Hart van Enschede - Haaksbergen

5 juli 2019

Hart van Enschede - Haaksbergen 5 juli 2019


Steeds meer drugspanden gesloten

ENSCHEDE - Er is dit jaar een flinke toename in het aantal gevonden drugspanden. In de eerste helft van dit jaar zijn er in Enschede al meer panden gesloten wegens drugshandel of productie dan in heel 2018.


In totaal werden er in de eerste helft van dit jaar 44 hennepkwekerijen opgerold, zo meldt de gemeente. Wat er gebeurt na het ontdekken van zo'n kwekerij is afhankelijk van de situatie. Bij een eerste overtreding volgt in de regel een waarschuwing. Hiervan was tot nu toe al 26 keer sprake. Bij herhaaldelijke overtredingen wordt actie ondernomen om de praktijken definitief te doen stoppen. Wanneer er bij een inval ook gevaarlijke stoffen, wapens of andere onveilige situaties worden aangetroffen kan er worden besloten om het pand te sluiten. Dit is een maatregel die moet worden opgelegd door de burgemeester en per geval wordt beoordeeld. Daarom wordt deze maatregel relatief weinig toegepast, al is er sprake van een stijging van het aantal gesloten drugspanden. Ook als omwonenden ernstige hinder ondervinden van de drugspraktijken kan worden besloten om het pand te sluiten. Het sluiten van een pand gebeurt bij overtreding van de Opiumwet, deze gaat over zowel softdrugs als harddrugs.

Praktijken stoppen
Het sluiten van een drugspand heeft als doel om de drugshandel op dat adres een halt toe te roepen. Met alleen een waarschuwing of zelfs dwangsom is de kans aanwezig dat de handel en productie na korte tijd weer opgestart worden. Bij het sluiten van een pand wordt dit onmogelijk gemaakt en komt er een kink in de kabel bij een bekend drugsadres en de vaste gebruikers.

Toename
Enschede heeft de afgelopen tijd steeds meer te maken met problemen rondom drugsgebruik en drugshandel. Er werden dit jaar al meerdere invallen gedaan in de stad waarbij soms grote hoeveelheden drugs werden gevonden. Behalve hennepkwekerijen worden ook steeds meer drugslaboratoria in Enschede ontmanteld. Ook het aantal meldingen van criminaliteit rondom drugs neemt toe, met als meest bekend verhaal de viervoudige moord vorig jaar november in een growshop.

Nomineren voor Monumentenprijs Enschede kan nog even

Foto: Petra Koenderink

ENSCHEDE - Nog tot dit weekend kan iedereen een nominatie indienen voor de jaarlijkse Monumentenprijs Enschede. Het thema van dit jaar is "plekken van plezier."


Op 14 september zullen de Open Monumentendagen van start gaan. Dit gebeurt in Enschede met het uitreiken van de Monumentenprijs. Wethouder Jeroen Diepemaat mag die dag bekend maken welk monument de prijs dit jaar krijgt uitgereikt. Voorgaande jaren ging de prijs naar Villa Welna in 2013 en naar de West-Indiëschool in 2016.

Brede doelgroep
Dit jaar wordt de doelgroep voor de monumentenprijs enigszins uitgebreid ten opzichte van voorgaande jaren. Zo mogen behalve monumentale panden nu ook culturele erfgoederen worden aangemeld. Dit kunnen onder andere erven, tuinen en parken zijn. Voorbeelden uit de inzendingen van de monumentenprijs van 2013 en 2016 zijn de Lonnekermolen, kerkje aan Lipperkerkstraat, tuin op Landgoed Hoge Boekel, de Synagoge. Welke locaties dit jaar zullen strijden om de prijs wordt bepaald door het publiek. Het is voor iedereen mogelijk om een monument te nomineren voor de Monumentenprijs Enschede. Een jury zal vervolgens uit alle inzendingen een weloverwogen selectie van 5 monumenten kiezen. Deze stromen door naar de finale, waarna op 14 september de winnaar bekend gemaakt wordt.

Nomineren
Enschede telt zo'n 280 rijks- en gemeentemonumenten met allen hun eigen verhaal en geschiedenis. De monumenten, her en der verspreid door de gemeente Enschede, staan beschreven in de monumentenlijst die te vinden is op de website van de gemeente Enschede. Het staat iedereen vrij om z'n favoriete monument aan te melden voor de monumentenprijs van dit jaar. Dit kan door een e-mail te sturen naar monumentenprijsenschede@kpnmail.nl. Vermeld daarin naast uw naam en telefoonnummer ook het adres van uw favoriete monument, of de locatie als een adres ontbreekt. Daarnaast is er ruimte voor een toelichting waarom u juist dit monument onder de aandacht wil brengen voor de Monumentenprijs Enschede 2019. Deze toelichting mag maximaal 100 woorden lang zijn.

Open monumentendagen
De open monumentendagen zijn dit jaar in het weekend van 14 en 15 september. Over het gehele land wordt aandacht besteed aan dit thema. Het doel van deze dag is om bijzondere monumenten onder de aandacht te brengen, met daarbij interessante verhalen en herinneringen van anderen. Op www.openmonumentendag.nl is een overzicht te vinden van alle monumenten in Nederland welke te bezoeken zijn gedurende dit weekend.

Jaargang: 9 • Nr 340• Wk 27

Rustig aan met Twents water

TWENTE - Het is momenteel nog steeds bijzonder droog in Twente. Afgelopen week kregen we al te maken met records qua temperaturen, maar ook deze week verloopt relatief zonnig en vooral: droog. Hoewel juni landelijk gezien best een natte maand was, liepen in Twente de regentekorten alleen maar op.

Het Waterschap Vechtstromen was de afgelopen weken al paraat op de toenemende droogte. Twente kampte afgelopen jaar al met een fiks regentekort in de zomer, waardoor we ook dit jaar al begonnen met een tekort. Met name op plaatsen waar geen water aangevoerd kan worden zoals de hogere Twentse zandgronden begint dit zorgelijk te worden, zo benadrukt het Waterschap.

Interen
Deze week moest het Waterschap in grote delen van het gebied dan ook interen op de bestaande watervoorraad. De hoge temperaturen van afgelopen weekend hielpen niet in deze context; er verdampte zo'n 5 tot 6 millimeter aan oppervlaktewater per dag uit het IJsselmeer en de IJssel, waardoor ook de aanvoer uit dit soort bronnen lastig was. Het verdampte water is echter ook deze week nog niet aangevuld omdat neerslag uit bleef.

