Hart van Enschede - Haaksbergen

6 september 2019

Hart van Enschede - Haaksbergen 6 september 2019


Dronessubsidie moet hindernissen wegnemen

Shutterstock

ENSCHEDE - Drones zijn volop in ontwikkeling en bieden grote economische kansen, zeker in de regio Twente, waar bedrijven voorop lopen op het gebied van de hightech. Achterlopende regelgeving frustreert helaas de ontwikkelingen.

Het gebruik van drones en een veilig luchtruim gaan nu vaak niet goed samen. Dit geldt in het bijzonder voor een stedelijke omgeving, denk aan de veiligheid rondom ziekenhuizen. Door de onduidelijkheid omtrent botsende belangen blijven investeringen achter. Toch bieden drones veel kansen die onbenut blijven. Om een goede balans te vinden ontvangt Enschede nu 1,1 miljoen euro aan Europese subsidie voor het verder ontwikkelen en toepassen van dronetechnologieën. Dit is het programma "Aerial Uptake". Het hoofddoel is om obstakels te overwinnen, zoals de strikte regelgeving. Er zal gekeken worden naar manieren om drones beter in bestaande luchtvaartsystemen in te passen. Ook kunnen innovatieve toepassingen worden verkend. Bijvoorbeeld het bezorgen van pakketjes of maaltijden. Bovendien kan de gemeente zelf profiteren van door drones verzamelde data over wegen of waterwegen. Of het nu gaat om commercie of recreatie: zo kan beleid worden gevoerd op basis van informatie die nauwkeurig en actueel is.

Regionale proeftuin
De regionale proeftuin voor onbemande systemen, zoals drones, zal zo een stevige impuls krijgen. De gemeente Enschede en de provincie Overijssel werken sinds 2016 aan een ecosysteem voor dronetechnologie in samenwerking met dronecluster Space53. Gevestigd op voormalig vliegveld Twente, alwaar alle ruimte is voor het testen van nieuwe technieken. Wethouder Eelco Eerenberg: "In Enschede weten we kennis en technologie om te zetten in florerende bedrijven. De stad heeft alles in huis om innovatieve dronebedrijven te laten ontstaan en groeien." Space53 had op 8 augustus de primeur: op de Alphatoren in Enschede werd de eerste droneradar van Nederland geplaatst. De radar houdt het luchtruim van de stad scherp in de gaten. Dit is cruciaal voor het behoud van een veilig en functioneel luchtruim.

Handhaving in- en uitrijden binnenstad

ENSCHEDE - Een gewaarschuwd automobilist telt voor twee: Het nieuwe handhavingssysteem voor in- en uitrijden van de binnenstad is nu operationeel. Het systeem geeft de gemeente ook concreet meer mogelijkheden om toe te zien op naleving van de regels voor verkeer op het stadserf.

De eerdere, veel vervloekte, beweegbare paaltjes met passysteem zijn nu vervangen door open portalen met een kentekensysteem. Camera's herkennen wanneer een auto de binnenstad in gaat en weer verlaat. Het stadserf is tussen 07.00 en 11.00 uur voor iedereen vrij toegankelijk. Wie echter voor of na deze tijd in het stadserf is, heeft wel een ontheffing nodig. Het systeem stelt de gemeente in staat om automatisch te controleren dat auto's inderdaad ook op tijd het centrum verlaten hebben. Overtreders riskeren dan een boete van 95 euro. Het van de verkeerde kant in- en uitrijden van het stadserf kost maar liefst 140 euro. Er is namelijk een specifieke rijrichting van kracht in de binnenstad, om zo overlast te voorkomen. Wie meer wil weten over de specifieke in- en uitrijlocaties kan kijken op www.enschede.nl/stadserf

Jaargang: 9 • Nr 347 • Wk 36

KALKAR - De Netwerkvloer is op dinsdag 10 en woensdag 11 september aanwezig als exposant op de Beleving vakbeurs in Kalkar.

De Beleving Vakbeurs in Kalkar wordt gehouden in attractiepark Wunderland Kalkar, een zeer passende locatie voor een beurs die gaat over leisure ofwel vrijetijdsbesteding. Het is de eerste keer dat deze beurs onder de naam Welt Der Freizeit wordt georganiseerd. De beurs heeft een zeer interactief karakter met vele demonstraties, zoals virtual reality, en trekt bezoekers die op enigerlei wijze te maken hebben met leisure.

Vernieuwd concept
Bezoekers van de beurs worden door De Netwerkvloer geïnformeerd over het vernieuwde concept. Natuurlijk blijft De Netwerkvloer ondernemers met elkaar in contact brengen door het organiseren van bijvoorbeeld speeddate sessies, exposantenavonden en een uitgebreid social media-programma. Tijdens de Beleving Vakbeurs kunnen bezoekers van de beurs kennismaken met De Netwerkvloer en zich ook inschrijven voor diverse events, zoals het ondernemersevent op 5 november in De Grolsch Veste. Verder heeft De Netwerkvloer mooie aanbiedingen, die alleen tijdens de beurs worden aangeboden.

