Hart van Enschede - Haaksbergen

14 februari 2020

Hart van Enschede - Haaksbergen 14 februari 2020


Meer Enschedeërs aan het werk met betere kansen

ENSCHEDE - Het gaat goed met de economie, zowel op landelijk als op lokaal niveau. Steeds meer mensen vonden de afgelopen jaren werk, ook in groepen die het traditioneel wat moeilijker hebben om een baan te vinden. De gemeente Enschede heeft hier ook veel moeite voor moeten doen, maar het resultaat mag er zijn.

Het college van Burgemeester en Wethouders blikt met tevredenheid terug op de ontwikkelingen in de Enschedese arbeidsmarkt. Voor dit jaar is een nieuw uitvoeringsprogramma opgesteld, om dit verder te versterken. De afgelopen jaren werden diverse projecten en maatregelen in het leven geroepen om mensen aan het werk te helpen, wat volgens wethouder Arjan Kampman uitstekende resultaten opleverde: "We hebben het in Enschede in alle opzichten beter gedaan dan vergelijkbare steden en daar mogen we trots op zijn. De uitdaging om het minstens zo goed te doen als de rest van Nederland wordt wel steeds groter."

Speerpunten
De ambitie is om in 2020 nog meer aandacht en ondersteuning te geven aan werkzoekenden. Wie gemotiveerd is, moet nét dat steuntje in de rug krijgen om ook daadwerkelijk werk te vinden, zo is de gedachte. Wel moet gezegd worden dat de groep mensen die nu aan werk geholpen moet worden wel uitdagender is. Uit de evaluatie van de arbeidsmarktaanpak in 2019 blijkt dat er een groep lastig bemiddelbare mensen is die niet zomaar aan werk zal komen. Het gaat dan om mensen die vaker kampen met meervoudige problematiek, bijvoorbeeld handicaps, verslavingsproblematiek, sociale achterstand, taalproblemen en meer factoren.

Aan de slag!
Om ook de lastiger groepen aan werk te helpen is wel een extra inzet van de gemeente nodig. Met ondersteuning die niet alleen gericht is op werk, maar ook kijkt naar de bredere problematiek. Het doel is om mensen zo duurzaam aan het werk en uit een uitkering te houden. De gemeente wil in 2020 nog meer inzetten op passend aanbod van werk en ook de Doen!Beurzen blijven onderdeel van het beleid, hoewel deze nog niet altijd het gewenste effect hebben. Het actiever matchen van werknemers en werkgevers biedt ook mooie kansen.

Bijeenkomst kinderarmoede in Enschede

TWENTE - Tenzij je een voorbeeld in je directe omgeving hebt, sta je er wellicht niet zo bij stil: kinderarmoede. Want, in ons rijke Nederland zou dit toch eigenlijk niet voor moeten komen? Helaas is dit wel zo. Naar schatting 378.000 kinderen groeien op in een gezin met een klein inkomen. Op termijn moet dit aantal terug naar 0. Om hierover te praten is er op 16 maart een regionale bijeenkomst over kinderarmoede in Enschede.

Het opgroeien in armoede heeft een grote impact op het leven van kinderen. Hoewel ouders natuurlijk deze kinderen graag een goed leven geven en er veel ondersteunende maatregelen zijn, kom je nooit helemaal los van het probleem van armoede. Opgroeien in zo'n situatie heeft een brede impact; op sociaal vlak, op het meedoen in de samenleving en ook op de gezondheid van kinderen. De landelijke Alliantie Kinderarmoede heeft zich dan ook als doel gesteld om in 2030 geen kind meer op te laten groeien in armoede. Een ambitie die echter wel veel daadkracht en een brede betrokkenheid van maatschappelijke organisaties vergt.

Bijeenkomst
De Alliantie Kinderarmoede organiseert op maandag 16 maart een bijeenkomst in het Wilminktheater in Enschede. Iedereen die affiniteit heeft met dit thema is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Doel van de middag is om te kijken wat 'we' met elkaar kunnen doen tegen kinderarmoede en wat hiervoor nodig is. Het programma omvat onder meer een videoboodschap van Prinses Laurentien, een interview met de vertegenwoordiger van de Kinderombudsman en Carla Boerrigter (coördinator armoedepreventie in Oldenzaal) en een presentatie over 'gezonde kinderen in krappe tijden'.

Kom ook
Iedereen die zich in Twente inzet tegen kinderarmoede of actief wil worden is van harte welkom. Inwoners, bestuurders, professionals en vrijwilligers die werken met dit thema zijn van harte uitgenodigd. Inschrijven voor deze bijeenkomst kan tot en met 8 maart. Meer informatie is te vinden via www.publieksacademie.alliantiekinderarmoede.nl/twente

Jaargang:10•Nr 369•Wk 07

Gratis proeflessen: leer fijnschilderen!

ENSCHEDE - In maart aanstaande start Art Partout weer met de opleidingen realistisch fijnschilderen.

Voorafgaand aan de opleiding, waar u in de traditie van de oude meesters leert schilderen, volgen een aantal gratis proeflessen. Deze proeflessen zijn bedoeld voor iedereen die altijd al goed wilde leren schilderen en vrijblijvend kennis willen maken met realistisch fijnschilderen. U maakt in twee en half uur een klein stilleven in olieverf, dat u na afloop van de proefles mee naar huis kunt nemen. Ook al heeft u geen enkele ervaring met schilderen, u zult ondervinden dat u in staat bent een leuk schilderij te maken. Schilderen is makkelijker dan vele mensen denken, iedereen kan het leren. Verder krijgt u alle informatie over de opleiding realistisch fijnschilderen die in de derde week van maart van start gaat. Leslocatie: Marssteden 20 in Enschede.

Data en tijden
De proeflessen worden gehouden in februari en maart. U kunt kiezen uit diverse dagen en tijden.

