Hart van Enschede - Haaksbergen

14 september 2018

Hart van Enschede - Haaksbergen 14 september 2018


Voorstel college: winkels straks iedere zondag open

ENSCHEDE - Ook in Enschede kunnen de winkels straks zeven dagen per week hun deuren openen. Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om de winkeltijdenverordening aan te passen. Het koopzondagenbeleid moet op de schop, waardoor dan straks alle winkeliers in de hele stad op zondag open mogen tussen 12.00 en 17.00 uur.

De afgelopen maanden was er weer veelvuldig discussie én onduidelijkheid over het koopzondagenbeleid in Enschede. Bij ondernemers en het winkelend publiek is al langer vraag om de zondagsopening geheel vrij te geven. Tot nu toe konden winkels in de binnenstad alleen op de eerste en laatste zondag van de maand open, wat belemmerend is. Eerder werd het vrijgeven van de koopzondag nog tegengehouden door politieke afspraken in de vorige raadsperiode. In het nieuwe coalitieakkoord werd opgenomen hier verandering in moest komen; winkels zouden dan van 13.00 tot 18.00 uur open mogen zijn. Nader onderzoek wees uit dat er wat praktische bezwaren zijn. Om te zorgen voor uniformiteit en duidelijkheid is nu gekozen voor een 12.00 tot 17.00 uur openstelling.

Meer bezoekers
Het college van Burgemeester en Wethouders verwacht dat de nieuwe zondagsopening meer mensen, vaker naar de binnenstad zal lokken. Maar ook winkels in de periferie profiteren hiervan. Er is duidelijkheid dat winkels in zowel de binnenstad als woonboulevards open zullen zijn.

Geen verplichting
De gemeente wil wel voorkomen dat personeel gedwongen zal worden om op zondag te werken. Het Winkelhart Enschede staat hier positief tegenover. Er komt dan ook een meldpunt waar mensen zich kunnen melden wanneer zij een verplichting tot opening of werken op zondag ervaren.

Snel besluit
De gemeenteraad moet de nieuwe winkeltijdenverordening nog wel formeel vaststellen. Dit zal naar verwachting op 8 oktober gebeuren. Als de raad inderdaad akkoord gaat, gaat het beleid per direct in. Vanaf zondag 14 oktober zijn de winkels dan iedere zondag geopend. Dit met uitzondering van Nieuwjaarsdag, eerste paasdag, eerste pinksterdag en eerste kerstdag.

Landelijke vredesweek in Enschede

ENSCHEDE - Op 15 september gaat de landelijke week van de vrede weer van start, met op de 21e van die maand ook de internationale dag van de vrede. Het thema voor dit jaar luidt "generaties voor vrede".

De organisatie Enschede Voor Vrede heeft voor de vredesweek een boordevol programma met activiteiten in zowel Enschede als net over de grens in Gronau. Het aantal activiteiten is zelfs verspreid over 10 dagen, met als laatste dag de 25e van september. Gedurende deze dagen probeert de vereniging op verschillende manieren het gesprek op gang te brengen tussen de verschillende generaties; zij die de oorlog zelf hebben meegemaakt en zij die het geluk hebben in hun leven nog geen oorlog te hebben ervaren. De Enschedese ambassadeur van de vrede Wouter Muller opent de vredesweek vanaf 14.00 uur in de Wonne. Tegelijkertijd wordt ook de fototentoonstelling van ROC studenten over dit onderwerp geopend en is er muziek van de Syrische Saher Alayek.

Kernwapenactivisme
Op maandag 17 september is in de Wonne een lezing over het kernwapenactivisme van nu, gegeven door Selma van Oostwaard van PAX/ICAN. Op woensdag de 19e worden intrigerende verhalen gedeeld tijdens de verhalenwedstrijd in de Openbare Bibliotheek Enschede. De verhalen voor deze wedstrijd hebben allemaal de vredesweek als thema. Saher Alayek zorgt voor de muzikale omlijsting. Het winnende verhaal mag worden voorgedragen tijdens het vredesconcert op 22 september. Donderdag 20 september staan Wouter Muller en Ruud Hoemakers in Concordia om te vertellen over hun belevenissen als kinderen die als Indo's uit Indonesië naar Nederland kwamen. Via hen leren we meer over de ervaringen met Nederland van de eerste en tweede generatie Indo's, en wat dit mogelijk betekent voor de vluchtelingen die zich nu in ons land vestigen.

Dag van de vrede
De internationale dag van de vrede wordt gevierd in het Bonnhoefer college met muziek, dichtkunst en meer. Ga voor het gehele programma van de vredes-tiendaagse naar www.enschedevoorvrede.nl en bekijk waar in Enschede de vrede wordt gevierd en op welke manier.

State of Art: van top tot teen voor mannen

ENSCHEDE - Het Nederlandse kledingmerk State of Art is door de jaren heen niet meer weg te denken uit de winkelstraten van diverse Nederlandse steden. De State of Art Store in Enschede is gevestigd aan de gezellige winkelstraat: Langestraat 9. In deze straat is een grote diversiteit aan winkels te vinden.

De Store is uiteraard compleet ingericht volgens de stijlvolle en herkenbare State of Art-stijl. State of Art is onlosmakelijk verbonden met de autosport. De hobby van eigenaar Albert Westerman vormt hiervoor het fundament. De liefde voor autosport is terug te vinden in alle State of Art winkels. Van een klein detail tot levensechte auto's midden in de winkel, State of Art biedt het u allemaal.

Collectie
Met acht verschillende collecties per jaar in de maten S tot en met 4XL heeft State of Art voor elke jongvolwassen man tot oudere heer een passend kledingstuk. De passie voor stijlvolle modern-classicskleding in combinatie met de klassieke autosport valt al jaren in de smaak en de liefde voor klassiekers zit in de genen van het merk verankerd. Met sportieve, eigentijdse en comfortabele mode blijft State of Art ook de vele komende jaren nog 'a statement of style'.

Servicegericht
De klant- en servicegerichtheid is één van de vele succesfactoren van State of Art. In de State of Art store te Enschede loopt een ervaren verkoopteam rond, die u graag voorzien van advies op maat. Het beste advies is om een keer binnen te lopen en rond te kijken. De koffie en thee staat voor u klaar. Kijk voor meer informatie en/of de openingstijden van de State of Art winkel in Enschede op de website www.stateofart.com.

