Hart van Enschede-Haaksbergen

3 augustus 2018

Hart van Enschede-Haaksbergen 3 augustus 2018


Hardere aanpak van drugsgebruik in binnenstad

ENSCHEDE - De gemeente Enschede neemt aanvullende maatregelen om de drugsoverlast in het centrum verder terug te dringen. Sinds afgelopen vrijdag is een nieuw drugsgebruiksverbod van kracht voor de Noorderhagen, het Wilminkplein en het Boerenkerkhof.

De afgelopen jaren was met name het Wilminkplein en de directe omgeving vaker in het nieuws qua overlast. Het plein bleek een populaire hangplek voor mensen die genieten van een jointje. Dit trok dan weer straat-drugsdealers aan die hun handel bedreven op de straathoeken in de directe omgeving, ook tot groot ongenoegen van de legale coffeeshops in dit gebied. Eerder probeerde de gemeente al door middel van cameratoezicht, samenscholingsverboden en een pleinbeheerder een deuk te maken in de overlast. Vaak werd er dan korte tijd politie ingezet voor handhaving, maar een permanente oplossing was het zeker niet. De aanhoudende klachten van passanten en ondernemers in dit gebied maakten duidelijk dat een sterkere maatregel noodzakelijk was. Of de nieuwe maatregel wél gaat werken moet de tijd leren.

Het verbod
Afgelopen vrijdag ging het verbod in. Het gebruik van soft- en harddrugs in de openbare ruimte is nu niet meer toegestaan. De gemeente hoopt daarmee de drugsgerelateerde overlast en criminaliteit beter te kunnen bestrijden. Het drugsgebruiksverbod betreft grofweg het gebied in de omgeving van het Wilminkplein, de Noorderhagen en het Boerenkerkhof.

Handhaving
Met de invoering het gebruiksverbod zijn ook voorbereidende handelingen (zoals bijvoorbeeld het draaien van een joint) effectiever te bestrijden. Politie en pleinbeveiligers hoeven zich niet meer te beperken tot het aanspreken van personen. Zij kunnen vanaf 27 juli ook handhavend optreden omdat drugsgebruik in het gebied, inbreuk maakt op de openbare orde. "We hebben gemerkt dat bezoekers, bewoners en ondernemers in het gebied hinder, overlast en een gevoel van onveiligheid ervaren", aldus burgemeester Onno van Veldhuizen. "Eerdere maatregelen hebben de overlast wel verminderd, maar een volgende stap is nodig om het gebied voor iedereen weer aantrekkelijk te maken".

Enschede zet de bloemetjes buiten!

Foto: Mariska De Wildt

ENSCHEDE - Het is een grote ergernis van veel inwoners: de rommel die naast de verzamelcontainers wordt geplaatst in plaats van in de container. Daarom plaatsten gemeente Enschede en Twente Milieu op zes locaties in de stad kleine tuintjes. De tuintjes met kunstgras en bloemen moet de rommel tegengaan.

In Enschede worden de tuintjes getest op zes locaties: bij de milieupleinen aan de Zonstraat, Burgemeester van Veenlaan en de Schoolstraat en bij de ondergrondse restafvalcontainers aan de Thomas de Keyserstraat, Bokhorstlanden en de 2e Bothofdwarsweg.

Gezellig
De reacties van omwonenden zijn positief. "Ik vind het heel gezellig staan", zegt een jonge buurtbewoonster bij de Thomas de Keyserstraat. Ook bij winkelcentrum Boswinkel zijn de mensen blij. "Ik vind het goed dat hier wat aan gedaan wordt. Het is ontzettend jammer dat er zoveel afval naast de containers wordt gezet. Deze bloemen zien er heel leuk uit, hopelijk blijft dat zo!", aldus een voorbijganger.

Bloemenzaadjes
Omdat bloemetjes niet alleen buiten gezellig zijn, maar ook binnen, delen de afvalcoaches van Twente Milieu de komende week flyers met een zakje bloemenzaadjes uit aan omwonenden en voorbijgangers. Daarbij vertellen zij over deze proef en over waar inwoners hun (grove) afval kunnen laten.

Bewezen methode
Nicolette Hoogeveen, projectleider gemeente Enschede: "De methode met kunstgras en bloemen heeft zich eerder al bewezen in de gemeenten Rotterdam en Oss. In Rotterdam ziet de gemeente op plekken waar de tuintjes geplaatst zijn bijna 80% minder bijplaatsingen. Die resultaten hopen we natuurlijk ook in Enschede te realiseren, want wie wil er nu niet in een schone buurt wonen?"

Voorkomen
Wilt u niet uw afval bij de container plaatsen, maar u weet niet waar u ermee naartoe moet? Kijk dan op www.twentemilieu.nl. U vindt daar alle informatie over bijvoorbeeld afvalbrengpunten of het laten ophalen van grofvuil door Twente Milieu.

Modelspoorbaan naar MBS

ENSCHEDE - Eén van Enschede's minst bekende - en toch meest bijzondere - attracties verhuist naar een nieuwe plek. De Modelbaan Zuiderspoor krijgt een nieuw onderkomen bij de Museum Buurtspoorweg.

Modelbaan Zuiderspoor is een historische weergave van de stations(omgeving) Enschede Zuid en Broekheurne, het spoortraject dat van 1903 tot 1970 lag tussen Enschede Zuid en de Duitse Grens. Dit spoor was het Nederlandse deel van het "kolenspoor" naar Ahaus en daarmee een belangrijk deel van de lokale geschiedenis. ?Deze bijzonder realistische weergave van het Zuiderspoor dreigde te verdwijnen, maar krijgt nog dit jaar een nieuw onderdak bij het Museum Buurtspoorweg in Boekelo. De spoorbaan is nu nog te vinden in de treinenkelder van modelbouwwinkel Pijp-Lines tegenover de bibliotheek. In september is de verhuizing.

Goed overleg
Door de samenwerking met Museum Buurtspoorweg kan de modelspoorbaan in de gemeente Enschede blijven. Dit tot grote opluchting van eigenaar Albert Platvoet; 'Elke week werkt een groep vrijwilligers met veel passie aan deze baan. Ik ben dan ook heel blij dat de baan in de gemeente blijft, zodat alle vrijwilligers hun passie kunnen blijven uitvoeren.' Behoud van deze modelwereld is daarmee ook van maatschappelijk belang, zowel voor alle vrijwilligers, het publiek als de regio. MBS is blij met de komst van de modelspoorbaan naar Boekelo. Het verhoogt de attractiviteit van de museumloods in Boekelo. Ook sluit de komst van de modelbaan perfect aan op de wens van Museum Buurtspoorweg om de huidige kolenloods volledig op te knappen en verder te betrekken bij het museum. Voorzitter Michel Dispa: 'De kolen- en brandstoffenhandel was de kernactiviteit op station Enschede-Zuid en is het centrale thema van modelbaan Zuiderspoor. Met een compleet gerenoveerde kolenloods is de historische cirkel rond en kunnen we onze bezoekers een extra attractie bieden, wat de toeristische waarde van ons museum weer ten goede komt."

Culinair genieten op Hof Espelo

ENSCHEDE - Kom genieten van echte Twentse lekkernijen tijdens het Streek-eet-feest op landgoed Hof Espelo op zondag 12 augustus. Behalve het proeven van lokale producten kunnen bezoekers ook genieten van muziek op het erf en vermaken kinderen zich met het vernieuwde klauterwoud. Het Streek-eet-feest is van 11.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis.