In februari:
Don. 20 februari: 18.30 uur
Vrij. 21 februari 09.30 uur
Vrij. 21 februari 13.30 uur
Zat. 22 februari 09.30 uur
Zat. 22 februari 13.30 uur

In maart:
Don. 5 maart 18.30 uur
Vrij. 6 maart 09.30 uur
Vrij. 6 maart 13.30 uur
Zat. 7 maart 09.30 uur
Zat. 7 maart 13.30 uur

Aanmelden
De proefles is gratis, voor de materialen vraagt Art Partout 10 euro. Voor meer informatie en inschrijving voor een vrijblijvende gratis proefles gaat u naar de website: www.fijnschilderen.nl

Column

Vader

Als het stormde was mijn vader altijd zo onrustig als de pest. Van te voren al, maar helemaal tijdens het gehuil rond de boerderij. Hij was boer geweest, maar had zich uit laten kopen. De leegstaande schuur verhuurde hij voor stalling van caravans en andere grote objecten. Aangezien er verder niets in de schuur lag, geen hooi of zo, had de wind vrij spel. De dakpannen lagen zo op de latten, niets was afgetimmerd. Dat betekende dat ze al bij het kleinste stormpje van het gigantische dak afvlogen en uit elkaar spatten op de oprit of achter de boerderij. De dakpannen werden als het ware opgetild, terwijl aan de andere kant de pannen door de wind werden vastgedrukt. Als de pannen eraf vlogen wilde er nog weleens 1 naar binnen vallen en de auto's en caravans liepen dan het risico geraakt te worden. Wij moesten mijn vader dan helpen met het verzetten van de auto's. Ik heb dat een keer geweigerd. Het was echt veel te gevaarlijk. Mijn vader was toen in zijn uppie bezig met het verzetten van auto's, terwijl de dakpannen links en rechts naar beneden zeilen. Van pure ellende ging hij toen ook maar naar binnen.


Op dinsdag ging hij naar de veemarkt in Groningen, vrijdags naar die van Leeuwarden. Als hij om een uur of twee thuiskwam kreeg mijn moeder haar huishoudgeld en ik een chocoladereep van De Heer, geel, met advocaatvulling. Hij was blij dat geen van de drie zoons boer wilde worden. Toen hij het geld kreeg van de verkoop van zijn land aan de provincie Groningen, kocht hij voor de familie een groene Simca 1000. Die zie je niet meer op de weg. Die roesten al in de brochure werd er toen gezegd. Niet dat hij kon autorijden, maar hij vond niets mooier dan een tochtje door het Westerkwartier, terwijl hij de beelden van commentaar voorzag. "Die boer woonde hier. Een dikke kreng. Als hij de kans kreeg werd je verneukt. Ik heb eens een drachtige koe van hem gekocht, dat had hij niet gemerkt. Ik wel. Twee voor de prijs van 1. Hij heeft een halfjaar niet met mij gesproken."


Tijdens de storm, heb ik ook een rondje rond de boerderij gemaakt. Zaklantaarn in de hand. Het is nu rustig buiten. Ik meende een dreun in het bos te horen; weer een reus geveld. Morgen even kijken.

Jan Visser

Gratis in bus en trein in voorjaarsvakantie

TWENTE - Kinderen tot en met 11 jaar kunnen in de periode van 15 februari tot en met 31 maart gratis meereizen in de bussen en regionale treinen, op vertoon van een speciaal e-ticket.

Het gaat om een promotionele actie van de regionale vervoerders. De bus en regionale treinen zijn een goede optie voor een dagje uit tijdens de voorjaarsvakantie. Een dagje met het openbaar vervoer is vaak een hele beleving voor kinderen. Kinderen reizen gratis met de bus en trein van regionale vervoerders in Gelderland, Overijssel en Flevoland. Het gratis ticket is gedurende de actieperiode onbeperkt online te bestellen bij Ervaar het OV. De actie loopt in Overijssel, Gelderland en Flevoland (behalve Almere en Lelystad). Per betalende passagier van 18 jaar of ouder mogen er maximaal drie kinderen tot en met 11 jaar gratis mee op één e-ticket.

Bestel je gratis e-ticket
Het gratis e-ticket is online verkrijgbaar via www.ervaarhetov.nl of de Ervaar het OV-app. Het e-ticket is geldig op werkdagen na 09.00 uur en in het weekend de hele dag. Op de website zijn ook leuke tips te vinden voor reizen met kinderen in het OV.

Ruimt u ook altijd uw hondenpoep op?

ENSCHEDE - Hondenpoep blijft helaas een grote overlast in de Enschedese wijken. De gemeente roept hondenbezitters op om hun verantwoordelijkheid te nemen en dit op te ruimen.

In 2019 heeft de gemeente alle hondenuitlaatplekken gesloten. Om de overlast door hondenpoep te voorkomen, werden wel extra afvalbakken geplaatst. Hondenpoep mag in Enschede in de gewone restafvalbak, waarvan er ruim 2.500 in de stad staan. In Enschede geldt een opruimplicht voor hondenpoep. De gemeente benadrukt dat deze regel zeer simpel is: "alles wat de hond achterlaat, ruimt de eigenaar zelf op." Geen excuses. Neem altijd een opruimmiddel mee om de hondenpoep om te ruimen. U kunt hierop gecontroleerd worden. Gebruikt u hondenpoepzakjes? Neem er meerdere mee. Opruimtip: er bestaan ook hondenpoepschepjes, -grijpers en drollenruimers. Kijk voor meer informatie op enschede.nl/honden.

Cocodrillo zingt de Johannes Passion

Foto: stock

ENSCHEDE - De Johannes Passion: niet alleen schitterende muziek, maar voor velen ook een koorwerk met een persoonlijke betekenis.

Of het nu de eerste kennismaking met Bach is geweest, een herinnering aan een belangrijk moment in het leven, of een muzikale inspiratie; de Johannes Passion raakt mensen. Ook de leden van Il Cocodrillo Cante hebben elk hun associaties bij dit werk, dat ze op 21 en 22 maart 2020 in respectievelijk Enschede en Bathmen zullen gaan uitvoeren.

