Hart van Enschede - Haaksbergen

5 mei 2017

Hart van Enschede - Haaksbergen 5 mei 2017


Nieuwbouwplan voor Zuiderspoorflat

Ontwerp: LKSVDD architecten uit Enschede

ENSCHEDE - Er komt een nieuwe Zuiderspoorflat aan de Haaksbergerstraat in Enschede.

Woningcorporatie Domijn presenteerde afgelopen week de plannen voor deze nieuwbouw. Het wordt een complex met 45 appartementen en 15 eengezinswoningen, gelegen aan een groen hofje. Plegt-Vos tekende in samenwerking met LKSVDD architecten voor het ontwerp en de realisatie van het nieuwbouwproject. Na de zomer van 2018 start de bouw.

Goed ontvangen
Alle bewoners van de bestaande, verouderde Zuiderspoorflat konden vorige week dinsdag de bouwplannen uitgebreid bekijken tijdens een inloopbijeenkomst. Ook omwonenden waren uitgenodigd. De plannen zijn zeer positief ontvangen volgens Domijn. Bewoners waren vol lof over het ruim opgezette plan met groen en een gezellig hofje.

Nieuw aanzicht
De bouw van de modern ogende nieuwe flat moet ook het aanzicht van de Haaksbergerstraat weer verbeteren. Dit wooncomplex ligt aan de rand van het centrum. Wie nu vanaf de Zuiderval naar de stad rijdt ziet de verouderde, tien verdiepingen hoge flat die niet echt aantrekkelijk is. Het lagere, nieuwe wooncomplex moet dit meer uitstraling geven. Het nieuwe appartementengebouw is een echte blikvanger en verwelkomt bezoekers van de binnenstad.

Terugkeren
Bewoners van de huidige Zuiderspoorflat kunnen sinds juni 2016 met voorrang reageren op een andere huurwoning bij Domijn. Daarnaast biedt de corporatie ze de mogelijkheid om terug te keren naar de nieuwbouw.

Karakteristiek
Het zes verdiepingen tellende appartementengebouw heeft een speelse verspringende voorgevel met een fraaie tijdloze baksteenarchitectuur. Met de 45 ruime appartementen voor de sociale huur richt Domijn zich op een- en tweepersoonshuishoudens. Wonen en koken doen de bewoners aan de voorkant, terwijl ze slapen in de twee slaapkamers die aan de rustige achterkant langs de galerij liggen. Een open en ruime centrale hal geeft bewoners aan de voor- en achterkant toegang tot het gebouw. De 15 eengezinswoningen liggen in een rij van 9 en 6.

Onderscheidingen voor verdienstelijke Enschedeërs

ENSCHEDE - De lintjesregen was weer een mooi feest in Enschede dit jaar. Maar liefst dertien verdienstelijke inwoners ontvingen een Koninklijke Onderscheiding. Burgemeester Onno van Veldhuizen had de eer om de versierselen uit te reiken namens de Koning.

Oud-wethouder Marijke van Hees ontving een onderscheiding tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Onder meer voor diverse bestuurlijke functies binnen de VNG, Eurocities en de Landelijke Vereniging voor Openbaar Onderwijs. Norbert Brockhuis ontving de onderscheiding voor Lid in de Orde van Oranje Nassau voor het vervullen van bestuursfuncties bij Tafeltennisvereniging Twekkelerveld en SVG De Tubanten. Dien Dobbinga is als vrijwilliger actief bij Toneelvereniging Tubantia en geeft als vrijwilliger Nederlandse taalles. Helprich Fockens vervulde verschillende bestuurlijke functies bij de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Enschede en verschillende bestuurlijke functies bij de Vereniging Vrienden van TwentseWelle. Truus Kamphuis-Heerdink was actief bij de Enschedese Zangersbond en het Christelijk Oratorium Koor. Herman ter Horst was actief bij tennisvereniging Intrek en trainerscoördinator bij De Tubanters. Willem Janssen zette zich in bij tennisvereniging Topspinners en Golf & Countryclub 't Sybrook. Trix Niesthoven-Jonkers vervulde functies bij de Protestantse Gemeente Enschede en is oprichter van de stichting Vlasmanifestatie. Rieki Vos-Kistemaker is als vrijwilliger betrokken bij de MS Patiënten Vereniging Twente en Stichting Ariëns Zorgpalet. Hans Louwers zette zich in bij de Enschedese Karnavals Raad. Herman Niesthoven is als bestuurder actief bij de Stichting EigenWijs Twente en het Lammerinkswönner als vrijwilliger. Coen Nijkamp vervult bestuursfuncties binnen de muziekvereniging Unisson en de Protestantse Gemeente Usselo. Geertje Mollenhorst-de Vries ontving de versierselen voor haar inzet voor volleybalvereniging Twente '05 en Stichting Recreatiesport Twente.

Jaargang: 7 • Nr 234 • Wk 18

Green Vibrations terug op Hemelvaartsdag

ENSCHEDE - Het Enschedese festival Green Vibrations keert dit jaar weer terug op haar gebruikelijke tijdstip. Sinds 2002 wordt dit festival gehouden op de campus van de Universiteit Twente.

Wat in 2002 begonnen is als een studentenfeest is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Vorig jaar werd even gebroken met de traditie om dit op Hemelvaartsdag te houden, maar dit jaar kan het gelukkig wel weer. Green Vibrations wordt daarom gehouuden op donderdag 25 mei. In plaats van één hoofdpodium kiest het festival voor vier kleinere, gezellige podia. De podia en bijbehorende area's worden in samenwerking met lokale kunstenaars voorzien van eigenzinnige decoratie. Stijlen die aan bod komen zijn Techno, Rock, Bass, Trap, Reggae, Psy-Trance, Singer songwriters en Drum 'n Bass, Een van de belangrijkste facetten van Green Vibrations is het grote aandeel jonge talentvolle artiesten uit de regio. Waar dit bij andere festivals vaak een bijzaak is vormt dit bij Green Vibrations de hoofdmoot van het programma. Op Green Vibrations speelden eerder artiesten zoals PAUW en Indian Askin: artiesten die inmiddels een Edison op zak hebben.

Beste festival
Green Vibrations kwam als beste uit de festivaltest van de Twentse Courant Tubantia. Belangrijkste troef is uiteraard de sfeer waar de lage bierprijs ongetwijfeld aan meehelpt, zo denkt de organisatie. Dat is niet alleen leuk voor in de kast, maar ook een stuk beter voor het milieu.
Na het festival gaat het feest door in Atak tot in de late uurtjes, waarbij er in elke zaal een andere muziekstijl te vinden is. Tickets voor de afterparty zijn aan de festivalkassa ook los te koop voor mensen die overdag andere plannen hebben. De kaarten zijn inmiddels in de verkoop voor 19 euro via www.greenvibrations.nl

Column

Tilburg

Op de tv beneden lopen Willem-Alexander, Maxima en hun drie dochters door Tilburg. Het is droog daar, maar regen dreigt. Tilburg is het Enschede van het Zuiden; een verlopen industriestad met hoge werkloosheid en grote armoede. De koning en koningin kwamen met de trein naar Tilburg en bij het station zag je de verloedering al:delen van de gebouwen waren afgeplakt met rood-wit-blauwe steigerdoeken om de bouwvalligheid van sommige panden te verdoezelen. Kop in Tubantia van afgelopen woensdag: "Twente behoort tot de zes best presterende regio's van Nederland maar opvallend genoeg profiteert Enschede niet mee."
We weten het niet meer; de economie draait op volle toeren en het aantal werklozen in Enschede stijgt. Banen die er komen worden opgevuld door mensen van buiten de stad en daar lijkt geen oorzaak voor aan te wijzen. In Tilburg doen ze het beter; ze hebben daar nooit grote bezuinigingen in de sociale sector doorgevoerd, waardoor de consumtieve bestedingen op eenzelfde niveau bleven.
Het verhaal is redelijk logisch en heeft te maken met hoe wij tegen de economie aankijken. We zien dat Enschede bij de bestrijding van werkloosheid inzet op technologie. De agenda van Twente is het spoorboekje van de regionale economie. De oude agenda is afgewerkt, volgens sommigen uiterst succesvol, anderen plaatsen daar kanttekeningen bij. Technologisch hoogwaardige bedrijven vragen technisch hoogwaardig personeel. Maar daar zit niet de werkloosheid in Enschede.
In de nieuwe Agenda van Twente is het allemaal techniek wat de klok slaat. Waarom doen we dat? Waarom scheppen wij banen voor hoogopgeleiden, waar sowieso nu al grote vraag naar is? Omdat het sexy is. De presentatie van nieuwe banen in bijvoorbeeld de automatisering of nanotechnologie is veel interessanter, dan in beveiliging, schoonmaak of catering. Maar heren technocraten, het is wel werk.

