Hart van Enschede - Haaksbergen

28 juni 2019

Hart van Enschede - Haaksbergen 28 juni 2019


Praat mee over locaties elektrische laadpalen

ENSCHEDE - Elektrisch rijden wint momenteel aan populariteit. Er zijn steeds meer elektrische personen- en bedrijfswagens op de Nederlandse wegen te vinden. En met een groeiende roep om auto's met verbrandingsmotor uit te bannen zal dit alleen maar toenemen. Maar de populariteit heeft ook een keerzijde: er zijn steeds meer en meer laadpalen nodig om elektrische auto's op te kunnen laden.

De gemeente Enschede speelt nu in op deze trend door te komen met een plan voor meer elektrische laadpalen. Het is namelijk wel van groot belang dat elektrisch rijders makkelijk kunnen beschikken over een laadpaal. Bij te weinig laadpalen moeten zij lang zoeken naar een beschikbare paal, wat nu al zorgt voor frustraties. Bijvoorbeeld wanneer een 'normale' auto een elektrische parkeerplaats bezet houdt. Als de gemeente de energieneutrale ambitie wil halen, moet men ook op dit gebied van mobiliteit investeren de komende jaren.

Veel nodig
De gemeente verwacht dat er over drie jaar naar schatting 230 laadpalen geplaatst zijn in de openbare ruimte. Maar waar deze precies moeten komen gaat de gemeente niet allemaal zelf bepalen; de inwoners en bedrijven weten immers zelf ook goed waar behoefte aan is.

Plankaart
De gemeente heeft al wel een voorzetje gegeven voor de beoogde locaties, met het opstellen van een eigen strategische plankaart. Hier staan de huidige laadpalen in de openbare ruimte op, maar ook de voorstellen qua toekomstige laadpalen zijn hier in opgenomen. Belangstellenden kunnen deze plankaart bekijken op: www.enschede.nl/laadpalen. Inwoners, bedrijven en forenzen zijn hierna aan zet om de aanvragen de locaties daadwerkelijk in te vullen.

Vervolg
De strategische plankaart staat tot en met 31 augustus open voor het publiek om een reactie achter te laten. In het najaar wordt de kaart ook stadsdeelsgewijs onder de aandacht gebracht en gaat de gemeente in op de binnengekomen reacties. De hoop is dat veel mensen actief mee willen denken.

Baan moet beter aansluiten bij werkzoekende

ENSCHEDE - De economie draait volop. De afgelopen jaren hebben steeds meer mensen werk gevonden en werkgevers zitten in bepaalde sectoren te springen om personeel. En toch zijn er nog veel mensen die geen werk hebben. De gemeente wil samen met werkgevers kijken hoe banen nog beter aan kunnen sluiten bij werkzoekenden.

Veelal is het uitgangspunt bij het vinden van personeel: "past deze persoon bij deze functie?" Maar hierdoor vallen al snel veel mensen af; bijvoorbeeld wanneer iemand door een arbeidsbeperking een bepaalde taak niet uit kan voeren of niet beschikt over de juiste kennis voor de functie. Maar je kunt het ook omdraaien: hoe kunnen we een baan nog beter passend maken voor een specifieke werknemer?

EAA
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft nu de Enschedese Arbeidsmarkt Aanpak opgesteld. Deze omvat maatregelen om de komende jaren nog meer mensen aan het werk te helpen. Het creëren van banen die beter passen bij mensen die om uiteenlopende redenen nog geen werk hebben is een hoge prioriteit. Tot nu toe was de aanpak vooral gericht op het opleiden en scholen van mensen en het tot stand brengen van een snelle match. Voor een aantal werkzoekenden blijkt er meer inzet nodig te zijn om aan het werk te komen en te blijven.

Brede ontwikkeling
Ondernemers hebben de afgelopen jaren steeds meer moeite om passend personeel te vinden. Door allerlei technologische ontwikkelingen worden de komende jaren van werknemers steeds nieuwe vaardigheden gevraagd. De aanpak heeft tot nu toe al goede successen bereikt om dit beter aan te laten sluiten. Zo wordt ook gekeken naar andere factoren als puur het werk. Zo hebben mensen met een bijstandsuitkering vaker andere vormen van ondersteuning nodig. Ook voor statushouders, jongeren en mensen met generationele werkloosheid komt er extra ondersteuning om ook hen aan het werk te helpen. De gemeente benadrukt wel dat er beperkte middelen beschikbaar zijn en dat ook ondernemers dus hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Jaargang: 9 • Nr 339• Wk 26

Acht judoka's van SJO geslaagd voor zwarte bandexamen

ENSCHEDE - Stichting Judosport Oost (SJO) was zaterdag met acht judoka's aanwezig in Markelo voor het eerste dan examen bij de Judo Bond Nederland. Alle acht slaagden voor dit examen en haalden de zwarte judoband. De negende SJO'er in het rijtje geslaagden is Coen Hansen. Hij behaalde zaterdag de vierde dan.

In het eerste blok lieten de jongens Di-kun Ma, Owen Taylor, Lucas van Velden en Marick Pereboom een overtuigend examen zien, waarmee zij de eerste dan behaalden. In het tweede blok kwamen Filiz Kucukonder, Roy Lentink, Tom Masselink en Jesse Eenkhoorn in actie. Ook zij lieten allen een prachtig examen zien en slaagden. Voor elke judoka is het behalen van de eerste dan een mijlpaal binnen het judo. Zij mogen dan ook bijzonder trots zijn op het behalen van deze examens; een bekroning en erkenning van vele jaren hard werken.

