Hart van Enschede - Haaksbergen

12 juli 2019

Hart van Enschede - Haaksbergen 12 juli 2019


Pop-up store viert jubileum met partnerstad Dalian

Foto: partnerstad Dalian Foto: partnerstad Dalian

ENSCHEDE - De gemeente Enschede viert het 10-jarig jubileum van het partnerschap met de Chinese stad Dalian op bijzondere wijze. Er is nu een pop-up store geopend waar deze stedenband op kunstzinnige wijze tot uiting komt.

Enschede en Dalian zijn al tien jaar partnersteden. Er zijn diverse overeenkomsten en verschillen: zo zijn beide steden onderdeel van innovatieve regio's. In dit rijtje past ook Enschede's andere partnerstad, Palo Alto in Californië, de thuisbasis van onder meer Google en Apple. Dalian is wel een stukje groter dan Enschede: er wonen maar liefst 6,7 miljoen inwoners en de oppervlakte is vier keer zo groot als heel Overijssel.

Veel activiteiten
Door de jaren heen zijn er al vele uitwisselingen geweest tussen Nederlandse en Chinese delegaties op vrijwel elk vlak. Met name voor ondernemers biedt Dalian mooie kansen als afzetmarkt. Ook op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en cultuur zijn er veel samenwerkingsverbanden.

Pop-up winkel
Speciaal voor deze gelegenheid opent de gemeente Enschede in samenwerking met de AKI ArtEZ de pop up-store 'Two Sisters' in de Haverstraatpassage 78. De winkel is vernoemd naar het kunstwerk waaraan studenten van de AKI ArtEZ, leerlingen van het Bonhoeffer college en Chinese kunstenaars tegelijkertijd werken. De pop up-store is alle zaterdagen in juli geopend. In de winkel kunnen bezoekers bij de geluksbalie leuke souvenirs en kleine kunstwerken kopen. Ook is er een expositie van kunstwerken gemaakt door AKI ArtEZ studenten en Chinese kunstenaars. En speciaal voor het tienjarig jubileum maakt ijssalon Van der Poel op de zaterdagen in juli groene-thee-ijs.

Kunstwerk Two Sisters
In het kunstwerk Two Sisters zijn op subtiele wijze verwijzingen gemaakt naar het jubileum, zo bestaat het kunstwerk uit twee doeken die beide zijn opgebouwd in tien lagen: één laag voor elk jaar. De hoogte van de doeken is bepaald door de lengte van een 10-jarig meisje uit Enschede. Het aantal pixels van de eerste laag is gelijk aan het aantal inwoners van Dalian.

Nieuwe plek gezocht voor kunstwerk

Foto: Shutterstock.com

ENSCHEDE - De Werkgroep Monumentale Kunst van de Erfgoedvereniging Bond Heemschut en de gemeente Enschede zijn op zoek naar een nieuwe locatie voor een markant stukje kunst.

Het gaat om een kunstwerk dat onderdeel was van een recreatiegebouw op het terrein van de voormalige vliegbasis Twente. Bij de sloop van dit pand kon een bijzonder kunstwerk behouden blijven, met dank aan de eigenaar van het pand, de Technology Base.

Het werk
Het gaat om een zogeheten sgraffito, opgebouwd uit verschillende lagen pleisterwerk. Het kunstwerk werd gemaakt door de Twentse kunstenaar Joep Gierveld in de wederopbouwperiode. Kenmerkend voor deze periode, ruwweg 1945-1972, was de samenwerking tussen opdrachtgevers, architecten en beeldend kunstenaars. Er werden dan ook veel kunstwerken gemaakt als onderdeel van gebouwen en op grotere schaal. Behouden is dan ook een uitdaging. Het werk is nu opgeslagen in het gemeentelijk depot. De gemeente en werkgroep zoeken nu een locatie om het werk weer aan het publiek te tonen. Het kan in een wand worden opgenomen, zolang het maar binnen is. Hebt u interesse? Neem contact op met Norman Vervat via vervat2000@yahoo.com of 06-1981 6319

Jaargang: 9 • Nr 341• Wk 28

GSM Team: particulier en zakelijke markt

ENSCHEDE - In 2001 is GSM Team gestart op dezelfde locatie als waar ze nu zitten, Floresstraat 16A in Enschede. Door de jaren heen zijn ze gespecialiseerd in verkoop van abonnementen inclusief smartphone en SIM Only van de grote netwerken.

Verder kunt u bij GSM Team zonder afspraak terecht voor reparatie van smartphone en tablet/iPad. Ook bent u hier aan het juiste adres voor verkoop en inruil van nieuwe, gebruikte en refurbished smartphone's en tablets en accessoires en verzekering voor GSM en tablet.

Persoonlijk
"Wij stellen de klant voorop. Op een persoonlijke en laagdrempelige manier helpen wij de klant en adviseren wij in de keuze van het juiste abonnement of smartphone met een vast team van drie verkopers. Wanneer klanten de winkel opnieuw bezoeken, zien ze bekende gezichten en niet bij elk bezoek een nieuw gezicht/verkoper." Zoals ook in de slogan is vermeld wordt Full Service Telecom geboden. Klanten worden overal bij geholpen zonder extra kosten. Zoals: overzetten van gegevens van de oude naar nieuwe smartphone of tablet, volledig instellen, eventuele service of garantie afhandelingen en nummerbehoud bij aanvraag van het abonnement. "Omdat wij merk- en aanbiederonafhankelijk zijn, kunnen wij de juiste combinatie maken op basis van wensen van de klant."
Dit jaar is GSM Team benoemd tot Telecom winkel 2019 van gemeente Enschede en op de tweede plaats van de provincie Overijssel beland.

Zakelijke markt
GSM Team is niet alleen gericht op de particulier, maar ook op de zakelijke markt. Voor MKB, ZZP, Onderwijs, Zorg en Gemeenten zijn speciale diensten en oplossingen, zoals de kosteloze Express 24H Haal- en Brengservice voor reparatie van Smartphone en Tablet, ontwikkeld.

Column

Máxima

U kent mij langer dan vandaag en u weet (of niet) dat ik geen vurig aanhanger van het koningshuis ben. De hoofdreden hiervan is, dat ik vind dat je een kind of jong volwassene niet kunt dwingen vorst(in) te moeten zijn. Net mantelzorg, je vraagt er niet om, maar het komt over je heen. Als iemand dat toch aardig vindt, moet hij dat zelf weten. Als hij het opzoekt en het graag wil doen, dan moet hij dat zelf weten. Máxima is in het volle verstand koningin geworden en heeft en passant de weg voor Willem-Alexander aangelegd. Waar is de discussie over de monarchie gebleven? Zij bestaat niet meer. Geen beter uithangbord voor de Nederlandse economie als het vorstenpaar.

Vorige week werd er bij een werkbezoek van de koning gedemonstreerd door van oorsprong Indische Nederlanders. Veertig jaar geleden zou het tot een optreden van de ME hebben geleid. Wat gebeurde er nu? De koning doorbrak alle protocols, ging naar de demonstranten en praatte met ze. Dat doe je alleen als je lekker in je vel zit en als je iemand hebt die zo nu en dan laat zien wat je in zulke omstandigheden ook kunt doen.

