Hart van Enschede - Haaksbergen

26 april 2019

Hart van Enschede - Haaksbergen 26 april 2019


FC Twente pakt historisch kampioenschap

ENSCHEDE - Tweede paasdag schreef FC Twente weer geschiedenis: de club heeft het kampioenschap in de eerste divisie weten te pakken!

De gemeente zat natuurlijk wel met een organisatorische uitdaging, omdat Pasen tegelijk ook samenviel met maar liefst twee wedstrijden die voor FC Twente een kampioenschap zouden kunnen bepalen. Sparta won vrijdag van Helmond Sport, waardoor FC Twente maandag tegen Jong AZ speelde om het kampioenschep. Vanwege het bijzondere karakter van het duel plaatste de gemeente maandagmiddag al schermen op het Van Heekplein. Hoewel FC Twente 'slechts' een 0-0 gelijkspel wist te boeken was dit genoeg gezien het eerdere verlies van Sparta tegen Jong PSV.

Draaiboek
Vanwege de grote toeloop bij de schermen riep de gemeente in het weekend voorafgaand aan het duel al op om zoveel mogelijk met de fiets of met het openbaar vervoer naar Enschede te komen. Parkeermogelijkheden in de binnenstad zijn immers bij lange na niet toereikend voor zo'n grote toeloop. De gemeente riep ook op om vuurwerk en fakkels thuis te laten, in verband met de veiligheid van alle bezoekers in de binnenstad. De politie controleerde zowel rond het stadion als in de binnenstad op het meenemen van fakkels en vuurwerk.

Moeizaam duel
Dat FC Twente de druk ervoer bleek al snel in de openingsfase van het duel. De tegenstanders uit Alkmaar kregen voldoende kansen, maar wisten deze niet af te maken. Dankzij het vakwerk van doelman Joël Drommel bleven de ballen aan de juiste kant van de doellijn. FC Twente wist een voordeel qua balbezit eveneens niet te benutten, met dus een relatief onbevredigende wedstrijd als resultaat. Niet dat het uitmaakte: kampioen is kampioen!

Return to form
Voor FC Twente is het een mooi succes na jaren van grote tegenslagen. Zowel op als buiten de velden waren er flinke problemen bij de club. Met het kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie keert FC Twente eindelijk weer terug op het hoogste niveau van voetbal in Nederland. En nu daar blijven dus... Dinsdag werden de spelers en staf al gehuldigd bij het stadion, met een gezellig voorprogramma om de fans op te zwepen.

Enschede kleurt oranje!

ENSCHEDE - Enschede kleurt de komende dagen helemaal oranje! Op en om Koningsdag valt er weer veel te beleven voor iedereen. Er is een breed programma opgezet voor jong en oud.

Vrijdagavond om 19.00 uur begint het feest al, met onder meer Kingsnight op het campusterrein van de Universiteit Twente. Ook dit jaar zijn weer veel leuke acts naar Enschede gehaald, verdeeld over drie podia. Zo kan men de kolkende moshpit trotseren van Bizzey en The Partysquad. Hollands glorie liefhebbers genieten van Wolter Kroes. En voor wie het allemaal wat steviger mag: ook Mental Theo komt naar Enschede. De toegang is gratis en het duurt tot 01.00 uur. Zaterdag is op de Universiteit Twente het Hardfest 2019, hét hardstyle en hardcore evenement van de regio. Dit duurt van 12.00 uur tot middernacht, kaarten kosten 23 euro. Kijk op: www.hardfest.nl

Koningsfestival
Uiteraard is ook het Koningsfestival in de binnenstad weer van de partij. Er staan podia op de Oude Markt, het Jacobusplein, Ei van Ko, de Walstraat en Hofstraat. Vrijdagavond beginnen de optredens om 20.00 uur en het duurt tot middernacht. Zaterdag is er een dagprogramma van 09.00 tot 20.00 uur. Op de vrijdag treden onder meer Rico Latino, J Kyle Benjamin, Present Danger en de Dirty Daddies op. Zaterdag zien we DJ De La Noise en MC Endowy, DJ Marcel Spijkerman, Miss Kimberley Clark en DJ Virgil. Het Koningsfestival is ook gratis toegankelijk.

Drukke binnenstad
Omdat Koningsdag dit jaar gunstig valt op de zaterdag zijn ook alle winkels uiteraard geopend. Wie liever struint langs allerlei oude voorraad, zolderopruimingen en allerhande prullaria kan terecht bij de diverse Koningsmarkten. Zo is de Kindermatjesmarkt te vinden op het Stationsplein en het Wilminkplein. Officieel begint dit om 09.00 uur, maar de ervaring leert dat veel kinderen vaak al eerder komen. De Oranjemarkt slingert door de hele binnenstad en is te vinden in de Korte Hengelosestraat, Korte Haaksbergerstraat, Zuiderhagen, Marktstraat, Van Loenshof, de Langestraat, Kalanderstraat en de Heurne. Het zal ook weer een gezellige drukte worden!

Jaargang: 9 • Nr 330• Wk 17

Asbest alleen naar afvalbrengpunt West

ENSCHEDE - De gemeente Enschede hoopt dat inwoners hun verantwoordelijkheid nemen en asbesthoudende objecten de komende jaren saneren. Er is ook in Enschedese woningen en objecten nog veel van dit gevaarlijke materiaal te vinden. Om het inwoners zo makkelijk mogelijk te maken kunnen zij asbest onder specifieke voorwaarden gratis inleveren.