Intiem
Jeanet Bosch, dirigent van Cocodrillo, heeft ervoor gekozen om een intieme en authentieke versie van dit werk te gaan brengen. Met een klein koor en een barokorkest in enkele bezetting zal het publiek alle emoties uit het werk van zeer dichtbij kunnen ervaren. Ook wordt er voor deze speciale versie van de Johannes Passion samengewerkt met regisseuse Carole van Ruitenbeek. Zij zal een extra dimensie geven aan onze uitvoering vanuit haar ruime ervaring met theaterregie.

Voorbereidingen
Wil je meekijken met de voorbereidingen voor dit grote project? Volg hen dan op Facebook waar je een kijkje achter de schermen krijgt bij de voorbereidingen voor de Johannes Passion! https://www.facebook.com/ilcocodrillo.cante

Nen dokter en nen dwoas weet mear as nen dokter.

Maandag 17 feb. 10:00 uur

Auto Huitink Rijplan: autorijden tegen een vast maandbedrag

GROENLO - Nooit meer onverwachte en hoge kosten aan je auto. Het is één van de grote voordelen van het Auto Huitink Rijplan.

Het autobedrijf uit Groenlo heeft haar eigen variant op het populaire private lease ontwikkeld. "We bieden een constructie waarbij onze klanten wel de voordelen, maar niet de nadelen van private lease ervaren", vertelt Monique Lageschaar. Private Lease is 'hot'. Het ziet er op het eerste gezicht ook mooi uit. Eén vast bedrag per maand betalen waar alles bij inzit. Alleen nog tanken. En wassen soms…. Maar is het slim dit zo te doen of zijn er andere mogelijkheden? Wij denken van wel. Aan Private Lease zitten namelijk een aantal beperkingen en nadelen. Het alternatief? Het Auto Huitink Rijplan!

Het Rijplan
Met het Auto Huitink Rijplan blijft u zelf eigenaar van de auto. En bepaalt u zelf wat u wel en niet geregeld wilt hebben. U betaalt niet één vast bedrag per maand maar een bedrag voor ieder van de 4 componenten afzonderlijk. Met de afspraak dat het totale bedrag vast staat. Wel de lusten, niet de lasten en eigen baas blijven, dat is pas slim autorijden! Wij maken samen met u een berekening wat de maandelijkse kosten zullen zijn van de auto die u graag wilt hebben. Dit kan ook een auto van 6 jaar oud zijn! U bent vrij in de keuze van uw auto, in principe is iedere (jonge) auto mogelijk. Na afloop van het contract kunt u de auto, indien u wilt, overnemen voor de lage restwaarde. Kan, maar u bent niets verplicht, dat bepaalt u zelf!

Meer informatie
Kijk op onze site www.autohuitink.nl naar de mogelijkheden. Natuurlijk bent u ook van harte welkom in Groenlo, aan de Batterij 16. Direct aan de N18!

Excursie wintervogels in het bijzondere Kristalbad

ENSCHEDE - Welke wintervogels weet jij te spotten? Ontdek de flora en fauna in het Kristalbad, ga mee met de excursie 'Wintervogels' op vrijdag 21 februari. Vogelkenners kunnen je dan alles vertellen over de vele soorten die er op dit moment zijn. In de winter is het Kristalbad namelijk een geliefde pleisterplaats voor allerlei vogels.

Zeg je het Kristalbad, dan zeg je water. Dit bijzondere gebied tussen Hengelo en Enschede is één grote watermachine. Het is namelijk een waterbergings-, waterzuiverings- en recreatiegebied. De zuivering zorgt voor zuurstofrijk water vol leven en de waterberging vangt het overtollige regenwater op. Dankzij al het water vind je hier ook veel soorten vogels. In de winter zijn dat vooral de doortrekkers, die hier komen om te foerageren en uit te rusten. Welke soorten dit zijn, dat ontdek je tijdens deze excursie onder begeleiding van enthousiaste vogelexperts. Tip: neem een verrekijker mee en trek stevige laarzen aan.

Praktische informatie
Start om 14.00 uur vanaf de parkeerplaats IJsbaan Twente, Colosseum 90, Enschede. Duur: ongeveer twee uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. De bijdrage voor deze activiteit is € 5,00, voor kinderen € 2,50 (graag vooraf contant betalen). De excursie is gratis voor donateurs van Landschap Overijssel en hun gezinsleden. Vergeet niet je ledenpas mee te nemen. Kijk ook eens op www.landschapoverijssel.nl voor meer activiteiten bij u in de buurt.

Foto: Clifton Buitink.

Expert in (nood)kunstgebitten

ENSCHEDE - De naam Varwijk is inmiddels ook in Enschede een gevestigde naam. Wij zijn een tweede generatie familiebedrijf en onze expertise is het aanmeten van noodkunstgebitten.

Deze worden gemaakt voor mensen die nog eigen tanden en kiezen hebben en de overgang willen óf moeten maken naar een kunstgebit. Te vaak zien wij mensen met noodkunstgebitten die ver beneden de norm zijn, zowel de kwaliteit als esthetiek laten bijna altijd te wensen over. Dat komt, denkt Jörn, omdat deze kunstgebitten op korte termijn weer vervangen worden voor een definitief kunstgebit en dus "niet zo belangrijk zijn". Echter is deze redenering volgens ons totaal verkeerd. Het noodkunstgebit is het belangrijkste gebit dat iemand in zijn leven gaat hebben. Het is het eerste contact met een kunstgebit in de mond. Mensen hebben moeite met praten, eten, gapen/niezen, zoenen. Eigenlijk gebruiken we onze mond de hele dag door voor de belangrijkste dingen in ons leven en dus moet deze overgang zo prettig mogelijk verlopen.

Uw wens voorop
Hier is de sleutel tot succes; goed luisteren naar uw wensen en communiceren over wat er gaat gebeuren. Wij willen mensen duidelijk laten zien wat wij maken, waarom en gebruiken daarbij de mooiste en beste producten. U krijgt duidelijke folders mee om thuis nog eens in rust door te lezen. Bij ons is iedereen welkom en kunt u zonder doorverwijzing terecht. Onze intake afspraken zijn gratis en vrijblijvend.

