Hart van Enschede-Haaksbergen

11 mei 2018

Hart van Enschede-Haaksbergen 11 mei 2018


Winkels Enschede - hopelijk - straks iedere dag open

ENSCHEDE - De zondagsopening van winkels in Enschede is al jaren een discussiepunt. Door toezeggingen in het vorige coalitieakkoord bleef dit beperkt tot twee zondagen per maand, tot ongenoegen van de ondernemers die graag meer open willen. Winkelhart Enschede verwacht dat dit in de nieuwe raadsperiode vrijgegeven zal worden. En zij nemen hier al een voorschot op, met een bijzondere noodgreep.

De zondagsopening is al lange tijd een discussiepunt in Enschede. Veel ondernemers willen graag iedere zondag hun deuren openen. Er zijn ook tegenstanders in de stad; niet iedere ondernemer heeft baat bij ongeremde opening en anderen zien hierin een gevaarlijk stuk ongeremd consumentisme of kiezen uit principiële overwegingen om niet op zondag te willen winkelen of werken. In het coalitieakkoord was daarom opgenomen dat de zondagsopening beperkt bleef tot twee zondagen per maand; de eerste en laatste zondag.

Naar voren halen
De ondernemersvereniging Winkelhart Enschede denkt dat de politiek in het nieuwe coalitieakkoord zal besluiten om de zondagsopening geheel vrij te geven. Omdat het akkoord er nu nog niet is, kiezen zij voor een bijzondere tijdelijke oplossing. De ondernemers 'ruilen' namelijk koopzondagen; drie geplande koopzondagen aan het einde van het jaar worden dan op papier geschrapt. Hierdoor kunnen extra koopzondagen gepland worden voor 13 mei, 10 juni en 17 juni. De hoop is dat er hierna wel een formeel besluit ligt over het vrijgeven van de koopzondagen. Met de ruil blijven zij binnen het huidige beleid van 26 toegewezen koopzondagen per jaar.

Goed vertrouwen
De ondernemers hebben er naar eigen zeggen alle vertrouwen in dat deze ruil een tijdelijke oplossing is en de nieuwe gemeenteraad de uiteindelijke vrije openstelling definitief maakt. Er is gekozen om de eerste feestdagen zoals eerste Paasdag, eerste Pinksterdag en eerste Kerstdag te respecteren en niet open te gaan, dit geldt tevens voor nieuwjaarsdag. De tweede feestdagen alsmede Hemelvaartsdag zullen de winkels wel geopend zijn zoals een koopzondag.

Eigen keuze
Het bestuur van Winkelhart Enschede roept ondernemers op om ook echt gebruik te maken van de drie geplande extra koopzondagen. Als zoveel mogelijk bedrijven open zijn, is dit immers aantrekkelijker voor winkelend publiek dan wanneer er een lappendeken van opening is. Wel benadrukken zij dat het echt de keuze van de ondernemer zelf is om al dan niet open te gaan. Ondernemers kunnen meer informatie vinden op: www.winkelhart-enschede.nl.

Enschede op de kaart als winkelstad van het oosten

ENSCHEDE - De nieuwe N18 werd onlangs opengesteld, waarmee er een verbeterde verbinding is tussen Enschede en de Achterhoek. Enschede Promotie grijpt deze kans aan om de stad ook in de Achterhoek in de schijnwerpers te zetten als aantrekkelijke stad voor winkelend publiek.

Met de slogan "Enschede, staat je goed" richt het promotieteam zich voornamelijk op jongvolwassen vrouwen van 18 tot 35 uit de Achterhoek. Ze willen hiermee uitlichten dat Enschede het heeft als winkelstad. Het centrum huisvest veel grote winkelketens, maar ook interessante kleine boetiekjes, fijne horeca en prima parkeergelegenheden. De campagne ging van start op 2 mei, op hetzelfde moment als de opening van de nieuwe N18. Hiermee is Enschede makkelijker toegankelijk geworden voor verkeer vanuit de Achterhoek. Enschede Promotie hoopt hiermee meer Achterhoekers naar het centrum van Enschede te trekken. Momenteel is Enschede al erg in trek als winkelstad bij vooral het winkelend publiek uit Duitsland.

Grote campagne
De campagne gaat meteen groots van start. Zowel online als offline wordt hard gewerkt om Enschede op de kaart te zetten. De campagne zal te zien zijn in huis-aan-huisbladen, bushokjes en busreclame, maar ook via sociale media als Facebook en Instagram is een reclamecampagne van start gegaan. Verder heeft het team dankbaar gebruik gemaakt van Google Adwords en staan er twee guerilla-acties gepland voor de komende maand in Doetinchem en Winterswijk. De doelgroep wordt zo veel mogelijk geinspireerd door de mogelijkheden die Enschede als winkelstad te bieden heeft. Met een goede bereikbaarheid, veel interessante winkelketens en de sfeervolle winkelstraten is er de ambitie om uit te groeien tot de winkelstad van Oost Nederland. De campagne wordt mede gefinancierd door Stichting Ondernemersfonds Enschede.

Jaargang: 8 • Nr 283 • Wk 19

Euregio onderzoekt gebruik luchthavens

GRONAU/ENSCHEDE - Met een enquête hoopt Euregio in kaart te kunnen brengen wat de wensen zijn van inwoners van het grensgebied op basis van luchtverkeer. Ze gaan onderzoeken van welke luchthavens inwoners en bedrijven uit de regio gebruik maken, wat de meest populaire bestemmingen zijn en hoe het vervoer naar de luchthaven plaatsvindt.

De Euregio geeft aan dat tegenwoordig veel afhankelijk is van de bereikbaarheid in het luchtverkeer voor een gebied. Het maakt een gebied wel of juist niet interessant voor bedrijven om te vestigen, iets dat direct effect heeft op de populariteit van die plaats als woonomgeving. Daarom gaat Euregio een enquête uitvoeren onder inwoners en bedrijven in het grensgebied. Ze willen graag weten van welke relevante luchthavens men gebruik maakt, naar welke bestemmingen wordt gevlogen en wat de ervaring is met het verkeer van en naar de luchthavens. Op basis van deze informatie kan bekeken worden hoe de bereikbaarheid van het luchtverkeer in de regio verbeterd kan worden. "We willen door middel van het onderzoek een regionaal proces op gang brengen om de bereikbaarheid, de kwaliteit als vestigingslocatie en de grensoverschrijdende betrokkenheid tussen de deelnemende partners te versterken" vertelt Stefan Michel, adjunct-directeur bestuurder van de Euregio. Het project zal bestaan uit een enquête onder inwoners en bedrijven en een onderzoek naar de toekomstige bereikbaar van luchtverkeer in de Euregio.

Gefinancierd
Het project zal worden gefinancierd door de Europese Unie en de provincies Overijssel, Gelderland, Flevoland, Niedersächsische Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten en het Wirtschaftsministerium van het land Nordrhein-Westfalen. De enquête zal in de zomermaanden worden afgenomen onder inwoners en bedrijven in de regio.

25ste editie BSC Unisson toernooi

BOEKELO - Al 24 jaar lang is het een begrip in Boekelo, het internationale onder 16 betaald voetbal toernooi bij BSC Unisson. Dit jaar staat de jubileumeditie op het programma.

Voor de 25ste keer organiseert de toernooicommissie het toernooi. Ook dit jaar hebben zij weer uitstekende deelnemers gestrikt. In 1994 organiseerde de toenmalige Boekelose voetbalvereniging Unisson ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum voor het eerst het toernooi. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het bij die ene keer zou blijven. Inmiddels is het 2018 en staat alweer de 25ste editie op het programma. Voor de jubileumeditie organiseert de toernooicommissie een speciale avond voor alle oud-organisatoren. Hier kunnen mooie anekdotes worden opgehaald en oude foto's worden bekeken.

Tien teams
Tien teams strijden dit jaar om de beker: • FC Twente, Nederland • KV Mechelen, Belgie¨ • Halmstads BK, Zweden • B.93 Kopenhagen, Denemarken • Randers Freja FC, Denemarken • Gornik Zabrze, Polen • Team Aargau, Zwitserland • NK Lokomotiva Zagreb, Kroatie¨ • Kalmar FF, Zweden • BSC Unisson, Nederland Bezoekje brengen? Op 19, 20 & 21 mei wordt er gevoetbald van 10:30 t/m 17:00 op sportpark De Zweede, Boekelosestraat 275, in Boekelo.