Aanmelden
Wanneer de innovatieve producten en diensten van de grensoverschreidende recreatiebranche u trekt dan is een bezoek aan de Welt der Freizeit, de Beleving Vakbeurs, iets voor u. Om u aan te melden voor een gratis VIP-kaart gaat u naar https://registrieren.messekalkar.de/welt-der-freizeit/nl

Column

Pieterburen

Was ik een echte hippie? Nee en ik zou het ook nooit worden. Allereerst weet ik niet wat een echte hippie is. Of beter, wie een echte hippie is (geweest). Je gaat dan al snel in de muzieksfeer zoeken, maar voor mij was Pieterburen de verblijfplaats van de echte hippie. Ik werkte in het noorden van Noord-Groningen. Het gebied dat ze nu aan het verwoesten zijn met molens, bulten afval en/of brandstof voor een kolenvergasser, maar ook met blokkendozen voor gigacomputers. Kortom, de plek waar echt niets boven gaat.

Pieterburen lag midden in het verspreidingsgebied van de Krant en er was altijd nieuws. Hylke Dijkstra van het Wadloopcentrum wist alles van het dorp, maar ook van ver daarbuiten en met de zeehondenopvang van Leny 't Hart, waren er lijntjes met Den Haag. Maar de grootste klapper was de stichting Impuls, een mengeling van commune, sekte, maar ook van hard werken in de bakkerij. Hun belangrijkste producten waren muesli en brood. Van de commune is niet veel over geloof ik, maar de biologische muesli en het dynamische brood zie ik zo nu en dan op een bestelauto geplakt of in het schap van een winkel. Tessa de Loo heeft een boek over Impuls geschreven; Meander.

Niet alleen de lijntjes met Den Haag waren kort, ook die naar de media in Hilversum (en andere plekken) waren uitstekend. Ik herinner mij een zaterdag dat Willem Wad, de onbetwistbare topgids van het wadlopen, op het Wad moest blijven vanwege mist en hoog water. Een hele zaterdag was hij voor de radio, in gezelschap van een team handbalsters. Het hoorde heel spannend en ik heb later nooit meer iets over Willem gehoord.

Mijn maatje bij de krant was ook een Jan, maar Pieterburen was niks voor hem en zo had ik daar het rijk alleen. Ik hield van mijn vak; een journalist heeft altijd de vrijheid vragen te stellen. Het hoort bij de rolverdeling. Is een journalist bevooroordeeld? Ja, zoals iedereen heeft hij een mening, die hij in alle vrijheid mag laten zien of horen. Maar dan moet hij wel zeggen dat het om zijn persoonlijke mening gaat. Anders is het nieuws en nieuws moet feitelijk zijn.

Wat ik mis is de echte nieuwsprimeur. Heerlijk, was dat. Wist jij als enige dat de wethouder ergens burgemeester werd, belde je hem op en feliciteerde hem met zijn nieuwe baan. Reactie: "Hoe weet jij dat?" Je wist het niet zeker, maar nu wel. Nee, een hippie was ik niet. Wel een journalist.

Jan Visser

Wat maak jij?
Ik maak slaapplekken waarbij de menselijke maat en het gevoel van geborgenheid een belangrijke rol spelen. Een goede slaapplek moet de gebruiker ervan kunnen overtuigen dat hem/haar niets kan overkomen gedurende de nacht.

Wat maakt jouw werk speciaal?
De objecten nodigen uit om geprobeerd te worden en dat mag ook. Vooral kinderen hebben geen schroom om er in te gaan liggen en ze uitgebreid te testen, voor mij is dat een verademing.

Waar kunnen we jouw kunst zien?
Op www.hansrunge.nl. Verder staan nu twee slaapcabines op CultureCampsite in Rotterdam en zijn te huur via AirBnB, dus mocht je in een van mijn kunstwerken willen overnachten dan kan dat! Daarnaast zal minstens één andere cabine te zien zijn op het Allée Rentrée Festival in Enschede (27 en 28 sept.). Dit gratis toegankelijke festival is georganiseerd door Enschedese culturele broedplaatsen, bij StudioComplex aan de Getfertsingel. Lekker dichtbij dus kom vooral langs!

Welke bekende kunstenaar bewonder jij?
Het ruimtelijke werk van Rob Voerman vind ik erg goed.

Wat betekent Enschede voor jou?
Het fijne aan Enschede voor mij is dat stad en buitengebied zo dicht bij elkaar liggen, je kunt switchen wanneer je wilt zonder een lange reis te moeten ondergaan.

Visuele problemen als gevolg van NAH

DEURNINGEN - De stichting NAH Oost organiseert op dinsdag 17 september een bijeenkomst over visuele problemen die zijn ontstaan door niet-aangeboren hersenletsel (NAH).