Tijdens het Streek-eet-feest draait het om de lekkerste streekproducten en muziek. Het is een gezellig evenement voor het hele gezin, jong en oud kunnen zich vermaken. Geniet van bijzondere Twentse producten zoals bier, kaas, jam maar ook vergeten groenten. Jonge bezoekers kunnen zich naar hartelust vermaken in het klauterwoud terwijl een traditionele accordeonist zorgt voor muziek. Bij het Koetshuis van Hof Espelo kan men een kopje koffie of een ijsje nuttigen. Van hieruit vertrekken ook verschillende prachtige korte en lange wandelroutes om Hof Espelo te verkennen.

Praktische informatie
Het Streek-eet-feest wordt gehouden op zondag 12 augustus van tot 11.00 tot 17.00 uur. Beleef het mee bij het bezoekerscentrum Het Koetshuis aan de Weerseloseweg 259, de provinciale weg tussen Deurningen en Enschede. Voor de kinderactiviteiten wordt een bijdrage van 2,50 euro per kind gevraagd. Verdere toegang is geheel gratis. De organisatie van het Streek-eet-feest wordt mede mogelijk gemaakt door vele vrijwilligers, de provincie Overijssel en de Nationale Postcode Loterij. Het Streek-eet-feest is een van de vele activiteiten die worden georganiseerd door Landschap Overijssel. Kijk voor de hele agenda en meer informatie op: www.landschapoverijssel.nl.

Column

Nep

Het nieuwe college van B. en W. van Enschede heeft een imagoprobleem. Er wordt geklaagd over het feit dat alle collegeleden man en blank zijn. Op die manier is het college geen afspiegeling van de samenleving. En dat klopt. Alleen als het college zo'n 160 diverse nationaliteiten zou hebben, alle huidskleuren van de regenboog en alle mogelijke seksuele voorkeuren zou hebben, dan zou dit college een afspiegeling van de maatschappij kunnen zijn. Dat dit niet kan is duidelijk, maar ik heb een oplossing. We kunnen ze oververven. Of overspuiten, dat kan tegenwoordig ook. Vraag maar aan Bas Nijhuis.

Overigens hadden de fracties die moesten afhaken bij de collegevorming, ook alleen blanke mannen in de aanbieding. Ze hadden meer kans kunnen hebben, maar het had wel om een flexibele houding van de kandidaat-wethouders gevraagd. Enig spuit- en lakwerk was wel het minste geweest. Je kunt niet de inmiddels geïnstalleerde collegeleden vragen alsnog een dergelijk offer te brengen. Al zou het wel getuigen van lef, trots en benutten van kansen.

Dat het vaker voorkomt lees ik in de Telegraaf van afgelopen zaterdag. Personeel van een dierenpark in Caïro heeft een ezel zo geverfd, dat het dier door kon gaan voor een zebra. Een bezoeker heeft een fotootje van het bijzondere beest op Internet gezet en kreeg vrij snel een bevestiging van zijn vermoedens; de zebra was eigenlijk geen zebra. De directeur van de dierentuin ontkent alles. Ik wil wedden dat er meer bezoekers dan ooit in het park zijn geweest. En ik wil wedden dat er meer buitenlandse toeristen zijn geweest dan ooit, en ik wil wedden dat bij alle dierenhokken gecontroleerd is of de bordjes met de gegevens wel kloppen met het dier in het hok.

Maar het is Egypte en je begint overal aan te twijfelen. Zijn de piramides wel echt? Is de Nijl wel een echte rivier of zit er in Midden-Afrika een kraantje die je open en dicht kunt doen? Trouwens, controleer heel Afrika maar. Is die krokodil van 9 meter wel echt? Zijn de toeristen wel in de jungle geweest en worden er in het avondschemer 3D films geprojecteerd? "Stil jongens, ik geloof dat daar een bruine beer zit." Dat projecteren doen ze ook met Elvis. "Elvis, live on stage.", zo wordt dat aangekondigd en dan zit je naar een film te kijken. Die ezel weet dat een zebra meer aandacht en dus meer voedsel krijgt. Ezels zijn niet dom . En als het toch nepnieuws is, dan houden we dit verhaal er toch in; het is te mooi om in de prullenbak te laten verdwijnen..


Jan Visser

Denk mee over online informatievoorziening

ENSCHEDE - De gemeente Enschede is op zoek naar slimmere manieren om informatie te verstrekken over ondersteuning bij het huishouden. Hiervoor nodigen ze iedereen uit om met hen mee te denken.


De gemeente wil graag een gemakkelijke manier realiseren om online ondersteuning in het huishouden te regelen. Momenteel loopt dit niet soepel omdat men belandt in een wirwar van regels en uitzondering. Om dit systeem gebruiksvriendelijker te maken is de gemeente op zoek naar input van mensen die hier goede ideeën over hebben. Men is op zoek naar een beter beeld over waar vraag naar is. Voor het verzamelen van ideeën organiseert de gemeente een bijeenkomst op woensdag 15 augustus of donderdag 16 augustus van 9.00 tot 12.00 uur. Iedereen is welkom om zijn of haar vraag hierover bij de gemeente neer te leggen. Neem voor meer informatie contact op met martijn.hulshof@enschede.nl of bel naar 0618586084

Rondleiding door bijzonder Roombeek

ENSCHEDE - De ambassadeurs van het Huis van Verhalen verzorgen zaterdag 4 augustus de maandelijkse inlooprondleiding door de wijk Roombeek.

De ontvangst is om 13.30 uur in de huiskamer van het Huis van Verhalen in Prismare aan de Roomweg. Hier wordt een korte presentatie gegeven over hoe Roombeek er vroeger uitzag, de vuurwerkramp en de opbouw van de nieuwe wijk. Dit onder het genot van een kop koffie of thee. Daarna neemt de ambassadeur de bezoekers mee voor een rondwandeling. Kosten: 6 euro, inclusief koffie of thee. Opgave vooraf is niet noodzakelijk. Info: tel. 4316288 of per email: info@huisvanverhalenenschede.nl

Echte vekaansie is nooit vot.

Maandag 6 augustus 10:00 uur

Yoga op niveau

ENSCHEDE - Vanaf juni organiseert Jorien van Jorienosaurus Kinderyoga samen met GoalGorilla elke maand een heerlijke, energieke ochtend yogales met uitzicht over de Oude Markt.

Vele steden gingen Enschede al voor. Hoewel we geen wolkenkrabbers hebben, is er wel een mooi uitzicht op de Oude Markt. Begin de dag op een ontspannen manier met wat yoga voor je werk,k buiten tussen de boomtoppen en midden in de stad.

Dakterras
GoalGorilla is een internetbureau aan de Oude Markt 9B in Enschede met een prachtig dakterras. Jorien Schulten (yogadocent) en Femke Bouwhuis (office manager GoalGorilla) hadden het spontane idee om yogalessen te organiseren voor de medewerkers van GoalGorilla, maar dit ook beschikbaar te stellen voor mensen buiten de organisatie. Jorien werkt al zo'n twee jaar met enige regelmaat op de flexplekken van GoalGorilla (www.derdeverdieping.gg) dus dat was snel geregeld. Jij mag aansluiten als je wil. Zodat je ook fris en fruitig de dag kan beginnen!