Nu krijgt Máxima op haar koninklijke "donder" door een gesprek dat ze heeft gehad met de van moord verdachte Saoedische prins Mohammed bin Salman in haar hoedanigheid van VN-gezant voor microfinanciering. Het is natuurlijk afschuwelijk wat er gebeurd is en de kroonprins moet veroordeeld worden, dat staat buiten kijf, maar dit soort incidenten zullen natuurlijk vaker voorkomen in de toekomst.

Wij vinden allemaal dat Máxima het prima doet, een uitstekende echtgenote is en dat ze iets om handen moet hebben. Daar hoort een zekere mate van vrijheid bij. Het begint te schuren als ze in Nederland ter verantwoording wordt geroepen voor haar werk voor de VN in New York.

Ook dat hoort bij een modern, volwassen koningschap. Amalia laat het ook zien. Ze maakt de indruk zelf haar keuze te maken. Een beetje zoals Pieter van Vollenhoven zijn eigen weg baande. Misschien komt het ooit nog zover, dat het koningschap niet wordt opgedrongen, maar een vrije keus is. Dan is koning zijn geen mantelzorg meer.


Jan Visser

Kampioenschap voor Green Team Twente

ENSCHEDE - Het Green Team Twente heeft een zeer succesvolle week achter de rug. Het team behaalde het wereldkampioenschap bij de Shell Eco Marathon in Engeland, maar daarnaast viel men ook nóg twee keer in de prijzen.

Vorige week is de Shell Eco Marathon gehouden van maandag tot en met vrijdag. Dit is een jaarlijkse race met diverse voorrondes, waarbij studententeams superzuinige auto's bouwen die op innovatieve brandstoffen lopen. In totaal meer dan 160 teams uit 25 verschillende landen deel. De Shell Eco Marathon is een race, maar niet gericht op snelheid. Het gaat juist om het uithoudingsvermogen van de superzuinige auto's: hoe ver komen zij met een kleine tank van 1 liter brandstof of 1 kWh aan elektriciteit. Het record staat inmiddels op maar liefst 3.771 kilometer; ongeveer de afstand van Amsterdam naar Rome en terug. Het Green Team Twente behaalde in de categorie UrbanConcept met een waterstofauto de eerste plaats. Daarnaast pakte het team de Communication Award en wonnen zij het Driver's World Championship, waarbij het juist wél om de snelheid ging.

Kofferbakmarkt (Car Boot Sale) in Buurse

BUURSE - Deze zaterdag 13 juli is van 09.00 tot 16.00 uur weer een gezellige kofferbakmarkt. Deze 'car boot sale' zal gehouden worden op het terrein van Ter Huurne Hollandmarkt, Alsteedseweg 64, 7481 RZ Buurse (Gemeente Haaksbergen).

Er worden uitsluitend tweedehands goederen verkocht vanuit, vanaf en rondom de auto. Alle tweedehands handel is mogelijk. Van antiek tot brocante, complete verzamelingen, oud speelgoed, sieraden, gebruikte kleding en nog veel meer. Eigenlijk alles wat men in en om het huis aan kan treffen. Toegang tot de markt en het parkeren is gratis! Iedereen die zijn/haar overtollige gebruikte spullen wil verkopen, kan hieraan deelnemen. Bel voor informatie en aanmelding met: 06-26 22 25 93 of mail: info@rezimarkten.nl

Wat maak jij?
Ik maak kunst in verschillende stijlen, met verschillende materialen zoals op keramiek en acryl op doek en hout.

Wat maakt jouw werk speciaal?
Ik haal de inspiratie voor mijn kunst uit mijn omgeving en mijn persoonlijke ervaringen, zo creëer ik mijn eigen stijl. Door mijn Koerdische/Midden-Oosten cultuur te combineren met de westerse kunstcultuur heb ik een herkenbare stijl.

Waar kunnen we jouw kunst zien?
Op mijn site www.kawa.exto.nl. Daarnaast is mijn werk is regelmatig tentoongesteld in regionale exposities zoals op Kunst in het Volkspark. En op Facebook (Kawa Ramzi). In mijn huis struikel je over mijn werk heen. Verder geef ik schilderles als een vrijwilliger bij Power Royael; een maatschappelijk activeringscentrum in Enschede.

Welke bekende kunstenaar bewonder jij?
Ik bewonder veel kunstenaars en heb ook veel kunstenaars bestudeerd, maar voor mijn keramische werk ben ik groot bewonderaar van Pablo Picasso. Zijn kleur gebruik en zijn stijl hebben mij geïnspireerd.

Wat betekent Enschede voor jou?
Enschede heeft mij de mogelijkheid gegeven om mijn dromen waar te maken als kunstenaar. Ik heb hier mijn kunstopleiding gevolgd en mijn leven opgebouwd.

Leu met nen dubbeln agenda mu'j op
oarmleankte van oe ofhooldn.

Maandag 15 juli 10.00 uur

Weer voluit lachen, praten en eten!

ENSCHEDE - Iedereen wil graag een mooie glimlach en daarvoor is een goed en gaaf gebit onontbeerlijk. Dat geldt uiteraard ook voor een kunstgebit. Het is dus erg vervelend als daar een probleem mee is, zoals een scheurtje of een loszittende tand. De deskundigen van kunstgebittenspecialist Prothetico begrijpen dat maar al te goed. Dat is dan ook de reden waarom zij bij dit soort problemen een supersnelle service zo belangrijk vinden. Vandaar het motto: 'Klaar terwijl u wacht'.

'Wij begrijpen heel goed dat een klein scheurtje of een missende tand in een kunstgebit erg vervelend is voor mensen die daarmee rondlopen en dat zij dus zo snel mogelijk geholpen willen worden', zegt Carlo Hommel van Prothetico. 'Daarom zorgen wij er voor dat onze wachttijden erg kort zijn. Bij een noodgeval kan een patiënt gewoon langs komen en dan wordt de reparatie direct uitgevoerd. Dat is een van onze serviceaspecten die wij zeer belangrijk vinden.' Service staat bij Prothetico dus hoog in het vaandel. Dat uit zich ook in een andere vorm van dienstverlening, die uniek is: tandtechniek aan huis. 'Die service is ideaal voor mensen die slecht ter been zijn of om wat voor reden dan ook het huis niet uit kunnen', aldus Hommel. Deze service betekent dat mensen nog maar één keer naar de praktijk aan de Marssteden 90 in Enschede hoeven te komen. 'Dat intakegesprek vindt plaats met de tandarts en bij dat eerste gesprek ben ik ook aanwezig. Wij vinden dat belangrijk, want het betekent dat ik beter rekening kan houden met de wensen van de patiënt wanneer ik met een kunstgebit aan het werk ga.' Na het eerste intakegesprek kan de rest van het proces, zoals de modellen- en de pasfase, aan huis worden afgewerkt.

Service aan huis
Een extra voordeel van de tandtechniek-aan-huis-service is, dat de patiënten ook voor reparaties het huis niet meer uit hoeven. Dit is wel zo fijn wanneer je druk of even wat minder mobiel bent. Een loszittend kunstgebit is erg lastig. De kans is groot dat het slinken van het kaakbot hiervan de oorzaak is, want een kunstgebit heeft dan niet genoeg houvast meer. Prothetico biedt hiervoor de oplossing in de vorm van het klikgebit. Hoe werkt zo'n klikgebit? 'Onze gespecialiseerde tandarts brengt implantaten aan; je zou die een soort kunstwortels kunnen noemen. Die zorgen ervoor dat het kunstgebit kan worden vastgeklikt aan de kaak, vandaar de term 'klikgebit'. Het resultaat is nooit meer een loszittend of pijnlijk gebit en dus met een gerust hart voluit lachen, praten en eten. Prothetico is een specialist met alle kennis onder één dak. Prothetico heeft een eigen tandarts-implantoloog en tandtechnici en werkt met de nieuwste technieken en hoogwaardige materialen.