Ruim 50 procent van de mensen met NAH ervaren visuele problemen. Zij weten vaak niet hoe zij om moeten gaan met de gevolgen hiervan en waar zij voor hulp en behandeling terecht kunnen. Gastsprekers Carine Lichtenberg en Femke Oude Lansink gaan tijdens de bijeenkomst onder andere in op de verschillende visuele functies en de problemen die mensen met NAH kunnen ervaren. Beiden zijn ergotherapeut en werkzaam bij Bartiméus.

Aanmelden
De bijeenkomst is op 17 september van 19.30 tot 21.30 uur bij Frans op den Bult aan de Hengelosestraat 8 in Deurningen. Wanneer u bij deze interactieve bijeenkomst aanwezig wilt zijn, kunt u zich aanmelden vóór 13 september door het aanmeldformulier op www.nah-oost.nl in te vullen of een e-mail te sturen naar Petra Baks via administratie@nah-oost.nl. Kosten voor deelname zijn voor mensen met NAH € 5,- , betrokkenen € 7,50 en professionals € 10,-. Graag contant betalen, pinnen is niet mogelijk. U hoeft geen lid van een vereniging te zijn om deel te mogen nemen.

Uw stem telt bij Sportverkiezing

ENSCHEDE - Op vrijdagavond 27 september vindt de Sportverkiezing Enschede 2018-2019 plaats in de Pathmoshal. Inwoners uit Enschede konden tot 30 juni hun sporthelden opgeven.


Inmiddels zijn de genomineerden bekend gemaakt. De categorieën zijn sportman, sportvrouw, sporttalent en sportploeg. Daarnaast zal tijdens deze avond de Auke Vleerprijs worden uitgereikt aan een sportvereniging die lof verdient vanwege haar maatschappelijke betrokkenheid.

Ga stemmen
Lees meer over de nominaties op: sportaal.nl/activiteiten/sportverkiezing. Daar kunt u ook stemmen op uw favoriet (tot en met 24 september). De uitslag wordt voor de helft bepaald door de stem van het publiek. De vakjury is verantwoordelijk voor de andere helft.

Grootn wean vaalt allene op
at 'r ook kleanen in de buurte zeent.

Maandag 9 sept. 10.00 uur

Rutbeek SurivalRun op 22 september

ENSCHEDE - Toe aan een leuke uitdaging? Niet bang om vies te worden? Dan is de Rutbeek SurvivalRun echt wat voor jou! De Rutbeek SurvivalRun 2019 wordt gehouden op zondag 22 september op "Het Rutbeek" te Enschede. Dit sportieve evenement biedt uitdaging en plezier aan zowel de beginner als getrainde survivalatleet.

Het parcours van 5 of 7 kilometer gaat door een fraai stukje Twents landschap, over (on)verharde paden, bos, strand en ook door het water. Onderweg krijgen de deelnemers diverse hindernissen voor hun kiezen, variërend in niveau en uitdaging. Voorbeelden hiervan zijn: touwklimmen, apenhang, boomstam zagen en diverse waterhindernissen. Deelname kan zowel individueel als in groepsverband en is mogelijk vanaf 6 jaar (6-10jr onder begeleiding). De run is zeer geschikt om samen te doen met vrienden, familie, collega's of buren. Survival is een snel groeiende sport en heeft veel raakvlakken met bootcamp, cross-fit en obstacle run.

Doe mee
Je krijgt van de organisatie een T-shirt die je dient te dragen tijdens de run i.v.m. de herkenbaarheid. Wij adviseren schoenen aan te trekken met grof profiel, die tegen een stootje kunnen en uiteraard nat en vies mogen worden. Een lange broek (voorkeur tight) is in de survivalwereld een echte aanrader. De start en finish zal plaatsvinden op het strand van het Rutbeek, nabij de uitvalbasis van de Rutbeek Survival Vereniging (onderaan de ski-heuvel). De deelnemers worden onderverdeeld in startblokken om daarmee wachttijden zo veel mogelijk te voorkomen. Er wordt gestart tussen 10.00 en 15.00 uur. Een week voor aanvang van het evenement staan de starttijden op de website. De run is bij de Rutbeek Survival Vereniging aan de Blikkersmaatweg 15, Parkeerplaats P3 Het Rutbeek te Enschede. Kijk voor informatie en aanmelding voor deze uitdagen run op: www.rutbeeksurvivalrun.nl

Enschede wil gebruik stalling stimuleren

ENSCHEDE - Het is menig forens een doorn in het oog: de vele fout geparkeerde fietsen rondom het station. Omdat veel fietseigenaren liever kiezen voor gemak in plaats van een stalling, worden fietsen aan letterlijk iedere beschikbare boom en lantaarnpaal geketend. De gemeente waarschuwt dat hier per 1 oktober verandering in gaat komen...

Enschede investeerde de afgelopen twintig jaar fors in fietsvoorzieningen. Zo kwam er een extra ondergrondse stalling aan het Wilminkplein, een nieuwe dubbellaags stalling bij het busstation en de nieuwe stalling ten noorden van het station. Deze stallingen alleen al bieden onderdak en camerabewaking voor in totaal 2.500 fietsen. En: ze zijn 24 uur per dag gratis beschikbaar.