Slechtere kwaliteit
Het Waterschap Vechtstromen maakt zich ook concreet zorgen over de gemeten waterkwaliteit. Gedurende het jaar controleert men op diverse plekken de kwaliteit, maar met name in de warme zomers staat dit onder druk. Zo is er minder zuurstof in het water van vijvers, sloten en beken wat de formatie van blauwalg en botulisme met zich mee kan brengen.

Rustig aan
Het Waterschap Vechtstromen blijft dan ook bij de oproep om het deze dagen rustig aan te doen met water. Door het extra lang vasthouden van het regenwater en andere waterbronnen moeten problemen voorkomen worden. Het Waterschap blijft hierbij uiteraard wel alert op het tegenovergestelde probleem van fikse hoosbuien, die kunnen volgen op een langere droge periode.

Column

Parkeergeld

Het college heeft een probleem met 1 van de eigenaren van de Van Heekgarage. In een voorstel aan de gemeenteraad vragen B en W akkoord te gaan met de aankoop van een deel van de
parkeergarage. Dat deel huurt de gemeente nu voor een gulden (ja, 1 gulden) per jaar tot 2032. Even verderop staat trouwens 1 Euro, maar een kniesoor die daarop let. Daarmee wordt het aandeel van de gemeente groter en haar positie sterker ten opzichte van de andere eigenaar van de grootste parkeergarage onder de grond in West-Europa; het Holland Casino. De aankoop gaat om het oostelijk deel van de garage onder de Primarktoren en in eigendom van een pensioenfonds. Waarmee de gemeente overigens een conflict heeft over gemaakte kosten voor beheer en onderhoud. Nu ligt er een akkoord voor aankoop door de gemeente. Dat kost geld, 1,7 miljoen om precies te zijn. Maar geen centje pijn. Dat betaalt het Parkeerbedrijf wel even. Zouden er nog meer van dergelijke potjes zijn? Handig. Moet een dergelijk bedrag niet gewoon in de algemene reserve worden gestort? Wat is hier raar? In elk geval dat een gemeentelijk bedrijf zo maar bijna 2 miljoen op de plank heeft liggen is raar en je krijgt het gevoel dat er meer achter zit, dan "toys for boys". Zo te zien wil het parkeerbedrijf een groter deel van de garage in eigendom, meer zijn dan uitvoerder van beleid en grotere winsten voor de gemeente binnenslepen. We zijn terug bij af. Enschede is economisch gezien door diepe dalen gegaan. Eén van de oorzaken was het "projectontwikkelaartje spelen" door de gemeente met als motto "wat een projectontwikkelaar kan, kunnen wij beter." Hele fabrieksterreinen werden opgekocht en in de wacht gezet. Heeft miljoenen gekost en we hebben nog te lijden onder de blunders van ambtenaren, die dachten goud voor hun baas op te graven. Ambtenaren kun je niet zo maar promoveren tot grootverdieners. Ze zijn niet voor niets ambtenaar en werken met geld van "the man in the street", de ondernemer werkt met eigen geld en dat maakt een groot verschil. Om welk deel van de garage gaat het eigenlijk? Het deel onder de Prismarktoren. Volgens mij één van de rustigste en sjiekste delen van de parkeergarage. Meer parkeerhavens dan parkeerplekken. Kop van Overijssel associeer ik met makelaars/vastgoedbeleggers. Een nieuw appartement inclusief eigen parkeerplek in hartje Enschede is natuurlijk goud waard. Of zou het een zogenaamd ABC-tje zijn; op het moment van aankoop wordt het gelijk doorverkocht. Schoenmaker hou je bij je leest, want de winst van de parkeergarage is ook gemeenschapsgeld.


Jan Visser

KLM start met bus Enschede-Schiphol

ENSCHEDE - De KLM is deze week begonnen met een nieuwe busverbinding tussen Enschede en Schiphol. Het gaat om een gratis busverbinding voor reizigers die al beschikken over een ticket voor een KLM-vlucht. Zij kunnen dan gratis gebruik maken van de bus.

Jaarlijks maken al ruim 30.000 reizigers gebruik van de KLM-bussen. Deze zullen nu zeven dagen per week, twee keer per dag heen en twee keer per dag terug reizen tussen Enschede en Schiphol. De bussen stoppen ook in Hengelo en Apeldoorn. Opstappen in Enschede kan om 04.30 en 12.30 uur. De bussen doen ongeveer drie uur over een rit. Terugreizen vanaf Schiphol kan om 09.05 en 21.00 uur. KLM ziet de verbinding Enschede-Schiphol als een welkome aanvulling op het aanbod. Hoewel er in het verleden ook proeven gehouden zijn met een nachttrein is er nu geen nachtelijke verbinding. Reizigers met vroege vluchten hebben nu ook een extra optie.

Extra voordelig reizen met de bus!

TWENTE - Ervaar het OV komt deze zomer met een speciale zomeractie: in de maanden juli en augustus reis je voor €5,- een hele dag met de bus. Kinderen van 4 t/m 11 jaar reizen voor slechts €1,-. Bestel je dagkaart via www.ervaarhetov.nl.

Trek je er graag op uit? Neem dan de bus! Of je nou onderweg bent naar een pretpark, een terrasje gaat pakken of met de kleinkinderen op pad gaat: met een dagkaart van Ervaar het OV reis je snel én goedkoop.

Actievoorwaarden
Een e-ticket is de hele dag geldig in de bussen in Gelderland, Overijssel en Flevoland (behalve Almere en Lelystad). Kijk voor de actievoorwaarden op: www.ervaarhetov.nl/summersale. Ervaar het OV is een initiatief van de provincies Flevoland, Gelderland, Overijssel en verschillende vervoerders. Op de website vind je kortingsacties en informatie over leuke evenementen en attracties!

'Tot de Nek in de Drek' live bij RTV Oost

TWENTE - Modder, heel veel modder, ruim 110 hindernissen, 7000 deelnemers, klimmen, klauteren en gezelligheid! Dat is 'Tot de Nek in de Drek', de beste obstacle mudrun van Nederland in 2018. RTV Oost is er aanstaande zaterdag 6 juli vanaf 13.00 uur live bij in Vriezenveen met Festival Radio en Expeditie Oost.