Ook dieren hebben veel last van de eikenprocessierups

ENSCHEDE - Je kunt er momenteel niet omheen: de eikenprocessierups. Iedereen heeft er last van. Zo ook onze trouwe dierenvrienden. Op de praktijk zijn al verschillende patiënten langs gekomen met klachten veroorzaakt door deze rupsen.

Op social media en in de kranten wordt er veel over honden gesproken die hier last van hebben: bultjes en jeuk of een gezwollen mond/tong. Maar vergeet vooral de katten ook niet! Zij gaan met dit mooie weer op ontdekkingsreis en komen dan onbewust in aanraking met de haartjes van de rups.

Klachten
De haartjes die direct op de huid komen zorgen al voor vele klachten, zoals rode bultjes en jeuk. Echter, doordat katten zich veelvuldig wassen en dus met de tong over de vacht likken, krijgen ze de haartjes in de mond. Dit geeft klachten zoals blaasjes op de tong en/of gezwollen lippen (zie foto). Hierdoor wordt eten/drinken pijnlijk, waardoor deze katten met uiteenlopende klachten bij ons komen en zich algeheel niet lekker voelen. Per dier zijn de klachten erg verschillend, dus een eenduidig advies over de behandeling is lastig te geven. Wij als dierenarts kunnen de haren van de rups niet verwijderen, maar wij kunnen uw dier wel ondersteunen met medicatie tegen de zwelling, pijn, jeuk of weer aan het eten/drinken krijgen. De symptomen die de rups veroorzaakt worden dus aangepakt.

Advies
Ons advies: Probeer uw dier(en) zo veel mogelijk uit de buurt van de rups te houden. Voorkomen is immers beter dan genezen. Indien uw kat buiten is geweest, zou het kunnen helpen om even met een nat washandje over de vacht te gaan. Zo zou u al wat haren kunnen verwijderen. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor honden.

Kom langs
Wanneer u toch denkt dat uw dier in aanraking is geweest met de processierups en hier klachten van krijgt, overleg dan altijd met uw dierenarts wat de beste opties zijn. Maar vergeet ondanks deze vervelende rupsen niet samen met uw dierenvrienden te genieten van de zomer!

Team Dierenkliniek Enschede.

Kijk voor meer informatie ook op: www.dierenkliniekenschede.nl

Euregio Grens(z)markt bij Ter Huurne Hollandmarkt

BUURSE - Komende zondag 14 juni is van 09.00 tot 17.00 uur weer een Euregio Grens(z)markt! Deze gezellige braderie en vlooienmarkt zal weer gehouden worden bij Ter Huurne Hollandmarkt aan de Alsteedseweg 64, 7481 RZ in Buurse.

Tientallen kramen, met zowel nieuwe als gebruikte handel zijn hier te vinden. Vaak zijn de leuke spullen voor een habbekrats te koop. Verder zijn er twee restaurants, alle winkels zijn open en voor de kinderen is er een grote gratis toegankelijke speeltuin, met daarbij een groot terras, waar de ouders de kinderen kunnen zien spelen.

Zelf verkopen
De particulier die zijn of haar oude, overtollige spulletjes wil verkopen, is van harte welkom. Zo kunt u er nog een leuk bedragje voor ontvangen! Er zijn nog een aantal kramen/grondplaatsen te huur. Bel voor informatie en aanmelden met: 06 26 222 593 of mail: info@rezimarkten.nl. Toegang tot de markt en speeltuin zijn gratis, evenals het parkeren. Er zijn ruim 750 parkeerplaatsen beschikbaar. Kortom, een leuk dagje uit voor de echte snuffelaars!

Eerste Goethe-certificaten uitgereikt op ROC Twente

ENSCHEDE - Maandagmiddag 8 juli ontvingen 16 studenten van ROC van Twente aan de Wethouder Beversstraat in Enschede tijdens hun diploma-uitreiking ook een internationaal erkend Goethe-certificaat. Deze studenten hebben naast hun gewone vakken hard gewerkt aan hun kennis van de Duitse taal.

Het belang van de economische relatie met onze oosterburen is groot en de detailhandel in onze regio is sterk gericht op het bedienen van Duitse klanten. Ook biedt de stijgende vraag naar vakmensen die de juiste competenties bezitten met kennis van taal en cultuur volop kansen op de Euregionale arbeidsmarkt. Samen met andere grens-ROC's heeft ROC van Twente daarom speciale keuzedelen Duits ontwikkeld. Ook heeft het Goethe-Institut in Amsterdam een officieel examen ontwikkeld waarmee een officieel internationaal erkend Goethe-certificaat behaald kan worden. ROC van Twente is trots op de studenten die het certificaat hebben behaald! Dit levert voor hen mooie kansen op in de toekomst, zo is de hoop. Ook elders in Twente zijn steeds meer initiatieven opgezet om de beheersing van het Duits en affiniteit met de Duitse cultuur te stimuleren.

Hoe blijft u mobiel?

ALMELO/HENGELO - 'De ouderdom komt met gebreken' is een veel gehoorde uitdrukking. Dat betekent niet dat ouder worden automatisch betekent dat u aan huis gekluisterd bent. Soms kunnen eenvoudige hulpmiddelen ervoor zorgen dat u mobiel kunt blijven en mee kunt blijven doen in de samenleving. Die oplossingen vindt u bij Mango Mobility.

Mango Mobility adviseert u op het gebied van scootmobielen, rollators, rolstoelen en e-brommobielen. De medewerkers weten of een bepaald hulpmiddel of type wel of niet geschikt is voor u. Elk type en elk hulpmiddel heeft z'n eigen kenmerken, voordelen en nadelen. Het doel is ervoor te zorgen dat u met het juiste hulpmiddel de winkel verlaat. Misschien past een opvouwbaar scootmobiel van nog geen 700 euro met een kleine actieradius van 12 km het best bij uw situatie. Maar wanneer u bent aangewezen op een scootmobiel en verder een actief leven leidt, dan is een scootmobiel met een actieradius van 50 kilometer een betere oplossing. Voor beiden en alle accessoires zoals beenhoezen bent u bij Mango Mobility aan het juiste adres.

Na de aankoop
Ook nadat u de winkel verlaten met uw scootmobiel, rollator of een ander hulpmiddel heeft, houdt de service van Mango Mobility niet op. Ook voor onderhoud en reparatie bent u bij Mango Mobility aan het juiste adres. Met meer dan tien jaar ervaring is Mango Mobility uw vertrouwde partner in mobiliteit.

Vestigingen
In Twente heeft Mango Mobility twee vestigingen. In Hengelo vindt u ze aan de Drienerstraat 59 en zij zijn bereikbaar via telefoonnummer 0800-2002. In Almelo kunt u een bezoek brengen aan Mango Mobility aan de Einsteinstraat 8a en bellen kan naar 0546-453296. Eerst even zelf kijken wat de mogelijkheden zijn? Ga naar www.mangomobilty.nl voor alle informatie en productspecificaties.

