website is tevens een lijst te vinden van restaurants waar men terecht kan voor veganistische opties. Deze lijst is te vinden via: www.twentevegan.nl/veganintwente.

Adresjes
Van Enschede tot Almelo, op meerdere plekken in Twente zijn er wel adresjes te vinden waar je terecht kunt met een plantaardig dieet. In Enschede zijn bijvoorbeeld ETN Saladebar, Het Paradijs, SamSam en De Basis aanraders volgens Twente Vegan. Ook kan men terecht bij Proefpuurplaza in de Ecoplaza, de biologische supermarkt. Ook Bagels & Beans, De Broodbode, restaurant ONS en Ecocentrum Emmastraat zijn populaire adressen. Veruit de meeste eetgelegenheden op de lijst zijn in Enschede, maar ook in omliggende plaatsen zijn adresjes te vinden. Zo kan men in Hengelo terecht bij Bombay spice, in Almelo bij Nielz, in Boekelo bij De Buren en in Losser bij Hotel Restaurant Savenije. Ook staat restaurant De Stiftschuur in Weerselo, restaurant Prosecco in Vroomshoop, 't Wapen van Markelo in Markelo en Droste's herberg in Tubbergen op de lijst.

Wensen doorgeven
Ook al is het aanbod van veganistische eettentjes een stuk geringer dan in het westelijke deel van het land, toch kun je in Twente goed terecht bij diverse eetgelegenheden als veganist. Wel is het raadzaam van tevoren je veganistische wensen door te geven aan het restaurant zodat hier optimaal rekening mee kan worden gehouden.

Etos Haaksbergen open

HAAKSBERGEN - Voortaan kunnen inwoners van Haaksbergen terecht bij Etos in hun eigen buurt. De gloednieuwe winkel bevindt zich aan de Spoorstraat 34. Woensdag opende de vestiging de deuren.

Winkelmanager Inge Wiegers en haar medewerkers ontvingen de eerste klanten op een leuke manier. De opening werd namelijk extra feestelijk met medewerking van de bekende make up-artist en hairstylist Mari van de Ven. Klanten konden vragen aan hem stellen. Tot en met zondag 4 november is het groot feest bij de nieuwe Etos. Er zijn tal van leuke activiteiten. Klanten krijgen zolang de voorraad strekt bij besteding vanaf 5 euro een gratis product van het Etos eigen merk. Bij 15 euro geeft de winkel een handige big shopper weg. Op zaterdag 3 november is er beautyevenement, waarbij een visagist je gratis een makeover geeft. "Na de opening blijven we extra activiteiten organiseren, ook voor kinderen. Inge Wiegers is trots op haar nieuwe Etos die ingericht is volgens het allerlaatste concept. Alles ziet er modern en strak uit. Op de beautyafdeling doe je gemakkelijk inspiratie op. Er hangen overal tips. De medewerkers geven graag advies over beauty en laten via een touch up zien hoe je een bepaald product zelf kunt toepassen. Het assortiment van Etos is groot en gevarieerd, met ruime keuze voor elke portemonnee. Er zijn producten voor de gezondheid en de dagelijkse verzorging, luxe geuren en van alles voor de baby. "Bovendien hebben we de leukste cadeautjes die we natuurlijk ook mooi inpakken."

Oud-wethouder Welman naar de Boeskoolstad

ENSCHEDE - De gemeenteraad van Oldenzaal heeft afgelopen maandag besloten om oud-wethouder van Enschede Patrick Welman op te nemen als eerste kandidaat in de aanbeveling aan de Minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties voor de benoeming in het burgemeestersambt in Oldenzaal.

De heer Welman heeft ervaring in het openbaar bestuur opgedaan als raadslid en fractievoorzitter van de CDA-fractie (2002-2012) en als wethouder in de gemeente Enschede (158.000 inwoners) van 2012 tot 2018. In deze hoedanigheid beheerde hij de portefeuilles economische ontwikkeling, arbeidsmarktbeleid (inclusief Sociale Werkvoorziening en Werkplein Twente), inkomensondersteuning, stadsdeelwethouder West, armoedebeleid, schuldhulpverlening, projectwethouder Kennispark Twente en projectwethouder Technology Base Twente. Vanuit dit wethouderschap heeft hij onder meer invulling gegeven aan de volgende nevenfuncties voorzitter bestuurscommissie "Agenda voor Twente", voorzitter werkkamer (nationaal platform voor overleg tussen stichting van de Arbeid en de VNG), voorzitter Werkbedrijf Twente, voorzitter AB en DB Stadsbank Oost Nederland, lid VNG-commissie Werk en Inkomen, lid AB Regio Twente, vice-voorzitter ADT (gebiedsontwikkeling Luchthaven Twente), lid Euregio-raad, vice-voorzitter Euregio-commissie Economie en Arbeidsmarkt en lid Nederlands Actieteam Grensoverschrijdende Economie en Arbeid, voorzitter en lid Platvorm Onderwijs. Voorafgaande aan deze bestuurlijke periode was de heer Welman o.a. werkzaam als Campusmanager Universiteit Twente, Bestuursadviseur Valorisatie College van Bestuur Universiteit Twente, beleidsmedewerker bij de provincie Overijssel en werkzaam als organisatieadviseur bij PNO Management Consultants.