Column

Vertrouwen

In het wereldje van de overheid, is het al enkele jaren in de mode om te zeggen, dat de burger het vertrouwen in de overheid moet terugkrijgen. Opvallend aan deze discussie is de rol, die aan de burger wordt gegeven. Blijkbaar wordt ervan uitgegaan dat er vroeger wel vertrouwen in de overheid is geweest en dat het de schuld van de burger is dat het vertrouwen is verdwenen en dat het de taak van de burger is dat vertrouwen terug te vinden.
Waarom zouden ze dat moeten doen? Om de overheid een plezier te doen? Vertrouwen krijg je als iemand doet wat hij zegt en zegt wat hij doet. Voor de overheid betekent dit totale openheid, actieve informatieverstrekking en totale eerlijkheid. Als dit niet gebeurt voelt de burger zich al lang gepasseerd. De burger kan niet anders dan de overheid wantrouwen. Zijn individuele belang is altijd lichter dan het algemeen belang van de overheid. De burger heeft zijn handen vol zich te verdedigen tegen de diverse aanslagen van de overheid op zijn bestaan. Hij is waakzaam en dat is nodig om te kunnen overleven.
Ook het nieuwe college van Enschede stond voor het dilemma van het terugwinnen van het vertrouwen van de burger. Hoe betrek je de burger bij het werk van de gemeente? Maar ook hoe wek je vertrouwen en een positief gevoel? Voor dergelijke vragen stonden de onderhandelaars voor het nieuwe college in Enschede. De gedachte was, dat als de partijen tot een akkoord komen, dan moet er ook een akkoord komen met de bevolking; het Enschede Akkoord. Tot nu toe levert dit een hoop vergaderuren op, maar de goede wil is er in elk geval. Wil het college de burger het vertrouwen in de overheid teruggeven, dan is er slechts één optie; volledige transparantie. Geen informatie achterhouden. En dat zal moeilijk genoeg zijn, want dat is men niet gewend. Enschede heeft een traditie van geslotenheid naar de burger toe
De burger wil weten waar de overheid mee bezig is. Maar het moet hem wel raken. Prietpraat over vertrouwen zullen hem worst zijn. Hij wil zekerheid in deze onzekere tijden en de overheid moet hem daarbij helpen. Het gaat om zijn belangen en hij vertrouwt de overheid pas, als hij alle informatie op tafel heeft. Misschien is het toppunt van democratie wel de vrijheid en ruimte te hebben de overheid te wantrouwen zonder sancties. En misschien is het effectiefst in het betrekken van de burger bij de overheid, de totale transparantie. Informatieverstrekking moet vanzelfsprekend zijn en niet uitzonderlijk.
Wat dat betreft heeft het nieuwe college mazzel; er valt genoeg te beleven de komende jaren op politiek gebied. De burger en diens vertegenwoordiger in de raad hebben nog een hoop informatie te goed over onderwerpen als FC Twente, het vliegveld, Akzo, duurzaamheid, Twence, Atak, Kop van de Boulevard, enz., enz.
Maar zo lang een raadslid nog een beroep moet doen op de WOB om informatie te krijgen over een megadeal van tientallen miljoenen Euro's, zo lang blijft vertrouwen in de overheid voor raad en burger een wenkend perspectief. En niet meer dan dat. Politieke praatjes.

Jan Visser

Open dag bij Golfclub Prinses Wilhelmina op 16 september

ENSCHEDE - Golfclub PW (Prinses Wilhelmina) houdt op zondag 16 september 2018 een Open Dag.

De golfbaan van PW Golf ligt aan de rand van Enschede, prachtig in het groen, tussen het revalidatiecentrum Het Roessingh en zwembad Het Slagman. De golfbaan beslaat negen holes en is een officiële NGF-baan. Niet erg lang, maar zeker niet eenvoudig te spelen. De golfbaan is kort maar prachtig, met de schoonheid van een PAR 3. Zeer geschikt voor iedereen, jong en oud, die de golfsport wil beoefenen. Bij PW Golf worden geen starttijden gehanteerd, reserveren is dus niet nodig. De vereniging kent diverse lidmaatschapsvormen. Zo zijn er aangepaste tarieven voor studenten en voor leden van andere golfbanen, die ook bij PW lid willen worden. Daarnaast zijn er uitgebreide – en relatief goedkope! – mogelijkheden voor beginners om eens te proberen wat golf inhoudt. Iedereen is op 16 september a.s. van 11:00 – 16:00 uur van harte welkom voor een kop koffie en alle informatie over de vereniging en de golfsport. We hebben een aantal zeer aantrekkelijke Open Dag aanbiedingen

Handige opfriscursus Nederlands bij Nivon

ENSCHEDE - Op dinsdag 25 september van 09.30 tot 11.00 uur start Bij Nivon Enschede bij voldoende deelname een opfriscursus Nederlands.

In deze cursus stellen we mensen in de gelegenheid hun schrijfvaardigheid in de eigen taal te verbeteren. Een goede beheersing van de Nederlandse taal is immers heel belangrijk om goed mee te kunnen doen met wat de maatschappij tegenwoordig vraagt. Toch vraagt bijna iedereen zich wel eens af: moet ik dit nu met een 'd' of een 't' schrijven, is het nou met een lange 'ij' of een korte 'ei'? Daarom kan het handig zijn om de eigen taalbeheersing wat op te frissen. Bijvoorbeeld om beter een nette brief, e-mail of twitter-tekst te schrijven of een goed verslag(je) te maken.

Goede begeleiding
José Geerdink is iemand die op een ontspannen en niet-schoolse manier met een kleine groep aan de gang wil gaan met allerlei soorten vragen en behoeften op dit gebied. De kosten voor 10 lessen zijn € 65,-. Het Nivoncentrum is te vinden aan de Dotterbloemstraat 120, ingang achter de flat bij bushalte 6. Meer informatie en aanmelding bij José Geerdink: 06-406 66 449 of josegeerdink@ziggo

Meer kansen
Een goede beheersing van het Nederlands vergroot onder meer de kansen op de arbeidsmarkt. Ook maakt het veel zaken in uw leven makkelijker, zoals het invullen van formulieren. Zeker voor mensen die al weer een tijdje het onderwijs achter zich hebben liggen kan de taalvaardigheid wat wegzakken. Een opfriscursus zoals deze is een laagdrempeligemanier om dit weer op peil te krijgen.

Einde Zomermarkt

HAAKSBERGEN - Op zondag 16 september vindt de Einde Zomermarkt plaats. Deze braderie en vlooienmarkt wordt gehouden tussen 10.00 uur en 17.00 uur op de Markt rond de kerk.

Standhouders met zowel gebruikte als nieuwe goederen zijn te vinden op de Einde Zomermarkt. Zij verkopen alles variërend van kleding, sieraden, lederwaren, producten uit Equador, allerlei hebbedingetjes en cadeau-artikelen. Verder zijn er voor de verzamelaars de boeken en grammofoonplatenstands. Ook curiosa, brocante, blikken speelgoed, glas- aardewerk en nog veel meer, wat men zoal in en rond het huis kan aantreffen, zal men op deze Einde Zomermarkt wel eens kunnen vinden. Voor de inwendige mens (hapje, drankje) kan men terecht op één van de terrassen en/of bij de hamburger-, braadworst- en loempiastand. Voor de particulier, die zijn/haar overtollige spulletjes op de Einde Zomermarkt wil verkopen, zijn er nog een aantal plaatsen beschikbaar. Hiervoor kan men contact opnemen met tel: 06 26 222 593 en/of info@rezimarkten.nl. Toegang tot de markt en het parkeren is gratis.

Steenbergen schoenen heeft vernieuwd!

RIJSSEN - Steenbergen schoenen heeft de winkel een metamorfose gegeven. Na een verbouwing van een week zijn zowel de dames- als de kinderafdeling helemaal omgetoverd.

"Na de herenafdeling vonden we dat de dames- en kinderafdelingen wel een opknapbeurt konden gebruiken," aldus Jurgen Steenbergen. "Dit hebben we onder andere gedaan door middel van het vervangen van het meubilair, de etalages te vernieuwen en ook meer groen toe te voegen aan de winkel." De winkel heeft niet alleen een nieuw uiterlijk gekregen, het heeft ook nieuwe merken aan de collectie toegevoegd. Een van die merken is Lilian, een fris Italiaans merk waar voor dit najaar met name enkellaarsjes van te koop zijn bij Steenbergen. Al met al genoeg reden om een bezoek te brengen aan Steenbergen Schoenen, waar u de service krijgt die u van het familiebedrijf gewend bent!

Kom langs
Steenbergen schoenen is gevestigd aan de Haarstraat 54 in Rijssen. Kijk ook op: www.steenbergen-schoenen.nl

Rutbeek Survival Fun Run op 23 september

ENSCHEDE - Zie je op social media wel eens de stoere foto's voorbij komen van mensen, onder de modder over de hindernissen klauteren van een obstacle run? Lijkt je dit leuk? De Rutbeek Survival Fun Run 2018 is een survival run.