Doe mee
Je kunt per keer kijken of je meedoet of je meteen voor altijd aanmelden voor Rooftop Yoga. Rooftop yoga: voor iedereen die zin heeft de dag flexibel te beginnen! Wanneer: dinsdag 26 juni, dinsdag 31 juli, dinsdag 28 augustus, dinsdag 25 september van 08.00 - 09.00 uur. Locatie: GoalGorilla, Oude Markt 9B, Enschede, Ingang bij Poolcafé Bridge. Kosten: 10 euro. Kijk voor info op: jorienosaurus.nl/contact/

Ontdek het Lankheet

HAAKSBERGEN - De Historische Kring Haaksbergen houdt zaterdag 4 augustus a.s. weer een publiekswandeling onder leiding van een deskundige gids in het Waterpark op landgoed Het Lankheet. Het is een goede manier om het weekend sportief, gezond en leerzaam te beginnen en te genieten van het stralende zomerse weer.

U kunt de in ere herstelde middeleeuwse vloeiweiden bewonderen en vele andere bezienswaardigheden waaraan u zonder gids waarschijnlijk voorbij zult lopen. De rondleiding voert veelal door een voor het publiek niet vrij toegankelijk deel van het landgoed, daar dit een rustgebied is voor vogels en dieren die het bos bevolken. Ook geven de gidsen uitleg over het waterzuiveringssysteem en de vloeiweiden. Ook de gereconstrueerde oude omloop van de Buurserbeek met de schutsluizen staan op het programma. Een bezoek aan de houtdroogschuur met de bootoverkapping van de Buurserpot "De Waterspreeuw" maakt onderdeel uit van de wandeling. De kosten bedragen € 5,-- p.p. Dat is inclusief koffie en een bezoek aan de expositieruimte in het Veldwerkcentrum. De excursie begint om 10.00 uur bij het veldwerkcentrum aan de Lankheterweg 6. Honden kunnen helaas niet mee. Aanmelden vooraf is niet nodig. Ook kunnen groepen zich aanmelden voor een rondleiding op een ander tijdstip. Hiervoor kunt contact opnemen met de coördinator Wim Oltwater tel: 06-22422377 of liever nog via de email: w.oltwater@kpnmail.nl

VRIJ Festival

ENSCHEDE - Zin in een vrijdagmiddagborrel op een niet standaard locatie? Dan is het VRIJ Festival de oplossing.

Het VRIJ Festival vindt plaats op 10 augustus en wel op een zeer unieke plek, namelijk op Vliegveld Twenthe. Er zijn meerdere plekken ingericht waar genoten kan worden van muziek, entertainment en een drankje. De organisator VRIJ Enschede weet de beste manier om het weekend te beginnen. Tickets voor het festival kosten € 19,50. Voor meer informatie en de aanschaf van tickets kijkt u op www.facebook.com/vrijenschede

Wandelexcursie Flora

HAAKSBERGEN - Tijdens de excursie 'Flora van het Haaksbergerveen' op 5 augustus ziet u hoe bijzonder de begroeiing is.

IVN Haaksbergen organiseert de wandelexcursie op zondag 5 augustus. Samen gaat u om 10.00 uur op pad vanaf de parkeerplaats bij Staatsbosbeheer aan de Wennewickerweg. Zowel leden als niet-leden kunnen deelnemen aan deze excursie tegen betaling van respectievelijk € 1,- en € 2,50.

Enschede Rocks

ENSCHEDE - Op donderdagavond 9 augustus klinkt er weer muziek op de Oude Markt in Enschede en dit keer zal het rockmuziek zijn.

Café Rocks heeft de programmering van deze donderdagavond verzorgd. Op het podium staan: Storm, RUV, Ten Times a Million en Bruce Band. Om 19.30 uur zullen de eerste en om 1.00 uur de laatste klanken klinken vanaf het podium op de Oude Markt. Kom ook proeven van de sfeer op en rond de Oude Markt.

Local Sunday Market

ENSCHEDE - Op 5 augustus wordt er weer een Local Sunday Market gehouden bij de Twentsche Foodhal.

Om 12.00 uur worden op 5 augustus de deuren van de Local Sunday Market weer geopend en dat zullen ze blijven tot 17.00 uur. In deze vijf uur kunt u winkelen bij de Twentsche Foodhal aan de Hoge Bothofstraat 45. Er is van alles te vinden op het gebied van eten, groen en creativiteit. Om de sfeer nog wat meer te verhogen is er entertainment voor jong en oud en kan er ook genoten worden van een hapje en een drankje. De Local Sunday Markt is gratis toegankelijk, dus kom ook.

Column

FC Twente

Alle 12 politieke partijen hebben hun zienswijze kenbaar gemaakt op een voorgenomen besluit van het college: 2 jaar opschorting van de betaling van rente, aflossing en risicopremie door FC Twente. Daarbij heeft het college zich uitgesproken over de bereidheid om medewerking te verlenen aan een onderzoek over herstructurering van schulden van FC Twente. Dat komt in september op de agenda van de raad.

Elke politieke partij ziet het belang van FC Twente voor de gemeenten en voor de gehele regio. Aan de andere kant staat FC Twente ondanks alle steun van de gemeente, supporters en ondernemers er nog steeds financieel zeer zorgwekkend voor.

Ook de financiële situatie an de gemeente was de afgelopen jaren slecht en is nog steeds zeer slecht zoals ons door het college steeds wordt voorgehouden. De komende 4 jaar moet de gemeente meer dan 85 miljoen bezuinigen. Er worden maatregelen genomen die onze inwoners raken, zoals verhoging van gemeentelijke belastingen. De afgelopen jaren hebben onze inwoners vooral in het sociale domein de bezuinigingen hard gemerkt. Ouderen kregen minder uren huishoudelijke zorg. Van het geoormerkte armoedegeld bestemd voor kinderen, ging 5 ton naar de algemene middelenen. De mantelzorgwaardering wegbezuinigd, etc.

Nogmaals een aansprekende voetbalclub met mooie resultaten is een gigantisch reclamemiddel voor de regio. De onvoorwaardelijke steun van de supporters is zeer lovenswaardig en dat geld ook voor de steun van de ondernemers. Dat heeft gemaakt dat EnschedeAnders haar goedkeuring heeft gegeven aan eerst maar eens 1 jaar opschorting van de betaling van rente, aflossing en risicopremie, onder goedkeuring van de Europese Commissie. Dus er moet geen sprake zijn van staatssteun. De rest zien we in september zoals gezegd.

Wat ons het meeste heeft gestoord is de houding van FC Twente.

FC Twente moet zich realiseren dat het geen vanzelfsprekendheid is dat de gemeente die zelf in financieel zwaar weer verkeert, maar keer op keer bij moet springen. Moreel is dit niet te verantwoorden. FC Twente heeft trouwens steeds gezegd: "Wij kunnen twee jaar overleven in de Jupiler League"... niet dus! FC Twente wist dat de belastingclaim eraan kwam en die is meegevallen. Het geld voor de voetbalmakelaar van Tadic was al lang binnengekomen en moet gewoon betaald worden.

Als de houding van FC Twente een lerende was geweest, dan hadden zij in plaats van het spelersbudget van 4,5 miljoen een spelersbudget van maximaal 3 miljoen in het leven geroepen. Ook dan ben je al een topclub in de eerste divisie. Die 1,5 miljoen had gebruikt kunnen worden om wel rente, aflossing en risicopremie te betalen. Wij vinden het jammer dat dit niet is bedacht. Dure spelers zijn niet altijd een garantie voor terugkeer in de eredivisie.

