Hart van Enschede - Haaksbergen

3 mei 2019

Hart van Enschede - Haaksbergen 3 mei 2019


Herdenken en vieren

ENSCHEDE - De Nationale Herdenking was oorspronkelijk bedoeld om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Een belangrijk moment om stil te staan bij wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd.


Op de website van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies staan vele cijfers over WOII. Zo staat er vermeld dat er ongeveer 102.000 personen slachtoffer zijn geworden van de Jodenvervolging. Mensen die gedood zijn om wat ze waren, zonder enige andere reden. Tegenwoordig gebeurt dat nog steeds en dus blijft het belangrijk om er steeds bij stil te blijven staan. Op 4 mei worden deze slachtoffers tijdens de twee minuten stilte herdacht. En niet alleen zij, maar op 4 mei worden allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties herdacht.

Programma
In Enschede bestaat het programma van de herdenking onder andere uit de stille tocht die om 19.00 uur start bij het stadhuis aan de Langestraat en die naar het Volkspark gaat. Daar zal bij het bij het monument van Mari Andriessen om 20.00 uur twee minuten stilte in acht worden genomen. Deze worden afgesloten met het blazen van 'The Last Post'.

Vieren
Op 4 mei om 18.30 uur werd de onvoorwaardelijke overgave van alle Duitse troepen in Nederland, noordwest-Duitsland, Helgoland en Denemarken geaccepteerd. De onvoorwaardelijke overgave treedt op 5 mei 1945 om 8.00 uur in en dat Nederland dan weer vrij is, wordt jaarlijks gevierd op 5 mei.

Voor iedereen
Op 5 mei is er in Enschede een Vrijheidsfestival. Om 12.00 uur zal het vrijheidsvuur worden ontstoken en de vlag worden gehesen op de Oude Markt. Tot 18.00 uur kunnen kinderen zich vervolgens vermaken op de Oude Markt met diverse activiteiten. Verder is er op het terrein van Universiteit Twente een festival voor iedereen. Hier zullen onder andere Tony Junior, Famke Louise en Freddy Moreira op het podium staan. Alle leeftijden zijn welkom en de toegang is gratis.

FC Twente Vrouwen is kampioen van Nederland!

ENSCHEDE - Het team won vrijdagavond met 2-3 bij concurrent PSV en door het puntverlies van Ajax is FC Twente Vrouwen niet meer te achterhalen.


Vlak voor tijd stond de 2-2 nog op het scorebord. Het was spannend tot de laatste minuten en in de extra tijd was het Jassina Blom met een fantastische solo actie die FC Twente Vrouwen alsnog op 2-3 schoot. Met nog twee minuten blessuretijd te gaan, werd de spanning groter en uiteindelijk sleepte FC Twente Vrouwen de overwinning over de streep. Na een minuut wachten werd duidelijk dat concurrent Ajax Vrouwen gelijk had gespeeld en FC Twente Vrouwen kampioen is van de Eredivisie Vrouwen!

Vrijdag 3 mei speelt FC Twente Vrouwen de laatste thuiswedstrijd tegen Ajax Vrouwen, de aanvangstijd voor deze wedstrijd is 17.00 uur (de wedstrijd stond oorspronkelijk gepland om 19.30 uur). De wedstrijd is op thuislocatie Sportpark 't Wilbert (Achilles '12 te Hengelo). Na afloop van de wedstrijd FC Twente - SC Cambuur(vrijdag 3 mei aanvang 20.00 uur) zal de selectie en staf van FC Twente Vrouwen worden gehuldigd op het veld in de Grolsch Veste.

Jaargang: 9 • Nr 331• Wk 18

Afscheidsconcert van Voice Male bij theater De Kappen

HAAKSBERGEN - Na ruim twintig jaar zet Voice Male, de bekendste a capella groep uit Vlaanderen, er een punt achter. Dat vieren ze met een korte en krachtige afscheidstournee door Vlaanderen en Nederland en op uitnodiging van Het Stedelijk Lyceum Enschede komen ze naar Theater De Kappen in Haaksbergen op vrijdag 10 mei om 20.00 uur.