Hinderlijk gedrag
Aan de beschikbaarheid van voorzieningen ligt het dus in ieder geval niet. Zo weet de schrijver van dit artikel uit ervaring dat in ieder geval de stalling WIlminkplein bij lange na niet aan de capaciteit zit, evenals de andere stallingen. Het lijkt dan ook voor veel fietsers een kwestie van gemakzucht om de fiets pal voor de ingang van het station te parkeren.

Voorlichting
Door middel van informatieborden rondom de stationsplein-bomen en een lichtkar worden fietsers gewezen op de komende handhaving. Per 1 oktober zal de gemeente fout geparkeerde fietsen weghalen. De borden wijzen hen op de aanwezigheid van de eerder genoemde en andere stallingsmogelijkheden in de directe omgeving. Zo biedt de stalling bij Kruispunt De Graaff niet alleen onderdak aan 650 fietsen, maar er is ook een bemand fietsreparatiepunt. Geopend op dinsdag, donderdag en vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur; de stalling zelf is 24 uur per dag geopend. Kijk voor meer informatie op: www.enschede.nl en zoek op 'fietsenstallingen'.

Voorkom overlast van vliegjes, muggen en wespen

TWENTE - We houden in Nederland van zonnige dagen maar als alle deuren en ramen de hele dag open staan wordt het binnenklimaat er niet beter op. Vliegjes, muggen, wespen, haartjes van processierupsen; ze vliegen of waaien zo onze huizen binnen.

Met de lange nazomer van 2018 in ons achterhoofd zullen we nog wel even overlast houden. De winter was niet streng genoeg en daardoor hebben veel wespen kunnen overleven. Maar toch moeten we ons afvragen of het overlast is. Ook wespen zijn heel nuttig. Ze eten vliegen, teken en muggen en voorkomen daarmee dat er grote insectenplagen komen. Maar we hoeven het niet mooier te maken, ongedierte is wel degelijk overlast als ze ons huis binnendringen.

Wat kun je doen?
Laten we beginnen met wat je in ieder geval niet moet doen doodslaan of wapperen…, de wesp bijvoorbeeld, activeert dan een stofje waar de andere wespen op afkomen. Wespen, bijen, muggen we hebben ze allemaal nodig voor behoud van onze natuur. Door ze bestrijden met spuitbussen, muggenstekkers en andere pesticiden bestrijden we niet alleen de insecten maar ook wij ademen dit uiteindelijk in.

"Frisse lucht binnen,
insecten buiten"

Wij van ZonEx vinden dat insecten goed werk doen, maar niet binnenshuis. Insecten moet je niet bestrijden maar weren. Plaats horren voor ramen en deuren en geniet van frisse lucht binnen. Raamhorren en hordeuren zorgen ervoor dat de insecten niet binnen komen maar juist buiten blijven. Daar waar ze nuttig werk verrichten. Zo dragen wij met onze horren een steentje bij aan het behoud van bijen en insecten in de natuur.

Kom langs
Kom voor een goed advies langs bij ZonEx aan de Zomerweg 155 in Enschede. Of kijk op de website: www.zonex.nl/horren.

Column

Klinkers

Als raadslid maak je behoorlijk wat mee. Afgelopen week de Usseler es, wie kent em niet. Veel is er al over gesproken en gevochten, helemaal over het omzetten van natuurgrond naar bedrijventerrein. De es is van grote historische en landschappelijke waarde. Archeologische vondsten wijzen op prehistorische bewoning van de streek. De es wordt omgeven door een krans van boerderijen in een kampenlandschap. Ik ben altijd een felle tegenstander geweest van industrie op de Usseler es en gelukkig gaat dat plan niet meer door. Een reden om oog te hebben voor de cultuurhistorische waarden van deze voor Europa unieke es en je sterkt te maken voor de verloren vergane waarden. Bovendien staat het gebied op de cultuurhistorische waardenkaart met een "hoge attentiewaarde". In de Provinciale Omgevingsvisie en Omgevingsverordening staat bovendien, dat essen niet aangetast mogen worden, maar zelfs verstrekt moeten worden.

Begin vorige week wordt de raad door bewoners in kennisgesteld over het verwijderen van de oude klinkerweg (Harberinksweg), die daar al vele decennia ligt en dat deze weg wordt vervangen door nieuwe beton klinkers… Weg sfeer, weg cultureel erfgoed! Wie dit heeft verzonnen heeft totaal geen gevoel of respect voor de cultuurhistorische omgeving. De groep boerenerven waar dit straatje doorheen loopt, zijn prachtig gerestaureerd en daar horen de zeer oude klinkers bij en geen nieuwe beton klinkers. De geluiden zijn dat er onderhoud moest plaatsvinden. Je zou dan denken, de oude klinkers er even uit, nieuw zand erin en dezelfde klinkers terug. Nee, zegt de gemeente dat kan niet i.v.m. landbouw, veiligheid, ARBO-technische redenen niet… en dat voor een Harberinksweg, die doodloopt en alleen toegankelijk is voor bestemmingsverkeer. Ik denk dat dit zoeken is naar een smoes. Iemand op het stadhuis heeft gedacht een goede deal te maken, want die oude klinkers zijn goud waard. De geluiden zijn dat ze op het nieuwe horecaplein in Doetinchem weer gebruikt worden…..