Documentaire over Freek de Jonge

ENSCHEDE - Op zondag 14 juli is bij Concordia eenmalig de documentaire FREEK te zien. Deze documentaire gaat over een van Nederlands grootste cabaretiers: Freek de Jonge. Bovendien leidt Freek zélf de film in en zal hij na afloop samen met zijn vrouw Hella alle vragen uit het publiek beantwoorden. De cabaret- en theaterveteraan Freek de Jonge viert dit jaar zijn 75e verjaardag en staat dit jaar 50 jaar op de planken! Het leven van Freek is tot nu toe vastgelegd door filmmaker Dennis Alink.

"Hoe lang kan ik nog mee?" zingt cabaret- en theaterveteraan Freek de Jonge. Tijd om de balans op te maken. Wat heeft hij goed gedaan en kan hij de keren dat hij als artiest én als mens tekort heeft geschoten nog rechtzetten? Confrontaties met collega's als André van Duin, Herman Finkers, Jacques Klöters en geliefden als zijn vrouw Hella, vinden hun weerslag in zijn optredens. In hoeverre gebruikt Freek het podium om aan de realiteit te ontsnappen? Geleidelijk ontstaat het beeld van een man voor wie de bühne verlaten geen optie is.

Freek de Jonge & FREEK
Lomp, zelfingenomen, ontwapenend: Freek is het allemaal. "Je bent een redder, maar je bent soms ook een hele grote, egocentrische man", aldus zijn vrouw Hella in de documentaire. Maar bovenal is en blijft Freek een bevlogen mens en theatermaker. In de jaren zestig is hij bekend geworden met Neerlands Hoop in Bange Dagen, het duo samen met collega Bram Vermeulen. Samen veranderden ze het aangezicht van het Nederlandse cabaret voorgoed. Daarna - vanaf 1980 - ging Freek alleen verder en bleef zichzelf vernieuwen.

De magie van het theater
Na zoveel jaren blijkt Freek nog altijd bevangen door de magie van het theater, van de mogelijkheid telkens opnieuw te kunnen beginnen. Daarbij wordt hij geholpen door zijn vrouw Hella en muzikale duizendpoot Robert Jan Stips. De eerste is al vanaf het begin van zijn solocarrière voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het decor, licht en kostuums. En verder wordt Freek de Jonge natuurlijk zijn hele leven lang al voortgedreven door de enige echte onuitputtelijke motor achter zijn gehele carrière: de lach.

Afscheid van raadsleden

HAAKSBERGEN - De gemeenteraad van Haaksbergen had dinsdag een lange zit; de behandeling van de Kadernota 2020 en andere zwaardere onderwerpen stonden op de agenda. Ook namen twee oudgedienden afscheid van de Haaksbergse gemeenteraad: Edith van Spiegel (D66) en Joep Oude Groen (GGH).

Burgemeester Rob Welten sprak het tweetal toe over hun rijke inzet voor de lokale gemeenschap. Voor Joep Oude Groen was zijn laatste raadsvergadering als raadslid helemaal bijzonder. Op grond van zijn verdiensten voor de maatschappij heeft het Zijne Majesteit de Koning namelijk behaagd Oude Groen te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Na een korte toespraak heeft burgemeester Welten hem vanzelfsprekend de bijbehorende versierselen opgespeld.

Staat van dienst
Oude Groen was van vanaf maart 2006 met veel inzet lid van de gemeenteraad voor zijn partij de GGH. In de afgelopen dertien jaar nam hij deel aan diverse vaste raadscommissies, nu bekend als de Commissie Samenleving & Bestuur en de Commissie Ruimte. Als fractievoorzitter van de GGH maakte hij, vanaf 2006, deel uit van de agendacommissie en het fractievoorzittersoverleg. Ook fungeerde Oude Groen als voorzitter van de Commissie Samenleving van 2018 tot 2019 en was hij voorzitter en lid van het Comité aanbevelingen vrijwilligers.

Van Spiegel
Edith van Spiegel is sinds 2000 actief in de lokale politiek, eerst als steunfractielid en vanaf 2006 als raadslid. In de vorige raadsperiode vervulde zij de rol van wethouder, met onder meer de portefeuilles jeugd, onderwijs en cultuur.

Avontuurlijke Maïsdoolhof

HAAKSBERGEN - Heb jij zin in een avontuurlijke ontdekkingstocht door een spannend doolhof? Kom dan naar Buffetrestaurant Captain Jack in Buurse.

In het maïsveld bij het restaurant aan de Meijersgaardenweg 5 in Buurse is een spannende speurtocht uitgezet. Het betreft een leuke en uitdagende activiteit om samen te doen in de buitenlucht. Om het maïsdoolhof te trotseren betaal je €3,50 per persoon, inclusief een waterijsje. Naderhand kunnen de bezoekers een sportief potje golfbiljart spelen, terwijl de kinderen genieten op de trampoline. Het doolhof is vanaf 15 juli tot 2 september dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Asbest gevonden in plantsoen Ravelstraat

HAAKSBERGEN - De gemeente Haaksbergen heeft enige tijd geleden asbestverdacht materiaal gevonden in het plantsoen bij het voetbalveld aan de Ravelstraat. Uit onderzoek is gebleken dat er sprake is van asbesthoudend materiaal. De gemeente heeft uit voorzorg het betreffende terrein afgezet met hekken.


De gemeente laat op dit moment onderzoeken of er in de grond aan de Ravelstraat nog meer asbestverdacht materiaal zit. Hiervoor worden het plantsoen en het grasveldje onderzocht.

Wijkbewoners
De wijkbewoners rondom het gebied hebben inmiddels een brief ontvangen met daarin nadere informatie. Als de gemeente nieuwe informatie heeft en de resultaten van het nadere bodemonderzoek bekend zijn, zal de gemeente opnieuw contact met de wijkbewonders opnemen.

Bierspijs wandeling

ENSCHEDE - Ben je benieuwd naar de horecazaken van Enschede en ben je op zoek naar de heerlijkste speciaalbieren? Neem dan op zondag 14 juli tussen 12.00 en 17.00 uur deel aan de bierspijs wandeling.

Tijdens deze wandeling wandel je langs zes top horecazaken van Enschede, waar je overal een bier-spijs combinatie voorgeschoteld krijgt. In totaal krijg je vijf gerechten met het formaat van een tussengerecht, vijf bijpassende speciaalbieren en tot slot eindig je bij de Twentsche Foodhal, waar een extra bier-spijs combinatie voor je klaarstaat. Deelname kost €60,00 per persoon. Kaarten zijn te koop op www.wijnspijs.nl/bierspijs/enschede/14-07-2019

Spiegelreflex voor beginners

HAAKSBERGEN - Vanaf 28 augustus biedt Kulturhus Haaksbergen de cursus 'Spiegelreflex voor beginners' aan. In deze cursus leer je alles wat je wilt weten over jouw spiegelreflexcamera of systeemcamera.

De helft van de cursus zal bestaan uit theorie en de andere helft uit praktijk. Tijdens de praktijklessen wordt er onder andere een ochtend de natuur in gegaan en wordt er een keer 's avonds gefotografeerd. De cursus wordt op woensdagavond van 19.00 tot 21.00 uur gegeven door Erik de Just (locatie Foto Vaarhorst). De cursuskosten bedragen 125,- euro. Aanmelden kan voor 1 augustus via het inschrijfformulier dat verkrijgbaar is bij de receptie van Kulturhus Haaksbergen of door te mailen naar info@kulturhushaaksbergen.nl, ter attentie van Judith Nijlant en onder vermelding van de naam van de cursus.