De Twentse agenda investeert in de techniek en stilzwijgend wordt gehoopt op indirecte banen voor de "ëigen" lager opgeleiden. Hogere banen kosten veel geld, niet voor personeel want daar heb je relatief niet zoveel van nodig, maar op het gebied van automatisering. De nieuwe Twentse agenda kost elke Twent 7,5 Euro, maar er zijn bestuurders die nu al vinden dat het prijskaartje te laag is. Minimaal € 12,50 zeggen de Technocraten 66, die op dit onderwerp de handen regionaal in elkaar hebben geslagen en pleiten voor verhoging van gemeentelijke belastingen voor de agenda.
Als gemeenten, provincie en rijk een nieuwe agenda voor de regio willen, toegespitst op de technologie, dan moeten rijk en provincie een groot deel van de kosten voor haar rekening nemen. De lager opgeleiden, die minimaal profiteren van de agenda van Twente, worden wel gedwongen een deel van de rekening betalen. De tweedeling in de maatschappij wordt groter en meer structureler van aard, dan gedacht. Het zijn niet de armen die profiteren van financiële steun, het zijn de middenklasse en de top die profiteren. De armen moeten de rekening betalen.

Jan Visser

Moederdagmarkt, Braderie en Vlooienmarkt bij Ter Huurne

Foto: Petra Koenderink

BUURSE - Zondag 14 mei wordt bij Ter Huurne Hollandmarkt weer de jaarlijkse Moederdagmarkt, Braderie & Vlooienmarkt gehouden. U bent van harte welkom op deze gezellige markt, van 09.00 tot 17.00 uur.

Op het terrein aan de Alsteedeweg 64, 7481 RZ in Buurse is weer van alles te beleven. Er staan weer tientallen kramen met zowel nieuwe als tweedehands goederen, aangevuld met enkele kramen waar partijen verkocht worden. Kortom, voor ieder wat wils en altijd zeer gezellig.

Info
Voor informatie of het huren van een kraampje kunt u contact opnemen met tel: 06 26 222 593 en/of info@rezimarkten.nl.

Enschede geniet van Koningsdag

ENSCHEDE - Enschedeërs hebben vorige week donderdag weer volop genoten van Koningsdag. Dankzij uitstekend weer was het bijzonder gezellig in de Enschedese binnenstad.

Het weer was beter dan de voorspellingen aanvankelijk deden vermoeden. Weliswaar was het wat fris voor de tijd van het jaar, maar toch viel er over het bezoek van de diverse activiteiten niets te klagen. Van woensdag op donderdag stond de stad in het teken van de Koningsnacht. Op het Van Heekplein werd de Absolutely Kingsnight gehouden, een gratis muziekfestival voor alle leeftijden.

Koningsdag
Op Koningsdag zelf begon de dag met een gezellige markt die door de stad slingerde. HIermee was het op veel plekken drukker dan gebruikelijk; zo schuifelden mensen schouder aan schouder door de Zuiderhagen. Naast de kraampjes met nieuwe spullen stalde ook menig kind een kleedje uit tussen de marktkramen, in de hoop een zakcentje bij te verdienen. Op het Van Heekplein was daarnaast de 'echte' kindermatjesmarkt te vinden die druk bezocht werd. In de avonduren werd het Koningsfestival voortgezet, met onder meer optredens van Mc Marboo, DJ De La Noise en Paul van de Laar.

Wat maak jij?
Ik werk hoofdzakelijk ruimtelijk. Mijn beelden en installaties maak ik van steen, brons en gemengde media. Bij dit laatste gebruik ik verschillende materialen als basis voor de epoxy. Aan mijn schilderijen voeg ik vaak ruimtelijke componenten toe.

Waarom is dit speciaal?
Mijn werk is geïnspireerd op de energie van de natuur. Dat wat uitgebeeld is moet niet letterlijk worden genomen. Kijk maar naar de "Wortels" op de foto, een onderdeel van een grote installatie die begin 2016 in de vide van het Rabotheater in Hengelo heeft gehangen. Ze laten je nadenken over waar en hoe je geworteld bent en over ontworteld zijn.

Waar is het te zien?
Op mijn site: www.hiske4art.nl. Vanaf 12 mei 2017 zijn twee werken te zien bij "KUNST, NATUURLIJK! 2 op de Houtmaat in Hengelo. Vanaf medio mei hangt mijn installatie "Theater" in de plataan tegenover het Rabotheater in Hengelo.

Wie bewonder je?
Ben Akkerman om de manier waarop hij tot abstractie komt. Zijn schilderijen blijven boeiend om naar te kijken.

Wat betekent Enschede voor jou?
?Enschede met zijn musea en theaters is voor mij de plaats waar ik van cultuur geniet en mijn kunstwerken maak.

Deze rubriek wordt verzorgd door Cultuur in Enschede. www.cultuurinenschede.nl

A'j nooit twiefelt
deank iej ook nooit noa

maandag 8 mei 12.00 uur

Samenwerking Syntus en Werkplein succesvol

ENSCHEDE - Vervoersbedrijf Syntus is zeer tevreden met de resultaten die de samenwerking met het Werkplein Twente opgeleverd heeft.

De vervoerder is vaak op zoek naar nieuw personeel, onder meer voor de nieuwe trainverbinding die eind dit jaar van start gaat tussen Zwolle en Enschede. HIervoor begon Syntus al met een campagne om specifieke doelgroepen te werven, onder meer studenten en moeders. Ook via het Werkplein Twente werd gekeken naar gemotiveerde treinbestuurders; met succes.

Werkzoekenden
Afgelopen week zijn twintig werkzoekenden uit de omgeving Enschede en Zwolle aan een opleiding tot treinbestuurder begonnen. De komende maanden leren zij hoe ze veilig en efficiënt een trein moeten besturen. Syntus start op 10 december 2017 als nieuwe vervoerder op de treintrajecten Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen. Voor de exploitatie van deze treinverbinding zocht de vervoerder treinbestuurders. UWV en Syntus sloegen daarom de handen ineen om mensen uit een uitkeringssituatie te begeleiden naar een betaalde baan.

Nieuwe concessie
Adjunct-directeur Emile Broersma van Syntus is blij dat dit zo goed gelukt is. De behoefte van Syntus voor de nieuwe treinconcessie sluit zo goed aan bij de werkzoekenden in de regio. "Als aanbieder in mobiliteit zochten wij voor onze nieuwe treinconcessie Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen mensen die opgeleid konden worden tot treinbestuurder. Een samenwerking met Werkplein Twente en WerkgeversServicepunt Regio Zwolle was voor ons dan ook een logische stap." Er zijn aanvankelijk 5.000 werkzoekenden uitgenodigd, wat uiteindelijk 300 sollicitaties opleverde. Hieruit werden twintig personen geselecteerd.