Presentatoren Bert van Losser en Bert Eeftink volgen de hele middag de deelnemers en proeven de sfeer en wellicht de modder, zodat je niets hoeft te missen. Je volgt het zaterdag allemaal op Radio Oost, TV Oost en via de social media kanalen van RTV Oost. Op maandag 8 juli kun je in Expeditie Oost om 17.20 uur op TV Oost nóg een keer nagenieten van de mooiste momenten van Tot de Nek in de Drek. Luister en kijk live mee naar Festival Radio op zaterdag 6 juli tussen 13.00 en 17.00 uur. Meer informatie over Tot de Nek in de Drek vind je op de website www.totdenekindedrek.nl

Nen zwieger op tied en plaatse is vake
better as nen sprekker in zeuwn taaln.

Maandag 8 juli 10:00 uur

Staudt Twenthe horloges: passie voor elk detail

BOEKELO - Twente kent veel bijzondere streekproducten; van heerlijke buffel-mozzarella uit Denekamp, de Shiitake uit Agelo of de Oldenzaalse Bombazijn-bieren. Boekelo heeft eveneens een bijzonder streekproduct: de horloges van Staudt Twenthe. Voor liefhebbers van een bijzonder horloge met een bijzonder verhaal.

Het verhaal achter Staudt Twenthe horloges vertelt Yvo Staudt met veel passie. Hij had vijf jaar geleden niet kunnen bedenken dat zijn horloges nu bij diverse Nederlandse en internationale juweliers te koop zijn. De oorsprong van Staudt begon met een ander stukje mechaniek: de accordeon. Yvo's grote passie van jongs af aan was namelijk om accordeonist te worden. Hoewel hij uiteindelijk het conservatorium in Italië bereikte met zijn passie, viel hij hier toch in een zwart gat. "Ik wilde alleen nog maar de beste zijn. Maar dit is altijd in vergelijking met een ander. Terwijl mijn instrument altijd een spiegel was van mijzelf. Het was onhoudbaar". Zo kwam Yvo weer terug bij een andere passie; horloges.

Eigen horloge
Het in- en uit elkaar halen van uurwerken bracht rust. Al snel ontstond het idee om een eigen horloge te ontwerpen. Zijn visie was duidelijk: het moest een blauwe wijzerplaat krijgen, een goede kwaliteit qua uurwerk en met een elegant, niet te druk uiterlijk. Eind 2014 zag de eerste serie van 45 Staudt Praeludium horloges het levenslicht.

Doorontwikkeling
Sinds 2015 kreeg de collectie diverse toevoegingen, zowel qua uurwerken als modellen. Zo is de klassieke Praeludium verkrijgbaar met een automatisch uurwerk dat zijn energie krijgt uit de beweging van de pols van de drager. Ook met de hand opgewonden modellen zijn populair; de drager windt de veer in het uurwerk op door middel van de kroon. Een heel tactiele ervaring die echt weet te prikkelen doordat de mooie uurwerken via een zichtbodem te bewonderen zijn. Een klassiek-sportieve chronograaf is een mooie aanvulling op de traditionele driehander, zeker in het British Racing Green. Staudt biedt verder de kleinere Praeludium Petit aan, zowel voor mannen als vrouwen. Naast in Staudt blauw zijn diverse modellen verkrijgbaar in andere kleurstellingen zoals ivoor, zwart, British Racing Green of zelfs een zilveren 'guilloche' of parelmoer wijzerplaat.

Passie voor details
De horloges van Staudt worden met de hand samengesteld. Achter ieder aspect zit veel denkwerk en passie. Zo worden de kenmerkende Staudt-blauwe wijzerplaten gemaakt op een oude lithografeermachine. De van oorsprong Zwitserse uurwerken worden in Twente door ervaren horlogemakers onder handen genomen. De uurwerken zijn voorzien van mooie afwerkingen die met recht kunst genoemd mogen worden. Ze zijn werkend te zien door de glazen zichtbodems. Het oog voor detail is ook zichtbaar in de afwerking van de kasten, saffierglas, de uiteraard handgemaakte leren banden uit Italië en zelfs de verpakking. Een Staudt-horloge is een ervaring.

Verkooppunten
Er zijn inmiddels twaalf Nederlandse juweliers die het merk voeren, waaronder juwelier Kwekkeboom in Hengelo. Daarnaast verkoopt Staudt Twenthe de horloges ook online. Kijk voor meer informatie op: www.staudt-twenthe.com

Vlindertelling geeft inzicht in lokale vlinderpopulatie

TWENTE - De Vlinderstichting organiseert van 6 tot en met 29 juli weer de landelijke Vlindertelling. Zij roepen mensen op om vlinders te tellen in hun directe omgeving gedurende deze periode. Vlinders geven namelijk een belangrijk inzicht in de staat van de natuur op lokaal niveau.

Het gaat helaas slecht met de vlinderstand in Nederland. Er zijn minder vlinders en minder soorten te vinden. De oorzaken zijn divers; zo komt dit onder meer doordat veel tuinen de afgelopen decennia voorzien zijn van tegels en ook veel van de openbare ruimte werd een tijd lang 'versteend' in het kader van onderhoudsarm. Maar dit heeft ook duidelijk negatieve gevolgen. Zo vinden vlinders veel minder bloeiende bloemen, een belangrijke voedingsbron. Er is weliswaar groeiende aandacht voor het groener maken van tuinen en de openbare ruimte, maar herstel is langzaam.

Vlindertelling
Het tellen van vlinders is belangrijk om op lokaal niveau inzicht te krijgen hoe het gaat met de natuur als geheel en uiteraard de vlinders zelf. Zo reageren dagvlinders snel op het milieu en de klimaatverandering. Door de vlinders jaarlijks te tellen heeft de Vlinderstichting meer data om trends aan te kunnen geven.

Droogte
Het afgelopen jaar verliep bijzonder droog met extreme hitte in de zomer. Dit had ook een merkbaar effect op de vlinders in Overijssel; het waren er veel minder dan gebruikelijk. Overijsselse inwoners telden bijna 4.000 vlinders: vooral koolwitjes die goed tegen hitte kunnen. De atalanta, dagpauwoog en kleine vos waren nagenoeg afwezig. Deze werden in het noorden meer gezien. Een nieuwkomer in Overijssel was afgelopen jaar de buxusmot.