Hoe verder?
De aanbeveling wordt gezonden naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties waarbij het Koninklijk Besluit tot benoeming wordt afgewacht. Naar verwachting zal de heer Patrick Welman op maandag 17 december 2018 tijdens een raadsvergadering worden geïnstalleerd als burgemeester van Oldenzaal.

Het Nationaal Schoolontbijt

HAAKSBERGEN - Tijdens de week van Het Nationaal Schoolontbijt, waarin weer meer dan een half miljoen kinderen samen gezond ontbijten, vindt ook het Burgemeestersontbijt plaats.

In Haaksbergen nodigt burgemeester Gerrit Jan Kok een klas van Basisschool Buurse uit voor een gezamenlijk ontbijt in het gemeentehuis. Burgemeester Gerrit Jan Kok en de kinderen van de basisschool klas zullen op donderdag 8 november vanaf 08.45 uur aan de ontbijttafel in de trouwzaal van het gemeentehuis aanschuiven. Zo geven ze het goede voorbeeld voor een gezonde start van de dag.

Aanmelden
U bent van harte welkom om aanwezig te zijn bij het ontbijt. Om u aan te melden kunt u terecht bij Angélique Karnebeck van het bestuurssecretariaat. Dit kunt u doen via telefoonnummer (053) 573 45 07 of door te mailen naar a.karnebeck@haaksbergen.nl. Voor meer informatie over Het Nationaal Schoolontbijt in het algemeen kunt u terecht op de website: www.schoolontbijt.nl.

Halloween in concert

HAAKSBERGEN - De juiste muziek verhoogt de spanning en dat is wat de Haaksbergse Harmonie u laat ervaren tijdens Halloween in concert.

De Haaksbergse Harmonie maakt van het theater een spookhuis en niet zomaar eentje. Het is een spookhuis vol muziek. Luister naar de muziek van spannende griezelfilms en wat zou er te horen zijn wanneer zombies in de achtervolging zijn? Kom het horen in Theater De Kappen als u niet bang aangelegd bent. De aanvang van de voorstelling op 3 november is 20.00 uur. Kaarten zijn te koop voor € 10,-.

52e stadsprins

HAAKSBERGEN - De eerste stap op weg naar carnaval wordt op 10 november al gezet met de bekendmaking van de stadsprins.

Op 10 november neemt Karnavalsvereniging De Keiensleppers afscheid van Stadsprins Robert 3e en Adjudant André. Zij maken plaats voor de 52e stadsprins en adjudant. Dit wordt vanzelfsprekend gevierd met muziek en optredens van onder meer de dansgarde. De feestelijke avond begint om 20.00 uur in Het Hagen aan de Scholtenhagenweg 36.

Armbreien

BOEKELO - Een workshop Armbreien van Creatief met Wol bij Gea kunt u volgen op 3 november.

Armbreien is niet breien met breinaalden, maar met uw armen. Tijdens de workshop leert u hoe dat werkt en kunt u een woondeken maken in het formaat dat u graag wilt en in een zelf gekozen kleur. Prijzen zijn vanaf € 75,-. Opgeven via www.creatiefmetgea.nl/workshops. Workshop duurt van 13.30 uur tot 16.30 uur.

Con Chitarrone

ENSCHEDE - Luister en geniet van het Leupold Trio tijdens Con Chitarrone.

Op donderdag 8 november staat het Leupold Trio op de planken in het Muziekcentrum en zullen zij een afwisselend programma laten horen. Ophet programma staan onder ander Sonate representativa van H.I.F. Biber en Sonate 'La Folia' van A.Corelli. Concert op 8 november begint om 20.00 uur in de Arke Zaal. Kaarten à € 22,50 bestelt u via www.wilminktheater.nl, bij de kassa van het theater of telefonisch via 053-4858500 op maandag tot en met zaterdag tussen 12.00 en 17.00 uur.

AED loopt risico bij lage temperaturen

TWENTE - De winter is al weer rap in aantocht. Dit heeft een grote invloed op veel dingen: je gemoedstoestand, je auto, de natuur maar ook: de AED. Op veel plekken in Twente hangen deze Automatische Externe Defibrillatoren. De levensreddende apparaten kunnen echter maar moeilijk omgaan met de zeer lage temperaturen die we soms in de winter hebben.