Ondertussen heeft FC Twente een begroting die in de eerste divisie drie keer zo hoog is dan die van de concurrentie. Dat leidt inmiddels wel tot gemor bij andere clubs.

Al met al is het bedrag van 25,4 miljoen al overschreden. Tot nu toe was er tot 1 juli 2018 een aflossingsvrije periode toegestaan. Kosten (natte vinger) ongeveer 3 miljoen. Daar komt nu nog eens bovenop, twee jaar opschorting van de betaling van rente, aflossing en risicopremie. Kosten goed 4 miljoen. Betaling moet wel weer op termijn worden betaald. Opgeteld zit de gemeente er al lang voor 32 miljoen in. Nooit vergeten: gemeenschapsgeld!

Dat de gemeente geld tegemoet kan zien van FC Twente bij transferopbrengsten boven de 4 miljoen is eigenlijk een lachertje. Wij schreven in onze zienswijze dat de kans op grote transfers klein is. De dure spelers zijn al weg en alles onder de 4 miljoen gaat naar de ondernemers.

Voor de raad ontbreekt nog essentiële informatie om straks in september de goede besluiten over herstructurering van de schulden te kunnen nemen. Wij vinden dat FC Twente in verband met ons voorgenomen besluit tot een langjarige (10 jaar) financiële planning moet komen, waaruit blijkt dat de club nu wel een gezonde onderneming kan zijn. Ook op het niveau van de eerste divisie. Daarnaast moeten er financiële kwartaaloverzichten komen door een onafhankelijke accountant. Hier hebben we in 2015 ook al om gevraagd.

Omdat veel informatie onder de vertrouwelijkheid valt en er soms veel moeite moet worden gedaan om gevraagde informatie als raaedslid te kunnen ontvangen, blijft het op sommige punten lastig communiceren....

FC Twente: we blijven nog wel even bezig.

Ik wens u een fijne zomer. En mocht u weggaan: kom gezond terug.

Margriet VIsser
EnschedeAnders

Meer voorschoolse educatie moet achterstand verhelpen

ENSCHEDE - Goed mee kunnen komen op een fijne school is een belangrijke basis voor de toekomst van je kind. Maar er zijn kinderen die door uiteenlopende redenen risico lopen of al concreet een achterstand hebben wanneer ze naar school gaan. Om dit tegen te gaan beginnen drie Enschedese peuterspeelzalen met een proef voor verruimde voorschoolse educatie.

Bij voorschoolse educatie kunnen kinderen al op speelse wijze beginnen met leren. Dit moet er dan voor zorgen dat ze bijvoorbeeld een beginnende taalachterstand weg kunnen werken, waardoor ze op het reguliere onderwijs goed aan de slag kunnen. Taalachterstanden kunnen erg problematisch zijn, aangezien een kind met een slechte taalbeheersing ook niet goed mee zal kunnen komen op het basisonderwijs. Kinderen met een indicatie voor voorschoolse educatie kunnen nu tien uur per week gebruik maken van deze dienst. Dit gaat bij drie peuterspeelzalen komen jaar omhoog naar 16 uur per week. Het gaat dan om Kleine Dolfijn, De Zuidsprong en Dikkertje Dap. De achterliggende organisaties anticiperen hiermee ook al op de verwachte landelijke ontwikkeling dat het kabinet deze voorschoolse educatie wil verruimen van 10 naar 16 uur in 2020. Door de hoeveelheid uren te verruimen kunnen de peuterspeelzalen nog een passender aanbod doen om kinderen zo goed mogelijk te helpen. Met de pilot krijgen de peuters geleidelijk aan de kans om te wennen aan meer dagdelen per week.

Geen hogere bijdrage
De verruiming van deze uren heeft voor ouders op dit moment nog geen gevolgen. Gedurende de pilot is er dan ook geen verhoging van de eigen bijdrage; ouders kunnen zonder extra kosten deelnemen. De extra kosten worden gesubsidieerd vanuit het bestaande potje voor onderwijsachterstanden. Wethouder Eelco Eerenberg van onderwijs verwacht dat kinderen in Enschede zo zo goed mogelijk op kunnen groeien.

Coaching voor Snelle Groeiers

TWENTE - Er zijn een groot aantal zeer gedreven ondernemers in Twente. Innovatieve, jonge bedrijven die denken hét gat in de markt gevonden te hebben. Of die werken aan een innovatie die de wereld zal verbeteren. Maar vaak lopen zij aan tegen een heel simpele hindernis: kennisgebrek. Het programma Snelle Groeiers van de Provincie Overijssel wil hen hierbij helpen.

Het programma is er op gericht om bedrijven naar een hoger niveau te tillen. Onder meer door te werken aan meer vertrouwen in het bedrijfsleven, duurzame groei, talentontwikkeling en samenwerking te versterken. Innovatiebureau EY stelde hiervoor een uniek programma samen, dat bestaat uit twee jaar lang coaching op de groeistrategie van het bedrijf. Ook worden deelnemende bedrijven onderdeel van een ondernemersnetwerk waar ook andere bedrijven in dezelfde groeifase zitten. Er worden dan ook periodieke 'inspiratiesessies' gehouden, waarbij ondernemers van elkaars ervaringen kunnen leren. Er volgt ook nog een jaarlijkse 'inspiratiereis' naar het buitenland om samen met andere ondernemers kennis te maken met ondernemers en investeerders in het buitenland. Dit kan immers aardig wat opleveren.

Het programma
Dit Snelle Groeiers-programma wordt opgezet door de Provincie Overijssel met als doel om ondernemers te helpen met groei en innovatie. Er is plek voor een beperkt aantal groeiende MKB-ondernemingen uit Overijssel. De eerste groep ondernemers ging in mei aan de slag met dit traject. Eind dit jaar zal de tweede groep van start gaan.

Criteria
Om in aanmerking te komen voor het programma moeten ondernemingen wel aan enkele criteria voldoen. Zo moeten zij een omzet van minimaal 1 miljoen euro hebben, groei in omzet en werknemers van minimaal 10 procent per jaar de afgelopen drie jaar, minimaal 10 werknemers, en een positieve houding om actief bij te dragen aan dit programma. Ondernemers dragen dan ook zelf 5.000 euro bij, geld dat zichzelf terug moet verdienen met de opgedane kennis.

Positief resultaat voor deelnemers Life Goals

ENSCHEDE - Soms kun je wel eens een duwtje in de rug gebruiken om een positieve, gezonde leefstijl te krijgen. Zo ook de deelnemers aan het programma Life Goals. Een combinatie van sport, beweging en voorlichting. Inmiddels werpt dit programma zijn vruchten af; ruim 300 mensen nemen deel met goed gevolg.