Herken de vlinder
Naast het tellen van de hoeveelheid vlinders is ook de soort vlinder van belang voor de verzamelde data. Om te weten wélke soort vlinder men precies ziet is een handige vlinderherkenningskaart te downloaden. Het doorgeven van aangetroffen vlinders kan heel modern via de speciale app 'Vlindermee' of op: www.vlindermee.nl

'Appverbod' op de fiets

TWENTE - Het nieuwe 'appverbod' op de fiets is maandag van kracht geworden. De nieuwe regels hebben als doel om het verkeer veiliger te maken. Het is nu onder meer verboden om de telefoon in de hand te houden op de fiets.

De benaming van een 'appverbod' in de media dekt niet helemaal de lading van de daadwerkelijke nieuwe regels. De wet omvat dat u geen mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers mag vasthouden tijdens het fietsen. Ongeacht waar u mee bezig bent. Het handsfree gebruiken van de telefoon is wel toegestaan, uiteraard moet u dan wel op het verkeer blijven letten. Handsfree muziek luisteren is toegestaan, mits u het omgevingsgeluid kunt horen, bijvoorbeeld met één oordopje in het oor. Stilstaand mag u wel een telefoon vasthouden en gebruiken.

Handhaving
De politie benadrukt dat er in ieder geval de komende tijd strenger gecontroleerd gaat worden op het verbod. Dit moet zorgen voor bewustwording bij jong en oud; er zijn immers ook voldoende volwassenen die zich schuldig maken aan dit gevaarlijke gedrag. De boete voor het overtreden van het telefoonverbod bedraagt 95 euro, hoewel dit voor jongeren gehalveerd is. Dit terwijl het verbod ook zeker gericht is op jongeren, aangezien zij zich hier ook vaak aan schuldig maken.

Onderschat risico
Hoewel exacte cijfers over doden en gewonden als gevolg van telefoongebruik op de fiets niet te geven zijn, ziet de overheid het wel als een belangrijke risicofactor. Ook de Fietsersbond erkent dat het cijfermatige onderbouwen van ongevallen lastig is, maar dat het voor de lange termijn goed is om jongeren duidelijk te maken dat er gevaren aan kleven. De hoop is dat dit goede gedrag dan ook door zal gaan wanneer de jongeren uiteindelijk de beschikking hebben over een auto. Naast de boetes zal er dan ook vooral ingezet worden op bewustwording bij jong en oud.

Beachvolleybal

HAAKSBERGEN - In het weekend van 11 tot en met 13 juli wordt het Marktplein in Haaksbergen omgetoverd tot een groot strand. Op dit strand gaan diverse deelnemende teams de uitdaging aan om het beachvolleybalkampioenschap te winnen!

Het Marktplein wordt één grote zandbak, waarin twee volleybalvelden worden opgebouwd. Diverse categorieën zullen in het weekend strijden om de winst. De leiding is in handen van volleybalvereniging Havoc. Er zullen ervaren beachvolleyballers en divisiespelers deelnemen, maar ook jongeren tussen de 12 en 18 jaar en recreatieve spelers. Zaterdagmiddag vinden de finales plaats om 16.30 uur. Meer informatie over de speeltijden vind je op de website. Inschrijven kan online via: www.beachvolleybalhaaksbergen.nl

Het Perfecte Plaatje

HAAKSBERGEN - Geïnteresseerden kunnen op donderdagavond 11 juli vanaf 19.30 uur in Theater De Kappen genieten van een presentatie van Het Perfecte Plaatje.


Het Perfecte Plaatje betreft een fotowedstrijd die georganiseerd is door Erik de Just van Foto Vaarhorst. Slechts acht deelnemers mochten aan deze fotowedstrijd deelnemen. Zij hebben uiteenlopende opdrachten uitgevoerd op het gebied van fotografie. Een aantal van deze opdrachten worden besproken op 11 juli. Aansluitend zal de prijsuitreiking plaatsvinden, waarna de tentoonstelling wordt geopend voor de bezoekers. Theater De Kappen bevindt zich aan de Blankenburgerstraat 40-42. Bestel voor €5,00 kaarten op http://www.dekappen.nl

Open Dag: kom ook op 7 juli

ENSCHEDE - Zondag 7 juli wordt de jaarlijkse Open Dag van FC Twente gehouden, een dag voor de supporters. De Open Dag begint om 12.00 uur en kent een andere opzet dan voorgaande jaren. Zo wordt de traditionele spelerspresentatie in het stadion gehouden en is er een speciale stadiontour die je over het veld leidt.


Vanaf 12.00 uur zijn diverse activiteiten in en rondom De Grolsch Veste. De spelerspresentatie, het traditionele handtekeningen jagen en foto's scoren van de spelers en het Mega Kidsdorp ontbreken niet. Net als de mogelijkheid om deel te nemen aan een speciale rondleiding die je onder meer door de kleedkamer en over het veld leidt. Op de middenstip staat de kampioensschaal klaar, zodat je daarmee op de foto kunt. De spelerspresentatie wordt dit jaar in het stadion gehouden. Deze presentatie van de selectie begint om 14.00 uur en aansluitend zijn de spelers in groepjes aanwezig op het terrein rondom De Grolsch Veste. Hier kun je alle spelers ontmoeten en is het tijd voor een handtekening of een foto. Ook speelsters van FC Twente Vrouwen zijn erbij op de Open Dag. Noteer alvast in je agenda: zondag 7 juli.

Kom tot rust in een relax-fauteuil van Elzinga Wonen

ENSCHEDE - We hebben allemaal verplichtingen; werk, sport, kinderen, huishouden en meer. Goed ontspannen is dan ook belangrijk. Bij Elzinga Wonen in Enschede bent u al jaren aan het juiste adres voor een aantrekkelijke, maar vooral ook ontspannende woninginrichting.