Ze hebben bakken ervaring opgedaan in binnen- en buitenland en dat zal helemaal duidelijk worden tijdens de voorstelling. Wat het precies zal worden, is nog een verrassing, maar u kunt verwachten dat er een combinatie van verhalen van vroeger, een reis door de tijd, liedjes van toen en nu, een lach een traan, een kippenvelmoment, iemand die zijn tekst vergeet, een gemist danspasje, een blik achter de schermen, of in de tourbus, een schuine mop, gedraai met ogen, een gewaagd arrangement, pakkende vertolkingen, nachtegalenzang, handgeklap, voetgestamp, geen polonaise, kledij waar toch net iets langer over had nagedacht kunnen worden, The Lion Sleeps Tonight, veel toemtoem en pampam, … en wat ongemakkelijk geschuifel als het doek uiteindelijk valt. Had u nog niet de kans om hen te gaan bekijken? Aarzel dan niet!

Kaartverkoop
Kaarten zijn te verkrijgen via Theater De Kappen, Blankenburgerstraat 40 - 42 in Haaksbergen. Bel 053 - 573 02 00, bezoek de website www.dekappen.nl of ga naar de theaterkassa, maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 tot 12.00 uur en vanaf een uur voorafgaand aan voorstellingen.

Column

Oud

Jan Mulder wil het eeuwige leven hebben. Dat vertelt hij tenminste in de zaterdagbijlage van Tubantia van vorige week. Eerder was hij al bij Jeroen Pauw over hetzelfde onderwerp. Zijn stelling is grofweg; schakel de ouderdomsgenen uit en hij is ervan overtuigd dat medici daartoe binnenkort in staat zijn. Het lijkt alsof Jan gelijk zou kunnen krijgen, we zijn een heel eind op weg om zeer kwaadaardige ziektes te ontrafelen en daarvoor nieuwe behandelwijzen te ontwikkelen. Misschien is dat op de lange termijn wel niet eens het grootste probleem. Als je meegaat in de denkwereld van Jan Mulder zijn de gevolgen veel groter. Bijvoorbeeld de groei van de wereldbevolking als gevolg van het niet sterven, of de selectie van geschikte kandidaten, of de kosten van de behandeling, of de gevolgen voor de directe omgeving van de behandelde, etc. Trouwens veel van deze vraagstukken zijn zonder het eeuwige leven ook actueel. Mensen die echt oud worden, klagen vaak over het wegvallen van familie, vrienden en kennissen; je blijft eenzaam achter met alleen vreemden. En uiteraard blijft de gezondheid een probleem; je kunt misschien het ouderdomsgen uitschakelen, maar betekent dit dat je nooit ziek wordt? Er overlijden veel oudjes aan simpele ziektes als griep, of wordt die ook vernietigd? Er ontstaat een tweedeling in de maatschappij; zij die behandeld zijn of worden en zij die dat niet zijn. En dan heb je het over de kwaliteit van het leven. Wat heb je eraan als je niet kunt lezen als verwoed boekenverslinder? Wat aan het eeuwige leven als je als muziekliefhebber geen noot kunt spelen of horen? Iets vergelijkbaars als Jan Mulder had enige maanden geleden Emile Ratelband. Hij wou via de rechter regelen dat zijn geboortedatum aangepast zou worden aan zijn leeftijdsgevoel. Jonger natuurlijk, niet ouder. Uiteraard kreeg hij geen gelijk van de rechter, die ziet al die gekken al voor de hekken van de rechtbanken en stadhuizen staan om hun geboortedatum te wijzigen. ("Wanneer wilt u geboren zijn? Gisteren?") Blijft de vraag: Waarom doen de heren van radio en tv dit? Dat is simpel, ze verdienen er geld mee. Maar ze moeten wel iets hebben met het onderwerp, het moet iets meer zijn dan een pr-stunt. Diep in hun hart willen ze jong en onsterfelijk zijn. Ik ben bang dat ze het niet redden, Jan en Emile. Het leven en gezondheid wensen we iedereen toe, maar verdiend heb je niks. Het leven is een toevalstreffer met als kompas het DNA. Geniet van het leven en betreur niet dat het zo afgelopen kan zijn. Zo lang je leeft, leef je en als je dood bent, merk je er niets meer van. Jan zegt bang te zijn voor de saaiheid van de dood. Ik kan hem geruststellen; hij zal zich geen seconde vervelen. Ondertussen zijn Jan en Emile bezig met hun huidige leefsituatie door een aanvulling op hun AOW-uitkering, maar vergeet niet, het laatste hemd heeft geen zakken.