De afgelopen tien jaar zijn er in steeds meer Twentse straten AED's te vinden. Maar naast de aanschaf van zo'n apparaat is ook het goed plaatsen en onderhouden hiervan belangrijk om hem inzetbaar te houden, ook onder extremere omstandigheden.

Regelmatig onderhoud
Een AED kan gebruikt worden om bij een hartritmestoornis of hartstilstand elektrische schokken toe te dienen. Een AED heeft daarom twee belangrijke onderdelen die regelmatig gecontroleerd moeten worden: de accu en de elektrodes. De accu van een AED gaat doorgaans enkele jaren mee, maar dit is wel afhankelijk van het model en of u bijvoorbeeld regelmatig zelftesten of trainingen uitvoert. Wanneer een AED buiten hangt of in een ruimte die blootgesteld is aan fikse vorst kan de levensduur en effectiviteit van de accu omlaag gaan. De elektroden zijn eveneens aan enige slijtage onderhevig, zelfs wanneer u ze niet gebruikt. De elektroden worden op het lichaam geplakt en bevatten een geleidende del voor goede afgifte van de schokken. Daarom hebben ook de elektroden een uiterste inzetdatum.

Verwarmde kast
Om de inzetbaarheid van een AED ook bij extremere buitentemperaturen te garanderen is het belangrijk om deze goed op te bergen. Wanneer u beschikt over een buitenkast is het belangrijk dat deze voorzien is van een verwarmingselement. Natuurlijk doet u er dan ook verstandig aan om de deurrubbers in te vetten, net zoals bij uw auto. Dit voorkomt dan dat de deur vastgevroren zit wanneer u de AED nodig hebt.

AED ook te vinden?
In de praktijk blijkt dat ook een goed werkende, goed geplaatste AED lang niet altijd te vinden is in een noodsituatie. Dit komt vaak doordat een AED niet in een specifieke database staat. Er zijn in de begindagen van de AED vele databases opgezet, ozonder een echt overkoepelende database. Hierdoor zijn lang niet alle AED's te vinden. In Twente is wwww.twentehartsafe.nl een goed startpunt.

Wedstrijd voor groenste straat

TWENTE - Overijssel is een steeds groenere provincie. Inwoners, bedrijven en organisaties doen al veel om duurzamer te worden. Energie besparen, natuur behouden, duurzaam energie opwekken, afval terugdringen en meer. Om goede ideeën te verzamelen schrijft de Provincie Overijssel weer een wedstrijd uit.

Onder de noemer Groen, Groener, Groenst! is nu de vierde editie van een prijsvraag gestart. Dit jaar is het thema: de groenste straat van Overijssel. De prijsvraag is bedoeld voor inwoners van Overijsselse straten. Er valt ook wat moois te winnen: een bijdrage van 20.000 euro om de eigen straat groener te maken. Uit iedere gemeente kan een straat meedoen. Wanneer meerdere straten in één gemeente zich aanmelden, zal door loting een straat uitgekozen worden. De finale is in het voorjaar van 2019. Straten kunnen zich nog en met 31 december aanmelden om deel te nemen. Dit kan dan via de website: www.groenstestraatvanoverijssel.nl

Categorieën
Straten kunnen meedoen in drie categorieën. De eerste is kindvriendelijk: kinderen kunnen in deze straat heerlijk buiten ravotten in het groen. De tweede is biodiversiteit: inheemse planten en dieren voelen zich welkom in deze straat. De derde categorie is klimaatbestendig: de straat is een koele, groene oase tijdens een hittegolf en kan voldoende water opvangen tijdens een hoosbui. De insteek is dat de ingediende plannen ook alle thema's terug laten komen in hun ontwerp. Het idee dat de beste balans weet te vinden tussen de drie aspecten maakt kans op een mooie bonus van nog eens 5.000 euro. Gedeputeerde Hester Maij van de Provincie Overijssel heeft hoge verwachtingen van deze vierde editie van de prijsvraag. De eerdere rondes waren ook succesvol.

Dierenbescherming over verantwoord vlees

TWENTE - Er komt steeds meer aandacht voor het eten van vlees, en het leven dat deze dieren hebben voor ze op ons bord belanden. Niet meer dagelijks vlees eten zou beter zijn voor ons milieu, maar ook de bioindustrie bestrijden. Supermarkten en fabrikanten voldoen steeds meer aan deze vraag.

Een flexitariër kon wel eens de toekomst hebben: het is iemand die vlees niet volledig heeft afgezworen, maar wel flink verminderd. Het vlees is bij voorkeur biologisch of met een beter leven-keurmerk. Dit keurmerk van de Dierenbescherming geeft consumenten in een oogopslag een idee van het leven dat een dier had voordat het vlees in de supermarkt terecht kwam.