Elzinga Wonen is een echt familiebedrijf met een geschiedenis die zeker 90 jaar terug gaat. Het huidige team beschikt over een grote mate van kennis, vakmanschap en oog voor detail dat van generatie op generatie over ging. Naast meubels, vloeren en raambekleding is bij Elzinga Wonen ook een brede selectie relaxfauteuils en sta-opstoelen te vinden van Fitform. Zij vervaardigen stoelen naar de hoogste eisen voor ergonomisch en gezond zitten. Hierbij gebruiken zij duurzame materialen met een garantie waarborg van maar liefst 10 jaar. Natuurlijk leveren zij ook maatwerk tot op de centimeter nauwkeurig.

Alles naar wens
Om helemaal te voldoen aan uw specifieke wensen levert Elzinga Wonen Fitform's brede collectie. Zo kunt u kiezen voor de Wellness-collectie, met zeer comfortabele en verstelbare stoelen in een fraaie, luxe uitstraling. Deze stoelen worden op uw persoonlijke maat gemaakt voor het meest ideale zitcomfort. De Gemak-collectie bestaat uit elektrisch verstelbare relaxfauteuils en sta-opstoelen op maat. Deze zijn verstelbaar qua maat, zodat ook een andere, toekomstige gebruiker hier van kan genieten. Ze hebben een tijdloze uitstraling waardoor ze in ieder interieur passen. De Zorg-collectie omvat fauteuils die speciaal ontwikkeld zijn voor mensen die meer eisen stellen aan zitten, bijvoorbeeld wanneer u langdurig zit of al forse rugklachten hebt of een handicap of ziekte hebt die opstaan bemoeilijkt. Een zorgfauteuil is dan een uitstekende keuze. Ook deze modellen kunnen specifiek op uw behoefte afgestemd worden.

Maak kennis
Elzinga Wonen laat u graag kennismaken met deze fauteuils en alle mogelijkheden. Kom langs aan de Voortsweg 31, 7523 EC in Enschede. Bel met: 053-4358437 of kijk op: www.elzingawonen.nl

Enschedese zwem4daagse tijdens 'topdrukte' dagen

ENSCHEDE - Op warme dagen wordt het Aquadrome al goed bezocht door iedereen die op zoek is naar wat afkoeling. De hoge temperaturen van de laatste week van juni zorgden niet alleen voor extra bezoekers. De geplande zwemvierdaagse maakten dat het Aquadrome te maken had met topdrukte.


Afgelopen week heeft onder prachtige weersomstandigheden de 45e editie van de Enschedese zwem4daagse plaats gevonden. Naast de deelnemers aan de zwem4daagse, bezochten dagelijks bijna 2000 bezoekers Aquadrome om te genieten van verkoeling in de recreatiebaden binnen en buiten.

Deelnemers

Maar liefst 931 deelnemers hebben deelgenomen aan de 45e zwem4daagse in Enschede. De deelnemers konden dagelijks zwemmen over 250, 500 of 1000 meter bij het buitenbad van Aquadrome en de UT. Nog steeds groeit het aantal deelnemers aan de zwem4daagse per jaar, in 2020 hoopt Sportaal 1000 deelnemers te kunnen noteren aan deze gezonde traditie. Ondersteuning was er van vrijwilligers van de Tubanten; sportvereniging voor gehandicapten, van Piranha op de UT en stagiaires van het ROC van Twente. Gedurende de week werden de deelnemers nog getrakteerd op diverse (gezonde) versnaperingen en was de sfeer ontspannen en gemoedelijk.

Deelnemer alle edities

Onder de deelnemers was opnieuw Gé Visser, die nog nooit een editie aan zich voorbij liet gaan. De organisatie meende hem, uit handen van teamleider Marco Pierik, dit jaar in het zonnetje te moeten zetten met een zomerabonnement. Met zijn 81 jaar is Gé Visser overigens niet de oudste deelnemer! Een bewijs dat zwemmen tot zeer hoge leeftijd gezond is! Maar jong van geest en vitaal van lijf heeft Gé al toegezegd er volgend jaar graag weer bij te zijn.

In de agenda

De zwem4daagse wordt volgend jaar gehouden worden van dinsdag 23 tot en met vrijdag 26 juni. Noteer dit alvast in de agenda. Voor meer informatie over zwemmen en sporten in Enschede; www.sportaal.nl

Nationale Imkerijdagen

HAAKSBERGEN - Ben jij altijd al geïnteresseerd geweest in het houden van bijen? Tijdens de 'Landelijke Open Imkerijdag' zul je ontdekken wat erbij komt kijken.


Het IVN organiseert op 13 en 14 juli de Nationale Imkerijdagen. Erve Hanebulten (imker Frans ter Huurne) aan de Beekweg in Buurse doet mee aan deze Imkerijdagen en ook de Heemtuin aan het Duivelaarslaantje 2 opent haar deuren. Op deze twee dagen wordt er uitleg gegeven over het leven van een honingbij. Daarnaast kun je ook de stal van de honingbijen bezichtigen, honing slingeren, korf vlechten, kaars rollen en pannenboeken bakken. Jij komt toch ook op één van deze leerzame dagen?

Grote Buitenspeeldag

ENSCHEDE - Het begin van de zomervakantie wordt groots gevierd met de start van de Grote Buitenspeeldag op 6 juli om 11.00 uur .


In de Museumfabriek aan het Rozendaal 11 in Enschede wordt het startschot gegeven voor 'Een Zomer Lang Spelen'. Op deze locatie zijn spannende, speelse installaties te zien, die zorgen voor verbazing en een grote glimlach op de gezichten van de kinderen. Daarnaast worden er allerlei uitdagende activiteiten georganiseerd. Op vertoon van een geldig entreebewijs van het museum kunt u gratis deelnemen aan de Grote Buitenspeeldag. Kijk voor het gehele programma op www.demuseumfabriek.nl

Militaire oefening ook boven Twente

TWENTE - Deze week was er weer van alles te beleven in de lucht boven Twente. Er stond weer een militaire oefening op het programma.

De oefening Orange Bull ('oranje stier') ging maandag van start en eindigt deze vrijdag. De oefening bestaat onder meer uit drie vluchten per dag met een Lockheed C130 Hercules; een viermotorig transportvliegtuig. Hoewel er met name gevlogen werd vanaf vliegbasis Eindhoven, was ook Twente Airport onderdeel van de oefening. Het 336 'Blackbulls' squadron oefent samen met andere militaire disciplines zoals het droppen van parachutisten en containers maar ook laagvliegen. Dankzij deze vijfdaagse oefening krijgt de bemanning voldoende mogelijkheden om de diverse vaardigheden te trainen. Ze werken samen met onder meer de elfde Luchtmobiele Brigade, Defensie Para School, Korps Mariniers en Korps Commando Troepen. Zij hebben veelal dezelfde doelen qua training.

