Hart van Enschede-Haaksbergen

8 september 2017

Hart van Enschede-Haaksbergen 8 september 2017


Buurtbemiddeling Enschede voorkomt slaande ruzies

ENSCHEDE - Nederlanders wonen relatief dicht op elkaar. Veel mensen wonen op dezelfde vierkante kilometer, waardoor het gedrag van de ene buurtbewoner al snel irritatie oproept bij andere buurtbewoners. En kleine irritaties worden al snel slaande ruzies. Buurtbemiddeling Enschede probeert dan te voorkomen dat dit verder escaleert. En, met goed succes.

Buurtbemiddelaars werden de afgelopen jaren steeds meer ingezet. Er blijkt echt een landelijk groeiende vraag te zijn naar deze onafhankelijke bemiddelaars. Naast Enschede hebben namelijk nog 252 andere gemeenten de beschikking over bemiddelaars. De groei in Enschede was eveneens snel. Aanvankelijk waren de bemiddelaars alleen actief in het stadsdeel oost, tegenwoordig ook in het centrum en noord. Ook zijn inmiddels de woningcorporaties Ons Huis, Domijn en De Woonplaats aangesloten. Met ingang van 2018 is buurtbemiddeling beschikbaar in heel Enschede, een wens die door de gemeenteraad vastgelegd is in een formeel besluit. Want: buurtbemiddeling werkt. Dit blijkt uit het feit dat de buurtbemiddeling in Enschede beschikt over uitgebreide certificering en veel op weet te lossen.

In gesprek
Buurtbemiddelaars gaan in gesprek met beide partijen over de ervaren overlast en proberen dan vervolgens tot een oplossing te komen die voor iedereen acceptabel is. Dit voorkomt dan dat zaken escaleren en er bijvoorbeeld politie aan te pas komt, of mensen noodgedwongen moeten verhuizen. Dit werkt goed; ruim 70 procent van de aangemelde conflicten werd goed opgelost. Dit zijn conflicten die anders uit hadden kunnen lopen op slaande ruzies. Soms zijn conflicten ronduit gevaarlijk; zo bleek deze week in Friesland waar een man zijn buren te lijf wilde gaan met een kettingzaag. Het voorkomen van escalatie is belangrijk.

Overlast
Bij deze meldingen is ook een duidelijk patroon zichtbaar. De top drie meest voorkomende klachten zijn geluidsoverlast, ergernissen rondom het huis en intimidatie. Wel worden conflicten steeds complexer, waardoor bemiddelaars steeds vaker bij gezinnen komen waar meerdere problemen zijn. In zo'n geval worden ook andere organisaties ingeschakeld om tot een oplossing te komen.

Big Brother zijn wij zelf in Twente

Foto: Dick Huve

ENSCHEDE - Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelf een actieve rol te spelen in het beveiligen van hun bezittingen. Zo groeit het aantal camera's in onder meer Enschede in rap tempo. Niet alleen bij overheden, maar ook menig particulier heeft tegenwoordig camera's om de woning en omgeving in de gaten te houden. Maar: er zijn wel regels...

De politie Twente begon twee jaar geleden met het actief registreren van bewakingscamera's bij bedrijven en particulieren. Op vrijwillige basis, want het hoeft niet. Zo is er inmiddels een database opgebouwd van 4.000 camera's waar mogelijk beelden opgevraagd kunnen worden; een verdubbeling ten opzichte van 2015. Dit heeft al in diverse zaken voor oplossingen gezorgd.

Praktijk
Als schrijver van dit artikel heb ik een praktijkvoorbeeld van enkele jaren terug: een automobilist slingert door de straat en schampt enkele voertuigen. Na het bellen van de politie was het kenteken eenvoudig te achterhalen op onze HD-beveiligingscamera. Dankzij de beelden kon de bestuurder achterhaald worden en werd de schade vergoed. Met een bos bloemen als dank van de buren. De politie maakt dankbaar gebruik van deze mogelijkheid om beelden op te vragen, omdat dit nét een aanvullend stuk bewijs kan zijn in een zaak.

De regels
Camera's zijn steeds betaalbaarder, beter en kunnen afschrikwekkend werken op criminelen. Maar: er zijn wel enkele regels aan verbonden. Want een camera zomaar ergens op richten is een goede manier om een burenruzie te krijgen, omdat iedereen zijn privacy waardeert. Zo is het volgens de Autoriteit Bescherming Persoonsgegevens toegestaan om camera's in en om de woning te plaatsen en deze te richten op uw eigen eigendommen. Het richten op de openbare weg moet zo min mogelijk gebeuren, omdat in zo'n geval de Wet Bescherming Persoonsgegevens om de hoek komt kijken. Het is dus niet toegestaan om een camera te richten op de tuin van de buren of een raam aan de overkant van de straat. Daarnaast is het verstandig om aan te geven dat u filmt, zoals met de plaatsing van een bordje bij de deur.

Kun jij 40 dagen zonder?

Voorlichting op Proef-Eet

Einde hondenbelasting in zicht in Haaksbergen?

HAAKSBERGEN - De hondenbelasting; altijd een veelbesproken punt in de lokale politiek én bij de hondenbezitters. Ieder jaar gaan er in veel gemeenten rond de begrotingscyclus signalen op om deze belasting af te schaffen. De nieuwste oproep hiervoor komt uit de koker van De Actieve Partij Haaksbergen.

In een uitgebreid schrijven pleit DAP voor het snel afschaffen van deze belasting. Deze is in feite niet meer dan een leuke melkkoe voor de gemeente en een doorn in het oog van de burgers. Zo zou Haaksbergen dit met name gebruiken om de begroting rond te krijgen, in plaats van te investeren in voorzieningen voor honden. Dit is nu eenmaal hoe belastingen op lokaal niveau werken, maar toch voelt het als onredelijk volgens DAP.

De cijfers
Hondenbezitters in Haaksbergen betalen 66 euro belasting voor de eerste hond, 94 euro voor de tweede en daarna 155 euro voor iedere verdere hond. Hier krijgen zij dan ook diensten voor terug, zo benadrukt de gemeente in een flyer voor hondenbezitters. Er zijn enkele tientallen uitlaatplekken in Haaksbergen en de gemeente schat dat jaarlijks zo'n 230.000 kilo uitwerpselen op straat komt waardoor het aanpakken van overlast een hoge prioriteit heeft en kosten met zich mee brengt. De gemeente ontvangt jaarlijks zo'n 140.000 euro aan hondenbelasting volgens de begroting. Een relatief klein aandeel in de totale gemeentelijke opbrengsten van 12 miljoen euro.