Corbeel & Greven herstelt grafmonumenten

HAAKSBERGEN - Een graf is meer dan alleen een steen met een naam. Het is de plek waar vele herinneringen aan uw naaste weer naar boven komen. De mooie momenten die blijven, ook wanneer zij er zelf niet meer zijn. Deze herinneringen wilt u als nabestaande natuurlijk koesteren bij een grafmonument dat recht doet aan de persoon die er begraven is.

Nabestaanden verzorgen vaak met grote liefde een graf van een dierbare overledene. Doordat de monumenten dagelijks bloot staan aan de elementen, is af en toe wat meer onderhoud nodig. De monumenten van tegenwoordig zijn veelal geproduceerd uit een graniet achtige steensoort of iets vergelijkbaars. Dit is technisch gezien een zeer duurzaam product en vraagt veel minder onderhoud dan een monument welke uit een marmersoort geproduceerd is. Marmer is namelijk kalkhoudend en dit materiaal zal dus meer verweren dan een materiaal waar geen kalk als bestandsdeel is zit. Corbeel & Greven specialiseert niet alleen in het plaatsen van nieuwe grafmonumenten; ook voor het onderhouden en renoveren van een bestaand graf kunnen zij u van dienst zijn.

Onderhoud op locatie
Wanneer een graf nog in goede staat is en alleen wat onderhoud nodig heeft, kan dit in de meeste gevallen gewoon op locatie gebeuren. Zo is het bij goede weersomstandigheden in de zomer mogelijk om de belettering van het grafmonument opnieuw te laten lakken. De medewerkers van Corbeel & Greven kunnen het graf ook op locatie reinigen om de oorspronkelijke kleur zo goed als mogelijk te herstellen. Mits het niet té verweerd is. "Wanneer een grafmonument in slechtere staat is, zal het nodig zijn om het weg te halen en het in de fabriek machinaal te laten schuren voor het mooiste resultaat", aldus Harrie ten Vregelaar van Corbeel & Greven. Zo zijn veel oude graven gemaakt van Belgisch hardsteen wat kalkhoudend is. Door enkele millimeters van de toplaag af te schuren is dit zeer goed te herstellen en zal het monument er daarna weer "als nieuw" uitzien voor de komende jaren.

Verzakkingen
Oudere graven kunnen aan verzakking onderhevig zijn. Mits een eventuele betonfundatie in goede staat is, kan het graf opgehoogd worden om dit weer waterpas te maken. Soms kan het noodzakelijk zijn om, wanneer dit niet gebeurd is in het verleden, 4 hoekpalen te plaatsen. Deze palen zijn rond 14 cm en 180 cm in lengte en gaan schuin de grond in onder de fundatie. Dit geeft een goed en duurzaam resultaat, vaak zal het monument daarna echt niet meer verzakken. Aan de hand van een foto kan Corbeel & Greven vaak al een goede schatting geven van de kosten en mogelijkheden om een verzakt graf te herstellen. U kunt dan bijvoorbeeld ook gelijktijdig grind of een bloemenperk laten vervangen door een onderhoudsarme granieten dekplaat.

Passend advies
Corbeel & Greven geeft u graag een passend advies over de mogelijkheden voor het onderhouden en herstellen van een graf. Ook voor andere monumenten zoals urnen kunnen zij u van dienst zijn. Corbeel & Greven is gevestigd aan De Greune 32a in Haaksbergen. Bel met 053-574 33 43 of kijk op: www.corbeel greven.nl

Column: Lange procedures

ENSCHEDE - Dat letselschadezaken lang kunnen duren, is volgens mij wel algemeen bekend. Dat heeft te maken met de duur van het herstel van het slachtoffer (en het moet gezegd: vaak ook met de houding van verzekeraars).

Gaan er jaren overheen voordat er sprake van een medische eindtoestand is, kan het nog een tijd duren voordat iemand weer aan het werk is; is er passend werk, moet er omgeschoold worden? Maar er gebeurt in ieder geval iets. Ik heb nu echter twee gerechtelijke procedures lopen, waarbij er hele perioden gewoonweg NIETS gebeurt.

Een zaak bij de Centrale Raad van Beroep in Utrecht; nadat ik het beroepschrift had ingediend en de tegenpartij daarop had gereageerd, kreeg ik een brief van de Raad dat een reactie minimaal een jaar op zich zou laten wachten. Een jaar! Na dat jaar ga je maar eens bellen en krijg je te horen: "Ja die termijn is tegenwoordig wel 2 jaar." Pas na 2,5 jaar werd een zitting ingepland. Al die tijd lag de zaak stil.

Ook loopt er een mishandelingszaak, waarbij ik namens het slachtoffer in die strafprocedure om een schadevergoeding verzocht. De dader is schuldig bevonden en hij moest de schade van mijn cliënt vergoeden. De dader was het niet met de uitspraak eens en ging hiertegen in beroep. In het hoger beroep vond pas twee jaar later de zitting plaats. Geoordeeld werd dat getuigen nader moeten worden gehoord. Daar is nu het wachten op. Men kan mij niet vertellen hoe lang het nog gaat duren.

Ik vind het vooral erg zuur voor mijn cliënten; ze begrijpen niet dat dit zomaar kan. Nu zijn dit -in mijn praktijk- wel de uitzonderingen, maar waar mensen soms erg gemakkelijk denken over procederen, valt dat in de praktijk vaak toch tegen. Nog niet eens inhoudelijk, maar vooral het lange wachten zijn ze vaak beu. Begrijpelijk. Maar er is zo weinig tegen te doen, helaas.

Corina van Assen is mede-eigenaar van RP Advocatuur in Enschede. Zij behandelt zaken op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en letselschade. Daarnaast is zij werkzaam als tekstschrijver. Voor Hart van Enschede verzorgt zij de maandelijkse column Vrijspraak.

Nog kaarten Schalke

ENSCHEDE - In aanloop naar het nieuwe seizoen speelt FC Twente in De Grolsch Veste een oefenwedstrijd tegen FC Schalke 04. De wedstrijd tegen de Duitse grootmacht wordt gespeeld op dinsdag 23 juli, aanvang 19.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via kaartverkoop.fctwente.nl en de receptie van De Grolsch Veste. Seizoenkaarthouders en Premium Seat-houders hebben korting op de kaarten.

De eerste ring is nagenoeg uitverkocht, er zijn nu ook kaarten op de tweede ring verkrijgbaar. De vakken 120 t/m 125 zijn bestemd voor Schalke-supporters en de verkoop voor deze vakken zal ook via Schalke 04 verlopen. Kaarten zijn vanaf 10 euro verkrijgbaar. De stadions van FC Twente en Schalke 04 liggen zo'n 100 kilometer van elkaar verwijderd en bij elke thuiswedstrijd van beide clubs zijn er supporters van beide clubs in het stadion te vinden. Elke thuiswedstrijd van Schalke 04 zijn een paar honderd supporters van FC Twente aanwezig en bij de thuisduels in De Grolsch Veste zijn vaak even zo veel Schalke-fans van de partij, waarvan een deel ook een SeizoenClubcard van FC Twente heeft. Het zorgt voor een speciale vriendschapsband tussen beide clubs.