Met ingang van komende maandag 29 april kunt u het asbest alleen nog naar afvalbrengpunt West brengen. Dit is te vinden aan de Binnenhaven 152. Geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 08.00 tot 12.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 15.00 uur. Wie asbest inlevert, moet ook de milieupas meenemen.

Beheersbaar risico
Vooruitlopend op het komende asbestverbod stimuleert de gemeente om zoveel mogelijk objecten te saneren. De risico's van asbest voor de volksgezondheid zijn in theorie niet zo heel groot, mits het asbest niet beschadigd of bewerkt wordt. Wanneer u asbest inlevert, is het belangrijk om dit goed te verpakken; met twee lagen doorzichtig plastic en plakband. U kunt gratis een stuk plastic ophalen bij één van de drie afvalbrengpunten in Enschede.

Spelregels
Saneert u asbest? Vul dan een Sloopmeldingsformulier in via www.olo.nl. Wanneer u binnen 5 werkdagen niets heeft vernomen van de gemeente dan mag u uitgaan van vrijstelling en het asbest zelf verwijderen. Met een geprinte versie van het meldingsformulier mag het asbest gestort worden. Zonder meldingsformulier is het voor Twente Milieu niet toegestaan asbest in te nemen. Verpak het asbest thuis, niet op het afvalbrengpunt of op de openbare weg. Verklein of breek asbest nooit Onverpakt of niet goed verpakt (gaten in de verpakking) asbest wordt niet geaccepteerd. U mag maximaal 35 vierkante meter of 500 kg asbest per jaar inleveren (dit is wettelijk bepaald)

Column

Ajax

Van oudsher schuurt het tussen Ajax en FC Twente. Nu is dat geen wonder, want alle Nederlandse ploegen zetten zich af tegen de Amsterdamse godenzonen; een kwestie van ontzag, een beetje jaloezie, arrogantie van de Amsterdammers en minderwaardigheidsgevoelens bij de andere clubs. Vergeet ook niet, dat een gezamenlijke vijand ook lekker voelt; Wij tegen de rest van de (voetbal-) wereld. Een gevoel dat FC Twente inmiddels ook kent. Aangezien de clubs elkaar dit jaar niet zijn tegengekomen in de competitie, is het rustig aan het front en de strijd Ajax – Juventus heeft elke voetballiefhebber uitermate verbaasd en de Amsterdammers grote bewondering en veel goodwill opgeleverd.

Op supportergebied hadden de Amsterdammers een gouden slag kunnen slaan, door de wedstrijd Jong Ajax - Twente in de Arena te laten spelen. Twente was Ajax eeuwig dankbaar geweest. Ziet u de colonne touringcars al over de IJsselbrug richting Amsterdam rijden? Niemand durfde dit blijkbaar aan, zelfs de van oorsprong Enschedese Femke Halsema niet, maar ik verzeker u; het was goed gekomen. Het zelfcorrigerend gedrag van de totale groep was gigantisch geweest. Verplicht met de bus naar Amsterdam, instappen bij de Grolsch Veste, direct naar de Arena en voor de wedstrijd een optreden van Ilse de Lange, cadeautje van Twente voor Amsterdam.

Ik was in de Arena toen Twente met N'Kufo en Brian Ruis met 2 – 1 won van Ajax. We waren uitgenodigd door een vriend van een vriend en hadden de dag van ons leven. 20 Tukkers in het hol van de leeuw met een winnend doelpunt twee minuten voor het eindsignaal. Wij juichen natuurlijk. Dat kon een deel van het publiek niet waarderen en enkele Ajax-supporters klommen tegen de betonwanden op richting skyboxen, die inmiddels hermetisch waren afgesloten. Toen we weggingen galmde "You'll never walk alone." door de centrale hal. Gelukkig was het stadion inmiddels uitgestorven.

Het volgend seizoen kan het weer; een bezoek aan de Arena voor een wedstrijd Ajax – Twente. Een zwarte periode van FCT is afgesloten. Nu de financiën nog op een rij.

Jan Visser

Sjachermarkt in Enschede op 5 mei

ENSCHEDE - Op zondag 5 mei is er weer een gezellige Sjachermarkt in Enschede. Deze zal gehouden worden van 11.00 tot 17.00 uur op het Van Heekplein.

Het leuke van de Sjachermarkt is dat in principe alles verkocht mag worden wat wettelijk toegestaan is. Wie weet wat u er dus aan zult treffen! Uiteraard zijn er weer diverse verkopers met antiek, brocante, curiose, boeken, grammofoonplaten, oud speelgoed en nog veel, veel meer. Ook restpartijen en 'winkeldochters' worden aan de man gebracht voor schappelijke prijzen. U kunt voor deze Sjachermarkt nog een kraam of grondplek huren. Grondplaatsen van 5 bij 2 meter kosten 20 euro, kramen 30 euro. Mail voor informatie of aanmelden met info@rezimarkten.nl of bel: 06 - 26 222 593

Fietsbridgedrive BC Haaksbergen op 2 juni

HAAKSBERGEN - De Bridgeclub Haaksbergen heeft de inschrijving voor de komende Fietsbridgedrive weer geopend. Deze zal gehouden worden op zondag 2 juni.