Life Goals is een sportprogramma gericht op kwetsbare groepen die niet of weinig sporten en bewegen. Het gaat dan om onder meer mensen die langdurig werkloos zijn, 55-plussers, statushouders en mensen met een verslavingsverleden. Van alle deelnemers ervaart 67 procent dat ze een betere gezondheid hebben en staat 42 procent van hen positiever in het leven. Het programma ging begin vorig jaar van start en telt inmiddels meer dan 300 deelnemers. Die deelnemers sporten minstens één keer week onder leiding van speciaal opgeleide Maatschappelijke Sportcoaches. Die richten zich vooral op de persoonlijke ontwikkeling van deelnemers. Om bij te houden of het programma ook echt werkt, worden de ontwikkelingen die deelnemers doormaken bijgehouden in de Life Goals Monitor. Drie keer per jaar worden de ontwikkelingen gemeten. Na drie kwartalen zijn er al mooie resultaten te noemen. Naast dat 67 procent en verbetering in de gezondheid signaleert, geeft 67 procent ook aan beter te kunnen samenwerken, positiever te staan in het leven (42 procent), opener te staan voor mensen met een andere achtergrond (58 procent), emoties beter te kunnen reguleren (50 procent) en minder snel op te geven (25 procent). Een mooi resultaat dus voor veel deelnemers.

Pinbox Overdinkel krijgt smokkel-thema

OVERDINKEL - De pinbox in Overdinkel heeft sinds afgelopen week een bijzondere aankleding gekregen. De pinbox werd bestickerd in een smokkel-thema.

In 2015 plaatste de Rabobank een pinbox in de kleine kern, ter vervanging van het eerder gesloten bankkantoor. Het standaard pinbox-uiterlijk past echter niet helemaal bij de plek waar deze staat; bij 't Trefhuus. De gemeente, Rabobank en Dorpsraad Overdinkel kwamen daarom samen met een plan voor het aankleden van de pinbox en de omgeving. De pinbox is nu voorzien van een passende uitstraling, met een smokkelthema.

Smokkelthema
Van oudsher kent Overdinkel een veelbewogen smokkelgeschiedenis, waarover de verhalen nog altijd worden verteld. Dorpsraad, inwoners en lokale ondernemers kozen het smokkelthema als verbindende factor voor het leefbaar houden en beleefbaar maken van hun dorp. De Dorpsraad wilde dit ook graag laten terugkomen op de pinbox. De bestickering toont een combinatie van de kaart van de smokkelroute en een afbeelding die is aangeleverd door de Historische Kring Losser. "Met deze bestickering past de pinbox veel beter in de omgeving en bij Overdinkel", aldus Hans Fij van de Dorpsraad Overdinkel. In het najaar volgt er nog passende beplanting en een cortènstalen plantenbak. Alles in de sfeer van het plein. Ook komt er nog een extra poef bij de pinbox.

Eindelijk vakantie!

ENSCHEDE - Al enkele jaren loopt er een pilot op 12 basisscholen om te kijken hoe lestijden flexibeler ingevuld kunnen worden: de pilot flexibele schooltijden basisonderwijs. Bij deze pilot mag er afgeweken worden van de centraal vastgestelde vakanties en van een vijfdaagse schoolweek. Dit alles mag natuurlijk niet ten koste gaan van de kwaliteit en de kwantiteit van het onderwijs.

Openbare basisschool La Res in Enschede is de enige basisschool in Overijssel die meedoet aan deze pilot. Kinderen hebben hier een continurooster van vijf dagen per week van 8.30 uur tot 14.15 uur. Hierdoor hebben ze teveel lesuren en mogen ze jaarlijks acht verlofdagen opnemen. Wanneer er meer vrij wordt genomen, tot maximaal 18 dagen, moeten die extra dagen tijdens de zomerschool ingehaald worden. Het gevolg daarvan is dat een aantal kinderen van deze school pas op 3 augustus de laatste schooldag hebben en daarna vier weken kunnen genieten van de welverdiende zomervakantie.

Welke leerlingen?
Elke leerling, ook de wat zwakkere leerling, kan meedoen met de zomerschool en dus gedurende de rest van het schooljaar vrij nemen. De gemiste stof wordt ingehaald op momenten dat leerlingen zelfstandig moeten werken. Er is dan tijd om kinderen, die stof hebben gemist of die nog extra uitleg nodig hebben, individueel of in kleine groepen uitleg te geven. Zo beheerst iedereen bij toetsen en aan het eind van het jaar alle stof. Tijdens de zomerschool ligt er vervolgens een takenpakket te wachten dat voor elk kind anders is. Stof kan nogmaals herhaald worden om deze nog beter onder de knie te krijgen of er kan dieper op onderwerpen ingegaan worden.

Redenen
De reden waarom ouders en kinderen gebruikmaken van de mogelijkheid is zeer divers. Sommige kinderen vinden de zomerschool gewoon leuk, maar ook gescheiden ouders, die beiden met het kind op vakantie willen gaan, hebben door de zomerschool meer mogelijkheden daartoe. Natuurlijk is de zomerschool ook een uitkomst voor iedereen, die vanwege een baan of eigen zaak, in de zomervakantie geen vrij kunnen nemen. Ook ouders die liever buiten het hoogseizoen op vakantie gaan in verband met de kosten maken graag gebruik van de zomerschool.

Geschikte leraren
Niet iedere leraar is echter geschikt voor deze onderwijsstructuur. Leraren kunnen de kinderen in een klas niet altijd als één geheel beschouwen. Het aangeboden onderwijs moet veel meer afgestemd worden op elk kind afzonderlijk. Een goede administratie over wie welke stof nog niet heeft gehad is onontbeerlijk. Verder moet een docent ook heel goed op de hoogte zijn van de leerlijnen. De docent moet precies weten wat een kind moet beheersen voor bepaalde nieuwe stof aangeboden kan worden.

Gevolgen
Schooldirectrice Renate Klokman is zeker niet ontevreden over hoe het onderwijs is ingericht op de school. Door samenwerking tussen twee opvolgende groepen, de zogenoemde units, is de werkdruk voor leraren van OBS La Res niet hoger dan voor andere leraren. Wel wordt er bij het aannemen van nieuwe leerkrachten rekening gehouden met de personalisatie van het onderwijs. Niet elke docent is hiervoor geschikt. Ook moeten leraren bereid zijn om tijdens de zomerschool les te geven. Tot nu toe is dat ook nooit een probleem geweest. Elk jaar zijn er weer leraren die zich vrijwillig hiervoor aanmelden. Verder ziet zij dat er geen luxeverzuim en minder ziekteverzuim op school is. Ook heeft een keer een vrije dag opnemen een positief effect op de motivatie en fitheid van kinderen. Dat het systeem werkt, blijkt ook wel dat elk jaar opnieuw ongeveer een kwart van de kinderen gebruik maakt van de zomerschool.

Evaluatie
Bij eerdere tussentijdse evaluatie bleek wel dat niet elke school even goed met de flexibele onderwijstijden kan omgaan. Tussen de twaalf deelnemende scholen waren grote verschillen zichtbaar en een aantal zijn afgehaakt omdat het niet haalbaar bleek te zijn. De Onderwijsinspectie was zeer tevreden over hoe bij de La Res de pilot was vormgegeven zonder verlies van kwaliteit of kwantiteit van het onderwijs. Eind dit jaar vindt er opnieuw een evaluatie van de pilot flexibele schooltijden basisonderwijs plaats. De vraag is of de flexibilisering van de onderwijstijden dan landelijk uitgerold kan worden.

Iedere kat heeft zijn dag!

TWENTE - Voor vrijwel alles is er in Nederland wel een speciale dag. Zo ook voor de kat. Op 8 augustus viert menig baasje - katten kunnen immers geen kalenders lezen - weer Internationale Kattendag. Een dag waar ook steeds meer organisaties actief op inhaken.