Column

Voetbalafscheid

Voetballers zijn de nomaden van onze samenleving. Ze spelen overal op de wereld en verhuizen continu. Tenminste de meeste. Je kunt ze net zo goed de slaven van onze samenleving noemen.

De meeste voetballers in de Nederlandse eredivisie hebben deze week hun werk gedaan en zoeken een nieuwe opdracht, of blijven nog een tijdje bij hun huidige club. Je leest natuurlijk de successtories, miljoenendeals die in de krant komen. Slechts een klein aantal voetballers breekt door, de meesten verdwijnen in de vergetelheid.
Voor de supporter betekent elk nieuw seizoen een nieuwe oriëntatie op zijn club; er komt een nieuw elftal en je hebt geen idee van de talenten van de nieuwe spelers.

Afgelopen zondag speelde FC Twente de laatste thuiswedstrijd van het seizoen, tegen NAC Breda. Het werd 1-1. De harde kern had er een feestje van gemaakt met vuurwerk, rook en het smijten van bier. Mijn vraag is dan altijd, zijn dit echte fans of relletjestrappers? Ik vind het te simpel om het af te doen met relletjesschoppers. Die kun je toch niet sturen en dan ben je er klaar mee. Want dit is erger dan wat rotzooi trappen. Door de activiteiten en de structuur van de supportersverenigingen worden ze gemakkelijk als dekmantel voor andere activiteiten gebruikt. Het lijkt vrij onschuldig, maar ik wil wedden dat bij elke betaald-voetbalclub minder fraaie dingen gebeuren. En overigens ook bij de betalende amateurclubs. U dacht nog dat spelers alleen in ere- en eerste divisie betaald werden?

Zondagmiddag zongen de NAC-fans: "Zij gaan naar Emmen toe." Het Twentse antwoord: "Wij gaan naar Emmen toe." Kijk, dat is ook sport.

Een beetje relativering is wel nodig voor het begin van de omslag in de hoofden van supporters en betrokkenen. De reacties op de degradatie schijnen voorbeeldig te zijn; een hoofdsponsor die sponsor blijft, de verkoop van seizoenkaarten die loopt als een trein. Spelers die niet uitgefloten werden zondagmiddag. Dat zou onterecht zijn geweest.

Misschien is het in de Jupiler League wel gezelliger.

Het stadion in Emmen is zeker zo gezellig als dat in Amsterdam.

Jan Visser

De Truck Run zit weer helemaal vol.

TWENTE - Op 9 juni zal de zevenentwintigste Tukker Truck-Run plaatvinden. Deze Truck Run is voor mensen met een verstandelijke beperking van "De Twentse Zorgcentra" en andere stichtingen uit de gehele regio. De deelnemers kunnen op deze dag weer genieten van een tocht in een echte Truck.

Vorig jaar deden er 420 vrachtwagens mee om een de grote groep een onvergetelijke dag te bezorgen. En de organisatie hoop dit ook dit jaar weer te verwezenlijken.
Daarvoor voegen we tevens alvast de route toe die de vrachtwagens dit jaar zullen volgen. De Twentse Zorgcentra is de grootste aanbieder van zorg- en dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking in Twente.

Informatie
Voor meer informatie over de TruckRun kunt u contact opnemen met Gerard Veldscholte (recreatie coördinator) via gerard.veldscholte@detwentsezorgcentra.nl of 06 - 22 60 88 45.

Korting op seizoenskaarten FC Twente

ENSCHEDE - De seizoenkaartverkoop is afgelopen vrijdag van start gegaan voor supporters die al een seizoenkaart hebben. Tot en met woensdag 30 mei kunnen zij hun stoel voor komend seizoen reserveren. Een andere plek aanvragen kan van 5 tot en met 8 juni.

Afgelopen zondag stond de teller van het aantal supporters die verlengd hebben al op ruim 5000 supporters. Inmiddels zijn er 1600 mensen die zich hebben ingeschreven voor een plekje in De Grolsch Veste. Zij kunnen op woensdag 13 juni een seizoenkaart kopen. Een dag later gaan de seizoenkaarten in de vrije verkoop. Belangrijke data seizoenkaartverlenging: Vrijdag 4 mei t/m woensdag 30 mei: verlengperiode voor huidige seizoenkaarthouders. Dinsdag 5 juni t/m vrijdag 8 juni: verplaatsingen. Woensdag 13 juni: start verkoop inschrijflijst. Donderdag 14 juni: start vrije verkoop. FC Twente heeft besloten om 20% Eerste Divisie-korting aan te bieden voor de seizoenkaarten. Kijk ook op: www.fctwente.nl/seizoenkaart.

Der is völle zegd oawer vriejheaid;
en dat kan hier allemoal…

Maandag 14 mei 10:00 uur

Nieuw boek over de Dinkel gepresenteerd

ENSCHEDE - Tussen 1954 en 1957 maakte Albert Poorthuis een fotoserie over het riviertje de Dinkel: van bron tot monding. Zijn zoon, Jan Poorthuis, vond dat hij hier iets mee moest doen. Hij bezocht opnieuw die stekkies en legde de veranderingen op beeld vast. Resultaat: een fraai, rijk geïllustreerd boekwerk over de Dinkel, waarin heden en verleden telkens in zwartwit en in kleur elkaar afwisselen. Boordevol met informatie.

'Lang geleden ben ik begonnen met het op zoek gaan naar de plekken, die mijn vader fotografeerde. Maar het project kwam maar moeilijk van de grond. Gelukkig vond ik in Jan Ensing een prima steun om een en ander in goede banen te leiden.' De beide Lossenaren werkten vriendschappelijk samen aan deze grote klus. De

De Dinkel heeft altijd een belangrijke plaats ingenomen in het leven van Jan Poorthuis. Van kinds-af- aan werd hij geconfronteerd met het riviertje: hoogwater, ijspret in de winter en pootje baden in de zomer. 'Vroeger werd er in de Dinkel gevist met diverse soorten netten. In 1974 hebben mijn vriend Guus en ik twee roeiboten gemaakt. Daarmee zijn we in de vakantieperiode van Glane naar Lattrop gevaren. De inwoners van de dorpen en de steden hebben altijd genoten van de Dinkel, maar zij verdienden ook hun geld op de weilanden langs de Dinkel. Het leven was goed op de gronden aan weerszijden van de rivier.'

Boeiende geschiedenis
Het boek "De Dinkelstroom, Van Bron Tot Monding" gaat ook in op de geschiedenis van het gebied. Bij archeologisch onderzoek, vindt men geregeld iets tot wel 60.000 jaar terug. Het boekwerk toont onder meer ook de geologische vondsten die in het stroomgebied van de Dinkel zijn gevonden. Daarnaast laat het zien dat de Dinkel een belangrijke rol heeft vervuld als afvoerrivier van het regenwater dat zorgde voor overlast bij overstromingen bij hoogwater. Het 222-pagina's tellend boek met ruim 500 foto's en tekeningen, bij uitstek geschikt als kompas voor wandel- en fietstochten, is eigenlijk nog maar half onderweg. Een deel 2 over de zijbeken van de Dinkel is in de maak.

Het boek is te koop bij Primera Marcel, VVV en Bruna in Losser, Kulturhus in Overdinkel, Primera Jan Haast in Glanerbrug, Boekhandel Broekhuis in Enschede/Oldenzaal/Hengelo/Almelo, Vako en Primera in Oldenzaal, Brummelhuis in Denekamp en Ootmarsum.

Gemeente pakt drugsproblematiek aan

ENSCHEDE - Onlangs nog werd op last van de burgemeester een woning aan de Oliemolensingel gesloten vanwege harddrugs vanwege de handel in drugs.

De politie trof daar tijdens een controle niet alleen een hoeveelheid XTC en cocaïne aan, maar ook gasalarmpistolen, methadon pillen en cannabis. De kamerwoning wordt voor een periode van 6 maand afgesloten. Een actieve houding van de politie en gemeente tegen drugsoverlast. Het kwam al vaker voor dat politie en gemeente besloten om een woning tijdelijk af te sluiten nadat de bewoners de opiumwet hadden overtreden. Hiermee wordt voorkomen dat het pand bekend blijft staan als verkooppunt voor hard- en softdrugs, iets waar buurtbewoners vaak hinder van ondervinden.