Dit is te vergelijken met een obstacle run, echter zijn de hindernissen technischer. En is vies worden van de modder niet ons motto. De Rutbeek Survival Fun Run 2018 wordt gehouden op zondag 23 september op en rond het recreatiegebied "Het Rutbeek" in Enschede. Het doel van onze run is het op een zeer toegankelijke manier kennismaken met de survival sport. De run is zeer geschikt om samen te doen met vrienden, familie, collega's, buren, etc! Plezier staat deze dag voorop! Het parcours van ongeveer 4 km gaat over een fraai stukje Twents landschap en over onverharde paden, door het bos, over het strand, door het water en nog veel meer. Onderweg krijgen de deelnemers +/- 30 hindernissen voor hun kiezen, variërend in niveau en uitdaging. Voorbeelden hiervan zijn: touwklimmen, apenhang, boomstam zagen en diverse waterhindernissen. Of je een hindernis aandurft, bepaal je zelf! Bij de hindernissen staan juryleden die uitleg kunnen geven over het te nemen obstakel. Zij maken een inschatting met betrekking tot de veiligheid en geven tips hoe de hindernis het best genomen kan worden. Volg onderweg de aanwijzingen van de juryleden altijd op! De eenvoudig hindernissen worden middels een instructieblad aangegeven.

Inschrijven
Inschrijven kan op www.rutbeeksurvival.nl. Ook staat daar de nodige extra informatie op. De kosten bedragen 10 euro per persoon. En daarmee krijg je van de organisatie ook een t-shirt. Kortom, een leuke sportieve uitdaging voor wie eens zelf de modder in wil!

Kwaliteit en comfort bij Orrsing Schoenmode

HAAKSBERGEN - Bij Orrsing Schoenmode in Haaksbergen zijn kwaliteit én een perfecte pasvorm vertegenwoordigd in een schitterende verzameling van absolute toppers!

De mooiste schoenmerken voor dames en heren hebben wij voor u bij elkaar gezocht. Van pasvorm tot modieus en trendy. Soms iets eigenwijs maar comfortabel en mooi. Het nieuwe seizoen is al weer begonnen, er zijn al weer toppertjes aan te wijzen, vooral de iets hogere stoere biker-boots onder jurkjes of broek doen het goed, modieus en verantwoord en uiteraard geschikt voor steunzolen.

Veel nieuws
Durea brengt een groot assortiment in verschillende breedte maten, wat uw voeten te goede komt, nieuwe trends zorgen ook bij dit merk de modelijn voor een andere look. Xsensible heeft naast de bekende "stretchwalker" ook een nieuwe zool uitgebracht die het goed doet bij consumenten die een stabiele hiel zoolplaat nodig hebben en daar door stabieler op de voeten staan, uiteraard met stretch boven werk zodat het soepel blijft aanvoelen. Gabor komt met mooie stoere en toch vrouwelijke laarsjes op plateau zool, ook de sneakers van dit merk zijn niet meer weg te denken in het straatbeeld. Ook weer en mooie collectie Rollingsoft van hun met goed dempende zolen.

Voor ieder wat wils
Wolky, het merk waar wij "select partner" van zijn, heeft haar collectie op kleur gebracht met okergeel, bordeaux en blauw tinten, nieuwe zolen en looks zijn allemaal te bewonderen in onze winkel. DL sport laat weer een mooie sneakerlijn zien in groen blauw en uiteraard zwart zilver combi's altijd een perfecte pasvorm, dat bewijzen ze al meerdere seizoenen. Sioux instappers zijn dit seizoen nieuw in onze collectie, lekker zacht en comfortabel. Loints brengt in mooie rustige kleuren booty's en bandschoenen, met maillots of dikkere panty's zijn deze de perfecte combinatie voor onder een jurk of rok. Waldlaufer maakt haar collectie compleet door verschillende breedtes en mooi materiaal keuze. De heren collectie van Mephisto is uitgebreid met modische stevige sneakers volop keuze in halve maten en los na te bestellen. Ook nieuw in de winkel is het merk Will Lester; herenschoenen in hoge en lage modellen en boots. Klassieke uitstraling, met een stoere, moderne touch. Zij bieden een uitmuntende selectie kleuren. Ze maken uw outfit echt af!

Kom langs
Uiteraard kun je in onze winkel de modellen "live" zien, voelen én passen aan de Spoorstraat 19 in Haaksbergen. We adviseren u graag. Bezoek ook eens onze website www.orrsing-schoenmode.nl

Column

Kinderpardon

Op het allerlaatste moment mochten de twee kinderen Lili en Howick toch in Nederland blijven. Na een strijd van meer dan 10 jaar. Ondertussen staan de volgende kinderen al weer klaar om uitgezet te worden.

Het kinderpardon (algemeen geldende pardonregeling om kinderen die in Nederland geboren zijn en/of opgegroeid en hier wonen, maar te boek staan als asielzoeker, een verblijfsstatus te geven) kent een lange geschiedenis. In 2011 speelde het ook met de jongen Mauro. De politieke partijen in Den Haag worstelen met het Kinderpardon. Ik weet nog dat er in 2012 verschillende gemeenten in Nederland met een motie kwamen: een pleidooi voor een Kinderpardon. Zij steunden daarmee het wetsvoorstel van de PvdA en de CU over het kinderpardon. Het CDA, regeerde met de PVV, (slechtste wat het CDA ooit heeft kunnen doen) en met de VVD. De motie kwam op 23 januari 2012 ook in de raad van Enschede en werd aangenomen. 28 stemmen voor en 9 (VVD en CDA) tegen. Ik stemde voor de motie. In die tijd waren er goed 700 kinderen waarvoor het pardon moest gelden. Nu praten we over 400 kinderen. Het huidige kabinet wilde niets veranderen aan de strenge eisen voor het kinderpardon. Dit is juridisch erg ingewikkeld werd er gezegd. Volgens mij zijn er wel degelijk mogelijkheden, maar ontbreekt het aan politieke wil. De CU en D66 zitten in het kabinet en zijn voorstanders voor een kinderpardon. Laat dat dan nu ook zien!

Het gaat hier om kinderen die jarenlang in Nederland wonen. Sommigen van hen zijn hier geboren. Zij weten niet hoe hun vaderland eruit ziet en ze spreken niet de taal van dat land. Het gaat om kinderen die in een zeer kwetsbare positie verkeren. Ze lopen het risico op problemen in hun sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling. We kunnen de komende jaren zo blijven doorgaan. Elke keer komt er weer een Lili, een Howick of een Mauro. Eigenlijk moeten alle gemeenten nu aangeven: "Kom met een eenmalig kinderpardon voor die 400 kinderen en hun gezinnen." Ga uit van de kinderrechten van een kind, die zijn vastgelegd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind.

Blijf als kabinet je niet verschuilen achter het feit dat gezinnen niet meewerken aan terugkeer. Op deze manier kan er amper een kind blijven. Bovendien kunnen soms gezinnen echt niet terug naar hun land van herkomst. Soebat daar geen 10 jaar over! Ik snap ook dat we grenzen moeten stellen, maar geen politieke spelletjes over de hoofden van de kinderen. Moreel en ethisch is dit niet te verantwoorden.

Margriet Visser
EnschedeAnders

Open dag manege Het Roessingh

ENSCHEDE - Op zaterdag 15 september houdt manege Het Roessingh haar jaarlijkse open dag. Een goed moment om kennis te maken met de manege en de paarden die daar gestald staan.

Vanaf 's ochtends 10 uur opent de manege haar deuren voor het publiek. Behalve het kennismaken met de paarden en pony's op de manege kunnen er uiteraard ook ritjes gemaakt worden onder begeleiding. Daarnaast kunnen jonge bezoekers zich laten schminken en worden er tal van spelletjes georganiseerd. Vanaf 15.00 uur gaat het buffet voor de paarden en pony's van start, altijd een feest om te zien.