Wat tevens zeer stuitend is, is dat de omwonenden van de weg, niet werden geïnformeerd over het verwijderen van de oude klinkerweg. Pas naar aanleiding van landmetingen op de es werd er door bewoners contact met de gemeente gezocht. Daarop werd begin juli een gesprek georganiseerd. In dat gesprek waar de gemeente met zes man aan kwam zetten, werd medegedeeld dat de klinkers niet meer bruikbaar waren en dat deze worden vermalen. Hier klopt dus niets van! Ook de Buurtkring Usselo (officieel adviesorgaan) was niet op de hoogte en ook niet de Vereniging tot behoud van de Usseler es (VBU). Gelukkig roeren de cultuur historische organisaties zich ook. Na druk uit de politiek en de VBU heeft wethouder van Houdt het werk maar stil laten leggen, maar hij heeft wel aangegeven dat ook de andere oude klinkerwegen worden vervangen. EnschedeAnders heeft flink wat vragen gesteld over het hele gebeuren en aangemeld voor de eerst volgende vergadering van de stadsdeelcommissie West.

Bewoners willen maar 1 ding: De weg moet in de oorspronkelijke staat terug. Gelijk hebben ze!

Margriet Visser
Raadslid EnschedeAnders

Twents Oktoberfest gemütlicher dan ooit!

HENGELO - Het Twents Oktoberfest maakt zich klaar voor de tiende editie! En bij een jubileum hoort een machtig mooi feest. Daarom pakt das gemütlichste Oktoberfest van Twente medio september in hartje Hengelo uit met vijf dagen terras en twee feestavonden dansen, lachen en genieten. Zum Wohl!


Met deze jubileumeditie pakt de organisatie grootser uit dan ooit tevoren. Met een feesttent midden in het centrum van Hengelo kan het niet anders dan ganz toll worden. Een écht Oktoberfest kan niet zonder kermis, daarom sluit de Lambertuskermis aan bij het evenement. Gedurende de kermis is het terras open tijdens de openingstijden van de kermis, van 18 september tot en met zondag 22 september. Het terras en de feesttent bevinden zich op de parkeerplaats aan De Wetstraat.

Terras & biergarten
Naast vijf dagen terras, zijn er ook twee feestavonden: vrijdag 20 september 'Fest Eins' en op zaterdag 21 september vindt de tiende editie van het 'Twents Oktoberfest' plaats. Beide avonden zijn van 17.00 tot 23.00 uur, met nadien een kleine afterparty in de feesttent tot 1.00 uur. Daarnaast legt de organisatie een heuse biergarten aan. De garten is dé plek voor een hapje en drankje in Beierse stijl tijdens de twee feestavonden. "Overdag op een terras in goed gezelschap een biertje drinken en uitkijken over de kermis, dat is toch genieten?", stelt medeorganisator René Odink. Hij wordt aangevuld door Laurens Oude Elberink: "En dan tijdens een van de feestavonden een broodje braadworst eten in de biergarten, of een rondje over de Kermis lopen, dat is voor ons wel een Oktoberfest-optima-forma!" Beiden zijn van stichting Ongewooøn, die de organisatie dit jaar samen met café De Appel hebben opgepakt. "De Appel wordt de uitbater van het terras en de feesttent."

Grandioze artiesten
Donderdagavond 19 september op het terras, geen entree, De Nederlandse HELENE FISCHER Natasja! Elk feest heeft zo zijn eigen specifieke hoogtepunten. Tijdens Fest Eins, op vrijdag 20 september, gaan de voetjes unbedingt van de vloer met Wir Sind Spitze, Otto Lagerfett en de Alpenzusjes. Zaterdag 21 september wordt het jubileum gevierd met Die Männer, Corina Sommer en DJ Ötzi Tribute die er een onvergetelijke avond van maken. Zondag 22 september vanaf 13.00 uur fruhshoppen op ons terras, geen entree, m.m.v. JET'S GEHT LOS !

Feesten voor goed doel
Party machen en tegelijkertijd je medemens steunen; bezoekers van het beide feestavonden leveren automatisch een bijdrage aan het goede doel. Naast specifieke lokale doelen of een AED, steunt de organisatie dit jaar specifiek cliënten met een verstandelijke beperking. Met een speciaal eigen feest op zaterdagochtend, wordt het voor hen een onvergetelijke dag georganiseerd in samenwerking met Aveleijn.