Afschaffen
De Actieve Partij noemt de belasting iets uit de middeleeuwen en zou deze dan ook graag zien verdwijnen. "Tevens kost het de gemeente tijd, energie en geld om handhavers in te zetten om te controleren of mensen wel het juiste aantal honden hebben opgegeven. Al met al genoeg argumenten om zo snel mogelijk de hondenbelasting af te schaffen." Tevens hekelt de partij de willekeur van gemeente tot gemeente. Gemeenten hanteren vaak eigen tarieven en niet iedere gemeente heft hondenbelasting. In Twente heffen alle gemeenten dit wel, hoewel ook elders de roep klinkt voor afschaffen. DAP vindt het van groot belang dat de lasten zo laag mogelijk worden gehouden voor de burger. Bij de behandeling van de kadernota ging dan ook al de roep op om dit af te schaffen.

Folktrio CUA bij Folkclub Twente

BOEKELO - Het folkduo CUA zal op vrijdag 15 september optreden in De Buren in Enschede.

CUA, bestaande uit John Davidson, Shane Booth en Ros O'Meara, heeft een breed geluid dat voortgebracht wordt door gitaren, viool, bouzouki, percussie en driestemmige vocalen. Ze combineert die om een folk/wereldmuziekstijl te creëren die ze Atlantiaans noemt. De groep heeft gestaag een naam en aanhang opgebouwd door hun enthousiaste, hartstochtelijke en originele optredens in Duitsland, Nederland, Groot-Brittannië en Frankrijk, evenals het folk- en theatercircuit in Ierland De muziek wordt vergeleken met de ingewikkelde melodieën van Planxty gecombineerd met de prachtige harmonieën van Crosby, Stills and Nash. Het optreden is vrijdag 15 september om 20.30 uur. De entree kost 13 euro. U bent welkom bij eetcafé en zalencentrum De Buren aan de Beckumerstraat 2 in Boekelo.

Theatervoorstelling Edward Scharenhand

ENSCHEDE - Op 1 oktober 2017 gaat de nieuwe voorstelling Edward Scharenhand (8+) van Theater Sonnevanck in Enschede in première.

Edward Scharenhand, geschreven en geregisseerd door Marije Gubbels, is een zoetzure komedie over goed en kwaad en de dunne grens daartussen. De voorstelling is losjes gebaseerd op de sprookjesachtige film Edward Scissorhands van Tim Burton. Edward Scharenhand speelt van 26 september t/m 12 november 2017 in theaters in heel Nederland.

Muzikale Komedie
Iedereen in het stadje Gul is extreem goed. Magdalena (ooit te vondeling gelegd) woont daar bij Tante Maria, die wijd en zijd bekend staat als de meest actieve vrijwilligster van het plaatselijke buurthuis. Ook voor Magdalena is geen moeite te veel. Vooral mishandelde en verwaarloosde dieren en planten vangt ze liefdevol op en neemt ze mee naar huis. Op een dag staat er iemand op hun stoep die helemaal alleen is. Hij zegt dat hij Edward heet en is vriendelijk en beleefd. Alleen is hij niet helemaal 'af'. Aan beide armen heeft hij – in plaats van gewone handen – een stel lange en vlijmscherpe messen...

Meer informatie over Edward Scharenhand op www.sonnevanck.nl/
voorstelling/
edward-scharenhand

Drank en drugs horen niet in het verkeer

ENSCHEDE - Drank en drugs horen niet in het verkeer. Dit was de boodschap die bezoekers van de Proef Eet in Enschede afgelopen weekend kregen.

Een campagneteam van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost Nederland bezocht zondag het culinaire evenement in de Enschedese binnenstad. Dit is onderdeel van de Overijsselse campagne 'Rijden Zonder Invloed' die momenteel door de provincie trekt. De campagne moet automobilisten bewust maken van de gevaren van drank en drugs in het verkeer. Ondanks forse boetes zijn er namelijk nog steeds mensen die zich hier schuldig aan maken. De gevaren worden helaas vaak onderschat.

Boven de limiet
Zo denken veel mensen dat zij na een avond stevig drinken en uitslapen de volgende ochtend weer gewoon deel kunnen nemen aan het verkeer. U kunt dan echter ook zeker nog boven de limiet zitten, met alle gevolgen van dien. Ook het gebruik van drugs of medicijnen in het verkeer heeft een duidelijk nadelig effect op de rijvaardigheid. Bezoekers van Proef Eet konden op vrijwillige basis een alcoholtest doen. Mensen die boven de limiet zaten konden ook gebruik maken van alternatief vervoer, geregeld door ROV. Bezoekers die niet beschonken waren kregen een presentje.

International Tattoo Show Twente

ENSCHEDE - Steeds meer mensen kiezen er voor om een tatoeage te nemen. Het is tegenwoordig steeds meer geaccepteerd om je lichaam zo permanent te versieren. Er zijn dan ook veel liefhebbers van deze kunstvorm te vinden in onze regio. Speciaal voor hen wordt op 16 en 17 september de eerste editie van de International Tattoo Show Twente gehouden.

Ruim 60 van de beste tattoo-artiesten uit binnen- en buitenland zijn volgende week te gast in EXPO Twente in Enschede. Zij vertegenwoordigen een groot aantal stijlen en disciplines. Van traditionele tatoeages tot de 'new school' cartoon-stijl. Maar ook realistische werken, dot work en meer zijn vertegenwoordigd. En iedereen is welkom op dit mooie evenement. Bezoekers kunnen zich natuurlijk laten tatoeëren, of simpelweg de kunst van het tatoeëren bewonderen. Daarnaast zal de show bestaan uit diverse bezienswaardigheden zoals een oldtimer car show, diverse optredens van muzikale artiesten, een keur aan uiteenlopende standhouders, lekker eten en veel gezelligheid. Tattoo Show Twente is ook kindvriendelijk.

Internationale Conventie
Er zijn bodypaint demonstraties en bezoekers kunnen desgewenst worden voorzien van de mooiste lichaamsschilderingen. Terug naar de artiesten: Het is een internationale conventie omdat ze niet alleen standhouders hebben uit Nederland, maar ook uit Duitsland, België, Engeland en zelfs Nepal. Iedere conventiedag is er op het podium een wedstrijd waarbij uit diverse categorieën de beste/mooiste tattoo door een jury gekozen wordt.