Maak kennis
Wilt u eens langskomen om uw specifieke situatie en wensen met ons te bespreken? Bel dan 053-4303021 of vul het contactformulier op onze website in, www.tpp-varwijk.nl. Wij zijn gevestigd aan de Emmastraat 201 in Enschede en de Zandbreeweg 14 in Oldenzaal. U kunt bij ons uiteraard ook terecht voor een klikgebit en reparaties of opvullen.

Een gedicht voor valentijn

Foto: Martin en Bea

Ook voor Valentijnsdag zijn er gedichten in de Twentse taal geschreven. Het getoonde tegeltje met tekst van Martin Peters is daar het bewijs van.

Woonboulevard Almelo presents: totaalBED ALMELO, dé winkel van jaar!

totaalBED Almelo mag zich met haar lieftallige team aan vakkundige dames en heren dé winkel van 2020 noemen! Dit betekent dat de slaapstore in Almelo van al haar slaapwinkels in klanttevredenheid, service en langdurig slaapplezier het hoogste scoort.

Foto: Wouter Bos

Het kan ook bijna niet anders, want wanneer je de deuren van deze slaapwinkel openslaat stap je binnen in een wereld vol 1000m2 slaapcomfort.

Iedere hoek laat een andere stijlvolle slaapkamer-showroom zien. Of je nu opzoek bent naar een complete slaapkamer, boxsprings, ledikanten, matrassen, topmatrassen, latenbodems, kledingkasten of beddengoed; totaalBED Almelo heeft het! Comfort staat voorop, maar een scherpe prijs is ook erg belangrijk. Klanten kunnen dit voorjaar genieten van volop voorjaarskortingen op diverse modellen. De folder wordt wekelijks online op facebook en website van totaalBED gepresenteerd.

In de sfeervolle winkel in Almelo geven ervaren beddenspecialisten u gedegen advies en zorgen voor een goede service. Omdat meten weten is, tekenen zij naar wens ook een plattegrond in, zodat alles goed mixed en matched maar ook past. TotaalBED zorgt altijd voor een snelle bezorging en montage, waardoor je je droom-slaapkamer in korte tijd realiseerbaar kunt maken.

Tot ziens bij totaalBED op Woonboulevard Almelo!

totaalBED Almelo

Woonboulevard 26

7606 JA Almelo

T. 0546 621100

W. www.totaalbed.nl

Column: wintersport

ENSCHEDE - Voor veel mensen is februari de maand van de wintersport. Jong, oud, ervaren, onervaren, voor een hoop mensen is de skivakantie een week lang sportief bezig zijn en plezier hebben met elkaar. En dat gaat gepaard met een hapje en vaak ook een drankje. En vooral dat laatste kan best wel eens tot problemen leiden. Mensen staan vaak niet stil bij de gevaren die alcohol op de skipiste kan veroorzaken.

Op weg naar en van het skigebied doen we allemaal ons best om veilig over te komen. Winterbanden, sneeuwkettingen en geen slok op achter het stuur. Maar zodra men de berg af sjeest, gebeurt het regelmatig dat er tijdens de tussenstops meer alcohol genuttigd wordt dan goed is. Tussen de middag een pasta, een curryworst of een patatje, vaak met een biertje (zeg maar gerust: bier) erbij. Een halve liter is heel normaal. En houdt men het bij eentje tijdens de lunch, is er meestal nog niets aan de hand. Er zijn echter genoeg mensen die er meer achterover slaan, terwijl ze 's middags weer verder skiën. Vaak wordt vergeten dat het lichaam anders reageert op alcohol na lange, vermoeiende dagen op de latten. En dan wil er toch nog wel eens wat misgaan op de piste, met soms ernstige ongevallen tot gevolg. Je brengt daarbij overigens niet alleen jouzelf in gevaar, maar vooral ook anderen. En wat veel mensen niet weten, is dat verzekeraars doorgaans geen dekking bieden na ongevallen waarbij (teveel) alcohol in het spel was. De kans is groot dat de gipsvlucht, de medische kosten en de overige financiële gevolgen dan voor eigen rekening komen. En dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Nou wil ik hier echt niet de moraalridder gaan uithangen; ik snap dat alcohol bij kan dragen aan de gezelligheid. Maar waarom niet wachten met drinken tot ná het skiën; je weet wel, tot aan de après-ski?

RP Advocatuur
Corina van Assen is mede-eigenaar van RP Advocatuur in Enschede. Zij behandelt zaken op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en letselschade. Daarnaast is zij werkzaam als tekstschrijver. Voor Hart van Enschede verzorgt zij deze maandelijkse column. Kijk ook op: www.rpadvocatuur.nl

FC Twente speelt 15 februari een thuiswedstrijd tegen AZ

ENSCHEDE - Op zaterdag 15 februari speelt FC Twente de thuiswedstrijd tegen AZ. Om 18.30 uur wordt er afgetrapt in De Grolsch Veste.

Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf 22,50 euro en te verkrijgen via www.fctwente.nl/wedstrijden en bij de receptie van De Grolsch Veste (geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur). Voor de wedstrijd tegen AZ geldt geen clubcard verplichting.

Wat zijn de prijzen?
Voor 65-plussers zijn de toegangskaarten vanaf 20,- euro te verkrijgen. Ben je lid van de Kidsclub of Young Reds? Dan betaal je 10,- euro (ouders, familie en/of vrienden die geen lid zijn betalen het normale tarief) in bepaalde vakken. Mag FC Twente ook weer rekenen op uw fanatieke steun voor dit leuke duel? Een bezoekje aan de Fan Store in het stadion en online is natuurlijk ook dé perfecte manier om de club te steunen. Hier zijn veel leuke geschenken te vinden voor fans van álle leeftijden!

Oorlogsverhaal van Miep de Vries

De afgelopen weken las u hier al een gedeelte van het bijzondere oorlogsverhaal van Miep de Vries. In de winter van 1945 fietste en liep zij met haar twee zussen van Rotterdam naar Oldenzaal. Deze week het vierde deel van deze barre fietstocht door een land in oorlog.