Therapie
Manege het Roessingh is een bijzondere manege waar zowel rijders met als zonder beperking welkom zijn. Paardrijden kan worden ingezet om de lichamelijke conditie te verbeteren, of gewoon als hobby. Maar paarden kunnen ook een belangrijke rol spelen in een therapie. Daarom is er op manege Het Roessingh ruimte voor zowel recreatief lessen voor cursisten met en zonder beperkingen, individuele therapielessen en groepslessen. Voor rijders met een beperking is er professionele begeleiding die het mogelijk maken om verantwoord en veilig paard te rijden.

Open dag
Iedereen is op te open dag welkom om een kijkje te nemen op het manegeterrein en de sfeer te proeven!

Hallo Herfst! Koop- avond bij 't Niej'nhoes

BUURSE - Vrijdagavond 21 september staat in het teken van de herfst bij GroenGilde Buurse 't Niej'nhoes.

De koopavond is gevuld met mini-workshops, herfstinspiratie, lekkernijen en gezelligheid! Tussen 18.00 en 21.00 uur kan iedereen aanschuiven bij de leuke mini-workshops! Vul een mooie herfstmand, maak een bolletje herfst, ga pompoen-pimpen of knutsel iets lekkers voor de vogels. Het zijn leuke activiteiten voor een klein prijsje! Natuurlijk is er ook weer genoeg inspiratie op te doen om het in huis weer warm en sfeervol te maken. Kom binnen en doe mee op vrijdagavond 21 september! Tuincentrum GroenGilde Buurse 't Niej'nhoes, Broekheurnerweg 35 te Buurse. Kijk voor meer informatie ook op: www.groengildebuurse.nl

Woongeluk zorgt voor het zonnetje én de schaduw in huis

HAAKSBERGEN - Het einde van het jaar is hét moment van behaaglijkheid. We brengen weer meer tijd binnen door en een warm en comfortabel interieur laat je echt genieten. Licht speelt hierbij een belangrijke rol. Goede binnenzonwering zorgt voor privacy, een goede lichtbalans en het helpt de temperatuur te reguleren.

Woongeluk in Haaksbergen is al vele jaren een betrouwbare specialist op het gebied van woningstoffering, buitenzonwering maar ook binnenzonwering zoals jaloezieën. De medewerkers helpen u graag om tot een passend advies te komen voor uw interieur. Of u nu gaat voor klassiek of de laatste moderne woontrends. In het woonatelier kunt u precies zien welke kleuren en materialen het beste bij uw stijl passen.

Binnenzonwering
Ook op het gebied van binnenzonwering is veel mogelijk. Dit begint natuurlijk bij de traditionele rolgordijnen in iedere gewenste kleurstelling. Of u nu gaat voor een meer lichtdoorlatende optie voor privacy of een donker materiaal voor echte verduistering. Wie graag flexibiliteit wil kiest voor duo-rolgordijnen, welke bestaan uit twee lagen transparante en niet-transparante banen, waardoor de mate van lichtinval zeer precies te regelen is.

Jaloezieën
Met een handomdraai kunt u precies de hoeveelheid licht en privacy regelen met jaloezieën. Ook hier geldt: er zijn veel variaties qua materiaal en kleur. Zo levert Luxaflex tegenwoordig de traditionele horizontale en verticale jaloezieën in veel moderne kleurstellingen. Is hout meer uw stijl? Merken zoals DIB Blinds bieden onder meer vintage hout en bamboe aan, veelal in diverse kleuropties. Zo is er voor ieder interieur een complimenteuze houtsoort én kleur te vinden.

Veel variatie
Ook op het gebied van plissé-gordijnen en dupligordijnen is veel keuze. Zo biedt het merk Bece dupli-gordijnen die uitstekend geschikt zijn voor bijzondere raamvormen zoals serres of ronde ramen.

Kortingsactie
Tot en met 30 september ontvangt u maar liefst 20 procent korting op alle vormen van binnenzonwering. Van Plissé tot jaloezieën, rolgordijnen tot lamellen. Kom dus eens langs bij Woongeluk Haaksbergen om u te laten adviseren. Woongeluk kan ook bij u thuis langs komen voor een gratis vrijblijvend advies en inmeten. Zij zijn gevestigd aan de Blankenburgerstraat 33. Kijk voor meer informatie ook op: www.alexroord.nl/woongeluk-haaksbergen.

Buurtcadeau voor boerderij Volbert

ENSCHEDE - Boerderij 't Volbert mocht deze week een bijzonder geschenk in ontvangst nemen. Het Oranje Fonds verraste hen met een Buurtcadeau ter waarde van 3.000 euro.

In buurten waar de Straatprijs van de Nationale Postcode Loterij valt, verblijdt het Oranje Fonds een organisatie met het Buurtcadeau. Zo hebben ook alle omwonenden langdurig profijt van de straatprijs. Buurten zijn de haarvaten van de samenleving. Lokale organisaties waarbij buurtbewoners elkaar ontmoeten zijn van grote waarde voor de samenhang en veiligheid van Nederland. Vandaar dat het Oranje Fonds extra wil investeren in de buurt. Het Fonds doet dit op allerlei manieren. Het is betrokken bij Burendag en investeert in activiteiten en accommodaties.

Goede besteding
Bij boerderij 't Volbert zijn ze natuurlijk erg blij met het Buurtcadeau. "Het geld van het Oranje Fonds willen wij graag investeren in het herinrichten en aantrekkelijk maken van de buitenruimte van de Boerderij. Zo willen wij graag een speeltoestel aanschaffen dat in de natuurlijke omgeving past," aldus Freek Pompert, bestuurslid van Boerdeij 't Volbert.

Oranje Fonds
Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Afgelopen jaar besteedde het € 30 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in het Koninkrijk der Nederlanden. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Nederlandse Loterij en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

FC Twente – Jong PSV

ENSCHEDE - Zondag 30 september speelt FC Twente haar volgende thuiswedstrijd tegen Jong PSV. De wedstrijd in de Grolsch Veste wordt op een zondag gespeeld om 14.30 uur. Kaarten zijn beschikbaar vanaf €12,50 en te verkrijgen via Kaartverkoop.fctwente.nl.

Jong PSV staat momenteel op een 14e plek in de Keuken Kampioen Divisie. Na vier gespeelde wedstrijden heeft de club uit Eindhoven vier punten. Jong PSV begon de competitie goed met een 2-1 overwinning op FC Eindhoven. Hierna verloor het met 4-1 van TOP Oss en speelde het gelijk tegen Helmond Sport (1-1) . Afgelopen wedstrijd verloor de ploeg nipt van Jong FC Utrecht met 3-2.

Kaarten
Voor 65-plussers zijn de toegangskaarten vanaf €10,- te verkrijgen. Ben je lid van de Kidsclub of Young Reds? Dan betaal je € 7,50 in bepaalde vakken. Voor de wedstrijd tegen Jong PSV heb je geen Clubkaart nodig, iedereen kan eenvoudig kaarten kopen. Kortom, een mooie, toegankelijke wedstrijd met hopelijk veel spektakel.

Zwem4daagse

HAAKSBERGEN - Van 17 september tot en met 21 september kan er weer gezwommen worden tijdens de zwermvierdaagse bij Zwembad De Wilder.

Kies uit 10, 20 of 40 baantjes zwemmen op vier dagen tussen 18.15 uur en 20.15 uur en op vrijdag kan dan een medaille in ontvangst worden genomen. Iedereen van jong tot oud kan en mag meedoen. Inschrijven kan online via www.optisport.nl. Bij voorinschrijving online betaalt u € 10,- voor deelname. Inschrijven tijdens de zwemvierdaagse kost € 12,50.