Column

Papa(dag)

Ik zat naast hem bij een etentje en hij vertelde over de problemen die hij had met zijn puberende zoon. Hij had een goede baan en een uitstekende opleiding. Maar kinderen waren nieuw voor hem, zoals voor elke moeder en vader. "En het nieuwste is, nu wil hij naar Metallica, die hardrockband. Die komen naar Nederland", zei hij en er volgde een tirade op heavy rock en drugsgebruik. "Wat een prachtige kans krijg jij", zei ik tegen hem, "Mag ik jou een advies geven? Je koopt twee kaartjes voor Metallica en je zegt tegen je zoon: "Je krijgt een papadag." Een hele dag jullie met z'n beiden. De overige kinderen krijgen dat ook een keer, maar eerst ga jij met de oudste naar Metallica. Ik ken één nummer van hen geloof ik en dat is "Nothing else matters". En dat is wel een leuk nummer en niet alleen een supersonische boem. Dus daar eindigen ze het concert mee, kan jij je gedurende het hele concert op verheugen. En dan heb je op de terugreis een cadeautje voor hem, de nieuwste cd van Metallica, die je in de cd-speler drukt als jullie terugrijden. Hij zal het nooit vergeten, jij trouwens ook niet, hoe jullie in de nacht met Metallica aan over de Hoge Veluwe raasden.


Loop ook even bij de hasj-gebruikers langs bij het concert. Rookt hij? Nee? Als je geluk hebt wordt hij zo misselijk als een kat. Taalt hij nooit weer naar drugs. Je bent de hele dag bij hem. Hij krijgt de kans alleen met jou te spreken en jij krijgt de kans om naar hem te luisteren. Het zal je verbazen wat je te horen krijgt. Het kan zijn dat je nooit weer problemen met hem krijgt. Misschien daarna ook niet. Ondertussen geef je hem de mooiste dag van zijn leven. Hij kan op school uitpakken en jij bent de coole vader. En hij krijgt een nieuwe hobby. Mijn eerste concert met mijn meiden was Jon Bon Jovi in het Goffertpark, Nijmegen. Mijn mooiste concert was met de oudste Prince op North Sea Jazz in Rotterdam. Maar ik hou het niet meer vol, uren stilstaan. Maar ik mis het wel."


Al die tijd zat hij mij verbaasd aan te kijken. Waarom weet ik niet. Hij zei niets, stond op en liep nadenkend door de openstaande terrasdeuren naar buiten. Het leven kan heel mooi zijn. Soms zo eenvoudig. En soms is ervaring onbetaalbaar.

Wat maak jij?
Ik maak grote figuratieve schilderijen, graag van dieren, met een vleugje humor. Ik gebruik daarbij gemengde technieken en zelfgemaakte verven/inkten. Veel pigmenten komen in de toekomst uit mijn eigen pigmententuin, naast mijn atelier op het Vaneker. We verbouwen nu een oude bunker.

Wat maakt jouw werk speciaal?
Mijn werk is puur en persoonlijk. Ik heb een grote nieuwsgierigheid naar de grondstoffen waarmee kunst wordt gemaakt. Gevoed door mijn fascinatie voor kleur, is dit terug te zien in mijn werk. Creëren is voor mij intens levensgeluk.

Waar kunnen we jouw kunst zien?
In mijn atelier in de Zessprong (www.roombeekdezessprong.nl) en op mijn website www.kleuratelier.nl.

Welke bekende kunstenaar bewonder jij?
David Hockney, ik hou van zijn prachtige blik op de wereld, waar hij ons van laat meegenieten door zijn werk. Hij heeft synesthesie; door deze eigenschap ziet/proeft hij muziek of woorden als kleuren.

Wat betekent Enschede voor jou?
Ik heb op heel veel plekken gewoond, onder andere in Zeeland, Zwitserland en Antwerpen. Ik ben voor de liefde naar Enschede gekomen. Maar de mensen en het prachtige coulisselandschap hebben ook mijn hart veroverd.

Met Mekaar …Vuur Mekaar in Boekelo

SONY DSC Foto: Picasa

BOEKELO - Dit jaar speelt toneelvereniging "de Vriendschap" het openluchtspel Met Mekaar …Vuur Mekaar.


Het openluchtspel is geschreven door één van de leden van toneelvereniging "de Vriendschap"! Het speelt zich af op een boerenerf in de deze tijd! De familie Ophuis heeft te maken met allerlei zaken, die we allemaal (deels) zullen herkennen.
De technische commissie heeft ook deze keer een heel mooi decor gebouwd in het Teesinkbos in Boekelo! De spelers zijn samen met de regisseur bezig om de puntjes op de i te zetten. Iedereen is uitgenodigd om een kijkje te komen nemen op de mooie locatie op het military-terrein in "het Teesinkbos"! Parkeren en ingang is via sportpark de Zweede.
De speeldata zijn 5, 6, 9, 12, en 13 juli. Kaartverkoop en overige info via www.devriendschap.com. Kaarten kosten € 12,50. Blij na afloop ook gezellig napraten.