Alzheimer Café

ENSCHEDE - Op maandag 6 mei is er weer een avond van het Alzheimer Café in Enschede. De avond wordt georganiseerd door Alifa Welzijn Ouderen in samenwerking met zorgorganisaties.


Het thema van deze bijeenkomst is 'Gedrags-en stemmingsproblemen'. Voor deze avond is Ester Geurtzen, psycholoog bij de Posten, bereid gevonden om gastspreker te zijn. Er zal onder andere gekeken worden naar hoe om te gaan met ander gedrag. Ook emoties als boosheid, verdriet, angst en verwardheid zullen deze avond aan bod komen evenals het claimgedrag dat iemand met Alzheimer kan vertonen.

Lotgenotencontact
Zoals gebruikelijk in het Alzheimer Café is er voor bezoekers volop gelegenheid om met lotgenoten in contact te komen en vragen te stellen. Tevens is er schriftelijke informatie aanwezig.

Praktische informatie
Deelname aan het Alzheimer Café is gratis. Men hoeft zich niet op te geven of te reserveren, de inloop is vrij. Het Alzheimer Café wordt gehouden bij Wijkcentrum de Roef aan de Pastoor Geertmanstraat 17. De zaal is vanaf 19.00 uur geopend, het programma begint om 19.30 uur en zal om 21.00 uur ten einde zijn. Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen met Wil Varwijk van Alifa Welzijn Ouderen via 053-4320122 of per e-mail via w.varwijk@alifa.nl

Lente op Hof Espelo

Foto: Marco Gerritsen

ENSCHEDE - Zie, ruik en hoor de lente! Ga zondag 5 mei mee met de Lentewandeling op Hof Espelo. Met de gids van Landschap Overijssel ontdekt u hoe ook de natuur lentekriebels krijgt.


Zoemende bijtjes, fladderende vlinders, groene knoppen aan bomen en struiken en vogels die zich aan het nestelen zijn. Nu de lente is begonnen, gebeurt er heel veel in de natuur. Alles komt weer tot leven. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in de natuur in het voorjaar? Hoe weten de dieren en bomen dat het weer mooi weer wordt? Welke dieren komen uit hun winterslaap? En welke bomen worden het eerste groen? De gids vertelt onderweg van alles. De wandeling is leuk voor het hele gezin.

Praktische informatie
De Lentewandeling is zondag 5 mei. Het begint om 11.00 uur en duurt tot ongeveer 13.00 uur. Locatie is bezoekerscentrum het Koetshuis, Weerseloseweg 259 in Enschede. Vooraf aanmelden is niet nodig. Bijdrage voor de activiteit is €5,00 per persoon, €2,50 per kind. Graag ter plekke contant voldoen. Donateurs van Landschap Overijssel mogen gratis mee op vertoon van hun pas.
Foto: Marco Gerritsen

Wat maak jij?
Live visuals met oude Amiga computers.