Meer informatie
Kaarten voor Fest Eins en Twents Oktoberfest à € 15,00 per stuk zijn verkrijgbaar via de website www.twentsoktoberfest.nl of bij DE APPEL. Op de genoemde website is meer informatie over het evenement te vinden. Volg de facebookpagina voor het laatste nieuws. Voorgaande edities waren stijf uitverkocht. "Tanzen, zingen en proosten op het leven en een goed doel. Wat wil je nog meer?".

Blau und Weiss

ENSCHEDE - Persoonlijk heb een gematigde interesse in voetbal, maar bij mijn schoonzoon en dochter thuis wonen fans van Feyenoord, Ajax, Twente en PSV. Af en toe is het een heksenketel, en zijn de onderlinge commentaren niet van de lucht. Anders is het als het om Blauw und Weiss gaat, dan is eenheid en harmonie het parool.

Vorige week zaterdag wilde men mij eens verrassen met een bezoek aan de Veltens Arena voor de eerste wedstrijd van dit seizoen, de wedstrijd Schalke 04 tegen Bayern München. Het werd een bijzondere dag met mooie oog- en oorstrelende ervaringen. Ik werd gebracht naar café de Toekomst in de Toekomststraat te Enschede, waar Blauw und Weiss haar kaart uitgifte kantoor had gesetteld. Ik kwam gelijk in een sfeer van gezelligheid en kunnigheid.

Gezellig
De eerste ontmoeting met de leden van de vriendenclub Blauw ud Weiss, mocht er zijn. De organisatie verliep als een geoliede machine van vertrek tot aankomst. Met een ledental van ruim 325 met leden uit Duitsland en Nederland, is het een bijzondere vriendenclub en dat in een tijd waar in Nederland nog al eens wat voetbalrellen zich voordoen. In de bus mannen uit Hengelo, Enschede, Borne, Raalte, Nijverdal, Geesteren en Vriezenveen. Met slechts één vrouwelijke deelneemster: mijn kleindochter Mette uit Borne. Ik heb de onderlinge sfeer en betrokkenheid duidelijk ervaren als het op pad zijn met een echte vriendenclub. Blauw und Weiss op weg naar de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen in de Bundesliga.

Iedereen gaat mee
Met een gepaste tussenstop gepland door de voorzitter van de vriendenclub Blauw und Weiss de 70-jarige Henny ten Vergert uit Enschede. Henny ten Vergert maakte het mogelijk dat het duo Frank en Frank uit Geesteren, de één gekluisterd aan de rolstoel, een heerlijke dag uit kunnen beleven. Na aankomst in Gelsenkirchen brengt men ons naar Schalke Meile. Braadworst, Veltens bier en gezelligheid, geen wanklank of heibel, maar verbondenheid en gezelligheid met elkaar. Ik ben er een van 1935 en denk nog even aan 1945 de tijd van Krieg. Ja hier is strijd maar geen Krieg. De onderlinge verbondenheid en vriendschap rond hun club Schalke 04 is te bewonderen. De wedstrijd werd gewonnen door Bayern met 3 tegen 0, maar de supporters van beide clubs gaven mij het beeld dat sport verbroedert en dat voelt goed. Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat er Krieg was 5 jaar lang, gelukkig heeft dit plaats gemaakt voor een sportieve onderlinge strijd.

Foto en tekst:
Martin Meijerink

Samenwerking FCT en Jumbo

ENSCHEDE - Ook dit seizoen slaan FC Twente en Jumbo de handen ineen en gaan beide partijen een samenwerking aan, voor het vierde opeenvolgende seizoen. Een partnerschap waar supporters in de regio Twente volop van kunnen profiteren. Ook dit jaar zijn er namelijk weer diverse acties bij de 26 Jumbo Supermarkten in de regio waar aan deelgenomen kan worden.

Vanuit beide partijen wordt er met trots gekeken naar de samenwerking. Jumbo supermarkten is een landelijke partij welke in de regio Twente sterk vertegenwoordigd is. Ook afgelopen seizoen in de Keuken Kampioen Divisie bleven de acties van FC Twente bij Jumbo supermarkten populair. Hierdoor is ervoor gekozen om de huidige kassabonactie, verjaardagactie voor Kidsclubleden en de maatschappelijk actie voort te zetten. Met de kassabonactie worden er in iedere deelnemende Jumbo supermarkt 10 toegangskaarten per wedstrijd verloot. Daarnaast kunnen Kidsclubleden met hun verjaardag, op hun vertoon van hun FC Twente verjaardagskaart, een cadeau ophalen in de dichtstbijzijnde deelnemende Jumbo Supermarkt. Met de maatschappelijke actie wordt een project/groep in de regio beloond door de Jumbo met een bezoek aan FC Twente. Kijk ook op: www.fctwente.nl

Speeltuin 't Polböske viert 40-jarig jubileum

ENSCHEDE - Speeltuin 't Polböske in Enschede viert deze zaterdag 7 september het 40-jarig jubileum. De speeltuin wil dit graag met zoveel mogelijk kinderen, ouders en vrijwilligers vieren.