Tatoeages
Het percentage van Nederlanders met een tattoo stijgt. Van de Nederlanders tussen de 18 en 50 jaar heeft 24 procent minstens één tatoeage. In de leeftijdsgroep tussen 18 en 29 jaar is zelfs 31 procent getatoeëerd. Dit blijkt uit onderzoek. Dit komt deels omdat tatoeages meer worden geaccepteerd in de maatschappij en niet meer worden gezien als een taboe. Toch is er wel een verschil tussen hoger en lager opgeleiden. Lageropgeleiden dragen meer tattoo's met zich mee dan hoogopgeleiden. Dit komt omdat veel hogeropgeleiden het niet vinden passen bij hun sociale status. Toch stijgt het percentage meer en worden tattoo's meer geaccepteerd. Kijk voor het volledige programma, de deelnemerslijst en verdere informatie op: www.tattooshowtwente.nl

Losser wil historisch laantje behouden

LOSSER - Lossernaren willen graag het mooie, historische laantje behouden. Afgelopen weekend werden handtekeningen ingezameld door de actiegroep voor het behouden van de kenmerkende kastanjebomen in het centrum.

De bomen in het centrum vormen onder meer een mooi historisch laantje waar je heerlijk kunt wandelen. Maar de gemeente werkt momenteel aan een nieuw plan voor het centrum, waardoor de bomen waarschijnlijk moeten wijken. Dit is tegen het zere been van veel Lossernaren.

Handtekeningenactie
Tijdens het Bruegheliaans Festijn afgelopen weekend werden ruim 1.500 handtekeningen opgehaald volgens Eddy Oude Voshaar en Annet Boin. In zes uur tijd werden deze ingezameld. Hiermee heeft in korte tijd ruim tien procent van de Losserse bevolking de petitie getekend.

Onbegrip
De mensen stonden volgens de initiatiefnemers in de rij om hun handtekening te kunnen zetten. Er heerste veel onbegrip en woede onder de bevolking doordat het college van Losser voornemens is om de bijna 100 jaar oude reuzen van kastanjebomen te kappen om het centrum een make-over te kunnen geven. Ook waren er mensen die zelfs plantekeningen hadden gemaakt, waar de bomen een prominente plek in kregen. De petitie zal worden overhandigd aan het college van Losser.

Centrumplan
De gemeente werkt voor het centrum aan een toekomstbestendig centrumplan. Dit kwam tot stand dankzij de inspraak van veel inwoners. Zo moet het centrum straks nog aantrekkelijker worden voor bezoekers te voet. Aanvankelijk zouden hiervoor ook meer parkeerplaatsen geschrapt worden, maar dit is ingeperkt.

Verbetering doorstroming Dinkel

LOSSER - Deze week is het Waterschap Vechtstromen begonnen met het verbeteren van de doorstroming van de Dinkel. Dit gebeurt om de overstromingen en de wateroverlast bij hoog water te verminderen. Dit willen ze gaan realiseren door aan te slag te gaan bij twaalf bruggen.


Het Waterschap gaat aan de slag bij twaalf bruggen over de Dinkel. Ze gaan de zandhopen en aangroei bij deze bruggen weghalen om zo de wateroverlast te verminderen. Nu hebben onder meer Lossernaren nog wel eens (bijna) natte voeten. De werkzaamheden worden uitgevoerd bij tien bruggen tussen de Duitse Grens en het verdeelwerk. Daarnaast worden de watergangen bij de Kampbrug en ook bij de Beuningerbrug aangepakt. Aannemer Werktuig & Bouwdienst uit Denekamp voert de werkzaamheden uit.

Overstroming
De Dinkel treedt een paar keer per jaar uit de oevers, dit is overigens vrij normaal volgens het Waterschap. De laatste paar jaren zijn deze overstromingen toch aanzienlijk meer geworden en houden zich ook langer aan. Daarom worden nu de zandhopen en aangroei verwijderd, wat moet zorgen voor meer doorstroming en minder wateroverlast. Dit jaar heeft het Waterschap Vechtstromen ook andere maatregelen genomen om het wateroverlast van de Dinkel tegen te gaan. Zo is eerder dit jaar de instelling van het verdeelwerk bij het omleidingskanaal aangepast. De stuw gaat nu bij een lager waterpeil in werking dan voorheen en zo wordt er meer water afgevoerd.

Maatregelen toekomst
Het opschonen van de Dinkel en de nieuwe instellingen van het verdeelwerk zijn voor nu korte termijn maatregelen. Het Waterschap Vechtstromen kijkt ook naar mogelijkheden voor de lange termijn. Dit willen ze doen door bijvoorbeeld extra ruimte te creëren voor het water, het optimaliseren van de Kramerswatergang en de inzet van de Zandwinplas Oelemars als waterberging.

Vliegveld

In de Tweede Wereldoorlog werd het vliegveld Twenthe door de Duitsers omgebouwd tot een militair vliegveld. Twenthe (met een h, foutje van de notaris in de oprichtingsakte) werd het vooruitgeschoven steunpunt van de Duitsers tegen de geallieerde bommenwerpers, op weg naar vernietiging van de Duitse steden. Twenthe werd bovendien een van de vliegvelden waar vandaan de vliegende Duitse bommen werden gelanceerd naar Groot-Brittannië. Gelukkig was de Engelse methode effectiever. De Engelsen onderschepten de V1's en V2's met hun Spitfires en andere jagers en schoten ze uit de lucht of gaven ze een tik met een vleugel, waardoor ze uit koers raakten. De Duitse vliegende bommen waren sowieso niet zo trefzeker en hadden nog weleens te weinig brandstof om Londen, of een andere stad, te bereiken. Stelt u zich dat eens voor. Je hoort zo'n vliegende bom aankomen en na wat gesputter houdt het ding ermee op, duikt naar beneden en alles wat je kunt doen is wachten op de inslag.

Voor de oorlog werd het vliegveld gebruikt door de Twentse textielbaronnen. Een van de gebruikers was prins Bernhard, die zo nu en dan enkele gezellige uurtjes in de regio doorbracht. Na de oorlog bleef het vliegveld militair, met later medegebruik voor de burgerluchtvaart. Op Twenthe hebben Meteors gestaan, het eerste straalvliegtuig van de Nederlandse luchtmacht, Starfighters (gigantische lawaaischoppers met naverbranders, een soort tweede versnelling bij de start) en de laatste toestellen, de F16's.