Het inschrijfgeld bedraagt 50 euro per paar, waarvoor men een topintegraaltoernooi over 36 spellen te spelen krijgt. Daarnaast koffie met krentenwegge bij aankomst, een uitgebreide lunch en een lekker hapje bij de prijsuitreiking. Uiteraard is er ook weer een goed gevulde prijzentafel! Inschrijven kan nog per email bij: hansheitkamp@gmail.com, onder vermelding van naam, adres en telefoonnummer en naam van de bridgepartner en voor NBB-leden de NBB-lidnummers.

Haaksbergen pakt plantsoenen aan

HAAKSBERGEN - Met een beetje geluk is het u al opgevallen: de gemeente Haaksbergen was de afgelopen tijd volop bezig met het renoveren van de lokale plantsoenen. Aantrekkelijk openbaar groen is belangrijk voor de sfeer en aanblik voor bezoekers, maar ook het versterken van biodiversiteit is een belangrijk aspect van de werkzaamheden aan het openbaar groen als geheel.

Op verschillende plekken in het centrum werd gewerkt aan de plantsoenen; onder meer bij gezondheidscentrum De Bouwmeester, tussen de parkeerplaats van sporthal De Bouwmeester en de Mr Eenhuisstraat, bij de Sterrebosstraat en bij de entree aan de spanbeddestraat. Specifiek tussen de Zeedijk en de oude brandweerkazerne. Veel van de oude beplanting is weggehaald om plaats te maken voor nieuwe planten. De gemeente koos bewust voor planten en heesters die het hele jaar door kleur geven. Deze soorten zijn ook zeer goed voor de bijen en andere insecten. De afgelopen jaren voerde de gemeente al vaker dit soort renovaties uit met goed succes.

Tot an de boch kö'j kiekn,
doarnoa vertrouwen!

Maandag 29 april 10:00 uur

Schooluitvallers Twente krijgen betere hulp

TWENTE - Alle 14 Twentse gemeenten, het onderwijs en Leren en Werken Twente staan klaar om een grote groep schooluitvallers te helpen. Deze partijen hebben gezamenlijk op 18 april jl. maar liefst 14 concrete plannen gelanceerd, om circa 7.000 Twentse jongeren verder te helpen. In deze plannen staan lokale initiatieven om jongeren op te sporen, ze te benaderen en het gesprek met ze aan te gaan, zodat zij de draad van het leren weer oppakken.

Wethouder Mariska ten Heuw (Hengelo), namens de 14 lokale wethouders: 'Een half jaar geleden hebben we met elkaar afgesproken dat we meer gaan doen aan het vroegtijdig schoolverlaten van jongeren tot 27 jaar. Er liggen nu 14 concrete plannen: allemaal maatwerk en afgestemd op de lokale situatie. De rode draad in alle plannen is dat we de jongeren écht centraal stellen. We proberen in de huid van de jongere te kruipen om vanuit hun werkelijkheid een plan te maken waarin ze verleid worden terug te gaan naar school. '

Bredere doelgroep
In Twente weten de verschillende partijen elkaar wel te vinden als het om de ondersteuning van jonge mensen gaat. Ondanks al die inspanningen vinden veel van de jongeren die vroegtijdig de brui geven aan school, het systeem van ondersteuning te afstandelijk en te verbrokkeld. Zij geven vaak aan dat zij op cruciale momenten in het leven – als het dus even niet zo goed met ze gaat - iemand nodig te hebben die naar hen luistert, hen aanvoelt en snapt. 'Een maatje die in mij gelooft en die ik vertrouw ', zoals een van hen dat zegt.

Nieuwe afspraken
Op 18 oktober 2018 hebben de Twentse gemeenten en het onderwijs met elkaar afgesproken dat ze meer gaan doen aan het vroegtijdig schoolverlaten van jongeren tot 27 jaar. Niet alleen maakt een gebrek aan scholing mensen kwetsbaar in de samenleving, de arbeidsmarkt heeft ook mensen nodig die zich permanent ontwikkelen en scholen. Er is toen afgesproken dat alle 14 gemeenten, het onderwijs en Leren en Werken Twente binnen een half jaar een plan van aanpak zouden presenteren om vroegtijdige schoolverlaten te bestrijden. Op 18 april hebben de partners deze belofte ingelost. De 14 plannen markeren de volgende stap naar het vinden van een sluitende aanpak om de grote groep uitvallers te benaderen en met hen in gesprek gaan zodat zij de draad van het leren weer kunnen oppakken.

10-jarig jubileum Guitarribs Bluesfestival

HAAKSBERGEN - Voor de tiende keer wordt in en om de muziekkoepel in het idyllische Park Scholtenhagen het Guitarribs Bluesfestival gehouden en wel op 27 april vanaf 14.00 uur.


'Lekker genieten van vier Live-bands gratis en voor niks. Geen moeilijk gedoe, geen entree, geen zware organisatie maar vier bands en een grill die het werk doen' aldus medeorganisator Jan Wissink. 'Het hele gezin kan hier komen aanwaaien om lekker en ongedwongen te genieten van dit evenement.'