Rondleiding op de boerderij

ENSCHEDE/HAAKSBERGEN - Heb jij altijd al willen weten hoe het eraan toe gaat op de boerderij? Vier melkveebedrijven openen hun deuren voor bezoekers.


De eigenaren van de boerderijen verzorgen rondleidingen over de boerderij waar zij vertellen over hun koeien en kalveren, de melkproductie, het voer en de melkstal. Tijdens deze rondleiding krijg je de gelegenheid om alle vragen te stellen die je wilt. Een rondleiding duurt zo'n 1 à 1,5 uur. Bezoekers betalen €2,50 per persoon. Kijk voor de deelnemende boerderijen, adressen en overige gegevens op www.vvvhaaksbergen.nl of op Facebook: https://www.facebook.com/rondleidingenboerderij/

Grolsch Summer Sounds: Bölke

ENSCHEDE - Op de Oude Markt in Enschede wordt op donderdag 18 juli voor de 13e keer de Grolsch Summer Sounds georganiseerd. De organisatie hoopt dat het dit jaar opnieuw een fantastische editie wordt!

Het belooft een gezellige en feestelijke avond te worden vol muziek van Richard Feelgood, DJ Maarten & Martin Rivera, Gogo dansers, Acts en Drag Queens. Het evenement is gratis bij te wonen vanaf 19.00 uur tot 's nachts 00.30 uur. Vanaf 23.00 uur opent Uitgaanscentrum 't Bölke haar deuren aan de Molenstraat 6 in Enschede voor de Afterparty! Hier gaat het gezellige feestje door tot 04.00 uur in de ochtend. Bezoekers betalen aan de deur €10,00 entree. Kijk voor meer informatie over het evenement op https://www.facebook.com/summersoundsenschede

DIO wandelt mee met vele vierdaagsen

HAAKSBERGEN - Komende week staat de 103-de editie op het programma van de Nijmeegse Vierdaagse. Ook een groot aantal leden van wandelkring DIO in Haaksbergen reist af om deel te nemen.


Daarnaast waren er in de afgelopen maanden ook al de tradionele vierdaagsewandeltochten in Vilt, Raalte, Doetinchem, Barchem, Odoorn, Diever, Laren, Zuna (Wierden), Haarlem, Alkmaar en Apeldoorn Bij al deze vierdaagsewandeltochten waren vele DIO leden of Haaksbergenaren aanwezig. Traditiegetrouw zal het bestuur van de Wandelkring DIO op de zaterdag na de Nijmeegse Vierdaagse alle deelnemers – dus ook niet leden zijn welkom – die aan een of meerdere vierdaagse wandelevenementen deelnemen ontvangen en ook in de bloemen zetten. Deze bijeenkomst zal worden gehouden op zaterdag 20 juli 2019 in het: Gängelhuuske, Molenstraat 56 te Haaksbergen en begint om 16.00 uur.
Aanmelden graag via bestuur@wkdio.nl

13 / 20

Nieuwe Kia XCeed biedt het beste van een hatchback en SUV

HENGELO - Kia onthulde afgelopen maand de nieuwe XCeed; een volledig nieuwe crossover die een sportiever alternatief moet bieden voor de traditionele SUV.

Kia wil met de XCeed kopers een verfrissende optie bieden: een auto met de sterke kanten van zowel een hatchback als een SUV. De XCeed werd ontwikkeld op basis van de Ceed hatchback. De XCeed is groter in alle dimensies. Zo kreeg de bestuurder een hogere zit ten opzichte van een hatchback, passagiers meer beenruimte én er blijft nog 426 liter aan bagageruimte over. Dit alles met een aansprekend, sportief gelijnd design. De XCeed heeft als één van de eerste modellen ook het UVO Connect-telematicasysteem dat informatie geeft over onder meer drukte op de weg, weersverwachting en parkeergelegenheid. Kia schenkt uiteraard ook veel aandacht aan het weggedrag en de veiligheid van de XCeed. Zelfverzekerd en sportief weggedrag, zonder in te leveren op het gebruiksgemak. De XCeed heeft een nieuwe wielophanging en stuurinrichting, wat zorgt voor volwassen weggedrag. Innovatieve vering zorgt voor soepele demping en een hoog rijcomfort, ook op slecht wegdek. Verder beschikt deze over alle moderne assistentie- en veiligheidssystemen die u verwacht: voetgangersdetectie, snelheidswaarschuwingen, dode hoek detectie en level 2 autonoom rijden.

Levering
De nieuwe Kia XCeed is vanaf oktober leverbaar met een keuze uit drie T-GDI turbomotoren, met begin 2020 een versie als plug-in hybride. Van Mossel Kia geeft u al graag meer informatie over de nieuwe XCeed. Kom langs aan de Holtersweg 30 in Hengelo. Kijk voor meer informatie ook op: www.kia-vanmossel.nl

De nieuwe Nissan Leaf en Leaf E+

HENGELO - Hoe maak je de best verkochte elektrische auto op de Europese markt nog beter? Meer op alle fronten - meer bereik, meer vermogen en meer keuze. Nissan's nieuwe Leaf is nu te bestellen.

De volledig elektrische Nissan Leaf was afgelopen jaar de meest geregistreerde nieuwe elektrische auto in de Europese Unie. Maar toch was niet iedere potentiële koper te halen; de actieradius was voor sommigen niet toereikend. Met de introductie van de Leaf met nieuwe 40 kWh accu komt hier verandering in. De nieuwe Nissan Leaf is te bestellen in twee varianten. Zo is er de Nissan Leaf met 40 kWh accu met een actieradius tot 270 kilometer en een 147 pk vermogen (vanaf 36.990 euro), of de nieuwe Nissan Leaf E+ (vanaf 45.850 euro). Dit nieuwe model is uitgerust met een intelligente 62 kWh accu die meer vermogen leeft en een krachtige motor van 217 pk. Dit alles zonder enige schadelijke uitstoot.

Praktisch
Voor het laden van de Nissan Leaf of Leaf E+ hebt u diverse opties. Zo kunnen alle versies van de Leaf met een kabel en een gewoon stopcontact opgeladen worden. Ideaal om 's nachts thuis te laden. U kunt ook kiezen voor de installatie van een Nissan Wallbox. Met deze lader laadt u de auto twee keer zo snel op. Onderweg kunt u eenvoudig gebruik maken van de vele openbare laadstations die er zijn, onder meer 6.000 'favoriete' laadstations die bijvoorbeeld bij Nissan-partners te vinden zijn. Zo blijft u optimaal mobiel. De nieuwe Leaf biedt mooie innovaties op het gebied van veilig en duurzaam rijden. Zo is de Leaf voorzien van het e-Pedal; een 'gaspedaal' dat accelereren, remmen en stoppen in één pedaal combineert. Andere innovaties zijn het Nissan ProPILOT systeem, dat altijd de juiste afstand aan zal houden tot ander verkeer. Acceleren, remmen en herstarten op het ritme van de verkeersstroom: een heerlijk ontspannen rit. Verder ontbreken ook zaken zoals intelligente cruise controle, dode hoek detectie, voetgangersdetectie en meer niet.