Opleiding
De opleiding tot treinbestuurder duurt in totaal zo'n vijf maanden. De eerste drie maanden worden theorie en praktijk met elkaar afgewisseld. De theorielessen volgen de aspirant treinbestuurders in het opleidingslokaal van Syntus in Deventer. De praktijklessen worden gegeven door Syntus-mentoren op het traject Zutphen-Goor. De opleiding wordt afgesloten met een examen.

Jubileum voor Fietsbridgedrive Haaksbergen

HAAKSBERGEN - De Bridge Club Haaksbergen organiseert dit jaar op 11 juni de 25-ste editie van de bekende Fietsbridgedrive. Dit is inmiddels een zeer geliefd item op de kalender voor bridgend Haaksbergen en omstreken.

De inschrijving voor de jubileumtocht is nog steeds mogelijk. Deze fietsbridgedrive is een gezelligheids topintegraal wedstrijd over 36 spellen te verspelen in zes verschillende Haaksbergse horecalocaties, zowel in het dorp als in het buitengebied.

Lunch
Het inschrijfgeld bedraagt 48 euro per paar, waarbij inbegrepen een kopje koffie met krentenwegge in het eerste etablissement, een lunch tijdens de middagpauze en na afloop een lekker hapje.\

Aanmelding
Men kan zich telefonisch aanmelden bij Hans Heitkamp (tel.: 053-5740505) of per e-mail op het e-mailadres: j.heitkamp@kpnmail.nl, onder vermelding van de eigen naam en adres, alsmede naam van de bridgepartner en, voor zover van toepassing, de NBB-ledennummers. De aanmeldingen zullen naar verwachting snel binnen stromen, dus geef u op tijd op voor deelname.

Losser eert verdienstelijke inwoners met lintje

LOSSER - In Losser zijn vorige week woensdag acht Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt.

Burgemeester Michael Sijbom mocht namens de Koning weer de versierselen uitreiken aan verdienstelijke inwoners. Het is één van de laatste officiële taken voor de burgemeester die komende week afscheid neemt. De onderscheidingen werden uitgereikt in de protestantse kerk.

Divers
De onvangers zijn dit jaar erg divers, maar wat ze delen is een passie voor de lokale gemeenschap. Politicus en fanatiek vrijwilliger Henk Filipsen nam als eerste de versierselen voor Lid in de Orde van Oranje Nassau in ontvangst. Jos Senger ontving ook deze onderscheiding; een ware duizendpoot die actief is van trouwambtenaar tot koorlid, van journalist in De Lutte tot VVV-voorzitter. Ton Boermans ontving de onderscheiding voor onder meer zorg aan terminale patiënten.

Kartrekker
Ans Booijink-Zwijnenberg is onder meer drijvende kracht achter de werkgroep mariakapellen en landkruizen. Ferdi de Boer is naast triatleet vooral ook vrijwilliger. Onder meer sterk betrokken bij het lot van vluchtelingen en actief voor gezinshereniging en ondersteuning. Gerard Zuithof zet zich in voor onder meer reumapatiënten en schreef tien jaar lang voor het bewonersmagazine van de Sint Maartens Stede.

Sportfanaat
Henk van Tubbergh was als sportfanaat betrokken bij FC Twente's project Scoren in de Wijk, maar ook als voorzitter van de jeu de boulesvereniging. Ton Kremer was ruim veertig jaar betrokken bij het lokaal onderwijzen voor stichting Leergeld.

Promotie voor meidenvoetbal

ENSCHEDE - Steeds meer meisjes en vrouwen ontdekken het voetbal als sport. Omdat Enschede één van de speelsteden is voor het komende EK vrouwenvoetbal wordt ook hier aandacht geschonken aan deze trend.

Afgelopen woensdag organiseerde Sportaal, samen met de KNVB en de voetbalclubs uit Enschede een Meidenvoetbalfestival in Enschede. Op de velden van Victoria'28 aan de Geessinkweg kwamen de meiden van 8 tot en met 12 jaar bij elkaar om gezellig te voetballen. Wethouder sport, Jurgen van Houdt, verzorgde de opening en ambassadrice van het WEURO in Enschede, FC Twente speelster Maud Roetgering trapte ook een balletje mee.

Boeddhistische Lama bezoekt Landgoed
Algoed

ENSCHEDE - Op dinsdagavond 9 mei aanstaande zal de bekende vrouwelijke boeddhistische Lama een teaching geven.

Lama Lena zal dit jaar lesgeven over het archetype Chenrezig, de bodhisattva van compassie, op het mooie en gezellige Landgoed Algoed in Twekkelo. Deze beoefening is een makkelijke manier om iedere mogelijke vorm van negatief karma die we hebben verzameld te verschonen, volgens de Boeddhistische leer. De bijeenkomst is op dinsdag 9 mei vanaf 19.30, deuren zijn open vanaf 19.00 uur. U bent welkom aan de Burgemeester Stroinkstraat 411 in Enschede. De toegang is gratis, maar er is wel een richtlijn: doneer voor wat u ongeveer in een uur verdient; zo is de toegang in principe voor iedereen gelijk. Laat u even weten dat u komt? Bel met Pepijn Hinten tel: 06-30863974 of pepijntsopema@gmail.com

Verbouwing gemeentehuis Losser

LOSSER - De verbouwing van het Losserse gemeentehuis is begonnen. Vorige week maandag begonnen de eerste werkzaamheden om het gemeentelijk onderkomen straks tot een echt gemeenschapshuis te maken.

Als gevolg van de werkzaamheden wordt er intern een hele stoelendans gehouden. Zo zijn de publieksbalies tijdelijk verplaatst naar de achterkant van het gemeentehuis, met de ingang aan de Kerkstraat. Verder blijven de geldende openingstijden voor de publieksbalies ongewijzigd, om zo de overlast voor inwoners zoveel mogelijk te beperken. De openingstijden zijn te vinden op www.losser.nl

Meer functies
De gemeente wil straks een groot aantal functies onderbrengen in één pand. Dit is mogelijk doordat ook de gemeentelijke organisatie zelf steeds kleiner is geworden. De vrije ruimte in het pand kan dan ook goed gebruikt worden voor maatschappelijke organisaties.

Maker Festival Twente

ENSCHEDE - De Regio Twente staat bekend om zijn groeiende high-tech industrie en innovativiteit. Maar er is ook een heel actieve groep Twentenaren die zélf doet aan creatief fabriceren. Voor hen is er de Maker Festival Twente, op 20 en 21 mei in Enschede.

De organisatie hoopt weer een groot aantal uitvinders, creatieve denkers, wetenschappers en kunstenaars aan te trekken om deel te nemen. Er is veel creativiteit, die juist leuk is om met elkaar te delen en wederzijdse inspiratie op te doen. Het Maker Festival Twente wordt twee dagen lang gehouden in en om museum Twentsewelle en het is gratis toegankelijk

Tech toegankelijk
Er is wereldwijd een groeiende beweging van 'makers' in de brede zin. Zij omarmen nieuwe technologie en communicatie om boeiende dingen te maken. Bepaalde technologieën zijn steeds toegankelijker; zo kan men met een 3D printer zelf een product ontwerpen en realiseren. Een goedkope Raspberry Pi microcomputer (35 euro) stelt je in staat om alles te doen van je huis automatiseren tot het tracken van vluchten boven je woning. Of gewoon als spelcomputer of mediaspeler. Mogelijkheden waar je vroeger honderden euro's aan apparatuur voor nodig zou hebben, maar nu zelf te maken.