Compleet plaatje
Zelfs na 10 jaar zijn de initiatiefnemers Paul en Saskia Overzee van Partycentrum 't Hagen en Steakhouse Buffalo Bill, nog steeds enthousiast over het concept, juist omdat het het zo gezellig is. 'Als je het doet om er rijk van te worden dan moet je het niet doen maar ik vind het leuk om te zien dat een gemêleerd publiek van jong en oud zich kan vermaken terwijl 4 goede blues-bands zich presenteren, en dat maakt het plaatje compleet', aldus Overzee. Aan alles is gedacht. Natuurlijk wordt de grill flink opgestookt en staan er diverse drankstands paraat. Voor de kinderen staat er uiteraard een springkussen en kan er worden geschminkt, en het parkeren is ook nog eens gratis! Park Scholtenhagen en de muziekkoepel is een perfecte festivallocatie. De kinderen die zich vermaken zich op het springkussen terwijl de ouders genieten van lekkere Blues in een ongedwongen sfeer en, zo vervolgd hij 'Je hoeft geen blues-liefhebber te zijn om van zo'n middag te genieten. Of je nu een uurtje blijft of een hele middag, het maakt niet uit. Het kost niets, dus wie doet je wat'.

Line-up
Blues After Seven is een band die zwoele blues met een vleugje jazz speelt. Zowel oudere songs, improvisaties en eigen nummers brengen ze ten gehore.
Harp Mitch & Ticket West bestaat al meer dan 20 jaar en zij spelen pure bluesmuziek.
Kanada Bluesband is een relatief jonge band. De oprichting was in 2016, maar alle muzikanten hebben jarenlange ervaring.
The Smugglers Blues Band gaat het festival dit jaar afsluiten. Ze zijn op veler verzoek weer terug en zullen ook dit jaar weer bijzondere en verrassende nummers ten gehore brengen.

Ode aan supporters

ENSCHEDE - Vanaf vandaag kunnen supporters van FC Twente op een bijzondere manier proosten op het kampioenschap van hun club in de Keuken Kampioen Divisie. Bierbrouwer Grolsch komt namelijk met een speciaal FC Twente blik.


Op het blik is een kort gedicht te lezen, geschreven door bekende Tukker en ras-supporter Erik Dijkstra. In een paar zinnen omschrijft hij het karakter van de supporters. Met het blik brengt de brouwer een ode aan de twaalfde man.

FC Twente terug
Na één jaar in de Eerste Divisie keert FC Twente terug naar de Eredivisie. Een seizoen dat zich met name kenmerkt door de massale steun die de club van de supporters heeft ontvangen. Dit was voor Grolsch de reden om een speciaal FC Twente blik te introduceren. "Bij elke thuis- en uitwedstrijd wordt Twente in grote getalen gesteund. Dat terwijl de club momenteel één van de moeilijkste periodes in haar bestaan meemaakte. Met het blik willen we een ode maken aan de supporters, die keer op keer karakter tonen."

Verkrijgbaarheid
Het FC Twente kampioensblik betreft een 50cl blik Grolsch Premium Pilsner en is vanaf deze week bij diverse supermarkten en slijterijen in het supportersgebied van FC Twente te verkrijgen. De blikken zijn geproduceerd in beperkte oplage, dus: op=op.

Onze trots, onze passie, onze club. Altijd en overal!

Het was voor iedereen een zwaar seizoen, met pieken en dalen. Maar de supporters hebben Nederland massaal laten zien dat clubliefde geen divisie kent, dat FC Twente meer is dan alleen voetbal. Het is onze trots, onze passie, onze club. Altijd en overal!

Nu zijn wij samen terug waar we horen, in de Eredivisie. Zonder jullie was dit nooit gelukt, bedankt daarvoor. Samen laten we zien dat FC Twente er weer is. Ook volgend seizoen elke thuiswedstrijd weer een kolkende Grolsch Veste, Twente komt eraan!

Jij bent er volgend seizoen toch ook weer bij? We starten vandaag om 11.00 uur met de verlenging.

Ecoboerderij Zuuver

BUURSE - U bent op zondag 28 april vanaf 13.00 uur van harte welkom om alles te weten te komen over de werkwijze op Zuuver.

Op deze dag zullen de medewerkers van de ecoboerderij u leerzame informatie geven over de kippen die er in het bos lopen en over de kruipertjes in de bodem. Zuuver streeft naar een goede balans in de natuurlijke systemen. U kunt zich aanmelden voor deze excursie op www.zuuver.nu.

De Naakte Waarheid

ENSCHEDE - De expositie 'De Naakte Waarheid' is tot en met 16 juni te zien in Rijksmuseum Twenthe.

Er zullen op deze expositie zo'n 100 werken te zien zijn van zeshonderd jaar beeldende kunst. Deze beeldende kunst laat de zoektocht naar onszelf zien en de ontwikkeling van de westerse mens vanaf de renaissance tot en met de 21e eeuw. U vindt meer informatie op www.rijksmuseumtwenthe.nl. Het Rijksmuseum bevindt zich aan de Lasondersingel 129-131. De entreeprijs voor volwassenen bedraagt €17,50.