Modderdagen bij 't Niej'nhoes in Buurse

BUURSE - Groencentrum 't Niej'nhoes organiseert op deze zaterdag 28 en zondag 29 juni de Modderdagen. Kinderen kunnen volop genieten in de modderspeeltuin en het 'blotevoetenpad' waar ze eens echt lekker vies worden. Verder komt u alles te weten over de 'levende tuin'.

In de levende tuin kun je de natuur zien, voelen, horen, ruiken en proeven. Bezoekers zullen ontdekken wat een beetje groen met de natuur doet, dit is van onschatbare waarde! Een groene tuin helpt ons tegen wateroverlast, daarnaast zuivert groene natuur de lucht, verhoogt het de kwaliteit van ons leven en verbetert het het milieu. Kom daarom op de Modderdagen tussen 10.00 en 16.00 uur en ontdek alles over het groen dat leeft in uw tuin en omgeving. Groencentrum 't Niej'nhoes is gevestigd aan de Broekherunerweg 35 in Buurse. Kijk voor info op: www.groencentrumbuurse.nl

Wat leu zit aait met
't gat in de grepe.

Maandag 1 juli 10:00 uur

Solar Team Twente onthult nieuwe zonneauto

ENSCHEDE - Solar Team Twente heeft vrijdag 21 juni de nieuwe zonneauto RED E gepresenteerd in De Grolsch Veste. Met de nieuwe auto mikt het team op een toppositie tijdens de Bridgestone World Solar Challenge in oktober in Australië. Deze kleinste zonneauto in de Twentse historie kreeg al snel de bijnaam 'de kart' vanwege het ontbreken van de neus. Het Twentse studententeam organiseerde tegelijkertijd een netwerkevenement waar dertig bedrijven en zo'n honderd studenten uit de regio elkaar ontmoetten. Daarmee pakt het team opnieuw haar rol in de 'braindrain' uitdaging in Twente.

Solar Team Twente nam het publiek tijdens de autopresentatie mee op hun ontdekkingsreis en het bereiken van deze tot nu toe grootste mijlpaal van Solar Team Twente 2019. Verschillende teamleden deelden hun ervaringen en vertelden over het bloed, zweet en tranen die vloeiden tijdens het ontwerp en productie van de zonneauto. "Het moment dat we de zonneauto uit de mal haalden was erg spannend: dan kun je voor het eerst écht ervaren hoe de auto geworden is. En wat is hij klein! Dat weet je natuurlijk van te voren, maar het is toch anders als hij voor je staat," vertelt Mariska Bos, verantwoordelijk voor de aerodynamica van de zonneauto, enthousiast. "Voor de aerodynamica is dat trouwens super goed. Onze zonneauto ondervindt ongeveer evenveel weerstand als een colablikje." Na dit intieme inkijkje binnen het team volgde de onthulling van RED E. Drumband United Caribbean Rhythm Machine (UCRM) gaf een indrukwekkende drumshow die voor kippenvel zorgde, met als climax de onthulling. "Tijdens onthulling kwam alles samen: het team, de zonneauto, de partners en de supporters. Vol trost stonden we op het podium, want eindelijk mochten we laten zien waar we zo hard aan gewerkt hebben," zegt technisch manager Sybren Wubs. "De weg naar dit moment was niet altijd makkelijk. Vooral de planning was spannend: kan de auto op tijd naar de spuiter, hebben de technici genoeg tijd om de auto in elkaar te zetten, komen onderdelen wel op tijd binnen? Gelukkig is dat allemaal goed gekomen en konden we vandaag met trots de achtste zonneauto van het solarteam presenteren!"
Net als de eerdere edities, is ook deze zonneauto een innovatief hoogstandje.

Foto: Jerome Wassenaar

Genieten van verleidingen en sfeer bij Coffee Fellows

ENSCHEDE - De Duitse franchiseformule Coffee Fellows wordt langzaam uitgebreid naar Nederland. Inmiddels telt Nederland zes vestigingen, waaronder die in Enschede aan de Marktstraat 14. Misschien bij velen beter bekend als kruispunt De Graaff, vernoemd naar het hotel dat daar halverwege de 19e eeuw gevestigd was.

De geschiedenis van Coffee Fellows in Enschede gaat niet zo lang terug als de naam van het kruispunt. In april 2018 werd de vestiging geopend en sinds 1 juni van dit jaar is Lars Oosting de franchiser. De officiële opening van de zaak is op 30 juni. En hij heeft grootse plannen...

Bekendheid
Coffee Fellows is voor de Duitsers een heel bekend en vertrouwd fenomeen, maar dat wil niet zeggen dat Lars zich specifiek daarop richt. Zo heeft hij voor het gebak gekozen voor de Nederlandse patissier Van Eck. Nederlanders zijn namelijk gewend aan zoeter gebak dan Duitsers. Met Van Eck hoopt hij juist de Nederlandse zoetekauwen aan te spreken. Ook wil Lars het assortiment aan broodjes in de toekomst uit gaan breiden. Nu nog onder andere bagels en panini, maar in de toekomst ook het geliefde broodje gezond en bijvoorbeeld het broodje filet americain. Voor iedereen is er wel iets lekkers te vinden voor bij de lekkerste koffievarianten van Enschede.