Wat maakt jouw werk speciaal?
In tegenstelling tot de meeste veejays die met macs of PC's werken gebruik ik stokoude Commodore Amiga computers. In de afgelopen 20 jaar heb ik die meegesleept over de hele wereld, o.a. naar New York, Moskou, Las Vegas, LA, Melbourne en Barcelona. Mijn werk is elke keer anders omdat het live gemaakt wordt en het zich onderscheidt van anderen vanwege het minimale karakter. De computers zijn oud en dat maakt dat mijn werk blokkerig is met een beperkt aantal kleuren. Dit betekent ook dat de beelden die ik gebruik een hele eigen look hebben.

Waar kunnen we jouw kunst zien?
Soms in expo's maar meestal op festivals en in clubs. Volgende maand (mei) in Lyon, in juni in Utrecht, juli op het Dour festival en Lowlands in Augustus. Zie ook www.facebook.com/Thecmen/.

Welke bekende kunstenaar bewonder jij?
In mijn vj vak ben ik fan van Raquel Meyers, die met commodore 64's kunst maakt.

Wat betekent Enschede voor jou?
Enschede is een fijne, rustige plek om te kunnen werken en om weer thuis te komen na verre reizen.

Tot an de boch kö'j kiekn;
doarnoa vertrouwen!

Maandag 6 mei 10:00 uur

Netwerkwandeling voor succesvoller solliciteren

Foto: Evenmens, L. Smit

HENGELO – Op dinsdag 7 mei kunnen deelnemers uit de community van DeBroekriem meedoen met een netwerkwandeling waarbij ervaringen en kennis gedeeld kunnen worden om succesvoller te solliciteren! De meet-up voor werkzoekenden wordt in Hengelo georganiseerd door Kim van Boltog en Renate Mensink, eventmanagers bij DeBroekriem.

Gedurende een wandeling komen de deelnemers op een gemakkelijke manier met anderen in gesprek, want dat gaat als vanzelf wanneer men in beweging is. Hiernaast geeft wandelen in de natuur rust en ruimte. Eventmanagers Kim en Renate hebben verschillende werkvormen bedacht waar gedurende de wandeling op een speelse manier mee aan de slag wordt gegaan. Het thema van deze meet-up is 'Verbinding'.

Locatie en aanmelden
De Meet up 'Interactieve Netwerkwandeling 'Rondje Oele' vindt plaats op dinsdag 7 mei 2019 van 10.00 tot 13.00 uur. Verzamelen om 09.45 uur bij Erve het Geurts aan de Geurdsweg 20 in Hengelo. Deelname is gratis, maar aanmelden is een vereiste en kan via https://www.debroekriem.nl/event/interactieve-netwerkwandeling-rondje-oele/.

Praktische informatie
Zorg voor geschikte kleding en schoeisel en neem een flesje water mee. Consumpties na afloop zijn voor eigen rekening. Houd rekening met de omgeving, want Erve het Geurts is ook een zorgboerderij.

Over DeBroekriem
DeBroekriem is een landelijk activiteitenplatform voor en door werkzoekenden. In-between-jobbers organiseren inspirerende meet-ups en workshops voor werkzoekenden. Deelnemers werken actief aan het onderhouden en uitbreiden van hun netwerk en ontmoeten collega-baanzoekers.