Digitaal inloopspreekuur

HAAKSBERGEN - Iedere maandagavond organiseert het Kulturhus een digitaal inloopspreekuur voor al uw vragen.

Bij vragen rondom het gebruik van een computer, tablet of mobiele telefoon bent u bij het digitale inloopspreekuur aan het juiste adres. Vrijwilligers van Seniorweb zullen u tips geven en uw vragen zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Op maandagochtend staan de vrijwilligers voor u klaar tussen 10.00 en 11.30 uur bij het Kulturhus in Haaksbergen. www.kulturhushaaksbergen.nl

Graduates 2018

ENSCHEDE - Christine Mooijer, Marvel Harris, Yasmilla van Vliet en Romina Demy hebben alle vier de opleiding aan de Fotovakschool afgerond.

De vier afgestudeerde studenten tonen met hun tentoonstelling 'Graduates 2018' hun persoonlijke blik op de wereld in Fotogalerie Objektief in Enschede aan de Walstraat 33. De tentoonstelling is te bewonderen tot en met 11 mei 2019. U kunt van woensdag t/m zaterdag van 12.30 tot 17.00 uur de foto's gratis bewonderen in Fotogalerie Objektief.

Speciale aspergewijnen bij Breukers Dranken

BOEKELO - Breukers Dranken is sinds 1991 een begrip in Boekelo. De slijterij is gevestigd in het pand naast de katholieke kerk. In 1991 hebben Michel en Ria het pand overgenomen en het omgebouwd tot de slijterij. In 2012 hebben zij de ruimte vergroot van 90m2 naar een oppervlakte van 170m2. Sebastiaan Steenberg en zijn vriendin Monique hebben op 1 januari jl. de slijterij overgenomen en hebben veel passie en vakkennis op het gebied van de diverse wijnen, whiskey's en gedestilleerde dranken.

Nadat het pand in 2012 is vergroot, is ook het assortiment van de slijterij uitgebreid en is er een keuken gerealiseerd in het pand. Dit geeft weer mooie mogelijkheden voor leuke evenementen én een nog betere belevenis voor u als klant. Persoonlijke aandacht is hierbij erg belangrijk. Waar het voorheen alleen mogelijk was om wijnen, whiskey's en gedestilleerde dranken te proberen op de daarvoor georganiseerde proeverijen, is het nu altijd mogelijk om diverse dranken in de winkel te proeven. Sebastiaan geeft aan dat hij liever heeft dat hij aandacht en tijd in de klant steekt en de klant met een passende fles de winkel verlaat, dan dat de klant niet goed geholpen wordt en niet tevreden is over het gekozen product.

Aspergewijnen
Begin april is het aspergeseizoen weer gestart, waardoor er weer volop keuze is uit asperges in de winkels en bij de boeren. Wat is er lekkerder dan een avondje te genieten van de overheerlijke asperges met daarbij een passende wijn? Breukers biedt in de winkel geschikte wijnen aan die perfect passen bij de smaak van asperges. Zij verkopen traditionele aspergewijnen uit de Elzas: Gustave Lorentz Cuvee des Asperges, Marcel Deiss Alsace Blanc en Cave Ribeauville Pinot Blanc. Daarnaast bieden zij ook andere aspergewijnen aan: Steininger Gruner Veltliner, Portal de Calcada Vinho Verde Reserva, Ramon Bilbao Verdejo Rueda en Salentein Portillo Sauvignon Blanc. Sebastiaan en Monique kunnen u alle informatie verschaffen over deze aspergewijnen. Onze aspergewijn van het jaar is de White&Sea uit de Cotes de Gascogne.

Proeflokaal
Naast dat u diverse dranken kunt proeven in de winkel, worden er ook geregeld speciale proeverijen georganiseerd. Op deze avonden worden er onder andere wijn- en spijsavonden en whiskeyproeverijen georganiseerd. Passie voor wijn, lekker eten, vakkennis, gezelligheid en goed advies komen samen op deze ontspannende avond. Voor de proeverij is er een speciale keuken waarin live wordt gekookt. Deze proeverijen worden georganiseerd op vastgestelde avonden waarvoor iedereen zich individueel of als groep kan inschrijven.

Meer informatie
Breukers Dranken is gevestigd aan de Beckumerstraat 173 in Boekelo. Kijk voor meer informatie op de website www.breukersdranken.nl, waar u zich ook kunt inschrijven voor de nieuwsbrief. Daarnaast maken zij ook gebruik van diverse social media kanalen: Facebook en Instagram. Kijk hier voor meer informatie én veel leuke acties! De slijterij is van dinsdag tot en met donderdag geopend van 10.00 tot 18.00 uur, vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. Ook op Koningsdag is Breukers geopend volgens de reguliere openingstijden.

Ultiem comfort tot in de details bij Het Stoelenpakhuis Borne

BORNE - Bij Het Stoelenpakhuis vindt u kwalitatief hoogwaardige eetkamerstoelen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Door te komen proefzitten en u te laten adviseren tot in de kleine details, komt u tot de eetkamerstoel waarmee lang tafelen een comfortabel plezier wordt!