Om het jubileum passend te vieren organiseert de speeltuin zaterdag een open dag. Om 14.00 uur gaat deze van start. Er zijn verschillende workshops, luchtkussens en bezoekers kunnen genieten van koffie, thee en appeltaart. De speeltuin is gevestigd aan de Beltrumbrink 52B. De speeltuin organiseert regelmatig leuke activiteiten zowel voor kinderen als volwassenen. Zo is er dagelijks de gezellige babbel voor jong en oud, maar ook bijvoorbeeld schildercursus, dansen en een maandelijkse bingo. Kijk voor activiteiten op: www.speeltuinpolboske.weebly.com

VoorleesExpress

ENSCHEDE - Voorlezen is belangrijk voor kinderen. Zo blijkt dat kinderen van vier die regelmatig verhaaltjes voorgelezen krijgen twee keer zo veel woorden kennen als leeftijdsgenootjes die niet of zelden voorgelezen worden.

De bibliotheek van Enschede is daarom met het initiatief VoorleesExpress begonnen. Het doel is om vrijwilligers bij gezinnen op bezoek te laten komen waar ze kunnen laten zien hoe belangrijk maar ook leuk het is om voor te lezen met de kinderen. Ongeveer 20 weken lang komt er iemand langs, waarna het gezin zelf het voorlezen voort kan zetten. De bibliotheek zoekt hier nog wel vrijwilligers voor en vraagt dan ook om aanmeldingen op voorleesexpress@bibliotheekenschede.nl. Meer informatie is ook te vinden op www.bibliotheekenschede.nl/voorleesexpress.

Lost Energy

ENSCHEDE - Betrouwbare en schone energievoorziening zijn van belang voor de toekomst. In het kader van de energietransitie is de tentoonstelling Lost Energy in de kunstruimte Tetem aan de Stroinksbleekweg 16 opgezet.

Tot en met 15 september kan iedereen gratis een kijkje nemen om te zien wat de visie is van verschillende kunstenaars op de toekomst van een goede en betrouwbare energievoorziening. Ook kun je aan de hand van interactieve installaties eens inzichtelijk krijgen hoeveel energie het bijvoorbeeld kost om een bepaalde hoeveelheid plastic om te smelten. Tien studenten van de opleiding Communicatiewetenschap hebben de kunstenaars ondersteund.

Thema 'Bio The New Digital' centraal op GOGBOT 2019

ENSCHEDE - Het GOGBOT festival strijkt deze week weer neer in Enschede van donderdag tot en met zondag. Het jaarlijks terugkerende evenement laat zich vatten in de omschrijving "cyberpunk kermis". Het bevindt zich op het snijvlak van kunst en technologie.

Het thema dit jaar is "Bio the new digital" en draait om de zogenaamde bio-art, een relatief nieuwe kunstvorm die zich probeert te verhouden tot de technologische en digitale ontwikkelingen in de maatschappij. Tijdens de diverse activiteiten worden de mogelijkheden en grenzen onderzocht van zaken als genetische modificatie, stamceltransplantatie en nanotechnologie.

Creativiteit en sensatie
GOGBOT bestaat sinds 2014 en is hét podium voor creatieve technologie, elektronische muziek en hedendaagse kunst. Het festival duurt vier dagen en nachten die gevuld zijn met onder andere exposities, een conferentie, workshops, prijsuitreikingen en natuurlijk feesten. De organisatoren willen graag een platform bieden voor inspirerende, vernieuwende kunst. Aanstormend nationaal en internationaal talent krijgt alle ruimte om zich aan een groot publiek te presenteren. Houd je er wel van om een beetje geprikkeld en uitgedaagd te worden? Je kunt je dit weekend nog onderdompelen in deze verwarrende en sensationele wereld!


Vrije toegang
De meeste exposities en activiteiten zijn vrij toegankelijk. Kom naar de Oude Markt voor muziek en andere live acts. De "Main Expo" is verspreid over diverse locaties in de binnenstad, waaronder het NS-station, het stationsplein, de Grote Kerk en Metropool (Wilminkplein). De installaties van kunstenaar-ontwerper Agi Haines (Verenigd Koninkrijk) in de Grote Kerk onderzoeken bijvoorbeeld wat bioprinting in de toekomst voor ons zou kunnen betekenen. Zij creëert kopieën van menselijke organen door middel van 3D-printen met levende cellen. Een ander voorbeeld is de mediakunstenaar Dmitry Morozov (Rusland) die uitblinkt in robotica en geluidskunst.

Gogbot Conference
Op 7 september begint om 15.00 uur een conferentie met uiteenlopende sprekers in Muziekcentrum Enschede. Wetenschappers, kunstenaars en denkers schijnen hun licht over bio-art en digitale technologie. Waar zal het in de toekomst allemaal toe leiden? Benieuwd naar de antwoorden? Kijk voor tickets en info op: 2019.gogbot.nl.