Column

Groen

Het is weer raak! Deze keer in stadsdeel Oost. Een oude, beeldbepalende eik wordt geveld, omdat aan de Schipholtstraat / Broekheenseweg acht bouwkavels worden uitgegeven. Bij meerdere raadsleden waren vragen binnengekomen over de kap van de eik en wethouder Van den Berg had toegezegd de eik vooralsnog te laten staan en in te passen in het bouwplan. Dan denk je als raadslid: "Heeft hij mooi geregeld…" totdat wij afgelopen week een mail ontvingen van de wethouder dat de boom toch gekapt gaat worden. De eik staat te dicht op de kavelgrens en bij verkoop van de kavel is de gemeente verplicht om de grond bouwrijp op te leveren, zegt de wethouder. De kavel moet vrij zijn van boomstronken, stobben, kabels etc. Alsof je geen kavel in Enschede kunt verkopen met een oude boom op de erfgrens. Bovendien als er al leidingen liggen van nutsbedrijven, worden die natuurlijk gewoon gebruikt en niet weggehaald. Dus hoezo moeten alle leidingen worden verwijderd? Bouwrijp maken, wil echt niet zeggen dat alles weg moet! Wel had Van den Berg in overleg met omwonenden besloten elders drie bomen terug te poten. Dat is netjes.


Het gaat EnschedeAnders om het principe. Hoe ga je om met bestaand groen bij de uitgifte van bouwkavels? Aan de Schipholtstraat had natuurlijk de kavel met de eik op de erfgrens gemakkelijk behouden kunnen worden. Je past het bouwplan iets aan , verkoopt de kavel met behoud van de eik als voorwaarde en geeft de koper bijvoorbeeld ietsje meer grond. In het Vaneker werden oude houtwallen gesloopt voor bouwkavels en werd de historische boomgaard gekapt voor twee bouwkavels. Als we doorgaan in Enschede op deze manier, projectontwikkeling vanuit dollartekens, dan snijden we ons zelf in de vingers.


Tegenwoordig hebben wij de mondvol over duurzaamheid. Bomen halen CO2 (koolstofdioxide) uit de lucht en zetten die om in zuurstof. De zuurstof geven ze af aan de lucht. Daarom zijn wij grote voorstander van meer groen, vooral ook in de bebouwde kom. Een jonge boom vervangt niet het effect van een oude, beeldbepalende boom!


In 2017 heeft de Universiteit van Wageningen onderzoek gedaan hoe groen de bebouwde kom van de Nederlandse gemeenten zijn. Let wel: binnen de bebouwde kom. Enschede stond op plaats 146. Gelukkig zijn er projecten zoals de Groene Loper (een project dat bestaande groen initiatieven verbindt en deze zichtbaar maakt, zodat zoveel mogelijk mensen in aanraking komen met de natuur), maar op de ranglijst van groene gemeenten moet Enschede stijgen. Want een groene stad geeft schone lucht! Daar wil je wonen!

Margriet Visser
EnschedeAnders

Budget vrij voor culturele proeftuinen in Twente

ENSCHEDE - Er komt in 2019 en 2020 meer budget vrij vanuit de overheid voor culturele vernieuwing. In totaal 4 miljoen euro moet de cultuur op verschillende plekken in Nederland een stimulans geven. In Twente gaat dit budget naar de Proeftuin Maakplaatsen-Generators.

Cultuur is een belangrijk onderdeel van de samenleving, en helaas een onderwerp waarop sterk is bezuinigd de afgelopen jaren. Subsidies verdwenen en veel projecten konden geen doorgang meer vinden. Het nieuws van minister van Engelshoven was dan ook goed nieuws voor velen: er komt meer geld vrij voor culturele projecten. "Cultuur groeit en bloeit in alle provincies. Met deze financiële impuls wil ik die ontwikkeling verder stimuleren." aldus van Engelshoven.

Maakplaatsen
Het Twentse project krijgt een bijdrage van 325.000 euro en kan daarmee van start gaan. Het project omvat veel initiatiefnemers en helpende handen, waaronder het Enschedese bedrijf Tetem, Twentse gemeenten, het ROC van Twente en de Universiteit Twente. De maakplaatsen zijn zoals het klinkt: plaatsen waar mensen zich bezig kunnen houden met technologie en praktische oplossingen. Maakplaatsen stimuleren vakmanschap en zorgen ervoor dat ook in de toekomst voldoende praktijkgerichte krachten beschikbaar zullen zijn in de regio Twente.