De militairen zijn weg, een geweldige aderlating voor de Twentse economie en de politiek rollebolt nog steeds over elkaar heen over de vraag: Wat te doen met 450 hectare vrijgekomen grond? Waarvan vele delen trouwens al zijn ingedeeld, bijvoorbeeld voor natuurontwikkeling, bedrijvenpark of evenementen. Als de politiek afwacht, grijpen particulieren hun kans. Meneer Van Eck heeft 50 hectare gekocht voor evenementen en vermaakindustrie. Wat kun je doen in zo'n gebied? De doelgroep van Van Eck is niet de Vereniging van Nederlandse ornithologen of de zustervereniging, de Vereniging van Nederlandse amfibieën. Het gaat bij hem meestal om snel, motorisch en soms vliegend materiaal, waarbij de Duitse Autobahn zijn racecircuit is. Maar weet u wat ook kan op het vliegveld? Trouwen. Op de foto het pas getrouwde echtpaar Koopman-Visser op de 3000 meter lange start- en landingsbaan van vliegveld Twenthe. Het was een onvergetelijke dag.

Jan Visser

Blootsvoets wandelen in de vrije natuur

HAAKSBERGEN - Veel mensen genieten intens van een mooie wandeling in de natuur. Maar eigenlijk iedereen doet dit met schoenen aan. Een beetje jammer. Want wil je de natuur écht ervaren, trek je schoenen dan eens uit en wroet met je tenen in de echte aarde.

Om mensen dit eens te laten ervaren organiseert trainer Ellen van de Lande van het Regionaal Wandelsportcentrum Haaksbergen een blootsvoets wandeling in de natuur. Dit doet zij op de tweede Nationale Voetendag, zondag 17 september. Dit is een leuke manier om het blootsvoets wandelen eens onder begeleiding te ervaren.

Handen
Je voeten zijn ronduit bijzonder. Ze kunnen namelijk hetzelfde als je handen. Er zit veel gevoel en beweging in dit ingenieus opgebouwde lichaamsdeel. Maar: het is wel iets wat je moet trainen om hier sterker in te worden. Naarmate je vaker blootsvoets loopt, ga je minder ongemakken ervaren. Wandel blootsvoets in de natuur, voel je voeten herleven en ervaar een algehele ontspanning in je lichaam, hoofd en een stroom van nieuwe energie. De start van deze wandeling is op de parkeerplaats van 't Molenbelt aan de Stendermolenweg 9 in Haaksbergen. Aanvang is om 11.00 uur en het einde is rond 12.30 uur. U gaat wandelen in een kleine groep en in een rustig tempo. Zo kunt u in anderhalf uur tijd het bijzondere van uw voeten ervaren. Deelname kost 5 euro, 2,50 euro voor kinderen tot 10 jaar. Opgave is verplicht via Ellen van de Lande, 053ellen@gmail.com" 053ellen@gmail.com. Ovv Blote voetenwandeling 2017. Na aanmelding ontvang je een bevestiging en overige informatie.

Column

Training

In de Telegraaf van 4 augustus jl. staat een artikel over een training voor ambtenaren van de gemeente Den Haag, dienst sociale zaken en werkgelegenheid. De training is bedoeld "het goede doen voor de burger" bij de ambtenaren te bevorderen. Inleven in de situatie van degen waar je mee praat. De mens centraal stellen wordt er gezegd. Dat klinkt mooi, maar is weinig concreet. Nadenken over wat de cliënt nog meer zou kunnen gebruiken of nog meer voor in aanmerking komt. "Zorgen dat iemand niet verdwaalt in wet- en regelgeving.", schrijft wethouder Baldewsingh aan de raad. Jarenlang klagen publieksmedewerkers van de dienst over de starre toepassing van de regeltjes, terwijl enige soepelheid een hoop problemen kan voorkomen. Vorig jaar hebben de eerste trainingen plaatsgevonden, dit en volgend jaar volgt de rest. De resultaten zijn duidelijk zichtbaar; het aantal aanvragen is toegenomen, terwijl het aantal klachten over de dienst aanzienlijk is afgenomen. De directe aanleiding voor deze scholing komt van de Gemeentelijke Ombudsman, waar een groot aantal klachten over de dienst werd ingediend.
Dit zijn precies de problemen, waar Enschede ook mee kampt. Ambtenaren bij de dienst Inkomen en werkgelegenheid, die in plaats van de burger te helpen, hindernissen opwerpen, waardoor een beslissing moet worden uitgesteld. Stukken die zoek raken , dossiers die verdwijnen, burgers die geen informatie over bepaalde onderwerpen krijgen, tenzij zij erom vragen. Zaken die voor de rechter worden gebracht. Geen beschikking afgeven, waardoor geen rechtszaak aangespannen kan worden. Bij verlies van een rechtszaak altijd in beroep gaan; misschien is de tegenpartij het procederen spuugzat en haakt af. Procederen kost tijd, geld en energie. Een particulier houdt dat niet vol, de gemeente wel, die nemen gewoon een nieuwe jurist of een ander kantoor.
Ook de rol van de Haagse Ombudsman is opmerkelijk. Hij waarschuwt tegen te veel regeltjes, terwijl afwijkingen nagenoeg onmogelijk zijn, hoewel soms wel wenselijk.
Zie hier een lerende organisatie. Signalen worden opgepikt en doorgesluisd en de organisatie pikt ze op. Het belangrijkste in dit verhaal is, dat er een cultuuromslag moet hebben plaatsgevonden, want het gedrag van de Haagse ambtenaar kan pas veranderen als de hersens er klaar voor zijn. Overbodig te zeggen dat het niet anders kan dan dat onder het nieuwe college eenzelfde operatie in de gemeentelijke burelen in Enschede moet plaatsvinden. De dienst Werkgelegenheid en Inkomen zal eenzelfde slag moeten maken, als de Haagse collega's. Eén van de zaken waar absoluut iets aan gedaan moet worden is de informatieverstrekking. Die wordt bewust minimaal uitgevoerd, omdat dat geld scheelt. Elke week uitstel of te laat inleveren van formulieren levert geld op. Het college heeft het dan over de "zelfredzaamheid" van de burger, dat is een andere woord voor "je redt je er maar mee". Hier ligt een schone taak voor de nieuwe wethouder Sociale zaken, na de verkiezingen.

Jan Visser

Najaarsmarkt in Haaksbergen

HAAKSBERGEN - Zondag 17 september wordt in Haaksbergen een gezellige najaarsmarkt gehouden.