Beter leven
Het keurmerk wordt opgedeeld in drie groepen: 1, 2 en 3 sterren. Hoe meer sterren, des te beter het leven van het dier was. Wat de sterren precies inhouden is bij veel mensen echter niet bekend. De dierenbescherming informeerde onlangs over de herkomst van kippenvlees met 1 ster. Ook dit vlees geniet al voordelen ten opzichte van de kiloknallers. Het vlees is afkomstig van een kippenras dat niet extreem snel groeit, de zogenaamde plofkip. De kippen leven 2 weken langer en beschikken over een buitenruimte en natuurlijk daglicht in plaats van kunstlicht. Ook bevat de leefomgeving afleidingsmateriaal zoals strobalen en granen. Meer sterren staan voor meer verbetering: meer ruimte, meer welzijn en een beter leven. Toch benadrukt de dierenbescherming dat ook de keuze voor vlees met 1 ster goed is. Hiermee kiest men voor een beter leven dan de norm.

Nieuw kunstwerk in Stroinkslanden

ENSCHEDE - Enschede is een kunstwerk rijker. Dit kunstwerk van Sonna Krom is te zien aan de Buurserstraat bij de doorgang naar de Kokkelmanlanden.

Het kunstwerk is tot stand gekomen door een opdracht die Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker heeft gegeven. De sociëteit heeft zich als doel gesteld de verhalen en de geschiedenis van de stad levend te houden en doet dat onder meer met dit kunstwerk.

Verwijzing
Met dit kunstwerk wil de SHSEL de herinnering aan de spoorlijn tussen Ahaus en Enschede tussen 1903 en 1975 deze diende voor de aanvoer van kolen uit het Ruhrgebied en was daardoor belangrijk voor de ontwikkeling van de stad Enschede.

Het werk
Het werk van kunstenaar Sonna Krom is een muurschildering in de doorgang van de geluidswal bij de Kokkelmanlanden waar vroeger ook het tracé van de spoorlijn liep. De muurschildering en de spoorrails in het wegdek vormen samen een prachtig geheel en herinneren aan het Enschede van vroeger.

For one night only

ENSCHEDE - Een muzikale sensatie op 7 november in Theater Concordia. Sven Ratzke zal die avond laten zien wat hij in huis heeft.

Sven Ratzke heeft in de loop van de tijd prachtige muziek voortgebracht. Nummers die speciaal voor hem zijn geschreven, maar ook legendarische nummers van Brel en Bowie zijn een onderdeel van zijn show. De interactie met het publiek en zijn verhalen maken de voorstelling een complete belevenis. Kaarten voor woensdag 7 november om 20.30 uur zijn te koop voor € 17,50. Bestel snel uw kaarten via www.concordia.nl als u verzekert wilt zijn van een vermakelijke avond.

Workshop Tapas

HAAKSBERGEN - Voor iedereen die wil leren om de lekkerste tapas te maken is er een workshop Tapas.

Eerst maken en dan proeven maar. Op woensdagavond 7 november is dat precies wat er gaat gebeuren. Vanaf 19.00 uur na een uitleg worden aan de hand van recepten de lekkerste tapas gemaakt. En eenmaal gemaakt gaan deze natuurlijk niet in de afvalbak, maar worden ze geproefd. Dit alles gebeurt onder de leiding van chef kok Frans Eppink. Als u wilt meedoen met deze workshop dan kunt u zich opgeven via franseppink@home.nl of 06-11153558. De workshop wordt gegeven in het Kulturhus en kost € 37,50.

Dotpainting

HAAKSBERGEN - Op 3 november is er een workshop Dotpainting bij De Wierige Bi'je.

Harm Rietveld is zeer bedreven in Dotpainting, stippen met verf, en zal ook u het nodige erover leren op zaterdag 3 november. Er zijn twee dagdelen, om 9.30 uur de eerste en om 13.30 uur de tweede. Kosten bedragen € 37,50. Geef snel op bij De Wierige Bi'je, gevestigd aan de Laarveldsweg 7.

Bach & Soefie

ENSCHEDE - Bach & Soefie is een combinatie van de muziek van Bach en traditionele Iraanse muziek uitgevoerd door het Nederlands Blazers Ensemble.

Het Nederlands Blazers Ensemble is niet het enige dat u hoort tijdens het concert op 9 november in de Grote Kerk. Het concert is onder meer in samenwerking met Haleh Seyfizadeh en Ali Ghamsari. Aanvang van het concert is om 20.00 uur. Bestel uw kaarten via nbe.nl