Het huiskamergevoel
De sfeer is voor Lars een belangrijk gegeven. Zo staat er een grote stamtafel, waar iedereen aan plaats kan nemen om te genieten van de koffie en bijvoorbeeld te werken, te lezen of met anderen in gesprek te gaan. De stamtafel is ook uitermate geschikt voor bijvoorbeeld vergaderingen. Verder heeft Coffee Fellows een groot terras waar de gehele dag genoten kan worden van de zon. En wanneer u geen tijd heeft of uzelf niet de tijd gunt om te genieten van de sfeer van Coffee Fellows, maar wel toe bent aan de producten van Coffee Fellows, dan is meenemen geen enkel probleem.

Uitnodiging
Wie weet komt u in juli en augustus Lars of één van de medewerkers van Coffee Fellows wel tegen in de binnenstad met muffins. Ze trekken er namelijk op uit om u kennis te laten maken met Coffee Fellows en de heerlijke producten. Laat u verleiden door Coffee Fellows aan de Marktstraat 14 in Enschede.

Voorstelling Hanna van Hendrik wegens succes verlengd

ENSCHEDE - Onlangs is bekend gemaakt dat Hanna van Hendrik wegens succes wordt verlengd met maar liefst vijf voorstellingen. Hanna van Hendrik - Hét Twentse theaterspektakel van het moment - ging 8 juni jongstleden in première en werd lyrisch ontvangen door pers, publiek en lokale ambassadeurs.

Hanna van Hendrik is een initiatief van actrice Johanna ter Steege, geboren en opgegroeid in Twente. Al jarenlang droomde ze ervan om een ode aan haar jeugd, familie en het boerenleven te maken. De voorstelling is dan ook een eerbetoon aan de veerkracht van de boerengemeenschap in de radicale omwentelingen van de jaren zeventig. Een familiekroniek over vrees voor verandering, hechte familiebanden, liefde en bevrijding, verteld in Twents dialect en Nederlands.

Het verhaal
In Hanna van Hendrik zijn we gedurende drie seizoenen onderdeel van het leven van boerin Hanna en haar familie. We volgen haar gevecht om de verkoop van de boerderij, al drie generaties familiebezit, tegen te houden. Het zijn de tumultueuze jaren zeventig, overal nemen burgers het heft in eigen hand. Tradities worden overboord gegooid of juist fel verdedigd. Het is de bloeitijd van actiegroepen en ook de Twentse boeren in Tubbergen komen in opstand. Hun protest in 1971 tegen de ruilverkaveling is de felste boerenopstand in de Nederlandse geschiedenis.
Een zeer grote groep neemt avond aan avond op Vliegveld Twenthe het publiek mee door het leven van Hanna. Met Johanna ter Steege en Huub Stapel als Hanna en Hendrik, Naomi van de Linden, Laus Steenbeeke, Magda Nij Bijvank, Max Laros, Marliz van Til, Jan Roerink, Gerrit Lammers en vele anderen. Met speciale rol voor Her Majesty, groot koor, ballerina's, motorclub én koeien.
Regie is in handen van Liesbeth Coltof, script is geschreven door Bouke Oldenhof en muziek geschreven en uitgevoerd door Her Majesty.

Kaartverkoop
Kaarten voor de extra voorstellingen op woensdag 24 juli, donderdag 25 juli, vrijdag 26 juli en zondag 28 juli (matinee en avondvoorstelling) zijn vanaf nu beschikbaar via: www.hannavanhendrik.nl of telefonisch via de NTK 0900-9203 (45.c.p.m. 7 dagen p.w. bereikbaar).

Column

Slappe knieën

Het was 2011 toen D66 met de Dualismeprijs kwam. Dualisme wil zeggen dat er een scheiding is tussen raad en college en dat de coalitiepartijen hun eigen koers moeten kunnen varen als zij dat willen, los van het college. In de praktijk is dit vaak anders, want een college wil grip hebben op de coalitiefracties.


D66 had na uitvoerig beraad Margriet Visser gekozen als meest duaal raadslid. Ik moest er een beetje omlachen, maar eerlijk is eerlijk, hun toelichting waarom ik had gewonnen was mooi. D66 schreef het volgende:" D66 vindt Margriet Visser een echte schakel tussen inwoners en politiek. Zij is makkelijk toegankelijk voor mensen, wat ons als raad inzicht geeft in de mogelijke gevolgen van beleid. Dat leidt niet altijd tot wijziging van beleid, maar het geeft wel een extra dimensie in de besluitvorming. Daarnaast durft zij kritisch te zijn ten opzichte van wethouders, ook haar eigen wethouder. Ze durft hen aan te spreken op hoe wethouders met bewoners communiceren en ze is een bewaker van proces dat de juiste interactie tussen gemeente, politiek en inwoners vindt om tot besluitvorming te komen". Ik kreeg een mooie beker en een dinerbon van 66 euro. Leuk bedacht.