Lekker lopen met Tiptoo

ENSCHEDE - Voor lekker lopende schoenen en een eerlijk advies bent u bij Tiptoo aan het goede adres. Al meer dan 25 jaar! Voor iedereen die (weer) lekker wil lopen.


Tiptoo is aangesloten bij PODO LINEA, het grootste samenwerkingsverband van professionele schoenenwinkels. Dit houdt in dat wij allemaal een schoenenopleiding hebben gevolgd om u goed te kunnen adviseren, zodat u met een paar mooie, perfect passende schoenen onze winkel uitloopt.Tevens beschikken wij over een speciale ruimte, waar elke eerste en derde donderdag van de maand een podotherapeut aanwezig is, voor een gratis inloopspreekuur. En elke donderdagmiddag is er een pedicure aanwezig, waarvoor u uiteraard bij ons een afspraak kunt maken.

Zomeropruiming
Onze grote zomeropruiming is begonnen! Onze gehele opruimingscollectie dames- heren- en kinderschoenen is flink afgeprijsd. De dichte kinderschoenen zijn afgeprijsd met maar liefst 50% korting. Dus kom langs en profiteer, er is nu nog keus genoeg.

Digitaal inloopspreekuur

HAAKSBERGEN - Iedere maandagochtend organiseert het Kulturhus in Haaksbergen een digitaal inloopspreekuur.

Tijdens dit inloopspreekuur staat er een vrijwilliger van Seniorweb voor u klaar. Deze vrijwilliger geeft u tips en beantwoordt al uw vragen rondom het gebruik van de computer, tablet en mobiele telefoon. U bent iedere maandagochtend welkom bij de Blankenburgerstraat 40 - 42 tussen 10.00 en 11.30 uur.

Belangrijk
Digitale vaardigheden zijn steeds belangrijker in onze moderne samenleving. Je kunt en moet immers ook steeds meer zaken digitaal regelen. Bijvoorbeeld voor uw bankzaken, het regelen van zorg bij de gemeente of uw zorgverzekeraar. Toch is dit zeker voor mensen die niet opgegroeid zijn met de computer een uitdaging.

Oldenkott Gastro komt met bijzondere 'attractie'

REKKEN/VREDEN - Zaterdag 6 juli tijdens de Oldenkotse kermis opent Oldenkott Gastro haar nieuwe feestlocatie. De metamorfose van de oude schuur is verbluffend. Het is, met aangebouwde tent, een permanente feestlocatie geworden; een prachtige uitbreiding van de faciliteiten van Oldenkott Gastro, die ook nog eens volledig past in de landelijke omgeving.

De deuren worden om 21.00 uur geopend en daarna kan iedereen het openingsfeest ‘Fest Bei Oldenkott Gastro: Oldenkotter Kirmes Zeltfest’ vieren met elkaar en de Partyband Amici. De toegang is gratis. ‘Fest bei Oldenkott Gastro’ is te vinden op de grens tussen Haaksbergen, Eibergen en Vreden biedt plek aan honderden gasten. Tijdens dit feest kan er gedraaid worden aan het Prijzenrad en daarmee maakt de gast kans op de hoofdprijs, namelijk een jaar lang Gratis Onbeperkt Spare Ribs eten (op de maandelijkse daarvoor geplande avonden. Uiteraard voor 2 personen) en op vele andere prijzen als drank-, diner- en ijsbonnen.

Feestlocatie

De ‘Feestschuur’ is met 2 verdiepingen, aangebouwde tent en zelfs ’s zomers een buitenbar, de ultieme feestlocatie van de regio. Het kan tot 150 zittende en 500 staande gasten herbergen, dus is het uitermate geschikt voor bruiloften en bedrijfsfeesten. Op zaterdagavonden gaan de tafels eruit, want dan kan er gedanst worden. Meestal is er livemuziek aanwezig; de agenda geeft de nodige informatie. Hoe dan ook wil je een feest in ongedwongen sfeer en met de Oldenkotse gezelligheid; dan is ‘Fest bei Oldenkott Gastro’ wat je zoekt.

Ontdekken

De Nederlands- Duitse grensregio barst van de mooie plekken om te verkennen en te ontdekken. Het buitenland is verrassend dichtbij en onverwacht anders. En toch ook heel herkenbaar, want het betreft uiteindelijk dezelfde regio. Op 50 meter van de grens tussen Haaksbergen, Eibergen en Vreden is het beste van beide landen verenigd in Oldenkott Gastro.

(inter)Landelijk

De deels monumentale boerderij is gerenoveerd en verbouwd tot een eigentijds full service horecabedrijf, waarbij de authenticiteit van de locatie behouden is gebleven. Oldenkott Gastro vormt werkelijk het hart van de euregio; de terrassen met uitzicht over de Duitse en Nederlandse landerijen laten grenzen vervagen en versterkt het gevoel van samen zijn. De combinatie van Duitse kwaliteit en Nederlandse gastvrijheid maakt Oldenkott Gastro tot een groot succes.

Het restaurant

Het restaurant heeft eerst een update gekregen en de oude schuur is nu omgetoverd tot ‘ feestlocatie’. De kwaliteit van het restaurant begint in de keuken; dus daar is de inrastructuur aangepast aan deze tijd. Er staat een nieuwe moderne keuken. Een topkok, het juiste menu en de gastvrije bediening moeten de gasten doen verlangen naar een volgende keer en dat gebeurt. Het menu wordt regelmatig vernieuwd, terwijl de zogenaamde klassiekers blijven. In alles wil Oldenkott Gastro kwaliteit brengen. Geen machinekoffie en fabrieksgebak, maar versgemalen koffie met zelfgemaakte monchou of ‘apfelkuchen’. Zelfs het ijs is ambachtelijk zelfbereid. Voor de grote eters zijn de klassiekers Mixed Grill en onbeperkt Spareribs favoriet, maar voor de fijnproevers ook staat Angus Bavette of zelfs Wagyu op de kaart.