Meer informatie
Autobedrijf Lesscher geeft u graag meer informatie. Kom langs aan de Zilverstraat 5 in Hengelo. Kijk ook op: www.autolesscher.nl

Het Beest van Turijn

Foto: Thomas's Pics

TWENTE - Vandaag de dag is het Fiat-Chrysler concern nog steeds één van de grootste autofabrikanten ter wereld. Toch staat met name Fiat in Nederland niet meer bekend om auto's die serieus meedoen in de middenklasse waar o.a. Toyota, Mazda, Volkswagen, Peugeot en Opel de scepter zwaaien. Laat staan in het hogere Audi-BMW-Mercedes machtsblok, waar deze grote jongens van de weg de dienst uitmaken.

Maar dat is wel eens anders geweest. In 1910 wist de Italiaanse Automobielfabriek uit Turijn (kortweg Fiat) de meest indrukwekkende auto ter wereld te maken, het 'Beest van Turijn', de Fiat S76. Het was destijds de snelste auto ter wereld en liet de concurrentie van Benz ver achter zich. Sterker nog, ook vandaag de dag zou deze 28,5 liter tellende, 290 pk sterke motor met een topsnelheid van over de 200 km per uur goed mee kunnen komen op de Duitse Autobahnen. Er zijn er destijds maar 2 gebouwd en in 2015 is één van die exemplaren weer tot leven gebracht tijdens het wereldberoemde Goodwood Festival of Speed in Engeland. En dat was indrukwekkend om te zien en zeker ook om te horen. De associatie met 'het beest' zal direct bij u opkomen als u de beelden ervan eens opzoekt op YouTube. Denkt u er maar eens aan als u een schattige Fiat 500 of Panda onderweg tegenkomt. En misschien verdient dit glorieuze merk ook vandaag de dag uw aandacht voor de andere grotere modellen, zoals de vrij nieuwe Fiat Tipo of Freemont. Zeker als u in deze klasse weer eens wat anders wilt rijden. De oude verjaardagsverhalen over roest en slechte elektronica zijn echt al jaren achterhaald.

Foto: Thomas's Pics - 1911 Fiat S76 Tipo 12 The Beast Of Turin (2), CC BY 2.0

Broekhuis Peugeot Almelo levert bedrijfswagens Cottus

ALMELO - Technisch dienstverlener Cottus in Almelo heeft eind juni twintig nieuwe bedrijfswagens in gebruik genomen. Broekhuis Peugeot in Almelo leverde twintig Peugeot Partners van het nieuwe model.

Broekhuis Peugeot Almelo is al geruime tijd Cottus' partner in mobiliteit. Met de nieuwste levering zijn in totaal 110 bedrijfsauto's geleverd door Broekhuis Peugeot Almelo de afgelopen jaren. Zij bieden een complete service van aankoop tot levering, in samenwerking met diverse gespecialiseerde partners. Zo werden de nieuwe auto's voorzien van representatieve bestickering door Mondice Reclame in Enschede. Broekhuis Carplus zorgde voor de bedrijfswageninrichting en Alysgo bouwde het systeem voor rittenregistratie in. Cottus kon de auto's dus direct na ontvangst in gebruik nemen.

Over Cottus
Cottus is een gespecialiseerde technische dienstverlener. Het bedrijf heeft naast de Almelose vestiging ook vestigingen in Almere, Apeldoorn, Heerenveen, Helmond, Hoogeveen, Lichtenvoorde, Nijmegen, Sittard en Zwolle.

De nieuwe Partner
De veelzijdige en betrouwbare Peugeot Partner is een uitstekende keuze om medewerkers flexibel en mobiel te houden. Deze werd gekozen tot European Van of the Year 2019, onder meer vanwege het hoge technologische en veiligheidsniveau, de riante laadruimte en een uitgebreid gamma aan krachtige en zuinige motoren.

Goed advies
De specialisten van Broekhuis Peugeot Almelo helpen u graag met goed advies over de aanschaf van uw nieuwe bedrijfswagen. Kijk voor meer informatie: www.broekhuis.nl/peugeot, of bel met Gert-jan Timmerman op 06-86849947.

Verkoopsucces voor Lamborghini

TWENTE - De economie draait wereldwijd op volle toeren. Ook de verkoop van meer luxe auto's voor de liefhebber zit wereldwijd in de lift. Zo heeft Lamborghini een spectaculair eerste halfjaar van 2019 achter de rug.

Het Italiaanse merk met de stier presenteerde begin deze maand de verkoopcijfers over het eerste halfjaar van 2019. Ongetwijfeld werd er ergens op het hoofdkantoor een fles champagne open getrokken, want in zes maanden tijd wist Lamborghini ruim 4.533 auto's aan de man te brengen. Dit is opmerkelijk, omdat dit meer auto's zijn dan Lamborghini in héél 2017 verkocht.

Afzetmarkt
Het succes van Lamborghini verschilt wel van markt tot markt. Zo verdubbelde de verkoop in Azië en in de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika steeg dit met 67 procent. In de Verenigde Staten stegen de verkopen met 128 procent.

Bestseller
Hoewel de meeste lezers bij Lamborghini ongetwijfeld direct denken aan de supersnelle, strakke sportwagens zoals de Huracan en Aventador, verkocht het merk juist de meeste exemplaren van de Urus. Bijna 2.700 stuks, tegenover 1.211 Huracans en 649 Aventadors.

Urus
De Urus is een vreemde eend in de bijt tussen de supersportwagens; hij combineert de kracht van een sportwagen met het praktische van een SUV. Hij heeft wel het onmiskenbare Lamborghini-DNA met een kenmerkend silhouet. Lamborghini schonk veel aandacht van het dynamische rijgedrag en prikkelende prestaties. Hoewel Lamborghini zoals u wellicht weet ooit begon met het maken van trekkers voor de landbouw, was het doel toch zeker niet om terug te gaan naar dit rijgedrag. De Urus kreeg Lamborghini's kenmerkende motorgeluid dankzij de V8 Bi-turbo met ruim 650 pk. De sterkste vermogen-tot-gewicht verhouding van alle huidige SUV's op de markt. De Urus kreeg een fraai design waar we in de neus hints van de Aventador herkennen. Aan boord is het luxe wat de klok slaat; vakmanschap en veel handwerken maken het interieur bijzonder stijlvol. Met uiteraard de moderne features die de veeleisende koper mag verwachten. Met een prijs rond de 300.000 euro kunnen we het niet een koopje noemen, maar duidelijk is wel dat de gewaagde introductie van de sportwagen-SUV het merk geen windeieren heeft gelegd.

Huur veilig een auto

TWENTE - Wie deze zomer geniet van een verre vakantie met het vliegtuig, wil graag ook op de plaats van bestemming mobiel blijven. Het huren van een auto op de vakantiebestemming is dan een aantrekkelijke mogelijkheid.

Wanneer u een auto wil huren komt er vaak wat rompslomp bij kijken, maar ook onzekerheden. Hoe huur je veilig én voordelig een huurauto? We nemen enkele tips door.

Vooraf boeken
Hoewel het aantrekkelijk goedkoop kan zijn om lokaal te huren op de plaats van bestemming, is het toch verstandig om vooraf te boeken vanuit Nederland en het liefst bij een grotere, internationale verhuurder. Zo weet je precies waar je aan toe bent en er is tijd om de voorwaarden goed door te nemen. Bovendien kun je ook makkelijker aanbiedingen vergelijken. Kies voor een bedrijf dat all-inclusive verhuurd, dus inclusief WA- en schadeverziekering en een ongelimiteerd aantal kilometers.