Vorige week moest ik aan de Dualismeprijs denken. Burgerbelangen Enschede (BBE) kwamen samen met EnschedeAnders (EA) met een motie, waarin wij het college opdroegen om een raadsvoorstel te maken bij de nota Decentralisatie Beschermd Wonen en Maatschappelijke opvang 2018-2021. Altijd mooi om samen met een coalitiepartij met een motie te komen. Om in Burgerbelangen-taal te spreken: "Gewoon samen doen". Maar dat liep toch anders dan gedacht. Op de avond zelf kon ik al merken dat het niet helemaal lekker liep. De Christen Unie (CU) vond het maar niets. Het was hun wethouder Jurgen van Houdt die de motie kreeg opgedragen. Maar die deed het niet zo slim. Hij ontraadde de motie. Hij had gewoon moeten zeggen: "Raad, wilt u een raadsvoorstel, dan kom ik ermee" en hij was klaar geweest. De fractieleider van de CU zat zich op te vreten en vroeg om een schorsing. Hij stoof met de andere coalitiepartijen naar een "achterkamertje". Na een poosje kwamen de partijen terug en Burgerbelangen trokken hun steun in. Bij het stemmen over de motie stemden zij tegen onze gezamenlijke motie. Van dualisme was geen sprake. IJzeren fractiediscipline gold. Het excuus voor dit handelen, was de volgende dag: "De signaalfunctie van de motie werd vanuit een aantal oppositiepartijen een verkapte motie van wantrouwen". En zo hoopte BBE dat zij hun eigen straatje schoon hadden geveegd….


Inmiddels heeft EnschedeAnders met meerdere partijen om een extra raadsvergadering gevraagd op maandag 1 juli as. Wij willen dan de wethouder van de CU bevragen naar zijn handelen over de opvang van psychische personen in de Broekheurnerborch. Ouderen die daar wonen, krijgen de huur opgezegd, terwijl het bestemmingsplan geen opvang van kwetsbare personen toelaat. Het hele proces was al aan de gang vanaf 2017 en de raad wist van niets. Tja , dan heb je als wethouder iets uit te leggen.


Wij zijn benieuwd of Burgerbelangen Enschede deze keer zich wel duaal zal opstellen, of hebben ze ook nu weer slappe knieën?


Margriet Visser
EnschedeAnders

Oude windsurfplanken keren terug op het water in Enschede

ENSCHEDE – Windsurfvereniging "De Rutbeek Surfivors" bestaat dit jaar 40 jaar. Het was op de hoogtijdagen in de de jaren 80 één van de grootste windsurfclubs van het land. En dat nog wel in het 'droge' Oosten van Nederland.

Om dit jubileum te vieren, wordt op 1 september 2019 de 'Oude Deuren Cup - Rutbeek Surfivors" georganiseerd. Een evenement waar menig vijftiger op heeft zitten wachten, want bij de voorinschrijving hebben zich al méér dan 75 deelnemers officieel aangemeld. Dit kan online via de website www.oudedeurencup.nl

Oude deuren
Het streven is om meer dan 100 "oude deuren" (windsurfplanken ouder dan 30 jaar) tegelijk een recreatieve wedstrijd te laten varen en daarbij het retro surfgevoel weer op te halen. De Stichting 'Oude Deuren Cup' is een initiatief van 6 oude surfvrienden. Hun doel is om in een te-strak-zittend-neopreen-surfpak, samen met andere windsurfers, op oude surfplanken een recreatieve wedstrijd te varen. Inmiddels hebben "de jongetjes van toen" complete gezinnen en daarom is de Oude Deuren Cup er ook voor de partners en ook de kinderen. Het is de bedoeling om ook de partners en de kinderen het water op te krijgen en te laten kennismaken met de gezonde mogelijkheden van watersport! Zo worden er bijvoorbeeld in samenwerking met het Nederlands Watersportverbond gratis zeilclinics voor kinderen in optimistjes (Optimist on Tour) georganiseerd en verzorgt Mistral International gratis clinics Stand-Up Paddling (Suppen) voor jong en oud.

Aanmelding
Inschrijven voor de Oude Deuren Cup, dan wel de diverse clinics, kan nog steeds (tot 1 augustus 2019!) en is alleen online mogelijk. Wil je je inschrijven of wil je gewoon meer weten? Ga dan naar de website www.oudedeurencup.nl.

Orgelzomer in Enschede

ENSCHEDE - Ook in de zomer van 2019 zal het monumentale Lambertus van Damorgel in de Grote Kerk van Enschede weer te horen zijn in een zestal concerten. De organiserende Stichting Orgelconcerten heeft ook dit jaar gekozen voor de formule orgel en andere instrumenten zodat een veelzijdige serie is ontstaan.

De sopraan Diet Gerritsen bijt het spits af op 6 juli. Zij beschikt niet alleen over een mooie stem, maar heeft eveneens een veelkleurige repertoirekeus. Verder is ze dirigente en de organisatrice van het Balkonfestival Enschede dat recent plaats heeft gehad. Stadsorganist Gijs van Schoonhoven zal haar begeleiden. Op zaterdag 13 juli Zal Dennis Vallenduuk, organist van de Plechelmusbasiliek, optreden samen met het vocaal ensemble Cordier onder leiding van Jurriaan Poese. Laatstgenoemde is een coming star als koordirigent. In zijn korte bestaan heeft 'Cordier' al een grote reputatie opgebouwd.