Nederlanders zijn echte liefhebbers als het aankomt op huisdieren. Hoewel exacte schattingen lastig te geven zijn, telt Nederland ongeveer 1,5 miljoen honden en maar liefst 2,5 miljoen katten. De kat is dus desondanks toch een veel minder zichtbaar dier omdat de meeste katten binnendieren zijn, waar de hond als gezelschapsdier ook meer zichtbaar is voor de buitenwereld.

Chippen
De afgelopen tijd is er ook groeiende aandacht voor het chippen van een kat. Het chippen van honden is al enige jaren verplicht, maar voor de kat is dit nu nog niet zo. Dit heeft als nadelig gevolg dat veel asiels kampen met een grote hoeveelheid katten die binnengebracht worden zonder dat de eigenaar te achterhalen is. Slechts een klein deel kan dan herenigd worden. Niet alleen het chippen van de kat is belangrijk, ook het bijhouden van de juiste gegevens van de registratie. Zeker wanneer u bijvoorbeeld zou verhuizen. De Dierenbescherming heeft onlangs nog een chipactie gehouden op diverse locaties in Twente, ook om het belang van registratie onder de aandacht te brengen.

Verantwoordelijkheid
De regels voor honden en katten in de openbare ruimte lopen als vanouds sterk uiteen. Dit levert dan ook vaak discussies op tussen honden- en kattenbezitters en als bredere maatschappelijke discussie. Zo is het wettelijk toegestaan om een kat los rond te laten lopen; het wordt gezien als de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de kat om zoveel mogelijk overlast te beperken, maar de aard van een kat is dusdanig dat dit niet altijd praktisch is. De kat gaat waar de kat wil gaan - vaak tot ergernis van de eigenaar in wiens tuin hij poept of de planten molesteert. Er gaan wel steeds meer stemmen op om ook de loslopende kat figuurlijk aan banden te leggen.

Kattenbelasting
Een ander veelgehoord discussiepunt is de ongelijkheid op het gebied van hondenbelasting. Hondenbezitters zijn verplicht om enkele tientjes per jaar te betalen voor hun dier - bedragen die oplopen wanneer mensen meer honden hebben - terwijl kattenbezitters dit niet hoeven. Gemeenten gebruikten dit vaak als leuke inkomstenbron, terwijl er niet altijd voldoende voorzieningen waren voor de honden. In veel gemeenten wordt de hondenbelasting afgeschaft, waardoor in ieder geval dit punt op termijn vanzelf lijkt te verdwijnen.

De schoonheid van de Tankenberg

OVERDINKEL - Op zaterdag 18 augustus kun je meewandelen met een ervaringswandeling op de Tankenberg. De wandeling wordt begeleidt door Peter Meijerink en Aletta Veld van De school voor holistische natuurbeleving uit Overdinkel.

De Tankenberg is hoogste berg (85,1 meter) in Overijssel en van oudsher heeft hij een magische klank. De verbinding met de Germaanse godin Tanfana (Hanneke Tanneke Toverheks), haar bronnen en sprengen en ook de oeroude zwerfkeien die her en der in het gebied neergelegd zijn, zijn dankbare onderwerpen om contact mee te maken en om te ervaren. Je vindt hier veel verschillende energetische fenomenen, zoals natuurwezens, kosmische banen, plekken met aarde-energie en in- en uitstroompunten. De ervaringswandeling gaat ook langs een houtcirkel, een 'woodhendge', die Peter Meijerink en Aletta Veld een paar jaar geleden hebben mogen neerzetten op een duidelijk ervaarbare energetische plek. Het uitgangspunt van de ervaringswandeling is dat je op je eigen unieke manier de natuur beleeft. Door jouw bereidheid je open te stellen kun je jezelf een groot geschenk geven, namelijk luisteren naar en vertrouwen op jouw intuïtie en ervaringen. Daarmee wordt de wandeling ook een tocht naar je eigen innerlijk. De dag begint om 10:30 uur bij het afgesproken ontmoetingspunt en eindigt rond 16:30 uur. Tijdens de wandeling worden verschillende plekken met bijzondere energieën bezocht en ervaren. De lunch bestaat uit een heerlijke picknick in de vrije natuur. De wandeling wordt ongedwongen en met humor begeleid door Peter en Aletta.

Deelname
De kosten voor de hele dag zijn € 40,-. Voor aanmelding en meer informatie telefoon 053-5360959 en www.geomantie.nl van De school voor holistische natuurbeleving.

De maand van de wesp

TWENTE - Augustus is traditiegetrouw dé maand van de wesp. Experts verwachten dat de overlast door wespen dit jaar wel eens fiks groter zou kunnen zijn dan voorgaande jaren. Dankzij het bijzonder warme voorjaar zijn nesten groter geworden dan voorheen, wat weer meer overlast oplevert voor ons als mens.

De zomer en de wesp zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De warmte en droogte in juni verergert dit. Wespen gaan op zoek naar eten en komen dan al snel uit bij onze buitenactiviteiten: de barbecue war menig glas zoetigheid een grote aantrekkingskracht heeft op de wesp. Een wespensteek kan erg vervelend zijn, zeker wanneer je allergisch bent. Een gemiddelde wespensteek is na 24 uur al een stuk minder pijnlijk. Wanneer je in de mond of nek bent gestoken is het wel belangrijk om medische hulp te zoeken aangezien dit gevaarlijk op kan zwellen. Bij duizeligheid, misselijkheid, ongewone zwelling of hevige pijn is dit ook belangrijk. Het doodslaan van een wesp is niet verstandig; een stervende wesp scheidt een stof af die andere wespen agressief maakt. Eén wesp kan dan snel een zwerm worden. In tegenstelling tot de bijen kunnen wespen hun angel vaker gebruiken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.... Wij als mens ervaren de wesp al snel als een overlastgevend insect, wat eigenlijk jammer is. Onbekend maakt onbemind op dit vlak, omdat ook de wesp juist een vrij nuttig insect is. De wesp is namelijk een echt roofdier; zij vangen en eten andere, schadelijke en hinderlijke insecten. Verder bestaat het dieet uit onder meer vruchten, stuifmeel, nectar en natuurlijk de vele zoetigheden die wij als mens buiten laten staan.

Overlast
Het grootste risico op overlast en wespensteken is rond eind augustus, de periode van het nestverval. Wespen worden dan vaak erg agressief. Wanneer nesten aan of in de buurt van de woning zitten, is de verleiding groot om dit zelf op te willen ruimen. Doe dit niet, zo waarschuwen ook de Twentse gemeenten. De gemeente en Twente Milieu bestrijden wel overlast in de openbare ruimte, maar op eigen grond bent u zelf verantwoordelijk. Het is verstandig om bij overlast een professionele wespenbestrijder op te zoeken, bijvoorbeeld via internet. Wespennesten zijn vaak te vinden op zolder, buiten in de grond, onder dakranden en in de spouwmuur.

Griezelige Insectenshow

ENSCHEDE - Ontdek hoe fascinerend insecten zijn bij De Griezelige Insectenshow.