Generators
De maakplaatsen is waar het gebeurt, maar dit heeft een drijfveer nodig. Deze bevindt zich in de generators, de platformfunctie vanuit het project. Daar houdt men zich bezig met innovatie en technologie. Op de maakplaatsen wordt het aanwezige talent benut en verder uitgebreid terwijl de generators zorgen voor het aantrekken van nieuwe aanwas.

Landelijk
Twente is niet de enige regio met deze culturele proeftuinen. In totaal gaan er 15 proeftuinen van start in het land. De initiatiefnemers hebben hoge verwachtingen van dit project in Twente. "Twente heeft als innovatieve maakregio burgers nodig die geïnteresseerd zijn in techniek en in staat om in een technologische omgeving te werken. Er is veel vakmanschap in de regio aanwezig, dat vaak van vader op zoon overgaat, dat moeten we benutten." De proeftuinen moeten tevens dienen als brug tussen het onderwijs, bedrijven en de cultuursector.

Volle agenda voor Orkest van het Oosten in de maand mei

ENSCHEDE - Deze maand speelt het Orkest van het Oosten haar laatste concerten van seizoen. Maar ondanks dat hun seizoen ten einde loopt is de agenda nog goed gevuld de komende weken. Onder andere het afscheidsconcert van dirigent Ed Spanjaard op 24 mei staat genoteerd.


Spanjaard neemt op 24 mei afscheid van het orkest als vaste dirigent. Die avond staat het orkest in het Muziekcentrum Enschede voor een vioolconcert Bartók door Ferschtman. Hoewel al Bruckners symfonieën romantisch zijn, verdient zijn populaire Vierde deze bijnaam bij uitstek. Het ademen van de wouden. Het stromen van de beken. Het koeren van de hoorns. Met recht 'De romantische'. Fraai om het seizoen mee af te sluiten. Maar eerst het vioolconcert van de verliefde Bartók, liefdevol en virtuoos vertolkt door een van Nederlands grootste violistes Liza Ferschtman.

Klassiek in je smoel
De volgende zag, op 25 mei, brengt het Orkest van het Oosten twee werelden tezamen. Ze weten klassiek te combineren met de hedendaagse popmuziek tijdens "CLASSSH". De klassieke klanken vermengen zich met fijne elektrotunes. CLASSSH bezorgt een onvergetelijke avond met symfonische muziek in de meest pure vorm: zonder etiquetteregels, mét adventure seats en – letterlijk – aaibare musici. Een CLASSSH tussen traditie en beleving van nu. Bite size klassieke muziek in een totaal andere setting. Kijk voor meer informatie op www.classsh.nl. Beide optredens worden gehouden in het Wilminktheater, de kaartverkoop verloopt dan ook via www.wilminktheater.nl.

Beethoven en Mozart
Iets eerder, namelijk op 10 mei, staat het orkest wederom in het Wilminktheater voor een muzikale avond. Dit maal staat de avond in het teken van muziek van meestercomponisten Beethoven en Mozart. Mozart en Beethoven raken elke generatie weer recht in het hart. Het zal nooit anders zijn, hun taal blijft universeel en onvervangbaar. Mozart: hemelse schoonheid. Beethoven: menselijke onstuimigheid. Het orkest onderhoudt al jarenlang een internationaal hoog gewaardeerde Beethoventraditie. In zijn Achtste symfonie haalt Beethoven grappen uit. Zo is deel 2 een ode aan de metronoom. In het derde deel, het menuet, gaat hij terug naar vóór Mozart, en de finale begint pas goed als het eind al lijkt te naderen: een slot zonder weerga. Dirigent van deze avond zal Massimiliano Caldi zijn. Aanvang is om 20.00 uur en kaarten zijn verkrijgbaar via de kassa van het Wilminktheater of online op www.wilminktheater.nl.