Het Twents Theatercollege

ENSCHEDE - Het Wilminktheater komt met een nieuw concept: Het Twents Theatercollege. De aftrap hiervan is op 18 september.

Bij Het Twents Theatercollege komen bekende Twentenaren aan het woord. Onder leiding van Eddy van der Ley vertellen de Twentenaren hun levensverhaal. Op 18 september is het eerste Twents Theatercollege met voormalig topwielrenner Hennie Kuiper. Het college begint om 20.30 uur in De Kleine Willem aan de Langestraat 45. Het bijwonen ervan kan door kaarten à € 19,50 aan te schaffen via www.wilminktheater.nl of bij de theaterkassa.

Beursvloer

HAAKSBERGEN - De tweede editie van beursvloer Haaksbergen vindt plaats op 20 september.

Hoe mooi is het om elkaar te kunnen helpen? Voorwaarde is wel dat vraag en aanbod elkaar kunnen vinden en dat is wat de beursvloer mogelijk maakt. Scholen, buurtclubs, overheid, stichtingen, bedrijven, verenigingen en burgerinitiatieven vinden elkaar op de beursvloer in de Noaberpoort Haaksbergen. Meer informatie is te vinden op haaksbergseuitdaging.nl

Amsterdam Sinfonietta

ENSCHEDE - Het strijkorkest Amsterdam Sinfonietta staat op 20 september op het podium van Muziekcentrum Enschede.

Het orkest, bestaande uit 22 strijkers, treedt op over de hele wereld en ook dit jaar trekken ze van concertzaal naar concertzaal met een programma vol kamermuziek. Kom ook genieten van deze prachtige muziek op 20 september. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten zijn verkrijgbaar voor € 25,- per stuk.

Gratis proeflessen bij Judoschool Haagsma

HAAKSBERGEN - Kinderen uit Haaksbergen en omgeving die nieuwsgierig zijn naar de judosport kunnen gratis proeflessen komen volgen bij Judoschool Haagsma. Dit zo vaak als ze willen, tot 1 november aanstaande.

De gratis lessen worden gegeven om te vieren dat de judoschool er - met de deze maand te starten verbouwing van sportcentrum Fitpunt in Hengelo - een splinternieuwe, eígen dojo bij krijgt. Bij USA Sport & Healthclub aan de Trompstraat 16 kunnen kinderen van 5 tot en met 9 jaar meedoen met de lessen op woensdag van 15.30 tot 16.30 uur. Op dezelfde dag is er van 16.30 tot 17.30 uur judoles voor kinderen van 10 tot en met 13 jaar. Vooraf aanmelden voor de proeflessen is niet nodig. Judokleding is aanwezig. Meer informatie: www.judoschoolhaagsma.nl.

Hengevelde maakt zich op voor groot motorevenement

HENGEVELDE - Op zondag 23 september zal in het mooie Hengevelde een bijzonder motorevenement plaatsvinden.

Met spectaculaire demonstraties van trialkampioen Alex van den Broek, aanwezigheid van minibikes en quads zal het een unieke dag worden voor jong en oud. De Hengeveldse motorclub 'Nog steeds zonder naam' viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. Dit jubileum wordt door de club aangegrepen om een motorevenement te organiseren. En zij pakken het groots aan. Op zondag 23 september vanaf 13.30 uur vindt het gratis evenement plaats op het evenemententerrein in Hengevelde. Er zullen die dag oude motoren geshowd worden, er zijn diverse standjes aanwezig met onder andere informatie over motorreizen, CBR trainingen, minibikes, quads, miniatuur motoren en ook Motor Oost zal niet ontbreken. ?Voor kinderen zijn er volop activiteiten, zoals een springkussen en bezoekers hebben de mogelijkheid om te ringsteken vanuit een zijspan!

Trialdemonstratie
Meervoudig trialkampioen Alex van den Broek zal op deze dag enkele malen een spectaculaire demonstratie geven. Hij zal meters hoog door de lucht vliegen, maar ook balanceren op het voorwiel of achterwiel is voor Alex geen probleem. Zijn demonstraties zijn elke keer weer uniek om te zien. Ook Sjaak Lucassen, beter bekend als R1 Sjaak, zal deze dag niet ontbreken. Sjaak heeft op zijn motor al bijna de hele wereld bezocht en kan hier op bijzondere wijze over vertellen. Vooral zijn wereldreis en diverse poolreizen hebben hem op de kaart gezet.

Feestavond
Het motorevenement zal bij café de Gebrande Wateren afgesloten worden met een feestavond vanaf 18.00 uur. Ook deze feestavond is voor iedereen kosteloos toegangkelijk. De Hengeveldse band Dokter Watjes zal er een waar muzikaal spektakel van maken. Al met al genoeg te beleven tijdens het motorevenement op zondag 23 september. Komt dat zien!

Groene Zondag

LOSSER - Voor de dertiende keer organiseert Groei & Bloei Enschede-Losser op zondag 16 september aan het eind van de zomer en vlak voor het begin van de herfst de Groene Zondag.

Ook dit jaar weer op Erve Kraesgenberg in Losser. Deze Groene Markt staat voornamelijk in het teken van planten, tuinen en tuinieren en wat er zijdelings mee te maken heeft. Net als voorgaande jaren valt er weer van alles te zien en te kopen. Op de plantenbeurs zijn planten te koop, speciaal gekweekt voor de Groene Zondag of die mensen over hebben. Leden van Groei & Bloei maken prachtige bloemstukken en -stukjes. Bij de Groei & Bloei 'plantendokter' kunt u terecht met vragen over uw tuin en planten.

Veel te zien
In hun kraampjes verkopen anderen wat ze zelf gemaakt of verzameld hebben. Dat varieert van voederhuisjes en nestkastjes tot cadeauartikelen, gebloemde tassen en jasjes, jam, honing en kaasjes, houten speelgoed, glas-in-lood en nog veel meer. Ook de Bonsai- en de Hostavereniging, een imker en korf- en strovlechter zijn weer present . Sinds een paar jaar is een groep mensen met hun zelfgemaakte kistdraaiorgels aanwezig. Ook dit jaar verlevendigen zij de Groene Zondag met hun muziek. Erve Kraesgenberg is een uniek cultuurpark met belangrijke historische gebouwen waar de bezoekers de sfeer proeven van een boerenerf anno de 17e eeuw.

Kom ook
Tijd en locatie: 11.00 tot 16.00 uur op Erve Kraesgenberg, Bookholtlaan 25 te Losser. De toegang is gratis. Meer informatie: www.enschede.groei.nl

Er is altijd een betere oplossing

TWENTE - Op de dag dat deze krant uitkomt, plegen vijf mensen in ons land zelfmoord. En op de dag ervoor. En de dag erna. Iedere dag besluiten statistisch vijf mensen om een einde aan hun leven te maken. Vaak blijft de familie met vragen en een schuldgevoel achter. Wat beweegt mensen om zichzelf van het leven te beroven?

Afgelopen maandag 10 september was de internationale dag voor zelfmoordpreventie. In Nederland zijn ook veel organisaties actief om mensen te helpen wanneer zij kampen met suïcidale gedachten of gewoon behoefte hebben aan een goed gesprek.

De cijfers
Landelijk pleegden vorig jaar 1.917 mensen zelfmoord. Een cijfer dat sinds 2007 helaas gestegen is, mede door de economische crisis. In Overijssel lag het aantal zelfmoorden onder het landelijk gemiddelde. De cijfers tonen verder aan dat mannen vaker zelfmoord plegen dan vrouwen. Bij mensen tussen de 30 en 60 jaar is zelfdoding na kanker en hart- en vaatziekten de meest voorkomende doodsoorzaak. Opmerkelijk is dat het aantal zelfmoorden onder jongeren lijkt te zijn gestegen; exacte aanleidingen zijn onduidelijk en open ter intepretatie. Vermoedelijk mede door de toegenomen druk op sociale media.