Zondagmorgen 28 januari 1945 met zijn allen ontbijten aan een grote tafel. Vader, moeder en negen kinderen. We krijgen ook ontbijt, meer dan voldoende en dan gaan we met de familie Hoogstraten naar de kerk, een plechtige Heilige Mis. Bij thuiskomst schrijven we een kaart om die te versturen naar Overschie. We blijven tot in de middag bij de familie Hoogstraten. Dan gaan we op weg richting Oldenzaal.

Wanneer we bijna in Holten zijn, hebben we een lekke achterband. Het was in Holten de dag des Heeren, geen enkele medewerking, gesloten ramen en deuren. We kregen zelfs geen brood op onze broodbon en er werd ook geen onderdak geboden. Dus het dorp verlaten. We vervolgden lopend onze weg. Voor het invallen van de donker klopten we aan bij een boerderij in de omgeving van Holten richting Markelo.

We mochten in de stal bij de koeien slapen, kregen een bord pap, wat kussens en een paardendeken. Geheel gekleed doken wij tussen twee houten schotten, een koeienplaats, met zijn drieën dicht tegen elkaar. Tegen de morgen schrokken we wakker en een riep "een V1", maar dit keer was het loos alarm. Er stond een koe te flatsen, het geluid had er wel iets van weg, we konden er lekker om lachen. De boer en zijn knecht zaten druk te melken en de plee was in het hoekje van de stal, maar als je hoge nood hebt dan ga je wel.

Maandagmorgen 29 januari 1945
Vanmorgen na een uitvoerige gebed weer wat eten gekregen en dat werd met 15 gulden betaald, weer lopend verder. De jongste Loes liep haar hele hiel stuk. (We droegen namelijk hoge rijglaarsjes van onze grootmoeder.) Zo belanden wij bij de kerk aan de Goorseweg bij dominee Schellenberg in Markelo.

De dominee verzorgde de de voet van Loes en wij vervolgden onze weg nog steeds lopend met beide fietsen richting Delden. In Delden ontdekten wij een fietsenmaker*. Zus Lia wierp haar charme offensief in de strijd en de knecht van de fietsenmaker, Bernard Siemerink, plakte haar band. De afspraak werd gemaakt dat wanneer we terug zouden gaan naar Rotterdam we langs zouden gaan bij de fietsenmaker. Deze afspraak werd nagekomen, want op 13 februari 1945 ging zus Lia alleen terug naar Rotterdam en ze ging ook naar de fietsenmaker in Delden terug. De knecht (Bernard Siemerink 28) van de fietsenmaker beloofde haar wanneer de oorlog voorbij was hij naar Overschie zou komen. En dat is hij nagekomen...

Wij vervolgden onze weg richting Hengelo, we moesten voor acht uur binnen zijn. Een groot hotel in Hengelo bleek vol met Duitsers dus gauw wegwezen. Op naar de pastorie van de kerk, groot genoeg maar geen plaats voor vrouwlui. We smeekten om in de gang te mogen overnachten, waren doodsbenauwd dat we in dat hotel terecht zouden komen, maar ook dat mocht niet. Een engdenkende en zielige vertoning. Maar gelukkig had de pastoor een oplossing bedacht. Hij bracht ons naar de slagerij van Kosters, die hadden met hun kinderen een tijdelijk onderkomen gevonden in Deurningen. Dus bedden genoeg.

Maandag avond 29 januari 1945 Overschie
2 mud cokes geruild en 10 kg tarwe na veel gezeur over en weer.


Wordt vervolgd.

Vierde editie Guzman Tang Soo Do Championship

ENSCHEDE - Meer dan 220 martial artists trekken deze zaterdag 15 februari in de Pathmoshal ten strijde tijdens het De Guzman Martial Art Kampioenschap. Tijdens deze bijzondere editie, The Battle of Europe, maken deelnemers uit Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Engeland en Frankrijk hun opwachting. Deze editie is extra bijzonder, omdat Sa Bom Nim (meester) Oliver de Guzman viert dat hij al 30 jaar deze Koreaanse krijgskunst beoefent.

Na de officiële opening trappen rond 10 uur de DAN-graden (zwarte banden) de dag af op de onderdelen stijlvormen en wapenstijlvormen. Aansluitend zijn verdeeld over 10 velden de jeugddivisies tot 14 jaar aan de beurt, gevolgd door de gekleurde banden vanaf 14 jaar. Het sparren en de breektesten door de DAN-graden maken voor een spectaculaire afsluiting van de dag.

Kampioensschaal
Naast de traditionele onderdelen – stijlvormen, wapenstijlvormen, sparren en breektesten – zullen er ook teams strijden om een kampioensschaal op het onderdeel Team Stijlvormen en zijn er Grand Champion trofeeën voor de beste presterende atleten. Van De Guzman zelf nemen 40 leerlingen uit Enschede deel, de jongste 5 en de oudste 69 lentes jong.

Tang Soo Do
Sinds 1990 traint De Guzman in Tang Soo Do. Wat begon in Ulft op 8-jarige leeftijd met een witte band van Sa Bom Nim Theo Ketelaar, groeide uit tot een passie waarvoor hij nooit uitgeleerd is. Hij grijpt iedere kans aan om te trainen met masters uit het binnen- in buitenland en is er zelfs twee keer voor naar Zuid Korea afgereisd. Het internationale karakter van de sport is ook erg in trek bij kinderen van de internationale school en De Guzman deelt zijn kennis graag met de leerlingen van alle leeftijden en afkomsten. Dat hij met zijn team een succesvol en jaarlijks terugkerend kampioenschap zou organiseren had hij in 1990 nog niet voorzien. Tang Soo Do is een Koreaanse krijgskunst op het gebied van zelfverdediging. Het is een mix van karate en taekwondo, waarbij de nadruk ligt op zelfverdediging, techniek, beheersing en het verbeteren van persoonlijkheid.

Gratis toegankelijk
The Battle of Europe is gratis toegankelijk voor toeschouwers. De lessen van De Guzman Martial Art worden op maandag en donderdag gegeven in het centrum, aan de Zuiderspoorstraat 7, en op zaterdag in sportzaal De Esmarke. Kijk voor alle informatie over de lessen en The Battle of Europe op https://dgma.nl.