Maker Fairs
Het Maker Festival Twente is ook geïnspireerd door de vele Maker Fairs die wereldwijd gehouden worden; ontmoetingsplekken voor deze creatieve fabrikanten. Twente heeft alles in zich om de maakindustrie en de innovatie die hier wordt gerealiseerd in de schijnwerpers te zetten. Kijk ook op: www.makerfestivaltwente.nl

Cursus 'mindful' opvoeden in Losser

LOSSER - Opvoeding is niet altijd makkelijk. Nou ja... is eigenlijk nooit makkelijk. Maar je kunt wel er aan werken om dit beter te laten verlopen. Wie een steuntje in de rug kan gebruiken kan deelnemen aan de nieuwe cursus mindful opvoeden van stichting Fundament in Losser

Mindful opvoeden omvat onder meer het herkennen van gewoontes. Want veel dingen doen we eigenlijk zonder er zelf erg in te hebben. Als een soort van autopiloot, maar wel met het risico op een crash: onrust in het gezin. Het opvoeden van kinderen is prachtig, maar kan ook behoorlijk stressvol zijn. Soms wil je gewoon wat meer rust in je gezin en heb je de wens dat drukke momenten soepel verlopen. Een Mindful Parenting training leert je hoe je met de stress in de opvoeding kunt omgaan.

Gewoontes
Tijdens de cursus leer je gewoontes in het opvoeden herkennen, begrijpen en verminderen. Er worden geen opvoedingsadviezen gegeven maar je krijgt oefeningen om op een andere manier met (opvoed)stress om te gaan. Je leert als ouder ook goed voor jezelf te zorgen en meer rust en acceptatie in de opvoeding te brengen. Deze Mindful Parenting training is bedoeld voor ouders van kinderen van 0-19 jaar die soms stress ervaren in de opvoeding. De cursus wordt gegeven in De Muchte aan de Vlasakker 2, 7582 AS te Losser op: Woensdagmorgen van 09.30-11.30 uur. Data: 24 en 31 mei, 7, 14, 21, 28 juni, 5 en 12 juli 2017. Er kunnen maximaal 12 mensen deelnemen, deelname is gratis. Je kunt je opgeven bij: www.loes.nl / agenda / gemeente Losser / Cursus Mindful Opvoeden.

Christiaan Mensinga toert door Twente voor goed doel

HAAKSBERGEN/ENSCHEDE - Christiaan Mensinga uit Voorthuizen maakt van 12 tot 23 mei een grote tocht door Nederland, waarbij hij finisht in Enschede. Mensinga zal de route afleggen in een rolstoel, om zo geld op te halen voor een goed doel.

Hij maakte al zestien eerdere tochten door Nederland om vanuit Stichting De Brug geld in te zamelen voor de hulpverlening aan gezinnen, weduwen en wezen in Kosovo. Het industrieel gebied van Gjakova is ruim 20 jaar geleden getroffen in de oorlog van voormalig Joegoslavië. Hierdoor heerst er in dat gebied een hoge werkeloosheid. Stichting de Brug biedt al zeventien jaar wat extra hulp in dit gebied, zoals het financieren van de schoolkosten en de stookkosten, het leveren van medicijnen voor ouderen en het verzorgen van meel voor het broodbakken.

Trouwe kracht
Als een van de grootste initiatiefnemers helpt Christiaan Mensinga daar een handje bij. "Christiaan heeft zich door de jaren heen bewezen als stabiele en trouwe kracht door heel veel Kosovaren een hart onder de riem te steken. Hij kent heel veel armen, weduwen en wezen persoonlijk en heeft al tienduizenden euro's opgehaald met zijn sponsorritten. Hij maakt het hierdoor mogelijk dat mensen in kansarme posities toch wat kunnen maken van hun leven", heeft de hulporganisatie meermalig laten weten.

Veel tochten
Christiaan Mensinga heeft al 16 sponsorritten in Nederland en 16 'rolltrips' naar Kosovo met zijn rolstoel achter de rug. Zijn zeventiende sponsorrit start op 12 mei om 10:00 uur op het Plein in Den Haag. Vanaf Den Haag rijdt Christiaan in negen etappes langs enkele plaatsen op de Midden-Nederlandse route. Op dinsdag 23 mei komt Christiaan in Haaksbergen aan na het afleggen van ±45km vanaf Vorden. Daarna rolt hij ±45km door naar zijn eindbestemming in Enschede. Daar zal Christiaan woensdag 24 mei op het NS-station finishen. In totaal legt hij ongeveer driehonderd kilometers af.

Volgen
Tijdens zijn rit kunt u hem volgen via Facebook op www.facebook.com/christiaan.mensinga?Wilt u hem met een aanmoedigingsdonatie steunen? Dat kan op het volgende IBAN-nummer: ?NL58 ABNA 0561 6395 07 t.n.v. C.A. Mensinga met de omschrijving 'Donatie Kosovo'.

Column

Rolstoel

Deze maand hoopt hij 69 jaar te worden, de heer Fransen (gefingeerd). Al 25 jaar zit hij in een rolstoel. Gevallen van een stoepje. In september 2015 deelt een monteur van Welzorg hem mede, dat de elektrische rolstoel die hij gebruikt niet meer gerepareerd kan worden. De rolstoel is afgeschreven. Bij de gemeente is niemand op de hoogte. In december ontstaat er discussie over wel of niet repareren. Een nieuwe leverancier komt met een andere rolstoel . Deze blijkt niet echt adequaat te zijn. Stoepranden en hellingen zijn moeilijk te nemen, zodat meneer Fransen op moet passen om niet te vallen. De fysiotherapeut geeft aan dat meneer Fransen meer rugklachten heeft gekregen door de nieuwe stoel, als gevolg van het trillen. De gemeente geeft aan, dat er geen medische onderbouwing aanwezig is voor het geven van een andere elektrische rolstoel. Er komt geen brief van de gemeente waarin een besluit staat en meneer Fransen kan daarom geen bezwaar aantekenen. Meneer Fransen dient een klacht in bij de Klachtencommissaris en ik stuur een mail naar wethouder Van Houdt, met een dringend verzoek om naar de casus te kijken en een brief te sturen met een besluit erin. Weken later komt de brief met het besluit. Geen nieuwe rolstoel en meneer Fransen gaat in bezwaar. Na maanden wachten, oordeelt de bezwarencommissie, dat een ergotherapeut onderzoek moet doen. Inmiddels is het 13 februari 2017 als de gemeente de adviesopdracht verstuurt naar de ergotherapeut. Een jaar en vijf maanden later. De ergotherapeut krijgt van de gemeente een aantal vragen mee. Vragen als: Waar wil de cliënt de rolstoel voor gebruiken? Binnen of buiten? Hellingen? Wat voor hellingen betreft dit? Zijn de hellingen te omzeilen? Drempels? Zijn de drempels te omzeilen? Kunnen de problemen worden voorkomen om de rolstoel anders te gebruiken? Graag de rijvaardigheid van de cliënt beoordelen? Kunnen de rugklachten van meneer voortkomen uit zijn rijgedrag? Ik zal niet alle ( onzin )vragen opnoemen, maar het komt op mij over alsof maar 1 ding telt: Wat kan de gemeente doen, zodat meneer Fransen geen nieuwe rolstoel hoeft te krijgen. De ergotherapeut is er snel uit: Op basis van het uitgevoerde onderzoek, adviseert zij de gemeente een nieuwe passende elektrische rolstoel die beschikt over voorwiel- of midwielaandrijving. Meneer Fransen wordt dus in het gelijk gesteld, maar wacht nog steeds op een reactie van de gemeente. Wat een gevecht. We hebben de mondvol over het meedoen in de maatschappij, maar het mag niets kosten. Bijna twee jaar heeft het gedoe van meneer Fransen geduurd. De kosten van de bezwarencommissie en het extra onderzoek van de ergotherapeut bedragen meer dan een nieuwe rolstoel… Je zult maar afhankelijk zijn van een rolstoel, dag in dag uit. Dat de gemeente haar werk doet is wel het minste wat je mag verwachten! Inmiddels heb ik weer een mail naar de wethouder gestuurd….

Ook zoiets meegemaakt? Mail naar m.visser-voorn@enschede.nl of bel 0620538929

Kijkdagen in De Grolsch Veste

ENSCHEDE - Van 3 tot en met 5 mei organiseert FC Twente weer enkele 'kijkdagen' in De Grolsch Veste.