Praten helpt
Er zijn in Nederland meerdere organisaties die actief zijn in zelfmoordpreventie. Meest bekende is de hulplijn 0900-0113. Deze telefoonlijn is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Daarnaast kunnen mensen ook via een online chatfunctie contact leggen. De hulplijn is gericht op laagdrempelige gesprekken die mensen perspectief moeten bieden. Zelfmoord is een permanente oplossing voor een vaak tijdelijk probleem. Er zijn ook veel mogelijkheden voor online therapie en zelfhulp om deze gevoelens de baas te worden. Op www.113.nl staat meer informatie over hun werkwijze. Ook de telefonische en online hulplijn www.sensoor.nl biedt een luisterend oor voor meer algemene zaken.

Herken de signalen
Ook wanneer u zich zorgen maakt over iemand in uw omgeving kunt u terecht bij 113 voor advies. Op de site staat een stappenplan voor een gesprek met iemand waar u zich zorgen over maakt. Vragen, luisteren en samen hulp zoeken zonder te oordelen kan iemand helpen om weer een positieve draai aan zijn of haar leven te geven.

Gestructureerd solliciteren

ENSCHEDE - Op vrijdag 21 september van 13.30 uur tot 15.30 uur kunt u deelnemen aan de workshop 'Gestructureerd solliciteren'.

De workshop wordt gegeven door Mira Besselink in de Centrale Bibliotheek aan de Pijpenstraat. Vacatureteksten, cv, sollicitatiebrieven en sollicitatiegesprekken komen allemaal aan bod. Er wordt met een gestructureerde aanpak gewerkt die elke keer van pas komt bij solliciteren. De kosten voor de workshop bedragen € 5,-.

Her

ENSCHEDE - Bij Concordia staan op 17 september de mens en de technologie centraal.

De film 'Her' sluit precies aan bij dit thema. Schrijver Theodore Twombly wordt verliefd op een computerstem in deze met een Oscar voor beste scenario bekroonde film. De film wordt ingeleid door dr. Somaya Ben Allouch, lector aan Saxion Hogeschool. Zij zal ook het nagesprek leiden. De avond begint om 19.30 uur. Kaarten zijn te koop via 053-4300999, www.concordia.nl, aan de dagkassa aan de Langestraat 56 en aan de kassa bij de Oude Markt 15.

Sterk met Pijn

ENSCHEDE - Met de cursus 'Sterk met Pijn leert u beter omgaan met uw chronische pijn.

De cursus wordt begeleid door mensen die zelf chronische pijn hebben (gehad) en begrijpen hoe het is om er mee te leven. De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten van twee uur waarin verschillende onderwerpen aan bod komen. Interesse? Kom dan naar de voorlichtingsbijeenkomst van Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar 1Stem op zaterdag 29 september in het Roessingh, Roessinghsbleekweg 33 te Enschede. Aanmelden en/of informatie: debby@sterkmetpijn.nl.

Square Mountain Autumn Rally

HAAKSBERGEN - Op 23 september organiseert S+S Tuning de Square Mountain Autumn Rally.

Deze rally is niet alleen bedoeld voor de "Engelse", maar ook voor andere "oldtimers" en "youngtimers". De Rally is geen wedstrijd maar een gezellig treffen. De route van de rally is ongeveer 120 km lang en gaat door het schitterende Twentse en Duitse landschap. Inschrijven voor de rally kan via www.senstuning.nl.

Waterdragers

ENSCHEDE - Waterdragers: MT Puur Sap in het Vestzaktheater. Een stuk over hoe moeilijk het is keuzes te maken: niet alleen voor het ambtelijk apparaat van een gemeente, maar ook om het eens te worden over het onderhoud van de gezamenlijke woning. Want: keuzes maken vergt lef ! (dat er niet is.....)

Auteur Marcel Osterop liep drie maanden fulltime mee bij een gemeente in een poging het ondoorgrondelijke apparaat dat overheid heet, te doorgronden. Het is een complexe wereld. Een geheimzinnige wereld. Een wereld waarin duizenden mensen werken aan een gezamenlijk doel. Een paar op de voorgrond. En veel, heel veel op de achtergrond.

De voorstellingen zijn op
Vrijdag 21 september 2018 Aanvang: 20:30 uur Entree: € 8,50. Zaterdag 22 september 2018 Aanvang: 20:30 uur Entree: € 8,50. Zondag 23 september 2018 Aanvang: 15:00 uur Entree: € 8,50

Het theater
Het Vestzaktheater is gevestigd aan de Walstraat 35, 7511 GG in Enschede. Tel. 053-4301887. Kijk ook op: www.hetvestzaktheater.nl

Echtscheidingen komen steeds vaker voor

TWENTE - Stellen die in het huwelijksbootje stappen beloven elkaar trouw "tot de dood hen scheidt". Helaas wordt deze belofte steeds vaker gebroken, een scheiding komt steeds vaker voor. Vorig jaar werden er in Nederland nog 33.000 echtscheidingen voltrokken. Hoewel deze keuze wordt gemaakt met hoop op een betere toekomst voor beide partners, kan een scheiding verstrekkende gevolgen hebben. Vooral als het stel samen kinderen heeft is het van groot belang om een scheiding rustig te laten verlopen en een zogenaamde vechtscheiding te voorkomen.

De dag van de scheiding op 14 september is niet voor niets in het leven geroepen. Initiatiefnemer hiervoor is Vereniging Familierecht Advocaten Scheidingsmediators, een vereniging die koppels in scheiding bijstaat om de scheiding op zo prettig mogelijke wijze af te handelen. Beide partijen hebben er baat bij als een scheiding rustig verloopt, maar als er kinderen in het spel zijn is dit extra belangrijk. Zij zijn bij een vechtscheiding vaak, begrijpelijk, het allerbelangrijkste dat beide ouders hebben. Het is dan ook niet gek dat de gemoederen hoog op kunnen lopen als er onenigheid ontstaan over wie de kinderen op welk moment heeft. Een situatie die niet alleen voor ouders, maar misschien wel vooral voor kinderen tot veel stress kan leiden.

Goed uit elkaar!
Om dit leed te voorkomen of verhelpen kennen veel steden in Nederland initiatieven die stellen helpt met het regelen van een echtscheiding waarbij kinderen in het spel zijn. Zo heeft de gemeente Hengelo een team van professionals dat stellen bijstaat onder de naam "Goed uit elkaar!". Met hulp van advocaten, mediators maar ook sociaal pedagogen en kindercoaches wordt de situatie voor alle betrokkenen zo goed mogelijk afgehandeld. Het doel van dit team is om vooral de positie van de kinderen te benadrukken. Deze worden daarom op verantwoorde wijze betrokken in het proces zodat ook hun geluid gehoord wordt.

Vooruitgang
Dit initiatief werpt z'n vruchten af en is bovendien hard nodig, momenteel verzandt een op de 5 scheidingen in een vechtscheiding. Noaberpoort in Haaksbergen biedt inmiddels een soortgelijk concept aan voor Haaksbergse gezinnen. Hoewel een op de drie huwelijken geen stand houdt, wordt de kennis rondom het afhandelen van een scheiding gelukkig ook steeds uitgebreider.

Gedicht

"Noodlot

één hand op haar telefoon

de andere op het stuur

haar ogen op haar schermpje

haar auto op een muur

er liggen bloemen op de plek

waar zij haar noodlot vond

'liefje ik ben bijna thuis'

stond in het whatsappje

dat zij als laatst verzond."