ELLEN Stoffen: De nieuwe patroonbladen zijn er weer!

HENGELO - De nieuwe patroonbladen van de verschillende leveranciers zijn binnen: Poppy, Stitched by You, My Image, B Trendy en Miss Doodle.

Deze patroonbladen worden vergezeld door de nieuwe voorjaar- en zomer-stoffen van de verschillende leveranciers. Voor het maken van de leuke patronen voor jong en oud hebben we van alles in huis, de stoffen maar ook veel van de gebruikte fournituren. De patronen zijn geschikt vanaf kinderen maat 80 t/m dames maat 52.

Zomerkleuren
De voorjaars- en zomerkleuren komen weer volop uit in onze stoffen. De trends voor dit voorjaar en zomer zijn: romantisch, chique bohemien achtige looks, in zuiver wit met borduurwerk, kant, lange jurken enzovoorts. De kleuren groen, licht, pastel gedempt en fluorescerend en denim op verschillende manieren. Natuurlijk mogen alle kleuren, motieven, prints, strepen en stippen zijn ook heel actueel net als mooie bloemdesigns.

Fournituren
Uiteraard bent u bij ons ook aan het juiste adres voor fournituren, met een bijzonder breed assortiment. Een kleine greep: we hebben verschillende merken garens, naaimachine naalden voor iedere soort stof, ritsen in verschillende lengtes, blind, spiraal, bloktand, deelbaar en niet deelbaar, patroonpapier, knopen en nog veel meer. Dus bij ons kunt u in één keer slagen voor alle benodigdheden, om er dit voorjaar leuk uit te zien.

Kom langs!
Kom langs in onze winkel aan de Bandoengstraat 50 te Hengelo. Geopend op maandag van 13.00 tot 17.30 uur, dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk ook op onze website: www.ellenstoffen.nl.

Mijlpaal Repair Café Enschede

ENSCHEDE - Op 6 maart 2013 werd in De Zuiderspeeltuin het eerste Repair Café in Enschede geopend, een gezamenlijk initiatief van de Buurtcommissie Binnensingel Zuidoost en de Zuiderspeeltuin. Afgelopen week werd de 7.000-ste reparatie uitgevoerd.

Al vanaf het eerste moment was dit een groot succes. De eerste jaren werden er door de vrijwilligers gemiddeld 25 reparaties in de week verricht, waarvan de meeste elektrische apparaten, maar ook kleding en fietsen. Nu in Nederland de campagne "Waardeer het, Repareer het" van start is gegaan zien we een enorme toeloop, want op dit moment verrichten we gemiddeld ongeveer 40 reparaties per week. Dit heeft er toe geleid dat vorige week woensdag 5 februari de 7.000e reparatie hebben verricht.

De 7.000-ste reparatie
Op 5 februari kwam mevrouw Inge Bos naar het Repair Café. Voor haar was het de eerste keer dat ze een artikel aanbood ter reparatie en dat was dan ook nog eens de 7.000-ste reparatie van het Repair Café in de Zuiderspeeltuin. Ze had een Senseo apparaat meegenomen dat niet meer werkte. Toevallig is de Senseo het meest ter reparatie aangeboden artikel in alle Repair Cafés in Nederland (dat zijn er inmiddels ruim 2.000). Ook bij ons zien we bijna wekelijks wel één of meer van deze apparaten langs komen, waarvan we de meesten gelukkig weer kunnen repareren. Dat was ook het geval bij de Senseo van mevrouw Bos, die dus helemaal tevreden met een weer werkend koffieapparaat naar huis ging. Op deze middag was er voor alle vrijwilligers en bezoekers natuurlijk een lekker stukje taart bij de (gratis) koffie.

Ons Repair Café is elke woensdagmiddag geopend van 13.00-15.30 uur, de reparaties worden gratis verricht door onze deskundige vrijwilligers (nieuwe onderdelen moeten wel zelf gekocht worden).

Cursus Filosofie

HENGELO - Ik ben Cécile van der Vossen en geef vanaf 4 maart de cursus 'Filosofie' bij de Volksuniversiteit Hengelo e.o.

Sinds ik gepensioneerd docente ben, geef ik met veel genoegen cursussen bij de Volksuniversiteit. Na mijn studie Germanistiek in Amsterdam, heb ik 3 jaar postdoctoraal filosofie gestudeerd in Rome en sinds ik terug ben doe ik niets liever dan lessen filosofie geven. Hier ligt mijn grote passie! In het middelbaar onderwijs heb ik anderen Duits geleerd, maar er is een wetenschap die mijns inziens véél belangrijker voor het leven en veel interessanter is dan een vreemde taal: de filosofie, die de alomvattende, diepste kennis van de realiteit zoekt. Als je objectief en logisch wilt leren denken, volg dan deze basiscursus filosofie, de kern van de filosofie. Aangezien het een wetenschap is, is enige vooropleiding wel gewenst (min. havo). Wat je verder nodig hebt voor deze cursus is een flinke portie gezond verstand en een open instelling tegenover de waarheid. De Volksuniversiteit Hengelo organiseert gedurende het jaar diverse leuke en leerzame cursussen en workshops. Kijk ook op: www.volksuniversiteit-hengelo.nl

Foto-expositie in Muziekcentrum

ENSCHEDE - Sempeta uit Kenia heeft een droom: hij wil chirurg worden. Maar hoe maak je dromen waar als je in armoede opgroeit in een ontwikkelingsland én een handicap hebt? Een foto-expositie in het Muziekcentrum laat zien hoe het Liliane Fonds kinderen met een handicap steunt bij het verwezenlijken van hun droom.

De foto's zijn gemaakt door Ronnie Dankelman, freelance fotograaf en medewerker van het Liliane Fonds. In Kenia trok hij drie dagen op met Sempeta. Een krachtige 12-jarige jongen die op school 'de directeur' wordt genoemd. Op school werkt Sempeta aan zijn toekomstdroom: chirurg worden. Maar dat hij naar school kan, is niet vanzelfsprekend. Wereldwijd gaan negen van de tien kinderen met een handicap niet naar school. Deze kwetsbare groep blijft meestal thuis achter. Het Liliane Fonds wil dat alle kinderen welkom zijn op school, óók kinderen met een handicap, zodat ook zij de kans krijgen om hun toekomst­droom waar te maken.