Gedurende deze dagen kunnen geïnteresseerde supporters een geschikte plek uitzoeken in De Grolsch Veste voor komend seizoen, door de plek zelf te 'testen'. Woensdag, donderdag en vrijdag zijn de tribunes voor dit doeleinde toegankelijk. Supporters die hiervan gebruik willen maken kunnen zich melden in de Fanstore van De Grolsch Veste, geopend van 11.00 uur – 17.00 uur. Weet jij al waar je wil zitten? Schrijf je dan nu in op fctwente.nl/seizoenkaart
Zondag 14 mei speelt FC Twente de laatste wedstrijd van het seizoen thuis tegen FC Groningen, aanvang 14.30 uur. Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf €17,50 en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en in de Fanstore. Per (S)CC kunnen vier kaarten worden gekocht.

Kaarten voor routenetwerken Twente

TWENTE - De Regio Twente is steeds aantrekkelijker voor recreatie en toerisme. Dit is onder meer te danken aan de populariteit en kwaliteit van de Twentse routenetwerken.

Zo'n 15 jaar geleden begon de Regio Twente met het actief exploiteren van de diverse routes in Twente. En dit is sterk gegroeid de afgelopen jaren. Inmiddels heeft Twente maar liefst 10.000 kilometer aan bewegwijzerde rotes voor fietsers, wandelaars, ruiters en mountainbikers.

Wat ooit begon met een aantal fietspaden, is nu uitgegroeid tot een grootschalig dynamisch traject. Aan de routes in Twente werken, naast een vaste groep van drie medewerkers, ook honderden vrijwilligers, aan (vooral) realisatie en onderhoud van de routenetwerken. Een proces dat eigenlijk nooit klaar is. Ook nu worden de routes onderhouden voor het komende zomerseizoen.

Innovatie
Op dit moment zijn er ongeveer 400 lopende projecten zoals ontwikkeling, onderhoud, innovatie, reconstructie en advisering. De Kwaliteitsimpuls Routenetwerken (KIR) is een bundeling van vele van deze projecten. KIR betreft het plan voor de versterking van de beleving en de promotie van de routenetwerken in Overijssel, hoofdzakelijk gericht op wandelen en fietsen, creëren van digitale belevenis en het opzetten van meer dan 100 Toeristische Informatiepunten (TIP).

Kaarten
Nu is een belangrijke stap gezet: de routes worden nu ook actief uitgegeven door middel van fysieke kaarten. Het ontbreken van routekaarten is voor veel fietsers toch een gemis. Er waren al vergaande plannen om kaarten uit te geven, die helaas in de ijskast gingen na het faillissement van het Twents Bureau voor Toerisme. Inmiddels was het met vereende krachten mogelijk om de fysieke kaarten uit te geven. Deze zijn nu via onder meer VVV's te krijgen.

Ideale kaart
Om tot de ideale routekaart te komen zijn meerdere bestaande binnen- en buitenlandse routekaarten geanalyseerd. Uit deze analyse bleek dat de routekaarten van Twente aan vernieuwing toe waren. "Tijdens het complete vernieuwingsproces van de routekaarten van Twente hebben wij opnieuw gekeken naar het formaat, de vouwwijze, de vormgeving, de fotografie en de papiersoort" aldus Bibi Engelbertink, marketing- communicatieadviseur bij diezit.

Roeien met de vrienden die je hebt

ENSCHEDE - De Enschedese roeivereniging Thyro organiseert op zaterdag 13 mei 2017 het Vriendentoernooi.

In totaal tien vriendenteams, bedrijfteams en familieteams gaan de onderlinge strijd aan met elkaar op het Twentekanaal over een parcours van 500 meter. Er zullen voorrondes, herkansingen, halve finales en finales worden geroeid, zodat ieder team in ieder geval 2 keer kan varen. De teams bestaan uit onervaren roeiers met een ervaren roeier als stuur. Het uitgangspunt van dit evenement is natuurlijk een hoop lol en de eeuwige roem.

Roeitrainingen
Voorafgaand aan de wedstrijd hebben de teams onder leiding van ervaren roeiers twee trainingen gevolgd. De lessen werden gegeven in meermansboten (C-4X+) waarmee uiteindelijk ook de wedstrijd wordt geroeid.

Kennismaking
Iedereen is van harte welkom om tijdens het Vriendentoernooi de teams aan te moedigen en kennis te maken met de roeisport. Je kunt als toeschouwer de wedstrijd volgen, of een proefles in de skiff (eenmansboot). Voor de kinderen is er een springkussen en zijn er spelletjes aanwezig.?

Roeivereniging Thyro
Thyro is een vereniging waar je kunt wedstrijdroeien, fraaie dagtochten kunt maken in binnen- en buitenland of recreatief kunt roeien op het Twentekanaal. Daarnaast kun je ruimschoots genieten van het verenigingsleven. De roeivereniging heeft een regionale functie, de leden komen niet alleen uit Enschede, maar ook uit de omliggende gemeenten en Duitsland. Thyro heeft een eigen botenhuis aan het Twentekanaal (Ir. E.L.C. Schiff. sr. Straat 300 te Enschede). Kijk op www.thyro.nl Als je interesse hebt om te leren roeien is de basis roeicursus een goede optie. Je kunt in deze cursus die zes weken duurt o.l.v. enthousiaste instructeurs alle beginselen van het roeien leren in eenpersoons- of meermansboten. De cursus is geschikt voor iedereen en start op zaterdag 20 mei 2017. De lessen worden gegeven op dinsdagavond en zaterdagochtend. De cursus kost 100 euro. Wil je meer informatie over deze cursus, bezoek dan de informatiebijeenkomst op zondag 14 mei om 11.00 uur. Aanmelden: loithyro@gmail.com

Warm-weer tips voor de hond

ENSCHEDE - Het is weer langer licht, het weer wordt warmer en we gaan 's avonds weer lekker buiten wandelen met de hond, dat is toch gewoon heerlijk genieten? Maar: er zijn ook enkele risico's voor de hond met het warmere weer.

Helaas merken we ook dat de teken zich massaal laten zien. De bermen langs de wegen worden niet meer gemaaid. Dat betekent dat het gras lekker mag groeien, een perfecte schuilplaats voor de teek. En er zijn ook mythes; zo vallen teken niet uit bomen zoals veel mensen denken. Ze zitten vaak niet hoger dan 1 meter boven de grond in gras en struiken, waardoor ze makkelijk meeliften met de hond. Daarom is het verstandig om uw hond goed te beschermen met een pipet tegen teken! Zo zal de teek die op uw hond komt zijn pootjes voelen branden en er gelijk weer af willen. De kans op een tekenbeet is dan klein. Controleer na iedere wandeling de hond en uzelf op teken. Zij houden van warme plekken op het lichaam, zoals de lies, knieholte, oksels en achter de oren. Bij kinderen zoeken teken graag de haargrens in de nek op. Teken zijn te verwijderen met een tekentang; ga nooit met alcohol op de teek. De tangen zijn er ook voor aan de sleutelbos.

Informatie
Jumper Enschede aan de Lage Bothofstraat 165 heet u en uw huisdier van harte welkom in de winkel voor meer informatie. Wilt u op de hoogte blijven van alle acties en laatste informatie over Jumper Enschede? Like dan de Facebookpagina van Jumper Enschede of schrijf u in voor de nieuwsbrief via www.jumperenschede.nl/nieuwsbrief

Opening
Jumper Enschede heeft ook nieuwe openingstijden
Maandag t/m zaterdag 08.00 – 20.00 uur
Zondag: 12.00 – 17.00 uur

Theater De Kappen viert feest

HAAKSBERGEN - Theater De Kappen is jarig. Op 11 mei viert het theater namelijk het 10-jarig bestaan.