Overlast in de buurt
Het komt vaker voor dat buurtbewoners overlast ervaring wegens drugsproblematiek in hun buurt. Vorig jaar nog verscheen een onderzoek waaruit bleek dat de gemeente Enschede hoog scoort in steden die drugsoverlast ondervinden. In de "Veiligheidsmonitor" van het CBS werd onderzocht hoe veel inwoners van verschillende steden in Nederland aangaven drugsoverlast te ervaren in hun buurt. Hierbij gaf in 2016 zelfs 7,2% van de inwoners van Enschede aan hier last van te hebben. De stad eindigde hiermee op de zevende plek in de top 10 plaatsen in Nederland met de meest ervaren drugsoverlast. Ondanks deze cijfers bleek het aantal drugs-gerelateerde aangiftes te zijn gedaald in de afgelopen jaren. De burgemeester gaf toen aan dat er sprake kon zijn van perceptie vanwege de publiciteit rondom de actieve aanpak van drugsproblematiek in Enschede.

Wet Damocles
Het sluiten van woningen om drugshandel te stoppen valt onder de Wet Damocles. Met deze wet mag een gemeente besluiten een woning voor een periode van zes maanden te sluiten om de drugshandel in de buurt tegen te gaan. De wet is een relatief zwaar middel, maar lijkt effectief omdat het gemakkelijk toe te passen is. De rechter zal een gemeente vaak toestemming geven een woning te sluiten op basis van (anonieme) politierapporten. Dit betekent dat er geen drugs gevonden hoeft te zijn in het betreffende pand en hoeven er geen officiële meldingen te zijn over verstoring van de openbare orde.

Holland Casino en Freshtival zorgen voor spektakel!

ENSCHEDE - In het weekend van 19 en 20 mei staat één van de gaafste festivals in Enschede gepland. Freshtival betaat tien jaar en de organisatie heeft dit jaar flink uitgepakt.

Met optredens van niemand minder dan Sean Paul, Chef's Special en Steve Aoki beloofd het weer een geweldig festival te worden. Holland Casino zorgt ervoor dat jouw bezoek aan het festival nóg gaver wordt, want je maakt dit Freshtival-weekend al kans op twee gratis weekend tickets voor Freshtival 2019! Lees hieronder wat je hiervoor moet doen. Freshtival is inmiddels uitgegroeid tot een gigantisch evenement waar meer dan 40.000 bezoekers in het weekend op af komen. Wanneer je midden in de mensenmassa staat, besef je bijna niet hoe groots dit festival is.

Nieuw perspectief
Dit jaar maakt Holland Casino het mogelijk om Freshtival vanuit een compleet verschillend perspectief te bekijken. Vanuit het reuzenrad heb je niet alleen goed zicht op de mainstage, maar ook een spectaculair uitzicht over het gehele festivalterrein. Zo'n geweldig uitzicht wil je natuurlijk op beeld vastleggen. Je hoeft niet met selfies te stuntelen, want er is een speciale fotograaf in het reuzenrad aanwezig om jaloersmakende foto's te maken van jou en je vrienden. Deze foto's worden later geplaatst op de Facebookpagina van Holland Casino Enschede. Laat je bij de fotograaf je gegevens achter? Dan maak je kans op gratis weekend tickets voor Freshtival 2019! En dat is nog niet alles: bij het begin van de rit ontvang je een actiefiche voor een gratis bezoek aan het casino. Zo'n kans laat je toch niet liggen?

VIP-reis met privéjet
Met dit fiche voor gratis entree kun je in het casino kans te maken op een andere toffe prijs. In de maand mei maak je namelijk kans op een VIP-reis met privéjet naar Monaco voor twee personen. Dit is een landelijk actie van Holland Casino, maar de prijs valt bij iedere vestiging gegarandeerd. Dus wacht niet te lang en kom voor 10 juni jouw actiefiche verzilveren!

Herman van Veen

ENSCHEDE - Misschien wel de bekendste creatie van Herman van Veen is Alfred Jodocus Kwak. Maar dat deze duizendpoot meer te bieden heeft is op 18 en 19 mei om 20.00 uur te zien in het Wilminktheater.

Herman van Veen zingt, componeert, schrijft, schildert en speelt viool. Hij heeft inmiddels al meer dan 80 boeken geschreven en 183 cd's gemaakt. De avonden in het Wilminktheater zullen dan ook gevuld worden met muziek en verhalen. Kaarten vanaf € 26,- zijn te koop via www.wilminktheater.nl of bij de kassa.

Dutch Craft Beer Festival

ENSCHEDE - Het Dutch Craft Beer Festival is een jaarlijks terugkerend festival dat in mei in Enschede wordt gehouden. Dit jaar zal dat op 12 mei zijn.

Het festival vindt plaats in het pand aan het Wilminkplein 2. Op 12 mei tussen 13.00 uur en 21.00 uur zullen daar 16 verschillende brouwerijen aanwezig zijn die gezamenlijk meer dan 60 verschillende bieren zullen schenken. Ook de verhalen achter de bieren willen de brouwers graag met u delen. Naast het proeven van de verschillende bieren kan er ook genoten worden van heerlijk eten. Muziek maakt het festival compleet. Er zijn zes bands die voor live (rock)muziek zorgen tijdens het festival. De entree bedraagt € 15,- en dit is inclusief twee munten en een glas dat na afloop meegenomen mag worden.

Nederlands Kamerkoor

ENSCHEDE - Het Nederlands Kamerkoor samen met countertenor Maarten Engeltjes en de harpiste Lavinia Meijer staan op woensdag 16 mei op de planken in de Wilmersbergzaal van het Muziekcentrum.

Het programma bestaat uit bijna volledig Amerikaanse muziekstukken en wordt opgevoerd ter ere van de 100ste geboortedag van Leonard Bernstein. Leonard Bernstein is een Amerikaan die bekend is geworden door zijn werk als componist, dirigent, pianist en muziekpedagoog. Veel van zijn musicals waren zeer succesvol op Broadway. Het Nederlands Kamerkoor, Lavinia Meijer en Maarten Engeltjes laten u daarvan genieten op 16 mei om 20.00 uur in het Muziekcentrum. Kaarten à € 27,50 zijn onder andere te bestellen via www.wilminktheater.nl.

Jongeren op de planken voor Midzomernachtsdroom'

ENSCHEDE - Samen met 17 jongeren uit Enschede en omgeving maakt Theater Sonnevanck een hedendaagse bewerking van de Shakespeare-klassieker Een Midzomernachtsdroom. Op 11, 12 en 13 mei is de voorstelling exclusief te zien in het eigen huis van Sonnevanck.

Voor het vijfde jaar op rij maakt Theater Sonnevanck in het kader van talentontwikkeling een voorstelling met jongeren tussen de 12 en 15 jaar. De jongeren maken de voorstelling onder begeleiding van professionele theatermakers. Dit jaar zijn dat schrijver Madelon Kooijman, regisseur Charli Chung, vormgever Koen Steger, muzikant Jelle Hoekstra en theaterdocent Nadieh Graumans-Tigchelaar. Voor de jongeren is het een prachtige kans om te zien wat het beroep van acteur met zich meebrengt. Naast dat het voor de jongeren een enorme ervaring is, is het voor een aantal van hen een opmaat naar de opleiding als acteur. "We zien dat jongeren na de Coming of Age voorstelling bij ons doorstromen naar de Coming of Age voorstelling van Toneelgroep Oostpool in Arnhem, die zij maken met jongeren tussen de 15 en 19 jaar. Vanaf Oostpool is de stap naar de Toneelschool in Arnhem dichtbij. Op deze manier is er een mooi talentontwikkelingstraject voor jongeren die serieus interesse hebben in het acteursvak", aldus Nadieh Graumans-Tigchelaar.

Een Midzomernachtsdroom
In William Shakespeares romantische komedie Een Midzomernachtsdroom lopen verschillende werelden door elkaar. Vier geliefden, een groep feeën en de leden van de plaatselijke amateurvereniging komen elkaar tegen in het bos. Ze worden verliefd, nemen elkaar in de maling en wijzen elkaar af. Samen vertellen ze een verhaal over dromen, fantasie en verbeelding. Een eigenwijze afspiegeling van de werkelijkheid met de allure van een romantisch sprookje. Waarbij waanzin en liefde het brein verhitten. En hormonen je om de oren vliegen.