Roots
Violist Frans van Schoonhoven heeft zijn roots in Enschede. Hij was reeds op vijfjarige leeftijd leerling van Albert Borgers. Na zijn studie in Manchester aan het Royal Northern College of Music ontwikkelde Frans zich tot een veelgevraagde kamermuziek- en orkestspeler. Tegenwoordig heeft een baan aan de Deutsche Oper in Berlijn. Gijs van Schoonhoven zal zowel begeleiden als solo spelen. Dit concert heeft plaats op 20 juli

Knappstein
De celliste Anne Knappstein speelt al vele jaren in het Orkest van het Oosten en is ook werkzaam in de kamermuziek. Verder produceert en realiseert zij "Mijnheer Cello": muziektheater voor kinderen en volwassenen. Last but not least is ze ook docente cello op de Muziekschool Rijssen. Dick Sanderman (goede wijn behoeft geen krans) begeleidt Anne bij het concert op 27 juli. Op het programma werken van Buxtehude, Reger en Corelli.

Ten Vregelaar
Zaterdag 3 augustus wordt de serie voortgezet door Louis ten Vregelaar, organist van de Lambertusbasiliek in Hengelo. Ten Vregelaar, die zijn weg ook als koordirigent heeft gevonden, is goed bekend met het orgel van de Enschedese Grote Kerk. Dat zal onder meer hoorbaar zijn in de manier waarop hij trompettist Sebastiaan Haverkate zal begeleiden.

Afsluiting
De orgelzomer Enschede zal op 10 augustus worden besloten door Jorrit Woudt, orgel en Maurice van Dijk, trompet. Zij zijn een vast duo en hebben aan menig concert en samenzangprogramma meegewerkt. Maurice van Dijk is een veelgevraagd trompettist en docent. De concerten duren zo´n 45 minuten en zijn gratis toegankelijk.

Kaartverkoop FC Twente – Schalke 04

ENSCHEDE - In aanloop naar het nieuwe seizoen speelt FC Twente in De Grolsch Veste een oefenwedstrijd tegen FC Schalke 04.

De wedstrijd tegen de Duitse grootmacht wordt gespeeld op dinsdag 23 juli, aanvang 19.00 uur. De kaartverkoop is dinsdag begonnen voor seizoenkaarthouders en Premium Seat houders via kaartverkoop.fctwente.nl. Voor niet seizoenkaarthouders start de verkoop dinsdag 2 juli om 09.00 uur. Seizoenkaarthouders en Premium Seat-houders hebben korting ten opzichte van niet-seizoenkaarthouders. In eerste instantie gaan de vakken op de eerste ring in de verkoop. De vakken 120 t/m 125 zijn bestemd voor Schalke-supporters en de verkoop voor deze vakken zal ook via Schalke 04 verlopen. Wanneer de eerste ring vol zit, wordt de tweede ring vak voor vak gevuld.

Be Your Own Robot

ENSCHEDE - Sander Veenhof geeft bezoekers een inkijk in de toekomst van Augmented Reality (AR) en apps. Gaat iedereen over tien jaar als robot door het leven? Of blijft er toch wel de mogelijkheid om jezelf te blijven?

Sander Veenhof is al jarenlang gefascineerd door Augmented Reality: een technologie waarbij de realiteit wordt verbonden met virtuele objecten. Bezoekers krijgen een actieve rol en zeggenschap over hun eigen semi-digitale zelf. Bij deze tentoonstelling vertelt Sander in een video hoe zijn werk tot stand is gekomen en hoe hij onderzoek heeft verricht. Binnen de muren van de tentoonstelling bevinden zich allerlei virtuele schatten die te onthullen zijn met een speciale AR app. Het Exploring-Lab is dagelijks geopend tussen 13.30 en 16.30 uur bij Tetem aan de Stroinksbleekweg 16 in Enschede. Toegang is gratis! Meer informatie is te vinden op http://www.tetem.nl

Tractor Toertocht

HAAKSBERGEN - Houd je ervan om met je tractor door het prachtige natuurgebied van Twente te rijden? Neem dan deel aan de Tractor Toertocht op zondag 30 juni.

Ga samen met andere tractorliefhebbers de natuur in. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven op de volgende website: www.haaksbergsetoertocht.nl of bellen naar 053-4280988. Deelname kost €12,50, bijrijders betalen €10,00.

IVN Modderdag

HAAKSBERGEN - Kinderen tot 8 jaar kunnen op Modderdag komen rollen in de modder, kaboutertaartjes bakken, moddersoep maken en schilderen met modder.

Tijdens de IVN Modderdag worden er leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen die graag in de natuur willen spelen. Trek voor deze dag je kinderen oude kleding aan en geef ze wat zandbakspeelgoed mee. Ze zullen zich op zaterdag 29 juni uiterst vermaken in de Heemtuin aan het Duivelaarslaantje in Haaksbergen. Deze gezellige en speelse dag begint 's ochtends om 10.00 uur en duurt tot 12.00 uur. De deelnamekosten bedragen €1,40 per kind. De organisatie hoopt er dit jaar weer net zo'n succes van te maken als vorig jaar; toen namen in totaal 130.000 kinderen op 2.620 locaties deel aan de IVN Modderdag.

Zwem op een veilige plek in veilig water

TWENTE - Deze week zagen we weer bijzonder warme dagen. En wat is er nou fijner dan op een ruim tropische dag verkoeling te zoeken in het zwemwater.