Documentaires
Naast de foto's zijn twee mini-documentaires te zien. De expositie getiteld 'De droom van Sempeta' is te zien tijdens concerten in het Muziekcentrum Enschede (Noorderhagen 27) van 15 februari tot en met 23 maart.

'Lotte op Zoek naar de Draken'

HAAKSBERGEN – Op woensdagmiddag 19 februari draait er in het filmhuis van Kulturhus Haaksbergen een animatiefilm, welke geschikt is voor alle leeftijden: 'Lotte op Zoek naar de Draken'.

Het hondje Lotte krijgt een zusje, genaamd Roosi. Samen beleven ze een heel spannend avontuur. Karl de wasbeer en Viktor de vis zijn twee wetenschappers die naar het dorpje Gadgetville komen. Ze nemen deel aan een belangrijke wedstrijd. Wie erin slaagt het volkslied op te nemen van de oudste diersoort ter wereld, de mythische vuurspuwende draak, wint de hoofdprijs. Lotte en Roosi besluiten de wetenschappers te helpen met het zoeken naar de draken.

Kaarten
Kaarten zijn te verkrijgen via Theater De Kappen, Blankenburgerstraat 40 – 42 in Haaksbergen. Bel 053 - 573 02 00, bezoek de website www.dekappen.nl of ga naar de theaterkassa, maandag tot en met vrijdag geopend van 08.30 tot 12.00 uur en vanaf een uur voorafgaand aan de voorstelling.

Inktspot te zien bij Concordia

ENSCHEDE - Ieder jaar brengt de reizende expositie van Inktspot Nederlands bekendste (politiek) tekenaars voor het voetlicht. Een overzicht in 100 spotprenten uit Nederlandse en internationale kranten, weekbladen en van internetsites. Deze vrijdag opent de tentoonstelling bij Concordia. De winnaar van de Inktspotprijs 2019 is hierbij aanwezig: Herman van Bostelen van het collectief Gorilla. Programmeur beeldende kunst Petra Boonstra spreekt met hem.

De Inktspotprijs is de jaarlijkse prijs voor de beste politieke tekening van het jaar, georganiseerd door stichting Pers & Prent. Cartoonisten en politiek tekenaars kunnen hun beste werk zelf inzenden. 'De tralies van Trump' werd vorig jaar bekroond (zie de tekening hiernaast). De jury lichtte de keus toe: "De winnaar maakte een prent over de Latijns-Amerikaanse migrantenkinderen die aan de zuidgrens van de Verenigde Staten werden opgepakt, van hun ouders gescheiden en opgesloten in kooien. De hele wereld ging zich ermee bemoeien. Onze winnaar maakte daar een visuele woordspeling op. De tekening is bijna een partituur, een strak gecomponeerd muziekstuk. Het is een tekening van internationale allure, elegant, schrijnend zonder larmoyant te worden. Een mooie tekening, een harde tekening met heel subtiele details: zie de subtiele kleurverschillen." De tweede prijs ging naar Emanuele Del Rosso, met zijn tekening 'Men of God, Law of men', (gepubliceerd op de website 'Cartoon Movement'). De derde prijs was voor Pieter Geenen met de tekening 'Brexit in pers en prent'.

Het collectief

Tekenaarscollectief Gorilla bestaat sinds 2006. De leden maken om beurten een beeldende reactie op het nieuws. Er is een wekelijkse publicatie in De Groene Amsterdammer.

Expositie en battle

Na de opening op 14 februari om 16.30 uur loopt de expositie tot en met 12 april in EXPO 3. Hiernaast organiseert Concordia op zaterdag 4 april de Inktspotbattle om 14.30 in EXPO 1. Bekende politiek tekenaars gaan de strijd met elkaar aan en vertalen actuele onderwerpen 'on the spot' naar spotprenten. Bezoekers kijken mee, de jury bepaalt uiteindelijk de winnaar. Locatie: Concordia, Langestraat 56 in Enschede. De toegang is gratis (vrije gift). Zie ook: www.concordia.nl/beeldende-kunst.

Veen- en heidewandeling in Haaksbergse natuur

HAAKSBERGEN - Op zondag 16 februari kunnen de wandelliefhebbers genieten van de veen- en heidewandeling georganiseerd door Wandelkring DIO. Wandelaars hebben de keuze hebben uit de afstanden 5, 10, 15, 20 en 30 kilometer.

De start is vanaf het Gängelhuuske aan de Molenstraat 56 in Haaksbergen. De route van deze wandeling is uitgezet met pijlen. Daarnaast is er een routebeschrijving aanwezig met hierin ook de nodige informatie over de natuur, de bijzondere gebouwen en andere beziens­waardigheden die men tijdens de wandeling tegenkomt. Het is een wandeling over rustige wegen door het veen- en heidegebied. De naam van deze wandeling geeft dit natuurlijk al aan. We bezoeken onder andere het fraaie natuurreservaat het Buurserzand, het Haaksbergerveen, buurtschap Honesch en Landgoed het Lankeet. Daarnaast zal de 20 en 30 kilometer ook een bezoek brengen aan de omgeving van de Oostendorperwatermolen en het Volkspark Scholtenhagen.
Onderweg wordt een verzor­gingspost ingericht bij de Schaapskooi 't Horstervennehoes. Het Rode Kruis Haaksbergen is aanwezig voor blaar- of voetbehandeling. Vorig jaar waren er meer dan 800 deelnemers. De organisatie hoop dit jaar op weer eenzelfde aantal te mogen verwelkomen.