Van 11.00 tot 17.00 uur wordt een Najaarsmarkt (braderie, vlooien - en kofferbakmarkt) gehouden op de Markt en Molenstraat in Haaksbergen. Een prachtige locatie, met de markt rondom de kerk en voor de terrassen van de plaatselijke horeca. Op deze markt staan weer tientallen mooie kramen met nieuwe handel en restpartijen. Maar ook veel particulieren die overtollige huisraad, verzamelingen, zoals, boeken, platen, speelgoed, klein antiek en nog veel meer. Voor de kinderen is er een draaimolen.

Euregio Grens(z)markt in Buurse

BUURSE - Komende zondag 10 september wordt bij de Ter Huurne Hollandmarkt in Buurse weer een gezellige Euregio Grens(z)markt gehouden.

Van 09.00 tot 17.00 uur is het weer volop genieten bij deze gezellige braderie en vlooienmarkt. Deze wordt gehouden op het terrein van Ter Huurne aan de Alsteedseweg 64, 7481 RZ, Buurse. Er zijn weer veel kramen, met allerlei nieuwe handel en restpartijen. Ook veel particulieren die hun overtollige huisraad, verzamelingen, en nog veel meer te koop aanbieden. En vaak voor een habbekrats! Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor particulieren en hobbyisten. Als extra worden er dit keer demonstraties gegeven, hoe diverse hobby machines/producten werken. Ook zelf kunt u hier na uitleg mee oefenen. Toegang tot de markt, speeltuin en het parkeren is gratis! Voor info/aanmelding neemt men contact op met telefoon: 06 26 222 593 en/of info@rezimarkten.nl.

A'j geeld hebt, he'j geluk.
A'j geluk hebt, he'j mear.

Twente is steeds groener

Honingbij helpt ons eten

ST ISIDORUSHOEVE - Twente is steeds groener aan het worden én met meer aandacht voor biodiversiteit. Dit signaleert Groene Metropool Twente, een netwerk van lokale initiatieven om dit te stimuleren.

De afgelopen decennia werd het belang van groen nog vaak onderschat. Veel gemeenten en inwoners kozen voor verstening in plaat s van groen. dit had dan ook een vaak nadelige uitwerking op veel aspecten. Zo zorgt het vele steen nu voor wateroverlast door klimaatverandering, en minder groen zorgt voor een afname van de biodiversiteit en de vele belangrijke insectensoorten die hier gebruik van maken.

Bijen belangrijk
Zo is onder meer de bijenstand gedaald door de jaren heen, wat gelukkig nu weer wat lijkt te stabiliseren. Zo zijn er vele lokale en landelijke projecten opgezet om de bij een handje te helpen. In Twente was dit zichtbaar in een toename van het aantal imkers, maar ook de bijenlinten die in sommige gemeenten gerealiseerd zijn. Dit is speciale beplanting die aantrekkelijk is voor bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Het belang van de bij en vlinder moet namelijk niet onderschat worden; bijen zijn van levensbelang voor de voedselvoorziening. Nu steeds meer mensen lokaal actief zijn op het gebied van biodiversiteit en landschap, neemt Groene Metropool Twente het initiatief voor de bijeenkomst Twente Bloeit. Kennis maken, ideee¨n uitwisselen en handvatten bieden voor de praktijk is het doel van beide avonden. Het belooft een inspirerende avond met interessante sprekers en workshops. Deze wordt gehouden op dinsdag 19 september in Hof 't Sprakel in St. Isidorushoeve. Aanmelden kan via www.groenemetropool.nl/inschrijven-twente-bloeit

De onmisbare bij
De afgelopen jaren is er groeiende belangstelling voor het behouden van de bijen. Helaas is de bijenstand in Europa de afgelopen decennia fiks afgenomen, onder meer door gebruik van sterke gewasbestrijdingsmiddelen waardoor hele kolonies verdwenen. Door wet- en regelgeving is hier inmiddels verandering in gekomen, hoewel herstel nog even op zich laat wachten. De bij is onmisbaar voor ons als mens, omdat bestuiving sterk bijdraagt aan onze totale voedselvoorziening. Daarom wordt veel gedaan om hen te behouden.

The Big Event bij Opel dealer Kamp Twente

ALMELO/HENGELO - Opel dealer Kamp Twente met vestigingen in Almelo en Hengelo maakt het kopen van een nieuwe auto nu wel heel aantrekkelijk.

Tijdens de spectaculaire show The Big Event, van 11 september tot en met 16 september, krijgt men € 2.000 extra inruilwaarde bovenop de Autotelex inruilwaarde van de huidige auto. Naast de extra inruilwaarde krijgt eenieder die een nieuwe Opel koopt voor € 1000 gratis brandstof en mag men voor € 250 aan Opel-accessoires uitkiezen.

Big Event
"The Big Event strijkt in september 2017 weer in ons land neer," vertelt Kamp Twente. " Ook wij doen mee aan deze grootscheepse voordeelshow. Het zal een drukte van belang worden bij ons in de showrooms. " Via www.opel.nl is een inruil-waardecheque aan te vragen.
Die kunnen kopers van een nieuwe Opel tijdens de actieperiode van 11 tot en met 16 september verzilveren wanneer ze hun eigen auto bij Kamp Twente inruilen.

Verdubbel je
extra inruilwaarde

Kamp Twente: "Nieuw dit jaar is de Verdubbelaar! Elke dag zal er één taxatie worden uitgeloot, die geen € 2.000 maar zelfs € 4.000 extra inruilwaarde ontvangt! Om hiervoor in aanmerking te komen dient men een e-mailadres en NAW-gegevens achter te laten op www.opel.nl."

Gratis brandstof
Voor de € 1000 brandstof verstrekt Kamp Twente aan de koper van een nieuwe Opel een tankpas. Deze pas is tot een jaar na de aankoopdatum geldig. Daarnaast mogen Opel-kopers voor € 250 aan extra accessoires uitkiezen. ( Karl 500 euro brandstof, Grandland X uitgesloten)

Vestiging Hengelo
zondag geopend

U was het wellicht al opgevallen, Kamp Twente heeft onlangs haar nieuwe vestiging aan de Steenzoutweg 16 in Hengelo geopend. Onder het genot van een hapje en drankje is Kamp Twente in Hengelo a.s. zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur om dit met u te vieren. Zij vertellen u dan graag over al deze mogelijkheden. U bent van harte welkom!

Bridgeclub organiseert stampotdrive

HAAKSBERGEN - Op zondag 5 november organiseert de Bridgeclub Haaksbergen weer haar bekende "Stamppotdrive" in Zalencentrum Winkelman in Buurse. De inschrijving voor deze drive, die om 10.15 uur begint, is nu geopend.