Première
Een Midzomernachtsdroom speelt op 11 mei (voorpremière), 12 mei (première) en 13 mei (matinée) in het eigen huis van Sonnevanck, Walstraat 2 in Enschede. Kaarten à €7,50 kunnen worden gereserveerd via kantoor@sonnevanck.nl of door te bellen met 053 – 431 54 00 (ma t/m vr tussen 9.00 en 17.00 uur). Meer informatie: www.sonnevanck.nl/voorstelling/een-midzomernachtsdroom.

Losser verlengt samenwerking met Jeugdsport- en cultuurfondsen

LOSSER - De gemeente Losser heeft de samenwerking met het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds verlengd tot en met 2020. Deze fondsen maken het mogelijk voor kinderen uit minder draagkrachtige gezinnen om toch deel te nemen aan een sport of muzieklessen.

De fondsen worden gebruikt voor gezinnen die zelf niet de mogelijkheid hebben om de contributie of benodigdheden voor een sport te bekostigen voor kinderen. Op deze manier heeft ieder kind de kans om een sport uit te oefenen zonder geldzorgen over te betalen contributie. "We vinden het belangrijk dat iedereen in Losser mee kan doen met sport of cultuuractiviteiten, we zijn daarom blij dat we de samenwerking met drie jaar gaan verlengen" aldus wethouder Joop Hassink. Ook sportattributen kunnen uit dit fonds betaald worden. Geld uit het jeugdcultuurfonds wordt gebruikt voor culturele activiteiten en om muziek- en musicallessen voor kinderen te bekostigen.

Stichting Leergeld Losser
De aanvragen voor een bijdrage uit deze fondsen worden geregeld door de Stichting Leergeld Losser. Zij beoordelen of iemand in aanmerking komt voor een bijdrage uit een van de fondsen. Bij toekenning zorgen zij voor een rechtstreekse betaling naar de vereniging of winkel. Meer weten over de jeugdfondsen voor sport en cultuur? Kijk dan op www.jeugdfondssportencultuur.nl.

Tip van de Fietsenmaker

TWENTE - In deze vaste serie geeft fietsenmaker Ten Tusscher in Enschede ons praktische tips over het onderhoud aan de fiets. Van vroeger uit is natuurlijk de ketting nog steeds de meest gebruikte aandrijving op een fiets. Echter zie je tegenwoordig steeds meer fietsen met een riem oftewel belt aandrijving op de markt. Het voordeel van een riem is dat deze geluidloos is en weinig onderhoud vergt.

Uiteraard is de ketting nog steeds het meest gebruikte op een fiets als aandrijving, aangezien dit de meest lichtlopende aandrijving is. Echter kiezen steeds meer mensen op dit moment voor de riem (belt aandrijving). De riem is een aandrijving die minder onderhoud vergt dan een normale ketting. Bij een riem is het wel erg belangrijk dat die over een frame beschikt die erg stijf en stabiel is. Wanneer een frame namelijk niet stabiel genoeg is zorgt dit voor snellere slijtage waardoor je uiteindelijk alsnog aan hoge kosten komt voor het onderhoud aan je fiets. Vaak zie je een belt aandrijving bij vakantiefietsen zoals op een Idworx of een Santos. Dit komt mede doordat deze fietsen stabiele frames hebben, waardoor de slijtage erg klein is en je lang kunt genieten van de belt aandrijving. Mocht de belt aandrijving na een lange tijd van gebruiken toch gaan piepen, dan kan dit opgelost worden met een klein beetje siliconen spray over de riem. Hierdoor zal de riem geen piepend geluid meer geven. Indien je het een mooi systeem lijkt, ga er dan wel altijd even een proefrit mee maken aangezien het net iets anders fietst dan met een normale ketting.

Die Flippers en Frans Bauer op Schlagersymphonica

ENSCHEDE - Op zaterdag 10 november komt het all-in schlagermeezingfeest RTV Oost Schlagersymphonica terug naar Vliegveld Twenthe met Die Flippers en Frans Bauer. Kaartverkoop gaat vandaag van start.

In mei zijn er 1000 all-in tickets beschikbaar voor de Vroege Vogel voor slechts 25,- (Entree, bier, fris, wijn en snack.) Dit jaar is het ook inclusief snack. Natuurlijk zijn er ook weer vrienden- en viptafels beschikbaar.

Unieke Bauer-show.
Frans Bauer zingt zowel Nederlands als Duits. Misschien is het niet bij iedereen bekend, maar Frans had in de jaren '90 ook een grote carrière in Duitsland met Schlagerproducer Uwe Busse. Busse produceerde alle hits voor Die Flippers en ook de hits van Klubbb 3 komen van zijn hand. Speciaal voor SchlagerSymphonica zingt Frans Bauer ook zijn schlagerhits.

Publiekstrekkers
Uit de bezoekersenquête blijkt, dat Hélène Fischer, Heino en Die Flippers hoog op het wensenlijstje staan. Dit jaar zal 'Die orginale Stimme' Olaf der Flipper zal alle grote Flippers hits zingen. Die Flippers verkocht in totaal 24 gouden en 5 platina platen en is daarmee de meest succesvolle Duitse schlagerband aller tijden. Bekende hits zijn o. a. Weine nicht, kleine Eva, Sha la la I love you, Die rote Sonne von Barbados en recenter Der kleine Floh in meinem Herzen, Ein Herz aus Shokolade en Hundertmal. Natuurlijk zullen de hits van Hélène Fischer en Heino niet ontbreken. Die Flippers, Frans Bauer en vele andere artiesten treden op onder leiding van het SchlagerSymphonica Showorkest.

Partners
De presentatie doet Marga Bult; zij zal ook zingen bij RTV Oost Schlagersymphonica. 2018. Ook dit jaar zijn onze partners: RTV Oost, Ruhrgold, Makro, Kaak Event Rent, Vliegveld Twenthe, Stageware, Idea-Online, PGT Geluidstechniek, Bolk Transport, Riwald Recycling en Marquette Detachering.

Kaartverkoop
Kijk voor de kaartverkoop en meer algemene informatie over Schlagersymphonica 2018 op de website: www.schlagersymphonica.nl

Internationale Dag van het Recyclen

TWENTE - Op 17 mei is het de Internationale Dag van het Recyclen. Heel eenvoudig gezegd is recyclen het opnieuw gebruiken van iets. Dat kan betekenen dat iets dat u niet meer wilt hebben of nodig heeft voor een ander nog heel bruikbaar is. Het kan ook zijn dat wat u wegdoet weer als grondstof gebruikt wordt voor andere producten.

Recyclen is niet iets nieuws, maar bestaat al heel lang. Zo was er tot het eind van de twintigste eeuw de schillenboer die langs de huizen ging voor het ophalen van schillen en andere voedselresten. Deze dienden als voedsel voor bijvoorbeeld varkens. Het recyclen van glas is ook al iets dat lange tijd bestaat. De eerste glasbak werd in 1972 geplaatst. Het ingezamelde glas werd weer als grondstof gebruikt door de glasfabriek. Het gescheiden inzamelen leidt er dus toe dat iets opnieuw gebruikt kan worden.

Stimulering
Wel of niet recyclen is een vrije keuze, maar de overheid probeert dit wel te stimuleren. In diverse gemeenten moet bijvoorbeeld betaald worden voor elke keer dat er restafval wordt aangeboden. Hoe minder restafval u heeft, des te minder u betaalt voor de afvalstoffenheffing. Wanneer u minder wilt betalen is het dus zaak om afval te scheiden. De gescheiden afvalstromen, zoals plastic, glas, textiel en papier, kunnen dan weer gerecycled worden. Ook wordt geprobeerd het voor u zo makkelijk mogelijk te maken. Door de verschillende kleuren voor de afvalsoorten is snel duidelijk in welke container het afval moet. Ook door het bij elkaar plaatsen van containers voor verschillende soorten afval op een milieuplein kost afvalscheiding u minder moeite. Een deel wordt zelfs huis aan huis-opgehaald. Voor sommige zal afvalscheiding inmiddels een automatisme zijn en voor andere niet. Naast recyclen van afval, kan ook gekeken worden naar minder afval produceren. Dit kan door al bij de aanschaf van nieuwe producten een bewuste keuze te maken. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor kleding die tijdloos is in plaats van kleding volgens de nieuwste trends. Tegenwoordig zijn velen ervan overtuigd dat de wereld geen onuitputtelijke bronnen heeft en dat recyclen daarom een beter alternatief is. Als we alles als restafval verbranden, gaat dan letterlijk de wereld in rook op?