Dit gedicht werd vorige week door dichter René Oskam gedeeld op social media. Duidelijker kan het bijna niet: het gevaar van de telefoon in het verkeer. We weten het allemaal, maar kijk eens om je heen: hoeveel mensen zijn er niet bezig met hun mobieltje achter het stuur? En wat dacht je van de fietsers? Smartphone in de hand, druk met appen, muziek en bellen. En opletten, ho maar. Een ongeval is dan snel gebeurd. Niet allemaal met zo'n dramatische afloop als verwoord in het gedicht, maar toch. Ik begrijp dan ook niet, dat het gebruik van mobiele telefoons door fietsers nog steeds niet verboden is. De plannen voor een verbod liggen er wel, maar uiteraard kost het doorvoeren ervan veel tijd. Bovendien is men er bang voor dat een verbod moeilijk te handhaven is en verwordt tot een papieren tijger. Maar dat er iets gebeuren moet, lijkt mij evident. Voorlopig ga ik er maar vanuit, dat mensen wakker worden geschud met gedichten als dit.

Uitvaartcentrum Varviksingel viert 190-jarig bestaan

Enschede - Uitvaartcentrum Varviksingel. AlbersDeVries Foto: Rikkert Harink RH20180904 Foto: RIKKERT HARINK

ENSCHEDE - Uitvaartcentrum Varviksingel bestaat 190 jaar. En dat wordt uitbundig gevierd met een Uitvaartfestival op 15 september, twee nieuwe 24-uurskamers en een nieuwe naam.

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt opent de twee nieuwe 24-uurskamers en neemt een jubileumboekje, dat ter gelegenheid van 190 jaar Varviksingel is gemaakt, in ontvangst. Het festival is voor jong en oud. Er is een informatieve uitvaartmarkt, kistenbeschildering en uitvaartspeelgoed. Er zijn bijzondere uitvaartvoertuigen te bewonderen en de nieuwe 24-uurskamers zijn te bezoeken. Verder kunnen mensen informatie krijgen over bijvoorbeeld testamenten en nalatenschappen. Op het uitvaartfestival kunnen mensen ook direct digitaal informatie krijgen over de kosten van een uitvaart.

Naamswijziging
Ter gelegenheid van de viering is besloten de naam van de organisatie te veranderen. Uitvaartcentrum is namelijk Uitvaartzorg geworden. Beimers: "Een kleine naamswijziging, maar wel een belangrijke wijziging. Met de naamsverandering willen de medewerkers van Varviksingel namelijk nog meer de nadruk leggen op de zorg rondom een uitvaart. Het woord 'centrum' werd veelal als te 'afstandelijk' ervaren, en dekte de lading van de werkzaamheden van de organisatie niet meer. Uitvaartzorg is hetgeen er geboden wordt. De organisatie beschikt over een eigen uitvaartcentrum, heeft drie uitvaartleiders en een verzorgingsteam, een eigen drukkerij en eigen rouwvervoer. Door de overtuiging dienstbaar te willen zijn voor mensen, wordt bij Uitvaartzorg Varviksingel gewerkt zonder winstoogmerk. Eventuele winst wordt iedere jaar gedoneerd aan goede doelen. En of je nu wel of niet verzekerd bent, iedereen is welkom. Beimers: "Wat opvallend is dat veel mensen niet weten dat zij zelf kunnen beslissen, welke uitvaartondernemer de uitvaart komt doen. In praktijk laten mensen dat vaak aan de verzekeraar over. Ik wil echter toch benadrukken: U en uw nabestaanden kiezen de uitvaartverzorger zelf en niet de verzekeraar."

Uitvaartfestival
Mensen die meer willen weten over Uitvaartzorg Varviksingel zijn van harte welkom tijdens het Uitvaartfestival op 15 september van 11.30 tot 15.30 uur. Daarnaast wordt elke eerste dinsdag van de maand een inloopmiddag gehouden. Een afspraak kan uiteraard ook. Meer op de website: www.uitvaartzorgvarviksingel.nl.

Bezoek eens een melkveehouder

HAAKSBERGEN - Op vrijdag 28 september is er bij Melkveehouderij Mts. Bekkedam, Rietmolenweg 23, 7482 NN Haaksbergen van 10.00 uur tot 17.00 uur een open dag. Tijdens deze dag kunt u onder meer de vernieuwde melkveestal bezichtigen.

Veel mensen hebben misschien wel een beetje een beeld van hoe een melkveebedrijf werkt, maar zijn er nog nooit zelf geweest. Dit is dan ook een mooie kans om eens een kijkje te nemen. Zo kunt u de vernieuwbouw van de bestaande ligboxenstal bekijken, de emissiearme roostervloer, de drie moderne melkrobots en meer. Ook schonk het bedrijf veel aandacht aan het verbeteren van het koe-comfort. Duurzaamheid speelt natuurlijk ook een steeds belangrijker rol in de bedrijfsvoering, zo werden de oude daken gesaneerd van asbest en er kwamen maar liefst 1.178 zonnepanelen. Diverse bedrijven tonen hier hun innovaties en diensten. Aannemersbedrijf Niehof B.V., Bosch Beton, Countus Accountants en Adviseurs, CRV- De Nijborg Agri B.V., Dierenartsenpraktijk Haaksbergen, Eternit BV, Fa. M.J. Leusink en Zn. Vee-en varkenshandel, ForFarmers, FrieslandCampina, Gbouwtek, Bouwkundig Tekenbureau, GCM Constructie en Montage b.v. Staalbouw Dak- en Wandbeplating, Greutink Staltechniek B.V., Latrago BV Goor, Lely Center Zelhem, Loonbedrijf te Riet, LTO Noord- Mueller, Oliehandel Hulshof, Proflex Betonproducten- Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek, Subvention BV, Tenten Solar Zonnepanelen BV en Univé Oost.

Het oudste festival van Enschede is springlevend

ENSCHEDE – Minimaal 20 singer/songwriters en bands staan er maandag 15 oktober op de twee podia van Eet- en Bierencafé De Beiaard op de Markt in Enschede tijdens NobosJamSession 2018.

Mede-organisator Cor Timmer heeft niet alleen het bekende countryduo Ben en Carmen Steneker weten te strikken maar ook DJ DNA van The Urban Dance Squad en de befaamde Highway 61: "Daarnaast vanzelfsprekend veel bands uit de regio met als grote verrassing Hans Boom met een 02-bezetting van The Prima Boys". Op de vraag hoe oud het festival is, moet Timmer het antwoord schuldig blijven: "We zijn in de vorige eeuw begonnen op de eerste maandag van de Herfstvakantie, omdat alle muzikanten 's maandags een vrije dag hebben. Die formule hebben we altijd aangehouden. Maar of het nu de 25e of 30e editie is, dan zou ik echt niet weten." Binnenkort hoopt de organisatie het complete programma bekend te kunnen maken. Kaarten zijn nu al verkrijgbaar bij Eet- en bierencafé De Beiaard.

Home Instead helpt ouderen met dementie langer thuis te wonen

ENSCHEDE - De maatschappij is aan het veranderen. Door de vergrijzing zijn er steeds meer senioren, waardoor ook de druk op zowel familie als professionele zorg toeneemt. Dit levert ook grote uitdagingen op voor mantelzorgers die zorgen voor een naaste. Zeker wanneer het gaat om mensen met dementie. Home Instead kan hierbij helpen.

In Nederland lijden ruim 270.000 mensen aan dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de bekendste vorm is. Bij deze hersenaandoening raakt de patiënt langzaam steeds afhankelijker van de zorg van anderen. Gelukkig kunnen de meeste mensen met dementie thuis blijven wonen. Voor hun partners en kinderen is de zorg vaak een zware last, vooral omdat het gedrag van de patiënt verandert. Uit onderzoek van het VUmc blijkt bijvoorbeeld dat veertig procent van mantelzorgers voor mensen met dementie kampen met symptomen van ernstige depressie.