Agenda
Het Orkest van het Oosten heeft behalve bovengenoemde optredens nog meer in de planning. Benieuwd? Kijk dan voor de gehele agenda op www.ovho.nl/.

ELLEN Stoffen: Je eigen mode maken

HENGELO - Het is en blijft een leuke hobby: het zelf mode maken met behulp van verschillende mode bladen.


Wij verkopen de modebladen My Image, Stitched By You en de kinderbladen B Trendy en Poppy. Voor de patronen uit deze bladen hebben wij een aantal stoffen in onze winkel en natuurlijk de benodigde fournituren, zoals patroonpapier, ritsen, knopen en garens van Goldmann, Gütermann en binnenkort ook van Mettler. Zo zorgen wij er voor dat u in één keer kunt slagen voor alle benodigdheden om iets leuks te maken.

Inspiratie
Om alvast inspiratie op te doen, kunt op onze site, www.ellenstoffen.nl, in de fotogalerij kijken. Hier ziet u een greep uit ons stoffenassortiment en niet alleen uit de boven genoemde modebladen. Bijvoorbeeld uit de mei en juni editie van de La Maison Victor hebben wij een aantal stoffen op voorraad. Ook komen onze stoffen voor in andere bladen zoals de Burda, Knip & Knippie. Ons team helpt u graag om de juiste stof en fournituren bij een patroon te kiezen.

Graag tot ziens in onze winkel aan de Bandoengstaat 50 te Hengelo.

Elk jaar weer hetzelfde liedje

TWENTE - Ook dit jaar werden er weer enkele dagen voor Koningsdag Nederlanders geïnterviewd of de monarchie nog van deze tijd is. Elk jaar hoor je weer dat een koning c.q. koningin wel erg veel belastinggeld opslokt. Is dat echt de reden? Ik heb zo mijn twijfels. Is de echte reden misschien jaloersheid. Deze anti groep zou steeds groter worden volgens de sociale media.

Enquête

Nu is een enquête erg beïnvloedbaar, het is afhankelijk van de vragen en in welke vorm en welke groep je het meest bevraagt, jongeren of ouderen. Als ik kijk hoeveel geld voetballers vragen voor het spelen voor een club en al helemaal wat voor transfer betaald wordt, dat moeten wij, de toeschouwer toch ook opbrengen. Wereld beroemde dj's of artiesten vragen heel veel geld om hun concert bij te wonen. Ticketprijzen zijn dik boven de honderd euro! Zou een president dan echt goed koper zijn?

Andere landen

Als ik lees over verschillende Afrikaanse landen die "zogenaamd" democratisch zijn. De presidenten die niet willen aftreden, dat er miljoenen uit de staatskas zijn verdwenen, hetzelfde geldt ook voor verschillende Aziatische landen. Als ik kijk na de voormalige Russische staten waar de presidenten in huizen wonen waar gouden kranen geïnstalleerd zijn, veel marmer etc., verdienen die dan in acht of twaalf jaar zoveel geld?

Koninklijke familie

Volgens mij wonen Poetin en Trump ook niet in een rijtjeswoning. Die Russische paleizen en "Het witte huis" waar de heren tijdelijk wonen worden betaald door de belastingbetalers. Waarschijnlijk wonen ze er ook gratis. Natuurlijk heeft onze koninklijke familie veel geld.

Generatie

Generatie op generatie is er veel geld binnengekomen, maar is dat dan meer dan de Heineken familie of andere "Multi" miljardairs, ik weet het niet. Als de koning en de koningin op staatsbezoek gaan nemen in hun kielzog heel veel CEO van bedrijven mee om het Nederlands product te promoten. We kijken alleen maar na de glimmer en niet wat voor werk ze echt verzetten, dat weten we niet eens. Misschien zou dit laatste eens duidelijker moeten worden.