In De MuseumFabriek zijn insecten van zeer dichtbij te bewonderen. In terraria zijn onder andere wandelende takken en een mierenkolonie te zien. Ook op foto's van vele malen vergrote insecten is te zien dat insecten een verbluffende schoonheid bezitten. De MuseumFabriek is geopend op dinsdag tot en met zondag tussen 11.00 uur en 17.00 uur. De entree bedraagt voor volwassenen € 8,50 en voor kinderen € 7,50. Het museum is te vinden aan het Rozendaal 11. Kom griezelen!

LEGO Dagen

BOEKELO/HAAKSBERGEN - Het is inmiddels bij velen bekend dat in augustus de LEGO Dagen worden gehouden bij Museum Buurtspoorweg.

Op 7, 8 en 9 augustus is de museumloods in Boekelo gevuld met duizenden LEGO-steentjes. Kinderen kunnen hiermee de mooiste creaties maken. De jongste bouwers kunnen aan de slag met Duplo. Er kan ook elk uur met de stoomtrein tussen Haaksbergen en Boekelo gereisd worden. Voor meer informatie of de dienstregeling van de stoomtrein kijkt u op www.museumbuurtspoorweg.nl.

Wigboldroute

ENSCHEDE - Ga met een gids mee langs historisch punten van Enschede. De Wigboldroute is de manier om de stad beter te leren kennen.

Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker heeft onderzocht wat een wigbold is: het gebied buiten de poorten van een stad waar dezelfde rechten en privileges van kracht waren als in de stad zelf. De grenzen van het wigbold Enschede zijn gemarkeerd met palen, de zogenoemde wigboldpalen. Langs deze palen is de Wigboldroute uitgezet. Op 29 juli kunt u met een gids deze route wandelen. U wordt hierbij langs historische panden en plekken van Enschede gevoerd.

Deelnemen
Wanneer u wilt deelnemen aan de wandeling kunt u zich opgeven via loakstenencom@shsel.nl. U krijgt dan te horen waar er wordt gestart op 29 juli om 14.00 uur. Er zijn verder geen kosten verbonden aan deze ongeveer 2,5 uur-durende wandeling. Wanneer u niet kunt meewandelen op 29 juli maar dat wel graag zou willen doen, dan heeft u ook nog een mogelijkheid op 12 of 26 augustus.

Kaartverkoop voor wedstrijd FC Twente – Sparta Rotterdam

ENSCHEDE - Vrijdag 17 augustus speelt FC Twente haar eerste duel van het seizoen in eigen huis tegen Sparta Rotterdam. De wedstrijd start om 20.00 uur in de Grolsch Veste. De kaartverkoop voor deze wedstrijd is inmiddels gestart.

In de vorige ontmoeting lukte het FC Twente niet om te winnen van Sparta Rotterdam. De wedstrijd eindigde in een teleurstellende 1-1. FC Twente was de betere van de twee maar kwam in de 63e minuut op achterstand. Fred Friday schoot de bal binnen op aangeven van Michiel Kramer. In de 85e minuut maakte Haris Vuckic gelijk. FC Twente ging in de slotseconden op jacht naar het winnende doelpunt, maar verder dan een schot tegen de lat van Danny Holla, kwam het niet. De wedstrijd eindigde in een gelijkspel. Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf €12,50 en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsch Veste. Voor de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam heb je geen ClubCard nodig.

"Zwemmen heeft me kracht gegeven om door te zetten"

TWENTE - Succesvol zijn, wat is dat eigenlijk? Een hoge functie en een Porsche voor de deur? Deze sterke Twentenaren laten zien dat succes vele vormen kent. In deze serie delen zij dan ook hun verhaal waarin zij ieder op hun eigen manier hun weg naar succes vinden of gevonden hebben. Zij laten zich niet in een hokje duwen maar bepalen zelf hoe zij succesvol zijn. David (29) doet dit keer zijn verhaal.

"Ik zeg altijd tegen mezelf bedenk waar je een aantal jaar geleden stond en kijk hoe ver je nu al bent gekomen." Waar David nu positief in het leven staat en weer meer vertrouwen heeft in de toekomst, was dat een aantal jaar geleden wel anders.

"Ik heb er altijd wel last van gehad dat ik Asperger heb, je wordt soms raar gevonden of behandeld als klein kind, dat vreet aan je." David studeerde een aantal jaar geleden aan het hbo. Omdat vrienden zijn studie verlieten, viel David tussen de studenten steeds meer buiten de boot en raakte hij geïsoleerd. In 2011 kreeg David een behoorlijke klap, hij werd tijdens zijn rijles geramd door een taxi die veel te hard reed. David was fysiek gezien ongedeerd, maar psychisch heeft het ongeluk zijn weerslag gehad. "Ik kwam in een depressie terecht, mijn concentratie was slecht en naar school ging ik niet meer. Als ik er achteraf op terugkijk kan het goed zijn dat ik last heb gehad van een Post Traumatische Stressstoornis." Door het ongeluk, de depressies en een gebrek aan slaap bereikte David in 2014 een dieptepunt toen hij in een kortdurende psychose terecht kwam. "Ik was een paar uur heel angstig, heel eng." David besloot dat het zo niet verder kon, hij zette alles op alles om zich uit zijn depressie te vechten. "Ik las studies over dat regelmatig cardio goed zou helpen bij allerlei psychische klachten." David besloot 4 á 5 keer in de week te gaan zwemmen, dat bleek een gouden greep samen met de cognitieve gedragstherapie die hij volgde. "Regelmatig intensief sporten geeft je zoveel kracht om door te zetten, ik kan het echt aanraden aan mensen die ook met psychische problemen kampen." In een half jaar is David in 2015 definitief uit zijn depressies gekomen. Hij begon met een reïntegratietraject dat hij dit jaar succesvol heeft afgerond en hij leerde weer een werkritme aan waarbij hij werkervaring in de journalistiek opdeed. David is nu beter bemiddelbaar op de arbeidsmarkt en samen met de gemeente is hij druk op zoek naar werk.Toch zit succes voor David in meer dan alleen werk. "Het is gewoon een volwaardig goed leven kunnen leiden met werk, een relatie en leuke hobbies. Ik denk dat als ik naar mijn verleden kijk dat ik nu al aardig wat succes heb bereikt."

Vakantiewerk blijkt lucratief dit jaar

TWENTE - Nu de zomervakantie definitief begonnen is, is ook menig jongere lekker productief bezig met een bijbaantje. Wie niet op vakantie gaat kan deze zomer best wat leuks bijverdienen voor de studie of een mooie aankoop. Uit onderzoek van FNV Jong blijkt dat het gemiddeld uurloon met een bijbaan dit jaar gestegen is naar 8,69 euro. Dit is het hoogste niveau ooit.

Dankzij de aantrekkende economie is ook de vraag naar seizoensgebonden medewerkers groter geworden. In Twente zijn nog best veel leuke bijbaantjes te vinden; onder meer in de sector recreatie en toerisme die oververtegenwoordigd is in Twente. Ook de horeca is een populaire bijbaan voor jongeren.

Stijging
Vorig jaar leverde een bijbaan nog gemiddeld 8,21 euro per uur op en daarvoor 6,96 euro. Niet verrassend geeft tweederde van de jongeren dan ook aan zeer tevreden te zijn met het salaris. Het geld gaat in de meeste gevallen naar de spaarrekening of ze geven het uit aan vakanties.