De keuken krijgt in onze huizen een steeds prominentere plaats. Vroeger zat men in de woonkamer te eten, maar tegenwoordig is de leefkeuken steeds meer in opkomst. De keuken is steeds meer het sociale hart van het huis geworden waar niet enkel meer wordt gekookt, er wordt gelachen, gevierd en er worden goede gesprekken gevoerd. Dit vraagt om goed zitcomfort en dat is waar Het Stoelenpakhuis zeker kaas van heeft gegeten!

Details
Rob Damhof heeft een passie voor zitcomfort en houdt met alle factoren rekening bij een passend advies. "Kleine details maken soms net het verschil als het op lekker zitten aankomt. Zo kan voor een lang iemand een diepere stoel een groot verschil maken", aldus Rob. Naast het juiste model komt een vering of een polyether vulling ook het zitcomfort ten goede. Rob weet waar u op moet letten bij een goede stoel en kan u uitgebreid adviseren. Om tot het beste advies te komen, kan men het beste de maten van de tafel (de hoogte, ruimte onder de tafel en de ruimte tussen de poten) meebrengen.

Zelf ervaren
Vaak ziet Rob dat mensen denken: een stoel is een stoel, maar door te komen proefzitten en stoelen te vergelijken, ervaren klanten het comfort zelf. Van elk model stoel staat er één showmodel die klanten kunnen proberen en naar hartenlust kunnen aanpassen aan hun eigen wensen. Zo kan men het materiaal van de poten kiezen en of men wel of geen armleuningen of wieltjes wil. Qua stijl loopt het aanbod zeer uiteen: u vindt er klassieke en landelijke modellen, maar ook strak en modern design. Voor ieder interieur en voor mensen van elk formaat is er wel een passend design te vinden. Daarnaast biedt Het Stoelenpakhuis een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding als het op kwalitatief hoogwaardige eetkamerstoelen aankomt. Zelf ervaren? Kom dus ook een keer vrijblijvend proefzitten aan de Ennekerdijk 28 in Borne.

Urban City Run 2019: meer lopers en extra afstand

Foto: Reza Jalilpour

ENSCHEDE - Na de succesvolle Urban City Run 2018 staat het laagdrempelige en unieke loopevenement dit jaar zondag 22 september op de agenda.


Vorig jaar kleurde een lang lint van lopers in oranje shirts de binnenstad van Enschede. Onderweg hadden diverse gebouwen de deuren geopend om te laten zien wat ze in huis hebben. De route dwars door onder andere Het Wilminktheater, Decathlon en Fellini maakte de loop extra bijzonder, de 500 lopers konden genieten van diverse optredens en enthousiaste aanmoedigingen. Michel van Sluijs, namens Sportaal projectleider van de Urban City Run, vertelt dat hij veel selfies met #UCR053 gezien heeft op social media: ?"Op alle foto's zijn lachende deelnemers te zien, je ziet iedereen genieten van de bijzondere beleving". Hij vervolgt: "De combinatie van sport, kunst, cultuur, horeca, onderwijs en winkelbeleving maakt van de Urban City Run echt iets unieks, en: de Urban City Run blijft een recreatieve loop zonder tijdsregistratie".

Groter
Ook bij de tweede editie van de Urban City Run zullen er weer verrassende momenten voorbij komen die je enkel als deelnemer kan beleven. Naast de 5 kilometer wordt het evenement uitgebreid met een ronde over 7,5 kilometer. Van Sluijs: "Hiermee komen we tegemoet aan de wens van veel lopers die nog langer willen genieten van wat Enschede te bieden heeft, en we geven meer mensen de mogelijkheid mee te doen". Het maximaal aantal deelnemers dat kan meelopen is 1000. De inschrijving opent op 15 juni. De Urban City Run start op 22 september 2019 vanaf de Performance Factory in Enschede. Info: www.ucr053.nl

E-waste vrijmarkt aangepakt

ENSCHEDE/HAAKSBERGEN - Wecycle wil met haar partnergemeenten, waaronder Enschede en Haaksbergen, voorkomen dat onverkochte elektrische apparaten na de vrijmarkt in de vuilnisbak belanden.


Op de vrijmarkt worden veel elektrische apparaten en lampenarmaturen aangeboden. Indien deze toch niet voor hergebruik in aanmerking komen, is inleveren voor recycling de juiste circulaire keuze. Samen met haar partnergemeenten stimuleert Wecycle daarom het inleveren van onverkochte apparaten na de vrijmarkt. Bij inlevering van een elektrisch apparaat of lamp(armatuur) op de gemeentelijke milieustraat, ontvangt de inwoner een leuk en leerzaam memo-spel waarin alle inleverpunten voor e-waste aan bod komen (op=op). Het spel moet voorkomen dat apparaten weggegooid worden.

Optimale recycling
Wecycle laat de ingeleverde apparaten en lampen recyclen tot nieuwe grondstoffen. Daarnaast komen door recycling schadelijke stoffen niet in het milieu en wordt de uitstoot van CO2 vermeden.

Over Wecycle
Wecycle voert de regie over de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen, kortweg e-waste. Via ons landelijk dekkend inzamelnetwerk van 10.000 punten kunnen consumenten en professionals e-waste gratis inleveren. Samen met onze inzamel-, sorteer- en recyclepartners dragen we dagelijks bij aan de circulaire economie. Dit doen we voor 1.800 producenten en importeurs van elektrische apparaten en energiezuinige lampen in opdracht van zes producentenorganisaties: Stichting Bruingoed, Stichting ICT Milieu, Stichting LightRec Nederland, Stichting Metalektro Recycling, Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappenen, Stichting Witgoed. In 2017 hebben we 107 miljoen kilo e-waste ingezameld en gerecycled met een nuttige toepassing van 97%. Hiermee is een CO2-uitstoot van 345 miljoen kilo vermeden.