Premieverhoging

Afgelopen week ontvingen wij een brief van onze WA-verzekeringsmaatschappij. De premie voor de WA-dekking, in dit geval onze voertuigverzekering, gaat met 15% omhoog. De verhoging is helaas nodig omdat de verzekeraar steeds meer letselschades moet vergoeden, is de mededeling. Ook de stijging van de buitengerechtelijke kosten en de verhoging van het smartengeld dragen bij aan een hogere schadelast. Verdere uitleg wordt niet gegeven. Laat de verzekeraar nu net een letselschadeadvocaat hebben bereikt met haar schrijven: mij. Dat er meer letselschadeclaims worden ingesteld, dat wil ik nog wel geloven. In de praktijk lijkt er door verzekeraars echter meer en meer discussie te worden opgeworpen over het smartengeld, over de buitengerechtelijke kosten, over de aansprakelijkheid en over het medisch causaal verband. En natuurlijk spreek ik ook collega-letselschadeadvocaten en de tendens is, dat er juist steeds meer gedebatteerd wordt. Er worden telkens -door de verzekeraars zelf- weer nieuwe regels bedacht om zo min mogelijk kosten te vergoeden. Enorme discussies volgen; procedures worden opgestart. En dat kost geld (overigens niet alleen voor de verzekeraar, maar ook voor het slachtoffer). Dat hebben verzekeraars dus aan zichzelf te danken. En dat smartengeldvergoedingen omhoog gaan, kan een gevolg zijn van het feit dat er meer claims worden ingesteld, wat weer een gevolg kan zijn van de juridisering van de maatschappij. Een deel van een mogelijke verhoging van het smartengeld is overigens ook heel simpel te verklaren; die vergoedingen worden namelijk geïndiceerd. Waarschijnlijk geldt dat ook voor het salaris van directie en medewerkers van verzekeringsmaatschappijen. Maar daar lees ik niets over. Hoe dan ook; we worden nu van twee kanten gepakt: de premies gaan fors omhoog, maar verzekeraars schromen niet om telkens enorme en kostenverhogende discussies op te werpen. Een kwalijke zaak.

Postume eer voor Dik Wessels

TWENTE - De eind 2017 overleden bouwmagnaat Dik Wessels heeft een bijzondere postume eer gekregen. Vliegmaatschappij Air Charters Europe vernoemt namelijk haar eerste vliegtuig naar deze topondernemer.

Het toestel kreeg als registratie PH-DWS. PH is de landcode van Nederlands geregistreerde vliegtuigen, DWS is natuurlijk afgeleid van zijn naam. De Belgisch-Nederlandse maatschappij voert vluchten uit met een Embrear 135. Volgens topman Philippe Bodson van de ASL Group was het vernoemen van het toestel naar Dik Wessels een logische stap. Hij was namelijk nauw betrokken bij de oprichting van Air Charters Europe, een dochteronderneming van de ASL Group. Het bedrijf wil dit jaar nog een tweede Embraer inzetten voor vluchten.

Herdenking Vuurwerkramp De herinnering blijft leven

ENSCHEDE - Komende zondag 13 mei rond 15.15 uur, vindt weer de herdenking van de vuurwerkramp plaats, op het terrein waar deze catastrofe 18 jaar geleden plaatsvond.

Voorafgaand aan deze officiële herdenking zijn de vrijwilligers van het Huis van Verhalen vanaf 13.00 uur aanwezig in de huiskamer in Wijkvoorziening Prismare, zij-ingang Roomweg. Loop gerust binnen voor een luisterend oor, een praatje en een kop koffie of thee. Tegen drieën kunt u dan, als u dat wilt, samen met de vrijwilligers van het Huis van Verhalen te voet naar de plaats van de herdenking lopen. Ook na afloop van de herdenking is er gelegenheid voor ontmoeting in het Huis van Verhalen. Van 13.00 tot 17.00 uur is ook de stilteruimte geopend voor een moment van bezinning en het branden van een kaarsje. De herdenking is zeker voor nabestaanden altijd een emotioneel moment, maar ook een met veel steun van elkaar.

Mediant zoekt maatjes

TWENTE - Hoe voelt u zich vandaag als u dit artikel leest? Hoe zou u uw geestelijke gesteldheid omschrijven? Verreweg de meeste lezers zullen zich op dit moment psychisch gezond noemen. Uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt namelijk dat ongeveer 9 op de 10 Nederlanders hun psychische gezondheid als goed inschatten. Maar: er zijn dus zeker 1 op de 10 Nederlanders die hier best hulp bij kunnen gebruiken. En u zou daar een rol in kunnen spelen.

Exacte cijfers over psychische gezondheid in Nederland zijn lastig vast te stellen. Lang niet iedereen die een psychisch of psychiatrisch probleem heeft is namelijk bekend bij instanties. Lang niet iedereen krijgt hulp. Gelukkig is er wel steeds meer aandacht voor en inzicht in psychische problemen. Dankzij beter medisch inzicht en meer openheid over dit thema in de maatschappij krijgen meer mensen de hulp die zij nodig hebben op dit vlak. In Twente is onder meer Mediant bezig met de begeleiding en ondersteuning van mensen met psychische of psychiatrische problemen. Onder meer met concrete steun voor mensen die kampen met depressie, autisme, dwangstoornissen, sociale angststoornissen of andere uitdagingen. Ook familie en anderen in de omgeving van iemand met een probleem kunnen ondersteuning en advies krijgen. Mediant werkt daarnaast samen met uiteenlopende zorgorganisaties zoals TriviumMeulenbeltZorg.

Goede ondersteuning
Naast de professionele zorg zet Mediant ook in op ondersteuning door vrijwilligers. Zo is Mediant op dit moment actief op zoek naar vrijwilligers voor een maatjesproject in Twente. Zo biedt Mediant via de vriendendienst Hoor'ns cliënten de mogelijkheid om een maatje te krijgen die dan samen met hen dingen onderneemt. De praktijk wijst namelijk uit dat er onder de groep mensen met langdurige psychiatrische klachten ook veel mensen zijn met een beperkt sociaal netwerk. Het maatjesproject is er op gericht dat een vrijwilliger hen gaat helpen met een stukje ontspanning, gezelligheid en afwisseling in de week. Dit kan heel simpel zijn; een stukje wandelen, een spelletje spelen, de stad in gaan of simpelweg bijpraten bij een kopje koffie. Zo bieden zij afleiding en zijn door hun betrokkenheid een steun voor de cliënt. Het gaat gemiddeld om twee uur per week of twee weken, in overleg met de deelnemer. Zo vormen de maatjes ook een brug tussen de deelnemer en de 'gewone' samenleving en dragen zij bij aan de acceptatie en integratie van mensen met een psychiatrische beperking.

Bent u een maatje?
Mediant wil graag meer vrijwilligers vinden voor dit project; mensen die zelfstandig kunnen werken, geduldig zijn, zich aan afspraken houden en affiniteit hebben met deze doelgroep. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met coördinator Astrid Doeschot van Mediant op 06-51 08 21 88 of a.doeschot@mediant.nl

Nationale Molendag

HAAKSBERGEN - Op zaterdag 12 en zondag 13 mei is het voor de 46ste keer Nationale Molendag. De Oostendorper Watermolen en Windmolen de Korenbloem zullen tijdens de Nationale Molendag geopend zijn. De molens kunnen van binnen en buiten bekeken worden.

Daarnaast worden bij de molens veel activiteiten georganiseerd. Zo kan bij de Oostendorper Watermolen gekeken worden bij bijvoorbeeld de demonstratie ambachtelijk bierbrouwen en demonstratie verwerken vlas tot linnen. Ook wordt er door de plaatselijke bakkers in de bakspieker Spiekerbrood gebakken.

Bij Windmolen de Korenbloem zal er een demonstratie hout bewerken zijn en kunnen boven vuurkorven broodjes gebakken worden. Ook zal er een springkussen zijn, zodat kinderen zich even lekker kunnen uitleven. Meer informatie over de Nationale Molendag en de molens die geopend zijn voor het publiek is te vinden op www.molens.nl.

Kelderlezing

HAAKSBERGEN - De Historische Kring Haaksbergen organiseert op dinsdag 15 mei om 19.30 uur weer een Kelderlezing.