Praktische details
Kies een auto die ruim genoeg is voor je beoogde vakantiegroep en ga wel voor een passend voertuig. Ga niet direct voor een budgetvoertuig, maar wel iets dat lekker rijdt op de bestemming. Wanneer u huurt, zorg dan ook dat u een creditcard hebt. Veel verhuurders vragen een creditcard voor het betalen van de huur en borg. Let verder op de tankregeling; bij sommige verhuurders rijdt u weg met een volle tank én moet u een auto met volle tank inleveren.

Controle
Let bij het ophalen en inleveren van de auto op aanwezige schades en controleer of alles werkt. Maak foto's van de schade en laat het aantekenen op het huurcontract. Veel huurders worden na afloop 'verrast' met schades aan de huurauto, waarbij verhuurders soms vrolijk het bedrag van de creditcard afschrijven. Kijk voor meer informatie op: www.anwb.nl/vakantie/autohuur/tips

Veilig op pad met de fietsdrager

TWENTE - Nederlanders zijn ware fietsfanaten. In totaal fietsen we zo'n 15 miljard kilometer op jaarbasis, een cijfer dat nog steeds stijgt. Niet verwonderlijk, gezien de goede infrastructuur. Wie recreatief fietst, neemt nog wel eens de fiets mee naar een verdere bestemming. Waar moet je dan aan denken?

Het gebruik van een fietsdrager is een handige methode om één of twee fietsen mee te nemen naar bijvoorbeeld een natuurgebied of een verdere bestemming. Hierbij is het belangrijk om als eerste een keuze te maken wat voor fietsdrager je neemt. Er zijn fietsdragers voor op de trekhaak en voor op het dak. Hoewel beide zorgen voor een hoger brandstofverbruik, is de fietsdrager op het dak wel een érg grote windvanger. U verbruikt tot wel dertig procent meer brandstof. Bovendien is het extreem lastig om een zwaardere fiets op het dak te tillen.

Juiste drager
Wanneer u kiest voor een trekhaak-drager is het belangrijk om te letten op het maximaal toegestane gewicht. Zeker wanneer u een zwaardere elektrische fiets of zelfs twee meeneemt, kan dit met een zware drager zorgen voor een te grote kogeldruk. U kunt de accu's van de fietsen het beste uitnemen mits mogelijk, om zo binnen de toegestane limiet te blijven. Voor zware elektrische fietsen kunt u vaak ook een oprijgootje bestellen om het laden makkelijker te maken zonder tilwerk.

De regels
Bij het gebruik van een fietsdrager gelden wel belangrijke regels. Zo mogen fietsen niet meer dan 20 centimeter uitsteken aan beide kanten van de auto. Ook mogen er geen scherpe delen uitsteken, deze kunnen voetgangers verwonden.

De Ford Puma is terug!

TWENTE - Ford brengt een wat bekendere naam uit het verleden weer terug op de markt. Afgelopen maand kondigde het merk de terugkeer van de Puma aan.

De Ford Puma was al een tijdje van de markt. De eerste generatie Puma werd van 1998 tot en met 2002 geproduceerd. Een kleine coupé die alleen op de Europese markt verkocht werd. Het was de voorloper van de StreetKa en gebaseerd op de Ford Fiesta. Ford bouwde de Puma uitstekend; zo reden er eind vorig jaar nog 11.000 stuks rond in het Verenigd Koninkrijk.

Grotere kat
de Ford Puma keert nu weer terug op de markt, maar niet meer als kleine coupé. De nieuwe Puma is namelijk een compacte crossover. Ford weet uiteraard ook zeer goed dat dit een populair segment is en hoopt wat mee te snoepen van deze taart. De Puma kreeg dan ook wat SUV-achtige elementen en een ongetwijfeld aantrekkelijke prijsstelling. Het is een opvallende auto met stoere lijnen, een grote grille en vrolijk ogende koplampen. Een ietwat aflopende daklijn geeft een sportieve hint.

Mooi platform
De nieuwe Puma staat op een wat langere en bredere versie van het Fiesta B-platform. Dit vertaalt zich ook in wat meer ruimte in alle dimensies. Zo beschikt deze over een riante 456 liter bagageruimte. verder is de auto voorzien van alle gebruikelijke veiligheidssystemen en rijassistenten. Het interieur is modern en van alle gemakken voorzien. Eén van de minder vaak geziene opties: de Puma kan ook geleverd worden met massagestoelen. Omdat de Puma ook geliefd zal zijn bij de jonge gezinnen én actievere leefstijlen zijn de stoelhoezen makkelijk afritsbaar zodat deze eenvoudig gereinigd kunnen worden. De nieuwe Ford Puma komt ook beschikbaar als hybride variant.

Levering
Ford is al wel druk bezig met de promotie van de nieuwe Puma, maar de levering laat nog even op zich wachten. De auto's zijn vanaf december dit jaar verkrijgbaar. De exacte prijzen en uitvoeringen zijn op dit moment nog niet beschikbaar. Wel kunt u op www.ford.nl uw interesse aangeven om straks als één van de eersten de nieuwe Puma te ontvangen.

Autoruiten blinderen: wat mag wel en wat mag niet?

TWENTE - Je ziet het regelmatig; stoere, snelle auto's die ook nog eens vakkundig geblindeerd zijn. Een mooie look die menig liefhebber waardeert, met ook nog eens enkele concrete voordelen. Maar waar trekt de overheid de grens? Waar moet ik aan denken bij het blinderen van de autoruiten?

Het blinderen van autoruiten lijkt misschien iets voor de VIP's en onderwereldfiguren, maar het aanbrengen van een donkere folie heeft ook daadwerkelijk praktisch nut. Zo bieden lang niet alle autoruiten ook bescherming tegen schadelijke UV-straling. Door het aanbrengen van een goede folie kan men tot 99 procent van de schadelijke UV-A en UV-B straling blokkeren. Naast dat dit onze huid beter beschermd, is UV-straling ook schadelijk voor je interieur. Donkere ruiten zorgen er ook voor dat pottenkijkers en criminelen minder zicht hebben op wat er in de auto ligt. Dit is echter wel een mes dat aan twee kanten snijdt: er zijn ook autokrakers die dan juist op het idee komen om uw auto open te breken. Immers, ze kunnen ook niet zien dat er juist géén waardevolle buit ligt.

Nadelen
De mindere inkijk is tegelijk ook een nadeel. Want bij een stevige blindering is de bestuurder namelijk ook niet goed zichtbaar, wat zorgt voor een gebrek aan oogcontact. Dit is juist belangrijk voor de overige weggebruikers om zo te kunnen zien waar u kijkt en wat u van plan bent.

De regels
In Nederland een auto die toegelaten wordt op de weg een voorruit hebben die 75 procent van het licht doorlaat. Bij zijruiten moet dit minimaal 70 procent zijn. Voor de duidelijkheid: 100 procent is in dit geval volledige lichtdoorlating. De achterruit mag wel voorzien zijn van een folie of coating, mits de auto een rechter buitenspiegel heeft. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op bedrijfsbussen. U krijgt een proces-verbaal wanneer de lichtdoorlatendheid van de ruiten minder is dan 55 procent. Ook kan het kentekenbewijs ingenomen worden, waarna u vier weken de tijd krijgt om dit te herstellen. U mag dus de ramen blinderen tot aan deze 55 procent, niet donkerder.