Ken je rechten
Wie aan de slag gaat als tijdelijke medewerker doet er verstandig aan om in ieder geval goed te weten wat je rechten zijn en tot hoever een werkgever mag gaan. Juist doordat jongeren vaak minder goed bekend zijn met hun rechten ligt het risico op uitbuiting op de loer. Welk werk je mag doen is ook sterk afhankelijk van je leeftijd. Dit is met name in verband met de persoonlijke veiligheid. Als je 13 tot en met 15 jaar bent mag je klusjes rond het huis doen, vakken vullen, fruit plukken, meehelpen in de winkel of bedrijf van je ouders, werken in de recreatie, helpen bij een toneeluitvoering of een maatschappelijke stage vervullen. Werken in een fabriek, met machines, achter de kassa, zware dingen tillen (10 kilo of meer), zelf kranten bezorgen of werken in een horecagelegenheid met alcohol mag dan weer niet.

Hogere leeftijd
Een 16 of 17-jarige mag al de meeste soorten werk doen, met enkele uitzonderingen. Zo is gevaarlijk werk niet toegestaan; zoals werken met gevaarlijke stoffen, veel lawaai, aan de lopende band of machine of wanneer er instortingsgevaar is. Onder direct toezicht van een volwassene is een deel hiervan wel toegestaan. Wanneer je 18 jaar of ouder bent mag je ieder werk uitvoeren; hier zijn de regels vastgelegd in de Arbowet. Dit omvat bijvoorbeeld werken bij hitte

Ga de strijd aan met invasieve exoten

HAAKSBERGEN - Natuur is mooi. Van groen wordt je blij. Allemaal leuk, lief en aardig - behalve wanneer het groen juist averechts werkt. Zoals in het geval van invasieve, exotische plantensoorten. Deze kunnen namelijk zorgen voor grote overlast en schade.

De afgelopen jaren zijn er steeds vaker invasieve, exotische plantensoorten aangetroffen in Twente, een probleem dat toe lijkt te nemen. Het gaat dan om planten die hier eerder nooit te vinden waren zoals de Japanse Duizendknoop. Deze en andere soorten zijn zo aggressief dat ze andere plantensoorten weg kunnen drukken. Dit is een aantasting voor de totale biodiversiteit. Doordat ze snel groeien en hardnekkig zijn, is bestrijding lastig en kunnen ze schade veroorzaken zoals het omhoog drukken van stoeptegels en aantasting van funderingen. Deze en andere plantensoorten staan tegenwoordig op een lijst van de Europese Unie met soorten die verplicht bestreden moeten worden. Zelfs handel in dit soort soorten is dan verboden. Voor particulieren is bestrijding nog niet verplicht, hoewel zij wel verdere verspreiding moeten voorkomen. Naast de Japanse Duizendknoop staat ook ede relatief onbekende Reuzenbalsemien en reuzenberenklauw op deze lijst. De balsemien is herkenbaar aan witte, roze of paarse bloemen met een grote hoeveelheid zaden. De berenklauw is met name vanwege het sap dat de plant produceert lastig: dit sap zorgt voor blaarvorming wanneer het in contact komt met de huid. Deze planten werden onder meer aan de Morsinkhoefweg en in de spoorzone achter de Mozartlaan aangetroffen. Veel mensen vinden ze best mooi, waardoor de gemeente in principe alleen gaat bestrijden bij concrete klachten. Bestrijding doet de gemeente vaak met heetwaterinjecties.

Deventer Boekenmarkt

DEVENTER - Slechts 44 minuten met de trein vanaf Enschede en een klein stukje lopen en dan staat u op de grootste boekenmarkt van Europa.

Op 5 augustus vindt de jaarlijkse Deventer Boekenmarkt plaats. Er zijn meer dan 850 kramen met boeken van boekhandelaren en antiquariaten uit Nederland. Alle genres zijn te vinden van stripboeken tot kunstboeken. Wat u ook zoekt, u kunt met volle tassen of dat ene boek voor in uw collectie, de boekenmarkt verlaten. De markt is gratis te bezoeken. Meer informatie vindt u op www.deventerboekenmarkt.nl.

Rock the Opera

LOSSER - Het Praagse Philharmonisch Orkest laat u rockhits horen, maar in een uniek jasje.

Het Praagse Philharmonisch Orkest geeft op zondag 12 augustus een concert in het Openluchttheater Brilmansdennen aan de Gildehauserweg 27 in Losser. Het orkest zal onder andere grote hits van Pink Floyd, U2 en Deep Purple ten gehore brengen. Deze nummers krijgen een gouden randje als ze door het orkest worden uitgevoerd. Aanvang van het concert is om 20.00 uur. Wanneer u hierbij aanwezig wilt zijn, kunt u kaarten à € 29,50 aanschaffen via www.openluchttheaterbrilmansdennen.nl of bij Primera Marcel in Losser.

Pluk de Straat

ENSCHEDE - Eten met wat geplukt wordt van de straat, dat is wat er op 5 augustus staat te gebeuren in de Walstraat.

Diverse ondernemers in de Walstraat laten op 5 augustus zien wat er mogelijk is op culinair gebied en maken daarbij gebruik van wat de de plantenbakken op straat te bieden hebben. Alles natuurlijk in de sfeer van de Walstraat met kunst, cultuur en muziek. Iedereen is welkom om te komen genieten tussen 15.00 uur en 20.00 uur.

Vogelspottoer

LOSSER - Er zijn tal van vogelgebieden rondom Losser. De Vogelfietstocht van de VVV voert u langs deze gebieden.

Op zaterdag 11 augustus zal de Vogelfietstocht plaatsvinden. Samen met vogelkenners van Vogelwerkgroep Losser maakt u een tocht van ongeveer 25 km over Nederlands en Duits grondgebied. Kosten voor deze fietstocht zijn € 5,- per persoon. Aanmelden is noodzakelijk en kan alleen bij VVV-Losser via 053-5362013.

Meer organisaties nu mantelzorgvriendelijk

ENSCHEDE - Drie organisaties in Enschede hebben deze week de erkenning voor mantelzorgvriendelijke organisatie ontvangen. Op 1 augustus ontvingen Holland Casino Enschede, Leger des heils Overijssel en BMN Bouwmaterialen in Enschedez deze erkenning.

Burgemeester Onno van Veldhuizen mocht deze erkenningen uitreiken. Dit gebeurde bij Holland Casino Enschede, wat er natuurlijk een terecht feestje van maakte. De erkenning 'Wij Werken Mantelzorgvriendelijk' is een belangrijke stap om medewerkers te helpen bij deze taak. Een mantelzorger is iemand die zorgt voor een naaste in zijn omgeving. Dit kan bijvoorbeeld een ouder zijn, een kind maar ook bijvoorbeeld een buur of kennis. Naar schatting 4 miljoen Nederlanders verlenen mantelzorg. Dit is vaak een grote belasting en lang niet altijd makkelijk te combineren met werk. Immers, wanneer je met iemand naar het ziekenhuis moet, is dit zelden buiten werktijd te plannen.

Steun
Werkgevers kunnen dan ook een belangrijke rol spelen om mantelzorg te accommoderen en medewerkers hierin te steunen. Dit is dan ook weer een mooie manier om je organisatie aantrekkelijk te maken voor goed personeel dat tevens mantelzorger is. Zo is mantelzorg een bespreekbaar thema in teamoverleg. In 2012 werden in Enschede al zeven bedrijven begeleid naar een erkend mantelzorgvriendelijke organisatie. En: er staan er meer op de rol in 2018.