Maak kennis met State of Art: A Statement of Style!

ENSCHEDE - Wanneer je binnenstapt bij State of Art Enschede, stap je in een fris en kleurrijk geheel. Je wordt omarmd door een fijne sfeer die je direct een warm gevoel van welkom geeft.

Ralf, Brian en Rita geven op een prettige wijze een passend advies, waardoor men altijd weer tevreden met een aankoop naar huis gaat. Uiteraard staat altijd voor elke gast de koffie klaar. Met acht verschillende collecties per jaar in de maten S tot en met 4XL, heeft State of Art voor elke man een passend kledingstuk. State of Art is onlosmakelijk verbonden met de autosport. De passie voor stijlvolle modern-classics kleding in combinatie met de klassieke autosport valt al jaren in de smaak. De liefde voor klassiekers zit in de genen van het merk verankerd. Bijzonder aan de Store in Enschede is de opvallende Porsche die te zien is in de winkel.

Statement of Style
Met sportieve, eigentijdse én comfortabele mode blijft State of Art ook de vele komende jaren nog 'a statement of style'. Genoeg redenen om de unieke winkel in Enschede te bezoeken. Het enthousiaste team staat voor u klaar om u persoonlijk advies te geven.

Kom langs
Wij zien u graag een bezoek aan onze winkel brengen, al is het maar voor een kopje koffie. Kom langs aan de Langestraat 9 in Enschede. Kijk ook op: www.stateofart.com

Workshop: Losjes luisteren

ENSCHEDE - Speciaal voor mensen met een gehoorbeperking is er op zaterdag 14 september de workshop 'Losjes luisteren'.

Hoe om te gaan met een gehoorbeperking tijdens een gezellige barbecue, tuinfeestje of bij het zwembad? Deze workshop gaat over hoe u meer energie kunt overhouden door niet meer gespannen te hoeven luisteren. De workshop is ontwikkeld door Hooridee en wordt gegeven door Nathalie van Workum, coach en ervaringsdeskundige op het gebied van hoorverlies. De workshop is op 14 september van 13.30 tot 16.30 uur in het centrum van Enschede. Er kunnen maximaal 10 personen deelnemen aan de workshop en de kosten bedragen € 35,- per persoon. Meer informatie op https://gehoord.eu/workshop-losjes-luisteren-in-enschede/ en aanmelden kan via info@gehoord.eu

Excursie Groot Brunink

ENSCHEDE - Welke gevolgen heeft de droogte voor de natuur? Zondagmiddag 8 september organiseert Landschap Overijssel een speciale excursie met als thema de gevolgen van de droogte.

Met een natuurgids ga je op stap over Landgoed Groot Brunink. Hier worden fijnsparren gekapt die door de droogte sterk verzwakt zijn. De gids vertelt hier mee over. Een ander interessant aspect dat aan bod komt, is het vasthouden van water. Tot nu toe zorgden beken en greppels dat het overtollige water werd afgevoerd. Nu is het echter noodzaak om water vast te houden. Deelnemers kunnen zich aanmelden via www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Bijdrage voor de activiteit is € 5,00 per persoon, € 2,50 per kind. Graag ter plekke contant voldoen.

Rondleiding door de wijk roombeek

ENSCHEDE - De ambassadeurs van het Huis van Verhalen verzorgen zaterdag 7 september de maandelijkse inlooprondleiding door de wijk Roombeek.

De ontvangst is om 13.30 uur in de huiskamer van het Huis van Verhalen in Prismare aan de Roomweg 165c. Onder het genot van een kop koffie of thee wordt een korte presentatie gegeven over hoe Roombeek er vroeger uitzag, de vuurwerkramp en de opbouw van de nieuwe wijk. Daarna neemt de ambassadeur de bezoekers mee voor een rondwandeling. Kosten: 6 euro, inclusief koffie of thee. Graag contant te voldoen. Opgave vooraf is niet noodzakelijk. Info: tel. 4316288 / info@huisvanverhalenenschede.nl en https://www.roombeekrondleidingen.info/

Bijzondere wijk
Roombeek is ook nu, vele jaren na de vuurwerkramp, nog een bijzondere plek. Zo trekt de wijk architectuurliefhebbers uit het hele land.

Informatieavond over Staar van Augenklinik Ahaus

ENSCHEDE - Op woensdag 11 september 2019 houden de artsen van Augenklinik Ahaus in het Fletcher-Hotel "De Broeierd" aan de Hengelosestraat 725 in Enschede een informatieavond over de meest voorkomende oogaandoening staar (cataract).

Tijdens deze avond informeren wij over de symptomen, de behandeling en de soorten kunstlenzen die kunnen worden toegepast. De kosteloze informatieavond begint om 20.00 uur en wij hopen u van harte welkom te mogen heten.

Aanmelding
Omdat het aantal zitplaatsen beperkt is alstublieft van tevoren aanmelden via www.augenklinik.nl of telefonisch via 085-888 22 88.