Er zijn in Overijssel zo'n 40 zwemwaterlocaties; uiteenlopend van de bekendere locaties zoals het Lageveld in Wierden, het Rutbeek in Enschede en Hulsbeek in Oldenzaal. Maar ook veel kleine zwemplassen bij campings zijn erkende zwemlocaties. Van 1 mei tot 1 oktober wordt de kwaliteit van het zwemwater actief in de gaten gehouden door de Provincie Overijssel. Op zwemwater.nl is actuele informatie te vinden over de kwaliteit en veiligheid van het zwemwater. Het advies is om voor het zwemmen te kijken of er waarschuwingen zijn, bijvoorbeeld voor zwemmersjeuk of blauwalg wat bij erg warm weer kan ontstaan. Verder is het advies om niet in rivieren of andere gevaarlijke locaties te zwemmen, zoals in vaargeulen, bij sluizen of van bruggen af te springen.

Grote variëteit bij spetterend eindconcert

Foto: nico asbroek

HAAKSBERGEN - Afgelopen zaterdag vond het eindconcert van lesjaar 2018-2019 van St. Muziekonderwijs Haaksbergen plaats in Theater De Kappen.

Voor dit evenement, dat voor de 7e keer werd georganiseerd, hadden vele leerlingen samen met hun muziekdocenten wekenlang gerepeteerd. Dat was te zien en te horen. Het publiek was in dit afsluitende weekend van de Week van de Amateurkunst in groten getale naar het Kulturhus gekomen. Het is altijd spannend om in een echt theater te laten horen en zien wat is geleerd tijdens de muzieklessen, maar het enthousiasme en het plezier had de overhand.

Bijzondere optredens
Bijzondere ensembles, met leerlingen van alle leeftijden, op een verscheidenheid aan instrumenten, brachten deze middag een afwisselend programma van hoog niveau. Klassieke muziek en popmuziek waren te horen, bands, een soliste op de nieuwe elektrische viool, een accordeon duo, een ensemble van dwarsfluitleerlingen met 'muziek met een verhaal' met een piepjonge vertelster, strijk- en gitaarensembles. De variëteit was indrukwekkend.

Diploma-uitreiking
Na de optredens volgde de diploma-uitreiking aan de 18 leerlingen die particulier les nemen bij de stichting. Maar er zijn in totaal 28! theorie- en praktijkexamens afgenomen. Het deel van de examenleerlingen dat lest via één van de drie verenigingen ontvangt het diploma daar tijdens een feestelijk moment.

Afsluiting
Het eindconcert werd afgesloten met het optreden van het grote gelegenheidsorkest onder leiding van Marja Pol. De afgelopen vier weken hard repeteren leverde drie prachtig gespeelde stukken op. Het was geweldig om te zien en te horen dat samen muziek maken zo ontzettend leuk is. Een passende afsluiting van alweer het 7e lesjaar van Stichting MOH!

Nieuw lesjaar
Inmiddels wordt vooruit gekeken naar de start van alweer het 8e lesjaar op 2 september aanstaande. Leerlingen kunnen zich nu al opgeven, zodat ze verzekerd zijn van muziekles op het instrument en bij de docent van hun keuze. Het advies is dan ook niet te lang te wachten met aanmelden. Voor aanvullende informatie over de lessen en meer stuurt u een e-mail naar info@stichtingmoh.nl

Winst voor Tang Soo Do talenten uit Enschede

ENSCHEDE - Acht leerlingen van de Guzman Martial Art uit Enschede namen afgelopen zaterdag deel aan de derde editie van de TTF Nederland Open NK Tang Soo Do in Harlingen.

De leerlingen en ouders reisden af van Enschede helemaal naar Harlingen voor een succesvolle wedstrijd net nog voor de zomervakantie. Een mooie afsluiting van het sportseizoen na weken lang hard ervoor trainen. Er werden diverse medailles gewonnen op verschillende onderdelen, waarbij Ferron, Hailey en Pim zich trots Nederlands Kampioen mogen noemen.

Lange dag
Het was een lange dag voor de deelnemers. Ze moesten lang wachten voordat ze zelf aan de beurt waren. Je kon meedoen aan hyungs (stijlvormen), sparren, breektesten (houten planken breken) en wapen hyungs (stijlvorm met een wapen). Ferron van Rossum heeft goud bij hyungs en breektesten gewonnen, zilver bij sparren, Haily Hendricksen goud bij breektesten en zilver bij wapen hyungs , Noury Douwenga brons bij loopvormen en zilver bij sparren, Lucas Stulen zilver bij breektesten, Pim Kienhuis goud bij hyungs, Iris Stulen zilver bij breektesten. Kieran van de Kemp viel net buiten de prijzen bij hyungs, maar had hele mooie cijfers gekregen van de jury. Bij de volwassenen heeft Nathalie ten Donkelaar zilver behaald bij het onderdeel sparren.

Koreaans Karate
Tang Soo Do is de Koreaanse vorm van Karate welk gegeven wordt in Enschede. Het is een zelfverdedigingssport waarbij de leerlingen leren om te gaan met agressie van anderen, maar ook zelfvertrouwen kweken. De lessen worden gegeven aan kinderen vanaf vier jaar tot aan volwassenen aan de Zuiderspoorstraat 7 in Enschede, daarnaast is er elke zaterdagochtend les in de Esmarke. Iedereen is van harte welkom om eens kennis te komen maken.