De Historische Kring Haaksbergen vindt de lokale geschiedenis en volkskunde een belangrijk gegeven. Over alles wat daarmee te maken heeft, geeft de vereniging advies en informatie. Zij vinden de bescherming van de historie en monumenten noodzakelijk. Deze door de vereniging georganiseerde lezing wordt gegeven door Norbert Eeltink. Hij is archeologisch specialist fysische antroplogie oftewel hij is een onderzoeker van menselijke resten bij archeologische opgravingen. De botten die tijdens een opgraving worden gevonden, kunnen een heel verhaal vertellen over hoe de mensen leefden en de tijd waarin ze leefden. Tijdens de lezing in het Historisch Centrum aan de Markt 3 zal hij over zijn werk vertellen. De lezing is gratis toegankelijk. Aangezien de ruimte maar beperkt is, is aanmelden wel gewenst. Dit kan via info@historischekringhaaksbergsen.nl of via 053-5742374.

Haaksbergenaar schrijft boek over Achterhoek

HAAKSBERGEN - Normaalzanger Bennie Jolink die de lezer meeneemt over zijn geboortegrond en de allernormaalste plekjes in zijn geboortedorp Hummelo laat zien. Waar ooit de lagere school - onderwerp van een Normaalklassieker - stond, de cafés en restaurants waar hij graag komt. En welke links het Achterhoekse dorp zoal heeft met Normaal. Het komt allemaal aan bod in het boek 't Hele Normaale Hummelo.

"Wat, alweer een boek over de Achterhoek?!", schrijft Jolink zelf in het voorwoord. "Inderdaad, alweer een boek over de Achterhoek", zegt auteur Jan Colijn uit Haaksbergen. "Reden is het standbeeld dat Normaal krijgt. Een levensgroot standbeeld voor een rockband, dat is nog nooit eerder vertoond in de nederpop." De verwachting is dan ook dat nogal wat anhangers - zoals de Normaalfans zichzelf noemen - de komende tijd naar Hummelo zullen afreizen om het bronzen beeld met eigen ogen te aanschouwen. 'Het Lourdes van de Achterhoek', werd het tijdens de presentatie zelfs al genoemd. "Dat was uiteraard wat gekscherend, maar er zal ongetwijfeld menig anhanger naar Hummelo komen." Het standbeeld is een initiatief van het Anhangerschap, zoals de fanclub van Normaal heet. "En als fanclub kun je er dan wel een standbeeld neerzetten, maar dan is het wel zo handig dat toeristen - of bedevaartgangers voor mijn part - weten wat er in het dorp zoal nog meer te zien en te beleven valt. Voor als ze er een of wellicht meer dagen willen verblijven. Vandaar dit boek", aldus Colijn. Maar er zijn volgens schrijver nog meer redenen voor het boek. "Ik heb twee jaar geleden het boek Oerend Mooie Achterhoek geschreven. Dat is uitverkocht, maar ik krijg er nog steeds vraag naar. Dit nieuwe boek leek me meer op z'n plaats." Er waren ook nieuwe ontwikkelingen; zoals de aangeboren astma van Bennie Jolink die hem volop parten speelde. "Maar dankzij een nieuw geneesmiddel gaat het nu weer heel wat beter met hem. Een wonderbaarlijke genezing van Bijbelse proporties noemt hij het zelf. Een dusdanig medisch mirakel zelfs dat Jolink tijdens de onthulling van het boek voor het eerst weer live gaat optreden. Dat komt in het boek allemaal uitgebreid aan de orde." Het boek is te bestellen door een mailtje te sturen naar jancolijn@kpnmail.nl, maar is ook te koop bij de horeca in Hummelo, via Bol.com en Normaal.nl.

Markt in het Bos

BOEKELO - Zaterdag 19 mei vindt er van 10.00 tot 17.00 uur de "Markt in het Bos" plaats op het terrein van Resort (Hotel) Bad Boekelo, Oude Deldenerweg 203, 7548 PM, Boekelo.

Een pracht locatie, de markt op de oprijlaan onder de kolossale bomenpartij. Tientallen kramen, met zowel nieuwe, restanten, als gebruikte handel. Voor de particulier, die zijn of haar oude, overtollige spulletjes wil verkopen, is dit de mogelijkheid. Het hapje en drankje wordt verzorgd door de mensen van Hotel Bad Boekelo. Hotel Bad Boekelo is goed bereikbaar met de auto, maar met de fiets door de bossen er naar toe is natuurlijk helemaal geweldig. De toegang tot de markt en het parkeren is gratis! Speciale aanbieding i.v.m. -15- jaar "Markt in het Bos". Voor de snelle beslissers, die hun overtollige spulletjes wil verkopen, nog een aantal plaatsen voor slechts euro 10,00 beschikbaar: info@rezimarkten.nl of Tel: 06 26 222 593

Gezellige Pinkstermarkt
in Buurse

Ook op zondag 20 en maandag 21 mei kunt u naar een leuke "Pinkstermarkt" (braderie & vlooienmarkt); beide dagen van 09.00 tot 16.00 uur op de parkeerplaatsen van ter Huurne Hollandmarkt, Alsteedseweg 64, 7481 RZ, Buurse. Tientallen kramen met allerlei handel variërend van nieuwe dames-heren- en kinderkleding, schoenen, ondergoed, sieraden, lederwaren, telefoon accessoires , klompen- en cadeau artikelen en nog veel meer. Ook de particulier is aanwezig met zijn/haar overtollige spulletjes, verzamelingen, etc. en biedt de waren vaak voor een habbekrats aan. Ook u kunt aan deze markt deelnemen, om uw 2e hands spulletjes, antiek, curiosa, verzamelingen, etc. te verkopen.

Meer informatie
Voor info en/of aanmelding tel: 06 26 222 593 en info@rezimarkten.nl. Toegang tot de markt en het parkeren is Gratis! Voor de kinderen is er de grote gratis toegankelijke speeltuin.

Bijeenkomst endometriose

ENSCHEDE - De Endometriose Stichting en het Medisch Spectrum Twente in Enschede organiseren op dinsdagavond 22 mei een informatiebijeenkomst over endometriose. De voorlichtingsavond vindt vanaf 19:30 uur plaats in het Medisch Spectrum Twente, Koningsplein 1 in Enschede.

Endometriose is een ziekte waarbij op-baarmoederslijmvlies-lijkend-weefsel buiten de baarmoederholte voorkomt. Dit kan leiden tot pijnlijke menstruaties in combinatie met darmklachten, blaasklachten, seksuele problemen en vermoeidheid. Deze aandoening kan ook de kans op een zwangerschap ernstig verminderen. Er is nog geen genezing van deze ziekte mogelijk. Wel zijn er verschillende mogelijkheden om endometriose te behandelen. Het is een aandoening waarover niet makkelijk gepraat wordt en die bovendien de kwaliteit van leven drastisch kan verminderen. De informatieavond op 22 mei wordt verzorgd door de Endometriose Stichting en het Medisch Spectrum Twente. De gynaecologen dr. L. van Boven en M. Verberg gaan onder andere in op endometriose en adenomyose. Ook is er aandacht voor het thema pijn. Daarnaast zal de Endometriose Stichting meer informatie geven over hun inzet voor vrouwen met endometriose. Extra aandacht krijgt het project GirlsTalk Period!. Een landelijke voorlichtingscampagne op middelbare scholen over menstruatie en endometriose. Uiteraard zijn er ook vrijwilligers/ervaringsdeskundigen van de Endometriose Stichting en GirlsTalk Period aanwezig en is er gelegenheid om vragen te stellen, in contact te komen met lotgenoten en ervaringen uit te wisselen.

Voor wie
De informatieavond is bedoeld voor vrouwen met (vermoedelijk) endometriose. Ook partners en anderen uit uw omgeving zijn welkom. Aanmelden via www.endometriose.nl/agenda of enschede@endometriose.nl. Hebt u vragen die u wilt bespreken? Geef dit dan aan bij aanmelding.

Voluit lachen, praten en eten met Prothetico

ENSCHEDE - Iedereen wil graag een mooie glimlach en daarvoor is een goed en gaaf gebit onontbeerlijk. Dat geldt uiteraard ook voor een kunstgebit. Het is dus erg vervelend als daar een probleem mee is, zoals een scheurtje of een loszittende tand. De deskundigen van kunstgebittenspecialist Prothetico begrijpen dat maar al te goed. Dat is dan ook de reden waarom zij bij dit soort problemen een supersnelle service zo belangrijk vinden. Vandaar het motto: 'Klaar terwijl u wacht'.