2017-2018 is dan ook een jubileumseizoen waarvoor de kaartverkoop inmiddels is gestart. De aftrap voor dit bijzondere jaar wordt gegeven op donderdag 11 mei met 'Oons verjoardagsfeest'.

Verrassingen
Vanaf 19.15 uur staat de koffie/thee en het gebak klaar en om 20.00 uur begint het programma in de theaterzaal met leuke verrassingen en een vooruitblik naar het nieuwe seizoen. Zo zijn onder andere cabaretière Kirsten van Teijn en singer-songwriter Niels Geusebroek van de partij!

Trakteren
Wie jarig is trakteert, dus deze avond is er een speciale jubileum-actie! De entree is gratis, maar reserveer wel even een plekje via de website (www.dekappen.nl) of bij de theaterkassa (053-5730200). Het theater verwacht weer een groot aantal bezoekers voor dit gezellige feest.

Veel voorstellingen
De komende tijd worden ook nog veel andere leuke voorstellingen gehouden. Zo staat ook theater De Kappen in juni in het teken van de Week van de Amateurkunst. Op woensdag 14 juni is de Hoaksebargse Avond met optredens van onder andere het Noll'n koor, toneelvereniging Ait Vedan, de Buurser Revue en de Haaksbergse Revue Allô Jannaô verzorgen een avond vol zang, dans en humor in Theater De Kappen. Aanvang is om 20.00 uur en kaarten hiervoor kosten 5 euro.

Bijeenkomst van ouderenbonden

ENSCHEDE - De ouderenbonden die samenwerken in het Platform Overleg Ouderen Bonden organiseren een themabijeenkomst over de rol van de wijkteams.

Op donderdag 8 juni wordt deze gehouden van 14.00 tot 16.00 uur in Prismare aan de Roomweg 167D in Enschede. Hierbij komt ook de rol van de wijkteams aan bod. Ieder wijkteam bestaat uit rond de 15 wijkcoaches en Wmo consulenten, die u op vele gebieden informatie kunnen geven. Zij houden iedere dag spreekuur van 09.00 tot 10.00, maar u kunt ook telefonisch een afspraak met ze maken.

Steun
De teams kunnen helpen met veel vragen en aspecten waar ouderen mee zitten. Zoals het opbouwen van contacten met leeftijdsgenoten, het krijgen van zorg voor henzelf of naasten, ondersteuning in het huishouden of vraagstukken op het gebied van mobiliteit. De ouderenbonden hebben enkele wijkcoaches en consulenten uitgenodigd om informatie te geven over alle mogelijkheden, die zij bieden en antwoord te geven op de vragen. Alle Enschedese senioren zijn van harte welkom op deze gratis bijeenkomst.

Beachsoccer en -handbal in Haaksbergen

HAAKSBERGEN - De Stormvogels en voetbalclub VV Haaksbergen organiseren ook dit jaar weer het Stormvogels Goes Carribean Beach Toernooi.

Dit jaar is de tiende editie van het toernooi wat op zaterdag 8 juli begint met het beachsoccer. Zondag 9 juli is dan het beachhandbal toernooi. Veel teams zijn er al vanaf het eerste uur bij en wij hopen dat deze ook dit jaar weer van de partij zijn. Het beachsoccer wordt op zaterdag 8 juli 2017 vanaf ongeveer 15.30 uur gespeeld. Rond 20.00 uur wordt een gezellige Beachparty met muziek van PartyPower gehouden. De finales zullen rond 21.00 uur worden gespeeld. Het is een super gezellige aangelegenheid en voor iedereen toegankelijk. Een aanrader voor vrienden-, buurt- , familieteams en anderen. Dit alles zal wederom plaatsvinden op de sportvelden van Stormvogels aan de Kolenbranderweg 15 te Haaksbergen. De asfaltvelden worden dan omgetoverd tot een waar "Playa Haaksbergen". Opgave per e-mail voor 24 juni via: stormvogelsbeach@hotmail.com. Voor het beachsoccer geldt: minimaal 4 en maximaal 6 spelers per team / inschrijfgeld is 15 euro.

Afscheid Michael Sijbom

LOSSER - De Losserse burgemeester Michael Sijbom heeft deze week zijn laatste week als burgemeester. Komende dinsdag 9 mei zal Sijbom afscheid nemen van de gemeente met een receptie in openluchttheater Brilmansdennen. Maar voor het zover is, maakte Sijbom deze week een heuse afscheidstournee.

Sijbom stopt nu net voor het verstrijken van zijn eerste ambtstermijn van zes jaar. Hoewel de burgemeester aanvankelijk nog aankondigde dat hij een tweede termijn wilde, besloot hij uiteindelijk toch om niet verder te gaan, onder meer vanwege een nieuwe baan bij de NAM. In de afgelopen zes jaar wist Sijbom echter wel een belangrijk stukje 'gezicht' te geven aan Losser. Zo stond hij bekend als de 'Twitter-burgemeester', die zowel binnen als buiten de gemeentegrenzen Losser goed wist te promoten.

Fietsen
Zo maakte Sijbom maandag nog fietstochten met toeristen. Een traditie die hij enkele jaren geleden begon. Dit viel samen met de onthulling van het infobord bij de Berninkboom op de es in de buurtschap Mekkelhorst. De eik is ontstaan uit een stobbe die opgeruimd moest worden om plaats te maken voor een weg. Meester Bernink (natuurbeschermer en directeur van Natura Docet in Denekamp) kocht in 1918 één van de mooiste eikenstobben aan.
Met de tochten haakte hij ook in op de succesvolle campagne van de bekende salade-maker, waar een nepburgemeester in figureert. Sijbom laat de toeristen graag het échte Losser zien. Komende zondag wordt de allerlaatste fietstocht met de burgemeester verreden - hoewel zijn opvolger hier wellicht een vervolg van kan maken...

Taart
Dinsdag stond het taarten bakken met ouderen en personeel van verzorgingstehuis Tiekerhook in Overdinkel op het programma. Verder werden ook de inwoners van de andere verzorgings- en verpleeghuizen deze week getrakteert op taart en ander gebak.

Waterijs
Maandag en dinsdag sluit de burgemeester de afscheidstournee af met het uitdelen van waterijsjes op alle 13 basisscholen binnen de gemeente. De burgemeester heeft hiervoor een historisch brandweerbusje gevonden om dienst te doen als geïmproviseerde ijscokar. De burgemeester kocht hiervoor maar liefst 2.000 ijsjes in.

Hemelvaart-nachtwandeling van Lonneker naar Losser

LOSSER - Wat vier jaar geleden begon als een ludieke actie is inmiddels een vaste traditie geworden: de nachtwandeling en aansluitende ochtendmis in Losser tijdens Hemelvaart.

Diaken Bert Huitink van de parochie Maria Vlucht trok vier jaar geleden de wandelschoenen aan om in de nacht van Hemelvaartsdag van Tubbergen naar Losser te lopen. Waarom hij liep? Een moment van rust en bezinning en tijd om na te denken over de toekomst. En al snel ging het verhaal van de nachtwandelingen rond, met jaar op jaar meer lopers.

Van Lonneker naar Losser
In de vroege uren van 25 mei wordt de volgende wandeling gehouden. Om 01.30 uur wordt gestart bij de St Jacobus de Meerdere kerk in Losser. Van daar uit lopen ze naar de Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans in Glanerbrug. via Glane en Overdinkel loopt de groep naar het openluchttheater Brilmansdennen in Losser.

Warme ontvangst
Tijdens de wandeling worden de lopers in de verschillende kerken warm ontvangen door vrijwilligers met koffie, soep en broodjes. Tijdens de rust wordt er in de kerken een verhaal of gedicht voorgedragen. Onderweg zullen er ongetwijfeld mooie, inspirerende of ontroerende gesprekken gevoerd worden. Lekker wandelen, verzonken in eigen gedachten kan natuurlijk ook.
De groep komt om 07.00 uur aan in het Openluchttheater waar dan voor de vijftiende keer een vroege viering gehouden zal worden.