Grote opgave
Als mantelzorger heb je ook het gevoel dat je langzaam je partner, vader of moeder verliest. Veel mantelzorgers voelen zich overbelast. Daardoor kunnen zij hun dementerende partner, vader of moeder niet altijd de aandacht geven die nodig is om onveilige situaties te voorkomen. Desondanks is thuis blijven wonen voor ouderen met dementie vaak de prettigste situatie. Dit is ook wat Marco Elferink, directeur van Home Instead Thuisservice Enschede dagelijks ervaart: "De meest voorkomende vraag die ik krijg is, hoe kunnen we ervoor zorgen dat mijn vader en/of moeder verantwoord thuis kan blijven wonen? Welke mogelijkheden zijn er?". Thuis is bekend en vertrouwd. Bij dementie beginnen de herinneringen te vervagen en dan biedt juist de thuissituatie herkenning en geborgenheid.

Praktische oplossingen
Volgens Marco Elferink bestaan er alledaagse en praktische oplossingen die het mogelijk maken thuis een veilige omgeving te scheppen. Oplossingen voor mantelzorgers om respectvol met moeilijk gedrag om te gaan en mensen met dementie actief te houden door hen te betrekken bij alledaagse activiteiten. Mantelzorgers kunnen hun zware taak bijvoorbeeld verlichten door eenvoudige gedragstechnieken toe te passen en te werken met een levensboek. Daarnaast zorgt de inzet van speciaal in de omgang met dementie opgeleide CAREGivers voor rust vertrouwen. Ook omdat Home Instead altijd werkt met vaste gezichten wordt er een persoonlijke band opgebouwd die helpt bij het terugvinden van dagelijks ritme en plezier. Wat hierin ook helpt is dat de CAREGiver altijd wordt geselecteerd op basis van de interesses, voorkeur en levensverhaal van de oudere. Ook de tijdstippen dat de CAREGiver langskomt, worden bepaald in overleg met de oudere. Alles om zoveel mogelijk aansluiting te vinden bij het gewenste levensritme.

Neem contact op
Mantelzorgers die meer informatie willen, of advies, kunnen contact opnemen met Home Instead Thuisservice Enschede, T:053 30 30 122 of via info.enschede@homeinstead.nl.

Bio-groentepakket: een krat gezond van Twentse grond

TWENTE - Vertwenz in Borne bezorgt biologische groente- en/of fruitpakketten in stedelijk Twente, van Wierden tot Enschede. Zoveel mogelijk uit de Twentse omgeving en van het seizoen. Elke week een vers en gevarieerd pakket met groente en fruit. Zowel voor kleine als grote huishoudens. Zonder fratsen, dus stoppen of even niet zonder een opzegtermijn. Zo smaakvol is Twente.

September is de oogstmaand wat groenten betreft. Van A tot Z, van andijvie tot zoete bataat en alles daar tussenin kan geoogst worden in deze maand. Geen hand maar een boerenland vol met lekkere lokale groenten. De drie Twentse biologische groentetelers de Witte Raaf (Denekamp), Bietenrood (Rossum) en de Viermarken (Enschede) leveren wekelijks hun biologische, verse groenten aan Vertwenz. Daar worden de groentepakketten samengesteld en bij klanten in heel Twente thuisbezorgd. Een krat met groenten direct van de boer die daar een eerlijke prijs voor krijgt, dat is ook nog eens Twentse fairtrade. Wat staat er bij de boeren op het land en gaat de komende maand in de pakketten? Andijvie, bonen, bieten, courgetten, kolen, komkommers, sla, prei, tomaten, uien, wortels, pompoenen. Dit is nog maar een kleine greep uit de te oogsten groenten deze maand.

Smaakvolle groente
De Viermarken in Enschede kweekt op van zaad tot plant en maakt hierbij veel gebruik van zaadvaste (oude) rassen. Ook worden deze rassen daar vermeerderd om de biodiversiteit te bevorderen. Maar bovenal zorgt dit voor zeer smaakvolle groenten, met de smaak van vroeger.

Een krat vol heerlijkheid
De zaadvaste sla wordt komende week geoogst voor de groentepakketten. Een bijzonder krat gezond van Twentse grond en vol van smaak. Het mooie van dit initiatief is dat lokaal, gezond, duurzaamheid, fairtrade en biologisch elkaar hierin vinden. De drie biologisch telers leveren ook aan gerenommeerde restaurants in Twente. Het mooie is dat u niet uit eten hoeft, want een krat Twentse groenteheerlijkheden wordt bij u thuisbezorgd door Vertwenz. Veel gezonde en smakelijke maaltijden!

Voluit lachen, praten en eten met Prothetico!

ENSCHEDE - Iedereen wil graag een mooie glimlach en daarvoor is een goed en gaaf gebit onontbeerlijk. Dat geldt uiteraard ook voor een kunstgebit. Het is dus erg vervelend als daar een probleem mee is, zoals een scheurtje of een loszittende tand. De deskundigen van kunstgebittenspecialist Prothetico begrijpen dat maar al te goed. Dat is dan ook de reden waarom zij bij dit soort problemen een supersnelle service zo belangrijk vinden. Vandaar het motto: 'Klaar terwijl u wacht'.

'Wij begrijpen heel goed dat een klein scheurtje of een missende tand in een kunstgebit erg vervelend is voor mensen die daarmee rondlopen en dat zij dus zo snel mogelijk geholpen willen worden', zegt Carlo Hommel van Prothetico. 'Daarom zorgen wij er voor dat onze wachttijden erg kort zijn. Bij een noodgeval kan een patiënt gewoon langs komen en dan wordt de reparatie direct uitgevoerd. Dat is een van onze serviceaspecten die wij zeer belangrijk vinden.' Service staat bij Prothetico dus hoog in het vaandel. Dat uit zich ook in een andere vorm van dienstverlening, die uniek is: tandtechniek aan huis. 'Die service is ideaal voor mensen die slecht ter been zijn of om wat voor reden dan ook het huis niet uit kunnen', aldus Hommel. Deze service betekent dat mensen nog maar één keer naar de praktijk aan de Marssteden 90 in Enschede hoeven te komen.

Eigen tandarts
'Dat intakegesprek vindt plaats met de tandarts en bij dat eerste gesprek ben ik ook aanwezig. Wij vinden dat belangrijk, want het betekent dat ik beter rekening kan houden met de wensen van de patiënt wanneer ik met een kunstgebit aan het werk ga.' Na het eerste intakegesprek kan de rest van het proces, zoals de modellen- en de pasfase, aan huis worden afgewerkt.

Service aan huis
Een extra voordeel van de tandtechniek-aan-huis-service is, dat de patiënten ook voor reparaties het huis niet meer uit hoeven. Dit is wel zo fijn wanneer je druk of even wat minder mobiel bent. Een loszittend kunstgebit is erg lastig. De kans is groot dat het slinken van het kaakbot hiervan de oorzaak is, want een kunstgebit heeft dan niet genoeg houvast meer. Prothetico biedt hiervoor de oplossing in de vorm van het klikgebit. Hoe werkt zo'n klikgebit? 'Onze gespecialiseerde tandarts brengt implantaten aan; je zou die een soort kunstwortels kunnen noemen. Die zorgen ervoor dat het kunstgebit kan worden vastgeklikt aan de kaak, vandaar de term 'klikgebit'. Het resultaat is nooit meer een loszittend of pijnlijk gebit en dus met een gerust hart voluit lachen, praten en eten. Prothetico is een specialist met alle kennis onder één dak. Prothetico heeft een eigen tandarts-implantoloog en tandtechnici en werkt met de nieuwste technieken en hoogwaardige materialen.