'Wij begrijpen heel goed dat een klein scheurtje of een missende tand in een kunstgebit erg vervelend is voor mensen die daarmee rondlopen en dat zij dus zo snel mogelijk geholpen willen worden', zegt Carlo Hommel van Prothetico. 'Daarom zorgen wij er voor dat onze wachttijden erg kort zijn. Bij een noodgeval kan een patiënt gewoon langs komen en dan wordt de reparatie direct uitgevoerd. Dat is een van onze serviceaspecten die wij zeer belangrijk vinden.' Service staat bij Prothetico dus hoog in het vaandel. Dat uit zich ook in een andere vorm van dienstverlening, die uniek is: tandtechniek aan huis. 'Die service is ideaal voor mensen die slecht ter been zijn of om wat voor reden dan ook het huis niet uit kunnen', aldus Hommel. Deze service betekent dat mensen nog maar één keer naar de praktijk aan de Marssteden 90 in Enschede hoeven te komen.

Eigen tandarts
'Dat intakegesprek vindt plaats met de tandarts en bij dat eerste gesprek ben ik ook aanwezig. Wij vinden dat belangrijk, want het betekent dat ik beter rekening kan houden met de wensen van de patiënt wanneer ik met een kunstgebit aan het werk ga.' Na het eerste intakegesprek kan de rest van het proces, zoals de modellen- en de pasfase, aan huis worden afgewerkt.

Service aan huis
Een extra voordeel van de tandtechniek-aan-huis-service is, dat de patiënten ook voor reparaties het huis niet meer uit hoeven. Dit is wel zo fijn wanneer je druk of even wat minder mobiel bent. Een loszittend kunstgebit is erg lastig. De kans is groot dat het slinken van het kaakbot hiervan de oorzaak is, want een kunstgebit heeft dan niet genoeg houvast meer. Prothetico biedt hiervoor de oplossing in de vorm van het klikgebit. Hoe werkt zo'n klikgebit? 'Onze gespecialiseerde tandarts brengt implantaten aan; je zou die een soort kunstwortels kunnen noemen. Die zorgen ervoor dat het kunstgebit kan worden vastgeklikt aan de kaak, vandaar de term 'klikgebit'. Het resultaat is nooit meer een loszittend of pijnlijk gebit en dus met een gerust hart voluit lachen, praten en eten. Prothetico is een kunstgebittenspecialist met alle kennis onder één dak. Prothetico heeft een eigen tandarts-implantoloog en tandtechnici en werkt met de nieuwste technieken en hoogwaardige materialen.

Gratis, snelle en anonieme HIV-test

TWENTE - Liefde en relaties zijn leuk; en spannend. Maar wanneer je wel eens wat avontuurlijks probeert op dit vlak, kunnen er wel eens vervelende gevolgen zijn. Zo kloppen jaarlijks zo'n 172.000 mensen aan bij de huisarts voor een soa-consult en nog eens 113.000 mensen bij de GGD soa-klinieken. Helaas zijn er ook voldoende mensen die dit niet doen...

Dat het laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen - soa's - geen overbodige luxe is blijkt wel uit cijfers van Soa Aieds Nederland. Jaarlijks worden naar schatting 60.000 nieuwe chlamydia-infecties, waarvan slechts een klein deel ook echt ontdekt wordt door artsen.

Testen belangrijk
HIV is één van de bekendere seksueel overdraagbare aandoeningen en ook de aandoening die de meeste angst inboezemd. In de jaren '80 en '90 was de behandeling van HIV en AIDS nog niet zo ver, waardoor deze ziekte vaak een dodelijke afloop had. Inmiddels zijn HIV-infecties goed te behandelen. Maar dan is het belangrijk om te weten wanneer u mogelijk besmet bent. Volgens het aidsfonds zijn er naar schatting 22.900 mensen in Nederland die besmet zijn met HIV. Van deze groep weten naar schatting 2.800 mensen dit echter zelf niet. Zij krijgen dus geen behandeling, maar erger nog: kunnen ook anderen besmetten. Het is daarom verstandig om u te laten testen. HIV kan in principe bij iedereen voor komen: man, vrouw, jong, oud, hetero, homo- of biseksueel.

Sneltest
De GGD Twente biedt met deze onderbouwing al jaren de gratis en anonieme sneltesten aan. Doel is om het zo laagdrempelig mogelijk te maken voor mensen om zich te laten testen. Op 15 mei is weer de volgende sneltest. De test bestaat uit een simpele vingerprik; de GGD test dan één druppel bloed. De uitslag is binnen 20 minuten bekend en er is nazorg aanwezig. Zo zijn er verpleegkundigen die antwoord kunnen geven op alle vragen over HIV en AIEDS. De sneltest is beschikbaar voor iedereen vanaf 18 jaar die wel eens onveilig seksueel contact heeft gehad. De test is gratis en anoniem en er worden geen persoonlijke gegevens geregistreerd.

Kom langs
De sneltest wordt gehouden bij de GGD Twente. Van 17.00 tot 19.30 uur kunt u langskomen bij GGD Twente aan de Nijverheidstraat 30 in Enschede. Aanmelden is niet nodig.

Beweging belangrijk voor gezond ouder worden

TWENTE - Steeds meer ouderen zijn verrassend actieve sporters. Waar vroeger menig zestig-plusser achter de geraniums ging zitten is de huidige generatie 'oudere' juist steeds actiever geworden. Er is meer aandacht voor het belangrijke thema beweging en de rol die dit speelt in de totale gezondheid.

In beweging blijven is voor iedereen belangrijk; jong en oud. Maar vooral ouderen hebben er veel baat bij om toch ook op leeftijd actief te blijven. Inactiviteit zorgt namelijk al snel voor lichamelijke problemen zoals overgewicht, hoge bloeddruk, minder uithoudingsvermogen, minder spierkracht, slechtere slaap en een negatief effect op uw denkvermogen.

Ja, dat weet u ook wel
Dit alles is natuurlijk geen verrassing - dat bewegen belangrijk is roept iedere dokter sinds het begin van de medische wetenschap. U weet dat u meer moet bewegen. Maar hoe begint u daarmee? Een rustig begin is belangrijk; we willen natuurlijk niet te veel van ons lichaam vragen wat weer voor blessures kan zorgen. Een goede richtlijn is om voor ieder dagdeel 10 á 20 minuten te bewegen en twee keer per week actiever te sporten. Een goede manier om in beweging te blijven is in het begin wandelen. Het hoeft niet ver en het hoeft niet snel; maar een korte wandeling na het ontbijt, tussen de middag een stukje fietsen of 's avonds de hond uitlaten in het bos kan al bijdragen aan uw bewegingspatroon. Een leuke routine vinden is hierin belangrijk; het moet een natuurlijk onderdeel worden van uw dag.

Sporten
De twee keer per week sporten kunt u op veel manieren invullen. Zo zijn er - afhankelijk van uw lichamelijke gesteldheid en vaardigheden - sporten die meer of minder belastend zijn. Zo kiezen juist veel senioren tegenwoordig voor fitness als sport. Dit is afwisselend, gebeurt onder begeleiding en valt vaak goed in te plannen tussen andere hobbies en verplichtingen door. Sportscholen zien daarom juist dat er een groeiende groep ouderen is die op een laagdrempelige manier aan de gezondheid werkt. Het voordeel van fitness is daarnaast ook dat het een sociaal aspect heeft; u ontmoet wellicht goede nieuwe vrienden op de sportschool. Daarnaast zijn er natuurlijk ook meer ouderen-gerichte sporten zoals koersbal of het nieuwe 'walking football'.

Wat levert Europa ons op?

TWENTE - Op 9 mei was het de dag van Europa. Er is tegenwoordig veel te doen over Europa. Er is veel kritiek geleverd op zaken als de invoering van de Euro, het referendum over de Europese grondwet en de aanpak van de economische crisis. Toch zijn er ook vele voordelen die Europese samenwerking ons biedt, voordelen die vaak onderbelicht blijven.

De EU is in de jaren 50 opgericht als een breed samenwerkingsverband met als doel de vrede en welvaart van haar inwoners te garanderen. Door economische samenwerking en het opheffen van barrières is de welvaart van de landen van de EU sinds haar oprichting sterk toegenomen.