Bus
Voor degene die geen vervoer heeft naar Lonneker vertrekt er een bus om 01.00 uur vanaf de Maria Geboorte Kerk naar Lonneker. Opgave hiervoor is noodzakelijk en de kosten hiervan zijn 2 euro. Deze bijdrage kunt u bij de bus betalen. Iedereen wordt verzocht een veiligheidshesje aan te trekken. Als u geen hesje heeft kunt u er een van de parochie gebruiken. We hopen dat er veel mensen mee wandelen!
Opgave per mail kan via secretariaat@mariavlucht.nl of elferink.p@planet.nl. Telefonisch opgeven kan ook via Paul Elferink op 06-51251359.

Duurzaam (t)huis Twente zoekt wooncoaches

TWENTE - Het Duurzaam (t)huis Twente is een succes. Het project werd opgezet om huiseigenaren te adviseren over het duurzamer maken van de eigen woning. Hiervoor worden dan wooncoaches ingezet die bij de mensen thuis langs gaan.

Op dit moment staan er ongeveer 35 vrijwillige wooncoaches voor hun noabers klaar met onafhankelijk advies. Vanwege de groei van de stichting en de toenemende vraag van huiseigenaren is DTT op zoek naar nieuwe wooncoaches. De stichting zoekt enthousiaste vrijwilligers die wooncoach willen worden, die met mensen uit de omgeving in gesprek willen gaan en hen persoonlijk op weg helpen.

Opleiding
DTT zorgt voor een professionele opleiding tot wooncoach. De wooncoach krijgt goede ondersteuning, werkt in een regionaal team en heeft de mogelijkheid om deel te nemen aan leuke en informatieve bijeenkomsten en uitjes. Als wooncoach maakt u deel uit van een actieve organisatie met een coo¨rdinator die voor alle wooncoaches beschikbaar is. Gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen zijn als partner bij de stichting aangesloten. Als u in Twente woont, twee tot drie dagdelen per week beschikbaar bent, affiniteit met duurzaamheid hebt, sociaal vaardig bent en graag een maatschappelijke bijdrage wilt leveren, dan zijn ze op zoek naar u. Een technische achtergrond is niet nodig. Geïnteresseerden kunnen zich tot 20 mei aanmelden via info@duurzaamthuistwente.nl, of via 06 11 28 89 10.

Controle van zwemwater

TWENTE - Het zomerseizoen komt er weer aan, waardoor er snel ook weer buiten gezwommen kan worden. Maar hoe weet je of het water veilig is of niet? De Waterschappen helpen je hier graag bij.

Tijdens de officiële zwemperiode die nu begonnen is controleren de Waterschappen en Rijkswaterstaat actief de kwaliteit van zwemwaterlocaties. En dat zijn er aardig wat in Nederland; ongeveer 800 zwemplekjes. In de zomermaanden worden regelmatig monsters genomen en onderzocht, onder meer op de aanwezigheid van blauwalg. Deze bacterie is gevaarlijk voor dieren en hinderlijk voor mensen. Dit zorgt onder meer voor jeuk en een branderig gevoel in de ogen.

Warm weer
De kwaliteit van zwemwater kan in een warme periode snel veranderen. De kans op bijvoorbeeld botulisme neemt toe en dat kan zwemmers, maar ook honden, gezondheidsklachten opleveren. Moderne technologie helpt zwemmers om zichzelf goed te informeren. Zo is er voor Android en IOS smartphones de Zwemwater-app. Deze gratis applicatie geeft aan of een zwemplek al dan niet veilig is. In de Zwemwater-app kunnen zwemliefhebbers informatie opvragen over 800 zwemlocaties in Nederland. Door de app te raadplegen kunnen mensen naast het zwemadvies onder meer zien hoeveel parkeerplekken de locatie heeft of er horeca aanwezig is en hoe de locatie het beste is te bereiken.

Rommelmarkt in Rigtersbleek

ENSCHEDE - Korfbalvereniging Rigtersbleek, G.J van Heekstraat 35, organiseert op zaterdag 13 mei weer haar traditionele Rommelmarkt en Kledingbeurs.

Een rommelmarkt met vele kramen in een grote variatie aan artikelen: van huishoudelijk materiaal tot elektronica en van speelgoed tot schoenen. Daarnaast een kledingbeurs van gedragen maar nog goede kleding. De verkoop start om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 12.00 uur.

Bevrijdingsbingo

ENSCHEDE - De Zuiderspeeltuin aan de Kuipersdijk 83 in Enschede organiseert op vrijdag 5 mei een bevrijdingsbingo.

Ze spelen tien rondes waarbij de hoofdprijs een tas met boodschappen is. Kaarten kosten 2 euro, 3 voor 5 euro. De zaal is open om 19.00 uur, de bingo begint om 20.00 uur.

Twente voert actie bij manifestatie 1 mei

AMSTERDAM - Maandag was het weer 1 mei; de internationale Dag van de Arbeid. Ook een groep Twentenaren kwam in actie in Amsterdam.

De groep vertrok maandagochtend vanuit Enschede en Hengelo naar Amsterdam, waar een grote manifestatie gehouden werd door de FNV. De Twentse groep bestond onder meer uit leden van de lokale FNV, maar ook de NCPN afdeling Twente. Met de manifestatie werd aandacht gevraagd voor een passende beloning, meer baanzekerheid, tegen verhoging van de pensioenleeftijd en de positie van uitkeringsgerechtigden in Nederland.

Groene Visite zoekt vrijwilligers

Foto: Tabitha Sijnja

TWENTE - We kennen het allemaal: je ruikt een geur die je spontaan mee terug neemt naar een andere tijd en een andere plaats. De menselijke geest is een bijzonder iets; herinneringen die soms al decennia achter je liggen spontaan boven drijven wanneer je een specifieke geur ruikt. Dit is ook de basis voor het project Groene Visite, wat nu op zoek is naar vrijwilligers in Twente.

Het project Groene Visite is een provinciaal netwerk van vrijwilligers in Overijssel die op zoek gaan bij dementerende mensen in verzorgings- of verpleegtehuizen. De naam ontlenen zij aan de koffer die ze meebrengen. Deze is namelijk gevuld met 'natuur' uit de omgeving van de dementerende. Door te voelen, te ruiken en te bekijken moeten weer vele herinneringen naar boven komen, zo is de insteek. Bij het zien van mooie natuurfoto's, het voelen van een kastanje bolster, het ruiken van gedroogd gras of het proeven van rijpe bramen worden zintuigen geprikkeld. Met het ruiken, zien, proeven, horen en voelen van natuur komen herinneringen naar boven die aanleiding zijn voor een gesprek. De natuur wordt ingezet als krachtig middel om herinneringen op te halen, gesprekken te stimuleren en het sociaal isolement te doorbreken.

Regio
De Groene Visite is al actief in vijf Overijsselse regio's en zal binnenkort ook van start gaan in de hoek Hof van Twente/Zuidoost-Twente en Deventer en omgeving. De Groene Visite is op zoek naar vrijwilligers in de omgeving van Enschede, Haaksbergen, Hengelo en Hof van Twente of Deventer.

Vaardigheden
Er wordt gezocht naar mensen met affiniteit met (dementerende) ouderen en hun belevingswereld. Deze zijn geïnteresseerd in de natuur en vinden het leuk om zich hierin te verdiepen. De nieuwe vrijwilligers krijgen dan ook een basistraining natuur, zorg en gesprekstechnieken en omgaan met dementie. De inzetbaarheid is zelf in te delen, variërend van 1 tot 4 keer per maand.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rienke Vedders - Dekker, Zorgbelang Overijssel 074-2500155, r.vedders@belangenorganisatiesoverijssel.nl of met Anne-Floor Zuurbier, Natuur en Milieu Overijssel, 0384250960

Anjeractie zoekt collectanten

50.000 euro voor Buurtbonnen

TWENTE - Op 15 mei gaat de jaarlijkse Anjeractie van het Prins Bernhard Cultuurfonds van start. Duizenden vrijwilligers collecteren voor cultuur en natuur in de buurt.