Inschrijven kost 48 euro per paar. Het topintegraaltoernooi bestaat uit 36 spellen. Ook voor de inwendige mens wordt gezorgd met lunch en stamppotbuffet na afloop. Uiteraard is er ook weer een goed gevulde prijzentafel! Inschrijven kan via g.brkhs@kpnmail.nl, onder vermelding van naam, adres en telefoonnummer en naam van de bridgepartner en voor NBB-leden de NBB-lidnummers. De deelnamekosten dienen vóór 22 oktober 2017 te zijn overgemaakt op IBAN-rekeningnummer NL97INGB0005043050 t.n.v. Bridgeclub Haaksbergen o.v.v. de namen van het bridgepaar. Aansluitend wordt een bevestiging van inschrijving toegezonden.

TaiChiDans

HAAKSBERGEN - In september start de dansworkshop TaiChiDans.

Op vrijdag 15 september gaat dit van start in Haaksbergen en op maandag 18 september in Enschede. De lessen TaiChiDans worden gegeven door Marieke Annink-Bouma en zijn geschikt voor iedereen die meer ontspannen wil bewegen. TaiChiDans is een combinatie van meditatie, dans en TaiChi. Een losse les kost 15 euro en dat is inclusief thee en wat lekkers na afoop. Wil je meedoen? Bel met 06 - 3305 7677. Ben je nieuwsgierig naar deze nieuwe vorm van ontspanning door beweging? Kijk dan op www.taichidans.nu voor meer informatie. TaiChiDans wordt op vrijdag 15 september van 09.30 tot 11.00 uur gehouden in de Van Ouwenallerlaan 6 in Rekken. Op 18 september van 13.00 tot 14.30 uur aan de Potsweg 15B in Enschede.

Tweede afscheidsconcert Louis Gall

WEERSELO - Op zondag 17 September vindt in de Stiftschool te Weerselo het tweede In Memoriam-concert plaats voor de overleden Enschedese gitarist, gitaarleraar en componist Louis Ignatius Gall.

Onder Enschedeers stond hij bekend als 'Die meneer die bij de Zuidmolen de meeuwen voerde...' Het concert wordt gehouden om 14.00 uur. Locatie: Stiftschool te Weerselo, Entree: 10,- Euro. Reserveren: 06-20019585

Hakken met de Party Animals bij Kei-Fit

HAAKSBERGEN - Losgaan en hakken op de beste hits uit de jaren negentig. Op zaterdag 11 november 2017 gaat dat gebeuren bij Sportcentrum Kei-Fit.

We Love the 90's maakt dan haar debuut in Haaksbergen. Eerder werd dj Mental Theo al aangekondigd en deze week maakte de organisatie bekend dat ook de Party Animals van de partij zijn. Jeugdsentiment staat bovenaan tijdens een avondje met de Party Animals. Het Nederlandse viertal bedacht in hun flitsende trainingspakken hits als 'Have You Ever Been Mellow' en 'Hava Naquila', halverwege de jaren negentig. Nog steeds spelen ze er lustig op los. De bezetting van de Party Animals is door de jaren heen wel wat veranderd, maar de passie om publiek te vermaken met de vetste happy hardcore en hardcore house-hits is onveranderd gebleven.Het is de eerste keer dat We Love the 90's naar Haaksbergen komt. Eerder vond het evenement al plaats in Lichtenvoorde en Winterswijk.

Kaartverkoop
De kaartverkoop voor We Love the 90's is inmiddels begonnen. Via de website www.welovethenineties.nl kunnen tickets voor het evenement aangeschaft worden. Ook tickets voor de edities van Winterswijk en Lichtenvoorde zijn via de website verkrijgbaar.

Henk Pen caravans & kampeerauto's omgetoverd tot filmlocatie

HAAKSBERGEN - Bezoekers van Henk Pen caravans & kampeerauto's in Haaksbergen keken zaterdag vreemd op. Er was namelijk een cameraploeg bezig met het maken van filmopnames. Het pand werd een dagje omgetoverd tot filmlocatie voor een nieuwe dramaserie.

Deze serie 'voetbalmaffia' is vanaf dit najaar te zien op NPO 3. De winkel in kampeerbenodigdheden stelde graag het bedrijf een dag beschikbaar voor deze opnames.

Voetbalmaffia
Voetbalmaffia is de nieuwe dramaserie van KRO-NCRV. De reeks laat zien hoe het leven van profvoetballer Johnny volledig op z'n kop komt te staan, als hij in aanraking komt met de onderwereld van de voetbalsport. Johnny ontdekt dat voetballers enkel worden beschouwd als handelswaar. Hij verliest de volledige controle over zijn leven en wordt onderdeel van een groot crimineel goknetwerk. Krijgt hij ooit de grip op zijn leven nog terug? Vanaf 22 oktober te zien bij NPO 3.

Henk Pen
Henk Pen caravans & kampeerauto's is sinds de jaren '70 een waar begrip in Twente. Naast deze kampeermiddelen voor koop en verhuur kunnen bezoekers er ook terecht voor een breed scala aan kampeerbenodigdheden en accessoires. De showroom van ruim 20.000 vierkante meter is dé plek om in de vakantiestemming te komen.
Kijk ook op: www.henkpen.nl voor meer informatie over de winkel en alle lopende acties.

Verleng de zomer!

ENSCHEDE - Deza zaterdag 9 en zondag 10 september zal 4 seizoenen tuinmeubelen in Enschede een unieke sample verkoop houden!

Nu de zomer teneinde loopt, valt er toch nog iets te vieren. U kunt het haast niet geloven, maar de meubelen zijn nu nog scherper geprijsd. Zij hebben een ruim aanbod in wicker vlechtwerk tuinmeubelen. Modellen waarvan nog een ruime voorraad beschikbaar is. En uitlopende modellen zijn nu tijdelijk extra scherp geprijsd. Heeft u een landelijke, strakke of juist een Ibiza stijl in uw tuin? Bij 4 seizoenen tuinmeubelen in Enschede zult u gegarandeerd slagen voor uw nieuwe tuinmeubelen tegen een aangename prijs.

Levering
Alle meubelen worden gratis bij u thuis geleverd en binnen 5 werkdagen bezorgd! Zo kunt u ook in de nazomer nog genieten. Ook parasols en partytenten zijn deze nazomer extra scherp geprijsd. 4 seizoenen tuinmeubelen is gevestigd aan de Haaksbergerstraat 936 A, 7548 PC in Enschede. Kijk ook op: www.http://4seizoenentuinmeubelen.nl

Proeflessen Judo

LOSSER - Op zaterdag 9, 16 en 23 september kunnen jongens en meisjes gratis proeflessen Judo volgen bij Judo Losser.