Afstanden en kosten

Voor de 30 km kan men starten tussen 09.00 uur en 11.00 uur en de 20 km van 09.00 uur tot 12.00 uur. De 15 km van 09.00 uur tot 13.00 uur starten en de 5 en 10 km van 09.00 uur tot 14.00 uur. Iedereen kan aan deze wandeltocht deelnemen. De deelnemers betalen € 2,50 als ze lid zijn van de Wandelorganisatie KWBN. Niet-leden betalen € 3,50. Ontvangst van een medaille kost €1,50 extra. De jongeren tot 12 jaar betalen € 2,00 inclusief medaille.

Meer informatie

Men kan de nodige informatie vinden op de website van de Wandelkring:
www.wkdio.nl. U kunt ook bellen tussen 18.00 en 19.00 uur met Anny Hilderink 053-5726821 of Benny ter Huurne 053-5696544.

Beleef een leerzame middag: kom uilenballen pluizen

ENSCHEDE - Bij het zien van een uilenbal denk je misschien: "Bah, dat is toch vies!" Ontdek tijdens een leerzame middag dat ze niet eng of vies zijn, maar juist heel interessant. Kom het allemaal zelf uitpluizen tijdens de kindermiddag op woensdag 19 februari.

Een uil eet veel muizen op een dag en die worden met huid en haar doorgeslikt. Alleen kan de uil niet alles in zijn maag verteren. Onverteerde delen zoals haren, nagels en botjes worden in de vorm van een bal uiteindelijk weer uitgespuugd. Zo'n uilenbal is dus bijzonder interessant om uit te pluizen. Ga op zoek naar kaakjes, schedeltjes en andere muizenbotjes. Zo weet je precies wat hij heeft gegeten. Verder vertellen de vrijwilligers van het kinderteam meer over het leven van roofvogels en uilen. De activiteit duurt ongeveer een uur.

Tip: zorg voor warme kleding die ook vies mag worden!

Praktische informatie
De middag 'Uilenballen pluizen' is bedoeld voor iedereen van 6 tot ongeveer 12 jaar en duurt van 14.30 tot ongeveer 16.30 uur. Later aanschuiven kan ook. Het uilenballen pluizen duurt ongeveer een uur. De bijdrage is € 2,50 per kind, ter plekke te betalen per pin. Er is waarschijnlijk veel interesse, dus meld je vooraf aan. Online via www.landschapoverijssel.nl of telefonisch via (0529) 401731. De locatie: bezoekerscentrum Het Koetshuis van landgoed Hof Espelo aan de Weerseloseweg 259, (provinciale weg tussen Deurningen en Enschede). Kijk voor meer informatie en activiteiten op www.landschapoverijssel.nl.
Foto: Tamara Raijer

Film 'Blinded by the Light'

HAAKSBERGEN - Liefhebbers van de muziek van Bruce Springsteen opgelet. Op woensdag 19 februari draait Kulturhus Haaksbergen de Springsteenfilm 'Blinded by the Light'.

Groot-Brittannië, de jaren 80. Javid is een moslimjongen die op een dag een cassettebandje met muziek van Bruce Springsteen vindt. Tot groot ongenoegen van zijn familie raakt hij gefascineerd door de zanger. Dankzij de muziek van Springsteen leert Javid zichzelf en zijn familieleden beter kennen. Voor Javid is de muziek de uitlaatklep om met zijn eigen unieke stem uiting te geven aan de dingen waar hij van droomt.

Recensies
De Volkskrant ****: "Springsteenfilm Blinded by the Light charmeert vooral door het sprankelende spel van Viveik Kalra.". Filmtotaal.nl ****: "Blinded by the Light is gebaseerd op zijn leven, door hem geschreven en een ode aan zowel Bruce Springsteen als aan hoe we waar dan ook ter wereld verbonden kunnen worden door empathie."

Kaarten
Kaarten zijn te verkrijgen via Theater De Kappen, Blankenburgerstraat 40 – 42 in Haaksbergen. Bel 053 - 573 02 00, bezoek de website www.dekappen.nl of ga naar de theaterkassa, ma t/m vr geopend van 08.30 tot 12.00 uur en vanaf een uur voorafgaand aan de voorstelling.

Bezoek het Taalcafé in de Noaberpoort

Foto: shutterstock

HAAKSBERGEN - Goed Nederlands kunnen lezen, schrijven en spreken is belangrijk om mee te kunnen doen in de samenleving. Toch is dit niet voor iedereen even gemakkelijk. Zelfs menig geboren en getogen Nederlander heeft wel eens moeite met het Nederlands. Voor iedereen die graag op een laagdrempelige manier wil werken aan de taalbeheersing is er het Taalcafé.

Het Taalcafé is voor iedereen toegankelijk. Dit wordt elke dinsdag gehouden van 10.00 tot 12.00 uur in de Noaberpoort. Iedereen die Nederlands wil leren spreken, lezen of schrijven is van harte welkom, maar ook mensen die dit voor zichzelf willen verbeteren. Aanmelden is niet nodig, deelname is gratis maar consumpties zijn voor eigen rekening. Tijdens het Taalcafé is er ook een spreekuur van het Taalhuis. Bel of mail met Annet van den Brink, coördinator vrijwilligerswerk en participatie. Zij is te bereiken via a.vandenbrink@noaberpoort.nl of T(053) 573 46 89.

Vakantiepret in musea Enschede

ENSCHEDE - Van 15 tot en met 23 februari vieren Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek in Enschede de voorjaarsvakantie. En iedereen van jong tot oud mag dat meevieren!

De Museumfabriek staat deze week in het teken van het thema stoom! En in Rijksmuseum Twenthe staan natuurlijk Picasso & Matisse op het programma. In De Museumfabriek leer je deze voorjaarsvakantie wat stoom is, hoe het kan worden gebruikt als aandrijving en hoe de uitvinding van de stoommachine de wereld in de negentiende eeuw op z'n kop zette. Rijksmuseum Twenthe organiseert workshops voor jong en oud waarin je leert tekenen als Picasso of knippen als Matisse. De musea kunnen heel voordelig bezocht worden met een Familiejaarkaart. Voor maar € 24,00 geeft deze kaart toegang voor 2 volwassenen en drie kinderen in 2020 aan zowel Rijksmuseum Twenthe als de Museumfabriek.