Brandweer Twente alert op natuurbrandgevaar

TWENTE - Het zal u niet ontgaan zijn: het was de afgelopen week weer opmerkelijk warm. De droogte van afgelopen jaar lijkt weer terug te komen, wat ook zorgt voor grotere risico's qua natuurbrandgevaar. De Brandweer Twente is al begonnen met extra maatregelen om ons collectief veilig te houden.

Warm weer zorgt voor droge natuur, welke dan weer meer vatbaar is voor brand. Een brandje in de natuur kan zeer snel ontstaan, ook door onachtzaamheid van de inwoners. Zo is het niet verstandig om te stoken in de natuur.

Extra alert
Omdat natuurbranden bijzonder snel om zich heen grijpen is snelle detectie van deze branden zeer belangrijk. De brandweer begon dan ook afgelopen week met luchtsurveillance. In het geval van een natuurbrand zal de brandweer gelijk groot opschalen met extra materieel en mankracht. De brandweer benadrukt dat men zeker gewoon de natuur in kan voor recreatie, maar dat het wel belangrijk is om extra alert te zijn. Signaleert u een natuurbrand? Bel dan gelijk met 112.

Bosbrandcontainer
Naast de preventieve voorlichting en extra surveillance is de brandweer ook qua inzet goed voorbereid op natuurbranden. Zo beschikt de brandweer Twente sinds 2013 over een gespecialiseerde bosbrandcontainer. Ook een kleine 70 brandweermensen volgden toen een gespecialiseerde opleiding in het bestrijden van natuurbranden. Dit gaat op een andere manier dan gebruikelijk; een 'handcrew' blust niet zozeer, maar probeert door middel van stoplijnen te graven het vuur binnen een bepaald gebied te houden. De handcrew bleek de afgelopen jaren zeer effectief in het beperken van de schade door natuurbranden.

Anderen ook alert
Naast de brandweer is ook het Waterschap Vechtstromen al extra alert op de toenemende droogte. Afgelopen jaar ontstonden al enige problemen door de aanhoudende droogte, waardoor ook de watervoorraad en aanvoer steeds minder werd. Begin dit jaar is deze achterstand qua regenwater gelukkig enigszins ingelopen, maar er zijn nog steeds plekken waar de grondwaterstand slecht is zoals de hoger gelegen zandgronden in Twente. Door meer water aan te voeren en water langer vast te houden moeten grote problemen voorkomen worden.

Veel huurders Domijn krijgen minimale huurverhoging: 1,6%

ENSCHEDE – Om woningen betaalbaar te houden, past Domijn voor 97% van haar huurders met een sociaal huurcontract de huur dit jaar alleen aan met inflatie. De woningcorporatie verhoogt de huren daarmee fors minder dan het kabinet mogelijk maakt.

Huurders die een hoger inkomen hebben, maar in verhouding wel in een goedkope woning wonen, krijgen een inkomensafhankelijke huurverhoging. Hiermee wil de corporatie 'scheefwonen' tegengaan.

Moeite om rond te komen
"We horen steeds vaker dat huurders echt de eindjes aan elkaar moeten knopen om elke maand weer rond te komen, met de al maar stijgende lasten. Daarom verhogen we de huren van het overgrote deel van onze huurders alleen met het inflatiepercentage van 1,6%. Daarmee zitten we fors lager dan de richtlijn van het kabinet van 4,1%," zegt Wilma van Ingen, directeur-bestuurder. "We vinden het heel belangrijk dat sociale huurwoningen betaalbaar blijven voor onze huurders in de gemeenten Enschede, Haaksbergen en Losser. Nu en in de toekomst. Als corporatie maken we geen winst, we stoppen bijna al ons geld in woningen en wijken. Doordat we steeds weer kijken waar we kunnen bezuinigen én strak sturen op de kosten staat Domijn er gezond voor. Dit maakt het voor ons mogelijk onze huurders ook dit jaar grotendeels te ontzien met deze minimale huurverhoging." vervolgt Wilma.

Huurverhoging
Alle huurders met een inkomen onder de sociale huurgrens (€ 42.436) krijgen maximaal 1,6% (inflatie) als huurverhoging. Het gaat hierbij dus om 97% van de huurders met een sociaal huurcontract. 3% van de huurders die in een sociale huurwoning van Domijn wonen heeft een hoger inkomen. Deze mensen wonen in een goedkope huurwoning, terwijl zij met hun inkomen een duurdere woning kunnen betalen. Zij krijgen wel een maximale huurverhoging van 5,6%. Domijn wil hiermee dit 'scheefwonen' tegengaan.

Uitzondering
Uitzondering hierop zijn de huurders met een inkomen hoger dan € 42.436 met een hogere huurprijs. Deze groep huurders valt wat Domijn betreft tussen wal en schip: ze verdienen te veel voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor een huurwoning in de vrije sector, of een koopwoning. Domijn ontziet ze door ook hier alleen maar de inflatiestijging van 1,6 % door te berekenen. Voor huurders van een woning in de vrije sector gelden andere afspraken, deze zijn contractueel vastgelegd.