Oldenkott Eiscafe

Oldenkott Eiscafe is inmiddels ook onderdeel van het geheel. Het bereidt schepijs voor de nagerechten, maar een terrasbezoek voor een frisse coupe of een sorbet is ook mogelijk. Zelfs voor een ijsje in de hand, kun je terecht bij Oldenkott Eiscafe.

Kom eens langs aan de Wennewick 1 in Vreden, Duitsland en ontdek de Oldenkott familie: Oldenkott Gastro | Oldenkott Bed&Breakfast | Oldenkott Eissalon | Fest Bei Oldenkott Gastro.

Van record naar record dankzij het publiek!

ENSCHEDE/HAAKSBERGEN - Elk jaar staan Lionsclubs Haaksbergen en Lionsclub Enschede weer verbaasd over het enthousiasme bij het inzamelen van zowel de Douwe Egberts-punten als het oude en vreemde geld.


Rond de feestdagen proberen de serviceclubs aandacht te geven aan die groepen mensen, die het met minder moeten doen dan de gemiddelde Nederlander. Hiervoor spannen zij zich al vele jaren in om door het inzamelen van D.E.-punten (heel veel) pakken koffie voor de Voedselbank Enschede-Haaksbergen te regelen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om al het voor u onbruikbare geld (zowel oud als buitenlands) te doneren aan een actie om staaroperaties in derde wereldlanden mogelijk te maken. En het is weer gelukt! In een mooie samenwerking hebben de 2 Lionsclubs uit Enschede en Haaksbergen het resultaat van voorgaande jaren weten te overtreffen. Kinderen van 4 basisscholen uit Haaksbergen en bezoekers van de J.P. van de Bentstichting hebben geholpen met het sorteren en tellen van zowel de D.E.-punten als het oude geld. Zo snijden de messen aan meerdere kanten. En de resultaten mogen er zijn:
Door de 20% extra donatie van Douwe Egberts zelf kwam het landelijk aantal pakken koffie op 130.000. Hiervan werd door onze regio met maar liefst 1.300 pakken bijeen gebracht! Voorwaar een fantastische prestatie en dat vooral met de medewerking van het publiek! Daarnaast is er ook nog eens 70 kg. aan oud en vreemd geld weten te verzamelen, waardoor 300 blinde mensen middels een oogoperatie geholpen kunnen worden om weer te kunnen zien. Prachtige resultaten, die in grote dank worden afgenomen, getuige de dankkaart, die uit Nepal is ontvangen van dankbare ex-patiënten. Zie http://www.fightforsight.nl.

Doneren

Sinds kort staat voor de inzameling van oud en vreemd geld een zuil bij Albert Heijn XL in het Miro Center aan de Zuid Esmarkerrondweg in Enschede en bij de Rabobank op De Kalter in Haaksbergen. Deze zullen daar het komende tijd blijven staan, zodat u ook het lopende jaar kunt blijven inleveren. En zeker in deze periode van vakanties kunt u ook uw restanten van uw vreemd geld doneren.

Wie weet: op naar nieuwe records!

Schateiland wint Kaliber Battle!

ENSCHEDE - Vrijdag 28 juni was het een feestje in het Muziekcentrum. De Wilmersbergzaal was gevuld met honderden vrolijke kinderen uit verschillende groepen 4. Zij gingen deze avond strijden om de titel Meest Muzikale Klas van Enschede.


De elf klassen die dit jaar hebben meegedaan komen van de basisscholen Drakensteyn, De Bron, Marcellinusschool, Menkotoren, Anna van Buren (twee groepen), Lonnekerschool, Park Stokhorst, Schateiland (twee groepen) en Het Stadsveld. De klassen werden beoordeeld door een driekoppige jury, bestaande uit Nicolas Mansfield (directeur en artistiek leider Nederlandse Reisopera), Wieke Jellema (Manager sociaal domein & onderwijs Kaliber Kunstenschool) en Duco Akkerman (trompettist, o.a. bekend van SuperKids en zijn optreden op Pinkpop met Chef'Special). De kinderen werden begeleid door de Kaliber Live Band en de Battle werd gepresenteerd door Tessa Kortenbach.
Meest muzikale klas
Na een zinderende avond vol fantastische optredens gingen de leerlingen klas 4a van Basisschool Schateiland er met de eerste prijs vandoor. Zij mogen zich voortaan de Meest Muzikale Klas van 2019 noemen! De jury was erg onder de indruk van hun enthousiaste en muzikale uitvoering van 'Masterchef'. De tweede en derde prijs werden gewonnen door klas 4b van Anna van Buren met 'Spoken gluren bij de buren' en klas 4a van Anna van Buren met 'Zwaai maar mee'. Juichend en springend kwamen de prijswinnaars hun bekers in ontvangst nemen. Ook de andere klassen kregen een mooie beker en lovend juryrapport mee naar huis. Niet alleen de kinderen hebben genoten, ook de ouders, opa's en oma's en vrienden in de zaal gingen helemaal mee in het enthousiasme. De Battle is een echt familiefeest waar lang naartoe wordt geleefd. Met deze ervaring wil Kaliber Kunstenschool de kinderen laten zien hoe kunst en cultuur je leven kunnen verrijken. De deelnemers krijgen elke week muzieklessen van vakdocenten van Kaliber Kunstenschool.

Langste Vlooienmarkt

ENSCHEDE - Op Vliegveld Twenthe wordt de langste vlooienmarkt van Nederland georganiseerd op zondag 7 juli.

Op de landingsbaan van Vliegveld Twenthe vind je een drie kilometer lange vlooienmarkt. Op deze markt vind je allerlei diverse tweedehands spullen waar de een van af wil en jij misschien blij van kunt worden! Deze vlooienmarkt wordt 's ochtends om 09.00 uur geopend en sluit 's middags om 16.00 uur. Deze vlooienmarkt is gratis te bezoeken. U vindt Vliegveld Twenthe aan de Vliegveldweg 345 in Enschede.

Rit met de Stoomtrein

HAAKSBERGEN - Stap de trein in en ga een stukje mee in de spoorweggeschiedenis van Haaksbergen en de omgeving. De rit die je kunt maken in een echte stoomtrein is voor veel bezoekers een echt hoogtepunt van het bezoek aan Museum Buurtspoorweg.