De helft van de opbrengst van de Anjeractie is voor de clubkas van de collecterende verenigingen. Het overige geld is bestemd voor projecten op gebied van cultuur en natuur binnen de provincie. Naast de deur-aan-deur collecte kan men ook online cultuur in de buurt steunen. Op een speciaal online platform kunt u doneren aan uw favoriete club of provincie. Kijk op www.anjeractie.nl

Anjeractie
Het Prins Bernhard Cultuurfonds zamelt sinds 1946 jaarlijks actief geld in met de Anjeractie. Tijdens deze week gaan zo'n 25.000 collectanten op pad om geld op te halen voor hun vereniging én voor het Cultuurfonds. Mede dankzij de opbrengsten van de Anjeractie kan het Cultuurfonds jaarlijks ruim 3.500 projecten ondersteunen. Daarbij zijn ook vele regionale en lokale initiatieven. Zo ondersteunt het Cultuurfonds onder andere de aanschaf van kleding en instrumenten voor de muziekverenigingen, kostuums en decors voor plaatselijke cabaret- en theatergezelschappen, restauratie van monumenten of het opzetten van educatieprojecten. Elke gedoneerde euro is bestemd voor cultuur en natuur in uw regio.

Steun voor cultuur
Het Prins Bernhard Cultuurfonds is bevlogen pleitbezorger van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen worden bijzondere initiatieven en talent gestimuleerd. Als inspirator van hedendaags mecenaat geeft het Prins Bernhard Cultuurfonds particulieren, stichtingen en bedrijven onafhankelijk en deskundig advies over filantropie. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft twaalf provinciale afdelingen.

Batavierenrace weer gezellig succes

ENSCHEDE - Afgelopen weekend werd de 45-ste editie van de Batavierenrace weer gehouden. Vrijdag en zaterdag werd de bekende studentenrace weer gehouden.

Waar Universiteitsteam Amsterdam met 'maar' drie minuten voorsprong eindigde voor de nummer twee, bereikte team 'Succes is een keuze' in het Algemeen Klassement aan het einde van de rit een voorsprong van ruim 30 minuten. Het Amsterdamse Universiteitsteam ging er met de winst vandoor in de Topicus Universiteitscompetitie.

Algemeen Klassement
Binnen het Algemeen Klassement wist team 'Succes is een keuze' een ruime winst te pakken. Zij deden dit in een tijd van 11:27:05, en wonnen hiermee de eerste prijs. Team Eindhoven volgde met een tijd van 11:56:03. Team Studiosi Mobilae 1 wist de top 3 binnen te dringen met een tijd van 12:14:03.

Topicus Universiteitscompetitie
Tijdens de 45 e Batavierenrace liep het Universiteitsteam Amsterdam in een prachtige tijd van 10:23:40 van Nijmegen naar Enschede. Een tweede plaats werd veroverd door het RU/HAN Universiteitsteam, dat in 10:26:32 de route van de Batavierenrace wist af te leggen. Niet ver daarachter zat het RUG Hanze ACLO Athleteshop Team met een tijd van 10:28:38.

SUSA-Sprint.
De finish op de UTrack, voorheen Sintelbaan, is altijd een groot spektakel. De estafetteploegen halen de gekste attributen tevoorschijn om tijdens de laatste etappe op te vallen. Het was een spannende strijd waarbij de ploegen tijdens de SUSA-Sprint nog even hun beste beentje voor hebben gezet om een snelle tijd neer te zetten. Deze laatse 70 meter was dit jaar volledig groen gekleurd en vernoemd naar hoofsponsor SUSA studenten uitzendbureau.

Arbeidsmarkt gezonder

TWENTE - Het herstel van de Twentse arbeidsmarkt zet nog steeds door, zo blijkt uit de nieuwste regionale cijfers voor de arbeidsmarkt van de Regio Twente.

De Twentse arbeidsmarktmonitor van april 2017 laat zien dat de werkloosheid verder daalt. De Twentse werkloosheid is in het eerste kwartaal 6,4 procent. Twente telt daarmee zo'n 20.500 personen in de werkloze beroepsbevolking. Dit is 0,1% minder dan in het laatste kwartaal van 2016. In 2016 was het gemiddelde werkloosheidspercentage 6,9 procent in Twente en 6,0 procent in Nederland ten opzichte van respectievelijk 7,2 procent en 6,9 procent in 2015. Het aantal Twentse werklozen is in 2016 met 2.000 gedaald. Twente telde in 2016 gemiddeld 21.000 werklozen. Het Twentse werkloosheidspercentage daalt minder snel dan het Nederlandse percentage. Dit komt vooral omdat de beroepsbevolking sterker daalt in verhouding tot de lichte afname van het aantal werklozen.
"Het is heel positief om te zien dat de werkloze beroepsbevolking in Twente afneemt en dat het aantal banen toeneemt", zo benadrukt Patrick Welman, Wethouder Economie en Werk van de gemeente Enschede. "Het is echter ook belangrijk dat mensen zonder werk, perspectief op aansluitend werk houden. Voorkomen moet worden dat onze beroepsbevolking door gebrek aan passend werk en inactiviteit daalt". De Twentse gemeenten proberen daarom een goede aansluiting tussen arbeidsmarkt en aanbod te realiseren, onder meer door in te zetten op (bij)scholing

Bernink-boom voorzien van info-bord

BEUNINGEN - Een bijzondere eik in Beuningen is nu ook een ware toeristische attractie geworden.

Maandag onthulde burgemeester Michael Sijbom van Losser samen met wethouder Ilse Duursma van Dinkelland een informatiebord bij een kenmerkende eik op de es in de buurtschap Mekkelhorst in de gemeente Losser. De eik is ontstaan uit een stobbe die opgeruimd moest worden om plaats te maken voor een weg. Meester Bernink (natuurbeschermer en directeur van Natura Docet in Denekamp) kocht in 1918 één van de mooiste eikenstobben aan. De eikenstobbe werd vervolgens niet meer gesnoeid en groeide uit tot een volwaardige boom. De boom was een blijvend geschenk voor de gemeente Losser, op voorwaarde dat deze niet verwijderd zou worden.

Nationale Molendag

TWENTE - De voorbereidingen voor de Nationale Molendag zijn weer begonnen. Ook dit jaar zullen weer veel Overijsselse molens hun deuren openen op zaterdag 13 en zondag 14 mei.

Dit jaar is de 45-ste editie. Dit weekend vormt de uitgelezen kans om een molen in de buurt van binnen te bekijken. Ruim 900 molens door het hele land zullen draaien en/of malen en het merendeel zet de deuren voor je open. In Overijssel gaan 38 molens open. Kom binnen en ervaar van dichtbij het stoere karakter van de molen en de molenaar. Kijk op www.molens.nl welke molens bij jou in de buurt open zijn.

Activiteiten
Vele Overijsselse moleneigenaren, molenaars en vrijwilligers organiseren extra activiteiten om het bezoek dubbel zo leuk te maken. Denk daarbij aan pannenkoeken en brood bakken, speurtochten, fiets- en wandelroutes, molen- en streekmarkten en vele activiteiten voor kinderen.

Uitdaging
De molenstand in Overijssel staat wel onder druk de afgelopen decennia, onder meer door een gebrek aan molenaars, vrijwilligers en stijgende kosten voor onderhoud.

Molendag
Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Daarnaast wordt de dag mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. Het volledige programma voor Nationale Molendag vind je op molens.nl