Persoonlijk bericht
Alle huurders van Domijn krijgen vóór 1 mei een persoonlijke brief waarin staat welke huur zij gaan betalen.

Wie in bezwaar gaat ontvangt beduidend meer thuiszorg

ENSCHEDE - Ouderen, chronisch zieken en gehandicapten die vinden dat zij te weinig hulp in de huishouding ontvangen kunnen bij de gemeente Enschede een nieuwe maatwerkvoorziening aanvragen. Dit kan overigens ook als er in hun situatie sprake is van gewijzigde feiten en omstandigheden.


Bovendien is de gemeente Enschede door het allerhoogste rechtsorgaan, de Centrale Raad van Beroep, op 6 februari j.l. berispt, omdat zij de thuiszorg nog steeds resultaatgericht indiceerde. Door deze laakbare wijze van indiceren bepaalden zorgaanbieders hoeveel tijd er werd ingezet. De CRvB verplichtte de gemeente Enschede en ook andere gemeenten al eerder te indiceren in tijd. Want betrokkenen weten door besluiten met urenindicatie precies hoeveel huishoudelijke zorg zij, in tijd uitgedrukt, van hun zorgaanbieder tegemoet kunnen zien, aldus de CRvB in Utrecht. René Beunders van de Stichting 'Sociaal Hart Enschede' klaagde daar met succes namens de 76-jarige Jan Vos over te weinig hulp in de huishouding en beschikkingen zonder urenindicatie.

Besluit met urenindicatie
Inwoners die voor het eerst of opnieuw thuiszorg aanvragen kunnen voortaan een besluit met urenindicatie tegemoet zien, tenminste als de gemeente Enschede zich netjes aan de wet houdt. Als dat besluit eenmaal genomen is en men niet tevreden is over de hoeveelheid tijd, kan men bij de Commissie Bezwaarschriften in bezwaar gaan. Dat heeft René Beunders onlangs aangetoond toen hij voor zichzelf hulp in de huishouding moest aanvragen. Zijn zorgaanbieder probeerde hem af te schepen met slechts drie uur per week. Maar toen hij in bezwaar ging indiceerde de gemeente Enschede opeens ruim vijf uur per week. René Beunders: "De huishoudelijke zorg die ik nu krijg is geïndiceerd in tijd op basis van onafhankelijke normen". Hij raadt dan ook iedereen, die jaren geleden gekort is door de gemeente, een maatwerkvoorziening Ondersteuning bij het Huishouden aan te vragen en zo nodig tegen het besluit in bezwaar te gaan. "Als ouderen, chronisch zieken en gehandicapten dat zelf niet kunnen of durven, dienen zij hun eigen familieleden, vrienden of mantelzorgers om hulp te vragen", aldus René Beunders van de Stichting 'Sociaal Hart Enschede'.

Windmolen De Korenbloem

HAAKSBERGEN - Windmolen De Korenbloem is in 1798 gebouwd als achtkantige stellingmolen met schuine schoren.

Deze indrukwekkende windmolen is van april tot en met september te bewonderen op woensdag en zaterdag van 14.00 uur tot 17.00 uur. Er zullen tijdens de bezichtiging maaldemonstraties worden gegeven en daarbij is het ook mogelijk om een rondleiding te krijgen. Neem voor meer informatie contact op met info@haaksbergennatuurlijk.nl. Zij kunnen u ook meer informatie geven over de rondleiding.

Virtuele galerie

ENSCHEDE - Ga op zoek naar de verborgen virtuele galerie in Tetem in het Exploring-Lab.

Door gebruik te maken van een speciale AR app vindt u allerlei virtuele schatten binnen de muren van Tetem. Wie iedere schat vindt, wint een leuke prijs! Ook is het mogelijk om zelf virtuele objecten en avatar te maken. Deze krijgen een eigen plek in het gebouw. Het Exploring-Lab is dagelijks geopend van 13.30 tot 16.30 uur aan de Stroinksbleekweg 16 in Enschede.

Test je kennis!

HAAKSBERGEN - Strijd met je team op zondagavond 28 april!

Theater en Filmhuis De Kappen organiseert 28 april een gezellige pubquiz van 18.30 tot 21.30 uur, welke bestaat uit acht rondes van elk tien vragen. Wordt jouw team de winnaar van de avond? Je betaalt €3,50 om deel te kunnen nemen aan deze quiz.

Expositie Fotoclub

ENSCHEDE - Tot en met 11 mei is de expositie van de jaarlijkse clubwedstrijd van Fotoclub Twente te zien in de Centrale Bibliotheek.

Het thema van deze clubwedstrijd was 'Songtekst.' De fotografen hebben zich laten inspireren door de tekst en/of muziek van een artiest of band! Alle ingezonden foto's zijn te zien bij deze jaarlijkse expositie. Originaliteit, fototechniek en herkenbaarheid van de songtekst zijn belangrijk. De expositie is te zien tot en met zaterdag 11 mei tijdens openingsuren van de bibliotheek. De toegang is gratis.