Kinderen kunnen zich opgeven voor diverse groepen. De berengroep (t/m 5 jaar) is zeer speels van opzet. Via allerlei spellen leren kinderen vallen en rollen en worden de eerste worpen en technieken geoefend. Plezier staat voorop; lekker stoeien door elkaar omver te trekken of elkaar om proberen te draaien. Er is een kleine lesgroep zodat kinderen veel aandacht krijgen. De lessen zijn van 9.00 tot 10.00 uur

Girls Only
Dit zijn lessen voor meiden van 6 tot 10 jaar. Er wordt veel techniek geoefend om goed voorbereidt op het halfjaarlijkse examen te komen. Het is een veilige omgeving waar meiden het nodige zelfvertrouwen ontwikkelen om zich zowel op de judomat als in het dagelijks leven goed staande te kunnen houden. De proeflessen worden gegeven van 10.00 tot 11.00 uur.

Starters
Voor jongens van 6 tot 10 jaar zijn er proeflessen van 11.00 tot 12.00 uur. Lekker ravotten op de tatami, technieken aanleren en veel werken aan conditie en kracht. Natuurlijk verpakt in een speelse aanpak. Alle proeflessen worden in de kleine zaal van sporthal de Fakkel gegeven. In een joggingbroek en T-shirt met lange mouw kan de proefles gevolgd worden. Na de drie proeflessen kunnen kinderen lid worden van Judo Losser voor 12 euro per maand. Zij kunnen dan in december het eerste graduatie-examens voor witte band met gele slip afleggen. Opgeven voor de proeflessen kan door een mail te sturen naar info@judolosser.nl, meer informatie over Judo Losser of de proeflessen op www.judolosser.nl.

Proeflessen Judo Losser

LOSSER - Op zaterdag 9, 16 en 23 september kunnen jongens en meisjes gratis proeflessen Judo volgen bij Judo Losser.

Kinderen kunnen zich opgeven voor diverse groepen. De berengroep (t/m 5 jaar) is zeer speels van opzet. Via allerlei spellen leren kinderen vallen en rollen en worden de eerste worpen en technieken geoefend. Plezier staat voorop; lekker stoeien door elkaar omver te trekken of elkaar om proberen te draaien. Er is een kleine lesgroep zodat kinderen veel aandacht krijgen. De lessen zijn van 9.00 tot 10.00 uur

Girls Only
Dit zijn lessen voor meiden van 6 tot 10 jaar. Er wordt veel techniek geoefend om goed voorbereidt op het halfjaarlijkse examen te komen. Het is een veilige omgeving waar meiden het nodige zelfvertrouwen ontwikkelen om zich zowel op de judomat als in het dagelijks leven goed staande te kunnen houden. De proeflessen worden gegeven van 10.00 tot 11.00 uur.

Starters
Voor jongens van 6 tot 10 jaar zijn er proeflessen van 11.00 tot 12.00 uur. Lekker ravotten op de tatami, technieken aanleren en veel werken aan conditie en kracht. Natuurlijk verpakt in een speelse aanpak.

Opgeven
Alle proeflessen worden in de kleine zaal van sporthal de Fakkel gegeven. In een joggingbroek en T-shirt met lange mouw kan de proefles gevolgd worden. Na de drie proeflessen kunnen kinderen lid worden van Judo Losser voor 12 euro per maand. Zij kunnen dan in december het eerste graduatie-examens voor witte band met gele slip afleggen. Opgeven voor de proeflessen kan door een mail te sturen naar info@judolosser.nl, meer informatie over Judo Losser of de proeflessen op www.judolosser.nl.

'Verbouwing' Verborgen
Theater

BOEKELO - Niemand minder dan Arie Koomen en Edo Brunner komen dinsdag 12 september 't Verborgen Theater verbouwen.

Edo kennen we als acteur in vele tv-series en films en Arie trok jarenlang uitverkochte zalen met het duo Arie & Silvester. Alweer het derde programma van Arie en Edo! En uiteraard doen de heren alles weer zelf. Deze vakmannen bouwen in één avond een 100% topshow die op tijd klaar zal zijn, zonder onverwachte kosten achteraf. Kaarten à €.12,50 (incl. koffie/thee) via www.verborgentheater.nl

Voluit lachen, praten en eten

ENSCHEDE - Iedereen wil graag een mooie glimlach en daarvoor is een goed en gaaf gebit onontbeerlijk. Dat geldt uiteraard ook voor een kunstgebit. Het is dus erg vervelend als daar een probleem mee is, zoals een scheurtje of een loszittende tand. De deskundigen van kunstgebittenspecialist Prothetico begrijpen dat maar al te goed. Dat is dan ook de reden waarom zij bij dit soort problemen een supersnelle service zo belangrijk vinden. Vandaar het motto: 'Klaar terwijl u wacht'.

'Wij begrijpen heel goed dat een klein scheurtje of een missende tand in een kunstgebit erg vervelend is voor mensen die daarmee rondlopen en dat zij dus zo snel mogelijk geholpen willen worden', zegt Carlo Hommel van Prothetico. 'Daarom zorgen wij er voor dat onze wachttijden erg kort zijn. Bij een noodgeval kan een patiënt gewoon langs komen en dan wordt de reparatie direct uitgevoerd. Dat is een van onze serviceaspecten die wij zeer belangrijk vinden.'

Service
Service staat bij Prothetico dus hoog in het vaandel. Dat uit zich ook in een andere vorm van dienstverlening, die uniek is: tandtechniek aan huis. 'Die service is ideaal voor mensen die slecht ter been zijn of om wat voor reden dan ook het huis niet uit kunnen', aldus Hommel. Deze service betekent dat mensen nog maar één keer naar de praktijk aan de Marssteden 90 in Enschede hoeven te komen.

Eigen tandarts
'Dat intakegesprek vindt plaats met de tandarts en bij dat eerste gesprek ben ik ook aanwezig. Wij vinden dat belangrijk, want het betekent dat ik beter rekening kan houden met de wensen van de patiënt wanneer ik met een kunstgebit aan het werk ga.' Na het eerste intakegesprek kan de rest van het proces, zoals de modellen- en de pasfase, aan huis worden afgewerkt.