Kritiek
In 2016 stemde het Verenigd Koninkrijk voor het verlaten van de Unie, de zogenoemde Brexit. Vandaag de dag is de voornaamste kritiek op de EU dat ze onnodig veel geld verkwist aan de wekelijkse verhuizing tussen Brussel en Straatsburg, de hoge ambtenarensalarissen en dat ze de nationale soevereiniteit teveel verzwakken. Sommigen zijn van mening dat de EU teveel op neoliberale principes gestoeld is en enkel oog heeft voor de belangen van het bedrijfsleven. Recentelijk is er kritiek gekomen op de voorgestelde nieuwe begroting, die fors hoger zou worden. De Nederlandse politiek is over het algemeen negatief over het voorgestelde budget.

Voordelen
De voorstanders van de EU houden vol dat de EU onmisbaar is voor de vrede, vrijheid en welvaart. Ook wordt vaak gezegd dat zonder de EU de afzonderlijke lidstaten tot speelbal van de grootmachten in de wereld zouden worden. Wat vaststaat is dat de onderhandelingspositie van de EU als geheel veel sterker is dan welke afzonderlijke lidstaat dan ook. Daar komt bij dat de economische gevolgen van de Brexit voor de Britten zelf rampzalig lijken te worden. De EU investeert op grote schaal in de ontwikkeling van de Regio, zo ook Twente. Vele bruggen, wegen en natuurgebieden zijn met behulp van Europees geld aangelegd. De EU heeft ook de zogeheten LEADER subsidie voor de totstandkoming van lokale initiatieven, bijvoorbeeld het BikePark in Holten, of de aanleg van een historische schaapskooi en educatief centrum bij het Haaksbergerveen. Iedereen met een project dat aan de ontwikkeling van het platteland bijdraagt kan in principe deze subsidie aanvragen.

De Verborgen Klank

ENSCHEDE - De film De Verborgen Klank is een documentaire over de zeldzame fortepiano.

De fortepiano is een voorloper van de huidige piano en werd door grote componisten als Beethoven gebruikt. De film laat zien hoe een zeldzame fortepiano wordt gerestaureerd en vertellen wereldberoemde pianisten over het unieke van dit instrument. De documentaire is op 13 mei om 12.45 uur te zien in Concordia aan de Oude Markt 15. Kaarten zijn voor € 7,- te bestellen via www.concordia.nl.

Best of Beethoven

ENSCHEDE - Zondag 13 mei om 14.30 uur kan geluisterd worden naar de uitvoering van het werk van Beethoven door Ronald Brautigam.

De manier waarop Ronald Brautigam ziel geeft aan het werk van Ludwig van Beethoven heeft hem wereldberoemd gemaakt. In de Grote Kerk op de Oude Markt in Enschede kunt u dat zelf ervaren. Er kan geluisterd worden naar Sonate nr 21 in C gr.t op. 53 ' Waldstein'. Kaarten kosten € 27,50 en zijn te bestellen via www.wilminktheater.nl.

The Five Great Guitars

ENSCHEDE - The Reunion Tour van The Five Great Guitars zal op 12 mei het Muziekcentrum aandoen.

The Five Great Guitars bestaat uit Jan Kuiper, Harry Sacksioni, Eric Vaarzon Morel, Digmon Roovers en Zou Diarra. Stuk voor stuk zijn het fantastische gitaristen, maar gezamenlijk is nog vele malen beter. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze al meer dan 15 jaar bestaan. Vanaf € 16,50 euro is het concert te bezoeken in het Muziekcentrum op 12 mei om 20.00 uur.

Frankenweenie

ENSCHEDE - De film Frankenweenie is, zoals de naam al doet vermoeden, gebaseerd op het verhaal van Frankenstein.

Dat 200 jaar geleden voor het eerst het boek Frankenstein uitkwam, was voor Twentse Welle de aanleiding om een speciale tentoonstelling in te richten. Een film die daar mooi bij aansluit is Frankenweenie. Het verhaal van de jongen Victor die zijn hond Sparky weer tot leven wekt. Op dinsdag 15 mei om 14.30 uur is de film te zien bij Concordia aan de Oude Markt 15. De entree bedraagt € 6,- per persoon.

Nog betere kinderzorg, ook buiten het ziekenhuis

ENSCHEDE- Medisch Spectrum Twente, KinderThuisZorg en CIVO-zorgopleiders gaan een unieke samenwerking aan. Vanaf maart 2019 bieden zij twee opleidingsplaatsen aan tot transmuraal kinderverpleegkundige; een wat moeilijke benaming voor een verpleegkundige die ook buiten de muren van het ziekenhuis werkt. Het gaat om een nieuwe opleiding, waarbij de kinderverpleegkundigen ervaring opdoen zowel binnen als buiten het ziekenhuis.

Met het aanbieden van de nieuwe opleiding lopen MST, KinderThuisZorg en CIVO landelijk voorop bij de ontwikkeling van zorg buiten het ziekenhuis. Door het opleiden van transmuraal kinderverpleegkundigen blijven kind en ouders de best mogelijke zorg ontvangen en wordt tegemoetgekomen aan een maatschappelijke behoefte.

Meer zorg thuis
De afgelopen jaren is de vraag naar de zorg voor zieke kinderen in de thuissituatie enorm toegenomen. De nieuwe opleiding sluit aan op deze vraag. Zo gaan de verpleegkundigen ervaring opdoen zowel in als buiten het ziekenhuis; op de Kinder- en Tienerafdeling in MST en in een van de kinderwijkteams van KinderThuisZorg in en rondom Enschede. Zij ontwikkelen hiermee vaardigheden die ervoor zorgen dat zij in beide omgevingen deskundig zijn. Hierdoor wordt de flexibiliteit en uitwisselbaarheid van kinderverpleegkundigen vergroot. De verpleegkundige begrijpt wat er in beide werelden gebeurt en zorgt voor verbinding.

Start opleiding
De tweejarige opleiding begint in juli 2018 met een voorwerkperiode van acht maanden (vier maanden in MST en vier maanden bij KinderThuisZorg), gevolgd door het daadwerkelijke opleidingstraject tot transmuraal kinderverpleegkundige. De werving voor deze nieuwe opleiding is inmiddels gestart. Het theoretische gedeelte van de opleiding wordt verzorgd door CIVO-zorgopleiders.

Reiziger denkt te weinig na over veiligheid

TWENTE - De zomervakantie staat weer voor de deur. Menig Twentenaar zal de warme zomermaanden weer doorbrengen in een ver oord, even helemaal weg van de drukte en verplichtingen in Nederland. Maar: een vakantie kan al snel een vervelende wending krijgen wanneer u niet denkt aan uw veiligheid...

De GGD Twente en andere gezondheidsorganisaties waarschuwen ieder jaar weer: denk aan uw veiligheid wanneer u op vakantie gaat. Voor sommige bestemmingen zijn bepaalde vaccinaties verplicht of in ieder geval zeer sterk aan te raden. Toch verdiept lang niet iedere reiziger zich er in welke vaccinaties, malaria-medicatie of andere voorzorgsmaatregelen nodig zijn voor een leuke en veilige vakantie.

Risico onderschat
Vaak is het een combinatie van factoren waardoor mensen niet de juiste vaccinaties halen. Zo is de associatie bij veel reizigers dat een populaire, Europees aandoende bestemming wel veilig zal zijn. Toch zijn er ook voor veel bestemmingen dichterbij vaccinatieadviezen, zoals voor DTP en hepatitis A wanneer u naar Turkije of Marokko gaat. Voor veel Europese bestemmingen zijn geen specifieke vaccinaties nodig, wel is bijvoorbeeld een algemene teken encefalitis vaccinatie verstandig wanneer u langer de natuur ingaat. Voor een passend advies kunt u natuurlijk contact opnemen met uw huisarts, de GGD Twente of kijken op diverse gespecialiseerde websites, zoals vaccinatieopreis.nl

Tweede PinksterPretMarkt op Roombeek

ENSCHEDE - Op Tweede Pinksterdag, 21 mei, is in Enschede weer een gezellige PinksterPretMarkt.

Het is de tweede editie van deze gezellige markt, waar voor voor jong en oud van alles te beleven is. Zo is er een gratis kleedjesmarkt, kramen met kleding en leuke hebbedingen, de inwendige mens komt volop aan bod, er is een springkussenplein, live muziek, sport- en spelactiviteiten en nog veel meer. Kortom, een leuke dag uit voor het hele gezin.

Kom ook
De PinksterPretMarkt wordt gehouden rondom Van Doorn en Doorn op Roombeek. U bent welkom op Tweede Pinksterdag, 21 mei, van 09.00 tot 17.00 uur. Wilt u een kraam huren? Mail dan naar roombeekverbindt@gmail.com