Lessen
De lessen zijn afgesteld op de groei van de leerlingen, niet alleen in de leeftijd, maar ook graduatie. De groepen zijn klein, zodat iedereen ook individueel aandacht krijgt. Zoek je meer informatie over Tang Soo Do kijk dan op hun website https://dgma.nl

Druk weekend voor Vale Doffers

HAAKSBERGEN - Zaterdag 22 juni was een drukke dag voor sommige duivenmelkers. Er kon de week ervoor worden ingekorfd voor 4 vluchten en wie alle vluchten meedeed, zou een groot deel van de zaterdag in touw kunnen zijn voor zijn favoriete hobby.

De eerste vlucht van de dag was Heusden-Zolder, waarvoor jonge en oude duiven samen werden gelost. Deze vlucht, gesponsord door J. Bouwman Transport, werd bij de oude duiven gewonnen door J. Breukers. Bij de jonge duiven werd een duif van Han Wildenborg als eerste afgevlagd. 's Middags was er nog een eendaagse fondvlucht vanaf Issoudun (672km). Deze vlucht, gesponsord door Welkoop Haaksbergen, werd 's morgens om 7 uur gelost. Om 17.33 uur was een duif van R. Temmink terug op de thuisbasis, wat hem de overwinning voor deze vlucht opleverde. Voor de liefhebbers van de lange afstand was er dan zondags nog Periqieux. De duiven hiervoor werden zaterdags om 13 uur gelost op zo'n 894 kilometer van Haaksbergen. Een duif van Bennie Veldhuis liet zien dat hij deze marathon goed aankon, want zondags om 11.45 uur was deze duif weer terug bij Bennie aan het Zwarteland. Een knappe prestatie in een al succesvol weekend voor de vereniging.

Tentoonstelling Ben Oldenhof

ENSCHEDE - Ben Oldenhof onthult zijn nieuwste werk in de tentoonstelling "werken met lak en pigment".

Ben is voornamelijk bekend als beeldhouwer. Veel van zijn beelden zijn monumentaal en worden regelmatig geplaatst in een openbare ruimte. Ben pakt flink uit voor deze kleurrijke voorstelling. De vitrines en wanden, van Beeld & Aambeeld aan de Walstraat 13 in Enschede, staan tot en met 17 juli tot zijn beschikking. Beeld & Aambeeld is iedere woensdag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en op donderdag tot 21.00 uur.

Wakelexpress

HAAKSBERGEN - Maak een rit met de Wakelexpress en geniet van de prachtige natuur die het Buurserzand en Haaksbergerveen te bieden hebben.

Al na enkele honderden meters zal de eerste stop met de Wakelexpress plaatsvinden bij los hoes De Bommelas, waar u beleeft hoe het leven vroeger was. De rit zal worden vervolgd langs het Buursermeertje en op dinsdags ook nog door het Haaksbergerveen. Bij iedere rit gaan er twee vrijwilligers van Natuurmonumenten mee. De Wakelexpress rijdt iedere dag, met uitzondering van vrijdag. Op dinsdag begint de rit om 13.00 uur en op overige dagen vertrekt de Wakelexpress om 13.30 uur vanaf de Wakel in het Buuserzand. De prijs van deze tocht is voor leden €7,00 en voor niet-leden €10,00 per persoon. Let op: reserveren is verplicht! U kunt reserveren bij het VVV kantoor, door te bellen naar 053-5722811 of te mailen naar info@haaksbergennatuurlijk.nl. Bij deelname van minder dan vier personen gaat de rit niet door.

Ukelele- bijeenkomst

ENSCHEDE - Op 3 juli wordt een ukelele-bijeenkomst georganiseerd in Wijkcentrum De Magneet in Enschede op initiatief van Ukeflow Twente.

Dit wordt een avond waarbij gezellig en ongedwongen samen een paar liedjes worden gespeeld en gezongen van Elvis, Ed Sheeran, Nick en Simon en anderen. Het is geschikt voor beginners en gevorderden. Er liggen die avond een aantal mappen klaar met songteksten en akkoorden. Kennis van muzieknoten is niet nodig. Kennis van basisakkoorden is wel handig.

Voetvolley bij TCH

HAAKSBERGEN - De Tennis Club Haaaksbergen organiseert zondag 7 juli weer de Haaksbergse Voetvolley Kampioenschappen.

De kampioenschappen werden vorig jaar voor het eerst gehouden met groot succes. De deelname is open voor de voetballers van Bon Boys, VV Haaksbergen en HSC '21 evenals familie of vrienden. Ook toeschouwers zijn op 7 juli van harte welkom vanaf 10.00 uur op het Scholtenhagenpark. Uiteraard moet het toernooi vooral in het teken staan van de gezelligheid; het zal dan ook afgesloten worden met een hapje en drankje.

Aanmelden
Teams van 4 tot 6 personen zijn welkom. Aanmelden kan via voetvoelley.tchaaksbergen@gmail.com, onder vermelding van teamnaam, teamleden, welke voetbalclub, contactpersoon met telefoonnummer. Of bel met Peter Griffioen op 06-28 17 83 15. De organisatie hoopt weer op veel deelname.