Bij dit museum wordt de geschiedenis van de lokale spoorwegen op een levende manier verteld aan de bezoekers. Naast alle verhalen kunt u ook ervaren hoe het rijden in een echte stoomtrein aanvoelt. Vanaf het moment dat de bezoeker een kaartje koopt, stapt hij of zij in een stuk spoorweggeschiedenis. Museum Buurtspoorweg bevindt zich aan de Stationsstraat 3 in Haaksbergen. Kinderen tot en met drie jaar kunnen het museum gratis bezoekers. Kinderen tussen de 4 en 11 jaar betalen €6,75 en volwassenen betalen €9,75 per persoon. De tickets zijn online verkrijgbaar op www.museumbuurtspoorweg.nl/bestel-hier-je-online-tickets of bij het loket.

Zomerwandelingen

HAAKSBERGEN - Wandelkring DIO organiseert in de vakantieweken weer zomeravondwandelingen.


Speciaal voor de toerist en de 'thuisblijvers' in de komende vakantieweken organiseert de Wandelkring DIO op zes woensdagavonden weer haar zomeravondwandelingen. De wandelaars hebben de keuze uit een 5 of 10 kilometer lange route. Er zijn diverse startplaatsen waar tussen 18.30 uur en 19.30 uur gestart kan worden. De routes zijn uitgezet door de vele prachtige natuurgebieden die Haaksbergen en zijn omgeving rijk is. Er is een routebeschrijving aanwezig en ook is de route bepijld. Inlichtingen over deze wandeling vindt u op www.wkdio.nl. Inschrijven hoeft niet vooraf, maar kan gewoon bij de startplaatsen. De kosten zijn € 2,50 per persoon, indien u nog een mooie medaille wilt, betaalt u € 1,50 extra.

Data

De wandelingen vinden plaats op 10, 17, 24 en 31 juli en 7 en 14 augustus. De startlocatie is elke week anders.

Verstandig zonnen

TWENTE - Veel Twentenaren genieten van de zonnige zomerdagen. Echter, is het wel raadzaam voorzorgsmaatregelen te nemen om schadelijke effecten van de zon zoveel mogelijk te beperken.

Een te grote (onbeschermde) blootstelling aan deze stralen kan diverse vormen van huidkanker veroorzaken, waarschuwt het KWF. In de database van Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) is te zien dat het aantal gevallen van huidkanker in de periode tussen 2010 en 2018 met 25 procent gestegen is. In 2010 werden nog 12.933 gevallen van huidkanker gemeld, vorig jaar liep dit op tot 16.182. Naast de epidemiologen van het IKNL constateren ook diverse andere specialisten zoals dermatologen dat het aantal gevallen van huidkanker de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Maar hoe kunt u zelf de schade van de zon zoveel mogelijk te beperken?

Veilig zonnen
De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerealogie en het KWF hebben een aantal adviezen omtrent het beschermen tegen uv-straling. Allereerst: smeer u goed in tijdens de zonnige dagen! Het is verstandig om niet bedekte huid te beschermen met tenminste factor 15. Bij kinderen en huidtype 1 (Verbrandt zeer snel, wordt niet of nauwelijks bruin, rossige huidtype) wordt aangeraden om tenminste factor 30 te gebruiken. Ook tijdens vrije tijd en vakantie is deze factor aan te raden. Vergeet hierbij ook vooral niet u onder de randen van uw kleding in te smeren. Bent u een langere tijd buiten? Breng de zonnebrand dan meermaals op een dag aan. Ook kunt u uzelf middels dichtgeweven kleding en hoofdbedekking extra beschermen tegen de zon. Verder is het verstandig om niet tussen 11.00 en 15.00 uur de zon in te gaan en u extra te beschermen in gebieden dichter bij de evenaar, in de bergen, in de sneeuw of op droog zand.

Zonnebank: liever niet
Vermijd de zonnebank liever. Maar één in de week kan toch geen kwaad, denkt u? Nou, volgens het KWF staat elke keer dat je onder de zonnebank gaat gelijk aan de hoeveelheid uv-straling van een dag naar het strand. Als je dit elke week een keer zou doen, zou dit in een jaar neerkomen op 52 extra stranddagen, en ja, dat is heel wat extra uv-straling.

Laat vliegangst je vakantie niet verpesten

TWENTE - De motoren draaien op volle snelheid; een imposant geluid bij de nieuwe Boeing 787 van de KLM. Ik geniet, maar de passagier naast me probeert zijn armleuningen tot stof te knijpen. Vliegangst is voor sommige mensen zo'n hindernis dat ze niet op vakantie durven met het vliegtuig. Wat kun je beter wel en niet doen om vliegangst de baas te worden?

Vliegen is statistisch de veiligste vorm van vervoer. Vliegtuigen worden dagelijks onderhouden en voor elke vlucht geïnspecteerd. Dankzij moderne bouwtechnieken, een uitgebreid netwerk van luchtverkeersleiding en meer is het risico op een vliegongeluk bijzonder klein. En toch helpt dit niet om de psychologische vliegangst weg te nemen.

Comfort voorop
De stress van het vliegen kan groter worden wanneer je minder comfortabel bent. Een stoel aan het gangpad helpt al veel; je kunt af en toe rondlopen wat rust geeft. Een zitplaats bij de vleugels is ook van nature stiller. Verder is het verstandig om ruime, comfortabele kleding te dragen om het beklemmende gevoel weg te nemen. Ontspannings- en ademhalingsoefeningen kunnen voor en tijdens de vlucht je stressniveau verlagen. Wees ook eerlijk over vliegangst tegen cabinepersoneel; zij kunnen u dan tijdens de vlucht helpen als het nodig is.

Medicatie
Veel mensen zijn geneigd om vliegangst met medicatie op te willen lossen, of met enkele borrels tijdens de vlucht. Niet verstandig: sterkere, chemische kalmerende middelen kunnen verkeerd vallen tijdens de vlucht, waardoor je eerder onrustiger zou worden. Zo kunnen slaapmiddelen zorgen voor onverwachte reacties. Menig passagier eindigde zijn vlucht vastgebonden aan een stoel als gevolg van gevaarlijk gedrag onder invloed van slaapmiddelen. Natuurlijke middelen zoals valeriaan en melatonine kunnen helpen om wat rust te vinden tijdens een lange vlucht. Alcohol kan men beter helemaal vermijden omdat dit zorgt voor uitdroging en het effect sterker is dan op de grond.