Borbala

Geen HUP's meer

ENSCHEDE - Honden uitlaten wordt meestal gedaan om de hond zijn behoefte te laten doen. Dat mag dan bij een HUP, de hondenuitlaatplek, of elders, maar in dat laatste geval geldt wel de opruimplicht behalve in de losloopgebieden. Gemeente Enschede gaat hier verandering in brengen, want in mei gaan alle HUP's verdwijnen.


Op dit momenteel worden de HUP's inderdaad gebruikt als uitlaatplek, maar er worden ook veel zakjes met uitwerpselen achtergelaten in plaats van deze (thuis) in een afvalbak te gooien. Door het verwijderen van de HUP's kan er bezuinigd worden door de gemeente, omdat de kosten van het onderhoud van de plekken komen te vervallen. Wel zullen er extra afvalbakken geplaatst gaan worden ter vervanging van de HUP's. Na mei geldt dan overal de opruimplicht behalve in losloopgebieden. De uitlaatplekken zullen na verwijdering van de houtsnippers worden ingezaaid met gras of worden beplant.

Land, lucht en water

HAAKSBERGEN - Tot en met zondag 9 juni is in Kunstzaal Achterom de tentoonstelling van Gerda Hofman te zien.

Hofman houdt veel van weidsheid, de kleuren en lijnen van het lege land met de hoge lucht daar boven. Dat laat ze ook zien in haar schilderijen. U kunt deze schilderijen bewonderen op zaterdag en zondag van 14.00 tot 16.30 uur.

Vrijdag thuis tegen SC Cambuur

ENSCHEDE - Vrijdag speelt FC Twente de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur. Het duel in De Grolsch Veste begint om 20.00 uur en kaarten zijn verkrijgbaar vanaf €7,50 (Kidsclub/Young Reds) en €12,50 (volwassenen) via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsch Veste (welke op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur geopend is).


Voor de wedstrijd tegen SC Cambuur heb je een Clubcard nodig, per (Seizoen)ClubCard kunnen 4 kaarten worden besteld. Wanneer je niet in het bezit bent van een ClubCard, kun je deze tot vrijdag 17.00 uur gratis aanvragen via fctwente.nl/clubcard.

Inlooprondlei- ding Roombeek

ENSCHEDE - De ambassadeurs van het Huis van Verhalen verzorgen zaterdag 4 mei de maandelijkse inlooprondleiding door de wijk Roombeek.

De ontvangst is om 13.30 uur in de huiskamer van het Huis van Verhalen in Prismare aan de Roomweg165c. De rondleiding begint met een korte presentatie over hoe Roombeek er vroeger uitzag, de vuurwerkramp en de opbouw van de nieuwe wijk. Daarna neemt de ambassadeur de bezoekers mee voor een rondleiding. Kosten: 6 euro, inclusief koffie of thee. Graag contant te voldoen. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen via 053-4316288.

Batavierenrace

ENSCHEDE - Op vrijdag 10 mei start de 47e editie van de Batavierenrace.

De estafette start in het centrum van Nijmegen en eindigt bij de campus van Universiteit Twente. De Batavierenrace betreft de grootste estafetteloop van de wereld! De totale loopafstand bedraagt ruim 175 kilometer, waar ruim 8.000 atleten aan deelnemen. De laatste deelnemers zullen de finish rond 18.00 uur bereiken, waarna het grootste studentenfeest van de Benelux zal plaatsvinden. Hier zullen naar schatting zo'n 13.000 studenten uit hun dak gaan!

Het taalcafé

HAAKSBERGEN - Om Nederlands te leren spreken, lezen en schrijven bent u aan het juiste adres bij het Taalcafé bij Theater De Kappen.

Iedere dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur is het Taalcafé geopend. Het is een leerzame en leuke ochtend voor eenieder die de Nederlandse taal wil leren. U leert op deze leerzame ochtend de Nederlandse taal eigen te maken door gesprekken te voeren en in spelvorm met andere mensen. Aanmelden is niet verplicht en deelname is gratis.