Service aan huis
Een extra voordeel van de tandtechniek-aan-huis-service is, dat de patiënten ook voor reparaties het huis niet meer uit hoeven. Dit is wel zo fijn wanneer je druk of even wat minder mobiel bent. Een loszittend kunstgebit is erg lastig.
De kans is groot dat het slinken van het kaakbot hiervan de oorzaak is, want een kunstgebit heeft dan niet genoeg houvast meer. Prothetico biedt hiervoor de oplossing in de vorm van het klikgebit.

Klikgebit
Hoe werkt zo'n klikgebit? 'Onze gespecialiseerde tandarts brengt implantaten aan; je zou die een soort kunstwortels kunnen noemen. Die zorgen ervoor dat het kunstgebit kan worden vastgeklikt aan de kaak, vandaar de term 'klikgebit'. Het resultaat is nooit meer een loszittend of pijnlijk gebit.
Prothetico is een kunstgebittenspecialist met alle kennis onder één dak.

Leuke activiteiten voor jeugd kulturhus Haaksbergen

HAAKSBERGEN - Het Kulturhus Haaksbergen organiseert in september weer diverse leuke woensdagactiviteiten. Voor de jeugd zijn er weer enkele leuke activiteiten waar zij heen kunnen de komende weken. Wat staat er op het programma?

Komende woensdag zal het Kulturhus in ieder geval de nieuwe naam bekend maken van deze activiteiten. Voor de zomervakantie schreven zij namelijk een prijsvraag uit om een pakkender naam te vinden dan alleen 'de activiteiten op de woensdag'. Naast het bekendmaken van de nieuwe naam wordt het seizoen afgetrapt op woensdag 13 september met een gezellige kookworkshop. Van 14.30 tot 16.00 uur worden appelflapjes gemaakt met ijs en vanillesaus. Deelname kost 3 euro en kinderen vanaf 6 jaar zijn welkom. Aanmelden kan via info@kulturhushaaksbergen.nl

Knutselen
Op woensdag 20 september gaan de deelnemers knutselen. Er wordt dan een vakantiefotohouder gemaakt. Ook dit is van 14.30 tot 16.00 uur en deelname kost 3 euro. Kinderen vanaf 6 jaar zijn welkom na aanmelding. De woensdagactiviteiten in september worden afgesloten met een filmvertoning. Op woensdag 27 september genieten de kinderen van de film Ponyo. Dit is een animatiefilm uit 2008 over een 5-jarige jongen die verliefd raakt op een goudvis - die een prinses is en weer mens wil worden. Deze start om 14.30 en duurt tot 16.00 uur. Kijk je mee? Het kost 3 euro.

Column

Het zinnetje

De afgelopen weken spookt mij steeds een zinnetje door het hoofd. Het zinnetje: " De WMO kost Enschede meer dan begroot en levert zeker niets op "….. Daar moest ik even over nadenken " Levert zeker niets op "….
Het zinnetje, gezegd door een ambtenaar, stond in een artikel in de Tubantia, met als titel: WMO-ambtenaren die op stoel van arts zitten. Medische gegevens zijn van de patiënt.

Medische gegevens opvragen door ambtenaren is taboe .Voor ambtenaren zijn zij geen patiënten, maar cliënten. Huisartsen en Het Roessingh constateren dat patiënten om medische gegevens vragen, omdat ze denken dat ze dit nodig te hebben om een beroep te kunnen doen op de WMO. De ambtenaren zeggen dat zij dat niet doen.
De medisch bestuurder van het revalidatiecentrum Roessingh vertelt dat er vaker ruis op de lijn met de gemeente zit. Patiënten krijgen van het Roessingh in een vroeg stadium een plan mee voor aanpassingen in de thuissituatie.

Hij vermoedt dat de traagheid en terughoudendheid van de gemeente wordt ingegeven door het gevoel als zouden mensen misbruik maken van de WMO-gelden.
Maar hij zei: " Neem van mij aan dat we dat hier niet zien". De gemeente geeft aan dat het overgrote deel oprecht aanspraak maakt op hulp. Van wantrouwen is geen sprake.

Maar waarom houdt de gemeente dan de boot af, als het Roessingh met een aanpassingsplan komt voor de patiënt? Neem van mij aan dat patiënten die bijvoorbeeld getroffen zijn door een hersenbloeding, wel andere dingen aan hun hoofd hebben dan de gemeente te besodemieteren. Voor hun zijn de aanpassingen thuis van levensbelang.

Dan terug naar het zinnetje: " Levert zeker niets op". Wat had je als gemeente gehoopt, dat de extra WMO-gelden de algemene kas zouden spekken? Persoonlijk vond ik het een zeer ongelukkige uitspraak en dan druk ik mij nog voorzichtig uit.
Door middel van het zinnetje, schoffeert de gemeente mensen. Ze komen in een welles / nietes spelletje terecht. Ze krijgen hun recht niet, omdat de gemeente de boot afhoudt.
Ze worden weggezet als veeleisend, alsof het te veel gevraagd is om bijvoorbeeld een scootmobiel aan te vragen als iemand halfzijdig verlamd is.

De gemeente vergeet dat hulp en zorg aan onze inwoners heel veel oplevert. Welbevinden, een menswaardig bestaan, geen sociaal isolement. Goede zorg draagt bij aan de kwaliteit van het leven. En ja dit kost de gemeente geld, maar de menselijke maat hoort voorop te staan, niet de financiën.

Margriet Visser
EnschedeAnders

FCT weer in actie

ENSCHEDE - FC Twente heeft vorige week donderdag in De Grolsch Veste een besloten oefenwedstrijd gespeeld tegen VfL Osnabrück. Het duel met de club uit de 3. Bundesliga werd met 3-0 gewonnen.

De wedstrijd werd gespeeld in een week waarin diverse spelers van FC Twente op pad zijn met de nationale (jeugd)ploeg. Nieuwkomer Adnane Tighadouini maakte zijn eerste speelminuten in het shirt van FC Twente en voor Haris Vuckic was het treffen met de Duitse club zijn eerste duel na zijn blessure. René Hake keek tevreden terug op het gewonnen oefenduel. "Wedstrijden als deze zijn altijd zinvol: je speelt als team weer samen en de jongens die er nog niet zo lang bij zijn, hebben minuten gemaakt", aldus Hake. FC Twente speelt aanstaande zondag 10 september de eerstvolgende wedstrijd, op bezoek bij Sparta Rotterdam. De eerstvolgende thuiswedstrijd staat zondag 17 september om 12.30 uur gepland, FC Twente ontvangt dan FC Utrecht in De Grolsch Veste.